Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ

         Την Πέμπτη 29/11  πραγματοποιήθηκε Τοπική Συνέλευση στην Αθήνα. Είχαν προηγηθεί τοπικές συνελεύσεις με την παρουσία του Δ.Σ. του Σωματείου στα Χανιά (27/11) και στη Θεσσαλονίκη (28/11).
Στη συνέλευση της Αθήνας παρευρέθηκε και ο νομικός σύμβουλος του σωματείου. Τα θέματα που απασχόλησαν ήταν κυρίως δύο:
1.      Το πόρισμα των ελεγκτών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Σύμφωνα με το πόρισμα, κάποιες από τις αμοιβές μας χαρακτηρίζονταν ως παρανόμως καταβληθείσες. Οι αμοιβές αυτές αφορούσαν δυο κατηγορίες:
Α) αμοιβές συγκεκριμένων ατόμων που δινόντουσαν με αποφάσεις σε ατομικό επίπεδο (σε αυτές συμπεριλαμβάνονταν και οι αμοιβές για συμμετοχή σε επιτροπές) και Β) Επιδόματα όπως τα επιδόματα ισολογισμού, βιβλιοθήκης, νοσοκομειακό, επικίνδυνων συνθηκών κ.α. από το 1999 μέχρι σήμερα, προβλεπόμενα από τις ΣΣΕ που νομίμως υπογράφαμε με τη Διοίκηση του Οργανισμού, συνήθως ανά διετία. Το επιχείρημα ήταν ότι εφόσον αυτά δεν χορηγούνται στους εργαζόμενους του Δημόσιου τομέα γιατί να χορηγούνται -και μάλιστα σε αυτό το ύψος - στους εργαζόμενους του ΟΚΑΝΑ. Σε πρώτη φάση η Διοίκηση είχε απαντήσει ότι όλες οι αμοιβές των εργαζομένων προκύπτουν από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΑΝΑ και επομένως είναι νόμιμες. Ενώ η Διοίκηση «διέρρεε» κατά κάποιο τρόπο ότι επίκειται λύση με νομοθετική ρύθμιση γιατί υπάρχουν παρόμοια προβλήματα και σε άλλους αντίστοιχους οργανισμούς, ο Εισαγγελέας επανήλθε διατάσσοντας την αποστολή των στοιχείων που αφορούν τους μισθούς μας και τα όσα δήθεν παρανόμως μας έχουν καταβληθεί. Σύμφωνα με το νομικό μας σύμβουλο, εφόσον τα στοιχεία αυτά αποσταλούν θα ξεκινήσει για όλους μας μία διαδικασία ταλαιπωρίας και αβεβαιότητας. Αρχικά θα μας ζητηθεί να συμφωνήσουμε στην επιστροφή
των παρανόμως καταβληθέντων χρημάτων. Αν συμφωνήσουμε θα παρακρατείται το 1/10 του μισθού μας κάθε μήνα. Αν δεν συμφωνήσουμε θα ακολουθηθεί δικαστική διαδικασία διεκδίκησης των χρημάτων. Στο σημείο αυτό οι νομικές απόψεις δεν συμπίπτουν. Ο νομικός σύμβουλος του Σωματείου υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει δικαίωμα κράτησης των χρημάτων μας μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση. Ωστόσο, η νομική υπηρεσία του οργανισμού και ο νομικός σύμβουλος της διοίκησης υποστηρίζουν ότι μπορεί τα «χρέη» μας να πάνε στην εφορία. Οπότε, θα πρέπει να πληρώσουμε τα μισά και μετά να κάνουμε αγωγές. Όλοι συμφωνούν ότι στα δικαστήρια θα δικαιωθούμε, αφού οι αμοιβές προκύπτουν από συλλογικές συμβάσεις, που έχουν ισχύ νόμου και κανένας δεν τις έχει προσβάλλει.
Ο δικηγόρος του Συλλόγου στη Συνέλευση προσπάθησε να διαλύσει κάποιους παράλογους φόβους για άμεση παρακράτηση των χρημάτων. Παρόλα αυτά, ενώ  είναι  σίγουρο ότι δεν υπάρχει βάση σε όσα λέει το Λογιστήριο του Κράτους για τις αμοιβές της πλειοψηφίας των εργαζομένων, η διαδικασία μπορέι να είναι χρονοβόρα και εξουθενωτική. Το θέμα λοιπόν είναι να εμποδίσουμε την Διοίκηση να στείλει τα στοιχεία στον εισαγγελέα, ή μάλλον να μην τα στείλει χωρίς να διευκρινίζει ότι τα χρήματα δόθηκαν με βάση τα άρθρα της ΣΣΕ και δεν αποτελούν με κανένα τρόπο παράνομες αμοιβές.
Είναι προφανές ότι η τελική λύση του θέματος θα έλθει με νομοθετική ρύθμιση. Αλλά αυτό δεν είναι αυτονόητο, ούτε πρόκειται να γίνει χωρίς εμείς να το διεκδικήσουμε ξεκάθαρα και αποφασιστικά. Εξάλλου, και στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, όπου υπήρξε αντίστοιχη ρύθμιση, αυτή επιτεύχθηκε μετά από σκληρές πιέσεις των εργαζομένων.
2.      Η πλήρης εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου
Σύμφωνα με το νομικό σύμβουλο αυτό θα συμβεί, ωστόσο θα πρέπει να ακολουθηθεί μία διαδικασία. Αρχικά θα πρέπει να βγεί η ερμηνευτική εγγύκλιος που θα προσδιορίζει τις λεπτομέρειες ένταξής μας στο ενιαίο μισθολόγιο. Τότε η Διοίκηση θα πρέπει να καλέσει το Σύλλογο και να παρουσιάσει τα κριτήρια βάσει των οποίων θα εφαρμόσει το ενιαίο μισθολόγιο. Τότε θα συζητήσουμε τη νομιμότητα των κριτηρίων. Με πρόχειρους υπολογισμούς του τμήματος μισθοδοσίας η εφαρμογή του ενιαίου θα έχει ως επίπτωση τη μείωση του μισθού της πλειοψηφίας των εργαζομένων κατά 300 τουλάχιστον ευρώ, ενώ και πάλι οι ΥΕ, οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί θα υποστούν μειώσεις που μπορεί να ξεπερνούν, ανάλογα με την περίπτωση και την προϋπηρεσία, το 25% του μισθού που λαμβάνουν τώρα.

Στη συνέλευση της Αθήνας συζητήσαμε τρόπους πίεσης και προτάθηκαν κινητοποιήσεις για τα θέματα αυτά. Κάποιοι συνάδελφοι υποστήριξαν ότι δεν είναι δυνατόν να μας μειώνουν τους μισθούς σε αυτά τα επίπεδα, να μας λένε ότι χρωστάμε και από πάνω γιατί παράνομα παίρναμε τους μισθούς μας και από την άλλη να γινόμαστε μάρτυρες κακοδιαχείρησης ακόμα και σήμερα. Στις μονάδες καταφθάνουν τιμολόγια με υπερτιμημένα έπιπλα και εξοπλισμό, την ώρα που ο εξοπλισμός των μονάδων που έκλεισαν σαπίζει μέσα σε αυτές αχρησιμοποίητος. Την ίδια στιγμή δεν υπάρχουν αντιδραστήρια, δεν υπάρχουν εμβόλια κλπ κλπ. Ζήτημα παραμένει ο τρόπος διαχείρισης των χρημάτων του ΕΣΠΑ, καθώς οι φήμες οργιάζουν για αμοιβές χιλιάδων ευρώ σε συγκεκριμένους γνωστούς άγνωστους, που διαρκώς «λυμαίνονται» τα προγράμματα ή/και «απολαμβάνουν» ιδιαίτερης μεταχείρισης. Την ίδια στιγμή, επειδή η Διοίκηση ξέρει ότι υπάρχει οργή στους εργαζόμενους για τις μειώσεις που έχουν γίνει και για αυτές που θα γίνουν, μοιράζει και λίγα ευρουλάκια σε κάποιους από τους  υπόλοιπους εργαζόμενους, ώστε να αισθάνονται όλοι υποχρεωμένοι και ένοχοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ΚΕΚ της Αθήνας, εν όψει  υλοποίησης νέων επιδοτούμενων προγραμμάτων, μετακινήθηκαν εργαζόμενοι παρά τη θέλησή τους, χωρίς καμία δικαιολογία. Προφανώς σε κάτι θα εμπόδιζαν....

 Άποψη της Αριστερης Συσπείρωσης είναι ότι οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ δεν πρέπει να φοβηθούμε και να κρατήσουμε χαμηλούς τόνους στην επίθεση που δεχόμαστε - συμφωνόντας σιωπηρά στο «μαζί τα φάγαμε». Είναι φανερό, συνάδελφοι ότι δεν τα φάγαμε μαζί - τουλάχιστον όχι η πλειοψηφία από εμάς. Και ο τρόπος για να διεκδικήσουμε το δίκιο μας είναι να βγούμε επιθετικά. Εμείς δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε. Πρέπει να ζητήσουμε να έχουμε πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία που αφορούν στην κατασκευή και τον εξοπλισμό των νέων μονάδων, τη διαχέιρηση του ΕΣΠΑ και των επιδοτούμενων προγραμμάτων κατάρτισης.

Στις 30/11 έγινε συνάντηση μελών του Δ.Σ. του Σωματείου με το Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ. Εκεί η πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι για το θέμα των ελεγκτών οι συναντήσεις μας δεν θα γίνονται μόνο μαζί της αλλά και με τα μέλη του ΔΣ του ΟΚΑΝΑ, καθώς αισθάνεται ότι είναι ένα πολύ σοβαρό και πολύπλοκο θέμα που τους αφορά όλους και δεν θα ήθελε να το διαχειριστεί μόνη της. Η Διοίκηση απέστειλε στον Εισαγγελέα στοιχεία για περιπτώσεις που αναφέρονται ονομαστικά στο πόρισμα (πρώην και νυν Γενικοί Διευθυντές, πρώην Διευθυντής Οικονομικών και Τμήματος ¨Ερευνας, Αξιολόγησης κλπ) και ένα έγγραφο με το οποίο ενημερώνει ότι θα είναι σε θέση να αποστείλει τα υπόλοιπα στοιχεία σε 4 μήνες, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί η συλλογή και η επεξεργασία τους. Ωστόσο σε 4 μήνες είναι αποφασισμένοι να αποστείλλουν τα στοιχεία, αφού σε αντίθετη περίπτωση θα έχουν ποινικές ευθύνες. Στο αίτημα μας να μην σταλούν τα στοιχεία χωρίς την σαφή διευκρίνηση ότι πρόκειται για νομιμότατες αμοιβές με βάση συγκεκριμένα άρθρα των εκάστοτε ΣΣΕ, η Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ όχι μόνο δεν δεσμεύθηκε αλλά είπε ότι αυτό το έχει ήδη κάνει και ότι θα στείλει αυτά ακριβώς που ζητάει ο εισαγγελέας.
Ειπώθηκε επίσης ότι τη λύση μέσω νομοθετικής ρυθμισης την προκρίνει και η Διοίκηση. Μάλιστα η πρόεδρος είπε ότι τρέχει για το θέμα αυτό στα υπουργεία αλλά δεν μπορεί να ξέρει αν αυτό θα γίνει. Πρότεινε μάλιστα αν ξέρουμε κάποιον με καλύτερες δημόσιες σχέσεις στα υπουργεία να γίνει αυτός πρόεδρος και η ίδια θα παραιτηθεί!!!

Τη Δευτέρα 03/12 θα συνεδριάσει το ΔΣ του Σωματείου προκειμένου να προγραμματιστούν οι δράσεις και οι κινητοποιήσεις μας.
Ως Αριστερή Συσπείρωση πιστεύουμε ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτε που να μας συμφέρει αν εμείς οι ίδιοι δεν το διεκδικήσουμε. Όσο κι αν υπάρχουν αυταπάτες ότι η Πρόεδρος θέλει κι αυτή να γίνει νομοθετική ρύθμιση (για να ησυχάσει η ίδια) πρέπει να μην είμαστε αφελείς: δεν πρόκειται να γίνει τίποτε καλό για μας από όλους αυτούς που υποστήριξαν και υποστηρίζουν τις περικοπές των μισθών μας και τον εξευτελισμό μας (για όσους από τη Διοίκηση διαφωνούν υπήρχε πάντα και υπάρχει ακόμη ο δρόμος της παραίτησης...).
 Προτείνουμε:
1)                           Άμεση συνάντηση (ακόμη και με το ζόρι) με τον Υπουργό Υγείας εφ΄όλης της ύλης (μισθολόγιο, πόρισμα Λογιστηρίου, προϋπολογισμός ΟΚΑΝΑ με επικέντρωση στην αντιμετώπιση της επιδημίας HIV σε συνθήκες πλήρους υποχρηματοδότησης).
2)          Άμεση έναρξη κύκλου συναντήσεων με όλα τα κόμματα (πλην Χρυσής Αυγής εννοείται), ώστε να δημιουργηθεί θέμα και να δεσμευτούν όλοι ως προς τα παραπάνω.
3)                  Εξάντληση όλων των νομικών μέσων που έχουμε στη διάθεση μας τόσο σε συλλογικό όσο και σε ατομικό επίπεδο για διεκδίκηση των θεμάτων που μας αφορούν. Να κανονισθεί ειδική συνάντηση με τον δικηγόρο του σωματείου με σκοπό την ενδελεχή διερεύνηση αυτού του θέματος -  ιδιαίτερα για όσους εργαζόμενους έχουν υποστεί εξαιρετικά υψηλές μειώσεις μισθών, μιας και υπάρχει το προηγούμενο άλλων συλλόγων (πχ Μετρό) που κέρδισαν σε δικαστήρια την αντισυνταγματικότητα των μέτρων με βάση την αρχή της αναλογικότητας.
4)                           Ετοιμότητα για δυναμική αντίδραση όταν τα στοιχεία που μας αφορούν πρόκειται να δοθούν: να καταλάβουν ότι δεν θα επιτρέψουμε να φύγουν στοιχεία που θα μας ενοχοποιούν και θα επιτρέπουν την χωρίς τη θέληση μας καταβολή αυτών που δήθεν χρωστάμε. (πχ μέσω Εφορίας).

Προσπαθούν να μας πείσουν εδώ και τρία χρόνια ότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος να αντιδράσουμε. Θέλουν να νοιώθουμε αδύναμοι και ένοχοι. Ας μην τους επιτρέψουμε να κερδίσουν ακόμη μια μάχη αμαχητί. Είναι αυτοί που ενώ μειώνουν τους μισθούς μας, σπαταλούν δημόσιο χρήμα και συνεχίζουν - όπως πάντα - να ρουσφετολογούν και να μοιράζουν στους ημέτερους χιλιάδες ευρώ. Θα έπρεπε να ντρέπονται για αυτό.
Είμαστε αυτοί που παράγουν, που καθημερινά μοχθούν στις μονάδες να σταθούν όρθιοι με αξιοπρέπεια. Πρέπει να νοιώθουμε περήφανοι γι΄ αυτό. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Αυτοί πρέπει να φοβούνται για την μέρα που θα λογοδοτήσουν για την καταστροφή που προκαλούν.


16 σχόλια:

  1. .... Με πρόχειρους υπολογισμούς του τμήματος μισθοδοσίας η εφαρμογή του ενιαίου θα έχει ως επίπτωση τη μείωση του μισθού της πλειοψηφίας των εργαζομένων κατά 300 τουλάχιστον ευρώ, ενώ και πάλι οι ΥΕ, οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί θα υποστούν μειώσεις που μπορεί να ξεπερνούν, ανάλογα με την περίπτωση και την προϋπηρεσία, το 25% του μισθού που λαμβάνουν τώρα.

    Εκτός από εκείνους που αναφέρονται συγεκιριμένα, οι υπόλοιποι, όπως οι θεραπευτές, ακόμα και αν χάσουν τουλάχιστον 300 ευρώ, πάλι χάνουν κάτι παραπάνω από 25%, μπορεί και πάνω από 35%.. έτσι για την ιστορία και για να είμαστε πιο ακριβείς στους υπολογισμούς μας.. Το "και πάλι" είναι ίσως κάπως άστοχο. Καιρός να αφήσουμε τις συντεχνιακές λογικές και μπροστά σε αυτή τη καταιγίδα να αναζητήσουμε κοινές συλλογικές λύσεις. Αλλιώς ο τιτανικός μας χωράει όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακούστε τώρα φίλοι και φίλες της Αριστερής Συσπείρωσης πώς διαιωνίζεται το κακό.....δηλαδή η υποταγή.. Τα λέτε ΟΛΑ άριστα (κατά τη δική μου γνώμη) και με βρίσκετε σύμφωνο, πιστεύω τους περισσότερους βρίσκετε σύμφωνους.
    ΟΜΩΣ ενώ γράφετε "ας μην φοβόμαστε", δεν τολμάτε ούτε εσείς να ονοματίσετε τους γνωστούς-αγνώστους (έτσι τους λέτε...)ανάμεσά μας που μακροημερεύουν ως τρωκτικά.
    Αν δεν έχετε κι εσείς το θάρρος, τότε ποιος;.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άντε βρε παιδιά. ΘΑΡΡΟΣ!!! Π ο ι ο ι/π ο ι ε ς είναι τα λαμόγια αυτά ανάμεσά μας; Δεν τους έχει μάθει ακόμα ο Σύλλογος; μήτε η Αριστερή Συσπείρωση;......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. περιμένουμε ακόμα για νέα σχετικά με τις αντιδράσεις μας.....εν τω μεταξύ έπιασε και το κρύο κι ως γνωστόν από κοντά με τα κρύα έρχεται και η χειμερία νάρκη...
    Πάντως εξακολουθούν να τρέχουν πράγματα (και θαύματα.....), γιατί κάποιοι άλλοι δεν κοιμούνται ποτέ..
    Ας διαβάσουμε λοιπόν:
    Απαντώντας στο ρεπορτάζ του ygeia360.gr της Κυριακής 2 Δεκεμβρίου σχετικά με το σχέδιο του δήμου Αθηναίων και του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) για τη δημιουργία δύο χώρων προένταξης για χρήστες ναρκωτικών στην Αθήνα, ο διευθυντής του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) Χαράλαμπος Πουλόπουλος και η επιστημονική υπεύθυνη της μονάδας απεξάρτησης "18 Άνω" Κατερίνα Μάτσα απέστειλαν την παρακάτω γραπτή δήλωσή τους:

    "Το ΚΕΘΕΑ και το 18 ΑΝΩ δεν συμφωνούν με τη δημιουργία ενός χώρου ελεγχόμενης χρήσης στο κέντρο της Αθήνας. Οι λόγοι είναι επιστημονικοί, κοινωνικοί, νομικοί και ηθικοί. Αναρωτιόμαστε ποιον θα ωφελήσει ένας χώρος ελεγχόμενης χρήσης χωρίς προδιαγραφές σε ένα στενό δρόμο της Αθήνας. Ποια θα είναι η ωφέλεια για τους ίδιους τους χρήστες και την κοινωνία, ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη σε περίπτωση υπερβολικής ή νοθευμένης δόσης, πόσο μπορεί να περιορίσει το φαινόμενο της κοινωνικής όχλησης; Μήπως τελικά η ελεγχόμενη χρήση θέτει εμπόδια στην κινητοποίηση για απεξάρτηση και θεραπεία; Είναι τουλάχιστον παράδοξο ότι, ενώ ο Δήμος Αθηναίων και ο ΟΚΑΝΑ επιδίωξαν τη μεταφορά των μονάδων υποκαταστάτων από το κέντρο της Αθήνας στα νοσοκομεία, θέλουν να προχωρήσουν τώρα σε μια αμφιλεγόμενη «καινοτομία», αυτή της δημιουργία ενός χώρου ελεγχόμενης χρήσης. Το ΚΕΘΕΑ και το 18ΑΝΩ πρότειναν τη δημιουργία ενός σχεδίου δράσης για την Αθήνα και τη συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και το δήμο στο πλαίσιο ενός Κέντρου Βοήθειας και Προένταξης, σε θέματα υγείας, στέγασης, διατροφής, νομικής υποστήριξης, ψυχικής υγείας και κοινωνικής φροντίδας, κάτι που άλλωστε κάνουν εδώ και πολλά χρόνια με τους χρήστες στο δρόμο. Αν κάποιοι θέλουν να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός χώρου όπου θα γίνεται και χρήση, ας προχωρήσουν μόνοι τους και ας αναλάβουν την ευθύνη...

    Χαράλαμπος Πουλόπουλος, Διευθυντής ΚΕΘΕΑ

    Κατερίνα Μάτσα, Επιστημονικά Υπεύθυνη 18 ΑΝΩ".



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ....και η απάντηση του ΟΚΑΝΑ:

    η Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, κα Μένη Μαλλιώρη απέστειλε χθες, 3/12/2012, στο ygeia360, την ακόλουθη δήλωση.

    Ο ΟΚΑΝΑ για την πιλοτική εφαρμογή της ελεγχόμενης χρήσης στα Κέντρα Προένταξης

    Τα τελευταία τουλάχιστον δύο χρόνια ο ΟΚΑΝΑ τοποθετείται δημόσια σχετικά με τα θέματα κοινωνικής όχλησης στο κέντρο της Αθήνας από τοξικοεξαρτημένους, θέματα που αβίαστα και αυθαίρετα συνδέθηκαν σε προεκλογικές περιόδους στο παρελθόν με τις Μονάδες του. Τότε ο ΟΚΑΝΑ προσπαθούσε να πείσει ότι η όχληση από ενεργούς χρήστες δεν συνδέεται με τις Μονάδες Υποκατάστασης. Δυστυχώς δεν έπεισε με αποτέλεσμα να ανασταλεί η λειτουργία 5 συνολικά Μονάδων στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά. Τώρα που αποδεικνύεται πλέον ότι η εικόνα τοξικοεξαρτημένων που κάνουν δημόσια χρήση ουσιών δεν ήταν αποτέλεσμα χωροταξικής σύνδεσης με θεραπευτικά προγράμματα, ίσως είναι σκόπιμο να ακουστεί ξανά η άποψη του ΟΚΑΝΑ αλλά και η φιλοσοφία του σχετικά με τη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος.

    «Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία, η θεραπεία είναι καλύτερη από τη μείωση της βλάβης και η μείωση της βλάβης είναι καλύτερη από το να μην κάνεις τίποτε». Αυτή είναι η φιλοσοφία του ΟΚΑΝΑ, η οποία εξειδικεύεται κάθε φορά μέσα από την επαγρύπνηση σχετικά με τη μετεξέλιξη των παραμέτρων του προβλήματος και τη συνεχή παρακολούθηση των διεθνών επιστημονικών, σύγχρονων και επικαιροποιημένων δεδομένων. Σε αυτό το πλαίσιο ο ΟΚΑΝΑ, όπως έχει επανειλημμένα τονίσει, υιοθετεί και εργάζεται για το σχεδιασμό και την υλοποίηση μακροχρόνιων, ολιστικών και ενιαίων πολιτικών –σύμφωνα και με τις απόψεις του ΚΕΘΕΑ και του 18 ΑΝΩ- που θα συμβάλλουν στη δημιουργία κοινωνικών δομών χωρίς χρήση και χωρίς εξαρτήσεις. Θεωρεί ότι η αντιμετώπιση ανάλογων προβλημάτων πρέπει να είναι ολιστική, ώστε είτε να προλαμβάνεται το πρόβλημα είτε να αντιμετωπίζεται ουσιαστικά και συνολικά με τις κατάλληλες διαγνωστικές εξετάσεις, παραπομπές και θεραπευτικές αγωγές. Εν μέσω επιδημίας, όμως (όπως είναι η αύξηση κατά 1500% του ιού HIV μεταξύ των ενεργών χρηστών), είναι επιτακτική η ανάγκη να γίνουν άμεσες παρεμβάσεις για τον περιορισμό της εξάπλωσης της μόλυνσης. Σε αυτήν την περίπτωση ο ΟΚΑΝΑ θεωρεί ότι λύση χωρίς την απροκατάληπτη και ρεαλιστική αντίληψη της πραγματικότητας δεν είναι λύση, είναι το προκάλυμμα για να μη γίνει από τους αρμόδιους η ανάληψη της ευθύνης. Ο ΟΚΑΝΑ αναζητά την υλοποίηση λύσεων που έχουν προηγουμένως υλοποιηθεί και ελεγχθεί σε άλλες χώρες, που αντιμετώπισαν τα ίδια προβλήματα νωρίτερα. Έτσι έκανε με την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος υποκατάστασης το 1996, έτσι έκανε και με τη διανομή συριγγών όταν παρατηρήθηκε η αλματώδης αύξηση του ιού HIV μεταξύ των ενεργών χρηστών κατά 1500%. Είναι ευτύχημα για τη χώρα μας που σε αυτήν την περίπτωση έπεται άλλων χωρών. Είναι δυσάρεστο, όμως, το ότι ο ΟΚΑΝΑ «εισάγει» τις καινοτομίες και τις εφαρμόζει έχοντας παράλληλα να αντιμετωπίσει και την κριτική που του ασκείται -και μάλιστα- στο όνομα της «επιστήμης», της «κοινωνίας», της «ηθικής» και της «νομιμότητας».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. και καταλήγει....

    Οι χώροι προένταξης, όπου πιλοτικά θα μπορεί να εφαρμόζεται η ελεγχόμενη χρήση, είναι αυτό που προτείνεται από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα (EMCDDA, ECDC) για χώρες με μεγάλη λίστα αναμονής για ένταξη σε θεραπεία και με υψηλή συχνότητα μολυσματικών νόσων και κυρίως HIV σε πληθυσμούς ενεργών χρηστών. Η κοινωνία είναι τόσο έτοιμη για κάτι τέτοιο όσο οξυμμένη είναι και η αντίδρασή της στη θέαση της χρήσης σε δημόσιους χώρους (εισόδους πολυκατοικιών, πεζοδρόμια, παγκάκια, πλατείες) προσβάσιμους σε όλους και επιβαρυμένους με τα απόβλητα της χρήσης. Η ηθική του ΟΚΑΝΑ υπαγορεύει ότι όταν τίθενται σε κίνδυνο οι ζωές χρηστών από τη χρήση, οφείλεις σαν φορέας που έχει την τεχνογνωσία, να περιορίσεις αυτές τις πιθανότητες στο ελάχιστο και όχι να μη βλέπεις τι γίνεται έξω από τους χώρους αρμοδιότητάς σου. Εξάλλου, οι προδιαγραφές λειτουργίας απαιτούν τη στελέχωση των χώρων από γιατρούς. Τέλος, σε ό,τι αφορά τη νομιμότητα, αυτή οφείλει με την απαιτούμενη τεκμηρίωση να προσαρμόζεται στα ισχύοντα δεδομένα. Κάποτε τα θεραπευτικά προγράμματα ήταν εκτός θεσμικού, νομιμοποιητικού πλαισίου, στη συνέχεια τα δεδομένα και οι αριθμοί υπαγόρευσαν τους νόμους για να λειτουργούμε όλοι ως αναγκαίοι. Οφείλουμε να έχουμε άριστα αντανακλαστικά γιατί ως αρμόδιοι φέρουμε για τον τομέα αρμοδιότητάς μας την ευθύνη για την προφύλαξη της ατομικής και της δημόσιας υγείας από τους κινδύνους που ως ειδικοί οφείλουμε να προβλέπουμε.

    Με όλα τα παραπάνω ως δεδομένα ο ΟΚΑΝΑ δηλώνει ότι μπορεί να αναλάβει –έστω και μόνος του για άλλη μια φορά- την ευθύνη για την πιλοτική εφαρμογή χώρων προένταξης, όπου, εκτός των άλλων, θα υπάρχει και μέριμνα για ασφαλή χρήση από ενεργούς χρήστες ναρκωτικών ουσιών.

    Μένη Μαλλιώρη, Αναπλ. Καθηγήτρια Ψυχιατρικής Π.Α., Πρόεδρος Δ.Σ. ΟΚΑΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ!!!
    Αλήθεια πόσοι από τους γιατρούς και θεραπευτές του ΟΚΑΝΑ είναι υπέρ τέτοιων χώρων και πόσοι κατά; Και πόσοι δεν έχουν καμία μα καμία άποψη γιατί δεν έχουν καμία σοβαρή επιστημονική υποδομή και τους νοιάζει μόνο να μασουλάνε λεφτά;

    Πολύ ενδιαφέρον θα χε μια συνέλευση όπου επιτέλους θα μιλούσαμε και θα αποκαλυπτόμαστε όλοι και επιστημονικά.....

    Θ α τ η ν ο ρ γ α ν ώ σ ε τ ε ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σε συνέχεια του παρόντος δελτίου θυέλλης, πρέπει να επισημάνουμε κάποια πράγματα που θεωρούμε ότι έχουν δημιουργήσει σύγχυση ή έχουν παρεξηγηθεί:
    1.Πρέπει να επισημάνουμε ένα λάθος και να ζητήσουμε συγγνώμη αν δημιουργήσαμε λάθος εντυπώσεις. Όταν αναφέραμε στο Δελτίο Θυέλλης ότι ανάμεσα στα πρόσωπα που έχουν κατηγορηθεί από το Λογιστήριο του Κράτους των οποίων τα στοιχεία θα δοθούν στον εισαγγελέα ήταν "πρώην και νυν Γενικοί Διευθυντές, πρώην Διευθυντής Οικονομικών και Τμήματος ¨Ερευνας, Αξιολόγησης κλπ" ΔΕΝ εννοούσαμε το Τμήμα Έρευνας και Αξιολόγησης αλλά την πρώην Διευθύντρια της Διεύθυνσης Σχεδιασμού κλπ.
    2.Η Αριστερή Συσπείρωση Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ από την αρχή της συγκρότησής της κατέστησε σαφές ότι είναι υπέρ των πολύμορφων ολιστικών προγραμμάτων, μακριά από διπολικές αντιπαραθέσεις δήθεν επιστημονικές που υποκρύπτουν πολιτικές και οικονομικές επιλογές. Οι απαράβατοι όροι που βάζαμε και συνεχίζουμε να βάζουμε είναι ο δημόσιος χαρακτήρας των προγραμμάτων και η εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης για την ποιοτική τους λειτουργία, τη συνέχεια στον χρόνο και την αξιοπρέπεια ασθενών και εργαζομένων. Σε αντίθεση με λαίκισμούς του τύπου "μασουλάνε λεφτά", εμείς πιστεύουμε - και δεν το κρύψαμε ποτέ - ότι οι αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας , στις οποίες αναμφισβήτητα συγκαταλέγεται και ο αξιοπρεπής μισθός, είναι αναγκαίες για την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα των εργαζομένων. Και αυτό δεν αφορά μόνο τον ΟΚΑΝΑ αλλά όλο τον κόσμο - και διαχρονικά. Για να τελειώνουμε με τις ενοχές και τα τοιαύτα...
    3.Δε φοβόμαστε. Ή, μάλλον, φοβόμαστε πολλά (την κοινωνική και οικονομική εξαθλίωση, την άνοδο του φασισμού, την παραίτηση των ανθρώπων απ' ό,τι τους αφορά και τόσα άλλα...) - πάντως όχι την καταγγελία συγκεκριμένων ατόμων με ονόματα κλπ. Θα γράφαμε και ονόματα, αν κάποιος από τους συναδέλφους που γνωρίζει μας προμήθευε στοιχεία. Επειδή όμως κάτι τέτοιο είναι δύσκολο, ζητήσαμε από το ΔΣ του Συλλόγου που έχει και τη δυνατότητα και την υποχρέωση να ζητήσει τα αναγκαία στοιχεία από τη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, ώστε να μην αιωρούνται φήμες που μπορεί και να εξυπηρετούν σκοπούς που δεν μας αφορούν καθόλου (πχ αλληλοκατηγορίες και "σκυλοκαυγάδες"), ούτε να δημιουργείται η εντύπωση της "συνενοχής" και αμοιβαίας συγκάλυψης. Στο σημείο αυτό πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι: οι συνάδελφοι που συμμετέχουν στα προγράμματα, πραγματικά εργαζόμενοι γι'αυτά και με αμοιβές που δεν είναι εξόφθαλμες, δεν πρέπει να αισθάνονται ένοχοι. Δε μιλάμε για αυτούς. Η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ παίζει το γνωστό παιχνίδι με το καρότο και το μαστίγιο. Μην τσιμπάτε. Οι μόνες αναγκαίες συνθήκες είναι η διαφάνεια και η ισότητα στην πρόσβαση. Όλοι δικαιούνται μια ενίσχυση του εισοδήματος τους εφόσον δεν είναι παράνομη και ανταποκρίνεται σε εργασία που πραγματικά γίνεται - και όχι σε ψεύτικες βεβαιώσεις, όπως παλιότερα. (όπου υπήρξαν ακόμα και συνάδελφοι οι οποίοι δεν πληρώθηκαν για δουλειά που είχαν πραγματικά κάνει, γιατί αρνήθηκαν να υπογράψουν ψεύτικα χαρτιά).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. σαν κλασσικοι κυβερνητικοι εκπροσωποι ειστε....πετατε τον αφορισμο για "λαικισμο" και δεν λετε κουβεντα για την ταμπακιερα.μονο φιοριτουρες,γενικοτητες και λοιπα κλασσικα πολιτικαντικα κολπακια...πχ τσιτατο για "πολυμορφα ολιστικα προγραμματα".σοβαρά;για το συγκεκριμενο- τους χωρους χρησης- θα κανετε ξεκαθαρο σχολιο;
    αυτο εχουμε αναγκη επιτελους, κ α θ α ρ ε ς κουβεντες. Στενοχωρήστε καποιους, μην το αποφευγετε. δεν γινεται να ειστε με ολους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μόνο κακεντρεχής ή άσχετος δεν καταλαβαίνει ότι δεν είμαστε εναντίον των χώρων ασφαλούς χρήσης, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις ποιότητας που έχουμε βάλει για ΟΛΑ τα προγράμματα. Άλλωστε αν ο/η συνάδελφος(;), που κάνει τα "αποκαλυπτικά" σχόλια ερχόταν στις συνελεύσεις θα ήξερε ότι ως Αριστερή Συσπείρωση πολλές φορές έχουμε αναφέρει (με παρρησία και χωρίς να μας "αναγκάσει" κανένας...) τα shooting rooms ως πρόταση - αρκεί, βέβαια, να εντάσσονται σε ολοκληρωμένες παρεμβάσεις και να μην χαρακτηρίζονται από τεχνοκρατική και διεκπεραιωτική αντίληψη.
    Κατά τα λοιπά - δεν πετάμε κανέναν αφορισμό περί λαϊκισμού. Έχουμε την άποψή μας για το πώς διεξάγεται ένας δημιουργικός και εποικοδομητικός διάλογος και δεν πρόκειται να τον απεμπολήσουμε κάτω από την απειλή δήθεν κριτικών, που είναι συγκαλυμμένες(;) επιθέσεις.
    Άλλωστε, όπως πολύ σωστά το λέει ο ανώνυμος που μας την πέφτει με τα "αποκαλυπτικά" του σχόλια: "Δεν γίνεται να είμαστε με όλους". Εμείς έχουμε διαλέξει πλευρά. Με τους εργαζόμενους και τους χρήστες των υπηρεσιών - ενάντια σε αυτούς που περικόπτουν προϋπολογισμούς, σε αυτούς που κλείνουν αντί να ανοίγουν μονάδες, σε αυτούς που τα ανέχονται όλα αυτά χωρίς να κάνουν τίποτε άλλο εκτός από το να επιχαίρουν που "επιτέλους μειώθηκαν οι μισθοί του ΟΚΑΝΑ". Αυτός/ή που γράφει τα σχόλια έχει διαλέξει πλευρά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν υπάρχει ούτε απειλή, ούτε επίθεση, μόνο επιθετική (και όχι δήθεν) κριτική. Γιατί σε άλλα συμφωνούμε, σε άλλα διαφωνούμε, σε άλλα αναρωτιόμαστε...
    2 συγκεκριμένοι προβληματισμοί:ΟΛΟΙ οι εργαζόμενοι είναι στην ίδια πλευρά;πολύ καλό για να ναι αληθινό...
    (μήπως και όλοι οι πολίτες είναι στην ίδια πλευρά;μαζί και οι πενόμενοι μαζί και οι εκμεταλλευτές;ποια ιδεοληψία (ή ανάγκη πολιτική....) τσουβαλιάζει μαζί ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους;...
    2.βάση ποιου κώδικα δεοντολογίας ένας γιατρός, ένας νοσηλευτής, ένας θεραπευτής παρίσταται στο shooting room;αποτελεί θεραπεία η ηρωίνη και ο επαγγελματίας υγείας υπηρετεί το λειτούργημά του συμμετέχοντας στην διαδικασία;
    ακροβασίες....

    Περιμένουμε τα αντεπιχειρήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ελάτε..... είπατε για δημιουγικό και εποικοδομητικό διάλογο. θα συνεισφέρετε;ή είστε ακόμα θυμωμένοι από την κριτική και δεν έχετε σκεφτεί τα επιχειρήματά σας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. τελικά τι θέση έχετε για τα shooting rooms;τι απαντάτε στο σχόλιο του/της συναδέλφου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. είσαστε ή παριστάνετε τους ηλίθιους? πόσο πιο καθαρά να το πούνε οι άνθρωποι? Συμφωνούν με προϋποθέσεις. Τόσο δύσκολο είναι να το καταλάβετε? Μήπως διαφωνείτε και δεν θέλετε να το πιστέψετε?

      Διαγραφή
  14. και ποιες ειναι οι προυποθεσεις;γιατί είμαστε πολύ ηλίθιοι...ευτυχώς κιόλας που δεν έχουμε την εξυπνάδα σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλά.... Αν και ηλιθιοι, ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή