Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΚΑΝΑ

18.12.2012
Η κατάσταση είναι γνωστή, αλλά ας τα ανακεφαλαιώσουμε για να το σιγουρέψουμε:
  • Από 1.1.2012 σύμφωνα με το τελευταίο μνημόνιο «μπαίνουμε» όλοι οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ στο Ενιαίο Μισθολόγιο (εκτός από τους «νοικιασμένους» και τα «μπλοκάκια», που παραμένουν έτσι κι αλλιώς εγκληματικά κακοπληρωμένοι). Όποιος αφήνει υπονοούμενα ότι «ακόμη δεν είναι σίγουρο» και ότι «κάτι ακόμη παίζεται» ή δεν καταλαβαίνει τι του γίνεται ή κάνει ότι δεν καταλαβαίνει κι έχει ευθύνη γι΄αυτό. Η πολυαναμενόμενη διευκρινιστική εγκύκλιος, που καθορίζει τον τρόπο ένταξης μας-επιτέλους?- εμφανίσθηκε και επιβεβαιώνει ότι  για την πλειοψηφία των εργαζόμενων οι αναμενόμενες μειώσεις θα είναι σημαντικές και -το χειρότερο- εφόσον τις επιτρέψουμε να εφαρμοστούν, μη ανατάξιμες, καθώς ο τελευταίος νόμος καταργεί ρητώς όλες τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, που υπήρχαν στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.
  • Με βάση το πόρισμα του Λογιστηρίου του κράτους η πλειοψηφία των εργαζομένων φαίνεται να χρωστάει χιλιάδες ευρώ, τα οποία -είτε μας αρέσει είτε όχι- είναι δυνατόν να απαιτηθούν άμεσα, ανεξάρτητα αν κάποια στιγμή τελικά θα τα «ξανα»κερδίσουμε στα Δικαστήρια (με την προϋπόθεση φυσικά ότι συνεχίζουμε να έχουμε Δικαστήρια και όχι στρατοδικεία ή κάτι παρόμοιο και ότι δεν θα έχουμε χάσει τα σπίτια μας και τα αυγά και τα πασχάλια μας μέχρι τότε).
  • Οι φήμες οργιάζουν ότι η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ μοιράζει ψιχουλάκια σε κάποιους και τεράστια ποσά σε κάποιους άλλους γνωστούς και μη εξαιρετέους (παλιά μου τέχνη κόσκινο...) μέσω ΕΣΠΑ, την ίδια στιγμή που επιχαίρει γιατί με την μείωση των μισθών μας η μεν Πρόεδρος (επιτέλους!) δεν είναι πια 39η στην λίστα της μισθοδοσίας, ενώ ο προϋπολογισμός …μπορεί και να βγει, αφού πια η υπερωρία θα πληρώνεται 4 ευρώ την ώρα!)

Απέναντι σε αυτά τι (δεν) κάνει το ΔΣ του Σωματείου:
Το ΔΣ του Σωματείου συναντάται με τους εκπροσώπους των κομμάτων (πράγμα που δεν είναι κακό), φαίνεται να εκτιμά ότι η Διοίκηση στο θέμα του πορίσματος και του κουτσουρεμένου προϋπολογισμού είναι σύμμαχος (πράγμα που είναι ολοφάνερα λάθος - μέχρι κι ο Κρεμαστινός «έδωσε» την Πρόεδρο ότι δεν διεκδικεί παραπάνω χρήματα) και για το λόγο αυτό δεν προχωρά σε καμία (!!!) κινητοποίηση ή έστω διαμαρτυρία (πράγμα που είναι ντροπή).
Έτσι όλα είναι μια χαρά:
μαζί με τη Διοίκηση περιμένουμε την «άφεση αμαρτιών» αθώων αλλά και ενόχων, από μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που «κάπου» βρίσκεται στο γραφείο «κάποιου» υπουργού και τώρα-όπου-νάναι-και-από-στιγμή-σε-στιγμή θα υπογραφεί, αλλά δεν υπογράφεται, γιατί κάποιος «κακός σύμβουλος» δεν αφήνει, για αυτό μη κάνετε φασαρία και κακοφανεί του υπουργού και θυμώσει και δεν το υπογράψει.

Τι (πρέπει κατά τη γνώμη μας) να κάνουμε:
Ως Αριστερή Συσπείρωση προτείνουμε:
Ø  Να εξαντλήσουμε τα νομικά μέσα προσφυγής ενάντια στο ενιαίο μισθολόγιο και όλες τις μειώσεις που έχουμε υποστεί και ξεπερνούν για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων το 50% των απολαβών μας προ του 2010. Αν ο δικηγόρος που έχουμε δεν είναι για οποιοδήποτε λόγο διαθέσιμος για αυτό,  να αλλάξουμε άμεσα δικηγόρο. Εκτός από τα κόμματα να συναντηθούμε με τα ΔΣ των Συλλόγων που έχουν κινήσει και κερδίσει ανάλογες προσφυγές (Μετρό, ΟΣΚ) για να ανταλλάξουμε εμπειρία και να σχεδιάσουμε τις μελλοντικές νομικές μας κινήσεις.  Να στηρίξουμε αυτές τις νομικές προσφυγές με κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες, έτσι ώστε να μάθουν αυτοί που πρέπει ότι δεν συμφωνούμε με όσα αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς και εναντίον μας. Ανεξάρτητα από το ότι δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι οι αγώνες κερδίζονται με αυτό τον τρόπο, είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε όλα τα μέσα, που μας δίνει το σύστημα, για να δυσκολεύουμε τον αντίπαλο.

Ø  Να ζητήσουμε οι γιατροί του ΟΚΑΝΑ να αμείβονται αντίστοιχα με αυτούς του ΕΣΥ, οι δε προϋποθέσεις εξομοίωσης με τις αποδοχές των νοσοκομειακών γιατρών να αποτυπώνουν τις υπάρχουσες συνθήκες και ιδιαιτερότητες της δουλειάς στον ΟΚΑΝΑ.

Ø  Να ζητήσει ο Συλλόγος από τη Διοίκηση πλήρη ενημέρωση για τον τρόπο διαχείρησης των ΕΣΠΑ, τη συμμετοχή των εργαζομένων και τις αμοιβές συγκεκριμένων ατόμων από το προσωπικό, που φέρεται να απολαμβάνουν ειδικής (αλλά …πολύ ειδικής!) μεταχείρισης. Μοναδικό αίτημα: πλήρης διαφάνεια και δυνατότητα ισότιμης συμμετοχής όλων όσων ενδιαφέρονται, με βάση τα προσόντα – αμοιβή με  την πραγματική συμμετοχή.

Ø  Να ζητήσουμε δυναμικά και αποφασιστικά, με κινητοποίηση έξω από το υπουργείο, συνάντηση με τον Υπουργό, στον οποίο θα τεθούν από τη μεριά μας όλα τα θέματα από τον προϋπολογισμό έως το ενιαίο μισθολόγιο, το Πόρισμα αλλά και τα μακροπρόθεσμα σχέδια του υπουργείου και των τροϊκανών για τον ΟΚΑΝΑ και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που σωρεύονται στον χώρο των ναρκωτικών εξαιτίας της κρίσης (της επιδημίας του HIV συμπεριλαμβανομένης).


 Όποιοι έχουν αυταπάτες ότι μη κάνοντας φασαρία θα τα καταφέρουμε στα μουλωχτά είναι μακριά νυχτωμένοι. Όσα έρχονται στην Ελλάδα (μαζί με τα νέα μέτρα που ετοιμάζονται για τον Μάρτιο) δεν θα είναι εύκολα. Αν δεν καταφέρουμε να οχυρωθούμε τώρα, το μέλλον διαγράφεται ζοφερό. Αν σιωπήσουμε τώρα, ανεξάρτητα από το ποιούς θα βαραίνει περισσότερο ή λιγότερο η ευθύνη, θα είμαστε ΟΛΟΙ συνένοχοι.


ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΚΑΝΑ

1 σχόλιο:

  1. Δεν μας υποχρεώνει κανείς να περιμένουμε από το ΔΣ του Συλλόγου αν θα αποφασίσει ή όχι προσφυγή για το μισθολόγιο, σωστά; Βρείτε έναν δικηγόρο που ξέρει, θέλει και μπορεί να το κυνηγήσει και θα μαζευτούμε αρκετοί που θα συμμετάσχουμε. Εδώ κάποιοι σκεφτόμαστε ακόμα και ατομικά να κινηθούμε...... Από τον Σύλλογο τι να περιμένουμε;τώρα θα τον μάθουμε;δεν τον ξέρουμε;
    μήπως είναι ψέμα ότι επί χρόνια δεν κινήθηκε για την εξωφρενική κατάσταση να μας κάνουν περικοπές και αναδρομικές κρατήσεις, ενώ σε κάποιους χρωστάνε διάφορα ποσά (για τα οποία έχουμε φορολογηθεί σημειωτέον!);και δεν απαίτησε το στοιχειώδες που λέγεται συμψηφισμός ποσών.....Ψάξτε το. Και προχωρήστε εσείς αγνοώντας το υπόλοιπο ΔΣ με τις νομικές κινήσεις. Πριν είναι αργά όπως είπατε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή