Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ (;) ΤΗΣ ΑΡΣΥ

Τι συμβαίνει με το project  «Εκλογές στο Σωματείο»:

Τα ευχάριστα
  • Η ΑΡΣΥ κατάφερε τελικά να σχηματίσει ψηφοδέλτιο. Και όχι μόνο αυτό κατάφερε να το καταθέσει στην ώρα του (αυτό κι αν είναι κατόρθωμα για μια παράταξη σαν την ΑΡΣΥ: πολυάσχολη και αναποτελεσματική). Πλέον είναι έτοιμη να δεχτεί τις ορδές των ψηφοφόρων που ανυπομονούν να την υποστηρίξουν.
  • Το παλιόκαλόπασόκ (μαζί με το παλιόκακόπασόκ) συνεχίζει την ιστορική του πορεία. Αυτή τη φορά χωρίς τον ιστορικό Πρόεδρο του Σωματείου και χωρίς την ιστορική σκιά του αειθαλούς Πλατάνου, σκιά  υπό την οποία επί δυο συναπτές δεκαετίες χαλάρωναν όλοι μαζί, σχεδιάζοντας το μέλλον του οργανισμού - άμα και τις μεταθέσεις, τοποθετήσεις κλπ των εργαζομένων,  οι οποίοι  ήξεραν ποιόν πρέπει να ψηφίσουν για να εξυπηρετηθούν. (Σημ: Αυτά ήταν ωραία χρόνια…)
  • Ο σ. οδοντίατρος (πάρτε το όπως θέλετε συνάδελφος, συναγωνιστής, σύντροφος, συνδικαλισταράς, σ….αρας) -ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω  ακόμη δεν έχει αποσύρει την αγωγή εναντίον του σωματείου - , αυτή τη φορά φαίνεται ότι δεν στηρίζεται από την πρώην Πρόεδρο του Βορρά (η οποία όμως κατεβαίνει ως υποψήφια στο Τοπικό Συμβούλιο για να αναλάβει επιτέλους και φανερά τα ηνία της συμπρωτεύουσας -ή τουλάχιστον τμήματος της- όπως μόνο αυτή ξέρει να κάνει). Στηρίζει όμως-ο σ...ς- την κυβέρνηση γιατί είναι αριστερός και αυτός. Όσο και η κυβέρνηση.  Όσο αριστεροί είναι και αυτοί που έχει στο ψηφοδέλτιο του: ο κρυφοχρυσαυγίτης που θέλει να διορίσει και την καλή του από ότι μαθαίνουμε αν μας λένε αλήθεια οι πληρωμένοι πληροφοριοδότες μας, η πρώην σύμβουλος του δεξιού υπουργού, πρώην υπάλληλος του σύριζα στην περιοχή που κατέβαινε υποψήφιος ο σύζυγος και νυν τα «αυτιά και τα μάτια του Προέδρου», όπως αυτοδιαφημίζεται στη διάρκεια του θεσμικού splitting, στο οποίο ανέμελα, αντιεπιστημονικά και ανιστόρητα επιδίδεται σύσσωμη η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ και τα "στελέχη" που την υποστηρίζουν.  
  • Η παράταξη που στηρίζει το ΠΑΜΕ κατεβαίνει με την ίδια ομάδα που είχε κατέβει και στις προηγούμενες εκλογές, αλλά αυτή τη φορά με μεγαλύτερες πιθανότητες  εκλογής (πράγμα που εμείς ευχόμαστε, παρόλο που οι ίδιοι δεν θέλουν να πιστεύουν ότι εμείς το ευχόμαστε, καθώς επίσης και να το μαρτυράμε ότι το ευχόμαστε).
Τα δυσάρεστα
  • Κανένας υποψήφιος από ελαστικά εργαζόμενους (μπλοκάκια) ή από εργολαβικές εταιρείες δεν φαίνεται να υπάρχει για το ΔΣ, δείγμα της ανεπαρκούς δράσης του σωματείου στον τομέα αυτό, ο οποίος θα έπρεπε να είναι πρωτεύουσας σημασίας. Δυστυχώς ούτε η ΑΡΣΥ μπόρεσε να αποκτήσει πραγματική επαφή με τον χώρο, ιδιαίτερα των καθαριστριών και των φυλάκων.
  • Πολλές θέσεις υποψηφιοτήτων «γέμισαν» με δυσκολία (τοπικοί σύμβουλοι κυρίως),
  • Η ίδια γραφειοκρατική λογική (ενστάσεις, απειλές ενστάσεων για τη διαδικασία κοκ) συνεχίζει να αποτελεί για κάποιους την μοναδική δραστηριότητα, που αντιλαμβάνονται ως συνδικαλισμό (δημιουργώντας δικαιολογημένα τόνους αντιπάθειας για το σύνολο των συνδικαλιστών…)
  • Καμία παράταξη (πλην της ΑΡΣΥ –φυσικά- και του ΠΑΜΕ) δεν κατέθεσε απολογισμό δράσης ή έστω την άποψη της για την περίοδο εντός και εκτός ΟΚΑΝΑ. Το επίσημο επίπεδο αντιπαράθεσης είναι υπό το μηδέν, ο μόνος τρόπος που φαίνεται ότι έχουν επιλέξει να λειτουργούν οι γνωστοί συνδικαλιστές μας είναι τα τηλέφωνα, τα ταξίματα, τα γλειψίματα κλπ.  Τι πιστεύουν για τον ΟΚΑΝΑ, τι θέλουν να κάνουν στην επόμενη περίοδο, τελικά γιατί να τους ψηφίσει ο «λαός» παραμένει άγνωστο.

Περί εκλογών ο λόγος, λοιπόν....

Επιτρέψτε μας να συνοψίσουμε ορισμένα "εκλογικά" θέματα που εμάς τουλάχιστον μας απασχολούν και από ότι έχουμε καταλάβει απασχολούν και κάποιους συναδέλφους των οποίων η γνώμη μας ενδιαφέρει.

1. Γιατί "κατεβαίνουμε" στις εκλογές;
Δεν είμαστε γενικώς και αορίστως εκλογικοί τύποι (ούτε γενικώς και αορίστως «αντιεκλογικοί» τύποι είμαστε):
  • Κατεβαίνουμε στις εκλογές γιατί είναι μέχρι στιγμής ο μόνος τρόπος που έχουμε βρει για να επικοινωνήσουμε με το σύνολο των συναδέλφων. Αν υπήρχαν συχνές Γενικές Συνελεύσεις με συμμετοχή και πανελλαδική εκπροσώπηση μπορεί και να μην είχαν νόημα καν οι θέσεις στο ΔΣ του Σωματείου, ιδιαίτερα αν αυτές ήταν άμεσα ανακλητές, όπως έχουμε διαχρονικά υποστηρίξει.
2. Γιατί "κατεβαίνουμε" στις εκλογές με παραταξιακό ψηφοδέλτιο;
Αρκετοί συνάδελφοι με καλή πρόθεση μας ρωτούν γιατί επιμένουμε στο παραταξιακό ψηφοδέλτιο, πολύ περισσότερο αφού με ενιαίο ψηφοδέλτιο μάλλον θα παίρναμε πολύ περισσότερους ψήφους:
  • Κατεβαίνουμε σε παραταξιακό ψηφοδέλτιο γιατί δεν νομίζουμε ότι ως εργαζόμενοι είμαστε όλοι αγαπημένοι, ενωμένοι κλπ κλπ: Υπάρχουν εργαζόμενοι τσιράκια της (εκάστοτε) Διοίκησης, υπάρχουν εργαζόμενοι που (αρέσκονται να) καταπιέζουν άλλους εργαζόμενους, υπάρχουν εργαζόμενοι που χαφιεδίζουν άλλους εργαζόμενους, εργαζόμενοι που είναι (κρυφο)φασίστες. 
  • Επιμένουμε στο παραταξιακό ψηφοδέλτιο, γιατί δεν μας λέει τίποτε μια ψήφος χωρίς το περιεχόμενο της, δηλαδή μια ψήφος που μας αφορά μόνο σαν καλά παιδιά, συμπαθητικά (ή έστω λιγότερο αντιπαθητικά από τους άλλους).
Δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι σημαίνει ένα ψηφοδέλτιο που μπορεί να έχει σταυρό σε κάποιον από εμάς και παραπάνω ή παρακάτω σε κάποιον που είναι υπέρ των μνημονίων, τσιράκι της Διοίκησης, ή σε κάποιον φασίστα ακόμη χειρότερα (με το επιχειρήματα τύπου «δουλεύουμε μαζί», ή «είναι ξάδελφος», ή «μου ζήτησε ο προϊστάμενος να τον στηρίξω», ή «κατά βάθος είναι καλό παιδί» κοκ). 
Οι λίγες περιπτώσεις με τις οποίες ίσως να μπορούσαμε να συνυπάρξουμε, δεν μπορούν να επισκιάσουν την μεγάλη εικόνα: ο καθένας κάνει τις επιλογές του και αυτές οι επιλογές πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο καθαρές και τίμιες πολιτικά και προσωπικά.

3. Μας ενδιαφέρει ή όχι το εκλογικό αποτέλεσμα;
Δεν μας ενδιαφέρουν (καθόλου) τα «κουκιά», τα «ψηφαλάκια». Ακόμα και ο αριθμός των εδρών στο ΔΣ, δεν αποτελεί για μας ούτε στόχο, ούτε κριτήριο καθαυτό. 
Μας ενδιαφέρει όμως τι πραγματικά πιστεύουν οι εργαζόμενοι και θα στεναχωρηθούμε πολύ αν οι συνάδελφοι δεν (μας) ψηφίσουν. 
Οι αρχαιρεσίες σε ένα σωματείο μπορεί να μην είναι η «ύψιστη στιγμή δημοκρατίας» (αυτό είναι η Γενική Συνέλευση), είναι όμως ενδεικτικές για το τι συμβαίνει σε ένα σωματείο.
  • Η αποχή μπορεί να σημαίνει αδιαφορία, η αδιαφορία μπορεί να οδηγήσει στον κυνισμό, και αυτό μας τρομάζει γιατί είναι ένα από τα προαπαιτούμενα του φασισμού.
  • Η υπερψήφιση των πρώην ή των νυν κυβερνητικών δεν σημαίνει μόνο την υποστήριξη των πολιτικών που μας μειώνουν τους μισθούς: σημαίνει περικοπές προϋπολογισμών στον τομέα της υγείας και της πρόνοιας, ιδιωτικοποιήσεις, κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων. Σημαίνει υποστήριξη της νυν και πρώην καμαρίλας, αυτής της προϊστορικής ασθένειας του ΟΚΑΝΑ (και όχι μόνο του ΟΚΑΝΑ), την οποία ασθένεια καμία Διοίκηση δεν θέλησε και ούτε θα θελήσει να γιατρέψει:  γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος να διοικείς, σε μια κοινωνία που στηρίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
  • Η «εύκολη» απάντηση του «όλοι ίδιοι είναι» είναι εύκολη ακριβώς γιατί πλασάρεται από όλα τα ΜΜΕ και την κυρίαρχη ιδεολογία με σκοπό να απαξιώσει τους λίγους που «δεν (θέλουν να) είναι ίδιοι». Πρέπει να παρουσιάζονται όλοι ίδιοι για να μην φαίνεται ότι υπάρχει εναλλακτική στη μιζέρια και την απομόνωση. Αυτό προσπαθούμε να σπάσουμε με την κάθοδο μας και σε αυτές τις εκλογές: τη μιζέρια, την απομόνωση, τον ωχαδερφισμό, τον κυνισμό και την αδιαφορία.
Καλούμε τους συναδέλφους να αναλογιστούν τι θα σημάνει ακόμη μια περίοδος με τους ίδιους συσχετισμούς στο σωματείο. Ακόμη μια περίοδος με τους συνδικαλιστές της εξυπηρέτησης, της διεκπεραίωσης, της καμαρίλας και της γραφειοκρατίας στο «τιμόνι» του σωματείου.
  • Καλούμε τους συναδέλφους να σκεφτούν ποιών οι θέσεις είναι καθαρές και διατυπωμένες για όλα τα θέματα που έχουν μέχρι σήμερα απασχολήσει τον οργανισμό και τους εργαζόμενους.
  • Ποιοι δεν κρύβονται πίσω από τις παρατάξεις για να εξυπηρετήσουν προσωπικές φιλοδοξίες και κίνητρα.
  • Ποια είναι πραγματικά  «παράταξη» στον ΟΚΑΝΑ (με την έννοια ότι είναι συλλογικότητα, συζητάει τα θέματα που προκύπτουν συλλογικά, αποφασίζει συλλογικά ακόμη κι αν αυτό σημαίνει λίγο παραπάνω χρόνο και δεν υποκαθιστά τη συλλογική δράση με την προσωπική άποψη οποιουδήποτε επικεφαλής (!)
  • Ποιοι δεν έλειψαν από την ζωή του Σωματείου, από τις ΓΣ, τις κινητοποιήσεις, τις παραστάσεις διαμαρτυρίας.
  • Ποιοι στήριξαν τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων και τα εκλεγμένα όργανα του Σωματείου.
  • Ποιοι στήριξαν το έργο της Επιστημονικής Επιτροπής του Σωματείου με δουλειά πραγματικά χρονοβόρα και κουραστική, αλλά και αποτελεσματική και επιστημονικά στιβαρή.
  • Ποιοι τελικά παρά στις αδυναμίες τους, τις ανεπάρκειες, (ακόμη και τα λάθη ή τα καθυστερημένα αντανακλαστικά) τράβηξαν το ζόρι της προσπάθειας για ένα ζωντανό σωματείο, χωρίς δεσμεύσεις και νταραβέρια. Και ποιοι τελικά υπέστησαν την μήνη και τις διώξεις της πρώην και της νυν Διοίκησης.
Με αυτά τα κριτήρια θέλουμε να αποτιμηθούμε και αν βρεθούμε με θετικό πρόσημο να ψηφιστούμε από τους εργαζόμενους. 
Διαφορετικά δεν έχει για μας νόημα καμία εκλογική «νίκη».

57 σχόλια:

  1. Θέλω να σας ρωτήσω κάτι συνάδελφοι της άρσυ: Μπορείτε να δεσμευτειτε ότι στο επόμενο ΔΣ του Σωματειου, έστω κι αν είστε ένας εναντίον τεσσάρων, θα είστε πολύ πιο σκληροί, καθόλου δηλαδή επιεικεις, διαλλακτικοι και συνδιαλεκτικοι, προς τους άλλους;
    Δεν χωράει καμία συνεργασία με αυτούς, όπως (και σωστά) τους περιγράψατε. Και δεν ισχύει το "ο σκοπός αγιαζει τα μέσα", όπου σκοπός "το καλό των εργαζομένων και του οκανα"...
    Θα αποφασίσετε να σταθείτε κάθετα αντίθετοι στους άλλους 4; Έτσι ακριβώς δηλαδή ώστε αυτοί οι 4 να βγάζουν ανακοινώσεις εναντίον σας και να σας "βρίζουν" ως αδιαλλακτους γιακωβινους;
    Το λέω λίγο σχηματικα αλλά αντιλαμβανεστε. Όχι άλλη διαλλακτικοτητα σε αυτόν τον οκανα... Νερό στο μυλο τους ρίχνετε.
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ πάλι διαβάζοντας την αυτοαγιογραφια σας και μέσα από μια διάθεση αναδρομης στο παρελθόν, που μας καλλιεργησατε με προηγούμενη ανάρτηση σας, προσπάθησα αλλά δεν μπόρεσα να θυμηθώ κάτι άλλο.... Και για να μη σας αδικω, γιατί η μνήμη μου συχνά ρεταρει, θέλω να σας ρωτήσω μέσα από το μπλογκ σας: τι άποψη είχατε εκφράσει όταν ο νυν Πρόεδρος είχε περάσει από τη Διεύθυνση Εφαρμογών; Είχατε εκτιμήσει την επιλογή του ως θετική η αρνητική; Τι άποψη είχατε εκφράσει για την επιλογή του νυν Διευθυντή Εφαρμογών; Θετική η αρνητική;
    Τι άποψη είχατε εκφράσει για άλλα στελεχη του Οκανα ΠΡΙΝ αναλάβουν θέσεις (μεγάλης...)ευθυνης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προσωπικά δεν θεωρώ ότι μια παράταξη είναι απαραίτητο να παίρνει θέση για τις επιλογές των στελεχών που κάνει η διοίκηση, αλλά για τις διαδικασίες επιλογής τους και για τις συγκεκριμένες πολιτικές που τυχόν εφαρμόζουν.
    Δεν είμαστε γραφείο αξιολόγησης ατόμων αλλά πολιτικών. Ούτε έχουμε πει ποτέ ότι είμαστε εγγυητές της αξιοκρατίας. για πολλές όμως από τις επιλογές που υποστήριξαν τόσο ο πρώην όσο και ο νυν, δώσαμε τη μάχη εντός και εκτός οργάνων του σωματείου, γιατί τις θεωρήσαμε εφαρμογές νεοφιλελεύθερων μοντέλων (πχ μη λειτουργία των μονάδων τα Σαββατοκύριακα, μείωση ουροληψιών, ξηρά αντιδραστήρια κοκ)
    Αυτό που προσπαθούμε να πούμε είναι ότι η συνδικαλιστική δράση που υποστηρίζουμε δεν έχει να κάνει με προσπάθειες συνδιοίκησης, ούτε με αυταπάτες αξιοκρατίας κλπ. Έχει να κάνει με την ενεργό δράση όλων των εργαζομένων (και όχι των στελεχών "καλών ή κακών") για την ανατροπή των πολιτικών που στέκονται απέναντι στον κόσμο της εργασίας και στην κοινωνία ολόκληρη. ΟΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κατανοητό. Αλλά νομίζω λάθος. Και βέβαια μπορεί η δική μου γνώμη να ναι λάθος. Αλλά ξέρω ότι οι πολιτικές, η ζωή, η Ιστορία, δεν υπάρχουν ερημην των προσώπων. Τα πρόσωπα έχουν σημασία και κάνουν διαφορά στην Ιστορία. Το ξέρετε ότι ισχύει ακόμα και για τις προσωπικότητες της Ιστορίας του μαρξισμου και της Αριστερας. Είναι λάθος να αγνοείτε τη σημασία των προσώπων ... Και τα πληρώνουμε τα λάθη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "η πρώην σύμβουλος του δεξιού υπουργού" εμένα μου φαίνεται η καλύτερη περίπτωση για ψήφο. Θα την έχουμε και στο σύντομο μέλλον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "δεν θεωρώ ότι μια παράταξη είναι απαραίτητο να παίρνει θέση για τις επιλογές των στελεχών που κάνει η διοίκηση, αλλά για τις διαδικασίες επιλογής τους..."
    Μα ούτε για τις διαδικασίες επιλογής, που είναι πράγματι "όλα τα λεφτά", δώσατε ποτέ ούτε εσείς ούτε καμιά φυσικά παράταξη "μάχη εντός και εκτός οργάνων του σωματείου". Κούφια λόγια...

    "Ούτε έχουμε πει ποτέ ότι είμαστε εγγυητές της αξιοκρατίας...για πολλές όμως από τις επιλογές δώσαμε τη μάχη γιατί τις θεωρήσαμε εφαρμογές νεοφιλελεύθερων μοντέλων.."
    Αυτό είναι η δυστυχία του Οκανα. Δεν είναι η εφαρμογή νεοφιλελεύθερων μοντέλων, όχι γιατί δεν τα σχεδιάζουν και δεν τα φαντασιώνονται (ναι, το κάνουν) αλλά γιατί δεν εφαρμόζει κανείς στον οκανα τίποτα σοβαρό και σοβαρά. Όλα είναι "στου κασίδη το κεφάλι". Ακριβώς γιατί δεν υπάρχει καμιά αξιοκρατία. Και δυστυχώς, αφού δε σας απασχόλησε ποτέ σοβαρά αυτό το πρόβλημα, φαίνεται ότι όταν θα φτάσουν όλα στον πάτο, τότε η όποια ανανέωση θα'χει να κάνει απλά και μόνο με την ανάδειξη προσώπων που θα αγωνίζονται για την καθιέρωση αξιοκρατίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν είναι αυταπάτη η αξιοκρατία !!! Ε όχι!
    Μάλλον αυταπάτη είναι να φαντάζεται κανείς ότι μπορεί να υπάρξει η "ενεργός δράση όλων των εργαζομένων για την ανατροπή των πολιτικών που στέκονται απέναντι στον κόσμο της εργασίας και στην κοινωνία ολόκληρη", έτσι, τυχαία, σαν το μπινγκ μπανγκ, αν δεν υπάρχουν οι κρίσιμοι άνθρωποι- εργαλεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αναρωτιέμαι πως μπορεί να υπάρξει «αξιοκρατία» σε έναν οργανισμό του οποίου η Διοίκηση διορίζεται από τον εκάστοτε υπουργό, ο εσωτερικός κανονισμός έχει αποφασιστεί μονομερώς και πουθενά δεν προβλέπει συμμετοχή εργαζομένων για την επιλογή προσωπικού, και οι πολιτικές που εφαρμόζονται έχουν απαράβατο όριο το κόστος , λόγω της αδιαπραγμάτευτης (από τη μεριά κυβέρνησης, τρόϊκας, κουαρτέτου, «θεσμών», ΕΕ, ΔΝΤ και δεν συμμαζεύεται) στενότητας του προϋπολογισμού.
    Τείνω μάλιστα να πιστέψω ότι όποιος (συνδικαλιστής ή στέλεχος ή άλλος) επικαλείται την αξιοκρατία μάλλον κοροϊδεύει, γιατί γνωρίζει καλά ότι όποιος επιλέχτηκε σε μια στελεχιακή θέση θα υπηρετήσει -και μάλιστα χωρίς δικαίωμα διαφωνίας- τις πολιτικές που επιλέγει η εκάστοτε Διοίκηση και το εκάστοτε Υπουργείο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Το ότι θέλουμε να την αλλάξουμε δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει.
    Μάλιστα στην αυταπάτη της «αξιοκρατίας» (ή έστω της στοιχειώδους «ηθικής») πέσαμε και ως ΑΡΣΥ : όταν βγήκε ο σύριζα και διορίστηκε η νέα Διοίκηση, γράφαμε με περισσή αφέλεια:
    "Να προσθέσουμε και σε όσα γράψαμε στο προηγούμενο Δελτίο Θυέλλης ότι η νέα Διοίκηση πρέπει να ασχοληθεί και μάλιστα ΑΜΕΣΑ και μάλιστα ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ με το θέμα της δεοντολογίας.
    Εξηγούμαστε; Αν πχ υπάρχουν γιατροί (ή εργαζόμενοι άλλων ειδικοτήτων) που "βλέπουν" ασθενείς των προγραμμάτων στα ιδιωτικά τους ιατρεία πρέπει να τιμωρηθούν και μάλιστα ΑΥΣΤΗΡΑ. Αλλά για να τιμωρηθούν πρέπει να συμφωνηθούν από ΟΛΟΥΣ κανόνες ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ και για να γίνει αυτό πρέπει να προηγηθεί διάλογος με τους εργαζόμενους και τα συλλογικά τους όργανα. Εννοείται φυσικά ότι αν υπάρχουν εργαζόμενοι που κάνουν αυτή τη "δουλειά" δεν είναι δυνατόν να επιλεγούν για "θέσεις κλειδιά" γιατί θα αρχίσουν να βαρούν τα όργανα και να μας κράζουνε."
    http://aristerisyspeirosi.blogspot.gr/2015/04/blog-post_18.html
    Η Διοίκηση του προέδρου-"εργαζόμενου" όχι μόνο δεν έκανε τίποτε για αυτό, αλλά όταν θέσαμε επιτατικά το θέμα σε συνάντηση με την ΕΠΕΣΥ προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
    Διδασκόμαστε από τα λάθη μας και μειώνουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τις αυταπάτες μας. Δεν είναι ηττοπάθεια. Ούτε ντροπή. Είναι ο μόνος τρόπος για να σταθείς όρθιος και να προσπαθήσεις να αλλάξεις όσα πρέπει να αλλάξουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μισό λεπτό. Μην το προσπερναμε τόσο γρήγορα. Η Διοίκηση λοιπόν, στη συνάντηση με την ΕΠΕΣΥ, προσπάθησε να δικαιολογησει τα αδικαιολογητα. Ο,τι κι αν σημαίνει αυτό, γιατί δεν βγήκε μετά η ΕΠΕΣΥ να μας ενημερώσει τι ακριβώς δικαιολογίες χρησιμοποίησε η Διοίκηση. Δηλαδή, οι επικοινωνίες της ΕΠΕΣΥ και του Σωματειου με τις Διοικησεις δεν γίνονται στον βαθμό που θα πρεπε ανακοινώσιμες στους εργαζόμενους. Πρώτο πρόβλημα.
      Και πάμε παρακάτω: Αφού συνέβη αυτή η άρνηση της Διοίκησης, η ΕΠΕΣΥ ζήτησε ας πούμε από τους εργαζόμενους να αντιδράσουν; για παράδειγμα, να μαζέψουν υπογραφές διαμαρτυρίας; και να απαιτησουν από τη Διοίκηση να φτιαχτουν και να τηρούνται κανόνες δεοντολογιας; Τίποτα από αυτά δεν έκανε η ΕΠΕΣΥ. Μόνη της η ΕΠΕΣΥ αποφάσισε ότι ήταν "λάθος" κι "αυταπατη" να θέσει το θέμα στη Διοίκηση. Και το θεώρησε ληξαν.

      Αυτά συναδέλφισα ΟΑ και λοιποί συνάδελφοι όλων των εκλεγμενων οργάνων δεν λέγονται στα σοβαρά ΑΓΩΝΕΣ. Κι έτσι δεν γίνεται όντως τίποτα. Αλλά με δική σας ευθύνη. Όχι των πολλών.
      Συγνώμη αν φαίνεται προσωπική η αντιπαράθεση, δεν είναι.

      Διαγραφή
  9. Αγαπητή συνάδελφε/ισσα δεν είναι άποψη της ΕΠΕΣΥ (ούτε όλων των εκλεγμένων οργάνων) ότι η αξιοκρατία είναι αυταπάτη. Είναι προσωπική μου άποψη. Αυτό έχει σημασία για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις.
    Επί της ουσίας τώρα, αν ψάξεις τις αναρτήσεις της ΑΡΣΥ αλλά και τις ανακοινώσεις της ΕΠΕΣΥ θα δεις ότι και ενημέρωση υπήρξε και το θέμα της δεοντολογίας μπαίνει και ξαναμπαίνει ως αίτημα. Μάλιστα υπάρχει και ομάδα (με τη συμμετοχή και εκπροσώπου του ΔΣ του Συλλόγου) που (υποτίθεται ότι) θα συζητήσει το θέμα μαζί με τον εσωτερικό κανονισμό. Αλλά αυτό που έχει σημασία είναι αν το θέμα απασχολεί ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ τους εργαζόμενους, αν υπάρχει η διάθεση να γίνει ΑΓΩΝΑΣ από τους πολλούς. Οι ευκαιρίες πάντως έχουν δοθεί.
    Μακάρι το πρόβλημα να ήταν (μόνο) η ελλιπής ενημέρωση. Μακάρι το θέμα να ήταν (μόνο) η δική μας στάση και η ολιγωρία των εκλεγμένων οργάνων. Δυστυχώς το πρόβλημα είναι πιο βαθύ και αφορά στην απαξίωση της συλλογικής δράσης και του συλλογικού οράματος, στην εξατομίκευση και στην αδιαφορία,θα έλεγα στο σύνδρομο burn out που διακατέχει ολόκληρη την κοινωνία.
    Και αυτά δεν τα λέω για να αποφύγω την ευθύνη. Πρόκειται μόνο για μια επώδυνη όσο και αναγκαία διαπίστωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ επώδυνη σκέψη... Και ακόμα πιο επώδυνο το βιωμα πια στον ΟΚΑΝΑ..
      Δεν είναι το ζήτημα να σου ρίξει κανείς ευθύνες. Όποιος/α πραγματικά προβληματιζεται και θλιβεται με την κατάσταση, θλιβεται από την κατάσταση, όχι από σένα.
      Όμως εγώ θα θελα να μάθω, έστω τώρα, αυτό που δε μου ανακοίνωσε το Σωματείο:ποιος είναι ο εκπρόσωπος μας στην ομάδα που συζητάει ή θα συζητήσει τον εσωτερικό κανονισμό και τη δεοντολογια; Γιατί ο Σύλλογος μου το χει κρατήσει κρυφό;ντρέπεται για κάτι αυτός ο συνάδελφος; Θέλω να ξέρω ποιος είναι. Θέλω όταν συναντηθούμε σε μια συνέλευση ή σε μια οποιαδήποτε συνάντηση του Οκανα, να μπορώ να τον ρωτήσω για την πρόοδο της ομάδας αυτής.

      Διαγραφή
    2. Νομίζω ότι εκπρόσωπος είχε οριστείΙο τάκης Παπαδόπουλος αλλά δεν είναι και σίγουρ. Πάντως πρακτικά μάλλον δεν έγινε κάτι σοβαρό μέχρι σήμερα.

      http://aristerisyspeirosi.blogspot.gr/2016/10/021016.html

      http://okanalaboursunion.blogspot.gr/2016/09/blog-post_28.html

      Διαγραφή
    3. Το σημαντικό είναι ότι αν καταφέρουμε να συνεχίσουμε και να θεσμοθετήσουμε τις συναντήσεις των θεραπευτικών ομάδων που οργανώθηκαν από την ΕΠΕΣΥ θα μπορούμε αυτά τα τόσο σοβαρά θέματα να τα επεξεργαστούμε και να τα προχωρήσουμε μόνοι μας και να επιβάλλουμε τις επιλογές μας και όχι να περιμένουμε από τον ΓΔ ή το ΔΣ.

      Διαγραφή
    4. Κοίτα σε αυτή την παραπομπή που έκανες "ανώνυμε 25 Μαρτίου 7.36", δηλαδή την
      http://aristerisyspeirosi.blogspot.gr/2016/10/021016.html
      τι μπορεί να βρει κανείς....
      "Τι θα κάνουμε, λοιπόν; Να φύγουμε από το ΔΣ και τα άλλα όργανα του Συλλόγου; ΟΚ.
      Και μετά; (Καμιά υπεκφυγή. Θα φύγουμε. Δεν είμαστε συνδικαλιστές "καριέρας")."

      Χμμμμ... εντάξει, όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να αλλάξουν γνώμη όσες φορές θέλουν.. Κι ο Αλέξης Τσίπρας ακόμα; Α, δεν ξέρω. Μιλάω για ανθρώπους, όχι για πολιτικούς.

      Διαγραφή
  10. Μιλάμε για αξιοκρατία σε ένα οργανισμό που όλοι έχουν διοριστεί με ρουσφέτι..........αφήστε ξερω οι περισσότεροι δεν βάλατε κανένα μέσο ξέρω ξέρω.Ας είμαστε λίγο ειλικρινείς και ρεαλιστές ....Το θέμα είναι οτι αρκετοί και μετα το ρουσφέτι το κράτησαν το έκαναν δικό τους .Ετσι για να δουλέψουν πρέπει να τους παρακαλέσεις ,για να κάνουν το αυτονόητο λες και τους ζητάς ρουσφέτι.Πάντως οφείλω να ομολογήσω οτι αυτό που δεν έκαναν οι συνδικαλιστές στην παραπάνω περίπτωση με το ιατρείο και τους ασθενείς που παρακολουθούνται σε αυτό φαίνεται ι να το έκανε ο Γενικός....για να δούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άκου. Καλά το λες. Οι περισσότεροι μπήκαν με κάποιου είδους ρουσφέτι. Εγώ πάντως ναι.
      Όμως, δεν είναι το πρόβλημα τόσο ότι πολλοί έχουν οι ίδιοι όπως λες μια νοοτροπία όπου για να κάνουν το αυτονόητο στη δουλειά, φέρονται σα να κάνουν χάρη. Το μεγάλο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι πολλοί μπήκαν αγραμματοι και άσχετοι και παρέμειναν έτσι. Αρκετοί άξιζαν να είναι στον ΟΚΑΝΑ, ακόμα κι αν ζήτησαν ρουσφέτι για να μπουν. Αρκετοί όμως ήταν μόνο για τσομπανηδες. Αυτή είναι η δική μου εμπειρία.
      Με ενδιαφέρει όμως αυτό που έγραψες για τον Γενικό. Εξήγησε μας. Τι έκανε δηλαδή για το θέμα των ιατρειων;

      Διαγραφή
  11. Δυστυχώς, δεν περίσσεψε χρόνος για να φτιαχτεί δεοντολογία, γιατί τον περισσότερο καιρό έπρεπε να ασχολείται ο σύλλογος με το να ανασταλεί και κάποια παράλογη απόφαση που έπαιρνε η παρέα που μας διοικεί. Ή έπρεπε να ελεγχθεί ή να διεκδικηθεί η τήρηση της νομιμότητας. Τα στοιχειώδη δηλαδή. Οι λοιπές διεκδικήσεις πήγαν περίπατο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στοιχειωδες κι απολύτως συναφες με τη "λογική" και με την "νομιμότητα" που ανέφερες, είναι και το ζήτημα της δεοντολογιας. Αν το πίστευε ο Σύλλογος και έπρεπε και ΜΠΟΡΟΥΣΕ να το διεκδικεί εξίσου με τα άλλα.

      Διαγραφή
  12. από ότι άκουσα σε μια συνέλευση, ο σύλλογος δεν συμμετέχει πλέον σε καμμία επιτροπή με τη διοίκηση μετά τις ανακρίσεις στη νίκαια. μετά ήρθε η εγκύκλιος, μετά οι απολύσεις στην πάτρα, μετά η άρνηση του καφετζόπουλου να δει το σύλλογο για ένα μήνα,μετά το θέμα του ηρακλείου κρήτης.Ουκ ολίγα δηλαδή για διάστημα λιγότερο των έξι μηνών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρε παιδιά, μην ξεφτιλιζετε τη νοημοσύνη μας. Δεν τους βγάλαμε για έξι μήνες. Τρία χρόνια ήταν πάνω.
      Αυτό το πράγμα, να μας πετάτε κάτι δικαιολογίες λες κι είμαστε νήπια, θα σας φέρει μεγαλύτερα προβλήματα από το να λέγατε ένα αντρικιο "ήμασταν λίγοι, συγνώμη"

      Διαγραφή
    2. 1. Προσοχή με τα "αντρίκια". Η αξιοπρέπεια δεν είναι (ούτε ποτέ ήταν) μονοπώλιο των "αντρών".
      2. Το Σωματείο πολύ καλά κάνει και δεν συμμετέχει σε επιτροπές διαβούλευσης με μια Διοίκηση, που ανακρίνει και τρομοκρατεί συναδέλφους, που απαγορεύει τη διαφωνία και εκθέτει μαζικά τους εργαζόμενους σε κίνδυνο με ανακοινώσεις στον Τύπο (όπως η πρόσφατη).
      3. Η ΑΡΣΥ σε όλη την προηγούμενη περίοδο επιτατικά έβαζε θέματα όπως η δεοντολογία και η εσωτερική λειτουργία των μονάδων (πχ. ρόλος θεραπευτικής ομάδας) και για το λόγο αυτό στήριξε και στηρίζει την συνάντηση των εκπροσώπων των θεραπευτικών ομάδων, η οποία μέχρι στιγμής έχει αποδώσει καρπούς και πρέπει να συνεχιστεί. Να απαιτήσουμε να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να πειστούν και οι μονάδες που έδειξαν αδιαφορία ότι αξίζει τον κόπο αλλά και η Διοίκηση ότι δεν μπορεί να πετάει εγκυκλίους και «άμα πιάσουν» .
      4. Οι συνάδελφοι/ισσες που επιμένουν ότι αν ο Σύλλογος ήθελε θα μπορούσε να κάνει περισσότερα αναφορικά με τη δεοντολογία έχουν μάλλον απόλυτο δίκιο. Αν οι διαδικασίες του Σωματείου είχαν περισσότερη συμμετοχή (ένα παράδειγμα: αν όλοι όσοι κατεβαίνουν στο ψηφοδέλτιο της πλειοψηφούσας παράταξης έρχονταν και στις ΓΣ ή στις κινητοποιήσεις του Σωματείου και δεν εμφανιζόντουσαν μόνο σαν guest star -άλλως μαϊντανοί- στο ψηφοδέλτιο κάθε τρία χρόνια), τότε πράγματι θα μπορούσαμε να πιέσουμε περισσότερο και εντός και εκτός ΟΚΑΝΑ για να βάλουμε τους δικούς μας όρους.

      Διαγραφή
    3. Συμφωνώ με το 1. Δεν το είπα από σεξιστικη σκοπιά. Είπα μια έκφραση της γλώσσας μας. Προφανώς θα είναι από τις εκφράσεις που ο χρόνος κι η πραγματικότητα θα βάλουν στο περιθώριο.
      Για το 2 επίσης συμφωνώ, αλλά έπρεπε να πάει και πιο πέρα. Αν πιστεύει ο Σύλλογος ότι μια Διοίκηση κάνει τόσο επικίνδυνα πράγματα, κινείται και νομικα. Αν βέβαια φοβάται πολύ, κάθεται στα αυγά του. Ανθρώπινος ο φόβος. Εδώ θρυλειται ότι ο "ιστορικός Πρόεδρος" του Σωματειου είχε υποστεί χειροτονία από αειθαλη Βελανιδια και το καταπιε....
      Πάντως σύντροφοι , η νομική καταφυγη αυτόν ακριβώς το σκοπό έχει. Να αιρει τον φόβο...
      Για το 3 οφείλετε να ψάξετε τους λόγους αν υπαρχουν μονάδες που δεν κρίνουν ότι αξίζει τον κόπο.
      Για το 4, πολύ καλά το είπατε.
      Και 5. τι ξέρετε γι αυτό που έγραψε ο/η συνάδελφος 25/3 5.57; Έκανε κάτι ο Γενικός Διευθυντής για το όργιο των ιδιωτικών γραφείων;

      Διαγραφή
  13. Οι θέσεις στο νέο ΔΣ του Σωματειου γίνανε 9;;;;;;;;! από 5 που ήταν;
    για να αυξήσει αυτές τις θέσεις, βρήκε χρόνο το Σωματείο...
    Ναι, ναι ξέρω. Είναι απολύτως αναγκαίο να έχει το ΔΣ 9 άτομα που θα παίρνουν συνδικαλιστικα προνομια.. Οι 5 ήταν λίγοι για να τρέχουν και να μην προλαβαινουν.
    Τι μου θυμιζει. Τι μου θυμίζει..
    Το βρήκα. Οι 300 της Βουλής απορρίπτουν μετά βδελυγμιας την δυνατότητα να γίνουν 200 ή και 150..
    Ύστερα αναρωτιομαστε γιατί δεν έχουν πια κύρος και κοινωνική αποδοχή οι συνδικαλιστες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δε γνωρίζεις το νόμο για τις συνδικαλιστικές άδειες καλύτερα να σιωπάς παρά να σκορπάςτον οχετό σου.Όσο για τα 9 μέλη ψηφίσαμε σε όλες τις μονάδες πριν ενάμιση χρόνο.Προφανώς δεν κατάλαβες χριστό ή μήπως δε δούλευες.....

      Διαγραφή
    2. Και για τους 300 έχουμε ψηφίσει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
      Εσύ προφανώς ψήφισες να γίνουν 9 τα μέλη. Γιατί τόσα λίγα; γιατί όχι 11 που είπε η άλλη παρακάτω; Γιατί όχι 13;
      Ευγενικά στο ρωτάω και δεν απαντάω στα περί οχετού, γιατί δεν έχει κανένα νόημα να κάνουμε συναγωνισμό σε αυτό.

      Διαγραφή
    3. Ο αριθμός των εκπροσώπων καθορίζεται με βάση τον ισχύοντα συνδικαλιστικό νόμο, ο οποίος πράγματι σε αυτό το σημείο αφήνει ένα περιθώριο (έως 11), γεγονός που αναμφίβολα έχει να κάνει με την κοινή λογική (την οποία επίσης αναμφίβολα κάποιοι στερούνται). Είναι λογικό να εκλέγεται περίπου 1 εκπρόσωπος ανά 50-60 άτομα. Όταν ήμασταν 200 εργαζόμενοι εκλέγαμε 5 εκπροσώπους. Τώρα που είμαστε 600 και σκορπισμένοι σε όλη την Ελλάδα δεν είναι λογικό να εκλέγουμε 9; Σου φαίνεται παράλογο ή θα ήθελες να παίξουμε την κολοκυθιά για να καταλάβεις πόσο η συζήτηση αυτή είναι χαμηλού επιπέδου;
      Το πρόβλημα δεν είναι (και ούτε ήταν ποτέ) ο αριθμός αλλά οι απόψεις, ο τρόπος που εκλέγονται αυτοί που εκλέγονται και ο τρόπος που κρίνονται στη διάρκεια της θητείας τους (αν δηλαδή δίνεται η δυνατότητα να ανακαλούνται κλπ).
      Για παράδειγμα αυτές οι ιστορίες περί τριακοσίων δεν είναι απλά κουταμάρες. Είναι ένα από τα κύρια επιχειρήματα των φασιστών που δεν θέλουν κανέναν βουλευτή, γιατί θέλουν δικτατορία. Επίσης υποστηρίζονται από κόμματα που προσπαθούν να αποκρύψουν τις πραγματικές κοινωνικές αντιθέσεις και τη δική τους στήριξη στο ισχύον σύστημα και θέλουν να περνιώνται σαν μοντέρνα και ανατρεπτικά (πχ. Ποτάμι).Εξαντλούν την μοντερνιά τους στον αριθμό των βουλευτών ή τα προνόμια των συνδικαλιστών.
      Αλλά από που κι ως που οι 300 είναι ίδιοι; Ψηφίζουν όλοι τα ίδια; Κι αν ήταν 200 και ήταν όλοι σαν τον Μιχαλολιάκο θα ήταν ωραία; Κι αν ήταν 150 και ήταν όλοι ΚΚΕ θα ήταν το ίδιο;
      Και τέλοςπάντων για να σταματήσει αυτή βλακώδης συζήτηση, ή μάλλον για να μπει στη σωστή της βάση: Στο επόμενο μνημόνιο θα περάσει η ουσιαστική κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία και η μείωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Πάμε στοίχημα ότι το επιχείρημα θα είναι τα προνόμια των συνδικαλιστών που είναι πολλοί και παίρνουν πολλές άδειες; ΟΑ

      Διαγραφή
    4. Πολύ εύκολα χαρακτηρίζετε τις απόψεις που δε σας αρέσουν ως βλακώδεις, όσους δε συμφωνούν με τις δικές απόψεις και στάσεις ως φασίστες και ως ηλιθίους και πάει λέγοντας. Κατά σύστημα το κάνετε. Όχι ότι είχα ποτέ βέβαια την ψευδαίσθηση ότι είστε οπαδοί του Βολταίρου. Ακραίοι είστε κι όταν σας δοθεί η ευκαιρία, ακραία κι αυταρχικά θα λειτουργήσετε.

      Διευκρινίζω το ξεκάθαρο : ο αριθμός των βουλευτών με την "κοινή λογική" έχει να κάνει κι όχι με τους χρυσαυγίτες και τις απόψεις τους. Ούτε αυτοί με ενδιαφέρουν ούτε οι απόψεις τους. Αν εσείς έχετε κάποιο ενδιαφέρον, δικό σας θέμα. Αλλά σταματείστε την ταμπελοποίηση άλλων ανθρώπων. Κάντε κάτι πιο σοβαρό.
      Λοιπόν, οι 300 δεν είναι όλοι ίδιοι. Και θα μπορούσαν να ναι και οι 300 άριστοι, κι από 70 κόμματα να προέρχονταν. Δεν είναι κακοί ή καλοί επειδή είναι 300. Λέω ότι επειδή είναι 300, είναι πολλοί. Πολλοί για τα πληθυσμιακά δεδομένα.
      Άλλες χώρες με μεγαλύτερο πληθυσμό έχουν λιγότερους βουλευτές και δεν είναι φασιστικές, μάλλον έχουν καλύτερη από μας δημοκρατία σε πολλά επίπεδα.

      Διαγραφή
    5. ΟΑ για το σχόλιό σου της 26/3 10.44 και την ερώτησή σου σε άλλον/η : "Τώρα που είμαστε 600 και σκορπισμένοι σε όλη την Ελλάδα δεν είναι λογικό να εκλέγουμε 9; Σου φαίνεται παράλογο ή θα ήθελες να παίξουμε την κολοκυθιά για να καταλάβεις πόσο η συζήτηση αυτή είναι χαμηλού επιπέδου;"
      εγώ χωρίς φόβο για το bullying της πλειοψηφίας, σιωπηλής είτε κραυγάζουσας αλλά πάντως μουγγής σαν το ψάρι μπροστά στις Βελανιδιές, θέλω να σου απαντήσω ότι : ΝΑΙ, προσωπικά μου φαίνεται παράλογο. Κι επίσης ότι χαμηλού επιπέδου δεν είναι η συζήτηση αλλά όλα τα καλόπαιδα που τρέχουν να πάρουν μια θεσούλα από τις 9, έστω (ή ίσως κι ΕΠΕΙΔΗ) κι αν εμφανίζονται μόνο σαν "guest star -άλλως μαϊντανοί- στο ψηφοδέλτιο κάθε τρία χρόνια".

      Ίσως γι'αυτό γράψατε κι εσείς της αρσυ κάποια στιγμή "Να φύγουμε από το ΔΣ και τα άλλα όργανα του Συλλόγου; ΟΚ. Θα φύγουμε". Άλλον αν μετά συνέβη να κάνετε την καρδιά σας πέτρα.

      Διαγραφή
    6. Στο επόμενο μνημόνιο θα περάσει η ουσιαστική κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία και η μείωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών.
      Πάμε στοίχημα ότι το επιχείρημα θα είναι τα προνόμια των συνδικαλιστών που είναι πολλοί και παίρνουν πολλές άδειες;

      Διαγραφή
    7. Πολύ στοίχημα παίζεις.

      Διαγραφή
    8. Προς Ανώνυμος 27 Μαρτίου 2017 - 9:52 π.μ.
      Προφανώς δεν διάβασες όλη την ανάρτηση σχετικά με τη θέση μας στο και για το ΔΣ. Αν την είχες διαβάσει θα είχες καταλάβει ότι αυτό που λέγαμε (και συνεχίζουμε να λέμε) είναι ότι δεν έχει σημασία αν είσαι ή δεν είσαι στο ΔΣ, αλλά το τι γίνεται στο Σωματείο γενικώς. Για το λόγο αυτό είχαμε καλέσει σε ανοικτό διάλογο τους συναδέλφους ώστε να δούμε τι μπορούμε και τι είμαστε -όλοι μαζί- διατεθειμένοι να κάνουμε, προκειμένου η συλλογική δράση να ξεπεράσει τα όργανα και να γίνεται πραγματικά από τα κάτω.
      Η αλήθεια είναι ότι το κάλεσμα μας σε διάλογο δεν βρήκε την ανταπόκριση που θα θέλαμε. Παρόλα αυτά εμείς αυτό λέγαμε και αυτό λέμε. Και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε.
      Αν εσύ ησυχάζεις μέσα σου, με το να νομίζεις ότι κυνηγάμε μια θεσούλα, καλά καμωμένο. Δεν μπορούμε να στο χαλάσουμε κιόλας...Θα κάνουμε την καρδιά μας πέτρα και για αυτό...

      Διαγραφή
    9. Κάθε μέρα κάνουμε την καρδιά μας πέτρα στο οκανα.
      Καλώς λοιπόν. Θα δούμε στην πράξη τι θα φέρει η περίοδος μετά τις εκλογές.

      Διαγραφή
  14. Έλεος με την κοινοτοπία.Που ξέρεις εσύ καλή μου ότι έχουν προνόμια οι 9; Μόνο ο Πρόεδρος και ο Αντιρπόεδρος έχουν δικαίωμα για συνδικαλιστική άδεια. Το σωματείο έχει 600 μέλη πανελλαδικά και θα μπορούσε να έχει 11μελές ΔΣ.
    Αμάν πια με τις εξυπνάδες! Ό,τι λέει το χαζοκούτι, ο Πρετεντέρης κι ο Καψής το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή. Εξυπνάδες. Ανέξοδα ο καθένας γράφει ότι τούρχεται και θεωρεί ότι είναι και μοντέρνος και ρηξικέλευθος.
    Συγνώμη παιδιά αλλά κάποια στιγμή τα παίρνουν και η σιωπηλή πλειοψηφία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα είσαι πλειοψηφία. Και σιωπηλή, δεν αμφιβάλω. Στο μάθανε από μικρή ότι η σιωπή στους ανωτέρους είναι χρυσός ε;
      Μην το ξεχάσεις τώρα, που παρασύρθηκες κι άνοιξες το στοματάκι σου.

      Διαγραφή
  15. Ανώνυμε 26/3 9.04
    δεν κρατιέμαι να στο πω : αρχίσατε να κάνετε θόρυβο πάλι ΤΣΟΜΠΑΝΗΔΕΣ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. "Ανώνυμος25 Μαρτίου 2017 - 5:57 μ.μ.
    οφείλω να ομολογήσω οτι αυτό που δεν έκαναν οι συνδικαλιστές στην παραπάνω περίπτωση με το ιατρείο και τους ασθενείς που παρακολουθούνται σε αυτό,φαίνεται να το έκανε ο Γενικός"

    Αυτός που έγραψε το σχόλιο αυτό, δεν φαίνεται να θέλει να πει κάτι περισσότερο. Γνωρίζει η αρσυ τίποτα να μας ενημερώσει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Συνάδελφοι και συναδέλφισσες μην ψάχνεστε.
    Αύριο και μεθαύριο ψηφίζουμε δαγκωτό ΑΡΣΥ γιατί τα παιδιά είναι ειλικρινή: "...θα στεναχωρηθούν πολύ αν δεν (τους) ψηφίσουμε".
    Έχετε δει πιο ειλικρινή άτομα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. τί έπαθε ο κος Λαζαρής Όλγα μαζί σου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Απαντήσεις
    1. Ολγα εγώ δεν έχω πάρει χαμπάρι. Τι έχει γίνει;

      Διαγραφή
  20. Υπάρχει παράταξη στον ΟΚΑΝΑ που διεκδικεί την ψήφο των εργαζομένων υποστηρίζοντας ότι "ορισμένες ενέργειες της διοίκησης ίσως να ξεπερνούσαν τα όρια" (άντε καλέ!). Παρόλα αυτά το ΔΣ του Συλλόγου θα έπρεπε να επιμείνει στον διάλογο,αλλά οι άλλες δυο παρατάξεις συνωμότησαν και δεν επέτρεψαν τον διάλογο. Επίσης αυτοί οι κακοί "αποφάσισαν ακόμα να διακόψουν και τη συμμετοχή των εργαζομένων στο συμβούλιο του ΟΚΑΝΑ, ένα αίτημα που το διεκδικούσαμε χρόνια και μόλις το κερδίσαμε το πετάξαμε!".
    Είναι γνωστό ότι η αποχώρηση των εκπροσώπων του σωματείου από τη θέση του παρατηρητή στο ΔΣ του ΟΚΑΝΑ έγινε όταν ζητήθηκε ρήτρα εμπιστευτικότητας προς τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Δηλαδή θα έπρεπε τα μέλη του ΔΣ του σωματείου να πηγαίνουν, να μαθαίνουν τι γίνεται (πχ απολύσεις, κλεισίματα μονάδων κλπ) και να μη λένε αυτά που μαθαίνουν στους υπόλοιπους εργαζόμενους, αλλά να τα κρατάνε για τον εαυτό τους, για να μη χάσουν το δικαίωμα του να "παρακάθηνται" με την εξουσία έστω και για λίγο, έστω σαν κολαούζοι...
    Αυτοί οι άνθρωποι μάλιστα ζητούν την ψήφο μας γιατί θέλουν -λέει- να παλέψουν μαζί με όλους μας για ένα "περισσότερο δημοκρατικό πλαίσιο εργασίας που θα δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους του εργαζομένους του Οργανισμού".
    Ίσες ευκαιρίες για ποιο πράγμα; Για να γίνουμε "στελέχη"; Για να συμμετέχουμε σε επιτροπές σοφών; Για να ακούνε τις ιδέες μας και να τις "πραγματοποιούν" αρκεί να μη διαφωνούμε; ή για να γίνουμε και εμείς κομμάτι της μίζερης καμαρίλας τους;
    Όλα κι όλα: ίσες ευκαιρίες αλλά όχι και στην πληροφόρηση. Δεν μπορεί ο απλός εργαζόμενος να γνωρίζει τα ίδια με τα μέλη του ΔΣ. Αυτό το δικαίωμα που μας παραχώρησε ευγενικά η εξουσία θα έπρεπε να το διατηρήσουμε και όχι να το πετάξουμε. Άλλωστε αυτοί είναι ο καλοί κυβερνητικοί συνδικαλιστές: ξέρουν πότε είναι σωστό να διαμαρτύρεσαι, ποιες λέξεις να χρησιμοποιείς για να μην "πέφτει το επίπεδο της αντιπαράθεσης χαμηλά" ώστε να μην κάνουν κακό στην εικόνα του ΟΚΑΝΑ (και του Προέδρου του, του Αντιπροέδρου του και του Υπουργού και του Πρωθυπουργού μας βεβαίως, βεβαίως!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Ήταν στραβό το κλίμα τόφαγε κι ο γάιδαρος"
      "Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι"
      "Όταν μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια"
      Μήπως δεν υπήρξαν ανακοινώσεις του σωματείου με αυτά τα ανεπίτρεπτα, τότε που ήταν ο καημένος ο Πλατανιάς και η Μαλιώρη;
      Αυτά γιατί δεν τα λένε;
      Αλλά μόνο τα δικά τους θυμούνται.
      Το τι τραβήξαμε εμείς, οι κανονικοί πασοκτσήδες, δεν μετράει. Μόνο αυτά που τραβάτε εσείς οι γιαλατζί νεοπασόκοι μετράνε.

      Διαγραφή
    2. ΧΑΧΑΧΑ!ποιος είσαι εσύ βρε τρόλ που μας γράφεις για τους "κανονικούς πασοκτζηδες";;;;;;
      Χαχαχα!πολύ καλή τρολια!!!

      Διαγραφή
    3. Τρολ είδες πώς τα 'φερε η κάλπη;;;; Υπερδικαιώθηκαν οι κανονικοί πασοκατζήδες!

      Διαγραφή
  21. Έμαθα πως κάποιο "πουλάκι" κελάηδησε στον Γενικό για την κατάσταση με τα ιατρεία ειδικά δε για συγκεκριμένο διακεκριμένο συνάδερφο που ευθαρσώς στο παρελθόν δήλωνε οτι παρακολουθεί ιδιωτικά μέλη των Προγραμμάτων και έκτοτε ο τελευταίος έχει έρθει σε πολυ δύσκολη θέση ...με τον Γενικό να τον απειλεί με "εξιτήριο" και απομάκρυνση απο την θέση που κατέχει...φήμες?Φαίνεται δε ο Γενικός να βγήκε απο τα ρούχα του που ένα τέτοιο τόσο εξωφρενικό ζήτημα έχει αντιμετωπιστεί εως τώρα με τέτοια απάθεια και έχει σκοπό να πάρει κάποια μέτρα όπως πχ να επαναφέρει εκείνη την δήλωση που υπέγραφαν κάποτε οι γιατροί ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΤΡΙΧΕΣ! Δε θα γίνει τίποτα.

      Διαγραφή
    2. Η άρσυ δε θα συμφωνήσει με δηλώσεις. Όχι άλλοι δηλωσιες. Κάτω το φασιστικο κράτος.

      Διαγραφή
  22. Μας αποκλεισατε από τις εκλογές!Θα πάρουμε μέρος στις εκλογές του ΚΕΘΕΑ.

    ΕΞ.ΑΝ.Ο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Να πείτε όμως για ποιο θέμα ζητήθηκε "ρήτρα εμπιστευτικότητας". Για θέματα των Εργαζομένων ή για τις ενστάσεις του πρώην γενικού που "ανέβηκαν" από το Σωματείο στο διαδίκτυο, ενώ του είχαν σταλεί σαν θέμα του Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η εμπιστευτικότητα που ζητήθηκε αφορούσε ΟΛΑ τα θέματα. Χρονικά δε,έγινε μετά τη συνεδρίαση στην οποία συζητήθηκαν οι ενστάσεις (όχι του πρώην γενικού) αλλά των εκ Πάτρας συναδέλφων. Άλλωστε έχει κανείς αμφιβολία ότι το ΔΣ του σωματείου μπορούσε να έχει τις ενστάσεις του πρώην γενικού, χωρίς να χρειαστεί να της υποκλέψει από την ημερήσια διάταξη του ΔΣ του ΟΚΑΝΑ;
      Αυτό που ενόχλησε τη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ ήταν η "αποκάλυψη" ότι ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ αρχικά απέρριψε τις ενστάσεις και αμέσως μετά τις δέχτηκε.
      Αλλά ίσως ούτε αυτό έχει σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι κάποιοι συνδικαλιστές δέχονται να υπογράψουν ρήτρα εμπιστευτικότητας προς τη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, απέναντι στους υπόλοιπους εργαζόμενους. Και μάλιστα εγκαλούν τους υπόλοιπους που δεν το έκαναν!

      Διαγραφή
  24. Στην κάλπη λεβεντες και λεβεντισες του ΟΚΑΝΑ, ψηφίστε δαγκωτό την πρώην δεξιά που έγινε αριστερή κι αύριο μπορεί να είναι πρώτο στέλεχος του ΛΕΒΕΝΤΗ, άμα χρειαστεί.
    Όλοι/όλες δαγκωτό αυτήν που μας αξίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ό,τι θα συμβεί στον οκανα, είναι γραμμένο στα προφητικά αρχεία των Μάγιας. Στην μεγάλη πυραμίδα του Κετζακοάτλ στο Γιουκατάν. Μπορούν να το επιβεβαιώσουν οι εξεγερμένοι Υποδιοικητές των Ζαπατίστας. Ας κάνει μια επικοινωνία μαζί τους η Αρσυ και θα αποκτήσει πολύτιμες πληροφορίες για το μέλλον του οκανα.

    Φ. Ντ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Θα σας λέμε τα νέα μας, παρότι δεν εκλεγηκαμε στο ΔΣ.
    Τώρα χαλαρωνουμε, μετά την κούραση των εκλογικων ημερών. Η ανάπαυση του πολεμιστή...

    ΕΞ.ΑΝ.Ο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Χαρά οι πασοκοι!!!! Αύξηση στο ποσοστό
    φουλ!!!! Απόλυτοι κυριαρχοι στο Σωματείο. Αλλά αυξήθηκε κι η αποχή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Τώρα με σαράντα ψήφους νομιζω πως πρέπει να επανεξετάσετε τουλαχιστον το στυλ και το λεκτικο σας.
    Και οχι μη τα βάζετε με την έλλειψη κινηματος κτλ.γιατί και το κινημα έμπνευση θέλει που την έχετε.
    Το μονο που καταφερατε ηταν να σαρωσει το Πλατανισταν.πληρώνετε τις συμμαχίες σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενδιαφέρον αυτό που έγραψες. Συμφωνώ ότι το Πλατανιστάν είναι η μεγαλύτερη δύναμη στον οκανα. Οι συμμαχίες της αρσυ ποιες ήταν;

      Διαγραφή