Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Μια προσπάθεια για αποτίμηση και ερμηνεία των αποτελεσμάτων των εκλογών στο Σωματείο

Ας αρχίσουμε από τα προφανή:
  1. Το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν (πολύ) κακό για την ΑΡΣΥ και την Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΜΕ)
  2. Το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν καλό για την Ενωτική Συνεργασία και (πολύ) καλό για την Αγωνιστική Συνεργασία
  3. Η συμμετοχή στις εκλογές ήταν χαμηλότερη από τις προηγούμενες αλλά παρέμεινε αξιοπρεπής σε σχέση με άλλα σωματεία αλλά και σε σχέση με τις εκτιμήσεις που υπήρχαν προεκλογικά.
Ας προσπαθήσουμε να δώσουμε μια ερμηνεία αυτών των αποτελεσμάτων:
  1. Αυτό που (για να συνεννοηθούμε, αλλά και επειδή δεν βρίσκουμε άλλα λόγια για να το περιγράψουμε) ονομάζουμε από δω και πέρα "σύστημα ΠΑΣΟΚ" στον ΟΚΑΝΑ, φαίνεται ότι συνεχίζει να κυριαρχεί. Η παράταξη που ιστορικά υποστήριξε το ΠΑΣΟΚ μέσα στον ΟΚΑΝΑ, ανεξάρτητα από την κομματική ένταξη ή έστω την εκλογική υποστήριξη στο ΠΑΣΟΚ της κεντρικής πολιτικής σκηνής των ψηφοφόρων της ή και των ίδιων των υποψηφίων της, αντιπροσωπεύει  επάξια την νοοτροπία ΠΑΣΟΚ: τον συνδικαλισμό της ανάθεσης, των μικροανταλλαγμάτων και της συνδιαλλαγής. Η παράταξη αυτή "έχτισε" ένα αριστοτεχνικό ψηφοδέλτιο, ακριβώς με αυτή τη νοοτροπία: χώρεσαν όλοι οι "καλοί" με μοναδικό κριτήριο να μπορούν να κλέψουν ψήφους από τους αντιπάλους. Ανεξάρτητα από πολιτικές απόψεις: δεξιοί, χρυσαυγίτες, φίλοι και κουμπάροι, μαζί φυσικά με τους επαγγελματίες ψηφοθήρες, κατόρθωσαν να αποσπάσουν ένα τεράστιο ποσοστό και να ανεβάσουν ακόμη και σε απόλυτο αριθμό τις ψήφους τους. Ψηφοθηρώντας και ξεγελώντας τους συναδέλφους υφάρπαξαν ψήφους με υποψήφιους, οι οποίοι είναι έτοιμοι να παραιτηθούν στην περίπτωση που εκλεγούν: δεν είναι καν διαθέσιμοι να υπηρετήσουν την ίδια την παράταξη την οποία υποτίθεται ότι στηρίζουν ως υποψήφιοι. Πόσο μάλλον να "τιμήσουν" αυτούς που τους ψήφισαν.
    • Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς απομακρύνονται όλο και περισσότερο από μεγάλες προσδοκίες και οράματα: αναζητούν τη "στοιχειώδη ασφάλεια". Την ασφάλεια ότι κάποιος θα τους βοηθήσει να λύσουν το μικρό τους πρόβλημα, θα τους στείλει την "εσωτερική" πληροφορία που χρειάζονται, θα σπρώξει το θέμα τους στο γραφείο προσωπικού κλπ, κλπ.  Αναζητούν εν τέλει να "κουρνιάσουν" κάπου ώσπου να περάσει η μπόρα. Γνωρίζοντας καλά ότι ακόμη κι αν τα πρόσωπα αλλάζουν, ο μηχανισμός παραμένει ίδιος: "Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό". Οι "άνθρωποι" του στο σωματείο θα δουλέψουν με τους γνωστούς αποτελεσματικούς τρόπους, ώστε το σύστημα να συνεχίσει τη λειτουργία του χωρίς προβλήματα. Πίσω από όλα η βαθιά, ηττοπαθής και διαλυτική πεποίθηση ότι δεν υπάρχει εναλλακτική, άρα τα πράγματα πρέπει να μείνουν ως έχουν για να μη χειροτερέψουν.

  2. Αλλά νέοι χαλίφηδες διεκδικούν να γίνουν χαλίφηδες στη θέση των παλιών. Με άλλα λόγια μπορεί το ΠΑΣΟΚ να «έφυγε» ως κόμμα, δεν έφυγε όμως καθόλου ως τρόπος αντίληψης και λειτουργίας. Έτσι η παράταξη που έχει τις ευλογίες της τωρινής Διοίκησης, τάζοντας νέες σχέσεις αλληλοϋποστήριξης και διαπλοκής, κατόρθωσε να διατηρήσει τις δυνάμεις της και να αυξήσει τις έδρες σε δυο (χάρη στην αύξηση του αριθμού των εδρών του ΔΣ, την οποία με λύσσα αρνήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και βρίσκονται ακόμη με το σωματείο στα δικαστήρια). Με ένα ψηφοδέλτιο, στο οποίο μαζεύτηκαν "άσχετοι" μεταξύ τους άνθρωποι, με μόνο συνεκτικό στοιχείο την προσπάθεια τους να χτίσουν ένα εναλλακτικό "σύστημα" στο "σύστημα ΠΑΣΟΚ", και με μόνο "ατού" τη σχέση τους με την νέα διοίκηση, τον νέο μηχανισμό, τα νέα τζάκια.
    • Τι σημαίνει αυτό; Ένας νέος μηχανισμός γεννιέται. Ένας νέος μηχανισμός εξίσου αδίστακτος με τον προηγούμενο: για να καταφέρει τον σκοπό του δεν διστάζει να αξιοποιήσει εκλογικά ακόμη και τις μονοσταυρίες ακροδεξιών. Ακόμη κι αν μελλοντικά, ίσως και πολύ σύντομα, χωρίσουν τα τσανάκια τους, φτιάχνοντας ο καθένας ένα ξεχωριστό μετερίζι διαπλοκής, η σύμπραξη με την τωρινή διοίκηση (καθώς και με την επόμενη, εφόσον η δεξιά κερδίσει τις εκλογές) πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Με αυτή την έννοια πρέπει να μας κάνει ακόμη πιο προσεκτικούς σε όποια απόφαση παίρνουμε στο μέλλον. 

  3. Ας έλθουμε όμως και στα δικά μας: Η πτώση του εκλογικού ποσοστού της ΑΡΣΥ και η δραματική μείωση του αριθμού των εργαζόμενων που μας ψήφισε  (όπως και η ταυτόχρονη πτώση της παράταξης του ΠΑΜΕ) καταδεικνύουν χωρίς καμία αμφιβολία μια συρρίκνωση των δυνάμεων της αριστεράς στο σωματείο. Αυτή η συρρίκνωση δεν εξηγείται ούτε με την αποχή, ούτε με την απόλυση των συναδέλφων που δούλευαν στα ΕΣΠΑ και δεν ψήφισαν στις τωρινές εκλογές ενώ είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες και άλλα παρόμοια. Αυτή η συρρίκνωση είναι αφενός μεν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ, αφετέρου δε ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ.
    • Όταν μαζί με πολλούς άλλους υποστηρίζαμε ότι η υποταγή της κυβέρνησης σύριζα και η προδοσία που υπέστη ο λαός μετά το δημοψήφισμα θα οδηγήσει σε συρρίκνωση της επιρροής των ιδεών της αριστεράς και σε απαξία όλων των εκφάνσεων της, δεν πιστεύαμε ότι θα είμαστε από αυτούς που θα το βιώναμε τόσο τραγικά. Αλλά αυτό ακριβώς γίνεται: Ακόμη και η λέξη αριστερά πλέον ακούγεται σαν κοροϊδία σε ένα τμήμα του ελληνικού λαού. Ακόμη και η αναφορά σε αγώνες, σε κινητοποιήσεις, σε συλλογική δράση κινητοποιεί μηχανισμούς άμυνας και φυγής σε ένα μεγάλο τμήμα των εργαζομένων. Αυτό θεωρούμε ότι είναι το γενικό πλαίσιο  μέσα στο οποίο η εκλογική δύναμη της ΑΡΣΥ μειώθηκε κατά 2/3.
    • Η ΑΡΣΥ συσπειρώνει κυρίως άτομα που δεν ανήκουν σε κάποια συγκεκριμένη πολιτική οργάνωση της αριστεράς. Παρόλα αυτά είμαστε όλοι δέκτες της συγκυρίας και των αλλαγών που συμβαίνουν γύρω μας. Έτσι η ενδοβολή της ήττας των αριστερών ιδεών οδήγησε κι εμάς σε μια επιβράδυνση των αντανακλαστικών, έκανε τον βηματισμό μας «βαρύ». Ακόμη κι όταν είμαστε πιο γρήγοροι από τους υπόλοιπους, ήταν πολύ εύκολο να βουλιάξουμε μαζί τους. Πολύ περισσότερο που αυτοί κουβαλούσαν και τα βαρίδια των διοικήσεων που υποστήριζαν.
Ας προσπαθήσουμε να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα:
Η ΑΡΣΥ δημιουργήθηκε και έδρασε μέσα σε περιόδους κινητοποιήσεων. Η καθημερινή μας επαφή με τους εργαζόμενους συνέβαινε κυρίως μέσα στις συλλογικές διαδικασίες: γενικές συνελεύσεις, καταλήψεις κλπ. Για το λόγο αυτό η εκλογική της δύναμη αύξανε σε περιόδους που το σωματείο βρισκόταν σε κινητοποίηση. 
Η αδράνεια των τριών τελευταίων ετών, αποτέλεσμα της γενικότερης κατάστασης του εργατικού κινήματος και της αναμφισβήτητης ήττας του κόσμου της εργασίας, δεν αποτέλεσε καθόλου πρόσφορο έδαφος για μια δράση του τύπου που η ΑΡΣΥ θέλει να έχει. Μια δράση από τα κάτω, με συμμετοχή, χωρίς αναθέσεις και διαμεσολαβητές. Αυτή μας η άποψη για αδιαμεσολάβητη δράση από τα κάτω, πολλές φορές "παρεξηγήθηκε" από τμήματα των εργαζομένων.

Παράδειγμα: η αντίληψη μας ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι ψηφοφόροι και δεν χρειάζεται να τους υποδείξουμε τι να κάνουν, εκλαμβάνεται από πολλούς ως αλαζονεία ή ελιτισμός. 
  • Από την άλλη μεριά η δική μας ευθύνη βρίσκεται στην πραγματικά ελλιπή επαφή μας με τους εργαζόμενους στους καιρούς της αδιαφορίας και της στασιμότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και θεωρούμε ότι οι εκλογές είναι κυρίως μια ευκαιρία να ανοίξουμε τα θέματα που μας απασχολούν και να συζητήσουμε, ουσιαστικά δεν την εκμεταλλευτήκαμε. Δεν κάναμε όλα όσα μπορούσαμε, ούτε όλα όσα έπρεπε. Αρκεστήκαμε στο ότι γράψαμε την άποψή μας στο blog. Δεν εξαντλήσαμε τις προσπάθειες να επικοινωνήσουμε αποτελεσματικά με τους συναδέλφους, να κατανοήσουμε την ανάγκη όλων μας για ασφάλεια, και να την αναπλαισιώσουμε μετατρέποντας της στην αναζήτηση της συναδελφικής αλληλεγγύης, της συλλογικής δράσης, στο "εμείς", στο "όλοι μαζί" κόντρα στην ανάθεση και την αντιπροσώπευση. 
Άλλο παράδειγμα: Η επίθεση που δέχεται η συνδικαλιστική δράση με πρόσχημα τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία μας ανάγκασε συχνά να υπερασπιστούμε τον συνδικαλισμό ως έννοια και τους εαυτούς μας ως άμεσα "εμπλεκόμενους". Στην προσπάθεια μας να υπερασπιστούμε τη συλλογική δράση πολλές φορές ταυτιστήκαμε αντικειμενικά με τους συνδικαλιστές της γραφειοκρατίας. 
  • Παρόλα αυτά ούτε εμείς εκμεταλλευτήκαμε στο έπακρο τη δυνατότητα που μας δίνεται να αυξηθεί η συμμετοχή μας μέσα από τα υφιστάμενα όργανα του Συλλόγου (τα Τοπικά συμβούλια, τις Τοπικές ολομέλειες, την Επιστημονική Επιτροπή). Να χρησιμοποιήσουμε δηλαδή τα όργανα, που έτσι κι αλλιώς προβλέπει το καταστατικό του Σωματείου, σαν κυψέλες συμμετοχής όσο το δυνατόν περισσοτέρων συναδέλφων. Για να αποκτήσουν  ξανά νόημα όλα όσα εμπεριέχονται στην εργασιακή μας καθημερινότητα. Μέσα από την πολυφωνία, την ανταλλαγή (και όχι τη συνδιαλλαγή), τη συλλογική διαχείριση και δράση. 


Πρέπει να ομολογήσουμε ότι η εκλογική πανωλεθρία του παραταξιακού ψηφοδελτίου της ΑΡΣΥ μας στενοχώρησε. Πολύ. 
Ωστόσο το γεγονός ότι ως άτομα οι υποψήφιοι της ΑΡΣΥ υπερψηφίστηκαν (και μάλιστα με αναμφισβήτητη σαφήνεια) μας δημιουργεί την αίσθηση ότι οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ μας έστειλαν ένα εκ πρώτης όψεως αντιφατικό μήνυμα: "σας εμπιστευόμαστε, αλλά δεν εμπιστευόμαστε τις πολιτικές σας ιδέες". 
Όσο αντιφατικό κι αν φαίνεται κάτι τέτοιο αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην περίοδο που έρχεται. Κατά τη γνώμη μας οι καιροί που έρχονται θα μας δοκιμάσουν ακόμη περισσότερο: και ως άτομα και ως ιδέες. 


Για το λόγο αυτό αισθανόμαστε την ανάγκη να κλείσουμε αυτή την προσπάθεια αποτίμησης των αποτελεσμάτων με την διαβεβαίωση ότι πήραμε το μήνυμα και θα αλλάξουμε.
Προσέξτε όμως: θα αλλάξουμε στην κατεύθυνση που συμφωνεί με τις δικές μας πολιτικές ιδέες. 
Γιατί κατά τη γνώμη μας η προσωπική στάση που ο καθένας κρατάει (ή θα κρατήσει) δεν (θα έπρεπε να) είναι καθόλου άσχετη με τις αξίες και τις ιδέες του.  
Δεν θέλουμε να (και δεν θα) γίνουμε ίδιοι με αυτούς που πήραν την πλειοψηφία του ΔΣ. Ούτε με αυτούς που χαίρονται που έβγαλαν δυο έδρες και όχι μια, την ίδια στιγμή που η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ συνεχίζει την ευάρεστη τακτική του αυταρχισμού. 

Πήραμε το μήνυμα και θα αλλάξουμε (ή ακόμη καλύτερα) θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης επαφής με τους εργαζόμενους, που θέλουν να συνομιλήσουν μαζί μας (αν είναι 40 έχει καλώς, αν γίνουν περισσότεροι ακόμη καλύτερα).
  • Φυσικά δεν θα πάρουμε κανένα "αξίωμα" στο ΔΣ του Σωματείου (θυμίζουμε ότι στο προηγούμενο ΔΣ ο αριθμός των μελών ήταν ίδιος με τον αριθμό των "αξιωμάτων").
  • Θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τα Τοπικά Συμβούλια και τη δράση τους. Ιδιαίτερα το Τοπικό Συμβούλιο της Αθήνας μπορεί να γίνει πρότυπο λειτουργίας και να αποτελέσει παράδειγμα δράσης από τα κάτω.
  • Θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε την ΕΠΕΣΥ και θα προσπαθήσουμε να επεκταθεί η δράση της περισσότερο: στην υπεράσπιση της ποιότητας των προγραμμάτων, στην υπεράσπιση του ρόλου της θεραπευτικής ομάδας, στη διεκδίκηση εποπτείας, στην ενίσχυση του ρόλου του ΟΚΑΝΑ στην προάσπιση της δημόσιας υγείας αλλά και στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ασθενών στην πρόσβαση στη θεραπεία και στα φάρμακα. 
  • Θα επιμείνουμε στις συναντήσεις των εκπροσώπων των θεραπευτικών ομάδων με σκοπό τη διαρκή αναζήτηση λύσεων στα καθημερινά προβλήματα της λειτουργίας των μονάδων, αλλά και τον επιστημονικό "εξοπλισμό" όλων μας, έτσι ώστε να πάψουν να μονοπωλούν τη "γνώση" οι υποτιθέμενες "επιστημονικές" αυθεντίες που επιλέγει η εκάστοτε διοίκηση.
  • Σκεφτόμαστε να "ανοίξουμε" ακόμη περισσότερο τις συναντήσεις μας (ή τουλάχιστον κάποιες από αυτές), ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όποιον θέλει να συμμετάσχει. Πχ μηνιαία συνάντηση στα γραφεία του σωματείου. 
  • Και φυσικά ήμασταν και είμαστε ανοικτοί σε ιδέες και προτάσεις.

ΥΓ. Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε την σκληρή πραγματικότητα με χαμόγελο και δεν θα γίνουμε σοβαροφανείς, ακόμη κι αν μας απειλήσετε με ακόμη λιγότερους ψήφους.  Αν κάποιοι/ες δεν αντέχουν το γεγονός ότι δεν τα βάψαμε μαύρα και δεν εξαφανιστήκαμε από προσώπου γης, ας μάθουν ότι θα (συνεχίσουν να) μας βρίσκουν μπροστά τους: Κάθε φορά που θα προσπαθούν να κάνουν μια από τις γνωστές ματσακονιές τους.

72 σχόλια:

  1. Πάλι λάθος αναγνώσατε το αποτέλεσμα.Κρίμα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ/ή συνάδελφε/ισσα, μπορείς εν συντομία, να μας πεις τη γνώμη σου. θα μας φανεί χρήσιμη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πριν σας πει τη γνώμη του/της ο ανώνυμος 11.45, θα σας πω εγώ τη δική μου:
    αυτά που σημειώνετε ως λάθη σας, είναι πταισματα. Τα "αμαρτήματα" σας είναι άλλα. Επί Λοβερδου-Μαλλιωρη δεν αντιδράσατε καθολου, ΚΑΘΟΛΟΥ, σε αυτό που ήταν η αρχή του τέλους. Οι νέες Μονάδες, πολλές, μικρές, υποστελεχωμενες, οδήγησαν αφενός στην αποσυσπειρωση των εργαζομένων αφετέρου στην υποβάθμιση για να πάμε στη διάσταση της θεραπείας, του ρόλου της Θεραπευτικης Ομάδας.
    Και για χρόνια μετά, συνεχίζατε να βάζετε κι εσείς ως παράταξη (ή ως άτομα) πλάτη.
    Τώρα μην κάνετε ότι ψάχνετε και δεν μπορείτε να βρείτε τι έχει πάει στραβά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συνάδελφε/ισσα ακόμη κι αν είναι έτσι, αυτό δεν εξηγεί γιατί η παράταξη που κατεξοχήν στήριξε Λοβέρδο Μαλλιώρη, συνεχίζει να παίρνει τόσο μεγάλα ποσοστά. Επίσης δεν εξηγεί γιατί τα χαμηλα ποσοστά τα πήρε η ΑΡΣΥ και όχι η παράταξη που συνεχίζει να στηρίζει την αποδόμηση των υπηρεσιών μέσω της στήριξης των επιλογών της τωρινής διοίκησης.
    Τέλος, δεν κάνουμε ότι ψάχνουμε. Ψάχνουμε στα αλήθεια. Άλλο αν διαφωνούμε όσο αφορά αυτόπου βρίσκουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι άλλες 2 παραταξεις, που είναι όντως οι γνήσιες συστημικες, πήραν τα αποτελέσματα αυτά γιατί πολλοί απογοητευτηκαν και θυμωσαν με σας που πεσατε στη λουμπα. Συνεχίζετε να κάνετε ένα βασικό λάθος. Ο κόσμος, ειδικά στον ΟΚΑΝΑ, δεν έχει φτάσει στην πολιτική ενηλικιωση που νομίζετε ώστε να κάνει ο καθένας τον Τσε. Παιδιά του θερμοκηπίου του συστήματος είμαστε αλλά αρκετοί θα μπορούσαμε να κάνουμε το βήμα παραπέρα. Όμως έπρεπε/θέλαμε κάποιος να μας οδηγήσει. Κι αφού εσείς είτε δε θέλατε τέτοιο ρόλο είτε γίνετε εύκολα θύματα στο λάκκο που έσκαψαν, πολύς κόσμος είτε απειχε, είτε γύρισε στην ασφαλή και γνήσια αγκαλιά των συστημικων. Σε αυτή την παρατήρηση νομίζω συμφωνήσατε κι εσείς. Για τα αίτια είπατε άλλα. Και να μην ξεχάσουμε και πόσοι εργαζόμενοι φαίνεται να έχουν αποχωρήσει από το οκανα. Είναι μέγεθος κι αυτό, που μάλλον έχει και τη σημασία του.

      Διαγραφή
  5. Ευπρόσδεκτοι όσοι/ες επιθυμούν να κάνουμε μαζί το βήμα παραπέρα. Όσο για το ρόλο του οδηγητή, μάλλον προτιμούμε τον ρόλο του πυρήνα που συσπειρώνει. Έχει περισσότερο ενδιαφέρον και αξίζει να δοκιμαστεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συμφωνώ οτί η ψήφος ήταν και εν μέρει διαμαρτυρία στην αριστερή ιδεολογία,πιστεύω επίσης οτι αυτό το τελευταίο δεν άγγιξε την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ γιατί ποτέ κανείς εργαζόμενος δεν πίστεψε οτι οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι ταυτίζονται με την αριστερή ιδεολογία .... .Καλα το ερμηνεύσατε αυτό και τα άλλα που αφορούν τον δικό σας απολογισμό εν μέρει ισχύουν αλλά κατα την γνώμη μου δεν εξηγούν επαρκώς το αποτέλεσμα.Αυτό που εγώ εχω αποκομίσει και δεν είναι μόνο δική μου άποψη αλλά και πολλών συναδέρφων είναι οτι σε ό τι αφορά ζητήματα στα οποία υπήρξε επίθεση σε άτομα ή Μονάδα φιλική προς την ΑΡΣΥ τα αντανακλαστικά λειτούργησαν άριστα ....και με υπερβολή σε κάποιες περιπτώσεις χωρις ουσία κατα την γνώμη μου .Υπήρξαν όμως και πολλές περιπτώσεις που δεν δημιουργήθηκε καμία αντίδραση ....Αυτό έχει θυμώσει αρκετούς απο μας.Βγαίνει προς τα έξω μια διγλωσσία και μια προστασία των υμετερων και αυτό δεν είναι πολύ ωραίο.....Και ένα τελευταίο...Το να θεωρείτε οτι οι συνάδερφοι πρόβατα εξαπατήθηκαν απο τους κακούς πασόκους ....δεν είναι πολύ τιμητικό για τους ψηφοφόρους ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 1. Το εύκολο: δεν θεωρούμε ότι οι συνάδελφοι εξαπατήθηκαν όσο αφορά στο τι ψήφιζαν. "Σύστημα ΠΑΣΟΚ" ψήφισαν συνειδητά. Αυτό που χαρακτηρίσαμε υφαρπαγή ψήφου είχε να κάνει με υποψηφιότητες ανθρώπων που δεν έχουν καμία συμμετοχή στο σωματείο εδώ και χρόνια (αν είχαν ποτέ) και "μπήκαν" στο ψηφοδέλτιο μόνο και μόνο για να ψηφιστούν από τους φίλους τους, τους συναδέλφους που δουλεύουν μαζί τους σε συγκεκριμένες μονάδες κλπ. Αυτό δεν έχει να κάνει με πρόβατα. Αυτό έχει να κάνει με κανονική εξαπάτηση των ψηφοφόρων (στην οποία ευθύνη δεν έχει μόνο ο αρχιμάγειρας του ψηφοδελτίου αλλά και οι ίδιοι που δέχτηκαν την υποψηφιότητα τους με χαρακτηριστική ελαφρότητα: Τι θα πουν ας πούμε στους ψηφοφόρους συγκεκριμένου συναδέλφου ο οποίος έχει εκλεγεί και πρόκειται να παραιτηθεί με διάφορες δικαιολογίες.
    2. Όσο αφορά στην αντίδραση σε επιθέσεις που αφορούν φιλικές μονάδες, πρέπει να ληφθεί υπόψη το μέγεθος της επίθεσης (πχ Νίκαια), αλλά κυρίως το γεγονός ότι αντιδράσαμε και δημοσιοποιήσαμε περιπτώσεις που οι ίδιοι οι συνάδελφοι "άνοιξαν" το θέμα και ζήτησαν συλλογική εμπλοκή. Εκεί που δεν δημιουργήθηκε καμία αντίδραση ήταν εκεί όπου οι ίδιοι οι "διωκόμενοι" συνάδελφοι δεν ήθελαν να δώσουν δημοσιότητα. Αν έχεις συγκεκριμένα παραδείγματα για το αντίθετο ευπρόσδεκτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτοί δε νομίζω ότι θα πουν τίποτα στους ψηφοφόρους του συναδέλφου που θα παραιτηθεί. Αυτός θα πρέπει να δικαιολογηθει.Εαν κι εφόσον οι ψηφοφοροι του ΔΕΝ είναι πρόβατα και πάνε να του ζητήσουν το λόγο.... Πολλά αν...

      2. Τα πιο δύσκολα:δηλαδή αν οι συνάδελφοι μιας Μονάδας δεν ζητούν συνέχεια να πάρει θέση ο Σύλλογος,γιατί στο κάτω κάτω έχουν καεί από τις επιθέσεις που δέχονται, ο Σύλλογος θα το παίζει "βαρκουλες που αρμενιζουν";
      Καλό το παιχνιδάκι "η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα;", αλλά δεν έχει πια πλάκα. Εδώ μέσα σε μια νύχτα διαλύονταν κι αποψιλωνονταν Μοναδες για να στελεχωθουν άλλες καταπληκτικες Μοναδες-σχεδια επί χαρτου κι ο Σύλλογος(κι εσείς ως παράταξη με μια έδρα στις 5) αλλού.....

      3. Το ακόμα πιο δύσκολο, έως ακατόρθωτο: έτσι που πήραν φορα τα πράγματα στον ΟΚΑΝΑ, έτσι Φρανκενσταιν που μεταλλαχθηκε, δεν πρόκειται να μείνει όρθιος σοβαρός άνθρωπος για να συσπειρωθει και να αντιπαλεψει πια. Ηρακλειδες για την κοπρο του Αυγεια, μόνο στη μυθολογία...

      Διαγραφή
  8. Για το τί έκανε η παράταξη ¨σύστημα ΠΑΣΟΚ¨ ή η παράταξη της διοίκησης πάνω κάτω θα συμφωνήσω.Θα διαφωνήσω κάθετα με την ανάγνωση που κάνατε για την ΑΡΣΥ.
    Το βασικό πρόβλημα της ΑΡΣΥ(συν τα άλλα που αναφέρατε) τα τελευταία χρόνια έχει ονοματεπώνυμο.
    Όλγα Αναγνώστου.
    Ενώ τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσε "πολιτικό" κεφάλαιο(έχω ψηφίσει και εγώ μια φορά ΑΡΣΥ) τον τελευταίο καιρό έχει εξελιχθεί σε πολτικό "βαρίδι".Λίγο να συνομιλήσεις με τους συναδέλφους στις μονάδες καταλαβαίνεις πολλά. Οι μόνοι που δεν έχουν καταλάβει το αυτονόητο είναι οι 39 που συνομιλούν ,όπως φάνηκε και από το ξάφνιασμά τους από το εκλογικό αποτέλεσμα, μόνο μεταξύ τους.Καμμία επαφή με την πραγματικότητα.Για ρωτήστε την άποψη των συναδέλφων για το πρωτοπαλίκαρο της ΑΡΣΥ και θα βγάλετε γρήγορα συμπεράσματα.Ακόμα και ο λόγος της που όλο οι άλλοι ευθύνονται ενώ στις συνελεύσεις κουνάει το δάχτυλο στους λίγους πλέον παρευρισκόμενους.Το λυπηρό είναι ότι κάποιοι από τους τριανταεννέα ψηφοφόρους της ΑΡΣΥ πραγματικά αξίζουν. Αλλά που να αφήσει χώρο για νέους ανθρώπους. Έχει κρυφτεί πίσω από το rotation των υποψηφίων αντί να ανοίξει το χώρο για άλλους υποψηφίους. Ότι είχε να προσφέρει στον σύλλογο το προσέφερε.Ας αναλάβει επιτέλους την ευθύνη της ταπεινωτικής της ήττας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πες τα χρυσόστομε/η, μήπως και ξυπνήσουν αλλά που τέτοια τύχη!!!

      Διαγραφή
    2. Το πρόβλημα είναι πρώτα η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που ότι πλέον εκλαμβάνεται για αριστερό αυτομάτως δημιουργεί τουλάχιστον αντιπάθεια για να μην πω κάτι χειρότερο. και δεύτερο η καθεαυτή λειτουργία της ΑΡΣΥ που περισσότερο ομοιάζει με θρησκευτική σέχτα παρά με παράταξη....

      Διαγραφή
    3. Ολγα, σταμάτα το τρολάρισμα!!!

      Διαγραφή
    4. Που να καταλάβει από ανανέωση η ΟΑ.Στα σοβιέτ δεν έχει τέτοια!!

      Διαγραφή
    5. Τα σοβιέτ (δηλαδή τα εργατικά συμβούλια) προβλέπουν ανακλητότητα των μελών που εκλέγονται. Άρα η ανανέωση όχι μόνο είναι δυνατή αλλά διευκολύνεται κιόλας.

      Διαγραφή
    6. Εκτός από το "πώς να κανιβαλίσετε σε μερικά απλά βήματα το ΜΟΝΟ κείμενο αυτοκριτικης που είδαμε από παράταξη στον οκανα με κατινιες τύπου :ρωτήστε τι λένε για την αναγνωστου οι συνάδελφοι στις μοναδες ", στο οποίο θα ήσουν αρχι -εκπαιδευτής,συνάδελφε,μπορείς άνετα να μας κάνεις και μια παρουσίαση με θέμα "διαφωνώ με τον εαυτό μου",αφού την ψηφισες στην επεσυ.

      Διαγραφή
  9. Τους άλλους τους βοηθούν οι πρακτικές τους, ενώ εσάς δεν σας βοηθούν οι ιδέες σας . Δείτε τις δικές σας πρακτικές και πρωτα από όλα να βαζετε σε όλους μια ταμπελα αβασανιστα: Εκεί εξω ειναι οι κακοί. Μόνο οι δικοι μας παλιοί σοφοί εκ των προτερων τα ξερουν ολα και ειναι αμεμπτοι σε ολα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμε, 3/04/2017, 7:02μ.μ., έχεις απόλυτο δίκιο για την Όλγα Αναγνώστου ως προς τον χαρακτηρισμό πολιτικό βαρίδι! Βουλωμένο γράμμα διαβάζεις... Γι' αυτό στην Επιστημονική Επιτροπή βγήκε 1η! Δεν χαίρει καμίας εκτιμήσεως από τους συναδέλφους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. για την επιστημονική τη ψήφισα και εγώ όπως και άλλοι από την μονάδα μου. αυτό δε λέει κάτι όμως. Για το δ.σ με την καμμία όμως μα με την καμμία.Αν μπορείς να ξεχωρίζεις το ρόλο του δσ από την επιστημονική επιτροπή.Που δεν το βλέπω θα είσαι μία από τους τυφλούς οπαδούς.....

      Διαγραφή
  11. ποιος ήταν εξαφανισμένος και έκανε την πάπια όταν διεκδικούσε ΕΣΠΑ τα τελευταία αυτά τρία χρόνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ποιος ήταν εξαφανισμένος και έκανε την πάπια τα τελευταία αυτά τρία χρόνια όταν ακόμα δεν είχαν κοπεί τα ΕΣΠΑ και διεκδικούσε πρόγραμμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. έλα μου ντε...τι κάνει νιΑΟυ νιΑΟυ στα κεραμίδια του οκανα;

      Διαγραφή
    2. και τι ΕΣΠΑ διεκδικούσε;

      Διαγραφή
    3. Ήμουν σίγουρη ότι κάποια στιγμή ο συρφετός που λυμαίνεται τον ΟΚΑΝΑ θα προσπαθήσει να μου επιτεθεί και προσωπικά. Το ξεκίνησε με το περίφημο ταξίδι, το συνεχίζει με την γνωστή γκεμπελική μέθοδο.
      Προφανώς και δεν διεκδίκησα κανένα ΕΣΠΑ (δεν καταλαβαίνω καν πως μπορεί να διεκδικεί ένας εργαζόμενος ένα ΕΣΠΑ).
      Αν θυμούνται καλά οι "καταγγέλλοντες" η Διοίκηση είχε καλέσει τους εργαζόμενους σε ομάδες για να καταθέσουν ιδέες σε ανοικτή διαδικασία. Σε αυτή τη συνάντηση που ήταν όλοι οι παθολόγοι είπα μια ιδέα που φάνηκε σε όλους ανεξαιρέτως ενδιαφέρουσα (μια κινητή μονάδα διάγνωσης και αντιμετώπισης της ηπατίτιδας και όχι μόνο). Μου ζητήθηκε να την καταθέσω γραπτά, πράγμα που έκανα. Όταν το τμήμα που ασχολείται με τα προγράμματα ΕΣΠΑ έστειλε για διόρθωση τις προτάσεις σε όλους, έστειλα τις παρατηρήσεις μου. Μου είπαν ότι θα γίνει μια συνάντηση και θα με καλέσουν αλλά ούτε με κάλεσαν, ούτε με ενημέρωσαν περαιτέρω. Έκτοτε το μόνο που γνωρίζω για τα ΕΣΠΑ είναι αυτά που έχω διαβάσει στο blog.
      Ακούστε παιδιά. Εκτός από εκλεγμένα μέλη σε όργανα του συλλόγου, είμαστε και εργαζόμενοι. Είμαστε μάλιστα εργαζόμενοι που μας ενδιαφέρει ΠΟΛΥ το περιεχόμενο της δουλειάς μας και οι ασθενείς μας.
      Θα κάνουμε προτάσεις όταν μας καλεί η υπηρεσία. Θα σκεφτόμαστε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να γίνουν καλά οι ασθενείς μας. Τι πρέπει να κάνει ο ΟΚΑΝΑ κι εμείς οι ίδιοι για να μην εξαπλωθούν τα λοιμώδη νοσήματα.
      Δεν θα κάνουμε λοβοτομή για να μην δώσουμε "δικαίωμα" σε άρρωστα μυαλά, που κρίνουν με βάση τον δικό τους άτιμο βίο.

      Διαγραφή
    4. Αυτά πολύ σωστά ειπωμένα. Και καλα κανεις και τα λες.
      Αλλά στη διαχείριση γενικώς με τις άλλες παρατάξεις και τις Διοικήσεις έχετε κάνει πολλά λάθη.

      Διαγραφή
    5. Σίγουρα έχουμε κάνει λάθη.
      Και αυτό που ψάχνουμε να βρούμε είναι ποια «λάθη» κάναμε κατά λάθος και ποια δεν ήταν πραγματικά λάθη αλλά επιλογές μας, με τις οποίες κάποιοι διαφωνούν, όπως άλλωστε έχουν το δικαίωμα.
      Ειδικά όσο αφορά τη σχέση της ΑΡΣΥ με τις άλλες δυο παρατάξεις που υπήρχαν στο ΔΣ, πρέπει να πούμε ότι η σχέση μας καθορίστηκε από τη στάση που οι παρατάξεις αυτές κράτησαν απέναντι στις δικές μας προτάσεις για κινητοποιήσεις κλπ.
      Η πλειοψηφούσα παράταξη ακολούθησε την προσφιλή της τακτική: στα λόγια «συμφωνούμε, δεν υπάρχει πρόβλημα», αλλά επί της ουσίας «συμμετέχουμε και κινητοποιούμε τον κόσμο “μας” μόνο όταν εμείς θέλουμε». Το πότε ήθελαν καθορίστηκε από παράγοντες στους οποίους εμείς δεν μπορούσαμε να έχουμε πρόσβαση, ούτε καν πρόβλεψη.
      Η παράταξη που στηρίζει τον σύρριζα ουσιαστικά ποτέ δεν συμφώνησε σε καμία κινητοποίηση από την εκλογή σύρριζα και μετά, ενώ το τελευταίο διάστημα τάχτηκε ανοικτά και αδιάλειπτα στο πλευρό της διοίκησης του ΟΚΑΝΑ. Η θέση μας απέναντι της ήταν πιο σαφής και εύκολη, καθώς πρακτικά δεν συμφώνησαν ποτέ με καμία από τις προτάσεις μας.
      Τέλος όσο αφορά στις διοικήσεις του ΟΚΑΝΑ η ΑΡΣΥ δεν είχε προνομιακές σχέσεις (ούτε καν σχέσεις) με καμία από τις διοικήσεις που πέρασαν κατά καιρούς από τον ΟΚΑΝΑ. Απορίας άξιον γιατί τίθεται ως θέμα, αλλά παρόλα αυτά θα μας ενδιέφερε μια επί της ουσίας επιχειρηματολογία, με ένα έστω περιστατικό στο οποίο να φαίνεται ότι η ΑΡΣΥ καθόρισε τη στάση της με βάση την «φιλική» της σχέση με κάποια διοίκηση.

      Διαγραφή
    6. Ίσως δεν πείσατε ότι δεν είχατε κι εσείς (κάποιοι/ες ίσως πιο "ηγετικοί" ανάμεσά σας)) τις σχεσούλες σας με τις Διοικήσεις. Έστω ένα επίπεδο σχέσεων..
      Μπορεί να μην είχατε, μπορεί να μην καταφέρατε να πείσετε ότι δεν είχατε.

      Διαγραφή
  13. http://www.ecclesia.gr/epikairotita/main_epikairotita_next.asp?id=2108

    Βοήθειά μας! Η χάρη του Κυρίου μεθ'ημών! (πατρίς, θρησκεία, οικογένεια forever).
    Οι άλλοι της αντιπροσωπείας στις φωτος ποιοι/ες είναι ρε παιδιά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. αυτό το πράγμα πάντα να φταίνε για όλα οι άλλοι και εσείς να είστε οι αμόλυντοι έχει και κάποιο όριο. Το χαστούκι δε σας έβαλε μυαλό.Άντε στις επόμενες εκλογές προσέξτε να είστε τουλάχιστον τέσσερεις για μπιρίμπα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. To whom it may concern
    http://www.imerodromos.gr/to-kamari-o-thodoris/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Εσείς στην αρσυ δεν κοιτάτε και λίγο την καμπούρα σας γιατί μόνο για τους άλλους ξέρετε να λέτε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άσε.Όποιος κοροϊδεύει τον άλλο κοροϊδεύει.

      Διαγραφή
  17. Αντί να κάτσουν να ερμηνεύσουν το αποτέλεσμα σχετικά με το τι δεν έκαναν αυτοί καλά συνεχίζουν την προσφιλή μέθοδο της αναγνώστου να εφευρίσκει εχθρούς, να της φταίνε οι άλλοι να σκορπά αδιακρίτως χαρακτηρισμούς εδώ και εκεί.Αυτή η συμπεριφορά της αναγνώστου όλα τα τελευταία χρόνια ήταν μια από τις βασικές αιτίες της κατραπακιάς.όσο αργήσετε να το καταλάβετε οι υπόλοιποι τόσο το χειρότερο για την αρσυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ότι μπορεί οι συνάδελφοι να σας βαρέθηκαν ,να τους κουράσατε, να επαναλαμβάνεστε συνεχώς με τα ίδια στερεότυπα, να τα βάζετε διαρκώς με άλλους συναδέλφους, να κυκλοφορείτε στις μονάδες με ελιτίστικο τουπέ, ότι έχετε κλειστεί σε μια μικρή ομάδα πιστών στην αρχηγό δεν σας πέρασε από το μυαλό ότι μπορεί να είναι μερικές από τις αιτίες της αποτυχίας στις εκλογές.Πλέον είμαστε παλιοί στον οκανα και γνωριζόμαστε μεταξύ μας καλά. Μην σας ξαφνιάζει λοιπόν το αποτέλεσμα, όσο ΚΑΙ αν θέλετε κάποιοι να μας περνάτε για χαζούς....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Το παραπάνω κείμενο-απολογισμος του αποτελέσματος των εκλογων είναι ίσως το χειρότερο κείμενο που έχετε υπογράψει ως αρσυ.Δεν ξερω τι μπορεί να σας επηρέασε αρνητικά,ισως το αποτέλεσμα,ίσως οτι για άλλη μια φορά φοράτε παρωπίδες.Πραγματικά,όμως αυτό το κείμενο αδικεί τουλάχιστον κάποιους απο την αρσυ,αν όχι όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξ αιτίας του σχολίου σου άρχισαν διασπαστικές κινήσεις εντός της αρσυ. Μαλώνουν για το ποιοι αδικούνται από την ανάρτηση και ποιοι όχι. Φοβάμαι ότι Θα έχουμε εξελίξεις.

      Διαγραφή
    2. Και γιατί αυτό είναι κάτι να το φοβόμαστε;

      Διαγραφή
    3. Εσύ τώρα ένα μικρό προβληματάκι με το χιούμορ το έχεις, ή κάνω λάθος;

      Διαγραφή
    4. Κανεις λίγο λάθος... Όχι πολύ, λίγο. Όσο το χιούμορ σου

      Διαγραφή
  20. όταν θέλεις να κάνεις πραγματική αποτίμηση του αποτελέσματος περιμένεις να "κάτσει ο κουρνιαχτός" και με ήρεμο πνεύμα κάνεις τον απολογισμό σου.Δεν τρέχεις να εκτοξεύσεις κατηγορίες σε όλους τους υπόλοιπους. Εκτός κι αν ο σκοπός της αποτίμησης είναι να μαντρώσουμε τα σαράντα παλικάρια μήπως λακήξουν κι αυτά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Νομίζω ότι σιγά σιγά χάνεται το μέτρο. Σε λίγο κάποιος θα υποστηρίξει ότι η διαπλοκή στον ΟΚΑΝΑ έχει το όνομα ΑΡΣΥ. Ίσως στο τέλος τέλος να φταίει η Αναγνώστου και για τη βόμβα στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης. Άλλωστε εκεί δεν ήταν το πιο κόκκινο σοβιέτ; Τυχαίο; δε νομίζω.
    Ας σοβαρευτούμε. Αν μπορούμε φυσικά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν ήσουν σοβαρός/η δε θα "ξοδευες " μια άχρηστη πρόσκληση "ας σοβαρευτουμε".. Ούτε θα το συζητούσες σε στυλ "νομίζω", ότι χάνεται το μέτρο, σιγά σιγά κιόλας. Το μέτρο έχει χαθεί προ πολλού στον Οκανα. Αναμενόμενο είναι για ανθρώπους αποτεφρωμένους από το burn out, κατάθλιψη η οποία δεν περνάει με μέτρα τύπου αδειουλες, έτσι;
      Σε αυτό το burn out έχει πολύ μεγάλη ευθύνη και η άρσυ, που δεν έκανε τίποτα για να μην στοιχειωσει τους εργαζόμενους του Οκανα. Ούτε από την ΕΠΕΣΥ έγινε τίποτα, όπου διεπρεπε επιστημονικά η ΟΑ, ομου μετά των υπολοίπων.
      Λοιπόν, η αποτεφρωση και απονεκρωση του burn out φέρνει αντιδράσεις απρόβλεπτες, δυσερμηνευτες, χρονικές.
      Δρεπετε τους καρπούς...

      Διαγραφή
    2. Ευτυχώς, να λες, που έκαναν οι υπόλοιποι και έτσι τα πράγματα δεν χειροτέρεψαν περισσότερο.
      Για φαντάσου να μην έκαναν αυτά που έκαναν οι άλλες παρατάξεις ή οι υπόλοιποι που διέπρεψαν στην επεσυ.
      Που θα είχαμε καταντήσει πια;
      Θα πίναμε φτηνό αψέντι και θα ρίχναμε στάχτη στα μαλλιά μας.
      Ευτυχώς Παναγία μου που υπήρχε ο Τάκης και ο Λαζαρής και μας κράτησε όρθιους όλο αυτό το διάστημα. Και ευτυχώς που θα ξαναϋπάρχουν στο νέο ΔΣ ενισχυμένοι και από τους νεοεκλεγέντες.
      Ευτυχώς Παναγία μου!

      Διαγραφή
    3. Αφήστε την Παναγία ήσυχη, όλοι οι τσιρκολανοι του οκανα

      Διαγραφή
    4. τι κακό έχουν οι τσιρκολάνοι;
      πολλοί σοβαροφανείς μαζεύτηκαν σε αυτό το blog.

      Διαγραφή
    5. οι τσιρκολάνοι είναι ΤΕΛΕΙΟΙ!!!! μαγεία! όταν όμως παίζουν σε σοβαρό τσίρκο κι όχι στο κιτς του οκανα. Διαφωνείς;

      Διαγραφή
    6. Σωστά, αλλά η Παναγία τι δουλειά έχει με τους τσιρκολάνους. Το χάνω σε μερικά σημεία...

      Διαγραφή
    7. Κι εγώ τη χάνω. Και ψάχνω να τη τη βρω.
      Τσιρκολανος Ερρικος

      Διαγραφή
    8. Ερρικος Τσιρκολικος; ή Ερρικος Οκανικος;

      Διαγραφή
  22. Όταν αποψιλώνονται Μονάδες και αυτό δεν συμβαίνει εύκολα υπάρχει συνήθως λόγος ...Ας βλέπουμε και την καμπούρα μας μερικές φορές ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν καταλαβαίνω τι θα πει αυτό.

      Διαγραφή
    2. Πες μας εσύ ανώνυμε/η 4/4 5.53 που ξέρεις, για ποιο λόγο αποψιλωθηκαν Μονάδες. Πες μας τώρα που άρχισαν να ανοίγουν στόματα.

      Διαγραφή
    3. Φαντάζομαι ότι αναφέρεσαι σε μια συγκεκριμένη αποψίλωση συγκεκριμένης Μονάδας που δημιουργούσε "προβλήματα ".Τί δεν καταλαβαίνεις?

      Διαγραφή
    4. Συνεχίζω να μην καταλαβαίνω. Τίνος είναι η καμπούρα. κι αυτή της ΑΡΣΥ;

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμε 4/4 9.01
      ποια συγκεκριμένη Μονάδα δημιουργούσε "προβλήματα"; Θα εξηγήσεις; Ή έτσι θα αφήνεις μυστήριο; Και τι συγκεκριμένη αποψίλωση έγινε; Της ευαίσθητης περιοχής;

      Διαγραφή
    6. Όχι αυτή η καμπούρα δεν είναι της ΑΡΣΥ.Δεν έχω να πω κάτι παραπάνω αυτός /αυτή που έκανε το αρχικό σχόλιο περι αποψίλωσης ξέρει.Προφανώς ανήκει στους αποψιλωμένους-"τιμωρημένους"

      Διαγραφή
    7. Σιγά μην ανήκει και στους αποτριχωμενους. Χαχαχα. Ρε τι άλλες τρολιες θα ακουσουμε

      Διαγραφή
    8. Ναι, ανήκω στους αποψιλωμενους/ες. So what? Καμπουρα δεν έχω.
      Υ.Γ. Μη με ρωτήσετε για αποτριχωση

      Διαγραφή
    9. Δυστυχώς αποψιλώθηκε απο τα λάθος άτομα....για κλείσιμο το πήγαιναν αλλά δεν τους βγήκε!

      Διαγραφή
    10. Τίποτα δεν τους βγαίνει. Γι'αυτό ζήτησαν τη χάρη του Κυρίου.
      Καπίς;

      Διαγραφή
    11. Άραγε να την έλαβαν; την χάρη του Κυρίου εννοώ..

      Διαγραφή
    12. Δεν το φαντάζομαι. Ο Κύριος δίνει τη χάρη του και σε ληστές (άμα φτάσουν στο σταυρό βέβαια...), sure. Αλλά σε ατζαμήδες; μμμ... unlikable.

      Διαγραφή
    13. ποιού Κυρίου την χάρη ζήτησαν?Δεν σας πιάνω βρε αγαπητέ /αγαπητή το χασα.Κάτι λές τώρα εσύ αλλά δεν καπίς

      Διαγραφή
    14. Για την χάρη του Κυρίου όρα
      Ανώνυμος 3 Απριλίου 2017 - 9:08 μ.μ. και για ευκολία

      http://www.ecclesia.gr/epikairotita/main_epikairotita_next.asp?id=2108

      Διαγραφή
    15. xaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxa πολύ καλό!

      Διαγραφή
    16. Είδες;;;;;; ΦΟΒΕΡΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ ΚΑΛΟΟΟΟ!
      Ανεξάντλητο το γέλιο στο οκανα...

      Διαγραφή
  23. ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΑΡΣΥ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΕΚ ΤΩΝ 4Ο

    https://www.youtube.com/watch?v=Oq5Uiabz6gI

    Στίχοι: Λίνα Νικολακοπούλου
    Μουσική: Γιώργος Χατζηνάσιος

    Ό,τι μπορώ για σένα κάνω αυτό τον καιρό
    και παριστάνω με λάθη σωρό κάτι γερό
    να κρατηθείς.
    Ό,τι μπορείς για μένα κάνε κι εσύ να χαρείς,
    τα χρόνια πάνε κι ας μείνουμ’ εμείς
    λόγω καρδιάς, λόγω τιμής.

    Σ’ όποιον αρέσουμε
    για τους άλλους δε θα μπορέσουμε,
    πώς να χωρέσουμε τόσοι άνθρωποι στο κενό;
    Σ’ όποιον αρέσουμε
    για τους άλλους δε θα μπορέσουμε,
    πώς να συνδέσουμε περιθώρια κι ουρανό;

    Ό,τι μπορώ για σένα κάνω λες κι είμαι φτερό,
    σ’ αεροπλάνο στον κόσμο γυρνώ κι ό,τι περνώ
    μην το σκεφτείς.
    Ό,τι μπορείς για μένα κάνε, βραδιάζει νωρίς
    κι αλλού κοιτάνε τα μάτια θαρρείς
    λόγω σκιάς, λόγω πληγής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΦΙΕΡΩΜΈΝΟ ΣΤΗΝ ΑΡΣΥ
      Ένας από τους 413
      Στίχοι: Μανώλης Ρασούλης
      Μουσική: Χρήστος Νικολόπουλος
      1. Χαρούλα Αλεξίου

      Όταν παίρνω φόρα, φόρα κατηφόρα
      κι ο Θεός ο ίδιος δε με σταματά

      Έλειψες μιαν ώρα κι έχει πέσει τώρα
      έκλειψη ηλίου και μια σκοτεινιά

      Όταν παίρνω φόρα, φόρα κατηφόρα
      κι ο Θεός ο ίδιος δε με σταματά

      Ζήλεια μου, ζήλεια μου
      με σένα η καρδιά μου είναι ζωντανή
      μίλα μου, μίλα μου
      μα φύγε όταν έρθει εκείνος να με βρει
      ζήλεια μου, ζήλεια μου
      σαν την αγάπη είσαι τόσο δυνατή
      μίλα μου, μίλα μου
      μα φύγε όταν έρθει εκείνος να με βρει

      Ψέματα σου λέω
      και κρυφά σου κλαίω
      από αγάπη ζήλεια και εγωισμό
      κι όταν είμαι φταίχτρα
      κι άλλο τόσο ψεύτρα
      πάλι από την ζήλεια θα υποκριθώ
      ψέματα σου λέω
      και κρυφά σου κλαίω
      από αγάπη ζήλεια και εγωισμό

      Ζήλεια μου, ζήλεια μου
      με σένα η καρδιά μου είναι ζωντανή
      μίλα μου, μίλα μου
      μα φύγε όταν έρθει εκείνος να με βρει
      ζήλεια μου, ζήλεια μου
      σαν την αγάπη είσαι τόσο δυνατή
      μίλα μου, μίλα μου
      μα φύγε όταν έρθει εκείνος να με βρει

      Διαγραφή
  24. Πράγματι έχεις δίκιο!
    Προσπαθούσα να καταλάβω τι αποπνέουν ορισμένα σχόλια και η αφιέρωση σου με βοήθησε. Είναι όντως "ζήλεια και (πληγωμένος) εγωϊσμός".
    Κακοχαρακτήρισαν οι αρσίτες και οι αρσίτισσες μερικούς για το βόλεμα και τα μικρονταραβεράκια και τους έπεσε βαρύ. Για αυτό τόσο μένος.
    Κάνει νόημα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Η αρσυ μόνο για μικρονταραβεράκια προγκάει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και για μεγάλα. Αρκεί να έχει πληροφοριοδότες.
      έχεις κάτι υπόψη σου;

      Διαγραφή
    2. όλα τα files μπορούν να φωτιστούν. και Χ και Ψ και όλα..

      Διαγραφή