Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ - ΑΥΡΙΟ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ



Έγινε το πρωί συγκέντρωση  διαμαρτυρίας των εργαζομένων στην ψυχική υγεία και στην εξάρτηση, έξω από το Υπουργείο Υγείας. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν εκατοντάδες εργαζόμενοι (πάνω από 500). Η πίεση των συγκεντρωμένων (και η επιτυχία του συντονισμού εργαζόμενων από πολλούς διαφορετικούς – και σε αντικείμενο και σε εργασιακές σχέσεις- φορείς) υποχρέωσε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να δεχθεί αντιπροσωπεία. Στη συνάντηση, ο υφυπουργός κος Μπόλαρης και ο γραμματέας του Υπουργείου κος Κατριβάνος  απέφυγαν να τοποθετηθούν επί  της ουσίας.
Τέθηκαν  3 συγκεκριμένα ερωτήματα:
  1. Με ποιο σκεπτικό η κυβέρνηση αποφάσισε την περικοπή κονδυλίων (από 15 ως και 65%),  οδηγώντας ουσιαστικά στο κλείσιμο φορείς  που ασχολούνται με κάποια από τα πλέον ευάλωτα και πληττόμενα τμήματα του πληθυσμού, όπως οι ψυχικά  ασθενείς και οι εξαρτημένοι;
  2. Σκοπεύει η κυβέρνηση να αποσύρει την υπουργική απόφαση;  και, τέλος,
  3. Πότε θα πληρωθούν οι συνάδελφοι, εργαζόμενοι στην ψυχική υγεία, που συνεχίζουν να δουλεύουν απλήρωτοι εδώ και μήνες;
Ο υφυπουργός (παρότι πολύ πιο ευγενής από τον προϊστάμενο του) ουσιαστικά δεν απάντησε ούτε δεσμεύτηκε σε τίποτα. Είπε:
1. «Όλοι (;) θέλουμε να γίνουν περικοπές, για να μην υπάρχει πια σπατάλη. Οπότε, το κάθε υπουργείο είναι υποχρεωμένο να δείχνει (;) ότι κάνει περικοπές  -εξ ου και η απόφαση!»
2. «Δεν είμαι αρμόδιος. Αλλά μην ανησυχείτε – τα λεφτά για σας (για την ψυχική υγεία) θα τα πάρουμε από άλλο κωδικό του υπουργείου που αφορά τις προμήθειες.»
--Ναι, αλλά αυτό σημαίνει ότι αποδέχεστε κατ’αρχήν πως οι ανάγκες πχ για τον ΟΚΑΝΑ είναι 15 εκατομμύρια κι όχι 30 – ακόμα κι αν, για φέτος, βρείτε 30
--«Μη μπλέκετε με τα λογιστικά…»
--Και για τους υπόλοιπους οργανισμούς που περιλαμβάνονται στην απόφαση;
--«Δεν είμαι αρμόδιος…»
3. «Μην ανησυχείτε!»

Όχι, κύριοι του υπουργείου. Δεν ανησυχούμε πλέον- αρκετά ανησυχήσαμε!
Ούτε  μπερδεύουμε τη «λογιστική» με την πολιτική. Η απόφαση του υπουργείου δεν είναι «λογιστικό κόλπο». Είναι πολιτική απόφαση στραγγαλισμού της υποχρέωσης του κράτους να φροντίζει τους πολίτες που βρίσκονται στην ανάγκη του.
Επίσης, δε «μασάμε» - ούτε στις προσπάθειες των αρμόδιων και αναρμόδιων να μας καθησυχάσουν («μην ανησυχείτε») ή  να μας διασπάσουν («για σας θα τα βρούμε τα λεφτά -για τους άλλους δεν είμαι αρμόδιος»), ούτε στις, τουλάχιστον άγαρμπες, προσπάθειες της διοίκησης να μας τρομάξει  για να «κάτσουμε στη δουλειά μας, αντί να τρέχουμε σε συγκεντρώσεις και στους δρόμους».
Συνεχίζουμε.
 Αποφασισμένοι κι ενωμένοι, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στην υγεία, μαζί με όλους τους πολίτες που εξεγείρονται και διεκδικούν το αυτονόητο δικαίωμά τους σε μια ζωή και μια δουλειά με αξιοπρέπεια!
Αύριο στις 11 στο υπουργείο υγείας, και κάθε μέρα στο δρόμο – για όσο χρειαστεί! 

1 σχόλιο: