Τρίτη 23 Ιουλίου 2024

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ 23.07.24 ή ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ (ΤΗΣ ΔΙΑΛΥΣΗΣ) ΤΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ. ΤΑ ΔΥΣΟΙΩΝΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΕΝΟΣ (ούτως ή άλλως) ΔΥΣΤΟΠΙΚΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ


1.Το νομοσχέδιο μετά τη λήξη της δημόσιας διαβούλευσης - και παρά τις αντιρρήσεις και αντιδράσεις όλων (σχεδόν) των κομμάτων, θεσμικών φορέων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, εργαζομένων, οργανώσεων, πρωτοβουλιών και πάσης φύσεως συλλογικοτήτων τόσο εργαζομένων όσο και ληπτών υπηρεσιών – κατατέθηκε, νύχτα και κατακαλόκαιρο, στη Βουλή για ψήφιση. Θα ψηφιστεί ως έχει. Μας είπε ο υφυπουργός, με την χαρακτηριστική του λεπτότητα, “θα το ψηφίσουμε. Η συζήτηση είναι για να δείξουμε ότι προσπαθούμε να πείσουμε την αντιπολίτευση”.


2. Το νομοσχέδιο είναι κακό. Τόσο για τις ψυχιατρικές κλινικές όσο και για την εξάρτηση δημιουργεί ένα τσουβάλι όπου, με πρόσχημα την «καλύτερη δρομολόγηση» δημιουργεί τη χειρότερη δυνατή εκδοχή του δημοσίου ενώ, ταυτόχρονα, δημιουργεί όχι μόνο το κίνητρο αλλά και τις προϋποθέσεις για το κέρδος των ιδιωτών. Ο υφυπουργός δεν άφησε σκοτεινά σημεία «ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν μπορούμε να τους κλείσουμε την πόρτα. Έτσι και με την παιδεία – εμείς πήγαμε απλώς να νοικοκυρέψουμε τα Πανεπιστήμια και –τσουπ!- εμφανίστηκαν τα κολλέγια».

Αν τους αφήσουμε να το εφαρμόσουν, θα φανεί. Ίσως πιο σύντομα απ’ ότι υποθέτουν κι οι πιο απαισιόδοξοι.


3. Οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ ενδιαφέρθηκαν, συζήτησαν, ανησύχησαν. Δεν «χαιρέτησαν με ενθουσιασμό» τον νέο νόμο, όπως η διοίκηση και η πλειοψηφία του ΔΣ ήθελαν να εμφανίσουν. Καθόλου. Ενδεικτικά αναφέρουμε το ψήφισμα που έχει συγκεντρώσει πάνω από 1900 υπογραφές σε μια εβδομάδα. Δεν αντέδρασαν μαζικά και στοχευμένα, ούτε είχαν/ είχαμε τα αντανακλαστικά να αντιδράσουν κατά αυτού που φαινόταν να είναι η θέση του Συλλόγου. Ας μην ξεχνάμε ότι πολύ μεγάλο ποσοστό των συναδέλφων είναι σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας (μπλοκάκια, επικουρικοί, ΕΣΠΑ, ΟΑΕΔ, συνεργεία), ότι πολλοί είναι νέοι και χωρίς εμπειρία ούτε στην εξάρτηση ούτε στο συνδικαλισμό, ότι πολλοί πιέστηκαν – παραπλανήθηκαν κοκ.

Χάσαμε την πρώτη μάχη, αλλά θα υπάρξουν πολλές ακόμα ευκαιρίες να γνωριστούμε, να μάθουμε ο ένας από την άλλη, να παλέψουμε μαζί.


4.Ο υφυπουργός, παρουσία του προέδρου του ΟΚΑΝΑ, αποκάλυψε (;) μάλλον ό,τι είχε χρησιμοποιηθεί ως υπόσχεση για να παραπλανηθούν οι εργαζόμενοι: Τη μετατροπή των σχέσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου – «δε γίνεται. Βρήκα τρία εκατομμυριάκια για δύο χρόνια, μετά βάλτε το μυαλό σας να δουλέψει πώς θα κάνετε (;!) τις προσλήψεις», τα αχρεωστήτως καταβληθέντα – «το είχα ετοιμάσει, αλλά μου το κόψανε», την υπαγωγή των γιατρών στο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο – «γάμησέ με! Μου το κόψανε».

Εν κατακλείδι «Παιδιά, αν εσάς σας επηρεάζουν αυτά μία φορά, εμένα μ’επηρεάζουν δέκα. Χάνω ψήφους». Εξαιρετικά. Οι ψήφοι του κου υφυπουργού είναι δέκα φορές σημαντικότεροι από τη δουλειά, το μισθό των εργαζομένων, τη θεραπεία των εξαρτημένων. Να τον χαίρονται οι ψηφοφόροι του!


5. Η πλειοψηφία του ΔΣ του Συλλόγου έκλεψε, συνειδητά και μεθοδευμένα, τη συναίνεση όλων μας: αρνήθηκαν να προκηρύξουν συνέλευση για μήνες ενώ το σύμπαν (της εξάρτησης) βοούσε, αρνήθηκαν να προκηρύξουν συνέλευση ακόμα και τώρα με πρόσχημα ότι «δεν ξέρουμε το τελικό κείμενο», βάφτισαν αποφασιστικής σημασίας τη συνέλευση όπου συμμετείχαν 19 τοπικοί σύμβουλοι / μίλησαν ελάχιστοι / κάποιοι (τουλάχιστον οι σύμβουλοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης) εκπροσωπούσαν μόνον τους εαυτούς τους και όχι τις συνελεύσεις, δήλωσαν στην Αθήνα πως «η συνέλευση είναι τοπική» και πως «είναι για να συζητήσουμε, έτσι κι αλλιώς υπάρχει ήδη απόφαση του σώματος που στηρίζει την πλειοψηφία» υπονομεύοντας, εξ αρχής, την προσπάθεια να γίνει ουσιαστική συζήτηση και να ληφθούν αποφάσεις. Κρίμα. Η τελευταία δράση ενός συλλόγου που έδωσε και κέρδισε σημαντικές μάχες στην πορεία της ιστορίας του χρωματίστηκε από τη ντροπή του ξεπουλήματος κάποιων.


6. fun fact για όσους είχαν την υπομονή να διαβάσουν ως εδώ. Είπαμε αρχικά να μη σχολιάσουμε την ανακοίνωση του συλλόγου, σεβόμενοι την ιστορία του και μ’ένα αίσθημα ντροπής (όχι για το ότι μας «ξεσκέπασε», φυσικά – αλλά για τους συντάκτες). Αλλά δεν μπορούμε να μη σχολιάσουμε ότι οι συντάκτες της ανακοίνωσης, εκτός από το ότι δεν αντιλαμβάνονται ότι, αφού δεν έπιασε το αφήγημα των ενθουσιασμένων εργαζόμενων, καλύτερα να σιωπήσουν , επιπλέον

- δεν ξέρουν να μετράνε (ούτε οι 19 τοπικοί σύμβουλοι, ούτε οι καμιά 20αριά έναντι 11 ψήφων είναι «συντριπτική πλειοψηφία»)

- ούτε να γράφουν (οπότε χρησιμοποιούν πομπώδεις επιθετικούς προσδιορισμούς που πιθανώς δεν ξέρουν τι σημαίνουν, trendy όρους όπως «τοξικός» που ταιριάζουν σε στήλες για σχέσεις αλλά όχι σε κείμενο που απευθύνεται σε λειτουργούς ψυχικής υγείας και κάνουν κακή χρήση των εισαγωγικών – όταν η θεραπεία ονοματίζεται «θεραπεία», υπάρχει θέμα).


Δεν ξέρουμε τι τους έχουν τάξει (θα φανεί σύντομα) – αλλά ελπίζουμε να μην τους βάλουν να γράψουν έκθεση για να το αποκτήσουν. Γιατί τότε τζάμπα θα μας έχουν πουλήσει.


ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ και ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ 7:30μμ











Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ ή ΠΩΣ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΨΕΤΕ ΤΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΣΕ 3 ΑΠΛΑ ΒΗΜΑΤΑ

Έστω ότι έχετε αναλάβει (για λόγους που δεν είναι της παρούσης) να δείξετε ότι ένα σωματείο εργαζομένων συμφωνεί με ένα νέο νόμο. Όμως ψυχανεμίζεστε ότι το σωματείο δε συμφωνεί στην πραγματικότητα, διότι

- σε ψήφισμα που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο σε δύο μέρες έχουν μαζευτεί πάνω από 800 υπογραφές

- στις τελευταίες συνελεύσεις που έγιναν στις δύο μεγάλες πόλεις όχι απλώς χάσατε τις συνελεύσεις αλλά ακούσατε και τα "εξ αμαξης"

- ε, δε βοηθάει ούτε η περιρρεουσα ατμόσφαιρα στον Οργανισμό σας όπου τίποτα δεν αλλάζει προς το καλύτερο 

- ούτε το νομοσχέδιο είναι εύκολο να το καταπιεί κανείς,  μια που - εκτός των υπολοίπων- διαλύει και τον Οργανισμό όπου εργάζεστε

- και δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος/ σχετικός ή άσχετος με το χώρο να πει μία καλή κουβέντα για το νόμο (και πόσους να βγάλεις τρελούς/ άσχετους/ "πληρωμένους";).

Κουράγιο, αγαπητοί. Υπάρχουν λύσεις:

1. Κατ' αρχήν αποφεύγετε να προκυρήξετε συνέλευση, εξηγώντας οτι το νομοσχέδιο δεν είναι στην τελικη του μορφή οπότε πρέπει να περιμένουμε.  Όσο χρειαστεί. Εξάλλου και κατά τη διαδικασία της συζήτησης στη Βουλή υπάρχουν τροπολογίες.  Μήπως να περιμένουμε την εφαρμογή για να είμαστε σίγουροι;

2. Εαν αυτό δεν πετύχει, περνάτε στο επόμενο βήμα; φροντίζετε να ζητήσετε ραντεβού με τον υφυπουργό γρήγορα. Για τη διαβούλευση,  πριν αποφασιστεί από συνελεύσεις ότι συμμετέχουμε στη διαβούλευση. 

3. Στη συνέχεια καλείτε σε συνάντηση τους τοπικούς συμβούλους και ανακοινώνετε, στο τέλος της συνάντησης,  ότι οι τοπικοί σύμβουλοι μεταφέρουν τις απόψεις όλων και ότι η συνέλευση που θα γίνει στην Αθήνα αργότερα δεν είναι παρά μία ακόμα τοπική συνέλευση που δεν μπορεί να αποφασίζει για όλους.  Όπως η συνέλευση σε οποιαδήποτε πόλη με 3- 4 μέλη του συλλόγου. 

4. Mission accomplished 


Εάν σας ενοχλεί η ελαφρότητα του κειμένου, συγγνώμη. Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πιο “βαρείς” όρους και να χαρακτηρίσουμε πραξικοπηματικές τις πράξεις της πλειοψηφίας. Ο όρος “πραξικόπημα” ταιριάζει σε τραγωδίες που έχουν στοιχίσει στη χώρα μας πολλές ζωές, τεράστια κοινωνική οπισθοδρομηση, τη διαίρεση της Κύπρου (μέρα που ναι σημερα) - δεν θεωρούμε σωστό να χρησιμοποιήσουμε ένα τόσο φορτισμένο όρο για καραγκιοζιλικια.

Δεν εννοούμε σε καμία περίπτωση πως οι συνάδελφοι τοπικοί σύμβουλοι από την περιφέρεια είναι καραγκιόζηδες. Όμως τους κορόιδεψαν. Τους έβαλαν να παραστούν σε μια σύσκεψη για να συμφωνήσουν, χωρίς να γίνει συζήτηση, χωρίς να έχουν την ευκαιρία να ακούσουν και να καταλάβουν τις άλλες απόψεις.   Όσο για τους τοπικούς συμβούλους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης,  απορούμε πώς προεξόφλησαν ότι αν γινει συνέλευση θα συμφωνήσουν όλοι με την άποψη τους.


Όσο για τη συνάντηση που ακολούθησε με τον υφυπουργό Υγείας, δεν έχουμε να πούμε και πολλά. ΄Δεν ΄”έβγαλε” καμία είδηση – εκτός από την επισήμανση ότι “είμαστε στην Ευρώπη, οπότε όσο κι αν εμείς δε θέλουμε τους ιδιώτες, δεν μπορούμε να πούμε όχι εάν θέλουν να έρθουν – όπως έγινε στα Πανεπιστήμια με τα κολέγια.”. Ο νόμος περιμένουν να ψηφιστεί άμεσα, πριν κλείσει η Βουλή, και να εφαρμοστεί από 1/1/25. Κατά τα άλλα,. “Είναι στενάχωρα τα σχόλια στη διαβούλευση και το ότι δεν εκτιμώνται τα μεγάλα βήματα που γίνονται, δηλ η Σωματική Αποτοξίνωση και το Επιστημονικό Συμβούλιο”.


Θα σημειώσουμε, για να είμαστε δίκαιοι, ότι ο πρόεδρος του Συλλόγου ήταν εξαιρετικά προσεκτικός στο να μεταφέρει “τις ανησυχίες μας” για το προσωπικό, τη διατήρηση της πολυμορφίας των προγραμμάτων και τη διείσδυση των ιδιωτών στο σύστημα – μικρή σχέση με αυτά που, δύο ώρες πριν, διατυμπάνιζε για τη συμφωνία “μας” με το νόμο. Τέλος, θα επισημάνουμε την - τουλάχιστον πρωτότυπη - παρουσία του Προέδρου του ΟΚΑΝΑ, μαζί με το ΔΣ του Συλλόγου, στη συνάντηση.


Μάλλον δεν εκτιμάται πολύ η συναίνεση “του μεγαλύτερου συλλόγου εργαζομένων στο χώρο”. Λογικό, βέβαια. Η συναίνεση του 6ου στους 10 είναι κομβική – ενώ του μόνου στους 10 φαίνεται λίγο “κάπως”...Κρίμα τη φασαρία και τον κόπο...


Να τους δώσουμε την απάντηση που τους αξίζει την Τετάρτη στη συνέλευση της Αθήνας!

Κυριακή 14 Ιουλίου 2024

Υποστηρίζουμε τη συλλογή υπογραφών για την απόσυρση του νομοσχεδίου Βαρτζόπουλου, διατηρώντας τις διαφωνίες ως προς ορισμένα σημεία του σκεπτικού. Αυτή τη στιγμή αυτό που προέχει είναι να σταματήσουμε την επίθεση που δέχεται ο χώρος της ψυχικής υγείας στο σύνολο του. Μπορείτε να υπογράψετε στον παρακάτω σύνδεσμο:

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ - Αίτηση Online (openpetition.eu)


Αναδημοσιεύουμε την ανακοίνωση του ΕΝΙΑΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ψ.Ν.Α, που περιλαμβάνει και τις σχετικές κινητοποιήσεις


Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΨΝΑ ΔΑΦΝΙ

Ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων, σε συνέχεια των πολύμορφων δράσεων και κινητοποιήσεων τους προηγούμενους μήνες από κοινού με σωματεία και φορείς στην ψυχική υγεία και την απεξάρτηση, χαιρετίζει τη μεγαλειώδη συμμετοχή, πάνω από 150 ομοσπονδιών, σωματείων και φορέων στην πλατιά πανελλαδική σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Ψ.Ν.Α ΔΑΦΝΙ. Όλοι μαζί ενώσαμε τις φωνές μας σε ένα βασικό αίτημα: την απόσυρση εδώ και τώρα του σχεδίου νόμου «για την ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης», που έφερε μέσα στο κατακαλόκαιρο η κυβέρνηση και το υπουργείο υγείας και βάζει ταφόπλακα στα θεμέλια των δημόσιων δομών σε ψυχική υγεία και απεξάρτηση.

Στόχος τους η κατάργηση των οργανισμών των Ειδικών Ψυχιατρικών Νοσοκοµείων Ψ.Ν.Α και Ψ.Ν.Θ και η μεταφορά τους σε ένα Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας για να δοθεί ακόµα περισσότερος χώρος σε ΜΚΟ, ΑΜΚΕ και στις Ιδιωτικές Κλινικές με χρηματοδότηση απο το ταμείο ανάκαμψης, με τα αποτελέσματα στη λειτουργία τους ήδη να είναι γνωστά, αφού έχουν ημερομηνία λήξης,  αλλά  και το λουκέτο σε ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ,  ΑΡΓΩ, ΙΑΝΟΣ, ΔΙΑΠΛΟΥΣ, δηλαδή σε δηµόσια και δωρεάν «στεγνά» θεραπευτικά προγράµµατα, που έχουν αφήσει, δεκαετίες τώρα, το δικό τους αποτύπωμα στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των εξαρτήσεων. Στόχος τους η δημιουργία ενός ΝΠΙΔ, τον ονομαζόμενο ΕΟΠΑΕ (Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετωπίσης Εξαρτήσεων), με ότι αυτό συνεπάγεται για τους εξαρτημένους και τις οικογένειές τους και για τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Μέσα απο τη σύσκεψη και μετά από πληθώρα παρεμβάσεων εκπροσώπων φορέων, σωματείων και ομοσπονδιών, καταλήξαμε στα πρώτα βήματα συντονισμού και κοινής πάλης όλων.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τους επιστήμονες στον χώρο της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης, τους ψυχικά πάσχοντες, τους θεραπευόμενους στο χώρο των εξαρτήσεων και τις οικογένειές τους, την νεολαία και συνολικά τον λαό να στείλουμε μήνυμα καταδίκης αυτού του σχεδίου νόμου – έκτρωμα, στηρίζοντας τις πρωτοβουλίες όλων των φορέων και των σωματείων:

Ø  Παρασκευή 12/7/2024 συμμετοχή στην κινητοποίηση του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων ΨΝΑ, στην Πύλη του Νοσοκομείου στις 8.00 π.μ., με στάση εργασίας σε όλη την πρωινή βάρδια 7π.μ – 3μ.μ.

Ø  Κυριακή 14/7/2024 7μ.μ συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση του ΚΕΘΕΑ, που θα πραγματοποιηθεί στο ΠΑ.ΔΑ.

Ø  Δευτέρα 15/7/2024 συμμετέχουμε και στηρίζουμε την  καθιστική διαμαρτυρία στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ, 7 – 10 μ.μ., πρωτοβουλία του Σωματείου Υποστήριξης του Επιστημονικού και Κοινωνικού Έργου του 18 ΑΝΩ.

Ø  Τρίτη 16/7/2024 συμμετοχή στην 24ωρη απεργία, με συγκέντρωση στις 11π.μ μπροστά στο Υπουργείο Υγείας, απεργία που έχουν πάρει αποφάσεις και η ΕΙΝΑΠ και η ΟΕΝΓΕ. Καλούμε την ΠΟΕΔΗΝ να καλύψει με απόφαση για  24ωρη απεργιακή κινητοποίηση, για να διευκολύνει τη συμμετοχή σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας και αναμένουμε και απόφαση απο το ΕΚΑ για συμμετοχή στην απεργία. Το σχέδιο νόμου αφορά όλο το λαό!

Ø  Τετάρτη 17/7/2024 και ώρα 8μ.μ., συμμετέχουμε και στηρίζουμε την πρωτοβουλία του Σωματείου Υποστήριξης του Επιστημονικού και Κοινωνικού Έργου του 18 ΑΝΩ με συγκέντρωση στην πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο, και ΣΥΝΑΥΛΙΑ στις 9μ.μ με αγαπημένους καλλιτέχνες.

Με νέες αποφάσεις τα Δ.Σ. των ομοσπονδιών, σωματείων και φορέων, μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, κλιμακώνουμε και συντονίζουμε τα βήματά μας, με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις και πολύμορφες δράσεις, με στόχο να μη κατατεθεί και ψηφιστεί το σχέδιο νόμου -  έκτρωμα. Απαιτούμε την πλήρη απόσυρσή του, αφού είναι ήδη καταδικαστέο στη διαβούλευση και στη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας!

ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΟΧΙ «ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΒΓΕΙ»

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ!


Τέλος αναδημοσιεύουμε το Κάλεσμα σε Συνέντευξη τύπου για την                        Πέμπτη 18 Ιουλίου των σωματείων του χώρου (πλην Λακεδαιμονίων)

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Οι υπογραφόμενοι Σύλλογοι, Σωματεία και Φορείς, καλούν όλα τα ΜΜΕ να παρευρεθούν στη Συνέντευξη Τύπου που διοργανώνουν την Πέμπτη, 18 Ιουλίου στις 12μ. στην αίθουσα «Γεώργιος Καράντζας» του Μεγάρου της ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20, Αθήνα, 1ος όροφος, 

όπου θα αναλυθούν οι επιπτώσεις του σχεδίου νόμου «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης», για τους λήπτες υπηρεσιών, τους εργαζόμενους των δομών και όλη την κοινωνία.

Με το παρόν σας ζητάμε επίσης, να μας παραχωρήσετε τις επόμενες μέρες βήμα για συνεντεύξεις και παρεμβάσεις εκπροσώπων μας στα μέσα ενημέρωσης όπου εργάζεστε ώστε να ακουστούν οι συλλογικές αποφάσεις όλων των φορέων που απορρίπτουν το νομοσχέδιο ως απαράδεκτο.

Οι Σύλλογοι / Σωματεία / Φορείς :

 

Για την επικοινωνία :

1) Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ (Δαφνί)

sylogosdafni@gmail.com

2) Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ

unionkethea@gmail.com

3) Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ

osokethea@yahoo.com

4) Σωματείο Εργαζομένων Κέντρων Πρόληψης

prolipsiworkers@gmail.com

5) Σωματείο υποστήριξης του κοινωνικού και επιστημονικού έργου του 18 Άνω

draseis18ano@gmail.com

6) Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών

esyn.grammateia@gmail.com

 

«ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΟΧΙ “ΠΑΜΕ ΚΙ ΟΠΟΥ ΒΓΕΙ” – ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ!

 

Αθήνα, 11.07.2024

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΟΔΟΣΤΡΩΤΗΡΑ

 ...μέχρι την Τετάρτη που θα κάνουμε συνέλευση, η θέση μας είναι δίπλα στους υπόλοιπους εργαζόμενους. Και μετά, και πάντοτε.

Πολύ μεγάλη μαζικότητα είχε η χθεσινή σύσκεψη σωματείων και πρωτοβουλιών στο ΨΝΑ - παρακάτω  η ανακοίνωση του σωματείου (αν αναρωτιέστε γιατί δεν αναφέρεται ο ΟΚΑΝΑ - μα γιατί δεν ήταν εκεί, Παρά τις προσπάθειες μας στο ΔΣ και την παρουσία εργαζομένων από μας, ο Σύλλογος δεν συμμετείχε).

https://sylogosdafni.blogspot.com/2024/07/blog-post.html

Αύριο Παρασκευή προγραμματίστηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο ΨΝΑ και στο Αγία Όλγα

https://www.902.gr/eidisi/ygeia/368893/agonistiki-ypodohi-ston-ypoyrgo-ygeias-tin-paraskeyi-12-ioyli

Εδώ συγκεντρωμένες κάποιες εκδηλώσεις 

https://syntonismospsy.blogspot.com/2024/07/blog-post_11.html

Όλοι (πλην ημών) συμμετέχουν στην απεργία που κύρηξαν οι νοσοκομειακοί γιατροί την Τρίτη 16/7. Κατά πάσα πιθανότητα, την απεργία θα καλύψει το ΕΚΑ οπότε θα ισχύσει και για μας.

https://www.facebook.com/photo/?fbid=972116124711883&set=a.552462943343872

https://www.einap.gr/

Και μια ανάλυση που συνδέει τα επιχειρούμενα στην ψυχική υγεία με τα αντίστοιχα στο ΕΣΥ

https://arsigr.blogspot.com/2024/07/blog-post.html?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR1D-h2aSZv2g3IKGqIpwqGw7EC4B5UKdHgS7_5g6ab7Z0uOv1H7CsGm3cQ_aem_cRYBX7d1GHNH11aabOmq-A

ΥΓ Χρήσιμη υπενθύμιση προς αυτούς που βαυκαλίζονται ότι "έχουν" το μεγαλύτερο συλλογο εργαζομένων στο χώρο και αναμένουν να κεφαλαιοποιήσουν τη συναίνεση του συλλόγου "τους": Κατά πρώτον, ο μέσος σύλλογος εργαζομένων ενός μέσου νοσοκομείου (από τα δεκάδες που κινητοποιούνται) έχει περισσότερα μέλη από μας - οπότε, μάλλον δεν θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα η προσφορά τους.

Κατά δεύτερον και σημαντικότερο - ποιός στην ευχή τους είπε ότι εμείς, οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ, συμφωνούμε;  Τόσο σίγουροι είναι ότι δε μας νοιάζει  ή ότι δεν καταλαβαίνουμε;

Όλοι στο δρόμο - Όλοι στην απεργία την Τρίτη 16/7 και στη Συνέλευση στην Αθήνα την Τετάρτη 17/7. 

Η μόνη μάχη "από χέρι" χαμένη είναι αυτή που δεν δίνεται.


Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ 09.07.24: Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΟΣΟ ΟΙ ΕΛΕΦΑΝΤΕΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΠΑΡΟΥΝΕΣ


  • Γιατί οι ελέφαντες βάφουν κόκκινα τα νύχια τους;

  • εεεε...

  • Για να κρύβονται πίσω από τις παπαρούνες

  • Μα έχεις δει ποτέ ελέφαντα πίσω από παπαρούνα;

  • Είδες τι καλά που κρύβεται;


Επειδή μάλλον δε θα το θυμάστε, η απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου μας για το νόμο της «Ολοκλήρωσης της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης» (ο Θεός να την κάνει!) ήταν πως είμαστε γενικά σύμφωνοι με το να υπάρξει ενιαίος φορέας αλλά, για να έχουμε σοβαρά άποψη (επειδή είμαστε σοβαροί άνθρωποι) θα πρέπει να περιμένουμε το τελικό κείμενο γιατί «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες». Μόλις κυκλοφορήσει το τελικό κείμενο, θα γίνουν συνελεύσεις και θα αποφασίσουμε τι στάση θα κρατήσουμε.

Από τότε κύλησε πολύ νερό στ’αυλάκι. Εκτός ΟΚΑΝΑ έγιναν κινητοποιήσεις, εκδηλώσεις, διαμαρτυρίες – από «μη σοβαρούς»(;) που υπέθεσαν ότι πρέπει να τοποθετηθούν πάνω στο αρχικό κείμενο και να μην περιμένουν. Εντός ΟΚΑΝΑ έγιναν σημεία και τέρατα, αποφασίστηκε κινητοποίηση καταγγελίας του εργασιακού εκφοβισμού που δεν έγινε, συνεχίστηκαν τα επεισόδια εργασιακού εκφοβισμού, κόπηκαν κι άλλα εργασιακά κεκτημένα, κάναμε συνελεύσεις για τη Συλλογική Σύμβαση, ξεκίνησε σε κλίμα γενικευμένης ευφορίας (άσχετης από το κλίμα και τις αποφάσεις της συνέλευσης της Αθήνας) η συζήτηση για τη Συλλογική Σύμβαση – όλα αυτά όπως πρέπει, τακτικά και νοικοκυρεμένα, αλλά πάντα υπό την αίρεση του «τι συζητάμε τώρα; Αφού αύριο- μεθαύριο καταργείται ο Οργανισμός και πάμε στον ενιαίο φορέα».

Κι έφτασε το πλήρωμα του χρόνου και βγήκε σε δημόσια διαβούλευση το κείμενο για τον ενιαίο φορέα. Το οποίο – οποία έκπληξις! – είναι ουσιαστικά ίδιο με τα προηγούμενα – εκτός από το ότι δεν καταργεί ρητά τα Κέντρα Πρόληψης (κάτι θα ήξεραν οι «ασόβαροι» που κίνησαν Γη και Ουρανό για να σώσουν τη δουλειά τους) και ότι δεν αναφέρει ρητά ως πρόεδρο του ΕΟΠΑΕ τον τωρινό πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ.

Για να δούμε, λοιπόν, κρύβεται ο διάβολος στις λεπτομέρειες; (μάλλον όσο καλά κρύβονται οι ελέφαντες πίσω από τις παπαρούνες ).


Κάποιες επισημάνσεις επί της αρχής:

Ι. Νομοσχέδιο που επηρεάζει σημαντικές πτυχές ενός σύνθετου θέματος, που αφορά τόσο την υγεία χιλιάδων ανθρώπων όσο και τη δημόσια υγεία θα όφειλε η Κυβέρνηση να το συζητήσει με τους αρμόδιους φορείς, να το δημοσιοποιήσει ώστε να γίνει ανοιχτή συζήτηση αντί να διασπείρει σχέδια που “μπορεί να μοιάζουν – μπορεί και όχι” με το τελικό νομοσχέδιο και να μην προσπαθεί να τα ψηφίσει άρον άρον στα θερινά τμήματα της Βουλής.

ΙΙ.Τόσο ο δημόσιος (τηλεοπτικός και ιντερνετικός) λόγος όσο και η αριστερή κριτική ασχολήθηκαν σε μεγάλο βαθμό εδώ και χρόνια με το δίπολο απεξάρτηση vs μείωση βλάβης. Τώρα (θα έπρεπε να) είναι σαφές πως το πραγματικό ερώτημα είναι δημόσια προγράμματα ή ιδιώτες; ή, ακόμα χειρότερα, δράσεις που αποσκοπούν στην προστασία και βελτίωση της υγείας ή στην αύξηση του κέρδους;

ΙΙΙ. Δεν πρέπει να φοβόμαστε να μιλάμε για τον ελέφαντα στο δωμάτιο (δεν κρύβεται ο άτιμος): Ο ΟΚΑΝΑ είναι βαριά άρρωστος. Όχι μόνον η διοίκηση και οι παρατρεχαμενοι της. Και οι εργαζόμενοι (όχι όλοι, όχι στον ίδιο βαθμό) είναι κουρασμένοι, “μισοκαμμένοι” και κάποτε κάποιοι ικανοί να αναπαράγουν τις παθολογικές συμπεριφορές των χρηστών. Και οι εξαρτημένοι (όχι όλοι, όχι στον ίδιο βαθμό) αναπαράγουν μέσα στο πρόγραμμα τις λογικές και τις συμπεριφορές της πιάτσας. Κι έτσι πολλοί εργαζόμενοι (όχι όλοι, όχι εξίσου) δεν ενδιαφέρονται πλέον για το τι θα γίνει. Ή δεν μπορούν να φανταστούν ότι γίνεται και χειρότερα – άρα, γιατί όχι; Όσο για το μέσο ωφελούμενο των προγραμμάτων, δεν αντιλαμβάνεται τη σχέση που έχουν “οι καυγάδες μας” με την ποιότητα της ζωής και την ασφάλειά του. (Βέβαια, για να μην είμαστε άδικοι, εδώ δε διαφέρουν από τους υπόλοιπους “μέσους ψηφοφόρους”)


Τελικά, τι λέει αυτό το νομοσχέδιο; Είναι καλό για μας;

Όπως έχουμε ξαναγράψει

Αν “εμείς” είμαστε η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ και οι στενοί της φίλοι, μάλλον είναι μια χαρά (τουλάχιστον για όσο στους στενούς φίλους περιλαμβάνεται και ο υφυπουργός υγείας). Εάν “εμείς” είμαστε οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ και στους άλλους φορείς ή οι εξαρτημένοι, όχι – δεν είναι καθόλου καλό.

Αν θεωρούμε ότι θα ήταν καλό για τους εξαρτημένους ένα σύστημα διασυνδεδεμένων δομών, με πολλά δημόσια , δωρεάν και καλής ποιότητας προγράμματα μέσα σ' ένα φορέα όπου οι εργαζόμενοι θα συμμετέχουν με τις γνώσεις και την εμπειρία τους στη στρατηγική κι όχι μόνο με την “πλάτη” τους στην υλοποίηση - .τότε είμαστε εκτός θέματος.

Η περίληψη του νομοσχεδίου έχει ως εξής:

1. Τα πάντα όλα – από τον Εθνικό Συντονισμό μέχρι τις μικρές περιφερειακές δομές – εντάσσονται σ' ένα ενιαίο τεράστιο γραφειοκρατικό οργανισμό όπου τα πάντα όλα περνάνε από το χέρι του Προέδρου (διορισμένου, πάντα, από το υπουργείο). Υπάρχουν δύο Αντιπρόεδροι, ένα ΔΣ και ένα Επιστημονικό Συμβούλιο αλλά όλοι αυτοί ορίζονται μετά από εισήγηση του Προέδρου, συζητούν πάνω στα θέματα που εισηγείται ο Πρόεδρος και αποφασίζουν μαζί με τον Πρόεδρο. Γενικός Διευθυντής δεν προβλέπεται καν. Ούτε Εθνικός Συντονιστής υπάρχει. Για να μη μπερδευόμαστε, χρέη Εθνικού Συντονιστή ασκεί ο Πρόεδρος.

Και, προφανώς, το πρόβλημα δεν είναι ποιός θα είναι αυτός ο superman. Το πρόβλημα είναι η συγκέντρωση υπερεξουσιών με “απευθείας ανάθεση” σ'έναν μόνο άνθρωπο – που θ' αλλάζει κιόλας κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση. Χωρίς να ελέγχεται από κανέναν, μια που τώρα δεν θα υπάρχει και καμιά άλλη προϊσταμένη αρχή / πρόγραμμα/ κάτι άλλο.

(Να θυμίσουμε εδώ ότι πάγια θέση του συλλόγου δεν είναι το ότι “είμαστε με τον ενιαίο φορέα” όπως διατυμπανίζει ο Πρόεδρός μας αλλά ότι “απαιτούμε να σταματήσει το καθεστώς διορισμού του ΔΣ και του Προέδρου του ΟΚΑΝΑ από το Υπουργείο” ή θα φανούμε πιο γραφικοί κι από τη Σαντορίνη;)

2. Οσον αφορά τις δομές θεραπείας, ο διάβολος δεν κρύβεται καθόλου: Πουθενά δεν γράφεται ότι εξασφαλίζεται η συνέχιση λειτουργίας των διαφορετικών δομών και υπηρεσιών, ο θεραπευτικός πλουραλισμός που αποτελούσε ως τώρα μια χρήσιμη και θεραπευτική “ανορθογραφία” του ελληνικού παραδείγματος, οι ξεχωριστές δράσεις. Ούτε η πολυμορφία των διαφόρων προγραμμάτων, ούτε η ύπαρξη διαφόρων δομών ανά νομό και υγειονομική περιφέρεια, ούτε η επαρκής χρηματοδότηση και στελέχωσή τους. Ποιός θα τα ρυθμίζει αυτά; μα το ΔΣ (δηλαδή ο Πρόεδρος)

  • χάριν συντομίας, όπου θα έπρεπε να υπάρχει κάποια διαδικασία στρατηγικού σχεδιασμού, αξιολόγησης, δημιουργίας ή κλεισίματος δομών, ελέγχου κοκ δε θα γράφουμε ποιός το κάνει. Θα συμπληρώνετε νοερά “ο Πρόεδρος” -

Οι καλοπροαίρετοι μπορεί να σκεφτούν πως και τώρα το ίδιο γίνεται. Ο ΟΚΑΝΑ έτσι λειτουργεί, όσο για τον Εθνικό Συντονιστή όποιος γνωρίζει (χωρίς να γκουγκλάρει) τα ονόματα των προηγουμένων κερδίζει τον απεριόριστο θαυμασμό μας. Κακώς – και πάντα επιτρέπεται να ζητάμε από ένα νέο νόμο να είναι καλύτερος από ότι συνέβαινε πριν. Επίσης, η απουσία οποιασδήποτε δικλείδας ασφαλείας κι ελέγχου αναμένεται να πολλαπλασιάσει γεωμετρικά τα προβλήματα, την αυθαιρεσία και την “ό,τι του φανεί του Λωλοστεφανή” στρατηγική μας.

Επίσης οι ίδιοι καλοπροαίρετοι θα αντιτάξουν πως ένας νόμος – πλαίσιο δε μπαίνει σε λεπτομέρειες. Τα επί μέρους θέματα θα αναδυθούν και θα επιλυθούν στην πορεία. Όμως εδώ πρόκειται για ένα “νοικοκύρεμα” (ο Θεός να το κάνει!) μετά από τριανταπέντε χρόνια λειτουργίας των πρώτων δομών. Δεν μπορεί να ξεκινά από το μηδέν κάνοντας ότι αγνοεί, με την αλαζονεία του νέου (ή του ηλιθίου), όλη τη συσσωρευμένη εμπειρία. Διότι δεν πρόκειται περί ηλιθίων αλλά περί αδίστακτων που “αμπαλλάρουν” τη δολοφονική τους πολιτική και την παγερή τους αδιαφορία για τις επιπτώσεις της με τη χαριτωμενιά των βίντεο στο τικ τοκ με γατάκια, σκυλάκια και γελοία καπέλα.

3. Για τους ιδιώτες: Το “άνοιγμα” σε “φυσικά ή νομικά πρόσωπα” που θέλουν να παρέμβουν στο χώρο ενισχύεται με την αντικατάσταση του άρθρου 58 του προηγούμενου νόμου από το άρθρο 54 όπου, ενώ προηγουμένως οριζόταν κάπως πιο σαφώς ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι δήμοι, εκκλησίες, ΑΕΙ τώρα αυτό αφήνεται πιο φιλελεύθερο και χαλαρό – υποθέτουμε σκοπίμως κι όχι εκ παραδρομής. Δεν είναι λεπτομέρεια αλλά ο πυρήνας του σχεδίου: κρατάμε το ελάχιστο δυνατό δημόσιο δίκτυο, το δυσφημούμε και το ωθούμε προς τη - σχεδόν- διάλυση ενώ ταυτόχρονα ανοίγουμε τις πόρτες στους ιδιώτες οπότε, όποιος έχει χρήματα, να κατευθύνεται εκεί για να βρει την υγειά του. Φυσικά, όταν μιλάμε για τη συμπίεση στο “ελάχιστο δυνατό” αναφερόμαστε στις υπηρεσίες – όχι στο γιγαντιαίο γραφειοκρατικό μηχανισμό για ημετέρους, εκκολαπτόμενους πολιτικούς παράγοντες, παρατρεχάμενους κοκ


Οι υπόλοιπο σύλλογοι εργαζομένων στην εξάρτηση, το σωματείο εργαζομένων στο ΨΝΑ, οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου, Τις επόμενες μέρες υπάρχουν συνελεύσεις, συσκέψεις, προτάσεις για στάσεις εργασίας – απεργία – δημόσιες εκδηλώσεις.

Όσο για μας,

Στη συνεδρίαση του ΔΣ το πρωί της Τρίτης η πλειοψηφία πρότεινε αρχικά να καλέσουμε τα μέλη του συλλόγου να καταθέσουν εγγράφως τα σχόλια τους για τη διαβούλευση – να ζητήσουμε συνάντηση με τον Υφυπουργό – και να κάνουμε συνέλευση όταν κατατεθεί το νομοσχέδιο, οπότε θα ξέρουμε το τελικό κείμενο! (πιο άγαρμπη προσπάθεια υφαρπαγής της συναίνεσης δύσκολα φαντάζεται κάποιος) Η επιμονή όλων των υπολοίπων παρατάξεων τους υποχρέωσε να υπαναχωρήσουν στην προκύρηξη συνέλευσης στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα ώστε να συζητήσουμε εάν επί της αρχής συμφωνούμε ή διαφωνούμε με το νομοσχέδιο – αντί να κάνουμε μικροδιορθώσεις – αυτό δηλαδή που είχε αποφασίσει η συνέλευση το Νοέμβρη.

Συνάδελφοι

Η περίοδος είναι πραγματικά κρίσιμη. Δεν είναι βέβαιο πως θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο – αν ήταν βέβαιο θα είχε ψηφιστεί εδώ κι οκτώ μήνες και δεν θα ερχόταν το κατακαλόκαιρο. Κι αν ψηφιστεί, η επόμενη μέρα της υλοποίησης είναι στα χέρια μας. Όμως, πρέπει ο καθένας να διαλέξει πλευρά - ή στη μεριά της διοίκησης και του υπουργείου ή στο πλάι των εργαζομένων, των εξαρτημένων και των οικογενειών τους. Και κάποια στιγμή όλοι θα κριθούμε για τις επιλογές μας – και θα υποστούμε τις συνέπειές τους.