Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ




Κοινοβουλευτική Ομάδα 

Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,

τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592097
e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr
Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410




ΕΡΩΤΗΣΗ   Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Σχετικά με τα τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των Οργανισμών κατά των Ναρκωτικών

            Στη χώρα μας, οι δημόσιοι οργανισμοί καταπολέμησης των ναρκωτικών, ΚΕ.ΘΕ.Α, Ο.ΚΑ.ΝΑ, 18 ΑΝΩ, Ψ.Ν.Θ. και τα Κέντρα Πρόληψης, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και των τεράστιων ελλείψεων προσωπικού, αντιμετωπίζουν τραγικά προβλήματα, που αφορούν στη λειτουργία τους, σε μια περίοδο που, και λόγω της καπιταλιστικής κρίσης, αυξάνεται η χρήση ουσιών, ιδιαίτερα από τους νέους, αλλά και οι νόμιμες εξαρτήσεις από το αλκοόλ, το τζόγο και το διαδίκτυο. Την ίδια ώρα, γιγαντώνεται ο ιδιωτικός τομέας της απεξάρτησης, που κερδοφορεί πάνω στην αγωνία των οικογενειών των τοξικοεξαρτημένων. Στην  αποτελεσματικότητα των Οργανισμών επιδρά ανασταλτικά η έλλειψη ενός επιστημονικά τεκμηριωμένου, ενιαίου σχεδίου με τα ανάλογα προγράμματα στην πρόληψη, στην απεξάρτηση και την επανένταξη, αλλά και στη διαχείριση μέσω υποκατάστατων περιπτώσεων εξαρτημένων που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με άλλον επιστημονικά ενδεδειγμένο τρόπο.
            Οι μειώσεις μισθών, οι πολλαπλές συμβάσεις εργασίας, οι απολύσεις,  διαμορφώνουν συνθήκες ανασφάλειας σε όλους τους εργαζόμενους, που αντικειμενικά επιδρούν
στην αποτελεσματικότητα της λειτουργίας όλων των οργανισμών. Το σύνολο των εργαζομένων έχει υποστεί μειώσεις έως 40% των μισθών, ενώ το 20% των εργαζομένων, λόγω των πολλαπλών συμβάσεων εργασίας, δεν αποτελεί σταθερό μέρος του ανθρώπινου δυναμικού των οργανισμών, καθώς περιοδικά εναλλάσσονται οι εργαζόμενοι στις συγκεκριμένες θέσεις, ούτε έχει τα ίδια εργασιακά δικαιώματα με τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου πλήρους απασχόλησης. Πολλοί από αυτούς τους εργαζόμενους μένουν απλήρωτοι για μεγάλες χρονικές περιόδους. Ανά διαστήματα ολόκληρα δίκτυα υπηρεσιών παύουν τη λειτουργία τους, λόγω των απολύσεων που γίνονται με πρόσχημα τη λήξη των συμβάσεων, ενώ είναι αρκετές οι περιπτώσεις εργαζομένων που έμμεσα πιέζονται να συνεχίσουν να παρέχουν εθελοντικά πια τις υπηρεσίες τους, μήπως κάποια στιγμή προσληφθούν. Τα  παραπάνω προβλήματα επιδρούν αρνητικά στην αποτελεσματικότητα της λειτουργίας όλων αυτών των κρίσιμης σημασίας για την νεολαία μας οργανισμών, με καταστροφικές πολλές φορές συνέπειες στη διαδικασία της ένταξης των εξαρτημένων στα προγράμματα, αλλά και στη  θεραπευτική τους πορεία.
            Η κατάσταση αυτή κάνει αδύνατη την ανάπτυξη νέων προγραμμάτων, άκρως απαραίτητων αυτή την περίοδο, ενώ η εργασιακή εξουθένωση των εργαζομένων έχει γίνει καθεστώς. Την ίδια στιγμή οι ελλείψεις υλικών, ακόμα και καθαριότητας, αλλά και φαρμάκων και αντιδραστηρίων, υπονομεύουν περαιτέρω τη λειτουργία των οργανισμών. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που εργαζόμενοι πληρώνουν από την  τσέπη τους ακόμα και λειτουργικά έξοδα για να μπορούν να ανταποκριθούν στο καθήκον τους, ενώ ταυτόχρονα βλέπουν τις όποιες παροχές διευκόλυναν έστω και λίγο την καθημερινότητά τους ως εργαζόμενοι να καταργούνται η μία μετά την άλλη, φορτώνοντας το κόστος στις δικές τους πλάτες. Δεν είναι τυχαίο ότι ένας ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός των εργαζομένων υποβάλλει αιτήματα, ώστε να τους επιτραπεί να έχουν και δεύτερη δουλειά.
            Οι ελλείψεις αυτές επηρεάζουν και κρίσιμους τομείς όπως είναι οι θεραπευτικές κοινότητες, ενώ ο τομέας της επανένταξης είναι ουσιαστικά κενός περιεχομένου, λόγω της έλλειψης ολοκληρωμένου πλαισίου και μέτρων, όπως η ένταξη των απεξαρτημένων στην παραγωγή με ευθύνη του κράτους.
            Η κατάσταση αυτή δεν είναι τυχαία, είναι λογικό αποτέλεσμα της πολιτικής της συγκυβέρνησης αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων που συνδιαμορφώνεται στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν έχει σαν στόχο την αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών, αλλά θέλει την διαχείριση του προβλήματος και όχι την αντιμετώπιση του. Ταυτόχρονα υπηρετεί την στρατηγική κατεύθυνση του κεφαλαίου, αφού μέσω της μείωσης της χρηματοδότησης των κοινωνικών υπηρεσιών εξασφαλίζονται κονδύλια για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, ενώ ανοίγει ο δρόμος για την μεγέθυνση της επιχειρηματικής δράσης και στον τομέα της απεξάρτησης με τραγικές επιπτώσεις στους εξαρτημένους και τις οικογένειες τους από τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
            Με δεδομένο ότι οι 80 προσλήψεις, που εδώ και ένα χρόνο σχεδιάζεται να γίνουν, αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων σε προσωπικό σε όλους τους οργανισμούς,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει με τη μορφή του κατεπείγοντος για την αντιμετώπιση της παραπάνω απαράδεκτης κατάστασης.
Πιο συγκεκριμένα:
         Τη γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να μπορέσουν να γίνουν οι απαραίτητες  προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και να εξασφαλιστεί η λειτουργία και ανάπτυξη όλων των οργανισμών με βασική κατεύθυνση την πρόληψη, την ανάπτυξη των στεγνών προγραμμάτων με στόχο την πλήρη απεξάρτηση από τα ναρκωτικά με την επανένταξη στην παραγωγή και στην κοινωνία με ευθύνη του κράτους.
         Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι σε όλους τους οργανισμούς, ανεξαρτήτως σύμβασης εργασίας, ακόμα και αυτοί  που δουλεύουν με δελτίο παροχής ή σε εργολαβικά συνεργεία και να μην γίνει καμιά απόλυση.
         Να γίνει επαναφορά των μισθών όλων των εργαζομένων στο προ των περικοπών επίπεδο.
         Να εξασφαλιστεί πλήρης επάρκεια σε υγειονομικό και άλλο υλικό, η ανανέωση του εξοπλισμού  και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών όλων αυτών των οργανισμών.
         Σταθερό πρόγραμμα επιμόρφωσης όλων των εργαζομένων, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση των εργαζομένων και εντός του ωραρίου.
         Ανάπτυξη νέων προγραμμάτων με βάση τις κατακτήσεις της επιστήμης και τις ανάγκες της κοινωνίας, στελεχωμένων με μόνιμο προσωπικό και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης σε αυτό τον ευαίσθητο κοινωνικό τομέα.


Οι βουλευτές
Γιώργος Λαμπρούλης

Γιάννης Γκιόκας

Γιάννης Δελής

Λιάνα Κανέλλη

Χρήστος Κατσώτης

Μανώλης Συντυχάκης

18 σχόλια:

  1. Το βάλατε αν και διαφωνειτε ε; μπράβο βολταιρισμός... θα δυσαρεστηθει ομως το υπουργειο και τα παραρτηματα. ή εχετε πάρει οκ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σου κακοφαίνεται έ, που η ΑρΣυ έβαλε την ερώτηση. Είσαι κι εσύ της άποψης ότι δεν επιτρέπεται κανένας άλλος να έχει την ίδια άποψη με το ΚΚΕ για τις εργασιακές σχέσεις, τη σχέση του κεφαλαίου με τη διαχείριση του προβλήματος των ναρκωτικών, την υποχρηματοδότηση κλπ, κλπ.
      Θα προτιμούσες να μην βάλουν την ερώτηση για να μπορείς να ρίξεις τη λάσπη σου πιο εύκολα.
      Τι σχέση έχει καημένε(η) μου η ΑρΣυ με το Υπουργείο και τα παραρτήματα του?
      Τόση ευκολία στη λάσπη...Πραγματικά λυπηρό...
      Όλγα Αναγνώστου

      Διαγραφή
    2. Πραγματι, μπορουν να χουν πολλοι τις ιδιες αποψεις, στα λογια....
      Και πολλοι επισης τις ιδιες συμπεριφορες παραδοσης, στην πραξη..
      Περι λασπης δεν ξερω. Δεν εχω δουλεψει μπετά. Κάτι άλλο ειχα ακουσει και θα το καταθεσω μπας και δοθει απαντηση. Ο Συλλογος και η απιθανη Επιστημονικη (αλλά πολυ Επιστημονική) Επιτροπή υπέβαλαν γραπτώς τις ενστάσεις-αντιπροτασεις τους για την Μοναδα Αμεσης Προσβασης; Γιατί ειπωθηκε ότι ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ το παίξανε Αλέκος...

      Διαγραφή
    3. Για την ταμπακιέρα κουβέντα: την ευθεία κατηγορία περί σχέσης της ΑρΣυ με το Υπουργείο και τα παραρτήματα του. Αυτό είναι που λέγεται "λάσπη" και δεν χρειάζεται να δουλεύεις στα μπετά για να το ξέρεις.
      Τέλος πάντων, συνάδελφε/-ισσα, δεν ξέρω την σχέση που έχεις εσύ με το ΚΚΕ, αλλά είμαι σίγουρη ότι το ΚΚΕ πολύ καλά γνωρίζει ότι η ΑρΣυ δεν έχει επιλέξει την αντιπαράθεση μαζί του και το έχει αποδείξει. Επίσης νομίζουμε (ελπίζουμε, ευχόμαστε....) ότι γνωρίζει πως ο ρόλος της ΑρΣυ δεν είναι η "παράδοση στην πράξη". Όσο για τον Σύλλογο και την "απίθανη" Επιστημονική Επιτροπή είμαι σίγουρη, ότι γνωρίζεις την διαφορά που έχει μια συνδικαλιστική παράταξη από τα συνδικαλιστικά όργανα. Το να τα ταυτίζεις είναι σαν να ταυτίζει κάποιος τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ με τα μέλη των ΔΣ των σωματείων τους. Επίσης αυτή η ταύτιση είναι η αγαπημένη πρακτική όσων, από τα δεξιά συνήθως, θέλουν να κατηγορήσουν ΟΛΟΥΣ τους συνδικαλιστές, ΟΛΟΥΣ τους βουλευτές κλπ (βλ. Χρυσή Αυγή).
      Τέλος όσο αφορά στη Μονάδα Άμεσης Πρόσβασης, τα μέλη της ΑρΣυ τόσο στη Συνάντηση Υπευθύνων όσο και στη συνάντηση της Επιστημονικής Επιτροπής με τον Αν. Διευθυντή Εφαρμογής Προγραμμάτων είπαν την άποψη τους (που ελπίζουμε ότι δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί με την άποψη του ΚΚΕ, για να μην κατηγορηθούν για "παράδοση"): 1) άλλα έλεγαν ότι θα κάνουν, άλλα έκαναν και μάλιστα προσπάθησαν να τα κάνουν κρυφά 2) αυτό που κάνουν είναι ουσιαστικά μια τροποποίηση του τρόπου λειτουργίας του ΚΥΕΠ και όχι μια μονάδα άμεσης πρόσβασης 3) αν η δικαιολογία για αυτό (και για άλλα) είναι ο ρεαλισμός, εμείς προφανώς και δεν συμφωνούμε, αντίθετα αυτός ο "ρεαλισμός" -εύκολα και συνήθως- μετατρέπεται σε κυνισμό.
      Όσο αφορά για την Επιστημονική Επιτροπή ως σύνολο πρέπει να γνωρίζετε ότι ένα σημαντικός αριθμός των μελών της είναι ουσιαστικά παροπλισμένος για διάφορους λόγους, ότι ο στόχος της είναι να ελέγχει γνωμοδοτεί κλπ λαμβάνοντας υπόψη τους στόχους του συγκεκριμένου κάθε φορά προγράμματος, ο οποίος στην προκειμένη περίπτωση (και σωστά κατά τη γνώμη μου) θα έπρεπε είναι η μείωση της βλάβης και όχι η απεξάρτηση. Υποσχέθηκαν ότι αφού "γεμίσουν" οι μονάδες θα αρχίσει η ΜΑΠ να "γεμίζει" από τις μονάδες ώστε να εκπληρώσει τον ρόλο της όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.
      Αυτά προς γνώση (και όχι συμμόρφωση φυσικά), συνάδελφε/ισσα. Καλό καλοκαίρι.
      ΟΑ

      Διαγραφή
    4. Να σου δωσω κι εγω λοιπον μια "γνωση" συναδελφισα ΟΑ. Οχι ότι δεν το ξερεις βεβαια. Ο σχεδιασμος σας τροποποιηθηκε οπως βολευε. Καποιες μοναδες γεμιζουν μεχρι να σκασουν και καποιες εξαιρεθηκαν. Παντα για λειτουργικους λογους βεβαια.Αλιμονο. Αυτες οι καποιες μοναδες παντα εχουν λογους. Λειτουργικους. Παντως και για την συμμορφωση που ανεφερες, πιστευω οτι σιγα σιγα ολοι θα συμμορφωθουν. Καλό καλό καλοκαιρι και καλυτερα μπανια.

      Διαγραφή
    5. Το να λέτε ότι σημαντικος αριθμος μελων της ΕΠΕΣΥ ειναι παροπλισμενος, για οποιους λογους, αλλά να μην εχουν κινηθει διαδικασιες για να διορθωθει αυτο με ο,τι προβλεπεται, ειτε αντικατασταση μελων ειτε εκλογη νεας ΕΠΕΣΥ είτε δεν ξερω τι, ειναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ και αποδεικνυει ποσο προχειρα τα αντιμετωπιζετε ολα οι συνδικαλιστες που μας εκπροσωπειτε, για να μην πω οτι αποδεικνυει ποσο μας χειραγωγειτε. Κρίμα.

      Διαγραφή
    6. Λοιπόν, αφήστε τα μαθήματα του τύπου '' προς γνώση και συμμορφωση'', ειδικά εφόσον (όπως έχετε πει κι άλλη φορά) γνωρίζουμε όλοι στον ΟΚΑΝΑ τα πάντα, και κοιτάξτε να κάνετε στοιχειώδη πράγματα όπως το να στήσεις ΑΜΕΣΑ μια σωστή Επιστημονική Επιτροπή. ΤΩΡΑ. Πριν τα μπάνια... Κάποιοι δε θα κάνουν καν μπάνια. Ούτε μισθό κανονικό δε μας βάζουν με τα κολπάκα της μισθοδοσίας από την Αρχή Πληρωμών... Ναι συναδέλφισες της άρσυ; Κι αυτά δεν είναι ούτε λάσπες ούτε χρυσαυγιτικα. ΟΚ;

      Διαγραφή
    7. Μόνο το "γκεγκε?" λείπει...

      Διαγραφή
    8. Αυτή τη λέξη, και άλλες, μπορεί να τη χρησιμοποιείς εσύ. Δε θα μου φαινόταν παράξενο. Εγώ ούτε την έβαλα ούτε θα την έβαζα, ακόμα και τώρα που μου προσφέρει αυτή τη σπουδαία λεξικογραφικη γνώση. Μακάρι να σε ενδιέφερε το ίδιο, μια που έχεις επιστημονικά ενδιαφέροντα, να έχεις στον ΟΚΑΝΑ μια στοιχειωδως σοβαρή Επιστημονική Επιτροπή. Όπως ακριβώς ψηφισες γι'αυτο.

      Διαγραφή
    9. Α! Εσύ πιστεύεις ακόμα στις δημοκρατικές διαδικασίες!
      Τρελό Κουνέλι

      Διαγραφή
    10. Ε βέβαια πιστεύω στις δημοκρατικες διαδικασίες της βαθιας αριστερας. Τριμελες πολιτμπιρο, με την Ετζιαν Ερλαινς να απλώνει τα φτερά της πάνω από όλους και όλα.... Ωπ. Μπερδεύτηκα. Μήπως είναι η Ολυμπιακή;

      Διαγραφή
  2. Για την επιστολη της Πρωτοβουλιας ιατρων Οκανα

    Συναδελφοι μπλοκακηδες, δε νομιζω οτι ειστε αφελεις. Δεν προκειται να σας δωσει καμια ουσιαστικη βοηθεια ο γελοιος Συλλογος εργαζομενων. Η μονη εξελιξη που εχει αυτος ο Συλλογος ειναι προς τα κατω. Σε ολο και μεγαλυτερα βαθη γελοιοτητας. Ειστε γιατροι. Ευφυη ατομα. Σκεφτειτε μονοι σας τροπους πιεσης και αντιδρασης και μην περιμενετε απο τις φιγουρες του θεατρου σκιων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποιος μπορει να μας πληροφορησει, οχι ποια (δεν ενδιαφερουν ονοματα) αλλά πόσα απο τα μελη της ΕΠΕΣΥ ειναι παροπλισμενα όπως εγραψε η συναδελφισα Ολγα Αναγνωστου. Και από πότε συμβαινει αυτό. Εάν μας σεβεστε ως συναδελφους (ελπίζω να μας σεβεστε), παρακαλώ ενημερώστε τον κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ σαν καχυποπτη που ειμαι, πιστευω οτι χαρη στη διαλυση της επεσυ περναει (ενας για ολους) αυτουσια η γνωμη κάποιας εξοχοτητας, δηλαδη μειωση βλαβης οπως να ναι ό,τι να ναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο κύριος/κυρία "γκέγκε" ("μόνο το γκεγκε λειπει...") έχει αρχισει τα μπανακια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όλο για μπάνια. για καλοκαίρια. για ακρογιαλιες και για αστέρια μας λέτε και δεν λέτε ούτε κάνετε επί του προκειμένου. Ο Σύλλογος εργαζομένων του Υπουργείου Υγείας έχει κατασκήνωση δική του για τα παιδιά των υπαλλήλων. Δεν μπορείτε να μας βάλετε κι εμάς (τα παιδιά μας) εκεί; Αυτή θα είναι μια καλή αντιπαροχη για τόσα που κάνουμε. Αντε βρε καλοί μας πατέρες και μητέρες , κάντε μια κίνηση προς τη Διοίκηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Βάλτε τα σχόλια. Και πιο σημαντικό: δώστε απαντήσεις. Μην προσβάλετε τους ανθρώπους που εκπροσωπείτε, είτε σας φηφισαν είτε όχι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οι συνάδελφοι που εργάζονται στις ιδιωτικές εταιρίες καθαριότητας και φύλαξης και τους παίζουν πινγκ πονγκ τα 2 ΔΣ. του ΟΚΑΝΑ και του Συλλόγου εργαζομένων. ας μπουν στο σαιτ του Υπουργείου Υγείας να διαβάσουν την σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου και να βγάλουν μόνοι τους συμπεράσματα. Ας μην παραμυθιαζονται από τους ψευτοσυνδικαλιστες που κάνουν τα μπανακια τους χααααααλαρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή