Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΔΕΚΑΤΗ ΠΕΜΠΤΗ ΜΕΡΑ

Εχθές έγινε η περίφημη συνεδρίαση του ΔΣ του Οργανισμού. Τον τόνο έδωσαν οι τουλάχιστον 100-120 εργαζόμενοι που συγκεντρώθηκαν στο κατειλημμένο κτίριο απαιτώντας, με την παρουσία τους, την εξεύρεση λύσης. Απαίτηση που υποχρέωσε τη διοίκηση να το ...ξανασκεφτεί - μια που η εισαγωγή τους στη συζήτηση ήταν πως 1. δεν μπορούν να υπογράψουν κάτι παράνομο, αλλά 2. "δε μας βάζει και κανείς το μαχαίρι στο λαιμό, βρε αδελφέ! Δεν απαγορεύεται να υπογράψει κανείς και μετά τις 15 του μήνα!".Ρώτησαν και το υπουργείο Εργασίας...Κι όταν τέθηκε το θέμα πως ναι, βέβαια μπορεί κανείς να υπογράψει και μετά (ως γνωστόν, μόνο η πρόεδρος πίστευε ακράδαντα πως έχουν καταργηθεί οι συλλογικές συμβάσεις...) - όμως χωρίς να υπάρχει τίποτα θεσμικά κατοχυρωμένο και με μισθούς που θα κυμαίνονται στα 600-900 ευρώ καθαρά, μια που χάνονται τα επιδόματα, η απάντηση ήταν "ε, εντάξει, τα επιδόματα θα τα ενσωματώσουμε στο βασικό μισθό. Υπάρχει καμιά αμφιβολία για την καλή μας προαίρεση; " (στα αμερικάνικα σήριαλ, εδώ θα έπεφτε το γέλιο-κονσέρβα....)
Η παρουσία μας  (όχι στη συζήτηση, στο κτίριο) έβαλε "στο τραπέζι" την πραγματική διάσταση της υπόθεσης: οι εργαζόμενοι ΕΙΝΑΙ ο ΟΚΑΝΑ - χωρίς εμάς δεν μπορεί να λειτουργήσει τίποτα. Η υποχρέωση του ΔΣ, ακόμα και αν - απλώς- θέλει να εφαρμόσει την κυβερνητική πολιτική, είναι να μας κρατήσει στον Οργανισμό ώστε αυτός να μπορεί να αναπτύσσεται και να προσφέρει υπηρεσίες. Η υπογραφή ΣΣΕ δεν είναι μια "χάρη" που μπορούν να μας κάνουν, ούτε οφείλουν να την υπογράψουν επειδή "έχουμε δίκιο". Είναι, απλώς, η δουλειά τους...Κι εμείς δεν τους παρακαλούμε - απαιτούμε!
Το ΔΣ σταμάτησε και θα συνεχίσει τη συνεδρίαση σήμερα ώστε να επανεξετάσει το θέμα. 


Είναι πολύ πιθανό  πως οι νέες  (πιο "σύννομες") διατυπώσεις θα περιλαμβάνουν και κάποιες νέες  οριζόντιες μειώσεις μισθών - ώστε να "ταιριάζουν" με τις ερμηνευτικές διατάξεις και τις εφαρμοστικές εγκυκλίους του ληστρικού νόμου 4024.
Θα πρέπει, για να επιλέξουμε, να θυμόμαστε πως η απουσία ΣΣΕ ( η οποία θα συμβεί ΑΥΤΟΜΑΤΑ την Τρίτη ) σημαίνει

  • για μεν τα οικονομικά, την εξαφάνιση των επιδομάτων εκτός από σπουδών-τέκνων-χρόνου [το οποίο όμως έχει "παγώσει" μέχρι να κατέβει η ανεργία κάτω από 10%] και επικινδυνότητας. Δηλαδή, αφαιρούνται από το μισθό μας τα επιδόματα: νοσοκομειακό (26 ή 19%), βιβλιοθήκης (8%), οθόνης (6%), γάμου (10%), ξένης γλώσσας (8%).
  • για δε τα θεσμικά, πως δεν είναι πλέον κατοχυρωμένα όλα τα προηγούμενα "κεκτημένα" των ΣΣΕ: όχι μόνον το Burn out ή η περιοχή εργασίας αλλά και τα "παλιά", όπως οι ημέρες κανονικής άδειας ή το ωράριο.
ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - για να συζητήσουμε, να αποφασίσουμε και να επιβάλλουμε την απόφασή μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου