Τρίτη 23 Ιουλίου 2024

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ 23.07.24 ή ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ (ΤΗΣ ΔΙΑΛΥΣΗΣ) ΤΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ. ΤΑ ΔΥΣΟΙΩΝΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΕΝΟΣ (ούτως ή άλλως) ΔΥΣΤΟΠΙΚΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ


1.Το νομοσχέδιο μετά τη λήξη της δημόσιας διαβούλευσης - και παρά τις αντιρρήσεις και αντιδράσεις όλων (σχεδόν) των κομμάτων, θεσμικών φορέων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, εργαζομένων, οργανώσεων, πρωτοβουλιών και πάσης φύσεως συλλογικοτήτων τόσο εργαζομένων όσο και ληπτών υπηρεσιών – κατατέθηκε, νύχτα και κατακαλόκαιρο, στη Βουλή για ψήφιση. Θα ψηφιστεί ως έχει. Μας είπε ο υφυπουργός, με την χαρακτηριστική του λεπτότητα, “θα το ψηφίσουμε. Η συζήτηση είναι για να δείξουμε ότι προσπαθούμε να πείσουμε την αντιπολίτευση”.


2. Το νομοσχέδιο είναι κακό. Τόσο για τις ψυχιατρικές κλινικές όσο και για την εξάρτηση δημιουργεί ένα τσουβάλι όπου, με πρόσχημα την «καλύτερη δρομολόγηση» δημιουργεί τη χειρότερη δυνατή εκδοχή του δημοσίου ενώ, ταυτόχρονα, δημιουργεί όχι μόνο το κίνητρο αλλά και τις προϋποθέσεις για το κέρδος των ιδιωτών. Ο υφυπουργός δεν άφησε σκοτεινά σημεία «ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν μπορούμε να τους κλείσουμε την πόρτα. Έτσι και με την παιδεία – εμείς πήγαμε απλώς να νοικοκυρέψουμε τα Πανεπιστήμια και –τσουπ!- εμφανίστηκαν τα κολλέγια».

Αν τους αφήσουμε να το εφαρμόσουν, θα φανεί. Ίσως πιο σύντομα απ’ ότι υποθέτουν κι οι πιο απαισιόδοξοι.


3. Οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ ενδιαφέρθηκαν, συζήτησαν, ανησύχησαν. Δεν «χαιρέτησαν με ενθουσιασμό» τον νέο νόμο, όπως η διοίκηση και η πλειοψηφία του ΔΣ ήθελαν να εμφανίσουν. Καθόλου. Ενδεικτικά αναφέρουμε το ψήφισμα που έχει συγκεντρώσει πάνω από 1900 υπογραφές σε μια εβδομάδα. Δεν αντέδρασαν μαζικά και στοχευμένα, ούτε είχαν/ είχαμε τα αντανακλαστικά να αντιδράσουν κατά αυτού που φαινόταν να είναι η θέση του Συλλόγου. Ας μην ξεχνάμε ότι πολύ μεγάλο ποσοστό των συναδέλφων είναι σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας (μπλοκάκια, επικουρικοί, ΕΣΠΑ, ΟΑΕΔ, συνεργεία), ότι πολλοί είναι νέοι και χωρίς εμπειρία ούτε στην εξάρτηση ούτε στο συνδικαλισμό, ότι πολλοί πιέστηκαν – παραπλανήθηκαν κοκ.

Χάσαμε την πρώτη μάχη, αλλά θα υπάρξουν πολλές ακόμα ευκαιρίες να γνωριστούμε, να μάθουμε ο ένας από την άλλη, να παλέψουμε μαζί.


4.Ο υφυπουργός, παρουσία του προέδρου του ΟΚΑΝΑ, αποκάλυψε (;) μάλλον ό,τι είχε χρησιμοποιηθεί ως υπόσχεση για να παραπλανηθούν οι εργαζόμενοι: Τη μετατροπή των σχέσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου – «δε γίνεται. Βρήκα τρία εκατομμυριάκια για δύο χρόνια, μετά βάλτε το μυαλό σας να δουλέψει πώς θα κάνετε (;!) τις προσλήψεις», τα αχρεωστήτως καταβληθέντα – «το είχα ετοιμάσει, αλλά μου το κόψανε», την υπαγωγή των γιατρών στο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο – «γάμησέ με! Μου το κόψανε».

Εν κατακλείδι «Παιδιά, αν εσάς σας επηρεάζουν αυτά μία φορά, εμένα μ’επηρεάζουν δέκα. Χάνω ψήφους». Εξαιρετικά. Οι ψήφοι του κου υφυπουργού είναι δέκα φορές σημαντικότεροι από τη δουλειά, το μισθό των εργαζομένων, τη θεραπεία των εξαρτημένων. Να τον χαίρονται οι ψηφοφόροι του!


5. Η πλειοψηφία του ΔΣ του Συλλόγου έκλεψε, συνειδητά και μεθοδευμένα, τη συναίνεση όλων μας: αρνήθηκαν να προκηρύξουν συνέλευση για μήνες ενώ το σύμπαν (της εξάρτησης) βοούσε, αρνήθηκαν να προκηρύξουν συνέλευση ακόμα και τώρα με πρόσχημα ότι «δεν ξέρουμε το τελικό κείμενο», βάφτισαν αποφασιστικής σημασίας τη συνέλευση όπου συμμετείχαν 19 τοπικοί σύμβουλοι / μίλησαν ελάχιστοι / κάποιοι (τουλάχιστον οι σύμβουλοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης) εκπροσωπούσαν μόνον τους εαυτούς τους και όχι τις συνελεύσεις, δήλωσαν στην Αθήνα πως «η συνέλευση είναι τοπική» και πως «είναι για να συζητήσουμε, έτσι κι αλλιώς υπάρχει ήδη απόφαση του σώματος που στηρίζει την πλειοψηφία» υπονομεύοντας, εξ αρχής, την προσπάθεια να γίνει ουσιαστική συζήτηση και να ληφθούν αποφάσεις. Κρίμα. Η τελευταία δράση ενός συλλόγου που έδωσε και κέρδισε σημαντικές μάχες στην πορεία της ιστορίας του χρωματίστηκε από τη ντροπή του ξεπουλήματος κάποιων.


6. fun fact για όσους είχαν την υπομονή να διαβάσουν ως εδώ. Είπαμε αρχικά να μη σχολιάσουμε την ανακοίνωση του συλλόγου, σεβόμενοι την ιστορία του και μ’ένα αίσθημα ντροπής (όχι για το ότι μας «ξεσκέπασε», φυσικά – αλλά για τους συντάκτες). Αλλά δεν μπορούμε να μη σχολιάσουμε ότι οι συντάκτες της ανακοίνωσης, εκτός από το ότι δεν αντιλαμβάνονται ότι, αφού δεν έπιασε το αφήγημα των ενθουσιασμένων εργαζόμενων, καλύτερα να σιωπήσουν , επιπλέον

- δεν ξέρουν να μετράνε (ούτε οι 19 τοπικοί σύμβουλοι, ούτε οι καμιά 20αριά έναντι 11 ψήφων είναι «συντριπτική πλειοψηφία»)

- ούτε να γράφουν (οπότε χρησιμοποιούν πομπώδεις επιθετικούς προσδιορισμούς που πιθανώς δεν ξέρουν τι σημαίνουν, trendy όρους όπως «τοξικός» που ταιριάζουν σε στήλες για σχέσεις αλλά όχι σε κείμενο που απευθύνεται σε λειτουργούς ψυχικής υγείας και κάνουν κακή χρήση των εισαγωγικών – όταν η θεραπεία ονοματίζεται «θεραπεία», υπάρχει θέμα).


Δεν ξέρουμε τι τους έχουν τάξει (θα φανεί σύντομα) – αλλά ελπίζουμε να μην τους βάλουν να γράψουν έκθεση για να το αποκτήσουν. Γιατί τότε τζάμπα θα μας έχουν πουλήσει.


ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ και ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ 7:30μμ











1 σχόλιο: