Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ 21.10.19

Σε συνέχιση της κινητοποίησης για την ελαστική εργασία υπάρχει

ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 
την ΤΕΤΑΡΤΗ 23/10 από τις 8πμ ως τις 12:00 και
 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στο Υπουργείο Υγείας στις 10:30πμ

Η συμμετοχή μας στην κινητοποίηση της προηγούμενης βδομάδας ήταν εξαιρετικά μικρή. Ας  προσπαθήσουμε αυτή τη φορά (και το σωματείο, αλλά κι ο καθένας από μας ξεχωριστά) η συμμετοχή μας να είναι αυτή που αντιστοιχεί και σε μας και στη συγκυρία.

Αυτή τη φορά δεν υπάρχουν δικαιολογίες: Δεν πρόκειται ούτε για την «πουλημένη ΓΣΕΕ», ούτε γενικά κι αόριστα για κάποια γραφειοκρατική «μια από τα ίδια» κίνηση.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων που οργανώθηκε «από τα κάτω». Και αφορά τους συναδέλφους μας που δουλεύουν στο διπλανό γραφείο παίρνοντας λιγότερα χρήματα από μας και οι οποίοι πρόκειται να απολυθούν σύντομα (ενώ τη δουλειά τους θα κληθούμε να κάνουμε εμείς).

Επιτρέψτε μας να θεωρούμε ότι αυτή, και μόνο αυτή, είναι η προτεραιότητα της εβδομάδας.

Όχι, αν αναρωτιέστε. Δε σκοπεύουμε να κάνουμε τους (καθ’ όλα συμπαθείς…) «κινέζους». Είμαστε βαθιά θλιμμένοι για πολλά από τα σχόλια που ανεβαίνουν στο blog. Έχουμε όντως σκεφτεί, πολλές φορές, να σταματήσουμε τη δημοσίευση των σχολίων. Όχι επειδή «μας τη λένε» ή επειδή φοβόμαστε τις μηνύσεις των (δικαίως ή αδίκως…) θιγμένων. Αλλά επειδή πολλές από τις ανταλλαγές σχολίων φαίνονται περισσότερο ως ενδείξεις ενός Οργανισμού σε βαθιά κρίση παρά σαν οτιδήποτε άλλο. Κάποιοι χρησιμοποιούν την ανωνυμία που τους παρέχει η σελίδα για να ρίξουν χολή σ’αυτούς που δεν μπορούν να το κάνουν κατάμουτρα. Ή, κάποιες φορές, σκέτη λάσπη. 
Το κατανοούμε, αναγνωρίζουμε τα αίτια, αλλά μας στενοχωρεί, γιατί δεν  θεωρούμε ότι με οποιοδήποτε τρόπο, έστω και ελάχιστα, βοηθά στη διαμόρφωση  μιας θέσης, μιας στάσης, μιας απάντησης που να μπορεί να δώσει λύσεις για μας, για τον ΟΚΑΝΑ και για τους ασθενείς.

Η τελευταία Διοίκηση (τόσο η πολιτική της όσο και ο τρόπος που επέλεξε να διοικήσει) άφησε βαθιά τραύματα. Όχι μόνο στη λειτουργία των μονάδων αλλά και στην αντίληψη πολλών για το περιεχόμενο της δουλειάς και το ρόλο ενός εκάστου. Στις σχέσεις μεταξύ εργαζομένων/ εργαζομένων και διοίκησης / ασθενών, στην σημασία των κανόνων και της έννοιας του "προγράμματος" κοκ. Τραύματα κατά πολύ βαθύτερα απ’ ότι η Διοίκηση των "άλλων"– ίσως διότι (κακώς, όπως αποδείχτηκε) είχαμε άλλες προσδοκίες. Δε θα διαφωνήσουμε ως προς αυτό.
Αλλά δεν  αισθανόμαστε καθόλου υποχρεωμένοι να αποδεικνύουμε κάθε μέρα ως ΑΡΣΥ ότι διαφωνούμε με την παρελθούσα διοίκηση και τους κολαούζους της. Τα μέλη της ΑΡΣΥ έχουν πληρώσει – όχι γενικά και αόριστα, αλλά πολύ προσωπικά και πολύ συγκεκριμένα - τις εντελώς επιβεβλημένες ηθικά αλλά καθόλου "προσωπικές"  προσπάθειές τους να εξηγήσουν, να διεκδικήσουν, να διατηρήσουν αυτά που θεωρούσαμε και θεωρούμε σημαντικά για τη λειτουργία των μονάδων, τους συναδέλφους και τους ασθενείς. Δεν τα παρατάμε. Ωστόσο, δε θεωρούμε ότι πρόκειται για καμιά προσωπική «βεντέτα». Αντίθετα από όσα οι ίδιοι οι Διοικούντες και οι συνοδοιπόροι της μπορεί να νοιώθουν και να νομίζουν, εμείς θεωρούμε ότι πρόκειται για πολιτικές επιλογές που μόνον πολιτικά και μαζικά μπορούν να αποκρουστούν.

Ούτε με την προσφυγή στη δικαιοσύνη διαφωνούμε
Πώς θα μπορούσαμε άλλωστε, όταν πληρωνόμαστε με δικαστική απόφαση, « χάσαμε»  το γενικό διευθυντή χάρις σε εξώδικο, τώρα διεκδικούμε να πάρουμε και άδειες χάρις σε εξώδικο;  Όταν πολλοί συνάδελφοι υποχρεώθηκαν /υποχρεωθήκαμε να υπερασπιστούν τη δουλειά και την υπόληψή τους προσφεύγοντας στους «θεσμούς»  κατά του ΟΚΑΝΑ;  Ωστόσο, παρότι και την κλήση σε παρέμβαση του Εισαγγελέα έχουμε ζητήσει (άλλο αν η πλειοψηφία του ΔΣ «ευγενικά και διακριτικά»  την καθυστερεί), δεν περιμένουμε και πολλά πράγματα από κανένα Εισαγγελέα και καμιά Αρχή.  Όσοι θυμούνται τον έλεγχο από το Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης (το τι ερεύνησε, πού «κόλλησαν» οι επιθεωρητές, τι κατάλαβαν και πως όλο αυτό κατέληξε στο ιδιοφυές συμπέρασμα ότι η μεθαδόνη κοστίζει πολύ λιγότερο από τους μισθούς μας, άρα δεν κατανοούν γιατί εξακολουθεί να υπάρχει λίστα ) σίγουρα μοιράζονται τις αμφιβολίες μας.

Φυσικά και δεν  περιμένουμε από τη νυν ηγεσία του Υπουργείου να βελτιώσει, και μάλιστα αυθορμήτως, την κατάσταση. Πέραν της γενικότερης κατεύθυνσης της Νέας Δημοκρατίας, το ίδιο το υπουργείο Υγείας έχει δώσει ήδη δείγματα γραφής, τόσο με την προσπάθεια να καταργήσει το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ, όσο και με την κοροϊδία των «επικουρικών» (αλλά τόσο αναγκαίων για τη λειτουργία του ΕΣΥ) γιατρών. 
Αυτό κάνει, βέβαια, ακόμα πιο δυσεξήγητη την επιμονή του ΔΣ του Σωματείου μας να μη «θυμώσει» το υπουργείο. Διότι  αυτό προσπαθεί, αυτό είναι σαφές: γι’αυτό δεν «πολυκυνηγάει» την κινητοποίηση των συμβασιούχων, γι’αυτό οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ απέχουν τόσο εκκωφαντικά  από τον αγώνα του ΚΕΘΕΑ, γι’αυτό  με μεγάλη καθυστέρηση και κόπο δηλώσαμε ότι είμαστε «έντονα προβληματισμένοι» (μα για όνομα!) από τις εξελίξεις.

Ούτε, φυσικά, από την επόμενη διοίκηση έχουμε να προσδοκούμε – όποια κι αν είναι αυτή. Δεν είναι θέμα προσώπων, αλλά πολιτικών. Το κάθε πρόσωπο μπορεί να μεταφέρει και λίγο διαφορετική δόση ευγένειας ή αγένειας, καλοσύνης ή εμπάθειας, γνώσεων πάνω στο αντικείμενο ή ασχετοσύνης κοκ. Το θέμα όμως, πάντα, είναι η πολιτική που ακολουθεί η εκάστοτε Διοίκηση. Και ο κοινωνικός έλεγχος που (δεν) ασκείται στον τρόπο που αυτή η πολιτική εφαρμόζεται και στα αποτελέσματα που φέρνει στις ζωές μας και στη ζωές των ασθενών μας. 

Η πολιτική του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού συμπυκνώνεται, για να είμαστε και μέσα στην επικαιρότητα, στο σχόλιο της κοινωνικής λειτουργού στο δυστυχή και  ασθενή Joker όταν του ανακοινώνει ότι η χρηματοδότηση της υπηρεσίας σταματά και το πρόγραμμα για την ψυχική υγεία  κλείνει : «Ανθρώπους σαν κι εσένα σας έχουνε  χεσμένους, Άρθουρ, όπως έχουνε χεσμένους κι ανθρώπους σαν κι εμένα».

Είμαστε λοιπόν, οριστικά και τραγικά καταδικασμένοι; Όχι, καθόλου. Αν το πιστεύαμε αυτό, τότε όντως θα τα παρατάγαμε. Ευτυχώς η λύση δεν είναι στα χέρια κανενός υπουργού ή Προέδρου ή ΕισαγγελέαΕίναι στα δικά μας χέρια.

Έχουμε χάσει ήδη πολύ και πολύτιμο χρόνο. Όμως, πάντα υπάρχει καιρός για να γυρίσει το παιχνίδι.

Να πάρει ο καθένας πίσω (αν την εκχώρησε) την αξιοπρέπειά του και να κάνει τη δουλειά του προσπαθώντας για το καλύτερο, 
χωρίς να συγκαλύπτει ελλείψεις που δεν πρέπει να καλύπτονται, 
χωρίς να δίνει «τόπο στην οργή» για πράγματα που δεν πρέπει να γίνονται, 
χωρίς να συμμετέχει σε καραγκιοζιλίκια. 
Παρά το φόβο του. Γιατί στο τέλος το κριτήριο των πραγμάτων είναι οι πράξεις και οι  παραλείψεις, κι όχι οι προθέσεις μας.

Να συζητήσουμε ανοιχτά όλες τις δυσκολίες της μέχρι τώρα πορείας του Συλλόγου. Πώς έγινε και έξι χρόνια μετά την κατάληψη των δύο μηνών, τα αιτήματά της και τη συγκλονιστική συμμετοχή των περισσότερων στην κινητοποίηση και στη ρήξη καταλήξαμε εδώ; 
Να εξετάσουμε, χωρίς προκαταλήψεις και «κολλήματα», όλα τα όργανα του Συλλόγου (πρώτη την ΕΠΕΣΥ) και να προτείνουμε νέους δρόμους – ή να ξαναχαράξουμε τους παλιούς.

Να κινητοποιήσουμε και να πιέσουμε την πλειοψηφία του Συλλόγου (μέλη κι εκπροσώπους) σε μια στάση αγωνιστική, στη διεκδίκηση των όρων εργασίας μας και του επιπέδου θεραπείας που πρέπει να απολαμβάνουν οι ασθενείς μας.

Συνάδελφοι,-ισσες, όσο κι αν δεν αρέσει σε κάποιους, δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Ούτε κρατάμε όλοι την ίδια στάση. Οι περισσότεροι όμως, οι συντριπτικά περισσότεροι, από τους "απλούς" εργαζόμενους έχουμε τα ίδια υλικά συμφέροντα:  θέλουμε να μπορούμε να ζήσουμε από τη δουλειά μας, κι αυτή τη δουλειά να την κάνουμε με αξιοπρέπεια
Αυτά τα δικαιώματα δεν είναι αυτονόητα – ποτέ δεν ήταν. Πρέπει να τα διεκδικήσουμε, τώρα ίσως πιο έντονα και πιο θυμωμένα από ποτέ στην ιστορία των τελευταίων δεκαετιών.

Ας  ξεκινήσουμε από την κινητοποίηση της Τετάρτης.




ΥΓ: για να καταλάβετε ότι στο ΔΣ δεν είμαστε όλοι ίδιοι και να αντιληφθείτε με ποιους έχουμε να κάνουμε, παραθέτουμε την ανακοίνωση για το ΚΕΘΕΑ (με μαύρα γράμματα η πρότασή μας, με διαγραφές και κόκκινα οι αλλαγές / προσθήκες που έγιναν από την πλειοψηφία). Αφήνουμε σε εσάς τη σύγκριση σχετικά με το τι άλλαξε, τι προστέθηκε και πώς αυτές οι αλλαγές αποκαλύπτουν την ουσιαστική διαφωνία αλλά και την προσπάθεια συγκάλυψης της.

«Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που καταργεί το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ με τη γελοία δικαιολογία «εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη για τη θέσπιση κανόνων χρηστής διοίκησης και διαχείρισης» μας βρίσκει κάθετα αντίθετους έντονα προβληματισμένους αλλά και ανήσυχους ως εργαζόμενους στον χώρο της αντιμετώπισης της εξάρτησης. για αυτά που πιθανό δρομολογούνται χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος. 
Όχι μόνο γιατί η απόφαση λήφθηκε με επιδεικτικά αυταρχικό τρόπο αλλά (και κυρίως) γιατί φοβόμαστε ότι εκφράζει μια εντελώς λαθεμένη και επικίνδυνη αντίληψη για τη θεραπεία της εξάρτησης. Η δημοκρατία θα έπρεπε να αποτελεί το γενικευμένο μοντέλο διοίκησης, ιδιαίτερα στους οργανισμούς που ασχολούνται με θεραπευτικά προγράμματα. 
Οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ έχουν κατά καιρούς υποφέρει από τον αυταρχισμό και τις αυθαιρεσίες των διορισμένων διοικήσεων  και για το λόγο αυτό γνωρίζουν καλά ποιος είναι ο πραγματικός στόχος αυτής της απόφασης: ο ασφυκτικός έλεγχος από τα πάνω και η κατάργηση της όποιας συμμετοχής από τα κάτω. 
Ως εργαζόμενοι, ως θεραπευτικό και επιστημονικό προσωπικό στο χώρο των εξαρτήσεων, είμαστε και θα παραμείνουμε αντίθετοι στα αντιδημοκρατικά σε όποια πιθανά  σχέδια από όπου και αν προέρχονται όποιον οργανισμό και αν αφορούν που έχουν στόχο το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα των προγραμμάτων στο χώρο των εξαρτήσεων. Ελπίζουμε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να μη δείξει την ίδια απέχθεια στο διάλογο με τα συλλογικά όργανα των εργαζομένων, με την οποία πολιτεύτηκε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Η δημοκρατία εξάλλου είναι θεραπευτική.»

19 σχόλια:

  1. Μπραβο αυτη τη φορα απο καποιον που σας εχει συρει πολλα, μπραβο που γραψατε μια αναρτηση χωρις μανιερες και προκαταληψεις, κι ελπιζω οτι απηχει μια πραγματικη σας διαθεση αυτοκριτικης κι επανεκκινησης, μπραβο που δεν "κωλωσατε" παλι να εκθεσετε, οπως ειναι το στοιχειωδες δημοκρατικα, την πλειοψηφια του Σωματειου στα ματια των εργαζομενων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εδώ μιλάμε οι περισσότεροι ανώνυμα κι αυτό δίνει ένα πλεονέκτημα, να σκεφτούμε και να εκφραστούμε πιο ελεύθερα. Ας αφήσουμε τα υβρεολόγια στην άκρη. Ας μείνουμε σε αντιπαραθέσεις, ναι, αλλά γόνιμες ώστε να έρθουν και οι συνεργασίες.
    Προβληματίζομαι με αυτό που ανάρτησε η Αρσυ σχετικά με την ανακοίνωση του Συλλόγου μας για το ΚΕΘΕΑ. Κι ήθελα να ρωτήσω συναδέλφους που υποστηρίζουν και καλά κάνουν τις πλειοψηφικές παρατάξεις. Πώς τους φαίνεται το τελικό κείμενο; Πώς τους φαίνεται η απάλυνση της κριτικής προς την κυβέρνηση και το σύστημα; οι περισσότεροι συμφωνείτε με τους εκπροσώπους μας στο ΔΣ του Συλλόγου; διαφωνείτε; έχει ενδιαφέρον να εκφραστούμε νομίζω έστω κι εδώ, χωρίς φόβο αλλά και χωρίς ανώριμο πάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ειπατε και για υλικα συμφεροντα και θυμηθηκα... η αγωγη μας για τα δωρα θα εκδικαστει τελικα και ποτε; εχει προσδιοριστει ημερομηνια; στη δουλεια του συζυγου ειχαν κανει επισης αγωγη και θα συζητηθει τον Νοεμβριο αυτον στο Ειρηνοδικειο Χαλανδριου, ανεξαρτητα απ'ο,τι φαινεται απο την αποφαση που εβγαλε το ΣτΕ. Με μας τι γινεται; δεν εχετε καποια ενημερωση απο τους δικηγορους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πώς ήταν αυτή τη φορά η συμμετοχή στην στάση εργασίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από λόγια είμαστε πρώτοι και πολύ συμπαραστεκόμαστε στις καημένες τις καθαρίστριες και τους φύλακες...Όταν όμως πρεπει να συμμετεχουμε στη σταση εργασίας που γινεται γι αυτόν ακριβως τον λογο κανουμε την παπια για να μην μας κόψουν χρήματα...μπράβο στους "πλούσιους" συμμετέχοντες!

      Διαγραφή
    2. Τελικα για να γυρισει... θελει δουλεια πολλη. Παντως ομολογω οτι κι εγω σκεφτομαι τα χρηματα..

      Διαγραφή
  5. Ξερει κανεις για την αγωγη για τα δωρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εσεις μονο τα μη νομιμα burn out σκεφτεστε για να λουφαρετε. Ποιες κινητοποιήσεις ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν φαινεται να ενδιαφερει τους συναδελφους η σταση της πλειοψηφιας στο Σωματειο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ξεθυμάναμε με τον προηγούμενο ποταμό σχολίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μπα μάλλον κάποιοι φοβήθηκαν .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Άντε βρε και στα δικά μας! Οι "άριστοι" της δεξιάς τοποθετούνται στο ΚΕΘΕΑ.. Και αν κρίνουμε από τις επιλογές, θα πέσει πολύ γέλιο και με εμάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλέ σεις ενημερώστε μας τι γίνεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εμένα μ'ενδιαφερει και αν θα δικαστει η αγωγη μας για τα δώρα. Και δεν βλέπω να μας απανταει κανείς απο το Σωματείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή