Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ, ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΛΟΒΕΡΔΟΥ

(Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στις 14.07, μετά τη σύσκεψη με τους πρώην υπουργούς υγείας  - εμείς απλώς σημειώσαμε τα ...απίστευτα, μαζί με την κομψή διατύπωση για τους εξαρτημένους ("το πρόβλημα") και την τακτική του "διαίρει και βασίλευε" προς το ΚΕΘΕΑ και το 18ΑΝΩ : "Βοηθήστε με να διαλύσω τον ΟΚΑΝΑ, και θα σας δώσω λεφτά!" )
"Kαι το δεύτερο κυρίες και κύριοι που θέλω να σας πω, είναι ότι καταλήξαμε στην πολιτική για τον ΟΚΑΝΑ και για τους συνανθρώπους μας που πάσχουν μπλεγμένοι με τα ναρκωτικά, για τους ασθενείς. Δίνουμε πολιτική υπόσχεση ότι μέσα στο ’11 θα εξαλείψουμε τη λίστα.
2,5 χιλιάδες είχε η λίστα το 2003 και τότε φώναζε ο υποψήφιος Πρωθυπουργός και αρχηγός τότε της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Καραμανλής για λίστα ντροπής. 5 χιλιάδες έφτασε η λίστα της ντροπής επί Νέας Δημοκρατίας. Ο Πρωθυπουργός εκείνος ξέχασε τι έλεγε! ως αρχηγός της αντιπολίτευσης. 7 χιλιάδες έχει φτάσει.
Ο Γιώργος Παπανδρέου έδωσε μια υπόσχεση ως αρχηγός της αντιπολίτευσης. Θα την υλοποιήσω μέσα στο ’11. Τι θα κάνω.

Για όσους ήταν παρόντες και παρούσες στο ΕΚΕΠΥ όταν συναντηθήκαμε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ξέρουν αυτοί, είναι γνωστό σε αυτούς, τους υπολοίπους και στις υπόλοιπες να πω ότι η λίστα προκαλείται από το μικρό αριθμό των κέντρων χορήγησης των απεξαρτησιογόνων.
Ο διαιρέτης του προβλήματος θα μεγαλώσει πάρα πολύ και θα μεγαλώσει με τρόπο καταιγιστικό τώρα. Πήρα πρωτοβουλία και θα έρθω σήμερα σε επαφή με τον εκπρόσωπο της περιφέρειας Αττικής τον κ. Λιακόπουλο και τον κρατικό εκπρόσωπο στην περιφέρεια της Θεσσαλονίκης τον κ. Σώκο και θα τους παρακαλέσω μέσα στις επόμενες 5 ημέρες να έχουν έρθει σε επαφή με όλους τους δήμους της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, για να δηλώσουν οι δήμοι το πρόβλημα των τοξικομανών που έχουν στο εσωτερικό τους.
Ταυτόχρονα σε συνεργασία με την κα Μαλλιώρη, με την οποία είμαστε ταυτισμένοι θέλω να ξέρετε, θα εγκαταστήσουμε μικρές,  μικρότατες μονάδες σε όλα τα νοσοκομεία της Α’, της Β’, της Γ’ και της Δ’ ΥΠΕ, σε όλα. Ούτε λυόμενα, ούτε προσωπικό, αν κάπου χρειαστούμε κάποιους έχουμε απ’ τον κ. Ραγκούση και τώρα απ’ τον κ. Ρέππα την έγκριση με τον Πρωθυπουργό να έχει βοηθήσει σε αυτό, στις υποδομές τις υπάρχουσες των νοσοκομείων και μία τέτοια υποδομή.
Ζήτησα επίσης από τον κ. Δημόπουλο να έρθει σε επαφή με τον κ. Αμπατζόγλου, να του πει ότι εμείς θα θέλαμε να εκφράσουν διαθεσιμότητα στις περιοχές Αττικής και Θεσσαλονίκης οι φαρμακοποιοί που μπορούν να αντέξουν στο φαρμακείο τους μια εγκατάσταση πιστοποιημένη από τον ΟΚΑΝΑ, ο οποίος και θα ελέγχει την αρτιότητα της εγκατάστασης αυτής, γιατί πρέπει να γίνονται κάποιες εξετάσεις ορισμένες φορές έχω πληροφορηθεί πριν τη χορήγηση του υποκατάστατου, προκειμένου και τα φαρμακεία να χορηγούν, ενδεχομένως όχι μεθαδόνη, αλλά ένα άλλο υποκατάστατο.
Η αύξηση του διαιρέτη του προβλήματος θα δώσει με ταχύτατο τρόπο χώρο στους ανθρώπους οι οποίοι υποφέρουν περιμένοντας 7 χρόνια, μετατρεπόμενοι σε θύματα του εμπορίου του οργανωμένου εγκλήματος και που χάνουν και τη ζωή τους πριν προλάβουν να μπουν σε ένα πρόγραμμα.
Δε θέλω να φύγω από το Υπουργείο και να μου πει μια οικογένεια που έχει παιδί με αυτή την ασθένεια, ρε συ, ένα υποκατάστατο είναι να δίνεις. Για να δώσεις αυτό το υποκατάστατο, αυτό το απεξαρτησιογόνο έκανες ένα χρόνο εκεί πόσο έκανες, δεν το έκανες, δεν το κατάλαβες, δεν αντελήφθης ότι δίνεις πολλά εκατομμύρια σε δομές για να διανέμουν προϊόν 300 χιλιάδων; Περί αυτού πρόκειται.
Δηλώνουμε εκατομμύρια ευρώ, δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ για να διαθέτουμε μεθαδόνη αξίας 300 χιλιάδων. Αυτό κάνει η τυφλή ελληνική πολιτεία.
Η ελληνική πολιτεία αλλάζει γραμμή, το ’11 θα λύσουμε, θα εξαντλήσουμε, θα εξαλείψουμε ή έστω θα εξαλείψουμε κατά το μεγαλύτερο αυτής μέρος τη λίστα της ντροπής.

Πιστεύω βαθύτατα ότι με αυτή τη μέθοδο σε λίγες εβδομάδες ο κύριος κορμός των παιδιών, των ανθρώπων που περιμένουν με αγωνία τη σωτηρία της ζωής τους, θα βρουν στο κράτος τη θαλπωρή που χρειάζονται και θα σώσουν τις ζωές τους. Είναι μήνυμα προς τις οικογένειες αυτών, είναι μήνυμα προς τους εργαζομένους, τις δομές του κράτους, είναι μήνυμα προς τους λειτουργούς της υγείας, προς τους Διοικητές των νοσοκομείων, προς όλους.
Αυτό θα γίνει τώρα που μιλάμε. Και ήταν ευεργετική η συνάντηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ήταν μια δική μου πρωτοβουλία, η οποία αποδίδει καρπούς. Ούτε συζήτηση δε ότι στον Πειραιά πρωτίστως, αλλά και στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, θα σταματήσει η εκτός νοσοκομείου χορήγηση ή η εκτός πιστοποιημένων Ιδρυμάτων.
Εάν κάποια στιγμή δούμε ότι και αυτοί οι χώροι μπορούν να αντέξουν ένα μικρό αριθμό 100, 80, 50, 120 ανθρώπων, εντάξει. Αλλά το σημερινό φαινόμενο θα λάβει τέλος.
Αυτά είχα να σας πω εγώ. Αντί να σας τα λέω off σας τα είπα μαζεμένα και παρακαλώ τον κ. Μουσιώνη να πάρει το λόγο.
......................................................
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και κάτι για τα ναρκωτικά. Ότι στέλνετε ένα μήνυμα σωτηρίας. Σήμερα σε μια εποχή πολυτοξικομανίας με ένα υποκατάστατο μπορεί ο άλλος να απαλλαγεί από τα ναρκωτικά κ.Υπουργέ;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, αλλά ξέρω τον κίνδυνο της μετακύλησης και ως άνθρωπος είμαι και πάρα πολύ ενήμερος για το θέμα όσο δε φαντάζεστε. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η σωματική εξάρτηση. Αν ήταν αυτό η επίλυση θα ήταν ευκολότερη και σε κοινωνίες με πολλά προβλήματα, οι κοινωνίες με πολλά προβλήματα δημιουργούν καλούς αγωγούς για τα ναρκωτικά τα βαριά.
Όμως πρέπει να κάνουμε το χρέος μας απέναντι σε αυτόν ο οποίος σέρνεται και σου ζητάει μία μορφή σωτηρίας. Εάν δεν καταφέρει να απαγκιστρωθεί, εσύ τουλάχιστον έχεις να πεις στον εαυτό σου ότι το πρώτο βήμα το έκανες. Θεωρώ ότι η λίστα της ντροπής είναι ο καλύτερος αγωγός του οργανωμένου εγκλήματος.
Διατηρώντας και αυξάνοντας τη λίστα της ντροπής, βοηθάμε τους εμπόρους των ναρκωτικών. Τελείωσε. Γιατί τα ανθρώπινα πλάσματα τα οποία δεν είναι μέσα στη λίστα, περιμένουν να μπουν, συνωστίζονται γύρω-γύρω απ’ τα κέντρα παροχής των αντιεξαρτησιογόνων και είναι τα εύκολα θύματα στο οργανωμένο έγκλημα.
Αφού τους μαζεύεις στα κέντρα των πόλεων, τους δίνεις έτοιμους στο οργανωμένο έγκλημα. Εάν δεν προχωρήσουμε σε αυτή τη γρήγορη εξάλειψη της λίστας, δε θα μπορέσου! με να αντιμετωπίσουμε τα βαθύτερα προβλήματα. Δε θα μπορέσει κανένας ψυχολόγος να κάνει τη δουλειά του.
Αυτό το παραμύθι τώρα ότι για να δώσω μια δόση αντιεξαρτησιογόνου χρειάζομαι 50 ψυχίατρους και 10 νοσοκόμες, αυτό πρέπει να τελειώνει. Χρειάζομαι το επιστημονικό δυναμικό για να κάνω ουσιαστικότερη παρέμβαση. Αλλά δεν μπορώ επειδή χρειάζομαι περισσότερο προσωπικό και περισσότερη προσέγγιση και επίλυση του ψυχικού προβλήματος που έχει ένας εξαρτημένος να μη δίνω την πρώτη μορφή σωτηρίας.
Αυτά τα πράγματα, αυτές οι αγκυλώσεις ταλαιπώρησαν την Ελλάδα 20 χρόνια και δεν είμαι φίλος αυτών των καταστάσεων. Θα έχω πόλεμο εδώ. Να σας πω κάτι κα Σωτηριάδου; Αυτό το πρόγραμμα όπως το αναπτύσσουμε θα σημάνει και περίσσευμα πόρων. Το ΚΕΘΕΑ πάσχει από έλλειψη πόρων. Τώρα, θα βοηθήσουμε αυτές τις παρεμβάσεις. Γνωρίζω και για την κα Μάτσα, γνωρίζω, είμαι πιά 10 μήνες στο Υπουργείο, έχω μάθει. Θα μπορέσω να τους βοηθήσω όσο εξαλείφω τη λίστα της ντροπής. Όσο έχουμε στις πλάτες μας τη λίστα της ντροπής, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Θα ακού! με αιτήματα που δε θα μπορούμε να ικανοποιήσουμε.
Εγώ θέλω το Νοέμβριο να ασχολούμαστε, να κάνουμε τις πολιτικές μας, να είμαστε στο γήπεδο δυνατά όπως λέμε εμείς οι δυο, αλλά χωρίς τη λίστα, για όλα τα άλλα που λέτε τα πιο σοφά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως εγώ ήμουν 18 Μάη του 1994 παρών όταν τα ανακοίνωσε αυτά ο Κρεμμαστινός, είναι καταγεγραμμένα στην εφημερίδα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έτσι είναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δυστυχώς καταλήξαμε εδώ μέσα απ’ αυτή την πολιτική, στις λίστες της ντροπής.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έτσι είναι, αλλά εγώ θυμίζω στους παριστάμενους ότι 1η Απριλίου ξεκίναγα το διάλογο για τις συνενώσεις και τον τέλειωσα και παίρνουμε τις αποφάσεις αυτές τις μέρες. Εγώ έλεγα για την πρωτοβάθμια υγεία και την έκανα. Με εμένα δεν είναι να λέτε αυτά, γιατί έχω αντίθετο δείγμα γραφής. Μπήκαμε μέσα στο σπίτι αυτό με τόσα προβλήματα και τέτοια οικονομική διαρροή, μαζέψαμε τα οικονομικά.
Ανέλαβα 1η Απριλίου το φάρμακο και σε δυο μήνες έχω κάνει δύο υποκοστολογήσε! ις. Γιώργο μου, όχι σε εμένα αυτά. Εγώ θα κάνω προσπάθεια. Πιστεύω εδώ ότι βρήκαμε τη λύση. Και βρήκαμε και τη συνεργάσιμη Τοπική Αυτοδιοίκηση στη λύση αυτή. Διότι το πρόβλημα και η αιτίασή τους ότι δε θα κλείσεις στον Πειραιά για να μου φτιάξεις πρόβλημα στο Χαϊδάρι ή για να μου φτιάξεις πρόβλημα στην Αγία Βαρβάρα ή στην Κηφισιά, το δεχόμαστε, είναι σωστό.
Δέχομαι να αναλάβω όπως είπε ο Δήμαρχος του Ιλίου τους ασθενείς μου. Δεν θα μου φέρεις τους ασθενείς όλης της Αττικής. Ολόσωστη. Και θα κινηθούμε με την κα Μαλλιώρη έτσι. Ευχαριστούμε πολύ. "

4 σχόλια:

  1. Τόσο σοβαρή ενασχόληση κι ακόμα δεν έμαθαν ούτε πώς το λένε το ρημάδι; ΒΟΥ-ΠΡΕ-ΝΟΡ-ΦΙ-ΝΗ ! Εκτός κι αν ο Λοβέρδος φέρει κανένα νέο θαυματουργό ματζούνι από την Αμερική, που -εκτός από το να σώζει τον κοσμάκη σε λίγα λεπτά, θα ΄φτιάχνει και φραπέ και θα πλένει και στους 15 βαθμούς.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. akomh ka8omaste kai den exoyme bgalei anakoinwsh ?pou einai o syllogos twn ergazomenwn? pou eine h epistimonikh epitroph?8a afhsoume ena ASXETO KAI EPIKYNDYNO na dialysei ton organismo,na mas odhghsei sthn anergia? an den antifrasoume kai twra eimaste aksioi ths tyxhs mas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ΟΤΙ ΣΤΕΡΟΥΝΤΑΙ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑΣ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ.ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΤΡΟΠΟ ΤΟΥ. ΑΠΟΜΕΝΕΙ ΣΕ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα ίδια κι εδώ... Σχόλιο ανωνύμου 18 Ιουλίου 4:26 Ο "σχετικός συνάδελφός σας (που δεν μπορεί να γράψει ελληνικά), για το μόνο που νοιάζετε είναι να μην οδηγηθεί στην ανεργία...
    Έυγε σας, κατηγορείτε τον Λοβέρδο ότι αναφέρετε στους εξαρτημένους ως "το πρόβλημα", ενώ ο δικός σας Ανώνυμος 19 Ιουλίου 12:08 λέει το ίδιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή