Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ 21.06.2013


Μετά το «μαύρο» στην κρατική ραδιοτηλεόραση και την απόλυση 2.500 και πλέον εργαζομένων, μετά την ανακοίνωση για το κλείσιμο 5 νοσοκομείων, μία σειρά από δημοσιεύματα κυκλοφόρησαν στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο σχετικά με επικείμενη συγχώνευση ΚΕΘΕΑ και ΟΚΑΝΑ. Το σενάριο κάθε άλλο παρά καινούριο είναι… Γνωρίζουμε άλλωστε ότι «χρειάζονται» 14.500 απολύσεις από το δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, μέχρι το τέλος του έτους. Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι η χρηματοδότηση του ΟΚΑΝΑ επαρκεί μόλις και μετά βίας μέχρι το τέλος Ιουλίου, γίνεται προφανές ότι σημαντικές εξελίξεις αναμένονται άμεσα σε σχέση με το μέλλον του ΟΚΑΝΑ και ότι οι εξελίξεις αυτές οπωσδήποτε θα αφορούν και σε απολύσεις εργαζομένων. Αντίστοιχη εκτίμηση έχουν και οι εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ, ενώ την ανησυχία της εξέφρασε και η διοίκηση του ΚΕΘΕΑ – παρόλο που εκεί ο προϋπολογισμός επαρκεί για το 2013.

Μέσα σε αυτό το κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση του Δ.Σ. του Συλλόγου με τη διοίκηση, όπου συζητήθηκαν τα εξής:

  •  Για το φλέγoν ζήτημα της συγχώνευσης, η πρόεδρος είπε ότι δεν έχει καμία απολύτως πληροφόρηση. Η εκτίμηση της διοίκησης για το μέλλον του ΟΚΑΝΑ είναι ότι "δεν θα τολμήσουν να προχωρήσουν σε συγχώνευση των δύο φορέων" (!). Μάλιστα, ανέφερε ότι επικοινώνησε και με τη νεοδιόριστη εθνική συντονίστρια κα. Παπουτσοπούλου, η οποία επίσης δήλωσε στην πρόεδρο ότι δεν γνωρίζει κάτι… (Σημειώνεται ότι το ηλεκτρονικό «υγεία 360» δημοσίευσε ότι το Υπουργείο Υγείας διαψεύδει κατηγορηματικά την πληροφορία περί ένταξης του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΘΕΑ στο πρόγραμμα συγχωνεύσεων φορέων του δημοσίου). ….Λίγο ΕΡΤ δεν θυμίζει η κατάσταση; Και ο Κεδίκογλου διέψευδε τα σχετικά δημοσιεύματα λίγο καιρό πριν ανακοινώσει το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης… Πάντως η πρόεδρος είπε πως είχε σκοπό σήμερα να συναντηθεί με το Λυκουρέντζο και να ζητήσει σχετικές απαντήσεις αλλά το θεώρησε ανώφελο, αφού "την Τρίτη εκείνος μπορεί να μην είναι καν υπουργός". Επανέλαβε, ωστόσο, τη θέση της ότι η ίδια δεν είναι αρνητική σε ενδεχόμενη συγχώνευση των φορέων με την προϋπόθεση ότι αυτό δεν θα σημαίνει απολύσεις εργαζομένων.
  • Προϋπολογισμός: παρά τις δεσμεύσεις δεν έχει δοθεί ούτε ευρώ επιπλέον.
  •  Υπερωρίες – Εφημερίες: καμία εξέλιξη. Ο γενικός δήλωσε ότι δεν βγάζει άκρη με την υφυπουργό.
  •  Επίδομα ευθύνης στους υπευθύνους: θα πέρναγε σήμερα από το Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ και η πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα τακτοποιηθεί το θέμα.
  • Γενικό Λογιστήριο: ο υπουργός έχει δεσμευτεί ότι θα ενσωματώσει πρόταση νόμου για τη διευθέτηση του θέματος σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα.
  •  Πληρωμή των συναδέλφων στις Κεντρικές Υπηρεσίες για το διάστημα της κατάληψης: υπήρξε εμπλοκή καθώς η αντιπρόεδρος ζήτησε να δοθούν στοιχεία, όχι με το ποιοι έκαναν στάση εργασίας αλλά με το ποιοι δούλευαν!!! Η πρόεδρος είπε ότι "δεν επιτρέπεται να βγει απόφαση Δ.Σ. που θα προβλέπει κάτι παράνομο". Είναι βέβαιη είπε πως "αν πληρώσει θα καταγγελθεί ανώνυμα". Το Δ.Σ. του συλλόγου ζήτησε να λήξει το θέμα στο σημερινό Δ.Σ., να πάρουν μία απόφαση - έστω και ότι δεν πληρώνουν - προκειμένου να προγραμματίσουμε τη στάση μας. Τελικά το θέμα λύθηκε στο Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ και οι συνάδελφοι θα πληρωθούν με βάση τις καταστάσεις που έχουν υπογράψει.
  • Μισθοδοσία Ιουνίου: μαντέψτε τι… Υπάρχει πρόβλημα με την καταβολή της μισθοδοσίας του Ιουνίου καθώς προέκυψε νέα διαδικασία, που απαιτεί κατάθεση στοιχείων για ολόκληρο το έτος, προκειμένου να αποδεσμευτεί η επιχορήγηση του μήνα. Αυτό δεν προλαβαίνει να γίνει εγκαίρως. Η διοίκηση έχει ενημερώσει το υπουργείο για τη μη καταβολή της μισθοδοσίας του Ιουνίου και θα επιδιώξει συναντήσεις για να βρεθεί λύση.

Κατόπιν όλων αυτών προχωρούμε σε:

· Τοπική Συνέλευση Αθήνας, την Τρίτη 25 Ιουνίου, η οποία χρειάζεται να είναι μαζική προκειμένου να καθορίσουμε τη στάση μας εν όψει καθοριστικών εξελίξεων για το μέλλον του ΟΚΑΝΑ και της δουλειάς μας. Θα ακολουθήσουν τοπικές συνελεύσεις στη Θεσσαλονίκη (27/06) και σε όλη την Ελλάδα.

· Την Τρίτη 25 Ιουνίου στις 11 το βράδυ συγκεντρωνόμαστε, μαζί με τα σωματεία των Κέντρων Πρόληψης, του ΚΕΘΕΑ και του 18 άνω στην ΕΡΤ. Στο γύρισμα της μέρας, στις 12 τα μεσάνυχτα δημοσιοποιούμε τις θέσεις και τα προβλήματα μας από το δίκτυο της δημόσιας τηλεόρασης.

· Την Τετάρτη 26 Ιουνίου, παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ. Δίνουμε συνέντευξη τύπου και κατόπιν πραγματοποιούμε συγκέντρωση στο υπουργείο υγείας.

2 σχόλια:

  1. μισθολογιο γιατρων? επιδομα νοσηλευτων?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εμείς μαζί με κεθεα και 18, αλλά αυτοί μαζί και χώρια από εμάς... Την Τετάρτη συναύλια στο Γκάζι... Εμείς?

    ΑπάντησηΔιαγραφή