Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ 07.12.15


Από την ενημέρωση του Προέδρου του ΟΚΑΝΑ στο ΔΣ του Συλλόγου την Δευτέρα που μας πέρασε:

1.      Για τη χρηματοδότηση.Τα δεδομένα είναι τρία, το ένα καλύτερο από το άλλο:
Ø      ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να «κλείσει» για φέτος καθώς το αντίστοιχο αίτημα απορρίφθηκε από το Γενικό Λογιστήριο (εκτός αν άλλαξε κάτι τις δυο τελευταίες μέρες…)
Ø      οι οφειλές των προηγούμενων ετών παραμένουν απλήρωτες
Ø κι όσο για τον προϋπολογισμό του ’16, αναμένεται κι αυτός στα 21 εκατομμύρια.

Συμπερασματικά, «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος»
Ωστόσο, οι υποσχέσεις του υπουργείου αφορούν επαρκή (;)  έκτακτη επιχορήγηση  για το ’15 και αύξηση του προϋπολογισμού  του ’16 κατά 3 εκατομμύρια.

«Εμείς» πάλι (ο ΟΚΑΝΑ δηλαδή, ή αλλιώς «η φαντασία στην εξουσία») αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην απορρόφηση της λίστας, έστω και χωρίς χρήματα – για την ακρίβεια με τα κονδύλια που ΘΑ εξασφαλιστούν από τα ΕΣΠΑ. Προφανώς η προηγούμενη εμπειρία των προγραμμάτων  (ΟΚΑΝΑ και άλλων) που λειτούργησαν χάρις στα ΕΣΠΑ και μετά υποχρεώθηκαν να κλείσουν δεν έκανε  κανέναν σοφότερο…

(Σημείωση: Για την έλλειψη αντιδραστηρίων η φαντασία δεν αρκεί, ούτε  και απαιτείται: όπως μας έχει διδάξει η εμπειρία, όλο και κάποιος φωστήρας θα ανακαλύψει μια μελέτη από τα νησιά Σαμόα, όπου η συνταγογράφηση δεν απαιτεί τοξικολογικό έλεγχο παρά άπαξ ανά δεκαετία).

2. Η διοίκηση αρνείται να υπογράψει συλλογική σύμβαση (το έστειλε και εγγράφως για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία και διαμαρτυρηθούν οι εταίροι και τα τεχνικά κλιμάκια και πάει κατά διαόλου η συμφωνία, μας βγάλουν από το ευρώ (ωιμέ!) και χαθούν 17 ολόκληρες ώρες διαπραγμάτευσης!!!). Έτσι προχωρούμε στη διαδικασία της διαιτησίας (Σημ. Αν δεν το πάρουμε πάνω μας να διεκδικήσουμε ΣΣΕ, δεν υπάρχει σωτηρία: Ο ΟΜΕΔ δεν είναι όπως παλιά και η κυβέρνηση της αριστεράς δεν επανέφερε τις αρμοδιότητες του, άλλωστε «δεν το είχε υποσχεθεί ποτέ, μια κουβέντα είχε πει για να γίνει πιο γλαφυρή η προεκλογική περίοδος, γιατί τόση κακεντρέχεια πια, ρε παιδί μου, δεν μπορώ να καταλάβω μερικοί τα θέλουν όλα, δηλαδή προτιμούσαν να βγει ο Σαμαράς, ή μήπως προτιμάνε να πέσει η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς? Όχι η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα πέσει. Θα κάνει όλα όσα της ζητήσουνε, και τις ΣΣΕ θα καταργήσει, αλλά δεν θα πέσει". Αμ πως!).

3.  Από τη «μοιρασιά» των θέσεων στην υγεία, αναμένονται 45 προσλήψεις (25 συμβάσεις αορίστου χρόνου + 20 «μπλοκάκια»). Τι κενά θα πρωτοκαλύψουν;

4. Δεν συζητιέται, λένε, στο υπουργείο η συγχώνευση ΟΚΑΝΑ-ΚΕΘΕΑ. Όμως συζητιέται η «ενίσχυση» του Οργανισμού με ουσιαστική ενσωμάτωση των Κέντρων  Πρόληψης. (Προς το παρόν έρχονται λίγοι- λίγοι κάποιοι εργαζόμενοι με αποσπάσεις, μετατάξεις κλπ)

5.    Για τη ραγδαία βελτίωση των ασθενών σε συγκεκριμένες μονάδες μεθαδόνης (Θαύμα παιδί μου, Θαύμα!). Η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τη διαφορά ανάμεσα στα παρακάτω:
α. Δεν λειτουργούν κάποιες από τις μονάδες μεθαδόνης τα Σαββατοκύριακα, οπότε όλοι όσοι απαιτείται, χορηγούνται στις μονάδες που παραμένουν ανοιχτές (λίγο άβολο για τους ασθενείς και τεχνικά προβληματικό, αλλά «πάει στην ευχή»)
β. Δεν λειτουργούν κάποιες από τις μονάδες μεθαδόνης τα Σαββατοκύριακα και, επί τη ευκαιρία (;) των «τεχνικών» προβλημάτων, επανεξετάζουμε τα κριτήρια του ΤΗ, και, τέλος
γ. Δεν λειτουργούν κάποιες από τις μονάδες μεθαδόνης τα Σαββατοκύριακα οπότε όλοι, ανεξαρτήτως της πορείας τους, παίρνουν ΤΗ – εκτός από 4-5 ανθρώπους ανά μονάδα.

Πιο συγκεκριμένα: Η Διοίκηση θεωρεί πως συμβαίνει το (α) ενώ θα μπορούσαμε να σκεφτούμε και το (β). (Η Διοίκηση δηλαδή το σκέφτεται, αλλά εμείς «έχουμε αντιστάσεις». Μάλλον δεν είμαστε μοντέρνοι) . Όσο δε για το (γ), αυτό δε χρειάζεται να συζητηθεί διότι απλούστατα η Διοίκηση «δεν νομίζει ότι συμβαίνει» (!). Ίσως, απλώς, κάποιος υπεύθυνος να έδειξε «υπερβάλλοντα ζήλο» (λαϊκά, «το ξεφτίλισε»…).
Στο δια ταύτα; Αφού δεν κατάλαβαν να διαφωνούμε κάπου… χαίρονται που προχωρούν σε «τολμηρές αλλαγές»!


Αυτή η τακτική της πρωτοδεύτερης Αριστεράς να βαφτίζει το κρέας ψάρι πραγματικά μας ξεπερνά. Θα μου πεις, πάλι, εδώ ο αρχηγός κοροϊδεύει ανερυθρίαστα ολόκληρο λαό, οι «δικοί μας» θα κωλώσουν να δουλεύουν εμάς; (Πληροφορίες λένε ότι παραδίδονται ιδιαίτερα μαθήματα σε όσους έχουν οριστεί σε διοικητικές θέσεις για το πως θα εφαρμόσουν με επιτυχία στον τομέα των αρμοδιοτήτων τους, την κατά τη γνώμη τους αριστερή τακτική «βαφτίζω το κρέας ψάρι ενώ ταυτόχρονα σφυρίζω αδιάφορα» . Βέβαια κάποιοι μπορεί να το έχουν έμφυτο και να μη χρειάζονται μαθήματα...)

Και η στήλη μας
Για να δουλεύει το μυαλό και να μη μας δουλεύουνε"

(Σημείωση: Λίγο φύρδην μίγδην αυτή τη φορά, λόγω χρόνου. Προσεχώς βελτίωση....)


......θετική αναφορά για τα αποτελέσματα των πολιτικών μείωσης της βλάβης (harm reduction) από πλευράς Ελλάδας......

4 σχόλια:

  1. http://www.902.gr/eidisi/voyli/82220/gia-ti-diolisthisi-tis-leitoyrgias-toy-okana-video

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Αν συνεχίσουν να δίνουν μεθαδόνη αβέρτα κουβέρτα, χωρίς έλεγχο, και ακόμη περισσότερο αν συνεχίσουν να πιέζουν συναδέλφους για συναίνεση και συνενοχή, θα τους καταγγείλουμε εκεί που πρέπει για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων τους και για παραβίαση της ιατρικής δεοντολογίας."

    και σιγά σιγά αυτό έγινε κομψά "Για τη ραγδαία βελτίωση των ασθενών σε συγκεκριμένες μονάδες μεθαδόνης....Στο δια ταύτα; Αφού δεν κατάλαβαν να διαφωνούμε κάπου χαίρονται που προχωρούν σε τολμηρές αλλαγές!"

    Τι ωραίοι που είστε.... θεοί/ές!

    Υ.Γ. μη λογοκρίνετε τόσο άγρια. Βάλτε και τα σχόλια που εκκρεμούν. Δεν σας έβρισε κανείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είπε ο υπουργός στην δευτερολογία του:
    "Ο ΟΚΑΝΑ νομίζω ότι αδικεί την προσπάθεια που κάνει το ανθρώπινο δυναμικό του, αδικεί μια εικόνα ότι είναι ένας οργανισμός που το μόνο που κάνει είναι να χορηγεί μια δόση υποκατάστασης και που δεν έχει μια πραγματική φροντίδα για τον εξαρτημένο χρήστη, τον εξαρτημένο συμπολίτη μας.
    Η εικόνα που έχω και προσωπικά από αντίστοιχες δομές που έχω επισκεφθεί είναι ότι κρατούνται πολύ υψηλά στάνταρς. Αν υπάρχουν προβλήματα, παρενέργειες και σκιές σ’ αυτή τη λειτουργία σε κάποιες περιπτώσεις, καλό είναι να τα εντοπίζουμε και να παρεμβαίνει έγκαιρα η διοίκηση για να τα επιλύει".
    Η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ θα συνεχίσει να αδικεί την προσπάθεια που κάνει η πλειοψηφία του ανθρώπινου δυναμικού του ή θα παρέμβει έγκαιρα όπως ζητάει ο ίδιος ο υπουργός για να σταματήσει τα προβλήματα τις παρενέργειες και τις σκιές?
    Για να το πούμε αλλιώς να το καταλάβουν ΟΛΟΙ οι διοικούντες: Σε ποιους μωρέ θα στηριχτείτε για να βελτιώσετε το επιστημονικό έργο του ΟΚΑΝΑ και να υπηρετήσετε το "όραμα" σας για τον "τολμηρό" ΟΚΑΝΑ? Σε αυτούς που απομακρύνουν από το χώρο του προγράμματος ασθενείς σε ημικωματώδη κατάσταση (επειδή δεν ξέρουν τι άλλο να τους κάνουν; για να μην ενοχλούνται;) ή σε αυτούς που δίνουν take home γιατί βαριούνται να τους βλέπουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υποθέτω (υποθέτω λέω... διόρθωσέ με αν κατάλαβα λάθος..) ότι το δια ταύτα από την ανάλυσή σου είναι : το χάλι είναι πολύ προχωρημένο για να υπάρξει ελπίς....

      Διαγραφή