Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΟΚΑΝΑ

Την Τετάρτη, όπως είναι γνωστό, είχαμε στάση εργασίας και παράσταση στο υπουργείο Υγείας για να διαμαρτυρηθούμε για τις βάρβαρες μειώσεις των μισθών μας και να διεκδικήσουμε την μη ένταξη των εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ στο ενιαίο μισθολόγιο. (Μπορεί να μην συγκεντρώθηκαν τόσοι εργαζόμενοι όσοι θα θέλαμε, αλλά λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων στις μονάδες είναι σχεδόν αδύνατον να φύγει πριν την λήξη της βάρδιας, καθώς όλες οι μονάδες λειτουργούν στην πράξη με προσωπικό ασφαλείας, ίσως δεν πρέπει να είμαστε δυσαρεστημένοι, που ακόμη μπορούμε και κάνουμε συγκεντρώσεις).
Στην συνάντηση με τον Υφυπουργό ήρθε και η Πρόεδρος και ο Γενικός Διευθυντής του ΟΚΑΝΑ.
Από τη μεριά του Συλλόγου, εκτός από την κατάθεση της πλήρους αντίθεσης στην εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, εξηγήθηκε με σαφήνεια και επιχειρήματα ότι ο ΟΚΑΝΑ δεν είναι δυνατόν να ακολουθήσει τις περικοπές και τα πλαφόν των 1900 ευρώ
που επιβάλλει το ενιαίο μισθολόγιο. Το προσωπικό αποτελείται στη συντριπτική του πλειοψηφία (80%) από ΠΕ και ΤΕ εργαζόμενους, οι οποίοι αν εφαρμοσθεί το πλαφόν θα αμείβονται με μισθούς πολύ χαμηλότερους από τους αντίστοιχους εργαζόμενους στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα. Άλλωστε αυτό αναγνωρίζει και η Διοίκηση εμμέσως εξαιρώντας τους γιατρούς από τον υπολογισμό του πλαφόν (ΣΣ: άλλο αν μετά την εξαίρεση, για ανεξήγητους (;) λόγους, τους καταβαραθρώνει περισσότερο από όλους τους εργαζόμενους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα).
Με ιδιαίτερη έμφαση τονίσθηκε η ιδιαιτερότητα του έργου που προσφέρεται από τους εργαζόμενους όλων των βαθμίδων, ενώ εκφράσθηκε και η κάθετη διαφωνία μας με την ουσιαστική κατάργηση της ΣΣΕ και την άρνηση της Διοίκησης να υπογράψει την ΣΣΕ του 2009. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι όλα αυτά λέγονται σε ένα δήθεν "φιλικό" και "συναινετικό" τόνο και καθόλου δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά συναισθήματα των εργαζομένων (παρευρισκομένων και μη...).
Ο Υφυπουργός σημείωνε ευλαβικά και πολύ προσεκτικά όσα λεγόντουσαν - σε κάποια μάλιστα στιγμή έκανε μια πολύ πιστή περίληψη όσων είχαμε πει ως Σύλλογος, αλλά στην πράξη φυσικά και δεν δεσμεύθηκε σε τίποτε. Είπε μόνο ότι όλο αυτό τον καιρό αναγνωρίζεται από το Υπουργείο το έργο που έχει παραχθεί από τους εργαζόμενους, αλλά το βλέπει κομμάτι δύσκολο για συνολική εξαίρεση.  
Η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, δια στόματος Προέδρου, αφού επανέλαβε τις γνωστές ενστάσεις της για τους υψηλούς μισθούς που "παρέλαβε" στον ΟΚΑΝΑ, είπε ότι δεν είναι δυνατόν να μην εφαρμόσει το ενιαίο μισθολόγιο, γιατί είναι νόμος του κράτους (όσοι ήταν στην τελευταία συνάντηση της με τους γιατρούς είναι αδύνατον να μην θυμούνται την ίδια να βεβαιώνει ότι θα παραιτηθεί εάν αναγκαστεί να το εφαρμόσει...). Είπε ότι ζήτησε προτάσεις αλλά δεν ανταποκρίθηκε ο Σύλλογος και έτσι έπραξε μονομερώς. Δεν εξήγησε γιατί επέλεξε να εφαρμόσει στους γιατρούς βαθμολογική εξέλιξη χελώνας (10 έτη για τον βαθμό του επιμελητή Α και άλλα 10 για το βαθμό του Διευθυντή, την ώρα που στο ΕΣΥ είναι 7+7), αντίθετα μάλλον το απέκρυψε, μιλώντας για άλλες δοκιμές που έκανε το τμήμα μισθοδοσίας, οι οποίες (προφανώς ως πιο ευνοϊκές για τους εργαζόμενους) δεν επιλέχθηκαν. Δεν είπε τίποτε για τους ΥΕ και ΔΕ, οι οποίοι με την απόφαση του ΔΣ βλέπουν μειώσεις που σε μερικές περιπτώσεις φτάνουν και ξεπερνούν το 30% (δεν παρέλειψε βέβαια να πει ότι όταν πρωτοήρθε στον ΟΚΑΝΑ υπήρχαν οδηγοί που ελάμβαναν περισσότερα χρήματα από την ίδια, φτιάχνοντας έτσι το κλίμα ώστε η τελευταία σχεδόν φράση του υφυπουργού να είναι "από ότι φαίνεται ήταν ψηλοί οι μισθοί"). 

Γενικό συμπέρασμα: όταν κινητοποιείσαι έστω και λίγο καταφέρνεις τουλάχιστον να συζητάνε μαζί ρου και να αναγκάζονται να αφήνουν έστω και κουτσουρεμένες ελπίδες. Άλλωστε από την επόμενη μέρα υποτίθεται ότι από τη μεριά της Διοίκησης γίνονται διάφορες "μισθολογικές δοκιμές" σε ευνοϊκότερη κατεύθυνση από την απόφαση του ΔΣ που ήδη ξέρουμε.
(Φυσικά εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, χωρίς εξαίρεση από το 1900 και τα ανώτατα πλαφόν τουλάχιστον για τους ΥΕ ΔΕ και τους φαρμακοποιούς - γιατρούς, σημαίνει καταβαράθρωση των μισθών των συγκεκριμένων κατηγοριών. Όσο για τους υπόλοιπους μόνο με την εξαίρεση των γιατρών μπορεί να σταθεί η σχετικά "μικρή" μείωση του 15%, και αυτό χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση. Με άλλα λόγια ας μην εφησυχάζουν ορισμένοι που νομίζουν ότι την "σκαπούλαραν" με μικρότερες μειώσεις από τους υπόλοιπους. Άλλωστε ο Αρμαγεδών της προαναγγελθείσας χρεωκοπίας είναι προ των πυλών και αν δεν διώξουμε αυτή την κυβέρνηση των ακροδεξιο-φιλελευθερο-σοσιαληστών, και μάλιστα με τις κλωτσιές, τότε όσα θα ακολουθήσουν κάνουν το τώρα να μοιάζει ειδυλλιακό ).  

Αν λοιπόν μια μικρή στάση εργασίας μπορεί να τους αναγκάζει να συζητάνε "βελτιώσεις" μήπως  όταν κινητοποιηθούμε κανονικά (και όλοι ξέρουμε τι σημαίνει κανονικά), τους αναγκάσουμε να υποχωρήσουν πραγματικά και καταφέρουμε να νικήσουμε και να μην παραδώσουμε αμαχητί δικαιώματα, όπως η ΣΣΕ,  που με αγώνες κατακτήσαμε?
Ο δρόμος είναι μπροστά.... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου