Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

ΝΕΩΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ


1. Σε συνάντηση των μελών του ΔΣ του Συλλόγου με την Διοίκηση, η Πρόεδρος ενημέρωσε ότι ενώ είχε ραντεβού με τον ίδιο τον Υπουργό, τελικά  επειδή αυτός είχε μια δουλειά στη Βουλή (;) συναντήθηκε με την υφυπουργό κ. Σκοπούλη. 

Στη συνάντηση αυτή η υφυπουργός (σύμφωνα με όσα είπε η Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ) δήλωσε ότι δεν πρόκειται να δώσει χρήματα στον ΟΚΑΝΑ, παρά μόνο για την μισθοδοσία και τις εισφορές υπέρ των εργαζομένων, επειδή μη πληρωμή των εργαζομένων είναι ποινικά κολάσιμη. Στις αντιρρήσεις της Προέδρου ότι σε αυτή την περίπτωση ο Οργανισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει, η υφυπουργός προέτρεψε την Πρόεδρο να παραιτηθεί αν η απόφαση δεν την ικανοποιεί. Εν κατακλείδι και σε γενικές γραμμές η εκτίμηση της Διοίκησης του ΟΚΑΝΑ (έτσι τουλάχιστον όπως παρουσιάστηκε στα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου) ήταν ότι το Υπουργείο προσπαθεί να εξωθήσει την Πρόεδρο σε παραίτηση. Η Πρόεδρος είπε ότι σκοπεύει να ζητήσει συναντήσεις με τους Προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, οι οποίοι την επέλεξαν για την θέση και να ζητήσει στήριξη ή τέλος πάντων μια σαφή θέση ως προς το θέμα. Ο Γενικός Διευθυντής περιέγραψε τα αναμενόμενα  με τα μελανότερα χρώματα ("από 1η Φεβρουαρίου δεν θα υπάρχουν καθαρίστριες, φύλακες, φάρμακα κλπ στις μονάδες").

Σχόλιο: Ανεξάρτητα από το αν η όποια κινητοποίηση κάνουμε θα χρησιμοποιηθεί ή και θα καταγραφεί ως στήριξη στη Διοίκηση ο Σύλλογος πρέπει να αντιδράσει δυναμικά γιατί αυτό που απειλούν να κάνουν ισοδυναμεί με κλείσιμο του ΟΚΑΝΑ και μάλιστα με τους εργαζόμενους να παρουσιάζονται σαν οι μόνοι που πληρώνονται ενώ όλα τα υπόλοιπα πάνε κατά διαόλου. Αν δεν κινητοποιηθούμε τώρα το επόμενο βήμα θα είναι το κλείσιμο του Οργανισμού (για ποιο λόγο να υπάρχει ο ΟΚΑΝΑ; για να πληρώνει εργαζόμενους που δεν (μπορούν) να κάνουν τίποτε;)
Σήμερα στη ΓΣ στην Αθήνα και αύριο στη Θεσσαλονίκη πρέπει όλοι να συμμετάσχουμε με αίσθημα ευθύνης και συλλογικότητας, για να σχεδιάσουμε τον πιο αποτελεσματικό τρόπο αντίδρασης στα σχέδια του Υπουργείου.

2. Την προηγούμενη Τρίτη έγινε συνάντηση της Επιτροπής των γιατρών της Αθήνας με αποκλειστικό θέμα την σύνταξη κειμένου στο οποίο θα περιέχεται η πρόταση για το μισθολόγιο των γιατρών και το οποίο θα δινόταν στην Πρόεδρο για να το μεταφέρει στον Υπουργό στη διάρκεια της αναμενόμενης συνάντησης που δεν έγινε ποτέ. 
Με την προοπτική αυτή και με σκοπό την τελική έγκριση από όσο το δυνατό περισσότερους συναδέλφους προγραμματίσθηκε συνάντηση των ιατρών της Αθήνας την Πέμπτη της ίδιας εβδομάδας. Δυστυχώς το μέλος του ΔΣ που είχε αναλάβει την σύνταξη της επιστολής δεν είχε ετοιμάσει κάτι και άλλος συνάδελφος γιατρός ανέλαβε να το συντάξει και να το αποστείλει ηλεκτρονικά σε όσο περισσότερους συναδέλφους γίνεται για τελική έγκριση. Πράγματι το κείμενο στάλθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο,  διαβάστηκε και συμφωνήθηκε ομόφωνα από όσους απάντησαν και ενώ ήταν έτοιμο να αποσταλεί τελικά δεν δόθηκε στην Πρόεδρο την Δευτέρα το πρωί όπως αναμενόταν. 
Όχι πως θα άλλαζε κάτι σημαντικό: αν είναι αλήθεια ότι η συνάντηση έγινε σε αυτό το κλίμα και με δεδομένο ότι η Σκοπούλη  επανειλημμένα έχει πει ότι τα χρήματα ο ΟΚΑΝΑ τα σπαταλάει στους μισθούς των υπαλλήλων, που είναι κατά τη γνώμη της ..."αμύθητοι"  (με βάση φυσικά τις πληροφορίες που μέχρι τώρα είχε από την Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ ή/και το Λογιστήριο του Κράτους) δεν νομίζουμε ότι μια επιστολή θα μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο. Ωστόσο ό,τι έγινε είναι ενδεικτικό της ηθελημένης ή αθέλητης καθυστέρησης με την οποία λειτουργεί το ΔΣ του Συλλόγου.

Για την ενημέρωση πάντως όλων όσων το επιθυμούν, ιδιαίτερα για τους συναδέλφους στην επαρχία (γιατρούς και μη) ακολουθεί η επιστολή/υπόμνημα, η οποία αφού δεν στάλθηκε ακόμη είναι φυσικά ανοιχτή για σχόλια και παρατηρήσεις.


ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΟΚΑΝΑ
Χαρακτηριστικά των ιατρών του ΟΚΑΝΑ
  1. Οι θέσεις των ιατρών του ΟΚΑΝΑ προκηρύσσονται για ιατρούς ειδικευμένους ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες του Οργανισμού. Κατά συνέπεια όλοι οι ιατροί του ΟΚΑΝΑ είναι ειδικευμένοι.
  2. Οι ειδικότητες των ιατρών που εργάζονται στον ΟΚΑΝΑ στη συντριπτική πλειοψηφία τους αφορούν την Ψυχιατρική, την Ειδική Παθολογία και τη Γενική Ιατρική, ενώ υπάρχουν και μεμονωμένες περιπτώσεις ιατρών με ειδικότητες, όπως της Αναισθησιολογίας, Καρδιολογίας, Μικροβιολογίας και Πνευμονολογίας. Επιπρόσθετα στον ΟΚΑΝΑ και συγκεκριμένα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, εργάζονται και οδοντίατροι. Είναι φανερό ότι εξ ορισμού οι ιατροί του ΟΚΑΝΑ μετά τις εξαετείς σπουδές για την απόκτηση του πτυχίου, την ετήσια τουλάχιστον υπηρεσία υπαίθρου, έχουν ειδικευθεί επί 4 έως 5 έτη τουλάχιστον στις ειδικότητες που προαναφέρθηκαν, ώστε να αποκτήσουν τα τυπικά προσόντα τα οποία ο ίδιος Οργανισμός θεωρεί απαραίτητα προκειμένου να προχωρήσει στην πρόσληψη τους σε αυτόν. Αρκετοί δε από τους ιατρούς του ΟΚΑΝΑ πλην των ανωτέρω, έχουν ακολουθήσει μεταπτυχιακές σπουδές και κλινικές εξειδικεύσεις στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκπαίδευσής τους.  
  3. Το έργο που καλούνται να προσφέρουν οι ιατροί του ΟΚΑΝΑ είναι κατά κύριο λόγο κλινικό, καθώς είναι επιφορτισμένοι με το καθήκον της διάγνωσης, της εργαστηριακής και κλινικής αξιολόγησης, της φαρμακευτικής αντιμετώπισης και θεραπείας όχι μόνο της εξάρτησης, αλλά και της εξαιρετικά συχνής συννοσηρότητας, που παρουσιάζει ο πληθυσμός των εξαρτημένων ατόμων, ο οποίος σχεδόν αποκλειστικά εξυπηρετείται από τις υπηρεσίες του ΟΚΑΝΑ. Επιπρόσθετα, στο προαναφερθέν κλινικό έργο οι ιατροί του ΟΚΑΝΑ και ιδιαίτερα οι παθολόγοι και οι γενικοί ιατροί είναι επιφορτισμένοι με το έργο της πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας σύνθετων και σοβαρών προβλημάτων υγείας, που πλην των άλλων, άπτονται άμεσα του δημοσίου συμφέροντος, καθώς αφορούν ασθένειες μολυσματικές, όπως οι ηπατίτιδες και η λοίμωξη από τον ιό του HIV/AIDS. Πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο ο όγκος όσο και η πολυπλοκότητα των κλινικών προβλημάτων τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει ο ιατρός του ΟΚΑΝΑ έχουν αυξηθεί κατά το τελευταίο διάστημα όχι μόνο εξαιτίας της εκρηκτικής αύξησης των HIV λοιμώξεων και της επιδημίας του AIDS, αλλά και λόγω της διαρκώς αυξανόμενης δυσκολίας πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας που συναντούν τα εξαρτημένα άτομα, ιδιαίτερα σε συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής  κρίσης.
  4. Η συντριπτική πλειοψηφία των ιατρών του ΟΚΑΝΑ κατέχει θέσεις υπευθύνων Μονάδων ή Τμημάτων, με αποτέλεσμα πλην του κλινικού και επιστημονικού έργου, οι ιατροί του ΟΚΑΝΑ να είναι επιφορτισμένοι με ιδιαίτερα απαιτητικά διοικητικά και οργανωτικά καθήκοντα. Καθήκοντα τα οποία προσιδιάζουν με αυτά της διοίκησης μιας κλινικής του ΕΣΥ, αλλά ορισμένες φορές τα ξεπερνούν, καθώς οι ιατροί του ΟΚΑΝΑ ιδιαίτερα στις επαρχιακές πόλεις δεν έχουν την πολυτέλεια της διοικητικής υποστήριξης μιας δομής, όπως το νοσοκομείο, το οποίο συνήθως στηρίζει τους ιατρούς του ΕΣΥ, που καλούνται να εξασκήσουν διοικητικά καθήκοντα.
  5. Παρόλο που το έργο του ΟΚΑΝΑ δεν είναι κατά κύριο λόγο ερευνητικό, σημαντική μερίδα ιατρών του ΟΚΑΝΑ συνεισφέρει σε ερευνητικά πρωτόκολλα και σε επιστημονικές δραστηριότητες τόσο εντός όσο και εκτός Οργανισμού.   
  6. Η Πολιτεία από την ίδρυση του ΟΚΑΝΑ αναγνώρισε την ιδιαιτερότητα, την πολυπλοκότητα και τη σημασία του έργου των ιατρών του ΟΚΑΝΑ και για τον λόγο αυτό οι αμοιβές τους καθορίσθηκαν σε άμεση συσχέτιση με το μισθολόγιο των συναδέλφων τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Μάλιστα σε αναγνώριση της αντιστοιχίας αυτής η βαθμολογική εξέλιξη τους (και όχι η διοικητική) συναρτήθηκε άμεσα με του ΕΣΥ, έτσι ώστε οι ιατροί του ΟΚΑΝΑ να προσλαμβάνονται με το μισθό του Επιμελητή Β΄, να λαμβάνουν το μισθό του Επιμελητή Α΄ μετά από πέντε έτη συνεχούς υπηρεσίας στον και το μισθό του Διευθυντή μετά από δέκα έτη. Παρόλα αυτά πρέπει να σημειωθεί ότι οι ιατροί του ΟΚΑΝΑ σε αντίθεση με τους ιατρούς του ΕΣΥ:
    1. Δε θεωρούνται δημόσιοι λειτουργοί με την αυστηρή έννοια του όρου και ως εκ τούτου δεν έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν δεύτερη σύνταξη κατά τη συνταξιοδότησή τους.
    2. Για τον ίδιο λόγο δε δικαιούνται εφ’ άπαξ αποζημίωση μετά τη συνταξιοδότησή τους.
    3. Υπόκεινται σε κρατήσεις ΙΚΑ που αφορούν σημαντικό ποσό των μηνιαίων κρατήσεων τους χωρίς τις αντίστοιχες απολαβές συνταξιοδότησης.
    4. Φορολογούνται για τις υπερωρίες/εφημερίες με το ίδιο καθεστώς που φορολογείται το συνολικό εισόδημά τους.
    5. Δεν έχουν δικαίωμα απογευματινού ιατρείου, όπως οι συνάδελφοι τους στον χώρο του νοσοκομείου (και δεν θα μπορούσαν να έχουν δεδομένης της ειδικότητας του πληθυσμού, που εξυπηρετείται από τον ΟΚΑΝΑ) 

Ιστορικό μειώσεων μισθών
Από το 2009 και μετά οι ιατροί του ΟΚΑΝΑ έχουν υποστεί όλες τις μειώσεις του μισθού, που προβλέπονται από τα αντίστοιχα μνημόνια. Με τις τελευταίες ρυθμίσεις η μεγαλύτερη μερίδα των ιατρών καταλήγει να υποστεί μειώσεις, που φτάνουν το 60-65 % του μισθού προ μνημονίων, αν λάβουμε υπόψη μας και την κατάργηση των δώρων.
Η ένταξη του ιατρικού προσωπικού του ΟΚΑΝΑ στο ενιαίο μισθολόγιο είναι άδικη και αναιτιολόγητη δεδομένου ότι, όπως ρητά αναφέρεται στο νόμο, με το μισθολόγιο αυτό πληρώνονται οι αγροτικοί ιατροί, ενώ όπως αναλυτικά εξηγήθηκε οι ιατροί του ΟΚΑΝΑ είναι όλοι ειδικευμένοι και το έργο που καλούνται να παρέχουν προσιδιάζει με αυτό των συναδέλφων τους στο ΕΣΥ και όχι με αυτό του αγροτικού ιατρού σε υπηρεσία υπαίθρου. Αποτελεί δε μοναδικό προηγούμενο, ενώ απαιτείται από την προκήρυξη να είναι ο εργαζόμενος ειδικευμένος να αμοίβεται ως ανειδίκευτος.
Η ένταξη των ιατρών στο ενιαίο μισθολόγιο οδηγεί σε στρέβλωση και στο εσωτερικό του ΟΚΑΝΑ δεδομένου ότι ιατροί υπεύθυνοι των Μονάδων είναι πιθανόν να αμοίβονται με μισθό υποπολλαπλάσιο των υπολοίπων ΠΕ εργαζομένων στην ίδια τη Μονάδα, στην οποία ασκούν τα καθήκοντά τους, με ότι αυτό σημαίνει για την εύρυθμη λειτουργία των Μονάδων, παρόλο που η διάρκεια σπουδών των ιατρών είναι εξ ορισμού μεγαλύτερη των υπολοίπων ΠΕ εργαζομένων και η μεταπτυχιακή εξειδίκευση τους εκτός από υποχρεωτική είναι και ιδιαίτερα μακροχρόνια.
Δια ταύτα
Για τους παραπάνω λόγους και επειδή ως ιατροί θεωρούμε ότι η ένταξη μας στο ενιαίο μισθολόγιο κατακρημνίζει όχι μόνο το μισθό μας, αλλά και την επαγγελματική μας αξιοπρέπεια ζητάμε:
i.         Να συνεχισθεί η εξομοίωση του μισθολογίου των ιατρών του ΟΚΑΝΑ με το ειδικό μισθολόγιο των ιατρών του ΕΣΥ και να μην ενταχθούμε στο ενιαίο μισθολόγιο ως απλοί ΠΕ εργαζόμενοι.
ii.       Να συνεχίσει να ισχύει η νόμιμη σύμβαση εργασίας που έχουμε υπογράψει ως ιατροί ιατροί πλήρους απασχόλησης στον ΟΚΑΝΑ
iii.      Να διατηρηθούν οι βαθμίδες στις οποίες ο καθένας των ιατρών εντάσσεται με βάση τα νομίμως ισχύοντα στον ΟΚΑΝΑ μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2012 και από εκεί και ύστερα να συνεχισθεί η αμοιβή μας με βάση τα ισχύοντα στις αντίστοιχες βαθμίδες του ΕΣΥ, σύμφωνα με το Ν. 4093/2012 (παρ. Γ, υποπαρ. Γ1, αρ.27, α και β).
iv.     Να συνεχισθεί η μισθολογική εξέλιξη των ιατρών του ΟΚΑΝΑ ανάλογα με τις αντίστοιχες βαθμίδες του ΕΣΥ με βάση τα νομίμως ισχύοντα στον ΟΚΑΝΑ, όπως άλλωστε έχει προβλεφθεί και για άλλους ιατρούς που δεν εργάζονται στο ΕΣΥ, αλλά αμείβονται με βάση το ειδικό μισθολόγιο του ΕΣΥ (π.χ.  Ν. 3172/2003, άρθρο 16, παρ. 3α).
v.       Να ισχύσουν και για τους ιατρούς του ΟΚΑΝΑ τα προβλεπόμενα για την εφημεριακή αποζημίωση στην παρ. Γ, υποπαρ. Γ1, αρ.27, ε του νόμου 4093/2012, με προσαρμογή ανάλογα με το βασικό μισθό της αντίστοιχης βαθμίδας.
vi.     Επειδή σε κάθε περίπτωση η εξομοίωση με το ΕΣΥ συνεπάγεται μειώσεις στο σύνολο των ιατρών του ΟΚΑΝΑ, να ισχύσει και σε αυτή την περίπτωση το πλαφόν του 25% σε σχέση με τις αμοιβές της 31/12/2012.

Παραμένουμε φυσικά στη διάθεση του Υπουργείου για οποιαδήποτε διευκρίνηση και ευελπιστούμε ότι θα πρυτανεύσει η αξιοκρατική και ηθικά επιβεβλημένη απόφαση, που θα δικαιώνει τους ιατρούς του ΟΚΑΝΑ, οι οποίοι επιβεβαιώνουν καθημερινά ότι  ο κύριος σκοπός του ιατρού είναι να θεραπεύει αυτούς που έχουν ανάγκη, ιδιαίτερα όσους η υπόλοιπη κοινωνία (και ορισμένες φορές και ο επιστημονικός κόσμος) θέλει να ξεχάσει. 

6 σχόλια:

  1. Ένα πρώτο σχόλιο σχετικό με την επιστολή των ιατρών είναι ότι οι γιατροί του ΟΚΑΝΑ μέχρι τώρα είχαν, και από όσο γνωρίζω έχουν και εξασκούν το δικαίωμα να διατηρούν ιατρεία εφόσον το επιθυμούν και εκτός του Οργανισμού, κάτι που υπόλοιποι εργαζόμενοι, όπως οι θεραπευτές, δεν έχουν. Η μεγάλη πλειοψηφία, ιδιαίτερα οι ψυχίατροι χαίρουν αυτού του δικαιώματός τους. Τόσα χρόνια οι προσπάθειες να εξομαλυνθεί αυτή η ανισότητα ήταν μηδαμινές. Και οι στήριξη του συλλόγου ως προς αυτό ανύπαρκτη.
    Ακόμα λειτουργούμε συντεχνιακά και εκεί είναι το μεγάλο ζήτημα. Όσοι αυτό δε το βλέπουν, απλά κλείνουν τα μάτια τους. Οι υπόλοιποι, σχεδόν αηδιασμένοι από αυτή τη λογική έχουν πάψει από καιρό να συμμετέχουν στις όποιες συλλογικές διαδικασίες και απλά έχουν παραιτηθεί.
    Ελπίζω και εύχομαι το θέμα της συνέλευσης σήμερα να μην είναι για άλλη μια φορά το μισθολόγιο των γιατρών, σήμερα που το καράβι φαίνεται πραγματικά να βουλιάζει για όλους μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και πολλοί θεραπευτές πάντως λειτουργούν γραφεία εισπράττοντας tax free αμοιβές.....ουδέν κακόν αμιγές κλπ όπως φαίνεται, για κάποιους τουλάχιστον που θα βγαίνανε κερδισμένοι από την "απαγόρευση"(τελικά όλες οι απαγορεύσεις δημιουργούν τζίρο!!!!).
    Στο σήμερα.....
    Tι ειπώθηκε στην συνάντηση του Λυκουρέντζου με την Μαλλιώρη, για την οποία γράφουν στο site του Συλλόγου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν έχετε καμιά ενημέρωση να μας δώσετε; Τι έχει προκύψει τελικά από τις συναντήσεις της Μαλλιώρη με τον Υπουργό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΑΙΔΙΑ γραψτε τιποτε μασ εχει τρελανει το ραδιο αρβυλα !!! αλλοσ λει ενσωματωση στο ΕΣΥ αλλοσ λουκετο αλλοσ συνενοση με ΚΕΘΕΑ .ολεσ ειναι περιπτωσεισ αλλα υπαρχει καποια βαση για καποια ? κανενα νεο ? τι παιζετε ? ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΩΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πρώτη φορά δεν γράφετε το παραμικρό κι εσείς της ΑρΣυ. Γιατί;;;;;;;;; Δεν ξέρετε πραγματικά; ή μπήκατε σε λογική συντήρησης του σασπένς;για να μαζευτεί κόσμος αύριο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Αριστερή Συσπείρωση Εργαζομένων δεν έχει κανενός είδους προνομιακή ενημέρωση από τη Διοίκηση ή από παράγοντες ή από το υπουργείο κλπ. Ό,τι κατά καιρούς μαθαίνει -που να υπερβαίνει φυσικά τις φήμες και το ράδιο αρβύλα - το μοιράζεται με τους συναδέλφους όσο το δυνατόν γρηγορότερα. (Καμιά φορά αν αργούμε είναι και γιατί δεν είμαστε και επαγγελματίες συνδικαλιστές, δηλαδή πρέπει και να βρούμε χρόνο να το γράψουμε....) Επίσης με την ευκαιρία σας καλούμε όσους συναδέλφους λόγω της θέσης τους ή και τυχαία μαθαίνουν κάτι να το μοιράζονται επίσης μαζί μας, γιατί πολλά γίνονται που δεν μαθαίνονται στα πλαίσια του ΔΣ.

      Διαγραφή