Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΝΩΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΥς ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥς ΣΤΙς ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ

Να πάει στα σκουπίδια η νεοσυντηρητική ρύθμιση Υπουργείου Υγείας-Κυβέρνησης για τους εργαζόμενους στις εργολαβίες των δημόσιων νοσοκομείων.

ΜΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΛΑΣΤΙΧΟ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

                          Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή,   27/10/2016

Με τη νέα τροπολογία του Υπουργείου Υγείας στο πρόσφατο νομοσχέδιο για την “κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία” (sic), θεσμοθετείται πλέον επίσημα στο δημόσιο μια νέα, τερατώδης μορφή εργασιακής σχέσης.Από τον εργαζόμενο λάστιχο περνάμε στον εργαζόμενο με ημερομηνία λήξης, που θα κάνει rotation μεταξύ απασχόλησης και ανεργίας. Με διαρκή «εναλλαγή» διαφορετικών εργαζομένων στις ίδιες περιορισμένες θέσεις για 5μηνη, ετήσια ή διετή θητεία. Με το νέο αυτό μοντέλο, που γενικεύεται παντού, όλοι στο εξής θα έχουν το δικαίωμα στην … ανεργία! Η δουλειά θα είναι προνόμιο για περισσότερους – αλλά για λίγο, ενώ η ανεργία υποχρέωση για όλους με …. διαλείμματα. Μην τα θέλουμε και όλα δικά μας!
           Το εξωφρενικό είναι, ότι αυτό το τερατούργημα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το παρουσιάζει ως πολιτική μείωσης της ανεργίας, «τελειωτικό χτύπημα στο καρτέλ των εργολάβων» (ΑΥΓΗ, 23/10) και «δίκαιη», αντιρουσφετολογική επιλογή (όπως οι «δίκαιες» δίκες που καταδικάζουν σε αργό θάνατο).
           Πιο συγκεκριμένα: με το νέο νόμο οι εργαζόμενοι στους εργολάβους θα προσλαμβάνονται με διετή σύμβαση ορισμένου χρόνου, που στο τέλος της, όπως ρητά αναφέρεται, με κανένα τρόπο δεν θα μπορεί να ανανεωθεί. Η επιλογή θα γίνεται από ολόκληρη τη δεξαμενή των ανέργων με βάση την «αντικειμενική» αξιολόγηση του ΑΣΕΠ. Για το σκοπό αυτό μοριοδοτείται με 50 μόρια ανά μήνα (και έως 6 μήνες) ένας άνεργος και μόνο με 8 ή 7 μόρια ανά μήνα (ανάλογα αν εργάζεται σε εργολαβία υπηρεσιών σε οργανισμό δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου) ένας νυν εργολαβικός εργαζόμενος. Άρα όχι μόνο στο τέλος, αλλά και από την αρχή, αρκετοί εργαζόμενοι (όσοι δουλεύουν κάτω από τρία χρόνια) στους εργολάβους θα απολυθούν (ειδικά οι αλλοδαποί). Σε ότι αφορά δε το ερώτημα πως θα καλυφτούν οι υπηρεσίες καθαριότητας, σίτισης κλπ μετά τη λήξη της διετίας και την απόλυση των εργαζομένων, ο νόμος απαντά: α) «με την αυτοοργάνωση – sic – των εργαζομένων σε συνεταιριστικές εταιρείες (όπως με τη μόδα του χρηματιστηρίου που ο Σημίτης τους έκανε όλους επενδυτές, έτσι και τώρα ο Πολάκης κάνει τους εργαζόμενους επιχειρηματίες – τέτοια ταξική αναβάθμιση!), β) με την «κατά περίπτωση θέσπιση οργανικών θέσεων», λίγες δηλ. μόνιμες προσλήψεις για ξεκάρφωμα και τακτοποίηση των δικών μας και γ) με την παροχή υπηρεσιών από «νομικά πρόσωπα που συστήνονται από τους αρμόδιους φορείς», με νέους δηλ. εργολάβους!
Πίσω από αυτό το νόμο κρύβεται όλη η σύγχρονη στρατηγική του κεφαλαίου για υπερεκμετάλλευση της εργατικής δύναμης ως μοναδικό μέσο για την ανάταξη της πτώσης των ποσοστών κέρδους τους. Η «ενεργητική» πολιτική για την ανεργία. Αντί δηλ. για επιδόματα ανεργίας, άμεση επιδότηση των επιχειρήσεων, αλλά και τροφοδοσία του δημόσιου τομέα με φτηνό, ευέλικτο και μιας χρήσης δυναμικό από τις εκατοντάδες χιλιάδες των ανέργων. Πίσω από αυτό το νόμο φανερώνεται όλη η «δικτατορία» του σύγχρονου εργασιακού μεσαίωνα που από κοινού προωθούν δανειστές, ΕΕ, κυβερνήσεις, επιχειρηματίες. Δείτε πόσο αποκαλυπτική είναι η αιτιολογική έκθεση του νόμου: Ενώ παραδέχονται ότι το άρθρο 103 του – ίδιου του αστικού - Συντάγματος ορίζει πως πάγιες και διαρκείς ανάγκες καλύπτονται μόνο από οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού, το καθεστώς αυτό παραβιάζεται λόγω τη δημοσιονομικής κρίσης (διάβαζε κέρδη κεφαλαίου) και των «διεθνών δεσμεύσεων της χώρας» (διάβαζε εξυπηρέτηση ληστρικού χρέους, κανόνες ΕΕ και ΔΝΤ κλπ).

1 σχόλιο:

  1. Χαίρομαι ότι ηρεμήσανε τα πνεύματα και ο οκανα επέστρεψε στους γνωστούς ρυθμούς του (business as usual δεν το είχατε πει;) κι καθένας μας στην ιδιωτική λειτουργία, ιδιώτευση, ιδιωτεία του.
    Επιτυχία και πάλι. Στην υγειά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή