Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΚΚΕ Γ. ΓΚΙΟΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΚΑΝΑ ΑΠΌ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΟΚΑΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ: Κύριε Υπουργέ, γνωρίζετε φαντάζομαι τη θέση του ΚΚΕ για τα προγράμματα υποκατάστασης. Θεωρούμε ότι βασική μέθοδος θεραπείας και απεξάρτησης πρέπει να είναι τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα και τα προγράμματα υποκατάστασης να αφορούν συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, όπου η εξάρτηση συνδυάζεται με ασθένεια, και φυσικά να είναι υψηλών προδιαγραφών.
Σήμερα όχι απλά δεν έχουμε αυτό το καθεστώς, δηλαδή υψηλών προδιαγραφών μονάδες υποκατάστασης, αλλά αντίθετα, πριν λίγες μέρες έκλεισε για τα Σαββατοκύριακα η Μονάδα Χορήγησης Μεθαδόνης στο Νοσοκομείο «Αγία Όλγα» κι απ’ ό,τι φαίνεται και απ’ ό,τι συζητείται, σχεδιάζεται η διακοπή λειτουργίας τα Σαββατοκύριακα για ακόμη δύο μονάδες. Αυτή η εξέλιξη είναι εξαιρετικά σοβαρή, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, γιατί συνδυάζεται με τη χορήγηση δόσεων «take home» -αυτές οι δόσεις που κάποιος τις παίρνει στο σπίτι- σε άτομα, χωρίς να πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.
Γιατί, σύμφωνα με το πλαίσιο λειτουργίας του ίδιου του ΟΚΑΝΑ, είναι συγκεκριμένες εκείνες οι προϋποθέσεις, προκειμένου κάποιος που παρακολουθεί το πρόγραμμα, να παίρνει δόση «take home». Κι εάν δεν συμβαίνει αυτό, εάν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις, υπάρχουν οι εξής κίνδυνοι: υπερδοσολογίας, χορήγησης σε παιδιά και άλλα άτομα χωρίς ανοχή στα οπιοειδή, πώληση στο εσωτερικό και το εξωτερικό, δηλαδή παράνομη δραστηριότητα και υποτροπή. Αυτά είναι που αναφέρει το πλαίσιο λειτουργίας του ΟΚΑΝΑ.
Γι’ αυτόν τον λόγο σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι η χορήγηση του «take home» δεν μπορεί να γίνεται σε ασθενείς που κάνουν χρήση παράνομων ουσιών ή κατάχρηση συνταγογραφούμενων ουσιών. Κάτω από την επίδραση αυτών των ουσιών οι ασθενείς δεν είναι σε θέση να φυλάξουν τις δόσεις του «take home» ή να τις χρησιμοποιήσουν σωστά, ενώ εγείρονται υποψίες ανταλλαγής δόσεων με άλλα ναρκωτικά ή πώλησης των δόσεων. Γι’ αυτό οι μονάδες μεθαδόνης είναι απαραίτητο να παραμένουν ανοικτές για χορήγηση καθημερινά όλη την εβδομάδα.

Είναι σαφές, λοιπόν, ότι με τη συγκεκριμένη απόφαση παραβιάζεται κατάφωρα το πλαίσιο λειτουργίας που θέτει ο ίδιος ο ΟΚΑΝΑ σε σχέση με τις προϋποθέσεις χορήγησης «take home» δόσεων, πέρα από τις άλλες αρνητικές παρενέργειες που μπορεί να υπάρχουν, ακόμα και για εκείνους που μπορούν να παίρνουν «take home» δόσεις. Αντιλαμβάνεστε, εάν κλείσει μια μονάδα και πρέπει ο άλλος να διασχίζει ολόκληρη την Αθήνα για να πάρει μέρος στο πρόγραμμα, τι δυσκολίες υπάρχουν.
Και αυτό είναι η κορυφή του παγόβουνου, είναι το αποτέλεσμα μιας συνεχιζόμενης όλα αυτά τα χρόνια πολιτικής υποχρηματοδότησης, υποβάθμισης και απαξίωσης του ΟΚΑΝΑ. Υπάρχουν κι άλλα προβλήματα που αναφέρονται στην ερώτηση, όπως παραδείγματος χάριν ότι δεν γίνονται οι απαραίτητοι ιολογικοί έλεγχοι, οι απαραίτητες ουροληψίες, οι απαραίτητοι εμβολιασμοί και ουσιαστικά οδηγούμαστε σε ένα καθεστώς όπου απλά και μόνο έχουμε κάποια προγράμματα υποκατάστασης χωρίς καθόλου προδιαγραφές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Γι’ αυτό η Κυβέρνηση ερωτάται:
Τι μέτρα θα πάρει προκειμένου να υπάρχει ομαλή λειτουργία των Μονάδων Χορήγησης Μεθαδόνης τα Σαββατοκύριακα σε όλες τις μονάδες που προβλέπονται;
Επίσης, τι μέτρα θα πάρει όσον αφορά τη χρηματοδότηση, το προσωπικό, τις υποδομές, προκειμένου ο ΟΚΑΝΑ να λειτουργεί σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές ασφαλείας;
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κι εμείς, κύριε Γκιόκα.
Παρακαλώ, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Αγαπητέ συνάδελφε, πραγματικά χαίρομαι που κάνετε αυτήν την ερώτηση, ακριβώς με δεδομένη τη θέση του κόμματός σας για τα προγράμματα υποκατάστασης και το λέω με ειλικρίνεια αυτό.
Η εξάρτηση απ’ τα ναρκωτικά είναι ένα πολυσύνθετο κοινωνικό πρόβλημα και πολυπαραγωγικό και κατά την άποψή μας οφείλει η πολιτεία να το αντιμετωπίζει ολιστικά και να διασφαλίζει ότι τα εξαρτημένα άτομα θα έχουν τη δυνατότητα, την πλουραλιστική, να έχουν αξιοπρεπείς και αξιόπιστες υπηρεσίες, ανάλογα με τις ανάγκες τις προσωπικές, είτε αυτό αφορά τη μείωση της βλάβης επί υποκατάσταση είτε τη θεραπεία, την απεξάρτηση ή την επανένταξη.
Θεωρώ ότι σ’ αυτήν την αλυσίδα ο ΟΚΑΝΑ είναι ένας πολύ χρήσιμος κρίκος που προσφέρει πάρα πολύ σημαντικές υπηρεσίες σε χιλιάδες ανθρώπους, συνανθρώπους μας που έχουν εμπλακεί με τη χρήση ουσιών και που με αυτόν τον τρόπο έχουν μια πολύ σημαντική παρέμβαση μείωσης της βλάβης και διατήρησης της υγείας τους.
Το πρόβλημα, στο οποίο αναφέρεστε, αφορά ένα μικρό αριθμό θεραπευομένων σε τρεις θεραπευτικές μονάδες -σε μονάδες, δηλαδή, υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ- που συστεγάζονται στο Νοσοκομείο «Αγία Όλγα», στο Σισμανόγλειο και στο Στρατόπεδο Βαρύτη στο Γουδί. Εκεί παρακολουθούνται περίπου οκτακόσια και παραπάνω άτομα, τα οποία είναι σε υποκατάσταση με μεθαδόνη και ένα 10% από αυτούς -γύρω στα ογδόντα-ογδόντα πέντε άτομα- έχει κριθεί από την επιστημονική ομάδα, η οποία τους παρακολουθεί ότι δεν μπορούν να μπουν σε πρόγραμμα «take home» και να χορηγούνται στο σπίτι. Πρέπει να είναι σε καθημερινή χορήγηση της δόσης, άρα και τα Σαββατοκύριακα.
Επειδή, όμως, αυτό το ποσοστό είναι πολύ μικρό στο σύνολο των θεραπευομένων, κρίθηκε από τη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ ως πιο λογική λύση να υπάρξει μια συν-λειτουργία κατά κάποιο τρόπο των μονάδων αυτών το Σαββατοκύριακο, με επίκεντρο τη θεραπευτική μονάδα υποκατάστασης του Νοσοκομείου «Σωτηρία». Ουσιαστικά, οι άνθρωποι αυτοί, δηλαδή, δεν θα μείνουν καθόλου ακάλυπτοι, απλώς θα μετακινούνται στο «Σωτηρία» για τα Σαββατοκύριακα για να παίρνουν τη δόση τους, όπως ακριβώς και οι υπόλοιποι θεραπευόμενοι στο «Σωτηρία».
Σήμερα, η δυνατότητα λειτουργίας όλων των μονάδων και τα Σαββατοκύριακα για μικρό αριθμό ασθενών, δυστυχώς είναι πεπερασμένη. Στα πλαίσια, λοιπόν, ενός στοιχειώδους εξορθολογισμού της λειτουργίας και μείωσης του κόστους σε ανθρώπινο δυναμικό για τα Σαββατοκύριακα τουλάχιστον και τις αργίες, ελήφθη αυτή η απόφαση. Άρα, οι άνθρωποι αυτοί θα συνεχίσουν να θεραπεύονται κανονικά, χωρίς πρόβλημα. Ενδεχομένως, να χρειαστεί να μετακινηθούν λίγο παραπάνω από το σύνηθες σημείο λήψης της μεθαδόνης.
Νομίζω ότι αυτό το οποίο χρειάζεται να δούμε είναι πώς πραγματικά θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε με πόρους και με ανθρώπινο δυναμικό τον ΟΚΑΝΑ στην επόμενη περίοδο. Όντως, ο φετινός Προϋπολογισμός ήταν πάρα πολύ ελλειμματικός. Με το ζόρι το κονδύλι που προβλεπόταν για τον ΟΚΑΝΑ -που ήταν 21 εκατομμύρια ευρώ- καλύπτει τα απολύτως ανελαστικά του έξοδα, δηλαδή τη μισθοδοσία του ανθρώπινου δυναμικού, του επιστημονικού προσωπικού, τα αναλώσιμα και τα φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούνται.
Θα προσπαθήσουμε μέσα στον Προϋπολογισμό του 2016 να υπάρξει μια οριακή έστω αύξηση αυτού του Προϋπολογισμού, έτσι ώστε να του δώσουμε τη δυνατότητα να προχωρήσει ένα πολύ σοβαρό σχεδιασμό, τον οποίο έχει κάνει και αφορά δύο μονάδες άμεσης πρόσβασης, οι οποίες θα είναι στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και οι οποίες θα δίνουν τη δυνατότητα σε χρήστες που είναι σήμερα στο δρόμο και που ακόμα δεν έχουν αποφασίσει, αν θέλουν να μπουν σε ένα πρόγραμμα υποκατάστασης, να έχουν πρόσβαση στο φάρμακο, να φύγουν από το δρόμο και άρα από τη διαρκή διακινδύνευση της υγείας τους -άρα, μειώνοντας και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία- και να έχουν ένα κίνητρο σιγά-σιγά να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα υποκατάστασης.
Αυτό έχει μια λογική μείωσης της βλάβης, είναι προγράμματα «χαμηλής οδού» όπως λέμε, τα οποία νομίζω ότι πρέπει να στηριχθούν και είναι πολύ σημαντικό, για να εξαλείψουμε τη λίστα που εξακολουθεί σήμερα, να παραμένει περίπου στα 2.500 άτομα. Αυτό το οποίο είναι σημαντικό είναι ότι ο ΟΚΑΝΑ ταυτόχρονα, θέλει να αναπτύξει και να αναβαθμίσει τις σημερινές του δομές, ενισχύοντας τη ψυχοκοινωνική τους παρέμβαση και τη γενικότερη υποστήριξη των θεραπευομένων, με στόχο σταδιακά την απεξάρτησή τους και την κοινωνική τους επανένταξη. Αυτό θεωρώ ότι είναι ένας πολύ φιλόδοξος τρόπος και μπορεί να συναρτηθεί από την πρώτη παρέμβαση που σας είπα πριν.
Έχουμε εγκρίνει τον Οκτώβριο πενήντα δύο θέσεις από τον ΟΚΑΝΑ για πρόσληψη νοσηλευτών, γιατρών, ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργούν με τη μορφή δελτίου παροχής υπηρεσιών, περίπου για ένα χρόνο, καλύπτοντας πολύ άμεσες ανάγκες.
Ταυτόχρονα, στη δεύτερη προκήρυξη που θα κάνουμε μόνιμου προσωπικού αρχές του 2016 έχουμε προβλέψει είκοσι πέντε θέσεις αντίστοιχων ειδικοτήτων αορίστου χρόνου που θα μπορέσουν να ενισχύσουν τον οργανισμό σε μια περίοδο που ίσως και λόγω της κρίσης έχει αυξηθεί η ζήτηση υπηρεσιών.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κύριε Γκιόκα, έχετε το λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ: Κύριε Υπουργέ, το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι έκλεισε μία μονάδα στο Αγία Όλγα και ότι αυτοί θα καλύπτονται από κάπου αλλού.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Δεν έκλεισε. Για τα Σαββατοκύριακα μιλάμε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ: Ναι, αυτό που λέτε για τα Σαββατοκύριακο. Που και αυτό δεν είναι σωστό και δεν είναι τόσο απλό.
Γιατί θα πρέπει να υπάρχουν μονάδες προσιτές σε αυτόν που παρακολουθεί το πρόγραμμα και να μην είναι υποχρεωμένος κάποιος να διασχίσει όλη την Αθήνα προκειμένου να πάει εκεί που πρέπει να πάει, με δεδομένες τις οικονομικές δυσκολίες, που ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι υπάρχουν σε αυτούς τους ανθρώπους. Και το 1,20 ευρώ εισιτήριο να πληρώσει κάποιος είναι πολύ.
Πέρα από το γεγονός ότι δημιουργείται πρόβλημα και για αυτούς οι οποίοι μπορεί να παίρνουν «take home» δόση. Και για αυτούς υπάρχει πρόβλημα από το κλείσιμο. Υπάρχουν τέτοια παραδείγματα.  Όταν κάποιον, που είναι εργαζόμενος, τον αναγκάζεις να μετακινηθεί, δημιουργείται πρόβλημα. Τον αποθαρρύνεις να συνεχίσει το πρόγραμμα.
Όμως, δεν είναι μόνο αυτό, που επίσης είναι πολύ σοβαρό. Εδώ υπάρχει κάτι άλλο. Υπάρχει αυτό που έχει καταγγελθεί και από την Επιστημονική Επιτροπή του συλλόγου εργαζομένων με επιστολή της προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΚΑΝΑ, ότι χορηγούνται δόσεις «take home» σε ανθρώπους οι οποίοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις και πιέσεις στους εργαζόμενους για τέτοιες χορηγήσεις. Δεν είναι επομένως μόνο το κλείσιμο που και αυτό είναι σοβαρό. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.
Είναι ο συνδυασμός της διακοπής λειτουργίας τα Σαββατοκύριακα με τη χορήγηση δόσεων σε ανθρώπους που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό, συν όλα τα υπόλοιπα: ότι εδώ και εννιά μήνες δεν γίνονται ουροληψίες, ότι εδώ και δεκαοκτώ μήνες δεν γίνονται ιολογικοί έλεγχοι κλπ.
Κι επειδή είπατε και για τη θέση του κόμματός μας, εμείς ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι από την αρχή είχαμε αντιταχθεί στη λογική της υποκατάστασης ως μέθοδο γενικής εφαρμογής. Και είχαμε πει ότι στην πρώτη γραμμή πρέπει να είναι τα στεγνά θεραπευτικά προγράμματα  -αυτά πρέπει να ενισχυθούν, αυτή πρέπει να είναι η βασική γραμμή θεραπείας-και ότι τα προγράμματα υποκατάστασης πρέπει να απευθύνονται μόνο σε συγκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, όπου συνδυάζεται η εξάρτηση με νόσο, και να είναι υψηλών προδιαγραφών. Αυτό είναι υψηλών προδιαγραφών; Όταν δεν γίνονται ουροληψίες, δεν υπάρχουν αντιδραστήρια και δεν γίνονται οι ιολογικοί έλεγχοι; Είναι υψηλών προδιαγραφών αυτό το πράγμα;
Είναι μία συντήρηση μιας κατάστασης και ουσιαστικά οδηγούμαστε σε ένα καθεστώς –να το πω χοντρά- όπου το κράτος απλά θα μοιράζει μια δόση. Εκεί οδηγούμαστε χωρίς καμία άλλη φροντίδα για τα υπόλοιπα.
Και δεν θα μείνουμε κύριε Υπουργέ μόνο στο κράτος. Ανοίγει ο δρόμος της ιδιωτικής συνταγογράφησης. Θα πει κάποιος: Αφού το κράτος απλά μοιράζει μία δόση, γιατί να μην τη συνταγογραφεί ένας ιδιώτης ιατρός όπως γίνεται και με τους υπόλοιπους ασθενείς; Εκεί οδηγούμαστε με αυτήν την πολιτική.
Δεν λέω ότι είναι μόνο δικό σας θέμα, της δικής σας κυβέρνησης, αλλά είναι μια διαχρονική πολιτική που ακολουθείται όπου τα στεγνά θεραπευτικά προγράμματα υποβαθμίζονται και υποχρηματοδοτούνται, ο ΟΚΑΝΑ λειτουργεί έτσι όπως λειτουργεί, ενώ ένας τοξικοεξαρτημένος θα μπορούσε να θεραπευτεί.
Πριν λίγες μέρες, εβδομήντα έξι αποφοίτησαν, κύριε Πρόεδρε, από τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ, το τελευταίο εξάμηνο μόνο, χώρια το «δεκαοκτώ άνω», χώρια η Θεσσαλονίκη κλπ.
Εμείς λέμε ότι η τοξικομανία είναι σύμφυτο φαινόμενο με αυτό το εκμεταλλευτικό σύστημα, όμως ο τοξικομανής σαν μεμονωμένη περίπτωση μπορεί να θεραπευτεί, αρκεί να υπάρχουν μια σειρά από προϋποθέσεις πρόληψης, θεραπείας, επανένταξης, οι οποίες δεν υπάρχουν. Και εδώ όχι μόνο δεν υπάρχουν, αλλά ενισχύονται τα προβλήματα, και με αυτήν τη πολιτική που εφαρμόζεται και από τη δικιά σας Κυβέρνηση.
Άρα, λοιπόν, σ’ αυτά θέλουμε, κύριε Υπουργέ, απαντήσεις.
Πρώτον, να ανοίξουν, να λειτουργούν όλες οι μονάδες, να μην αναγκάζεται ο άλλος να μετακινείται.
Δεύτερον, έλεγχοι, ουροληψίες. Να παρακολουθείται.
Τρίτον, στήριξη συνολικότερα μιας πολιτικής θεραπείας πρόληψης και επανένταξης.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο ξανά.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Να πω το εξής.
Πρώτον, δεν αμφισβητούμε τα επιστημονικά στάνταρς τα οποία θέτει σήμερα και η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ και το επιστημονικό προσωπικό το οποίο έχει ο οργανισμός.
Εμείς, αγαπητέ συνάδελφε, στη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ επιλέξαμε συνειδητά και τοποθετήσαμε στη θέση του προέδρου και του αντιπροέδρου δυο εργαζόμενους του ΟΚΑΝΑ, τον Βαγγέλη Καφετζόπουλο, ως πρόεδρο, ο οποίος είναι καθηγητής πανεπιστημίου και το Δήμο Φωτόπουλο, ψυχίατρο και επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του ΟΚΑΝΑ. Τους επιλέξαμε ακριβώς για να είναι άνθρωποι που ξέρουν τα προβλήματα, να μπορούν να συνεργαστούν με το ανθρώπινο και το επιστημονικό δυναμικό και κυρίως για να σχεδιάσουν μια προοπτική αναβάθμισης του οργανισμού, υπέρβασης του στενού θεραπευτικού ρόλου του  και διεύρυνσης του πεδίου παρέμβασής του και στο κομμάτι της πρόληψης και στο κομμάτι τις ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και αποκατάστασης.
Πιστεύουμε ότι η εισήγηση που έχει γίνει, έχει λάβει αυτές τις παραμέτρους, που λέτε, υπόψιν. Πιστεύουμε ότι είναι μια ασφαλής επιλογή, η οποία γίνεται σ’ αυτή τη φάση η οποία είναι μια φάση δύσκολη, υποστελέχωσης του οργανισμού και με πολύ σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης τα οποία έχουν δημιουργήσει αντίστοιχες παρενέργειες, όπως αυτές που λέτε, με την καθυστέρηση ιολογικού ελέγχου, που όμως απ’ ό,τι με πληροφορεί η διοίκηση, έχει αποκατασταθεί σιγά-σιγά, μη σταθερής λήψης δειγμάτων ουροληψίας και ελέγχου στη διάρκεια της θεραπείας. Θα προσπαθήσουμε με μια αυξημένη χρηματοδότηση την επόμενη χρονιά να τα επιλύσουμε πλήρως, για να είναι όντως και αποδεδειγμένα πολύ υψηλά τα στάνταρς λειτουργίας.
Ο ΟΚΑΝΑ νομίζω ότι αδικεί την προσπάθεια που κάνει το ανθρώπινο δυναμικό του, αδικεί μια εικόνα ότι είναι ένας οργανισμός που το μόνο που κάνει είναι να χορηγεί μια δόση υποκατάστασης και που δεν έχει μια πραγματική φροντίδα για τον εξαρτημένο χρήστη, τον εξαρτημένο συμπολίτη μας.
Η εικόνα που έχω και προσωπικά από αντίστοιχες δομές που έχω επισκεφθεί είναι ότι κρατούνται πολύ υψηλά στάνταρς. Αν υπάρχουν προβλήματα, παρενέργειες και σκιές σ’ αυτή τη λειτουργία σε κάποιες περιπτώσεις, καλό είναι να τα εντοπίζουμε και να παρεμβαίνει έγκαιρα η διοίκηση για να τα επιλύει.
Τώρα όσον αφορά στο γενικότερο θέμα, νομίζω ότι και διεθνώς η επιστημονική συζήτηση και η αντιπαράθεση ανάμεσα στα στεγνά και τα προγράμματα αποκατάστασης έχει τελειώσει. Η σύγχρονη επιστημονική προσέγγιση είναι ότι αυτό που πρέπει να διασφαλίζει η πολιτεία, είναι προγράμματα συμβατά με τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου. Και δεν είναι όλοι οι άνθρωποι το ίδιο. Ούτε όλοι οι άνθρωποι μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις όλων των προγραμμάτων.
Είναι εξαιρετική η δουλειά που κάνει το ΚΕΘΕΑ και οι δομές του. Αντίστοιχα, πολύ σημαντική είναι η δουλειά που κάνει το 18ΑΝΩ όπου υπάρχουν προβλήματα ψυχιατρικής νοσηρότητας, καθώς και οι μονάδες Θεσσαλονίκης. Νομίζω ότι αυτό που χρειάζεται είναι αυτό που σας είπα πριν: πλουραλιστική αντιμετώπιση και δυνατότητα εξατομικευμένης θεραπείας που να καλύπτει τις ανάγκες του κάθε χρήστη. Αυτό ακριβώς θα προχωρήσουμε.
Μας ενδιαφέρει να υπάρξει μια λειτουργική διασύνδεση όλων των δομών και των φορέων σήμερα στη χώρα, να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το λιγοστό ανθρώπινο δυναμικό και οι περιορισμένοι πόροι που υπάρχουν, έτσι ώστε να εξαλείψουμε κατ’ αρχήν το φαινόμενο της λίστας, που νομίζω ότι είναι ντροπιαστικό για μια σύγχρονη κοινωνία, να υπάρχουν άνθρωποι δηλαδή που να ζητούν να μπουν σε ένα πρόγραμμα θεραπείας και λόγω δυσκολιών που υπάρχουν να μην μπορεί να συμβεί αυτό, και ταυτόχρονα να βελτιωθεί η φροντίδα και της σωματικής και της ψυχικής υγείας αυτών των ανθρώπων.
Και όσον αφορά το κομμάτι της ιδιωτικοποίησης, θέλω να είμαι απολύτως κατηγορηματικός: Τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει. Υποκατάσταση θα συνταγογραφείται μόνο από τις δημόσιες δομές. Αυτό το οποίο συζητούμε αυτήν την περίοδο είναι ενδεχομένως ένα μέρος των ασθενών, οι οποίοι είναι σταθεροποιημένοι, είναι ενταγμένοι, είναι σε μακροχρόνια φάση πλήρους απεξάρτησης από τις ουσίες και παρακολουθούνται συστηματικά και μπορούν να παίρνουν τα φάρμακά τους χωρίς κατ’ ανάγκην την παρουσία τους σε δομές του ΟΚΑΝΑ, αν θα μπορούν να συνταγογραφούν τα φάρμακά τους σε δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας, όπου το ανθρώπινο δυναμικό που θα εμπλακεί σε αυτό θα υποστεί ειδική εκπαίδευση, ενημέρωση και πληροφόρηση γύρω από αυτήν τη διαδικασία. Αυτό το συζητάμε στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας και για να αποφύγουμε τον στιγματισμό, ενδεχομένως, αυτών των ανθρώπων που σήμερα πρέπει να προσέρχονται και να παίρνουν τη θεραπεία τους σε αυτές τις δομές.
Άρα, χρειάζεται περισσότερη κοινωνική ευαισθησία, αξιοπρεπής φροντίδα των ανθρώπων και νομίζω ότι αυτό είναι το αρμόζον και αυτό είναι και το επιβεβλημένο σε αυτήν τη φάση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Υπουργέ και κύριε Γκιόκα.
Αλλά πρέπει για ιστορικούς λόγους να πω ότι εγώ χαίρομαι με αυτήν τη συζήτηση που γίνεται τώρα, διότι το ’95 που ουσιαστικά υλοποιήθηκε ο ΟΚΑΝΑ εγώ ήμουν στο Υπουργείο Υγείας και επέμενα για να εισαχθεί ως θεραπεία η μεθαδόνη. Όλη η Βουλή –η Αντιπολίτευση- εξέφρασε τη φοβία της ότι δεν θα είναι μέθοδος υποκατάστασης, αλλά θα είναι ένας τρόπος να αυξηθούν τα κρούσματα των ναρκομανών.
Χαίρομαι, λοιπόν, που σήμερα όλη η Βουλή, όχι μόνο επικροτεί σαν μέθοδο θεραπείας την μεθαδόνη, αλλά ζητάει -ας το πούμε- κατά το δυνατόν να γίνεται όσο γίνεται σωστότερα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ: Αλλά δεν είναι θεραπεία, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Είναι, όμως, ένας τρόπος εξόδου από το αδιέξοδο.
Την ιστορία, βέβαια, πρέπει να την γνωρίζουμε για να ξέρουμε και πού πάμε. Όταν υπάρχει ομοφωνία σε τέτοια θέματα, όπως είναι η Υγεία και η Παιδεία, νομίζω ότι είναι το ζητούμενο για την ελληνική Βουλή, για την κάθε βουλή, εν πάση περιπτώσει.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Η μείωση της βλάβης δίνει το δικαίωμα στη θεραπεία.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ: Κύριε Υπουργέ, πόσοι θεραπεύονται από τον ΟΚΑΝΑ; Φέρτε μας ένα νούμερο. Πόσοι θεραπεύονται;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Πόσοι είναι σε προγράμματα, εννοείτε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ: Πόσοι θεραπεύονται;
Η μεθαδόνη, όπως είπε ο κύριος Πρόεδρος, ιστορικά, εισήχθη, αλλά υποτίθεται για να καταλήγει στη θεραπεία. Έτσι δεν είναι, κύριε Πρόεδρε; Πόσοι θεραπεύονται αυτήν τη στιγμή;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Σε προγράμματα είναι οκτώμισι χιλιάδες άνθρωποι.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ: Πόσοι θεραπεύονται; Δεν είναι θέμα να συντηρούνται. Το ιστορικό που ανέφερε ο κύριος Πρόεδρος ήταν ότι εισήχθη για να καταλήγει στην θεραπεία.
Πόσοι θεραπεύονται; Ούτε το 3% που ήταν κάποτε.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι αυτός ο κόσμος είναι άνθρωποι συνήθως κοινωνικά περιθωριοποιημένοι, που δεν έχουν υποστήριξη οικογενειακή και κοινωνική, που έχουν συνοδά προβλήματα και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της υποτροπής, ακόμα και μετά την επιτυχή εκτέλεση ενός προγράμματος. Αυτό αφορά όλα τα προγράμματα, αγαπητέ συνάδελφε, ακόμα και τα στεγνά, όπως είπατε πριν.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ: Διαφορετικά στο ένα και διαφορετικά στο άλλο.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Προφανώς.
Εν πάση περιπτώσει, εγώ λέω ότι αυτή η συζήτηση σε μεγάλο βαθμό έχει λήξει επιστημονικά…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ: Δεν έχει λήξει για εμάς.


15 σχόλια:

  1. Χαίρομαι πολύ που δημοσιεύτηκε όλη η συζήτηση.Η σχετική ανάρτηση του Συλλόγου αφήνει τελείως άλλη αίσθηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δελτίο Τύπου Του Σωματείου των Κέντρων Πρόληψης αναφορικά με τη συνάντησή τους με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Κουρουπλή
    http://prolipsiworkers.blogspot.gr/2015/12/blog-post.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "O προϋπολογσμός του ΟΚΑΝΑ για το 2016 από τα 21.000.000€ που προϋπολογίστηκαν για το 2015 αυξάνεται στα 26.000.000€ ."
    Πρόκειται για θρίαμβο!!!! Είμαστε περήφανοι για σας καλοί μας συνδικαλιστές. Δουλεύετε σκληρά τις διαπλοκές σας και ναι, πιάνουν τόπο. Ο λαουτζίκος του ΟΚΑΝΑ, όλοι εμείς οι ποπολάροι, ναι, είμαστε ευχαριστημένοι. Τελεία και παύλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ερώτηση περιέχει ανακρίβειες, μη πω εσκεμμένα ψεύδη. Το πρώτο και κραυγαλεο είναι ότι κανείς δεν παίρνει τεικ χομ λόγω κλειστών μονάδων το Σαββατοκύριακο! Οσοι δεν δικαιούνται θα χορηγούνται στην μονάδα τού Σωτηρία! Αυτό είναι γνωστό και απορίας άξιο το ότι δεν αναφέρετε πουθενά. Και δεύτερον η εικόνα της εγκατάλειψης που παρουσιάζετε είναι ψευδή, γιατί και ουροληψιες γίνονται και εξετάσεις. Ίσως όχι όσες θα έπρεπε αλλά γίνονται. Απορώ λοιπόν:Ειστε πραγματικά ανημερωτοι η εσκεμμένα ψεύδεστε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. εκείνες τις εργασίες από το παγκόσμιο συνέδριο ηπατίτιδας δεν μπορείτε να τις ανεβάσετε; είναι τόσο δύσκολο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όλες τις παρουσιάσεις του Συνεδρίου (ομιλίες, προφορικές και αναρτημένες ανακοινώσεις) μπορείτε να τις δείτε στην ακόλουθη διεύθυνση.
    https://www.eiseverywhere.com/ehome/81631/Program/
    Με την ευκαιρία θα ήθελα να σημειώσω ότι αμέσως μετά την επιστροφή μου, πρότεινα στη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ να οργανωθεί μια συνάντηση ενημέρωσης όλων όσων ενδιαφέρονται από το προσωπικό, ώστε η πληροφορία να διασπαρεί και να πληροφορηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα τα πολύ σημαντικά θέματα που συζητήθηκαν στο συνέδριο. Έτσι θα μπορούσε να "συλλογικοποιηθεί" το κέρδος για τους εργαζόμενους και να βελτιωθεί η παροχή υπηρεσιών και η αποτελεσματικότητα στην καθημερινή μας δουλειά.
    Όλγα Αναγνώστου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. και γιατί δηλαδή δεν το δεχτηκε η Διοίκηση;έτσι πέταξε λεφτά; δε βγάζει νόημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πιθανώς δεν ενδιαφέρει η συλλογικοποίηση του κέρδους. Η βελτίωση της αποτελεσματικότητας όμως λογικά θα έπρεπε να ενδιαφέρει.
    Επί τη ευκαιρία που λένε, τι ποσό προσφέρει ο ΟΚΑΝΑ για την εκπαίδευση του οποιοδήποτε εργαζόμενου; τι δικαιούμαστε; Γνωρίζετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. δεν ξέρει η αριστερη συσπειρωση να μας ενημερωσει ποσα λεφτα δικαιουμαστε και οι υπολοιποι για εκπαιδευση, συνεδρια κλπ;
    μεχρι την Πατρα εστω καλυπτονται εξοδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συνεντευξη του Προεδρου.
    http://webtv.ert.gr/ert3/29dek2015-kathimerina-ke-apla/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. '' Γραφείο Τύπου

    Υπουργείου Υγείας





    Δελτίο Τύπου



    Αθήνα, 12 Ιανουαρίου 2016



    Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Υγείας σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας με τους διοικητές- υποδιοικητές και τους διευθυντές ιατρικής υπηρεσίας που εκτελούν χρέη διοικητή σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, παρουσία και των διοικητών των ΥΠΕ. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης παρουσιάστηκαν οι βασικές προτεραιότητες του Υπουργείου και οι ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί με στόχο τη στήριξη του δημόσιου συστήματος περίθαλψης. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην καλή συνεργασία που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των Διοικήσεων, των ΥΠΕ και του Υπουργείου αλλά και με το ανθρώπινο δυναμικό των νοσοκομείων. Η αναγνώριση του δύσκολου έργου που προσφέρουν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και ο σεβασμός των δικαιωμάτων τους αποτελεί προϋπόθεση εξασφάλισης ενός διαφορετικού εργασιακού και κοινωνικού ήθους στο Δημόσιο Σύστημα υγείας. "

    Θα μπορούσε αυτό να έχει αναφορά και στον ΟΚΑΝΑ; Αντί να ταυτίζονται οι διοικούντες με διαφορους ακραιους "θεραπευομενους" (που αντι για θεραπεια, το μονο που κανουν ειναι να βριζουν τους εργαζομενους για το κάθε τι), φανταζεστε να συμφωνουσαν με το Υπουργειο ότι '' Η αναγνώριση του δύσκολου έργου που προσφέρουν οι εργαζόμενοι κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και ο σεβασμός των δικαιωμάτων τους αποτελεί προϋπόθεση εξασφάλισης ενός διαφορετικού εργασιακού και κοινωνικού ήθους στο Σύστημα" ;......

    Μπα... δεν μπορουμε να το φανταστουμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Και πάλι αγρανάπαυση; πού να προλάβετε να γράψετε και τίποτα για τον οκανα..ταξίδια, συνεδρια,ομάδες εργασίας, επιστημονικός οργασμός..κατανοητό.θέλει μόχθο η ανάπτυξη και ο σοσιαλισμός.
    υ.γ. μη μας δίνετε σημασία. πικρόχολοι είμαστε.σιγά τα ωά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ε, βέβαια, σιγά μη βάλετε τα σχόλια που δεν γουστάρετε, φουλ δημοκρατία λέμε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δεν γράφετε που δεν γράφετε τίποτα, βάλτε τουλάχιστον τα σχόλια. Άντε, το διαλύσατε το μαγαζί....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Όταν κάποιος ασθενείς εργάζεται και δεν μπορεί να πηγαίνει συνεχώς τι προβλέπει το πρόγραμμα βουπρενορφινης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή