Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Σύντομη ενημέρωση

Τρίτη 18/7/2017:
1. Έκτακτο ΔΣ του Συλλόγου με μοναδικό θέμα την παύση της συναδέλφου Κουτσοπούλου. (Για πρώτη φορά -προς μεγάλη μας χαρά- κρατήθηκαν μαγνητοφωνημένα πρακτικά).

Η πλειοψηφούσα παράταξη πρότεινε:
α. Επίσκεψη στη μονάδα του Άγιου Σάββα. β. Ανακοίνωση για την μη τήρηση των διαδικασιών από τη μεριά της Διοίκησης και διαμαρτυρία για όλα όσα έχουν προηγηθεί (παύσεις, μετακινήσεις ή μη μετακινήσεις ως τιμωρία λόγω μη συμφωνίας με τη Διοίκηση). γ. Παράσταση στο επόμενο ΔΣ του ΟΚΑΝΑ, όπου θα εκτεθούν όλα όσα έχουν γίνει. δ. να σκεφτούμε αν πρέπει να κληθεί και ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης για έλεγχο της αυθαιρεσίας των αποφάσεων της Διοίκησης .
Ο εκπρόσωπος της παράταξης ΕΣΥ που μίλησε (Λαζ) αφού (για άλλη μια φορά) καθύβρισε την εκπρόσωπο της ΑΡΣΥ, είπε (για άλλη μια φορά), ότι δεν μπορούν να πάρουν θέση επειδή (για άλλη μια φορά) δεν ξέρουν τα γεγονότα ακριβώς. Για το λόγο αυτό πρότεινε να μιλήσουμε πρώτα με τη Διοίκηση και να επισκεφθούμε την μονάδα του Αγίου Σάββα (στην ανάγκη και την Παναγιά της Τήνου για να μας φωτίσει, προτείνουμε εμείς) και μετά να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε, αν πρέπει να κάνουμε κάτι.
Εμείς είπαμε ότι ακόμη και όταν τα πράγματα γίνονται σύμφωνα με τον εκάστοτε Εσωτερικό Κανονισμό ενός Οργανισμού, ένα σωματείο έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να παίρνει θέση σε διώξεις παύσεις εργαζομένων κλπ, πόσο μάλλον όταν πρόεκιται γαι εκλεγμένα άτομα και όταν δεν τηρούνται καν τα προσχήματα (πχ. ΕΔΕ, κλήση των εμπλεκομένων στο ΔΣ κλπ). Κατά τα λοιπά συμφωνούμε με όσα είπε η πλειοψηφούσα παράταξη, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να συναντηθούμε με όποιον νομίζουν, αλλά επειδή η παύση της συναδέλφου αποτελεί συνέχεια όλων των προηγούμενων, η ανακοίνωση πρέπει να είναι άμεση και να έχει τη μορφή Δελτίου Τύπου, να γίνει δηλαδή άμεσα δημοσιοποίηση στον Τύπο, σε κόμματα, διακομματική, υπουργείο και άλλα σωματεία. Η πλειοψηφούσα παράταξη συμφώνησε και όλοι μαζί πήγαμε στον Γενικό Διευθυντή.
2. Έκτακτη Συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή
Ο ΓΔ είπε ότι δεν υπήρξε εισήγηση από το Τμήμα Προσωπικού για την παύση της κ. Κουτσοπούλου, ότι δεν ήταν υποχρεωτικό να γίνει ΕΔΕ, όπως ζήτησε η συνάδελφος, ότι να μην ανησυχούν -ούτε οι συνάδελφοι ούτε εμείς- τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά των συνεδριάσεων του ΔΣ θα δοθούν κάποια στιγμή στους αιτούντες, ότι είναι εναντίον του bullying, και ότι τα θέματα αυτά είναι πιο πολύ του Προέδρου και όχι δικά του.
3. Προγραμματισμένη συνάντηση της ΕΠΕΣΥ με τον ΑΔΕΠ
Σε αυτή τη συνάντηση κρατήθηκαν πρακτικά. Παρόλα αυτά δεν έγινε κάτι που να αλλάζει την ιστορία του κόσμου. Ο ΑΔΕΠ ασχολήθηκε διεξοδικά και εξαντλητικά με όλα τα θέματα που έβαζε το κείμενο της ΕΠΕΣΥ. Σε κάποια από αυτά δήλωσε αναρμόδιος να δώσει λύσεις (πχ. ταχύτητα ΙΝΤΕΡΝΕΤ, αλλά είπε ότι αναμένεται οσονούπω η οπτική ίνα οπότε θα έχουμε σίγουρα κάποια επιτάχυνση), σε κάποια άλλα μας είπε ότι αποτελούν προτάσεις του με βάση τους οικονομικούς περιορισμούς που του έχει θέσει η Διοίκηση (Πχ. αντιδραστήρια: με τα ξηρά το κόστος είναι 500000/έτος -συν 500000 αν συνδυάζονται με ποσοτικό προσδιορισμό- ενώ πριν το κόστος ήταν 3500000/έτος), ότι υπάρχει τρόπος να βελτιωθεί η ακρίβεια των αντιδραστηρίων (πχ. οι προδιαγραφές της τελευταίας προκήρυξης ήταν για drop tests και όχι dip tests, τα οποία ίσως αλλοιώνονται πιο εύκολα, και ότι υπάρχει η δυνατότητα διαδοχικών αραιώσεων και εξετάσεων των δειγμάτων των ούρων ώστε να αυξηθεί η διακριτική ικανότητα των αντιδραστηρίων), ότι δεν αποφασίζει για το ωράριο, αλλά "έχει την εντύπωση" ότι ο προγραμματισμός της ώρας της Θεραπευτικής Ομάδας (14.30-16.00) έγινε ώστε να γεμίσει με δημιουργικό τρόπο το "κενό" μέχρι την αποχώρηση των εργαζομένων, σύμφωνα με όσα προβλέπει το ωράριο εργασίας. Για την καταγραφή των συνεδριών είπε ότι προτείνεται γιατί υπήρξαν καταγγελίες ότι σε κάποιες μονάδες δεν γίνονται ποτέ συνεδρίες, και ότι ίσως πρέπει να αλλάξει ο τρόπος καταγραφής να μην αφορά στην ώρα έναρξης και στην ώρα ολοκλήρωσης αλλά στο είδος της συνεδρίας που πραγματοποιήθηκε: πχ. ψυχοθεραπευτική ή διεκπεραιωτική (ΤΗ κλπ).
Τέλος αναφορικά με την ακροτελεύτια παράγραφο (της οποίας την πατρότητα αναγνώρισε), άκουσε τις παρατηρήσεις μας αλλά δεν δεσμεύτηκε για οποιαδήποτε αλλαγή. Είπε ότι υπάρχει συγκεκριμένος συνάδελφος που έχει την ευθύνη να παραλαμβάνει τα παράπονα που έρχονται από τις μονάδες, ότι είναι δικαίωμα των ασθενών να έχουν τη δυνατότητα να διαμαρτύρονται, ότι αντιλαμβάνεται πως τα παράπονα έχουν μονομερή χαρακτήρα και προέρχονται κυρίως από μονάδες που δεν χορηγούν πολλά take home και όχι το αντίθετο, ότι πρέπει η Διοίκηση να ελέγχει την εφαρμογή του πλαισίου. Τα μέλη της ΕΠΕΣΥ κινήθηκαν στα πλαίσια του κειμένου που έτσι κι αλλιώς είχε σταλεί. Υποστήριξαν την πάγια θέση του Συλλόγου ότι τα προγράμματα μείωσης της βλάβης πρέπει να χαρακτηρίζονται από ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών, ότι γίνεται πολύ δουλειά σε πολλές μονάδες και μερικές φορές ο χρόνος είναι πολύ πιεστικός για να δίνεται η δυνατότητα εκτεταμένων καταγραφών και ότι η ερμηνεία του πλαισίου είναι θεραπευτικό και όχι διοικητικό θέμα. Επίσης ο έλεγχος της εφαρμογής του πλαισίου δεν μπορεί να βασίζεται μόνο στα "παράπονα" των ασθενών, γιατί ο ΟΚΑΝΑ  έχει ευθύνη ΚΑΙ απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, άρα πρέπει να ελέγχει  ΚΑΙ την παράτυπη (εκτός πλαισίου) χορήγηση ΤΗ, η οποία τροφοδοτεί κατά κύριο λόγο τητ παράνομη αγορά του υποκατάστατου, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Αυτά θυμόμαστε, ας περιμένουμε και τη δημοσίευση των πρακτικών που κρατήθηκαν και θα δούμε αν έχουμε να προσθέσουμε κάτι.

Υπάρχουν πολλά σημάδια για επίταση του αυταρχισμού της διοίκησης στα άτομα που για οποιαδήποτε λόγο δεν συμφωνούν απόλυτα μαζί της και (συνεχίζουν να) ασκούν κριτική. Προτείνουμε σε όλους τους συναδέλφους να μην φοβούνται, να καταγράφουν τα στοιχεία πιθανών απειλών και να ενημερώνουν το σωματείο για οποιαδήποτε επίδειξη αυταρχισμού, οποιοδήποτε εκφοβισμό ή απειλή νοιώθουν ότι δέχονται.
Ο Γενικός Διευθυντής έχει απόλυτο δίκιο. Πρέπει (ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ) να είμαστε εναντίον του bullying.  Εμείς μάλιστα προσθέτουμε: από όπου κι αν προέρχεται. Ιδιαίτερα όταν προέρχεται από τους "ανωτέρους" μας. (Νομίζουμε μάλιστα ότι αυτό παλιά, προ Σύριζα, το λέγανε εργοδοτική αυθαιρεσία και αυταρχισμό, αλλά μπορεί να κάνουμε και λάθος. Ίσως πρέπει να ρωτήσουμε την Παναγιά της Τήνου, για να μάθουμε και να πάρουμε θέση). 

17 σχόλια:

  1. Δεν καλύφτηκα για άλλη μια φορά!Κάτι προχώρησε αλλά δεν είναι αρκετό!Θέλω καταρχήν να μιλήσουν οι θεραπευτές του αγ.Σάββα που ξεκίνησαν όλη την ιστορία και την ρουφιανιά!Να μας εξηγήσουν εδώ με ονοματεπώνυμο όπως η Λίνα γιατί όλο αυτό?Τέλος τα παρασκηνιακά!Εδώ ενυπόγραφα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ούτε εσύ έγραψες με υπογραφή, ακάλυπτε....
      Ούτε εγώ τώρα βάζω υπογραφή. Στην ιστορία αυτού του μπλογκ, χρόνια τώρα, 4-5 άνθρωποι έχουν βάλει ΜΕΤΡΗΜΕΡΕΣ ΦΟΡΕΣ υπογραφή σε οποιοδήποτε σχόλιο.
      Να ξέρουμε και τι λέμε.

      Οπότε, εγώ θα λεγα ας γράψει κάποιος από τον Άγιο Σάββα, έστω ανώνυμα, κάτι γιατί έχεις δίκιο στο ότι πρέπει οι υπόλοιποι να πάρουμε μια καλύτερη ιδέα.

      Διαγραφή
  2. "εδώ ενυπόγραφα".
    Είπε ο ανώνυμος.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ δεν είχα την ανάγκη να πιάσω κάποιον από το Δ.Σ. να απολογηθώ!!!γι αυτό και η ανωνυμία μου...επίσης δεν έχω καμία εμπλοκή με το περιστατικό.

      Διαγραφή
    2. Δε βαριέσαι... ανωνυμοι, επώνυμοι.. δεν κάνει μεγάλη διαφορά για μάς τους κατοίκους του οκανικού αστερισμού.. Είτε έτσι είτε αλλιώς απρόσωποι καταντούμε.

      Διαγραφή
  3. " ο έλεγχος της εφαρμογής του πλαισίου δεν μπορεί να βασίζεται μόνο στα "παράπονα" των ασθενών, γιατί ο ΟΚΑΝΑ έχει ευθύνη ΚΑΙ απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, άρα πρέπει να ελέγχει ΚΑΙ την παράτυπη (εκτός πλαισίου) χορήγηση ΤΗ, η οποία τροφοδοτεί κατά κύριο λόγο την παράνομη αγορά του υποκατάστατου, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται."

    Αν θέλατε και θέλετε να αναλάβει κάποτε ο ΟΚΑΝΑ αυτή την ευθύνη, θα πρέπει να αποφασίσετε να απευθυνθούμε οι εργαζόμενοι σε εξω-οκανικά ελεγκτικά θεσμικά όργανα της Πολιτείας. Το είπα όσο πιο συνοπτικά γίνεται, γιατί δεν άντεξα για περισσότερες λέξεις από το θυμό μου για την κοροιδία που μας ρίχνετε ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η παράταξη ΕΣΥ πώς καθύβρισε την εκπρόσωπο της ΑΡΣΥ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχαχα! Άψογοοο!
      Αλλά, πέρα από το χιούμορ, που χρειάζεται, απαντήστε ή καλυτερα ακόμα πάρτε επιτέλους θέση πότε θα "απευθυνθούμε οι εργαζόμενοι σε εξω-οκανικά ελεγκτικά θεσμικά όργανα της Πολιτείας".
      Αυτό είναι πιο σημαντικό.

      Διαγραφή
    2. Υπήρξε ήδη η σκέψη για προσφυγή καταγγελία στον επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης στη τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ

      Διαγραφή
    3. Πρώτον : έχετε αργήσει πολύ, εδώ και πολλά φεγγάρια, συγνώμη, ΔΣ του Σωματείου εννοούσα, να την κάνετε τη σκέψη...
      Δεύτερον : από τη σκέψη μέχρι την υλοποίησή της, έχει πολλά καρβέλια.. Και αίσθησή μου είναι ότι σκέψη θα μείνει.
      Τρίτον : ο επιθεωρητής θα είχε πολλά να ασχοληθεί. Πολύ περισσότερα και σοβαρότερα από εκείνα τότε περί μισθών μας.
      Τέταρτον : ενημερωτικά, η αναφορά - καταγγελία στο σώμα επιθεωρητών δε χρειάζεται να είναι από κάποιο σωματείο. Μπορεί να είναι ατομική (από τη θιγόμενη συνάδελφο κα Κουτσοπούλου πχ, για την οποία όπως είπατε δεν υπήρξε καμιά εισήγηση του αρμόδιου Τμήματος, ή κι από οποιονδήποτε συνάδελφο έχει διαπιστώσει παρατυπίες και παραβάσεις καθήκοντος κατά την υπηρεσία του). Είναι κι αυτονόητο για έναν διοικητικό θεσμό που φιλοδοξούσε να κάνει την Ελλαδίτσα σύγχρονο κράτος και να μετατρέψει τον Έλληνα από ναργιλωμένο ραγιά σε Πολίτη όπως ήταν κάποτε οι ημών πρόγονοι.

      Αυτά και για όποιες διευκρινίσεις, στη διάθεση του μπλογκ.

      Διαγραφή
  5. Από την τοποθέτηση του ΑΔΕΠ να ξεχωρίσω 2 σημεία:
    1. Διεκπεραιωτική συνεδρία είναι κι ενα τηλεφώνημα που θα κάνεις στα κεντρικά για να διεκπεραιώσεις μια έλλειψη ή οτιδήποτε απρόβλεπτο ή προβλεπόμενο;
    2. Το δικαίωμα των ασθενών στα παράπονα δεν εκφραζόταν στη δυνατότητα για ένσταση; Μήπως η ένσταση είναι γραφειοκρατία ενώ η ακρόαση από τον συγκεκριμένο συνάδελφο είναι η κατάργηση της γραφειοκρατίας; Γιατί είναι και πολλά άλλα επίσης εκτός από αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ψάχνεις κι εσύ τώρα να απαντήσεις σοβαρά..... ενώ μας παρουσιάζουν το άσπρο για μαύρο, κατά σύστημα.. "Διάλογος" κοροϊδία.

      Διαγραφή
    2. Η ένσταση είναι μόνο για τις αποπομπές.
      Ενώ το παράπονο αφορά ο,τιδήποτε. Αν ένας ασθενής δηλαδή φάει βρίσιμο ή ξύλο από έναν θεραπευτή και τον πάρει το παράπονο, δεν μπορεί να πάει στον εντεταλμένο της ΔΕΠ να μιλήσει ανθρώπινα; να ακουμπήσει σε έναν ώμο; να εκφραστεί;
      Εγώ το καταλαβαίνω.

      Διαγραφή
  6. Ξαναγράφω διότι το πρώτο σχόλιο δεν δημοσιεύτηκε ότι πρέπει να σταματήσει τις ειρωνείες ο αναπληρωτής τύπου να γεμίζουν το κενό δημιουργικά μέχρι την ώρα της αποχώρησής τους οι εργαζόμενοι!!!Επίσης όποιος από τα κεντρικά σκέφτεται ότι στις μονάδες οι συνάδελφοι δεν εργάζονται είναι άσχετοι με το θέμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η διάσταση/απόσταση μεταξύ κλινικων/θεραπευτων και διοικητικών/γραφειοκρατων υπάρχει/παρατηρείται σε πολλά περιβάλλοντα κι έχει συχνά εύκολες εξηγήσεις.. Αλλά ικανή και μόνη η αναφορά τους να πυροδοτησει χειρότερη ένταση..

      Διαγραφή