Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ 06.07.11

(Εδώ ο κόσμος χάνεται, βαρκούλες αρμενίζουν…)
1.Ξεκινάμε από τις παραιτήσεις/αλλαγές/αναδιατάξεις στα όργανα του Συλλόγου: Μετά την παραίτηση του οργανωτικού γραμματέα του ΔΣ του Συλλόγου Γιώργου Σιατή, ο οποίος μετά από αίτησή του αποσπάσθηκε στο Υπουργείο Παιδείας, τη θέση του κατέλαβε ο Τάκης  Παπαδόπουλος (ο οποίος ανέλαβε και το ταμείο του Συλλόγου), ενώ πρόεδρος του ΤΑΣΕΟ είναι πλέον ο Μιχάλης Λαζαρής. Προφανώς, μετά τις άδειες θα ανανεωθεί και η σύνθεση του τοπικού συμβουλίου της Αθήνας. Απομένει να δούμε πότε θα δουλέψει το ΤΑΣΕΟ (θα ολοκληρώσει την πρόταση καταστατικού; Θα κάνει Γενική Συνέλευση; Θα κινήσει τη νομική διαδικασία για να διεκδικήσει τα οφειλόμενα;) – να μη συζητήσουμε καθόλου για το τοπικό συμβούλιο…
2. Η συνέντευξη τύπου στις 24.06 ήταν αποτυχημένη, από κάθε άποψη :
 Δεν είχε κόσμο, δεν είχε (ως συνήθως) δημοσιογράφους, η δε παρουσία μας ήταν χαοτική, δεν είχε αιχμές, τα στοιχεία αλληλοαναιρούνταν – να αφήσουμε, δε, ασχολίαστη την αναφορά στον οργανωτικό γραμματέα ο οποίος ενώ δε μίλησε στη συνέντευξη «εξήρε»,  σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τη δέσμευση του υπουργείου για τη δημιουργία 17 νέων μονάδων (!). (εκ των υστέρων, λέει πως δεν το είπε έτσι…) 
3. Ο Γενικός, σε κρίση μεγαλοθυμίας, αποφάσισε να δίνει συνδικαλιστικές άδειες για τη λειτουργία του Συλλόγου – φτάνει κάθε φορά να του το ζητάμε εγγράφως. Στη συνέχεια, φρόντισε να υπενθυμίσει με εγκύκλιο ότι το ωράριό μας είναι 8ωρο, καθώς  και να εγκαλέσει το σύλλογο διότι, μη έχοντας ορίσει προσωπικό ασφαλείας στη γραμματεία της Προέδρου, δημιούργησε τεράστια προβλήματα στη λειτουργία του Οργανισμού στην απεργία της 15.06 (!). Ο ίδιος Γενικός, σύμφωνα με καταγγελίες συναδέλφων, συνεχίζει να απειλεί τους εργαζόμενους, κυρίως των Κεντρικών Υπηρεσιών, με απολύσεις, επιδεικνύοντας συμπεριφορά εργοδότη της δεκαετίας του 50 (ίσως και λόγω ηλικίας να υπάρχει και το σχετικό απωθημένο).
Για να περάσουμε, τώρα, στα σοβαρά:
4.Συλλογική Σύμβαση Εργασίας: ο ΟΜΕΔ δεν προχωρά στον ορισμό διαιτητών (τουλάχιστον ως το Σεπτέμβρη), ενώ η Διοίκηση περιμένει την ολοκλήρωση του ελέγχου από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (που μάλλον θα έχει τελειώσει ως τη Δευτέρα) – μέχρι τότε δεν μπορεί να τοποθετηθεί …Μ’ άλλα λόγια, εξακολουθούμε να ακροβατούμε στο κενό (όσο για το Δίχτυ Ασφαλείας του ΟΜΕΔ – κλάφτα Χαράλαμπε…)
5.Έχουμε στα χέρια μας εδώ και μέρες τα χαρτιά από τη Διοίκηση για το ύψος του προϋπολογισμού 2007-11, οπότε μπορούμε –επιτέλους!- να προχωρήσουμε στην άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον τους, από Δευτέρα. Επί τη ευκαιρία, ανακαλύφθηκε και εμφανίσθηκε μετά από τόσους μήνες σύμβαση για τις καθαρίστριες,  ένα υπαρκτό αλλά και αρκετά προβληματικό κείμενο : χωρίς πρωτόκολλο, χωρίς να αναφέρει ποσά, με ημερομηνία μεταγενέστερη κατά μήνες από την ανάληψη της εργολαβίας. Στο μεταξύ οι συναδέλφισσες μας καθαρίστριες συνεχίζουν να μην πληρώνονται Σαββατοκύριακα, είναι ζήτημα αν και πόση άδεια θα πάρουν ενώ συνεχίζουν να μην γνωρίζουν το ποσό που υπογράφουν πως πληρώνονται, γιατί υπογράφουν σε χαρτιά με το ποσό κρυμμένο. Είναι προφανές ότι άλλα προβλέπει η σύμβαση τους και άλλα πληρώνονται (προφανώς λιγότερα). Είναι επίσης προφανές ότι ο Γενικός Διευθυντής του ΟΚΑΝΑ με το να μην αναγράφει το ποσό που προβλέπεται από την σύμβαση τους στο έγγραφο που παρέδωσε στον Σύλλογο δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να καλύπτει την παρανομία του εργολάβου, που κλέβει τις αμοιβές των καθαριστριών, τις οποίες ο ΟΚΑΝΑ καταβάλλει. Αν αυτό δεν είναι συνενοχή σε κλοπή δημοσίου χρήματος τότε τι είναι;
6. Πληροφορίες αναφέρουν πως εγκρίθηκε η προκήρυξη για τις θέσεις των θεραπευτών που είχαν κενωθεί όταν απολύθηκαν οι «νοικιασμένοι» συνάδελφοι της επαρχίας (Κέρκυρα, Βόλος, Ηράκλειο κοκ), και πως σύντομα θα γίνει  η προκήρυξη. Το δίκαιο θα ήταν να προηγηθούν, λόγω της προϋπηρεσίας τους, οι απολυμένοι (εάν, βέβαια, μετά το προηγούμενο χουνέρι, θέλουν ακόμα να δουλέψουν στον ΟΚΑΝΑ). Είναι άραγε παράλογο να φοβόμαστε ότι θα βαρύνει εναντίον τους το ότι τους είχε προσλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση;;…
7. Το μεσοπρόθεσμο αναφέρει (εντελώς ξεκάρφωτα) τη δημιουργία πέντε νέων μονάδων του ΟΚΑΝΑ . Επίσης, σε εφημερίδες και ηλεκτρονικές εκδόσεις, έχουν εμφανιστεί ειδήσεις για συγχώνευση του ΟΚΑΝΑ με το ΚΕΘΕΑ, καθώς και για υπαγωγή του στις διατάξεις της Γενικής Κυβέρνησης («κωδικός: προβληματικοί κρατικοδίαιτοι οργανισμοί»)
Είναι σαφές, κατά τη γνώμη μας , ότι για προχωρήσουμε απαιτούνται άμεσα:
ü  Μαχητική και  διεκδικητική τοποθέτηση απέναντι στη Διοίκηση και στο Υπουργείο. Οφείλουν άμεσα να μας ενημερώσουν για το τι έχουν σκοπό να κάνουν με τον ΟΚΑΝΑ (συγχώνευση ή όχι; 5, 10,17 ή καμία νέα μονάδα – κι αν ναι, πού; Υπαγωγή στις ΔΕΚΟ; Στο ενιαίο μισθολόγιο; κλπ ). Και βέβαια, η Διοίκηση του Οργανισμού, οφείλει άμεσα να προχωρήσει και στην υπογραφή της συλλογικής σύμβασης. Προφανώς, εάν δεν υπάρξει κάποια μαζική και μαχητική δράση, το πολύ-πολύ να έχουμε κάποια συνάντηση με κάποιο Γραμματέα του Υπουργείου (ή/και με το Γενικό) - μια συνάντηση του τύπου «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε».
ü  Τόνωση των διαδικασιών του Συλλόγου, ώστε να «ανακτήσει» το κύρος του στους εργαζόμενους και να τους συσπειρώσει – με ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ και αύξηση των μελών του ΔΣ, ουσιαστική λειτουργία των τοπικών συμβουλίων, συχνές συνελεύσεις,  λειτουργία του ΤΑΣΕΟ.
ü  Η «συστράτευση» με το ΚΕΘΕΑ, το 18ΑΝΩ και τα Κέντρα Πρόληψης είναι από τα ελπιδοφόρα «σημεία των καιρών», και περισσότερο από ποτέ αναγκαία. Χρειάζεται όμως να γίνει με μια συστηματική και σε βάθος συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, και όχι ευκαιριακά όπως γίνεται ως τώρα.   

2 σχόλια:

  1. Αυτό θα πει σωστό timing: Μόλις ο πρώην οργανωτικός γραμματέας του Συλλόγου, ο πρώην συνάδελφος Σιατής έκανε τη σωστή δήλωση ήρθε και η απόσπαση του στο υπουργείο Παιδείας. Ακριβώς τη στιγμή που η Υπουργός Άννα (όπως λέμε υπολοχαγός Νατάσσα, αλλά στο γερμανικότερο...) ετοιμάζει την κατεδάφιση του δημόσιου Πανεπιστήμιου. Αλλά μην ανησυχείτε... ο πρώην συνάδελφος δεν θα ασχοληθεί με τα θέματα της παιδείας, η "συμφωνία" είναι ότι απλά τυπικά αποσπάσθηκε εκεί, στην πραγματικότητα θα ασχοληθεί με τα προβλήματα του διαμερίσματος στο οποίο έχει εκλεγεί διαμερισματικός σύμβουλος, τα οποία και θα λύσει (όπως και τα δικά μας άλλωστε).
    Κι έπειτα σε μερικούς κακοφαίνεται η αηδία και η αποστροφή που νοιώθουν οι εργαζόμενοι για τους συνδικαλιστές και τους πολιτικάντηδες των κομμάτων εξουσίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. etsi eksargirwnete h ekofantikh SIWPH tvn syndikalistwn mas !!!!!! poios allos exei seira gia kalh 8esoula!!!!!!!!!kai ase tous ypoloipous pou se psifisan sthn abebaiothta kai sto skotadi !!!!!!!!! arage den 8a eprepe o sylogos mas na enhmerwnei se ebdomadiaia nash gia ola ta nea pou yparxoun? apo tis efhmerides 8a ta ma8ainoume !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή