Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΡΣΥ 18 Οκτωβρίου 2016

Εδώ και χρόνια στον ΟΚΑΝΑ παίζεται το ίδιο βρώμικο παιχνίδι
Μια μικρή, αλλά συντονισμένη, ομάδα «προθύμων» οραματιστών, μπερδεύει τη μείωση της βλάβης με τη διάλυση των προγραμμάτων και την ελευθερία με τον φιλελευθερισμό.

Ονειρεύονται έναν ΟΚΑΝΑ χωρίς θεραπευτικό προσανατολισμό, επαγγέλλονται την ελεύθερη συνταγογράφηση ως τον απόλυτο «μοντερνισμό» και προαναγγέλλουν τη δημιουργία μιας (μόνο) μονάδας με υψηλού επιπέδου ψυχοκοινωνική υποστήριξη, μόνο  και μόνο για να ρίξουν στάχτη στα μάτια αυτών, που δεν γνωρίζουν τα πράγματα από κοντά.


Οι ίδιοι άνθρωποι, τα τελευταία 15 χρόνια τουλάχιστον, αρέσκονται να ξιφουλκούν εναντίον όσων διαμαρτύρονται για την διολίσθηση της ποιότητας των προγραμμάτων του ΟΚΑΝΑ, κατηγορώντας τους ως «συντηρητικούς», «άκαμπτους» και επιστημονικά ανενημέρωτους.
Με κάθε ευκαιρία παρεμβαίνουν στη λειτουργία όσων μονάδων δεν προσομοιάζουν με τις συνθήκες «μπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μη δώσετε», συνθήκες οι οποίες δυστυχώς ισχύουν εκεί όπου είναι υπεύθυνοι κάποιοι άλλοι «πρόθυμοι» υποτακτικοί (οι οποίοι είτε δεν θέλουν τους εξαρτημένους να μπερδεύονται στα πόδια τους λόγω βαρεμάρας, είτε δεν ξέρουν να κάνουν κάτι καλύτερο εκτός από το να παρατηρούν με στωικότητα τους ασθενείς να βουλιάζουν στο βούρκο που οι ίδιοι με την καθημερινή τους αδιαφορία δημιουργούν, είτε δεν φέρνουν αντίρρηση επειδή φοβούνται τους «πρόθυμους» υψηλόβαθμους). Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτοί οι «πρόθυμοι» υποτακτικοί στην πραγματικότητα μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού.

Γιατί υπάρχουν και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ. Αυτοί που όλα αυτά τα χρόνια προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους, χωρίς τα απαραίτητα υλικά και εργαλεία και κυρίως χωρίς καμία υποστήριξη από τη Διοίκηση. Η οποία Διοίκηση παρεμβαίνει μόνο για να κουνήσει το δάκτυλο στους εργαζόμενους, όταν κάποιος από «ψηλά» τηλεφωνήσει και ρωτήσει «γιατί απομακρύνατε τον τάδε από το τάδε πρόγραμμα»? Τότε ξαφνικά κινητοποιείται ο μηχανισμός, οι «πρόθυμοι» υψηλόβαθμοι αρχίζουν τα τηλεφωνήματα και τις ερωτήσεις ζητώντας δήθεν διευκρινήσεις, ενώ στην πραγματικότητα εξασκούν κρυφές  ή/και φανερές πιέσεις, ώστε η θεραπευτική ομάδα που «τόλμησε» να απομακρύνει τον ασθενή, να αλλάξει γνώμη και να μετριάσει την «ποινή».

Αυτό που σίγουρα έχουν καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια οι συγκεκριμένοι «πρόθυμοι» υψηλόβαθμοι, είναι πράγματι να οδηγήσουν αρκετούς από τους εργαζόμενους του ΟΚΑΝΑ στην ματαίωση και στην αποδοχή του άρρητου μεν, αλλά υπαρκτού «Πλαισίου Λειτουργίας», σύμφωνα με το οποίο μείωση της βλάβης σημαίνει αδιαφορία και κυνισμός.
Από τότε που η «πρώτηφοράκυβέρνησηαριστερά» μας κατσικώθηκε για τα καλά, οι συγκεκριμένοι πρόθυμοι προωθήθηκαν ακόμη περισσότερο και ουσιαστικά αποτελούν τη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ.
Συστηματικά και συντονισμένα προσπαθούν να εφαρμόσουν το όραμα τους:
  • την μετατροπή δηλαδή της πλειοψηφίας των προγραμμάτων υποκατάστασης σε ανοιχτή συνταγογράφηση, σχέδιο που ουσιαστικά μεταφέρει τη θεραπεία υποκατάστασης από τον Δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα και ανοίγει την πόρτα στην ιδιωτικοποίηση της αντιμετώπισης της εξάρτησης.

Για να γίνει πραγματικότητα αυτό το ανομολόγητο σχέδιο η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ χρησιμοποιεί σαν «αγιαστούρα», την απορρόφηση της λίστας
  • Κλείνουμε τις μονάδες μεθαδόνης τα Σαββατοκύριακα, για να εξοικονομήσουμε προσωπικό επειδή (οι κακοί της τρόικας) δεν μας επιτρέπουν προσλήψεις, που είναι απαραίτητες για να απορροφήσουμε τη λίστα (Αυτό που δεν λέγεται είναι ότι κλείνοντας τις μονάδες μεθαδόνης τα Σαββατοκύριακα πετυχαίνουμε «με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια»: 1) Εμπεδώνεται σιγά-σιγά η ιδέα ότι δεν είναι απαραίτητη η επιτηρούμενη χορήγηση της μεθαδόνης,  και 2) Εξυπηρετούνται οι «πρόθυμοι αλλά λίγο τεμπέληδες» υπεύθυνοι, που δεν θέλουν να εφημερεύουν καθώς η αμοιβή είναι πλέον μηδαμινή. Και δυστυχώς η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ διαλέγει να στηρίζεται και να στηρίζει αυτούς τους υπεύθυνους, οι οποίοι προκειμένου να μην χαλάσουν την βολή τους είναι έτοιμοι, όχι μόνο να αποδεχτούν, αλλά και να προτείνουν παρόμοιου τύπου «νεωτεριστικές» ιδέες). 
  • Ανοίγουμε μια Μονάδα Άμεσης Πρόσβασης, που θα εισάγει με καταιγιστικούς ρυθμούς άτομα από τη λίστα, θα τα «μισοσταθεροποιεί» και θα τα προωθεί κακήν κακώς στις ήδη επιβαρυμένες μονάδες (αδιαφορώντας για το αν υπάρχει προσωπικό, αν υπάρχουν αντιδραστήρια για ελέγχους ουροληψιών, εμβόλια, κλπ, κλπ) και όλα αυτά για να απορροφήσουμε τη λίστα (Αυτό που δεν λέγεται είναι ότι αυτή η μονάδα σε λίγο θα προτείνεται ως το πρότυπο όλων των μονάδων υποκατάστασης που θα παραμείνουν σε λειτουργία, μετά την μαζική συνταγογράφηση.
  • Κλείνουμε την μόνη μονάδα μεθαδόνης στον Πειραιά και διασκορπίζουμε τους ασθενείς της στις υπόλοιπες μονάδες της Αττικής, ώστε να μπορέσουμε να μετακινήσουμε εκεί τη μια από τις μονάδες που λειτουργούν στο Αττικό, για να αυξηθεί ο αριθμός των νέων εισαγωγών και να απορροφήσουμε τη λίστα. (Αυτό που αποκρύπτεται είναι ότι όλως τυχαίως η μονάδα της μεθαδόνης που κλείνουμε δεν μας αρέσει καθόλου, γιατί επιμένει να λειτουργεί τα Σαββατοκύριακα, συνεχίζει να έχει θεραπευτικές διαδικασίες, με άλλα λόγια δεν συμπεριλαμβάνεται με κανένα τρόπο στις πρόθυμες μονάδες. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει πρόταση για συγχώνευση των δυο μονάδων του Αττικού σε μια μονάδα, ώστε και περισσότεροι ασθενείς να εξυπηρετηθούν και η μονάδα μεθαδόνης στη Νίκαια να συνεχίσει τη λειτουργία της. Αλλά τότε τι θα γίνει ο εκλεκτός υπεύθυνος της Διοίκησης; Αυτά είναι τα πραγματικά προβλήματα…). 

Το ιδεολογικό περιτύλιγμα αυτής της πολιτικής δεν είναι άλλο από την θεώρηση της εξάρτησης ως «αυτοπροκαλούμενης υποτροπιάζουσας νόσου», θεώρηση η οποία πράγματι βοήθησε στον αγώνα ενάντια στους ηθικολόγους συντηρητικούς κυρίως στις ΗΠΑ, οι οποίοι πριμοδοτούσαν και πριμοδοτούν την καταστολή ως τη μόνη αποτελεσματική αντιμετώπιση της εξάρτησης.
Το κακό είναι ότι η «αυτοπροκαλούμενη υποτροπιάζουσα νόσος», στην γλώσσα ορισμένων «επιστημόνων» μεταφράζεται στο “δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτε παραπάνω από το να του δώσεις την ουσία που του λείπει (όπως η ινσουλίνη στον διαβητικό) και από εκεί και πέρα είναι ό ίδιος υπεύθυνος για τη ζωή ή το θάνατο του”.

Αυτού του είδους οι «επιστημονικές» διαστρεβλώσεις, που οδηγούν σε μια μηχανιστική αντίληψη του ανθρώπινου σώματος,  υπάρχουν και θα περάσει καιρός για να πάψουν να υπάρχουν. Είναι όμως λάθος. Δεν ισχύουν ούτε καν για τον διαβήτη.
Πολύ περισσότερο δεν ισχύουν για μια κατάσταση όπως η εξάρτηση, την οποία ακόμη και οι πιο στυγνοί τεχνοκράτες περιγράφουν ως βιοψυχοκοινωνικό φαινόμενο. Αυτό το γνωρίζουν οι «πρόθυμοι» υψηλόβαθμοι (κι αν δεν το γνωρίζουν ας διαβάσουν για να το μάθουν). Ακόμη και στις χώρες που η συνταγογράφηση εφαρμόσθηκε (με τους όρους που αυτοί ευαγγελίζονται, πχ Βρεττανία), οι αρμόδιες υπηρεσίες και επιστημονικές ενώσεις μιλούν πλέον για την αναγκαιότητα αναπροσανατολισμού των προγραμμάτων αντιμετώπισης της εξάρτησης προς την πλήρη αποκατάσταση (full recovery). 
  • Η επιστημονική άποψη της «αυτοπροκαλούμενης υποτροπιάζουσας νόσου» χρησιμοποιείται και παραμένει στο προσκήνιο ως επιστημονικό επικάλυμμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, που έχουν ως μοναδικό κριτήριο τη μείωση του κόστους (των δημόσιων υπηρεσιών) και την αύξηση του κέρδους (των ιδιωτικών επιχειρήσεων), αδιαφορώντας για το τελικό αποτέλεσμα στην υγεία του πληθυσμού.


Προσέξτε: Δεν υποστηρίζουμε ότι η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ δεν θέλει να απορροφήσει τη λίστα. Υποστηρίζουμε ότι ο τρόπος που θέλει να το κάνει υποκρύπτει την εφαρμογή ενός σχεδίου, που προϋπάρχει εδώ και χρόνια, και το οποίο (είτε το καταλαβαίνουν είτε όχι οι «πρόθυμοι» οραματιστές), αποτελεί έναν από τους πυλώνες της νεοφιλελεύθερης πολιτικής στον τομέα των εξαρτήσεων, και για το λόγο αυτό πριμοδοτείται και από τη σημερινή κυβέρνηση. Το σχέδιο αυτό στοχεύει σε:
  • Απεμπλοκή του κράτους από την υποχρέωση να φροντίζει τα εξαρτημένα άτομα  
  • Μετακύλιση του κόστους στον ίδιο τον εξαρτημένο ή/και στην ασφάλιση του
  • Φτηνά προγράμματα χωρίς ποιοτικά χαρακτηριστικά και προδιαγραφές
 Σημαίνουν όλα αυτά ότι η μείωση της βλάβης δεν μπορεί να είναι επιλογή; Ότι πρέπει να υπάρχουν μόνο στεγνά θεραπευτικά προγράμματα;  Ότι τα προγράμματα μας πρέπει να τα διαπερνά η τιμωρητική λογική (πχ. «υποτροπίασες; φεύγεις»); Ότι δεν πρέπει να δίνονται TH; Ότι δεν πρέπει να δίνεται η δυνατότητα συνταγογράφησης; Ότι ο ΟΚΑΝΑ δεν κάνει δουλειά;

Η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ με την ομάδα των «προθύμων» οραματιστών (καθώς και όλες οι προηγούμενες Διοικήσεις που είχαν το ίδιο σχέδιο) εδώ και πολλά χρόνια προσπαθούν να παρουσιάσουν την σύγκρουση εντός του ΟΚΑΝΑ, ως μια σύγκρουση ανάμεσα σε αυτούς που είναι υπέρ της μείωσης της βλάβης και σε αυτούς που είναι κατά της μείωσης της βλάβης.
Αυτό τους βολεύει: Γιατί κάτω από αυτό το ψέμα κρύβουν τις διαμαρτυρίες για την διολίσθηση των προγραμμάτων, τη μείωση του προϋπολογισμού, την έλλειψη υλικών και προσωπικού και πάει λέγοντας. Βολεύονται με το να «οικειοποιούνται» μια πολιτική όπως η μείωση της βλάβης, που προτείνεται από όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς και την επιστημονική κοινότητα και να παρουσιάζουν τους εργαζόμενους του ΟΚΑΝΑ, που αντιστέκονται στα εκάστοτε σχέδια τους, ως  «κολλημένους στα παλιά», με ΚΕΘΕϊτικη εκπαίδευση, αναχρονιστικά αντανακλαστικά και άλλες παρόμοιες μπαρούφες.

Λοιπόν, ας το ξεκαθαρίσουμε μια και καλή: Η σύγκρουση εντός του ΟΚΑΝΑ δεν είναι ανάμεσα στους υποστηρικτές της μείωσης της βλάβης και στους αντιπάλους της. Η σύγκρουση είναι ανάμεσα σε αυτούς που, υποταγμένοι στις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού, θεωρούν μείωση της βλάβης την εξαφάνιση των προγραμμάτων και την ισοπέδωση των υπηρεσιών και σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι η μείωση της βλάβης για να έχει αποτέλεσμα πρέπει να γίνεται με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και κατευθυντήριες οδηγίες (με άλλα λόγια η σύγκρουση είναι ανάμεσα σε αυτούς που το όραμα τους εξαντλείται στα όρια της νεοφιλελεύθερης πολιτικής των πολιτικών τους προϊσταμένων και σ’ αυτούς που υπερασπίζονται το δικαίωμα των εξαρτημένων για αξιοπρεπή φροντίδα και αποτελεσματική θεραπεία, σύμφωνα και με τη διεθνή βιβλιογραφία και εμπειρία).

Οι διεθνείς προδιαγραφές και κατευθυντήριες οδηγίες σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν το κλείσιμο μονάδων και τη μεταφορά ασθενών σαν πιόνια από τη μια μονάδα στην άλλη, πουθενά δεν γράφουν ότι δεν χρειάζονται ουροληψίες, εξετάσεις και εμβόλια, ότι δεν είναι επικίνδυνη η χορήγηση TH σε άτομα με ενεργό πολυτοξικομανία, ότι αρκεί η χορήγηση υποκατάστατου και όλα τα υπόλοιπα είναι περιττά. Αυτά θα σήμαιναν πράγματι ότι στόχος της μείωσης της βλάβης είναι ένας αξιοπρεπής θάνατος.
Αντίθετα ΟΛΕΣ οι διεθνείς οδηγίες υπογραμμίζουν ότι πρέπει να υπάρχει ψυχοκοινωνική υποστήριξη, ότι πρέπει στον ίδιο χώρο να γίνονται όλα (θεραπεία εξάρτησης και άλλων νόσων όπως η ηπατίτιδα και το AIDS), ότι οι ουροληψίες πρέπει να γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα,  ότι η χορήγηση TH πρέπει να γίνεται μόνο σε όσους πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια κλπ, κλπ.

Για να κλείνουμε αυτή την οριακά θυμωμένη αλλά και προειδοποιητική ανακοίνωση:
  • Αν έχετε σκοπό να κλείσετε μονάδες και να ανοίξετε κάνουλες: ξεχάστε το, θα κάνουμε μεγάλη φασαρία.
  • Αν έχετε σκοπό να βολέψετε τους δικούς σας και τα τσιράκια σας και για αυτό το λόγο αναστατώνετε εκατοντάδες ανθρώπους: ξεχάστε το, θα κάνουμε μεγάλη φασαρία.
Αν έχετε σκοπό να απορροφήσετε τη λίστα, χωρίς ακροβατικά και τσαπατσουλιές, είμαστε εδώ να βοηθήσουμε με ιδέες και δουλειά. 

Τόσο καθαρά, τόσο ξάστερα. Τόσο επιστημονικά.
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΚΑΝΑ

21 σχόλια:

  1. Η σύγκρουση εντός του Οκανα ΠΡΕΠΕΙ να είναι ανάμεσα σε αυτούς που θεωρούν μείωση της βλάβης την ισοπέδωση των υπηρεσιών και σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι η μείωση της βλάβης για να έχει αποτέλεσμα πρέπει να γίνεται με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές και κατευθυντήριες οδηγίες.
    Η σύγκρουση ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ να είναι όπως το λογύδριό σας λέει , «ανάμεσα σε αυτούς που το όραμα τους εξαντλείται στα όρια της νεοφιλελεύθερης πολιτικής των πολιτικών τους προϊσταμένων» και σ’ αυτούς που μπλα μπλα μπλα. Η σύγκρουση ΠΡΕΠΕΙ να είναι ανάμεσα σε αυτούς που δεν έχουν ούτε ήθος ούτε ηθική και σε αυτούς που έχουν, ΓΙ’ΑΥΤΟ ΚΑΙ υπερασπίζονται το δικαίωμα των εξαρτημένων για αξιοπρεπή φροντίδα και αποτελεσματική θεραπεία, σύμφωνα και με τη διεθνή βιβλιογραφία και εμπειρία, σύμφωνα με τη ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ.
    Εσείς σε ποιους ανήκετε; Απαντήστε μόνοι σας.
    Απαντήστε επίσης «καθαρά και ξάστερα» γιατί σας πατήθηκε ο κάλος για να κάνετε τόσο μεγάλη φασαρία και να «ξεμπροστιάσετε» τα τσιράκια και τους ρουφιάνους του ΟΚΑΝΑ, τώρα που βάλλεται συγκεκριμένη Μονάδα.
    «Εδώ και χρόνια στον ΟΚΑΝΑ παίζεται το ίδιο βρώμικο παιχνίδι» πράγματι και εσάς σας θυμόμαστε πολύ καλά να βάζετε πλάτη, σε αυτούς που καταγγέλετε τώρα και μας ζητούσαν να βάζουμε οι εργαζόμενοι πλάτη σε όλα αυτά που καταγγέλετε τώρα.
    Ναι λοιπόν, υπάρχουν και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ. Που όλα αυτά τα χρόνια προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς καμία υποστήριξη από τη Διοίκηση, αντιθέτως κάτω από πόλεμο και προσπάθεια να τους οδηγήσουν στην ματαίωση και στην παραίτηση . Ναι λοιπόν, υπάρχουν!
    ΕΣΕΙΣ τι σχέση έχετε μαζί τους;

    Σχόλιο καθόλου οριακά αλλά πραγματικά και κατασταλαγμένα θυμωμένο.
    Θα το βάλετε;

    Διογένης ο σκύλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το σχόλιο σας γράφτηκε στις 18 Οκτωβρίου 2016, 10.01 και δημοσιεύθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2016, 23.34. Μας συγχωρείτε για την καθυστέρηση.

      Διαγραφή
    2. να 'ταν μόνο αυτή η καθυστέρηση..... αλλά πού να καταλάβετε. Γράφετε μια χαζοειρωνεία και νιώθετε σπουδαίοι..

      Διαγραφή
    3. ...Μια χαρά καυταλαβαίνουν. Το κακό είναι πως έχουν την πεποίθηση οτι δεν καταλαβαίνουμε κι εμείς οι υπόλοιποι... Επίσης είναι ένα θέμα αν νομίζουν πως η ειρωνία τους μπορεί να εκλαμβάνεται ως χιούμορ. Αν πραγματικά το πιστεύουν αυτό, κάποιος πρέπει να τους πει οτι το χιούμορ τους είναι πολύ κακής ποιότητας.

      Διαγραφή
  2. ..στα τσιτάτα και την ειρωνία είστε 100 χρόνια μπροστά.
    ...ΕΜΕΤΟΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καταλαβαίνω ότι οι διαχειριστές του blog δεν θέλουν ν κατηγορηθούν για λογοκρισία, αλλά μήπως εκτός από τα σχόλια που "περιέχουν ύβρεις" θα μπορούσαν να μην δημοσιεύουν και τα ανούσια, τα περιττά, τα βλακώδη, καθώς επίσης να αυτοσυγκρατούνται και να αποφεύγουν τα ειρωνικά σχόλια;
    Με αυτό τον τρόπο και εμείς οι υπόλοιποι που μας ενδιαφέρουν οι απόψεις και η ενημέρωση θα προφυλασσόμαστε από τη ρηχότητα ορισμένων αντιπολιτευόμενων σχολίων και το blog της ΑΡΣΥ θα κέρδιζε σε σοβαρότητα.
    ΥΓ. "Θα το βάλετε;" Αυτό που επιμένουν να ρωτούν αν θα βάλετε ή όχι ένα σχόλιο που κάνει κριτική, ενώ στην ουσία βάζετε σχεδόν μόνο σχόλια που σας κάνουν κριτική με ξεπερνά.
    Επίσης δεν έχετε κανέναν δικό σας να σας γράφει ύμνους, να βρίσκει και η αντιπολίτευση εχθρό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν τα λες και άσχημα συνάδελφε. Πες μας επίσης και την άποψή σου, και για το τωρινό ζήτημα αλλά και για τα διαχρονικότερα τεκταινόμενα στον ΟΚΑΝΑ. Πιστεύω ότι θα έχεις άποψη, δεν μπορεί. Κατάθεσέ την. Μας ενδιαφέρει όλους.
      Διογένης ο σκύλος

      Διαγραφή
    2. Στα περί σοβαρότητας του blog, διαφωνώ μάλλον μαζί σου. Το blog θα κερδίσει σε σοβαρότητα (ή θα χάσει ακόμα περισσότερο) κυρίως από την ποιότητα των αναρτήσεων των ίδιων των διαχειριστών. Αλλά όταν δεν δίνουν σοβαρές απαντήσεις, μάλιστα πολλές φορές δεν δίνουν καν απαντήσεις σε σοβαρά ερωτήματα που τίθενται, και αντιθέτως κάνουν εύκολα ειρωνικά σχολιάκια, μπορούν άραγε να κάνουν καλύτερες αναρτήσεις; Ζητούμενο......

      Διαγραφή
    3. Όσο αφορά τα τεκταινόμενα μάλλον συμφωνώ με την ΑρΣυ. Άλλωστε είναι η μόνη συγκροτημένη άποψη που έχω διαβάσει ή ακούσει από κάποιον στον ΟΚΑΝΑ. Με αυτή την έννοια διαφωνώ με τον συνάδελφο 7.11 σχετικά με την ποιότητα των αναρτήσεων και τη σοβαρότητα του blog. Ευτυχώς που υπάρχουν κι αυτοί και διαβάζουμε και κάτι που έχει αρχή, μέση και τέλος. άσχετα με το αν διαφωνείς, κάτι καταλαβαίνεις από αυτά που γίνονται.
      Τώρα βέβαια το ερώτημα είναι τι κάνουμε. Ας πούμε συμφωνώ "να κάνουμε φασαρία", αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ είναι σε θέση να κάνουν φασαρία εκτός αν τους το "διατάξουν". Είτε οι συνδικαλιστές είτε η Διοίκηση. Δεν νομίζω να έχουμε ξεχάσει τον υπέροχο πρώην Γενικό και την σχέση του με μερικούς από τους συνδικαλιστές μας.
      Προσωπικά είμαι πολύ προβληματισμένος και τα σχόλια που διαβάζω εδώ, που δεν λένε τίποτα για την ταμπακιέρα και απλώς την πέφτουνε στην ΑρΣυ λες και αυτή είναι το πρόβλημα, δεν με κάνουν και πολύ αισιόδοξο για το αν μπορέι να γίνει κάτι.
      Καμιά ιδέα;

      Διαγραφή
    4. Εγώ πάλι δε θεωρώ ότι και η ΑΡΣΥ δίνει καμιά ιδιαίτερα ελεύθερη, αφιλτράριστη και πλούσια πληροφόρηση. Όπως θα έπρεπε. Μερικές φορές πράγματι μπορεί να λέει κανείς "ευτυχώς που υπάρχουν κι αυτοί και κάτι διαβάζουμε", γιατί οι "'αλλοι" (επίσημο blog Σωματείου) είναι η απόλυτη έρημος, αλλά δεν αρκεί. Έχουν σοβαρά ελλείμματα στη λειτουργία του blog. Και το λέω ήπια, χωρίς να κάνω δίκη προθέσεων. Πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα, που σίγουρα το έχεις υπόψη σου συνάδελφε 8.01 αφού διψάς για ενημέρωση και παρακολουθείς το blog,είναι ότι ενώ οι ίδιοι είχαν αναφέρει ότι η Επιστημονική Επιτροπή δε λειτουργεί, ποτέ στη συνέχεια δεν έδωσαν διευκρινίσεις. Λες και δεν είναι σημαντικότατο θέμα.
      Γι'αυτή λοιπόν την ταμπακιέρα δεν έχει πει τίποτα η ΑΡΣΥ και δε νομίζω ότι της την πέφτει κανείς όταν το σημειώνει. Έχεις άλλη άποψη; Και αλήθεια, θεωρείς ότι δεν έχει γίνει και η ΑΡΣΥ μέρος του όλου τεράστιου προβλήματος του ΟΚΑΝΑ;

      Διαγραφή
    5. Αγαπητέ συνάδελφε, το να θεωρείς ότι η ΑΡΣΥ είναι μέρος του τεράστιου προβλήματος του ΟΚΑΝΑ, υποβιβάζει κατά πολύ το μέγεθος του προβλήματος του ΟΚΑΝΑ.
      Σιγά μην αποτελεί η ΑΡΣΥ πρόβλημα με την έννοια που το θέτεις.Και να σου πω και κάτι αν πράγματι είναι πρόβλημα η ΑΡΣΥ, τα άλλα προβλήματα κατά τη γνώμη σου ποια είναι; Γιατί μη μου πεις ότι επειδή η ΑΡΣΥ δεν λέει για ποιο λόγο δεν λειτουργεί η ΕΠΕΣΥ, είναι ο ΟΚΑΝΑ στην κατάσταση που είναι.
      Και μη μου πεις επίσης ότι "φταίει κι αυτό" γιατί αυτό ουσιαστικά αθωώνει όλα τα άλλα μέρη του "τεράστιου" προβλήματος του ΟΚΑΝΑ (εκτός από την ΑΡΣΥ).
      Αν ενδιαφέρει η γνώμη μου, κι αφού μπήκα στο χορό των σχολίων, νομίζω ότι το μεγάλο πρόβλημα του ΟΚΑΝΑ (εκτός από το ότι λείπουν τα λεφτά και "ανευ τούτων ουδέν") είναι η δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία του προσωπικού του στην μεγάλη του πλειοψηφία (αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο διορίζεται και εξασκείται η Διοίκηση), το burn out μεγάλου αριθμού του θεραπευτικού προσωπικού, η έλλειψη ελέγχου των κανόνων δεοντολογίας (πχ. ο Αν. Διευθυντής Εφαρμογών διαφημίζει ότι εξασκεί Ψυχιατρική Εξαρτήσεων στο ιδιωτικό του ιατρείο και δεν ιδρώνει κανενός το αυτί) και φυσικά ο καναπές μας.

      Διαγραφή
    6. Δεν είναι πρόβλημα δηλαδή κατά τη γνώμη σου να μην ιδρώνει το αυτί των συνδικαλιστικών παρατάξεων γι'αυτό που ανέφερες; Τι να πω...

      Διαγραφή
    7. Συνάδελφε 10.43 αυτά που αναφέρεις για τα ιδιωτικά ιατρεία είναι όχι απλώς σοβαρό, είναι για να κουνηθεί το σύμπαν. όχι απλά να "κάνει μεγάλη φασαρία" η αρσυ κι η κάθε αρσυ και το σωματείο... είναι ή δεν είναι συγκάλυψη λοιπόν από τους συνδικαλιστές;

      Διαγραφή
  4. "όλως τυχαίως η μονάδα της μεθαδόνης που κλείνουμε δεν μας αρέσει καθόλου, γιατί επιμένει να λειτουργεί τα Σαββατοκύριακα"
    Έχω μια απορία ΑΡΣΥ. Η Μονάδα της Νίκαιας είναι η μόνη που λειτουργεί Σαββατοκύριακα; Η Μονάδα στο Ελπίς δεν λειτουργεί επίσης Σαββατοκύριακα; Την κλείνουν κι αυτήν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι αλήθεια ότι η αρχική τους σκέψη ήταν να κλείσουν το Ελπίς αλλά όταν πήγαν στη Νίκαια διαμαρτυρήθηκαν οι εργαζόμενοι για το πρόβλημα του χώρου, που αντιμετωπίζουν και η διοίκηση σκέφτηκε "δεν κλείνουμε τη Νίκαια, έτσι κι αλλιώς ο στόχος είναι σιγά σιγά να τελειώνουμε με τους κακομούτσουνους".
      Αυτά ειπώθηκαν σήμερα στη συνάντηση με τον Πρόεδρο και τον Αν. Διευθυντή Εφαρμογών.

      Διαγραφή
    2. Ααααα.... πολύ ενδιαφέρον! Και τι συνάντηση ήταν αυτή η σημερινή; Ποιοι συμμετείχαν; Και με τι περιεχόμενο;

      Αλήθεια, στο blog του Σωματείου γιατί δεν δίνουν την πληροφορία αυτή; Πάλι απόκρυψη πληροφοριών; Πάλι πλάτες κάνουν; Εύγε!!!

      Διαγραφή
  5. Αυτή είναι η ερμηνεία που θέλεις να δώσεις από αυτά που ειπώθηκαν σήμερα.
    Όταν μιλήσαμε δημοσίως, σε συνάντηση υπευθύνων, για τις μονάδες που έχουν αυξημένα ποσοστά παραπόνων από τους ασθενείς, ή έδιναν δόσεις για το σπίτι με το σταγονόμετρο, ή αντίθετα αφειδώς, σε μεγάλη απόσταση από τον μέσο όρο και από το πνεύμα του πλαισίου, η μονάδα της Νίκαιας δεν ανήκε ούτε στη μία, ούτε στην άλλη κατηγορία. Και οι εργαζόμενοι σε αυτήν, με τους οποίους συνεργάστηκα στο παρελθόν σε άλλες μονάδες και τους οποίους γνωρίζω, ήταν από τους καλύτερους του ΟΚΑΝΑ. Και δεν δημιουργούν προβλήματα όπως άλλες μονάδες. Που δεν κλείνουν. Όπως δεν κλείνει και η Νίκαια, αλλά υπάρχει πρόταση μετατροπής σε βουπρενορφίνη, η οποία δεν έχει κατατεθεί ακόμη στο ΔΣ και θα συζητηθεί επίσημα αύριο σε συνάντηση υπευθύνων.
    Η λάσπη είναι πιο εύπεπτη από την αλήθεια, το καταλαβαίνω απολύτως. Αλλά ας ακουστεί και η δεύτερη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωωωωω... Βέβαια. Χορτάσαμε από αλήθειες. Δεχόμαστε στα μούτρα μας χρόνια ολόκληρα κοροϊδία χωρίς καμιά ντροπή.
      Ποιες Μονάδες δημιουργούν προβλήματα; Και τι είδους; Και γιατί δεν κλείνουν αν λειτουργούν κατά παράβαση κανονισμών και νόμων;

      Διαγραφή
    2. ...και για να συμπληρώσω το ερώτημα του προηγούμενου σχολιαστή...Άραγε, γνωρίζει κάποιος συνάδελφος ή κάποιος από την διοίκηση αν γίνονται παρεμβάσεις προς τις Θεραπευτικές Ομάδες από ανθρώπους της διοίκησης ; έχει ακούσει ποτέ κάποιος συνάδελφος για άσκηση πίεσης με προφορικές εντολές προκειμένου να παρακαμφθεί το Πλαίσιο και ικανοποιηθούν αιτήματα «διαμαρτυρόμενων» ασθενών ; Ρητορικό το ερώτημα…

      Διαγραφή
    3. Αν ο κος Κοκκώλης αισθάνεται ότι είναι στο έλεος λασπολογίας,ερμηνειών και ανυπόστατων φημών,κατά τη γνώμη μου,φέρει μεγάλη προσωπική ευθύνη...Εκείνος παρασύρεται κατά καιρούς και σκέφτεται φωναχτά,ανακοινώνει,σχεδιάζει,λόγω(ερμηνεία) της μεγάλης του φόρας,ενθουσιασμού,ανάγκης να "αναδιοργανώσει" τον Οργανισμό.Επειδή όμως είναι ένας από εμάς θα έπρεπε (πεποίθηση)να είναι πιο προσεκτικός και σε αυτά που λέει(γιατί ως γνωστόν,τα λόγια-όπως και κάτι άλλο-αν βγουν δεν ξαναγυρίζουν πίσω),εξαγγέλει(?),ανακοινώνει(?),σχεδιάζει(?).Κοντολογίς,οι αντιδράσεις που προέκυψαν είναι προϊόν πραγμάτων που ειπώθηκαν!Εστιάζω στον κο Κοκκώλη γιάτι είναι ο μόνος από την τριάδα Γενικός-Πρόεδρος-Δ.Εφαρμ. που παραμένει συνάδελφος.Στα πλαίσια λοιπόν της προσπάθειας να "το μαζέψουμε λίγο το πράγμα...",που αισθάνομαι ότι είναι το επόμενο βήμα της διοίκησης,ας μην κρυβόμαστε τουλάχιστον πίσω από το δάχτυλό μας.Ως απλή εργαζόμενη(εννοώ όχι υπεύθυνη Μονάδας),δηλώνω ότι είμαι ανοιχτή σε διαβούλευση για το μέλλον του Οργανισμού,γιατί με αφορά.

      Διαγραφή