Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023

Εσωτερικός κανονισμός ή ένα υπό εξέλιξη πραξικόπημα

Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας ενός Οργανισμού είναι πολύ σημαντικός.

Προκύπτει με συζήτηση με το εκάστοτε Σωματείο. Στο δικό μας Οργανισμό, στην Επιτροπή που συζητάει τον Κανονισμό συμμετέχει μόνο ο Πρόεδρος του Σωματείου.

Μέχρι πρότινος η "θέση" του Συλλόγου ήταν οτι οι προτάσεις μας θα προκύψουν από Γενικές Συνελεύσεις και η διαμόρφωση του θα προκύψει με τη συνδρομή νομικών συμβούλων εξειδικευμένων στην κατάρτιση εσωτερικών κανονισμών. 

Μέχρι σήμερα όχι μόνο δεν έχουν γίνει Γενικές Συνελεύσεις, αλλά ούτε καν το ΔΣ του Συλλόγου δεν έχει συζητήσει τον εσωτερικό κανονισμό, δεν έχει λάβει γνώση του περιεχομένου των μέχρι σήμερα προτάσεων που έχουν κατατεθεί.  

Η πλειοψηφία του ΔΣ υποστηρίζει ότι οι προτάσεις που έχει κάνει (και δεν τις ξέρουμε) προέκυψαν μια βδομάδα πριν τις εκλογές του Συλλόγου με βάση προτάσεις (που δεν τις ξέρουμε) που κατέθεσαν κάποιοι συνάδελφοι (που δεν τους ξέρουμε).

Έχουμε επανειλημμένα ζητήσει να δούμε τόσο τις προτάσεις των συναδέλφων, όσο και τις προτάσεις που έχει καταθέσει στην Επιτροπή ο Πρόεδρος του Συλλόγου.

Μέχρι στιγμής αυτό δεν στάθηκε δυνατό.

Αυτό το θεωρούμε πραξικόπημα απέναντι στο σύνολο των εργαζομένων (άσχετα από το αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με το περιεχόμενο...)

Οι εργαζόμενοι πρέπει να συζητήσουν σε συλλογικές διαδικασίες τον Εσωτερικό Κανονισμό, πρέπει να μάθουν τι γίνεται πίσω από τις πλάτες του. Το να προσπαθεί η διοίκηση ενός Οργανισμού να φτιάξει έναν κανονισμό στα μέτρα της είναι αναμενόμενο. Το να συνεπικουρείται όμως από συνδικαλιστές που δεν δίνουν λόγο σε κανέναν είναι ανεπίτρεπτο.

"Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας"... 

9 σχόλια:

  1. Δυστυχώς οι παθολογίες του ΟΚΑΝΑ συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα....Ουσιαστικές και καθοριστικές αλλαγές δεν υπάρχουν....Τόσο από τον τρόπο λειτουργίας του Συλλόγου ...και κύρια της πλειοψηφίας του ΔΣ που τον ελέγχει...( που σαν κοινός πολιτικάντης ...κινείται και φέρεται...από ιδία και ιδιοτελή συμφέροντα....)αντιδρώντας επιλεκτικά εκεί που συμφέρει αυτή (την πλειοψηφία) και αναπαράγοντας χωρίς ουσιαστική αίσθηση ευθύνης ,τις σχέσεις πιάτσας που τείνουν να κυριαρχούν χρόνια τώρα στον ΟΚΑΝΑ.... Όσο κι αν ακούγεται βαρύ....είναι μία βασική δυστυχώς πραγματικότητα... Τόσο ο σύλλογος όσο και οι μέχρι τώρα παρεμβάσεις των διοικήσεων συνεχίζουν επί της ουσίας το ίδιο τροπάριο...χωρίς να έχουν παρέμβει κομβικά και διεξοδικά σε αυτό... Έτσι δυστυχώς η επιστημονικότητα στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων ....καταλήγει, (αφού ισοπεδώνεται και υπεραπλουστεύεται ) να μεταφέρει τις ίδιες εξαρτητικές συμπεριφορές που παράγει η χρήση ουσιών στις σχέσεις των δομών του....... Οργανισμού...Και οι συνάδελφοι μέσα σε όλο αυτό...λιγότερο η περισσότερο εγκλωβισμένοι... ακολουθούν ... απέχουν...αναπαράγουν... και λιγότεροι ...δεν έχουν χάσει ..την ουσία.... Ευχαριστώ την Αριστερή Συσπείρωση για τον χώρο αυτό της έκφρασης....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξαιρετικό σχόλιο, αποτυπώνει ακριβώς την κατάσταση που επικρατεί, κατά τη γνώμη μου. Δεν υπάρχει δυστυχώς κάποια προοπτική, που να δίνει διέξοδο σε αυτό το θυμό που μαζεύεται. Η διοίκηση του οργανισμού (και η προηγούμενη και η τωρινή) πάντα θα κοιτάει το δικό της συμφέρον, το πολιτικό ή οικονομικό όφελος που θα αποκομίσει και θα επενδύσει για το μέλλον των ατόμων που την ασκούν. Όσο για το σύλλογο,ειναι εντυπωσιακό πως η μόνη ουσιαστική ανακοίνωση και ενόχληση που παρουσίασε αυτά τα τελευταία χρόνια, ήταν τώρα με την κίνηση των γιατρών. Άρα όλα τα υπόλοιπα ειναι μια χαρά, έτσι?

      Διαγραφή
  2. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου έχει ήδη συμφωνήσει με τη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ να γίνονται υπευθυνοι στις μονάδες υποκατάστασης και μη γιατροί. Αυτός είναι ένας απο τους λόγους που αυτή η διοίκηση έχει χριστει η καλυτερη απο αρχής κόσμου για τους νέους "προθυμους". Προφανως υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που δεν ξέρουμε.
    Τώρα προσπαθουν να βρουν τροπους για να το πασαρουν χωρίς να γίνει μεγάλη φασαρία. Η δημιουργία συλλόγου γιατρών ίσως τους δυσκολευει λίγο. Αυτός είναι και ο κυριος λόγος που δεν θέλουν ξεχωριστό συλλογο γιατρών.
    Τώρα πως νομίζουν ότι θα κρατήσουν σοβαρους γιατρους στον ΟΚΑΝΑ με μισθό ΠΕ υπαλλήλου και με υπευθυνο μη γιατρό είναι απορίας άξιο. Προφανώς δεν τους νοιάζει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν τους νοιάζει. Όταν θα βαράνε το κασιδο τους, ας ψάχνουν

      Διαγραφή
  3. Γιατροί, έχετε έναν Μεγαααααλο Επαγγελματικό Σύλλογο. Ιατρικό Σύλλογο. Καλός, κακός, με ή χωρίς Πατουλη, υπάρχει πάντως. Αξιοποιήστε τον. Στραφείτε εκεί για υποστήριξη. Ερχονται και εκλογές... Εθνικές και Αυτοδιοικητικές... Κι ας πάει κι ο Νοσηλευτής στην δική του Ένωση για υποστήριξη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η σύνταξη ενός εσωτερικού κανονισμού είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο και απαιτητικό εγχείρημα σχεδόν καταδικασμένο να αποτύχει να ικανοποιήσει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.Καταλαβαίνω εν μέρει τις ανησυχίες που εκφράζονται για μη συμμετοχή των εργαζομένων θέλω όμως να πω οτι συνηθίζεται οι κανονισμοί να μπαίνουν σε διαβούλευση όταν βρίσκονται σε μια τελική μορφή και όχι πριν ξεκινήσει η διαδικασία καθώς πρακτικά θα ήταν αδύνατον να συμμετέχει ο κάθε εργαζόμενος .Πιστεύω οτι κάτι τέτοιο θα γίνει και σε αυτή την περίπτωση τώρα που είναι και το δίκαιο.Οπότε θα έλεγα ας περιμένουμε να δούμε αν όντως θα τεθεί σε διαβούλευση ο καινούργιος κανονισμός πριν υστεριάσουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλλού τα σάπια. Που κρίνεις (με ποια αυθεντία) ότι υστεριάζουμε. Και μας βάζεις στην θέση μας. Τζους.

      Διαγραφή
    2. το κάνω γιατί μάλλον μπορώ.....

      Διαγραφή
  5. Άσε τις αναλύσεις για το αν υστεριαζουμε. Εχεις πιο σοβαρή ψυχοπαθολογια να κριτικαρεις λεβεντη/ντισα. Οι φίλοι σου της πλειοψηφίας σχιζοφρενιαζουν. Διάβασε την καινούργια ανακοίνωση τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή