Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑΤΡΩΝ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕ "ΜΠΛΟΚΑΚΙ"

Τρίτη 10 Ιουνίου 2014  
Είμαστε μπλοκάκηδες ιατροί στον ΟΚΑΝΑ, ιατροί Β’ κατηγορίας σε μια υπηρεσία που υποβαθμίζεται και απαξιώνεται συνεχώς.Εργαζόμαστε έως και δυόμιση χρόνια με ατομικές συμβάσεις, χωρίς στοιχειώδη συνδικαλιστικά δικαιώματα και με ελάχιστη διαπραγματευτική δύναμη.
Σε ένα σκηνικό πλήρους κατάρρευσης του δημόσιου συστήματος υγείας, όπου εδώ και χρόνια αγνοείται η έννοια της θεραπευτικής διαδικασίας και προωθείται ένα μοντέλο  τεχνοκρατικό και λογιστικό η εμφάνιση των πρώτων ατομικών συμβάσεων ιατρών στον ΟΚΑΝΑ φαίνεται ότι ταίριαζε απόλυτα. Και μιας και ήδη προετοιμάζεται το επόμενο βήμα για την είσοδο αντίστοιχων σχέσεων εργασίας και στο ΕΣΥ με το πρόσχημα της δήθεν επιτυχούς εφαρμογής τους στον ΟΚΑΝΑ οφείλουμε να πάρουμε θέση όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα.
Ως μπλοκάκηδες αποτελούμε την πιο ευέλικτη και επισφαλή συνθήκη εργασίας εντός του ευρύτερου δημόσιου τομέα με ένα πτυχίο πλήρως απαξιωμένο σε ένα πλαίσιο που απαξιώνεται διαρκώς. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που:
·           Η μισθοδοσία μας καθυστερεί περισσότερο από οποιουδήποτε
άλλου εργαζόμενου Είναι χαρακτηριστικό πως πληρωνόμαστε τελευταίοι μαζί με τους προμηθευτές!
·           Γινόμαστε λάστιχο για να καλύψουμε ανάγκες όπου αυτές παρουσιαστούν.
·           Αναλαμβάνουμε την ευθύνη ολόκληρων μονάδων, άλλοτε σε μόνιμη και άλλοτε σε περιοδική βάση
·           Έχουμε ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα, εκτός συλλογικής σύμβασης, χωρίς δυνατότητα αδειών όπως αναρρωτική, γονεϊκή..
·           Μέχρι σήμερα, δεν έχουν ακουστεί παρά ελάχιστα για το δουλικό εργασιακό αυτό καθεστώς από το σύλλογο, που βεβαίως δεν αφορά μόνο εμάς, αλλά και άλλες κατηγορίες επισφαλώς εργαζομένων
Τα παραπάνω συντονίζονται με τη γενικότερη υποβάθμιση της ποιότητας της εργασίας μας καθώς καλούμαστε να διαχειριστούμε ένα τεράστιο φόρτο εργασίας με τρόπο διεκπεραιωτικό στο πνεύμα και των επιταγών του υπουργείο υγείας που στο όνομα της απορρόφησης της λίστας ζητά να εγκαταλείψουμε κάθε θεραπευτικό προσανατολισμό και να δούμε τα μέλη των προγραμμάτων όχι ως πρόσωπα αλλά ως απλούς λήπτες ενός υποκαταστάτου.Υπο αυτές τις συνθήκες τα θεραπευτικά όρια συρρικνώνονται, η θεραπευτική σχέση αγνοείται και η έννοια της θεραπείας τείνει να απουσιάσει.Έτσι με τις επιταγές του νεοφιλελευθερισμού να επιτάσσει όλο και πιο ευέλικτες σχέσεις εργασίας και όλο και πιο τεχνοκρατικά προγράμματα το μοντέλο ‘εργάζομαι με βάση τα μικρογραμμάρια του υποκαταστάτου και πληρώνομαι με την ώρα’ δείχνει να φοριέται πολύ- από αυτό απορρέει και η αγωνία μας ότι σύντομα αναμένεται η εμφάνισή του και στο ΕΣΥ.
Αλλά και σε ένα άλλο επίπεδο η στόχευση δε μένει  στη διάλυση των υπαρχουσών δομών αλλά επεκτείνεται και στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων με την αποδυνάμωση των συλλογικών διεκδικήσεων μέσω του κατακερματισμού των εργαζομένων. Πέραν της παραδοσιακής αντίφασης να υπάρχουν νοσηλευτές τριών ταχυτήτων πλέον σε κάθε σχεδόν εργασιακή ειδικότητα προστίθενται νέα μοντέλα δουλικών σχέσεων εργασίας που πληρώνονται από διαφορετικούς κωδικούς, με διαφορετικά ποσά και σε διαφορετικό χρόνο δημιουργώντας σύγχυση πέραν του αναμενόμενου αισθήματος αδικίας. Αδικημένοι και απογοητευμένοι σε ένα πλαίσιο που  είναι και χωροταξικά περιορισμένο, αλλά και με ελλείψεις σε υλικά,αντιδραστήρια,φάρμακα κ.τ.λ., κινδυνεύουμε να υποκαταστήσουμε τις διεκδικήσεις μας και τις επιθυμίες μας για ένα πιο πλούσιο πλαίσιο εργασίας, με παζάρια για μερικά ψίχουλα παρά πάνω.
Καλούμε το Δ.Σ. του συλλόγου να ενημερώσει από τώρα και  τους υπόλοιπους εργαζομένους στο χώρο της υγείας, για τις παρενέργειες που φέρνει η είσοδος ευέλικτων σχέσεων εργασίας και στο δημόσιο τομέα. Τον καλούμε να ανοίξει την κουβέντα σήμερα που η κυβέρνηση επιτίθεται στη δημόσια περίθαλψη και φροντίδα και ισοπεδώνει ότι έχει, μέχρις σήμερα, απομείνει όρθιο. Θεωρούμε ότι τα παραπάνω αφορούν ένα πολύ ευρύ κομμάτι της κοινωνίας: τοξικοεξαρτημένους και τους γονείς τους, εργαζόμενους σε άλλες υπηρεσίες υγείας, ευαισθητοποιημένους πολίτες.

Υπογράφουν ‘Μπλοκάκηδες’ ιατροί

4 σχόλια:

  1. αν μη τι άλλο συγκινητικό
    http://tvxs.gr/news/apopseis/i-mana-moy-katharistria-ego-paidi-ki-anipsi-katharistrion

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν είστε γιατροί β κατηγορίας στον ΟΚΑΝΑ. Είστε αδιευκρίνιστα χαμηλής κατηγορίας. Μην κλέβετε την θέση β κατηγορίας από τους άλλους, τους "παραδοσιακής " απασχόλησης γιατρούς του ΟΚΑΝΑ και υποτίθεται μεγαλοστελέχη του Οργανισμού.... Τους έφαγε το κατάντημα κι αυτούς....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητοί μπλοκάκηδες...αν περιμενετε να λάβετε αληθινη συμπαράσταση απο το διεφθαρμένο και υποτακτικό κομματικο συνδικαλιστικό κίνημα του ΠασΟ.ΚΑ.ΝΑ.....τότε πραγματικά πρεπει να είστε πολύ απελπισμενοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σωστοοοοοοοοοό!
    (διευκρίνιση : το "κίνημα" αυτό τους έχει ΟΛΟΥΣ μέσα...και τον βωβό εδώ και καιρό Λάζαρο...και την ΑΡ Συνωμ Υποκρ..)

    ΑπάντησηΔιαγραφή