Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ ή ΠΩΣ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΨΕΤΕ ΤΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΣΕ 3 ΑΠΛΑ ΒΗΜΑΤΑ

Έστω ότι έχετε αναλάβει (για λόγους που δεν είναι της παρούσης) να δείξετε ότι ένα σωματείο εργαζομένων συμφωνεί με ένα νέο νόμο. Όμως ψυχανεμίζεστε ότι το σωματείο δε συμφωνεί στην πραγματικότητα, διότι

- σε ψήφισμα που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο σε δύο μέρες έχουν μαζευτεί πάνω από 800 υπογραφές

- στις τελευταίες συνελεύσεις που έγιναν στις δύο μεγάλες πόλεις όχι απλώς χάσατε τις συνελεύσεις αλλά ακούσατε και τα "εξ αμαξης"

- ε, δε βοηθάει ούτε η περιρρεουσα ατμόσφαιρα στον Οργανισμό σας όπου τίποτα δεν αλλάζει προς το καλύτερο 

- ούτε το νομοσχέδιο είναι εύκολο να το καταπιεί κανείς,  μια που - εκτός των υπολοίπων- διαλύει και τον Οργανισμό όπου εργάζεστε

- και δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος/ σχετικός ή άσχετος με το χώρο να πει μία καλή κουβέντα για το νόμο (και πόσους να βγάλεις τρελούς/ άσχετους/ "πληρωμένους";).

Κουράγιο, αγαπητοί. Υπάρχουν λύσεις:

1. Κατ' αρχήν αποφεύγετε να προκυρήξετε συνέλευση, εξηγώντας οτι το νομοσχέδιο δεν είναι στην τελικη του μορφή οπότε πρέπει να περιμένουμε.  Όσο χρειαστεί. Εξάλλου και κατά τη διαδικασία της συζήτησης στη Βουλή υπάρχουν τροπολογίες.  Μήπως να περιμένουμε την εφαρμογή για να είμαστε σίγουροι;

2. Εαν αυτό δεν πετύχει, περνάτε στο επόμενο βήμα; φροντίζετε να ζητήσετε ραντεβού με τον υφυπουργό γρήγορα. Για τη διαβούλευση,  πριν αποφασιστεί από συνελεύσεις ότι συμμετέχουμε στη διαβούλευση. 

3. Στη συνέχεια καλείτε σε συνάντηση τους τοπικούς συμβούλους και ανακοινώνετε, στο τέλος της συνάντησης,  ότι οι τοπικοί σύμβουλοι μεταφέρουν τις απόψεις όλων και ότι η συνέλευση που θα γίνει στην Αθήνα αργότερα δεν είναι παρά μία ακόμα τοπική συνέλευση που δεν μπορεί να αποφασίζει για όλους.  Όπως η συνέλευση σε οποιαδήποτε πόλη με 3- 4 μέλη του συλλόγου. 

4. Mission accomplished 


Εάν σας ενοχλεί η ελαφρότητα του κειμένου, συγγνώμη. Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πιο “βαρείς” όρους και να χαρακτηρίσουμε πραξικοπηματικές τις πράξεις της πλειοψηφίας. Ο όρος “πραξικόπημα” ταιριάζει σε τραγωδίες που έχουν στοιχίσει στη χώρα μας πολλές ζωές, τεράστια κοινωνική οπισθοδρομηση, τη διαίρεση της Κύπρου (μέρα που ναι σημερα) - δεν θεωρούμε σωστό να χρησιμοποιήσουμε ένα τόσο φορτισμένο όρο για καραγκιοζιλικια.

Δεν εννοούμε σε καμία περίπτωση πως οι συνάδελφοι τοπικοί σύμβουλοι από την περιφέρεια είναι καραγκιόζηδες. Όμως τους κορόιδεψαν. Τους έβαλαν να παραστούν σε μια σύσκεψη για να συμφωνήσουν, χωρίς να γίνει συζήτηση, χωρίς να έχουν την ευκαιρία να ακούσουν και να καταλάβουν τις άλλες απόψεις.   Όσο για τους τοπικούς συμβούλους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης,  απορούμε πώς προεξόφλησαν ότι αν γινει συνέλευση θα συμφωνήσουν όλοι με την άποψη τους.


Όσο για τη συνάντηση που ακολούθησε με τον υφυπουργό Υγείας, δεν έχουμε να πούμε και πολλά. ΄Δεν ΄”έβγαλε” καμία είδηση – εκτός από την επισήμανση ότι “είμαστε στην Ευρώπη, οπότε όσο κι αν εμείς δε θέλουμε τους ιδιώτες, δεν μπορούμε να πούμε όχι εάν θέλουν να έρθουν – όπως έγινε στα Πανεπιστήμια με τα κολέγια.”. Ο νόμος περιμένουν να ψηφιστεί άμεσα, πριν κλείσει η Βουλή, και να εφαρμοστεί από 1/1/25. Κατά τα άλλα,. “Είναι στενάχωρα τα σχόλια στη διαβούλευση και το ότι δεν εκτιμώνται τα μεγάλα βήματα που γίνονται, δηλ η Σωματική Αποτοξίνωση και το Επιστημονικό Συμβούλιο”.


Θα σημειώσουμε, για να είμαστε δίκαιοι, ότι ο πρόεδρος του Συλλόγου ήταν εξαιρετικά προσεκτικός στο να μεταφέρει “τις ανησυχίες μας” για το προσωπικό, τη διατήρηση της πολυμορφίας των προγραμμάτων και τη διείσδυση των ιδιωτών στο σύστημα – μικρή σχέση με αυτά που, δύο ώρες πριν, διατυμπάνιζε για τη συμφωνία “μας” με το νόμο. Τέλος, θα επισημάνουμε την - τουλάχιστον πρωτότυπη - παρουσία του Προέδρου του ΟΚΑΝΑ, μαζί με το ΔΣ του Συλλόγου, στη συνάντηση.


Μάλλον δεν εκτιμάται πολύ η συναίνεση “του μεγαλύτερου συλλόγου εργαζομένων στο χώρο”. Λογικό, βέβαια. Η συναίνεση του 6ου στους 10 είναι κομβική – ενώ του μόνου στους 10 φαίνεται λίγο “κάπως”...Κρίμα τη φασαρία και τον κόπο...


Να τους δώσουμε την απάντηση που τους αξίζει την Τετάρτη στη συνέλευση της Αθήνας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου