Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Σύντομη Ενημέρωση

1. Απολογισμός δράσης ΟΚΑΝΑ στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής
  • Σε γενικές γραμμές Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος και Υπουργός είπαν ότι "όλα πήγαν καλά και σύμφωνα με το σχέδιο". Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κείμενο που μοίρασαν αναφέρεται ότι ο φετινός προϋπολογισμός είναι μάλλον ικανοποιητικός και δεν χρειάζεται να αυξηθεί ουσιαστικά: προφανώς ο τρόπος που λειτουργεί φέτος ο ΟΚΑΝΑ τους φαίνεται όλους ΟΚ. 
  • Οι βουλευτές (και κυρίως οι κυβερνητικοί) έκαναν διευκρινιστικές ερωτήσεις που κατά τη γνώμη μας κατέδειξαν ότι τα θέματα που τους απασχολούν είναι: 
    • οι σχέσεις μεταξύ των φορέων ("συντονισμός", "συνεργασία" και μάλιστα "σε αντίθεση με το παρελθόν": οι φράσεις που χρησιμοποίησαν όλοι και πολλές φορές)
    • τα κέντρα πρόληψης και το θεσμικό ζήτημα που εκκρεμεί (η αλήθεια είναι ότι αυτό ήταν και το μόνο για το οποίο ρώτησε τη γνώμη μας ο υπουργός στην κατ' ιδίαν συζήτηση στο τέλος της ενημέρωσης...) 
    • τι θα γίνει με την κάνναβη (νομιμοποίηση, φαρμακευτική χρήση). Χαρακτηριστική η ενημέρωση από την Εφημερίδα των Συντακτών εδώ
    • τι θα γίνει με τις εξαρτήσεις πλην των ουσιών (τζόγος, διαδίκτυο)
  • Ελάχιστοι έδειξαν να έχουν την παραμικρή ιδέα για το τι πραγματικά συμβαίνει στα προγράμματα: 
    • Το ΚΚΕ, που πήρε και την πρωτοβουλία όχι μόνο να ζητήσει ενημέρωση από το σωματείο αλλά και να μας καλέσει να παραβρεθούμε, ανέφερε αρκετά από τα προβλήματα: ελαστικές σχέσεις εργασίας, ελλείψεις προσωπικού, αντιδραστηρίων (http://www.rizospastis.gr/story.do?id=9323312)
    • το Ποτάμι που φάνηκε να γνωρίζει για την έλλειψη υποκατάστατων και ρώτησε για τους ξενώνες που δεν έχουν γίνει.
  • Κανένας δεν ενδιαφέρθηκε, ούτε αναφέρθηκε  (πλην του βουλευτή του ΚΚΕ) για όσα ΔΕΝ γίνονται στα προγράμματα: εξετάσεις, εμβόλια, ουροληψίες κλπ. 
  • Στις δευτερολογίες Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος (μίλαγαν εναλλάξ) έδωσαν ιδιαίτερο βάρος στο ότι ο στόχος αυτής της Διοίκησης είναι να ενταθούν οι ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες και τα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ να προσανατολίζονται πλέον εκτός από τη μείωση της βλάβης και στη θεραπεία και την πλήρη απεξάρτηση. Επίσης στο ότι θα πάρουμε και ISO (αμέ, τι νόμιζες...) και στο ότι όλα πλέον γίνονται νόμιμα, σωστά και σύμφωνα με το σχέδιο.
  • Ο Υπουργός (εκτός από τις αναμενόμενες ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο και τις αναμενόμενες ευλογίες προς τα γένια "μας" και τις επιλογές "μας" που αποδείχτηκαν οι καλύτερες) θεωρούμε ότι άνοιξε ένα (μεγάλο...) παράθυρο για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της αντιμετώπισης της εξάρτησης στη χώρα με την αναφορά του στην "αυστηροποίηση των όρων αδειοδότησης προγραμμάτων από άλλους φορείς πλην των γνωστών τεσσάρων" με σκοπό να παραμείνει ο "σκληρός πυρήνας" των προγραμμάτων στον δημόσιο τομέα (και ο "μαλακός" που θα πάει; και ποιος είναι ο σκληρός και ποιος ο μαλακός; Τα ερωτήματα αμείλικτα παρέμειναν αναπάντητα..)  
Κανένας δεν μας ρώτησε τίποτε όταν τέλειωσε η ενημέρωση. Όλοι έφυγαν πολύ ευχαριστημένοι...

Στο τέλος οι Σταυρόπουλος και Αναγνώστου από το ΔΣ του Συλλόγου, πλησίασαν τον Υπουργό και του είπαν ότι δεν μας έχει δει εδώ και δυο χρόνια. Μας απάντησε ότι είναι πολύ απασχολημένος. Του είπαμε ότι μπορούσαν να ακούσουν κι εμάς εκτός από τη Διοίκηση και μας είπε ότι είναι θέμα αρχής: αν άφηναν εμάς να μιλήσουμε στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων, θα έπρεπε να αφήσουν και τα άλλα σωματεία να μιλάνε στις αντίστοιχες κοινοβουλευτικές επιτροπές (δεν καταλάβαμε γιατί αυτό είναι κακό...). Είπε ότι όταν θα κληθούν οι φορείς αντιμετώπισης της εξάρτησης  θα μας καλέσουν κι εμάς και θα μας ακούσουν. Μας πρότεινε να ζητήσουμε ραντεβού με τον κ. Βαρδαρό και θα προσπαθήσει να τα στριμώξει και να παρευρεθεί και ο ίδιος. Μας ρώτησε ποια είναι η γνώμη μας για τα Κέντρα Πρόληψης και το θεσμικό πρόβλημα τους, του είπαμε ότι στο παρελθόν είχαμε προτείνει να ανήκουν όλοι οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ, αλλά από τότε έχουν γίνει πολλά και είναι θέμα των ίδιων των εργαζόμενων στα Κέντρα Πρόληψης, στο οποίο δεν πρέπει να παρέμβουμε. Στο σημείο αυτό αποχαιρετιστήκαμε ευγενικά. 

2. Την Τρίτη έχει κανονιστεί η πρώτη συνάντηση  του νεοεκλεγέντος ΔΣ του Συλλόγου με τον Γενικό διευθυντή.
3. Την Τετάρτη έχει κανονιστεί η πρώτη συνάντηση της νεοεκλεγείσης ΕΠΕΣΥ με τον Αν. Διευθυντή Εφαρμογής Προγραμμάτων.

Μείνετε συντονισμένοι. 
Παρόλο που η πλειοψηφία των συναδέλφων μας έχει στενοχωρήσει πολύ με το ποσοστό που μας επιφύλαξε στις πρόσφατες εκλογές, εμείς δεν κρατάμε μούτρα: θα συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε, όσο πιο αναλυτικά μπορούμε. 
Σύντομα μάλιστα θα σας ανακοινώσουμε πού και πότε θα γίνει η πρώτη ανοικτή συνάντηση της ΑΡΣΥ, ώστε -εκτός των άλλων- όποιος θέλει να έρθει να μας "την πει", (αν και προτιμούμε να τα πούμε) από κοντά και δια ζώσης.
Μέχρι τότε Χρόνια Πολλά και καλή Πεντηκοστή!

25 σχόλια:

  1. "Κανονικά" δε θα εγραφα κάποιο σχόλιο, αλλά με ίντριγκαρε που είπατε "καλή πεντηκοστη". Τώρα σε ποιους να έρθει το Χάλι Σπίριτ... Στους Διοικουντες;σε μας;σε όλους;μάλλον αυτό.
    Χρόνια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/ToKtirio/Fotografiko-Archeio/#769ac042-2da1-4d35-beec-a75c00c7c6da
    FYI

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε ναι, δεν το είπαμε ότι είμαστε καρπαζοεισπροκτορες;

      Διαγραφή
  3. http://www.healthreport.gr/%CF%84%CE%B9-%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AC-%CE%B7-%CF%80%CF%81%CF%8E%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B5%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%B1-%CF%83%CF%84/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. η πρώην Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη : "τόσο ο σημερινός Πρόεδρος όσο και ο Αντιπρόεδρος του ΟΚΑΝΑ δούλευαν σε κάποιες από αυτές τις “γυψοσανίδες”."
    ΩΩΩΩΩΩΩΩΩ!!!

    "εκατόν τριάντα άτομα, λόγω μνημονίου ποτέ δεν έγιναν οι προσλήψεις αυτές. Εντούτοις οι 35 νέες μονάδες και λειτούργησαν και αναγνωρίστηκαν σαν μία απο τις πλέον αποτελεσματικές ενέργειες"
    ΘΑΥΜΑ!!! ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΘΑΥΜΑ!
    Να το μελετήσει η ΕΠΕΣΥ, μεγάλη η χάρη της, για να μάθει πώς γίνονται τα επιστημονικά επιτεύγματα. ΟΚ; Να μη σας μαθαίνουμε εμείς τη δουλειά σας.

    Υ.Γ. Προσωπικά γυψαδόρος δε δούλεψα ποτέ.
    Φ. Ντ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπορείτε να δώσετε το λινκ μεολη την συζητηση στη βουλή γιατι μόνο του υπουργού βλέπω .ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Με τον Γενικό Διευθυντή συναντηθήκατε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. http://news247.gr/eidiseis/koinonia/xalkida-se-krisimh-katastash-2xrono-agoraki-poy-katapie-narkwtiko-xapi.4642364.html...................Δεν ήξερα που πρέπει να το δημοσιευσω γι'αυτό το γράφω κάτω από αυτή την ανάρτηση......Τι χάπι μπορεί να ήταν αυτό που πηρε το άτυχο παιδάκι,διότι κάποιοι άνθρωποι είναι εντελώς ανεύθυνοι(δεν εννοώ μονο τους γονείς του)??????Συνεχίστε να δίνετε take home στον λαο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. http://news247.gr/eidiseis/koinonia/xalkida-se-krisimh-katastash-2xrono-agoraki-poy-katapie-narkwtiko-xapi.4642364.html.....................Μπορει καποιος να μου πει τι χαπι ηταν αυτό ????Δωστε take home στον λαο.....Ανεύθυνοι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ααααααα μην κανετε ρατσισμούς.
      2,3,5,500 ανεύθυνοι χρηστες δεν απαξιωνουν το προγραμμα

      Διαγραφή
  9. Μάλιστα. Για ένα περιστατικό που δεν ξέρουμε τι έγινε βγήκε ετυμηγορία. Κόψτε τα take home,είστε σίγουρα εργαζόμενος φίλε μου;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Διάβασα κάπου ότι οι χρήστες τοξικών ουσιών (ηρωίνη,κοκαΐνη, κλπ) ξεπερνάνε τις 200 χιλιάδες.
    Πώς στο καλό θεωρείται ότι με τις θέσεις που δινει ο ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ και οι άλλοι οργανισμοί, καλύπτεται η θεραπεία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδή σα να λέμε πρέπει να γίνουν 20 ΟΚΑΝΑ; Α καλά. Πού να βρεθούν τόσα λεφτά; Εδώ ένας και υπολειτουργεί.
      Μας δουλεύουν; όλοι τοξικομανείς είναι σε αυτή τη χώρα; είναι δυνατόν;

      Διαγραφή
    2. Οι αριθμοί που λέει ο καθένας δεν σημαίνει ότι είναι και οι σωστοί. Καμία χώρα δεν μπορεί αν ξέρει πόσους ακριβώς χρήστες τοξικών ουσιών έχει, για το λόγο αυτό υπάρχουν διάφοροι τρόποι υπολογισμού. Σύμφωνα με τις εκθέσεις του ΕΚΤΕΠΝ ο αριθμός αυτών που παλιά ονομάζονταν προβληματικοί χρήστες και είναι αυτοί που κάποια στιγμή θα ζητήσουν θεραπεία υπολογίζεται (με μια στατιστική μέθοδο) ότι τα τελευταία χρόνια δεν ξεπερνά τις 20000 (μπορείτε να βρείτε τις ετήσιες εκθέσεις του ΕΚΤΕΠΝ στην επίσημη ιστοσελίδα του). Με βάση αυτόν τον αριθμό υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα καλύπτουμε περίπου το 60% των αναγκών. Αυτό το ποσοστό σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα θεωρείται ικανοποιητικό.

      Διαγραφή
    3. 60% είναι ικανοποιητικο; Ποιος το λέει;

      Διαγραφή
    4. σελίδα 20 και μετά
      στο http://www.unaids.org/sites/default/files/sub_landing/idu_target_setting_guide_en.pdf

      Διαγραφή
    5. Και τότε τι μας πρήζουν τόσα χρόνια με τη λίστα και με τη λίστα; η λίστα δεν είναι δηλαδή ούτε το 50% της (υπο- πιθανότατα) εκτίμησης για τους προβληματικούς χρήστες... Τι την έχουν κάνει ιερό δισκοπότηρο ενώ είναι μόνο μια κούπα;
      Για πες εσύ που φαίνεται να είσαι insider...

      Διαγραφή
    6. Η λίστα δεν είναι (ούτε θα μπορούσε ποτέ να είναι) το σύνολο των ατόμων που έχουν πρόβλημα. Πάντα υπάρχει ένα ποσοστό εξαρτημένων που δεν θέλει να μπει στη θεραπεία τη συγκεκριμένη στιγμή.
      Λίστα δεν πρέπει να υπάρχει εξ ορισμού: όποιος θέλει να μπει σε κάποιο πρόγραμμα πρέπει να μπορεί να μπει αμέσως. Αυτό που υπήρχε στην Ελλάδα στρέβλωνε και το είδος των προγραμμάτων και την αποτελεσματικότητα τους, που μετριέται με τη συγκράτηση κυρίως. Η συγκράτηση στα ελληνικά προγράμματα από ένα σημείο και πέρα ήταν μεγάλη γιατί κανένας δεν τολμούσε να φύγει από μόνος του καθώς ήξερε ότι θα αργήσει να ξαναμπει.
      Συμπέρασμα δικό μου (που δεν είμαι καθόλου insider με την έννοια που υποψιάζομαι ότι το λες): καλά κάνανε και μας έπρηζαν με τη λίστα γιατί έπρεπε να τελειώσει. Το κακό ήταν ότι η ύπαρξή της τους επέτρεπε να ασελγούν στα προγράμματα και στην κοινή λογική. Ας ελπίσουμε ότι τώρα που φαίνεται ότι τα πράγματα ομαλοποιούνται ως προς αυτό δεν θα συνεχίσει η ίδια ιστορία με άλλες δικαιολογίες αυτή τη φορά.

      Διαγραφή
    7. Τώρα ομαλοποιουνται τα πράγματα; Μετά από τόσων ετών ασελγεια όπως είπες στα προγράμματα; Κάπου σε χάνω. Μετά και μέσα από ανωμαλιες, μπορεί να γεννηθεί ομαλοτητα;

      Ενδιαφέρουσα λογική ... Μου δωσε μια σεναριακη ιδέα. Αν ο Μινωταυρος δεν είχε φονευθει κι είχε νυμφευθει καμία αδελφή του, την Αριαδνη ίσως, μήπως προεκυπταν Μινωτεκνα φυσιολογικά;.. Μπρρρρ.. Συγκρυο με έπιασε. Τι νησί του Δρος Μορω θα ταν αυτή η Μινωκρητη..

      Διαγραφή
    8. Ανώνυμε 28/4 12.20
      τι είναι οι μη προβληματικοι χρήστες; Απροβληματιστοι εννοείς; Που αφήνουν τους άλλους να προβληματιζονται γι'αυτους ;

      Διαγραφή
  11. Η ύπαρξη της λίστας ήταν και είναι η αιτία πολλών κακών. Θα σταθώ στο ένα σκέλος μόνο ,αυτό που αφορά την λειτουργία των μονάδων. Ένας χρήστης ξέρουμε όλοι και δεν χρειάζεται να είσαι εργαζόμενος για να το καταλάβει,το καταλαβαίνει και ένας ασθενής σαν και μένα.
    Ο χρήστης λοιπόν όταν κάνει αίτηση θέλει να μπει αμέσως όπου και άν έχει κάνει αίτηση.
    Όταν λοιπόν φωνάξεις τον χρήστη μετά από ψ χρόνο εκείνος θα έρθει στην χ κατάσταση που βρίσκεται.
    Αποτέλεσμα λοιπόν θα είναι η δυσκολία προσαρμογής στην όποια μονάδα. Όποτε τι πλαίσιο να λειτουργήσει;
    Λυπάμαι που θα το πω άλλα η κοινή εφαρμογή πλαίσιου λειτουργίας είναι καταδικασμένη πλέον να αποτύχει.
    Δύο τα μεγάλα λάθη του οργανισμού από την ίδρυση του,η λίστα και το αλαλούμ με το πλαίσιο λειτουργίας του,νομίζω ότι εκεί χάθηκε το παιχνίδι.
    Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το λάθος το μεγάλο (στην πραγματικότητα βέβαια, σκοπιμότητα ήταν..) θα μπορούσε ήταν η ίδρυση αυτού του οργανισμού. Φαρμακευτική θεραπεία εξάρτησης από ψυχοδραστικές ουσίες δεν χρειαζόταν και δεν έπρεπε να είναι εκτός του λοιπού, συνολικού, συστήματος υγείας.
      Τα υπόλοιπα, λίστε και πλαίσια κλπ, είναι συνέπεια του μεγάλου "λάθους".

      Διαγραφή
  12. Εγώ το μόνο που έχω να πω είναι οτι ντρέπομαι γιατί ασθενείς που μπαίνουν στο blog δείχνουν μεγαλύτερη σοβαρότητα απο εμάς τους επαγγελματιές οκανίτες........δεν το λέω υποτιμητικά για τους εξαρτημένους αλλα τελείως υποτιμητικά για τους συναδέρφους μου ,Τσαμπα μαγκιές εξυπνάδες και έξω απο δω τρώμε παντόφλα .Το blog της ΑΡΣΥ λειτουργεί σαν ανακουφίστρα μέσο εκτόνωσης τελικά ....για μερικους αλλά πόσο να σώσει τα πράγματα .Αυτό τώρα είναι και μείωση βλάβης ,,,,,το λες........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως το λες είναι. το 95% των εργαζομένων οκανιτών τρώνε παντόφλα από τα αφεντικά (και πολλούς άλλους). Εσύ που αυτοπροσδιορίζεσαι; Στο 95 ή στο 5% ;

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμε 2/5 6.21
      ακόμα βρε λεβεντη να μας διαφωτίσεις; ακόμα ψάχνεται μέσα σου αν ανήκεις στο 5 ή στο 95; τι δίλημμα κι αυτό.

      Διαγραφή