Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ 31.10.16


Για όσους  (λίγους, ελπίζουμε) δεν  γνωρίζουν, να πούμε ότι την Τετάρτη έγινε συνέλευση Αθήνας με ικανοποιητική συμμετοχή. 
Έγινε  μεγάλη συζήτηση  για την ανάγκη πραγματικής «αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών» και μια προσπάθεια, πέρα από τη «συνηθισμένη» ανταλλαγή ενημέρωσης για προβλήματα και δυσκολίες να ξανα-περιγράψουμε τον ΟΚΑΝΑ που θεωρούμε πως χρειάζονται οι εξαρτημένοι αλλά κι αυτόν (τον ίδιο) όπου εμείς θα θέλαμε να δουλεύουμε.  Έγινε συζήτηση και για τον τρόπο που η διοίκηση ασκεί εξουσία…
Στη συνέλευση ήρθαν να μας βρουν τόσο εκπρόσωποι του συλλόγου γονέων όσο και μέλη του προγράμματος, αναστατωμένοι από τις τελευταίες εξελίξεις.

Στη συνέχεια έγινε παράσταση στο ΔΣ, όπου η διοίκηση δεσμεύτηκε να μην αποφασίσει στις 26.10 τίποτα σχετικό με την «αναδιοργάνωση των υπηρεσιών», να κοινοποιήσει σε όλους τους εργαζόμενους την πρόταση του Αν. Δ/ντή Εφαρμογών και να αφήσει 20 μέρες περιθώριο για να γίνει διαβούλευση.

Τα συμπεράσματά μας:
  • Τίποτα δεν είναι «αυτονόητο» (όχι πως δεν το ξέραμε, βέβαια). 
  • Η Διοίκηση υποχρεώθηκε, μετά την αντίδραση των εργαζομένων, να κάνει αυτές τις στοιχειώδεις και απολύτως «αυτονόητες» υποχωρήσεις.

Ταυτόχρονα όμως οι Διοικούντες τον ΟΚΑΝΑ
  • Δεν θέλουν  να παραδεχτούν ότι υποχρεώθηκαν σε «διάλογο» και προσπαθούν να ψελλίσουν ότι «αν κάποιος είχε κάτι να πει μπορούσε να το πει»
  • Με επιμονή και συνέπεια παρακάμπτουν το Σύλλογο Εργαζομένων, τα όργανα του (ΕΠΕΣΥ) και τις διαδικασίες του, ζητώντας «πρωτοκολλημένες προσωπικές απαντήσεις από τους εργαζόμενους».
  • Δεν δεσμεύτηκαν επ ουδενί σε κάποια διαδικασία συζήτησης – μ’ άλλα λόγια δεν δεσμεύτηκαν ότι θ’ ακούσουν τις τυχόν αντιρρήσεις που θα διατυπωθούν σε «εύλογο χρονικό διάστημα»
  • Πολύ καθαρά και συγκεκριμένα μας είπαν ότι «δεν θέλουμε να μας πείτε πως θα θέλατε να είναι τα πράγματα ιδεατά, αλλά να προτείνετε λύσεις που θα ανταποκρίνονται στα σημερινά δεδομένα», δηλαδή να απορροφηθεί η λίστα χωρίς προσλήψεις, χωρίς αντιδραστήρια, χωρίς περισσότερα έξοδα…
  • Αρνήθηκαν ουσιαστικά να απαντήσουν στο ερώτημα «Τι θα γίνει με τον κώδικα δεοντολογίας;», «γιατί καθυστερεί;» και  «Πότε θα προχωρήσει;»
  • Και φυσικά δεν πήραν θέση  στο αν συμφωνούν με την επιστολή του Προέδρου προς τους εργαζόμενους όπου ουσιαστικά εκτοξεύονται εναντίον των εργαζομένων απειλές, που καμία προηγούμενη διοίκηση δεν είχε τολμήσει να εκστομίσει («Σε κάθε περίπτωση, οι εκφέροντες κατά του Οργανισμού και της Διοίκησής του λόγο απαξιωτικό και υβριστικό, έχουν την υποχρέωση να αποδείξουν πάραυτα αυτά τα οποία ισχυρίζονται, εάν επιθυμούν να διατηρήσουν το ρόλο τους και την αξιοπιστία τους ως λειτουργοί της Δημόσιας Υγείας και υπηρέτες του δημοσίου συμφέροντος»).

Τέλος, να αναφέρουμε  πως (αφού μας κατηγόρησαν ότι χρησιμοποιούμε ανεπίτρεπτες εκφράσεις (πχ «εμπαιγμός» η προσπάθεια απόκρυψης των σχεδίων από τη μεριά της Διοίκησης), χαρακτήρισαν  «παρανοϊκούς" τους φόβους μας πως η συνταγογράφηση και η σταδιακή μείωση των θέσεων μεθαδόνης διευκολύνουν το πέρασμα της υποκατάσταση στους ιδιώτες. Αυτό να το θυμόμαστε όταν κάποιοι  θα πέσουν απ’ τα σύννεφα.

Είναι ξεκάθαρο – όπως ήταν και πριν από τις τελευταίες εξελίξεις:
  • Επειδή είναι υποχρέωση της Πολιτείας να παρέχει σε όλους τους εξαρτημένους την  (1) Πρόσβαση σε (2) υψηλής ποιότητας υπηρεσίες που θα είναι (3) δημόσιες και δωρεάν.
  • Επειδή η εκάστοτε διοίκηση εκτελεί εντολές που σπάνια (ευγενική διατύπωση) υπηρετούν την παραπάνω υποχρέωση της Πολιτείας
  • Επειδή εμείς, λοιπόν, είμαστε υποχρεωμένοι να τους το θυμίζουμε
  • Κι επειδή μας νοιάζει – μας νοιάζει η ζωή κι η θεραπεία των ανθρώπων, μας νοιάζει η δουλειά που κάνουμε, μας νοιάζουν οι συνθήκες δουλειάς, μας νοιάζει να διαφυλάσσεται η αξιοπρέπεια ασθενών κι εργαζομένων

Για όλους αυτούς τους λόγους, πρέπει να βάλουμε εμείς την «ατζέντα» και να απαιτήσουμε να γίνει δημόσια και ειλικρινής συζήτηση. Χωρίς αυταπάτες για το αν θα γίνουν δεκτές οι προτάσεις μας,  (εφόσον η ίδια η Διοίκηση το παραδέχεται ότι δεν θέλει προτάσεις με βάση τα επιστημονικά δεδομένα αλλά με βάση τις σημερινές συνθήκες του Οργανισμού), αλλά με τη σιγουριά ότι όσο αντιστεκόμαστε στα σχέδια τους, τόσο καθυστερούμε την επέλευση της ανεξέλεγκτης συνταγογράφησης, της πλήρους ιδιωτικοποίησης και της ουσιαστικής κατάργησης του ρόλου του ΟΚΑΝΑ στην αντιμετώπιση της εξάρτησης

ΥΓ. Επίσης πρέπει εμείς οι ίδιοι να προτείνουμε τους κανόνες δεοντολογίας που θεωρούμε απαραίτητους για την προστασία των θεραπευομένων μας και των οικογενειών τους. Το Σωματείο πρέπει να πρωτοστατήσει σε αυτό τον αγώνα μιας και αν περιμένουμε από τη Διοίκηση θα νυχτώσουμε και η νύχτα δεν είναι καλός σύμβουλος. Ιδιαίτερα για θέματα δεοντολογίας.  


4 σχόλια:

  1. Γράφω και υπογράφω ως ανώνυμος και μου αρέσει έτσι.
    Έχω ένα και μόνο ερώτημα να υποβάλω : πότε λήγει η θητεία του ΔΣ του Σωματείου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "•Με επιμονή και συνέπεια παρακάμπτουν το Σύλλογο Εργαζομένων, τα όργανα του (ΕΠΕΣΥ) και τις διαδικασίες του, ζητώντας «πρωτοκολλημένες προσωπικές απαντήσεις από τους εργαζόμενους»."

    Sure! Έτσι είναι αλλά το θέμα είναι τι κάνει κι ο Σύλλογος. Ακόμα δεν έχουμε πάρει οι εργαζόμενοι κάποιο κείμενο, έστω προσχέδιο προτάσεων για τη διαβούλευση, του Συλλόγου. Πότε ρε παιδιά θα μας έρθει; Δεν ήταν στο ελάχιστο έτοιμος ο Σύλλογος;
    Α! μας τρελάνατε πάλι με την αναφορά στην ΕΠΕΣΥ. Αποφασίστε αν θα θέλατε.. Υπάρχει ή όχι αυτή η ΕΠΕΣΥ; ή υπάρχει όποτε βολεύει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ξαναδιαβάζοντας διάφορα σχόλια του τελευταίου διαστήματος, θέλω να βάλω πάλι τώρα εδώ το σχόλιο που μου έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση. Το διαβάζω και το ξαναδιαβάζω και αναρωτιέμαι πώς θα μπορούσαν αυτά που θίγει τόσο εύστοχα, να μπουν στην διαβούλευση που υποτίθεται θα γίνει. Αν ήταν να μπουν ένα-δυο θέματα στην διαβούλευση και τίποτα άλλο, θα έπρεπε να είναι αυτά. Αλλά νομίζω ότι ακριβώς αυτά είναι που θέλουν να αποφύγουν να συζητηθούν τόσο οι Διοικούντες όσο και οι συνδικαλιστές..
    Λοιπόν, το ανεβάζω :

    "Unknown21 Οκτωβρίου 2016 - 10:28 π.μ.

    Δεν θα μπορούσε κάποιος να έχει περιγράψει καλύτερα το μοντέλο αυθαιρεσίας, εεε, συγγνώμη, λειτουργίας ήθελα να πω του λατρεμένου ΟΚΑΝΑ. Έχουμε καταντήσει ελαχιστότατοι, γραφικοί και δακτυλοδεικτούμενοι να κρατιόμαστε από τα μαλλιά μας, ωσάν τους Γαλάτες του Αστερίξ και να υφιστάμεθα τις διαρκείς (έμμεσες αλλά και άμεσες κατά περίπτωση) απειλές γιατί προσπαθούμε να κρατήσουμε μία στοιχειώδη δεοντολογία στην επίθεση "υψηλής επιστημοσύνης" που δεχόμαστε. Βλέπε την ανάρτηση του Δ/ντη Εφαρμογών, που "τραβάει το αυτί" στις "κακές" Μονάδες. Πάντα έχοντας ως βάση το κριτήριο ικανοποίησης των μελών των Προγραμμάτων. Και υποτακτικής εφαρμογής των Μεγάλων Ιδεών θα πω εγώ. Είμαστε άνθρωποι με επαγγελματική εμπειρία, με πτυχία, μεταπτυχιακά κι εκπαιδεύσεις κι αντιμετωπιζόμαστε σα να είμαστε η τσίχλα που κολλάει στη σόλα του παπουτσιού των μεγαλεπήβολων σχεδίων. Δυστυχώς οι ιδέες δεν εφαρμόζονται στου κασίδη το κεφάλι αγαπητέ συνάδελφε. Εφαρμόζονται στου υποτακτικού, στου βολεμένου, στου "δε βαριέσαι" το κεφάλι. Γιατί σύλλογος κι εργαζόμενοι τόσα χρόνια "βάζουμε πλάτες". Ν'απορροφηθεί η λίστα με όποιο τρόπο κι όποιο κόστος (έχουν προσέξει το dropout του νέου επιστημονικότατου τρόπου εισαγωγής των "αριθμών" της λίστας αλήθεια; Γιατί περί αριθμών, μην πω τεμαχίων, πρόκειται, έτσι αντιμετωπίζονται οι άνθρωποι). Την φοβερή προετοιμασία στην οποία υποβάλλονται οι άνθρωποι προ της εισαγωγής τους; Το ότι συνδιαμορφώνουν την δοσολογία και την χορήγησή τους γιατροί και θεραπευόμενοι, μην πω επιβάλλουν οι δέυτεροι; Το ότι μπαίνουν χωρίς χρήση οπιοειδών και δηλώνουν ότι τους λέγεται να κάνουν μία χρήση και να μπουν για να μην χάσουν την ευκαιρία; Δηλώνουν, τονίζω, νοοτροπίες αναδεικνύω, δεν θεωρώ ότι εξ ορισμού ισχύουν τα λεγόμενα. Το ότι πολλοί δεν φτάνουν καν στις Μονάδες υποδοχής κι αν φτάσουν σου βγάζουν λόγο για το πως θα έπρεπε να λειτουργείς; Το να έρχονται και να σε ρωτάνε: "εδώ τί επιτρέπεται από βένζους κι από μαύρο;;;". Κι άντε, να πω ότι αυτά είναι ψιλά γράμματα. Κάποιοι έχουμε μείνει πίσω και δεν έχουμε διαβάσει τις νέες έρευνες για το τί σημαίνει και πως γίνεται η απεξάρτηση. Το να σου κάνουν όμως και παρατήρηση ότι δεν δίνεις αρκετά Take Home οι ανώτεροι κι άρα τί; Δεν κάνεις σωστά τη δουλειά σου; Διαχειριστές take home είμαστε ή ντίλερ;; Αντιπρόσωποι φαρμακευτικών για να πάρουμε τα εύσημα για τα ποσοστά πωλήσεών μας;; Μάλλον έχω μπερδευτεί γιατί δεν υπήρχαν τέτοιες δεξιότητες στα απαιτούμενα προσόντα των θέσεων στις προσλήψεις. Τέλεια. Αυτός είναι ο ΟΚΑΝΑ, ας τον χαιρόμαστε. Κι ας κρατήσει το προσωπικό, που είναι ακόμη διατεθειμένο να βάλει πλάτες. Στους υπόλοιπους, καλή τύχη γιατί κάποτε τελειώνει ο μαγικός ζωμός του Δρυίδη κι ο Αστερίξ δε μπορεί πια να παλεύει με τους Ρωμαίους.Εκτός αν κάποιος έχει πέσει από μικρός μέσα σαν τον Οβελίξ.."

    ΑπάντησηΔιαγραφή