Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ
                                                                                                                 Τετάρτη, 14 Σεπτέμβρη 2011

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ο.ΚΑ.ΝΑ.

Μετά ενάμισι έτος αυταρχικής, μη δημοκρατικά νομιμοποιημένης, κοινωνικά και ηθικά ανάλγητης εφαρμογής “Μνημονίων”, δεν απομένει η ελάχιστη αμφιβολία για το περιεχόμενο του «εθνικού καθήκοντος», που εκτελεί η Κυβέρνηση: Ελαχιστοποίηση του κόστους των μεγάλων εταιρειών με κατακρήμνιση των μισθών των εργαζόμενων τάξεων, ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων, εξολόθρευση της όποιας κοινωνικής ευθύνης έναντι των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, μετάλλαξη του Κράτους σε εργαλείο δημοπράτησης και καταστολής.
Η απόφαση του Υπουργού Οικονομικών της 26/08/2011 για φονικές περικοπές στους προϋπολογισμούς του ΟΚΑΝΑ, του ΚΕΘΕΑ, των Κέντρων Πρόληψης και των δομών της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, δεν είναι αποτέλεσμα, αλλά μέρος αυτών των πολιτικών επιλογών. Η «έκπληξη», τάχα, όλου του κυβερνητικού επιτελείου των διορισμένων «αρμοδίων» δεν πείθει κανέναν. Ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας προ διμήνου δήλωνε ότι «η σπάταλη ελληνική Πολιτεία» ξοδεύει δεκάδες εκατομμύρια για τις δομές αντιμετώπισης των εξαρτήσεων ενώ «το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με 300.000€», όσο, δηλαδή, κοστίζουν οι υποκατάστατες της ηρωίνης ουσίες. Η δε Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, που επίσης προ διμήνου, δεσμευόταν ότι καμιά μονάδα του Ο.ΚΑ.ΝΑ. στο Κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά δεν θα κλείσει, υπέβαλλε πρόσφατα την παραίτησή της όχι επειδή οι «δεσμεύσεις» αυτές δεν τηρήθηκαν, αλλά επειδή οι εργαζόμενοι του Ο.ΚΑ.ΝΑ. μίλησαν για αυτή την αθέτηση δημόσια! 

Και η πιο μικρή πτυχή του «ιερού χιτώνα» της χορήγησης υποκαταστάτων ουσιών από νοσοκομεία, είναι γεμάτη σκόρο. Η προχειρότητα, οι άνευ προηγουμένου επιστημονικές εκπτώσεις, η χυδαία ιατρικοποίηση ενός πολυπαραγοντικού μεν, ωστόσο κοινωνικού φαινομένου, ο λαϊκισμός, η ανερυθρίαστη αναπαραγωγή όλων των στερεοτύπων για την εξάρτηση και τους εξαρτημένους, οι τεμενάδες στην «επιχειρηματικότητα», οι fast-track «εκπαιδεύσεις»-φάρσα σε προσωπικό του Ε.Σ.Υ., οι «μετατάξεις προσωπικού» υπό την διακριτική απειλή της «εργασιακής εφεδρείας» και του έως σήμερα μη διαψευσμένου σεναρίου περί κατάργησης ή συγχώνευσης Ο.ΚΑ.ΝΑ. και ΚΕ.Θ.Ε.Α.: όλα αυτά, κάνουν τόσο τους λεονταρισμούς του Υπουργού Υγείας περί «λύσης του προβλήματος» των ναρκωτικών όσο και τις διαβεβαιώσεις περί εποπτείας των «νέων μονάδων» από τον ΟΚΑΝΑ να μοιάζουν με ανέκδοτο.
Τις αγωνίες αυτές των συναδέλφων του ΟΚΑΝΑ, που από χθες έχουν καταλάβει τα κτήρια των Κεντρικών Υπηρεσιών του Οργανισμού, συμμεριζόμαστε και στους αγώνες τους στεκόμαστε αλληλέγγυοι μ’ όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις μας: Μέσα από τον Συντονισμό Εργαζομένων Ψυχικής Υγείας-Πρόνοιας και Κατά των Εξαρτήσεων, στον οποίο συμμετέχουν τα Σωματεία του 18 ΑΝΩ, του ΚΕ.Θ.Ε.Α., των Κέντρων Πρόληψης, του Ο.ΚΑ.ΝΑ., του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., των δομών ψυχικής υγείας, που έχει αποφασίσει κοινή στάση εργασίας για την ερχόμενη Παρασκευή και κοινή 48ωρη γενική πανελλαδική απεργία με κινητοποιήσεις στο Κέντρο της Αθήνας, στις 22 & 23 Σεπτεμβρίου.
Αγωνιζόμαστε μαζί για δωρεάν, ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων. Ενάντια στον συντεχνιασμό, τον ρηχό αυτοματισμό, που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν στο ξεκλήρισμα της δημόσιας υγείας, την ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση της χειμαζόμενης κοινωνίας και την μαζική απώλεια θέσεων εργασίας.
Καθένας μόνος του είμαστε εύκολος στόχος και αντικείμενο χειραγώγησης (προφορικές «υποσχέσεις» για επιχορηγήσεις αντί προϋπολογισμών, μετάνοιες, απειλές και λοιποί ευνουχιστικοί χειρισμοί των ασκούντων πολιτικές). Όλοι μαζί μπορούμε να νικήσουμε, κερδίζοντας και την ανθρωπιά μας!
Το Δ.Σ. του Σωματείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου