Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΡΑΤΑ ΜΕ ΑΡΩΜΑ… ΧΗΜΙΚΩΝ (ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΑΘΗΝΑΣ )


Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ εκφράζει για άλλη μια φορά τον αποτροπιασμό του για το πρωτοφανές όργιο αστυνομικής βίας ενάντια σε δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στην πλατεία Συντάγματος, στις 29/06/11.
Ιδιαίτερα καταγγέλλουμε:
  • Τις αλλεπάλληλες επιθέσεις με δακρυγόνα, ρόπαλα, ακόμα και με πέτρες (!) από τα ΜΑΤ ενάντια στο εθελοντικό ιατρείο της πλατείας Συντάγματος, η τελευταία από τις οποίες εκδηλώθηκε γύρω στις 17:30, με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή του ιατρείου. Με αυτοθυσία τότε οι γιατροί και νοσηλευτές εθελοντές κατάφεραν να μεταφέρουν τραυματίες και υλικό μέσα στο Μετρό.
  • Τις επιθέσεις από τις αστυνομικές δυνάμεις ενάντια στα συνεργεία διασωστών και γιατρών, που στη συνέχεια έβγαιναν από το Μετρό, για να παραλάβουν τραυματίες από την πλατεία. Οι επιθέσεις αυτές ήταν αδιάκοπες παρά το γεγονός ότι τα συνεργεία έφεραν στολές και διακριτικά, και έκαναν συνεχώς εκκλήσεις με μεγάφωνα, ώστε να τους επιτραπεί να συνεχίσουν το έργο τους.
  • Τις επιθέσεις με χημικά στην είσοδο του σταθμού Α΄ Βοηθειών του Μετρό για πολλές ώρες.
Υπενθυμίζουμε ότι 2 (δύο) φορές οι εκπρόσωποι της ΕΙΝΑΠ και του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, (συγκεκριμένα στις 19:00 και στις 21:30) επικοινώνησαν με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας (τον ίδιο τον κ. Λοβέρδο και συνεργάτες του), για να κάνουν έκκληση στους αρμόδιους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Αστυνομίας, ώστε να ανοίξει ανθρωπιστικός διάδρομος και να μπορούν τα ασθενοφόρα να προσεγγίσουν την πλατεία Συντάγματος.
Και στις δύο περιπτώσεις, η απάντηση που λάβαμε ήταν ότι αυτό είναι ανέφικτο, για αυτό θα πρέπει οι τραυματίες να μεταφέρονται από τους εθελοντές γιατρούς και διασώστες με τους συρμούς του Μετρό, ώστε τα ασθενοφόρα να τους παραλαμβάνουν από το Μέγαρο Μουσικής.

Σαν συνέχεια των παραπάνω, επισημαίνουμε:
  • Οι τραυματίες που αντιμετωπίστηκαν συνολικά στον Σταθμό Α΄ Βοηθειών του Μετρό και στο Εθελοντικό Ιατρείο της πλατείας στις 29/06/11 ήταν πάνω από 500.
  • Οι τραυματίες, που προσκομίσθηκαν για πρώτες βοήθειες στα εφημερεύοντα νοσοκομεία, ήταν περίπου 200 (δεν καταγράφηκαν όλοι λόγω φόρτου εργασίας).

Θεωρούμε πραγματικά ακατανόητες τις δηλώσεις των αρμοδίων Υπουργών την επομένη, 30/06/11, στη Βουλή.
  • Του κ. Παπουτσή, που ανέφερε ότι «κάποιοι ήθελαν νεκρούς», εννοώντας κάποιους από τους διαδηλωτές. Η πραγματικότητα δείχνει το ακριβώς αντίθετο: Το γεγονός ότι δεν θρηνήσαμε νεκρούς ή σοβαρά τραυματίες, οφείλεται αποκλειστικά στην τύχη από τη μια, και στις ηρωικές προσπάθειες των εθελοντών διασωστών και γιατρών από την άλλη.
  • Του κ. Λοβέρδου, που αναφέρει ότι «εγκλωβισμένοι τραυματίες στο Μετρό ουδέποτε υπήρξαν» και ότι αυτά είναι διαδώσεις από «συνδικαλιστές συγκεκριμένου πολιτικού χώρου».

Επίσης θεωρούμε ακατανόητες δηλώσεις κυβερνητικών υπευθύνων ότι ο «σταθμός του Μετρό έπρεπε να είχε κλείσει» (!). Αυτό –εκτός των άλλων- έρχεται σε άμεση αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις των ίδιων των υπευθύνων του υπουργείου Υγείας σε εκπροσώπους μας το απόγευμα και το βράδυ της 29/06/11 ότι, δηλαδή, η διακομιδή των ασθενών πρέπει να γίνεται «απρόσκοπτα» με τους συρμούς του Μετρό τουλάχιστον ως το γειτονικό σταθμό (Μέγαρο Μουσικής), για να παραλαμβάνονται εκεί από το ΕΚΑΒ.

Θέλουμε με την ευκαιρία να συγχαρούμε Θερμά και Δημόσια:
  1. Τους διασώστες του «Ερυθρού Σταυρού» και της «Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης», που στελέχωναν τον Σταθμό Α΄ Βοηθειών του Μετρό.
  2. Τους εθελοντές γιατρούς, νοσηλευτές και διασώστες του εθελοντικού ιατρείου της πλατείας Συντάγματος.
  3. Τους εθελοντές γιατρούς, νοσηλευτές, φαρμακοποιούς και τους Γιατρούς του Κόσμου, που έσπευσαν να  προσφέρουν τις υπηρεσίες τους από το μεσημέρι και μετά, τόσο στην πλατεία όσο και μέσα στο ιατρείο του Μετρό.
  4. Τους γιατρούς, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό των εφημερευόντων νοσοκομείων (Κρατικό Αθήνας, Ευαγγελισμός, Σωτηρία, Τζάνειο κλπ) που για άλλη μια φορά με αυτοθυσία υπερέβαλαν εαυτόν για την αντιμετώπιση των τραυματιών.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι σε συνεργασία με όλους τους φορείς γιατρών, υγειονομικών, νομικών, εργαζομένων, δημοσιογράφων και πολιτών γενικά, ότι θα εξαντλήσουμε κάθε μέσο νομικό, συνδικαλιστικό κλπ, ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη τέτοιων γεγονότων ωμής κρατικής βίας ενάντια σε φιλειρηνικούς διαδηλωτές.

Θεωρούμε ότι οι ευθύνες ανήκουν αποκλειστικά στην κυβέρνηση, και συγκεκριμένα στον Πρωθυπουργό, κ. Παπανδρέου, και στον υπουργό «Προστασίας» του Πολίτη, κ. Παπουτσή.
Οι πολιτικές εντολές με βάση τις οποίες εμφανώς δρούσε η αστυνομία στις 29/06/11, συνιστούν αντιδημοκρατική εκτροπή, και έθεσαν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα χιλιάδων πολιτών.

Ο μόνος έντιμος δρόμος που απομένει για τους πολιτικούς εντολείς είναι ένας: αυτός της παραίτησης.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΠ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                  Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΤΑΘΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ                                                     ΘΑΝΑΣΗΣ ΝΗΣΙΩΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου