Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ 26.06.13


     Πραγματοποιήθηκε εχθές τοπική συνέλευση στην Αθήνα - με συμμετοχή  σαφώς μικρότερη απ’ αυτή που επιτάσσει η συγκυρία. Στη συζήτηση που έγινε, τέθηκαν τόσο ο προβληματισμός για το «σοκ και δέος» που φαίνεται να διακατέχει πολλούς συναδέλφους όσο και ποικίλες προτάσεις για τη συνέχιση του αγώνα διάσωσης του Οργανισμού και της δουλειάς μας. Γενική διαπίστωση ήταν πως οι κινήσεις μας μπορούν να είναι αποτελεσματικές μόνον αν συνδεθούν με όσο μεγαλύτερα κομμάτια της κοινωνίας – με τους συναδέλφους στην αντιμετώπιση της εξάρτησης και την ψυχική υγεία, με τους εξαρτημένους, με τους υπόλοιπους εργαζόμενους που βρίσκονται «στο μάτι του κυκλώνα» της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας κοκ Σ΄αυτά τα πλαίσια, αποφασίστηκε η συμμετοχή του συλλόγου σε σειρά πρωτοβουλιών αυτές τις ημέρες και η αξιολόγηση και επανεκτίμηση σε τοπική συνέλευση την επόμενη Τετάρτη 03.07. Εν τω μεταξύ, θα ξεκινήσουν και οι συνελεύσεις στην περιφέρεια.
     Εχθές το απόγευμα, έγινε σύσκεψη σωματείων στην ΕΡΤ, μετά από κάλεσμα της ΠΟΣΠΕΡΤ. Στη συζήτηση συμμετείχαν συνδικαλιστές από διάφορους χώρους του Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι κατέληξαν σε σειρά προτάσεων προς τα σωματεία (το ψήφισμα από το portal της ΕΡΤ http://www.ertopen.com./eidiseis/item/662-pshfisma-syneleyshs-swmateiwn-kai-syndikalistwn-poy-sygkentrwthhkan-sthn-ert#.UctZQDu-2So )
     Η εκδήλωση για τη «νύχτα των Ναρκωτικών» εχθές το βράδυ με τη συμβολική μας παρουσία στην κατάληψη του ραδιομεγάρου ήταν …περισσότερο συμβολική από τον αρχικό σχεδιασμό, τόσο από το δικό μας σύλλογο όσο κι από τους υπολοίπους (για να περιγράψουμε κομψά τη συμμετοχή…)
     Σήμερα, παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών και απεργίας για τον ΟΚΑΝΑ, δόθηκε από το Δ.Σ. του συλλόγου συνέντευξη τύπου, όπου τονίστηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και εκφράστηκαν οι ανησυχίες μας για το μέλλον του ΟΚΑΝΑ και των φορέων αντιμετώπισης της εξάρτησης γενικότερα. Στη συνέντευξη παρευρέθηκαν και έδωσαν το στίγμα τους και εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ, το 18 άνω και τα Κέντρα Πρόληψης. Κοινή παρουσία των τεσσάρων σωματείων υπήρξε και το πρωί, στο ενημερωτικό μαγκαζίνο της ΕΡΤ.
Κατόπιν, αντιπροσωπεία των εργαζομένων από όλους τους χώρους πήγε στο Υπουργείο Υγείας και ζήτησε συνάντηση με το νέο υπουργό, η οποία και… έγινε!!! Ο υπουργός, λοιπόν, είδε την αντιπροσωπεία των εργαζομένων και είπε ότι “δεν τίθεται θέμα απολύσεων” στο χώρο της υγείας. Όπως εξήγησε, “σε κανένα μνημόνιο δεν προβλέπονται απολύσεις από το υπουργείο υγείας”.  Προανήγγειλε, μάλιστα, προσλήψεις (!)          (Γενικά, τόσο το «κλίμα» όσο  και οι δηλώσεις, αν δεν υπήρχε το προηγούμενο της ΕΡΤ και των διαβεβαιώσεων των αρμοδίων μόλις λίγες μέρες πριν το λουκέτο πως «τίποτε δε θα συμβεί», θα ήταν ανακουφιστικά…) Ωστόσο, παραδέχεται ότι "προβλέπονται συγχωνεύσεις και κινητικότητα εργαζομένων". Για τον προϋπολογισμό, ο ίδιος δήλωσε ανενημέρωτος, όμως η γραμματέας κα Παπανικολάου είπε πως «θα δοθούν οπωσδήποτε επιπλέον χρήματα» (ισχύει το αυτό, όπως και για τις προηγούμενες δηλώσεις…) Επίσης, είπε ότι θα υπογραφούν οι υπερωρίες και εφημερίες των εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ που παραμένουν απλήρωτες. Τέλος, ενημέρωσε ότι μέσα σε δεκαπέντε ημέρες θα γίνει ευρεία συνάντηση στο υπουργείο όπου θα κληθούν όλοι οι σύλλογοι εργαζομένων και οι διοικήσεις στον τομέα αντιμετώπισης της εξάρτησης προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα του χώρου. Αρμόδια για τον ΟΚΑΝΑ ορίστηκε η υφυπουργός κα Ζέτα Μακρή.

Αύριο, θα συζητηθεί στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ για τη φημολογούμενη συγχώνευση. Επίσης, διερευνώντας τη δυνατότητα δημιουργίας ενός ενιαίου αγωνιστικού μετώπου ενάντια στα λουκέτα και τις απολύσεις στην υγεία, θα συμμετέχουμε σε  διαμαρτυρία ενάντια στο κλείσιμο του Νοσοκομείου Πατησίων, μετά από πρόσκληση του εκεί σωματείου εργαζομένων (http://www.ygeianet.gr/keimeno.php?id=37248 ). 

2 σχόλια:

  1. Τίποτα διαφορετικό δεν ειπώθηκε στη βουλή, από τον Υπουργό - επανέλαβε, ουσιαστικά, ό,τι είπε και στο γραφείο του τις προάλλες...Οι χαριεντισμοί και οι φωτογραφίες για το twitter σταμάτησαν απότομα (;) εχθές, Σάββατο, οπότε περάσαμε στο νέο "δυναμικό" και "αποφασιστικό" προφίλ (αυτό, μάλλον, είναι "το καλό του προφίλ", το δεξιό...): http://tvxs.gr/news/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1/%CE%B3%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BD-%CF%87%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%AF-%CE%B8%CE%B1-%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CF%83%CF%89-%CE%BD%CE%BF%CF%83%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CE%B1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δηλαδή με τον νέο υπουργό το μόνο που θα μείνει άλυτο για τους εργαζόμενους του ΟΚΑΝΑ είναι το 4% των θεραπευτών?

    ΑπάντησηΔιαγραφή