Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΟΚΑΝΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

Η καταγγελία υπογράφεται από το σύνολο (σχεδόν) των γιατρών των μονάδων της Αττικής. Κατατέθηκε στον Υπουργό την Τετάρτη (Αρ. Πρωτ.3755/ 25.06.14), ενώ στη συνέχεια δόθηκε και στους δημοσιογράφους.



  Προς: Υπουργό Υγείας, κο Μ.Βορίδη      
              Υφυπ. Υγείας, κα Κ. Παπακώστα
   Κοιν: Πρόεδρο ΔΣ ΟΚΑΝΑ, κο Μ. Κατρίνη

Αθήνα, 24.06.2014


Κύριοι

Ως γιατροί εργαζόμενοι στον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) σας υποβάλλουμε την παρούσα καταγγελία που αφορά  την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα στις θεραπευτικές δομές του Οργανισμού. 
Οι τεράστιες  περικοπές στον προϋπολογισμό του Οργανισμού (σταθερή και συνεχής μείωση του προϋπολογισμού κατά την τελευταία πενταετία), σε συνδυασμό με τις μέχρι σήμερα επιλογές της Διοίκησης  του ΟΚΑΝΑ, έχουν διαμορφώσει μια  κατάσταση  εξαιρετικά επικίνδυνη τόσο για τη συνέχιση της θεραπείας των ασθενών μας όσο και τη δημόσια υγεία.
Συγκεκριμένα:
1.Δεν υπάρχουν ψυχίατροι σε όλες τις μονάδες. Τα προγράμματα υποκατάστασης (ΠΥ) δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς ψυχίατρο, όχι μόνον λόγω της υψηλής ψυχιατρικής συνοσηρότητας (η ταυτόχρονη παρουσία εξάρτησης και σοβαρής ψυχιατρικής νόσου αφορά σε περισσότερους από το 40% των ασθενών μας), αλλά κυρίως λόγω της χορήγησης σε αυτές υποκαταστάτου – ενός συνθετικού οπιοειδούς, δυνητικά θανατηφόρου εάν δεν χορηγηθεί όπου υπάρχει ένδειξη και με την ορθή ιατρικά τιτλοποίηση και παρακολούθηση. Ωστόσο, οι νέες δομές (Βέροια πρόσφατα, Καβάλα παλαιότερα) ανοίγουν με ιατρική κάλυψη «εξ αποστάσεως», ενώ στις περισσότερες υπάρχουσες δομές Αθήνας και Θεσσαλονίκης επιλέγεται αυτή η λύση σε περίπτωση απουσίας του (ενός και μοναδικού) ψυχιάτρου της μονάδας. Όπως αντιλαμβάνεστε, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειές μας, η κάλυψη «εξ αποστάσεως» δεν μπορεί παρά να μην επαρκεί.
2. Ανεπαρκής είναι και η κάλυψη από παθολόγους. Στο λεκανοπέδιο της Αττικής, κάθε παθολόγος καλύπτει τέσσερες ή πέντε δομές – δηλαδή επισκέπτεται μία φορά την εβδομάδα την καθεμιά ενώ τις υπόλοιπες μέρες  τις καλύπτει «εξ αποστάσεως», στερείται δε των απαραίτητων εμβολίων, φαρμάκων, παρακλινικών ελέγχων καθώς και χώρων εξέτασης.
Θα πρέπει να σας υπενθυμίσουμε ότι
a.    η επιδημία HIV/AIDS στην Αθήνα
έχει σαν αποτέλεσμα περίπου 20% των εισαχθέντων την τελευταία τριετία ασθενών στα προγράμματα να είναι οροθετικοί, πολλοί εκ των οποίων σε κακή κατάσταση και με προχωρημένη νόσο. Από τη διεθνή εμπειρία συνιστάται εντατική συνεργασία των ΠΥ με τις Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων ώστε να αυξηθεί η συμμόρφωση των ασθενών στην αντιρετροϊκή θεραπεία για να μειωθεί η μεταδοτικότητα και να μην εμφανισθούν φαινόμενα ανθεκτικότητας του ιού στα διαθέσιμα φάρμακα.
b.    Υπάρχει αυξητική τάση του επιπολασμού της λοίμωξης από τον ιό της ηπατίτιδας C, η οποία σε συνδυασμό με την γήρανση του πληθυσμού των χρηστών στα προγράμματα οδηγεί σε αυξημένα περιστατικά κίρρωσης και συνακόλουθων επιπλοκών.
c.    Τέλος, έχουν εμφανιστεί το τελευταίο διάστημα περιορισμένα κρούσματα φυματίωσης, ενδεικτικά του αυξανόμενου κινδύνου λόγω της όλο και μεγαλύτερης περιθωριοποίησης των εξαρτημένων σε περιόδους κρίσης.

3. Δεν υπάρχει τακτική και απρόσκοπτη προμήθεια του συνδυασμένου σκευάσματος Βουπρενορφίνης-Ναλοξόνης (Suboxone), απαραίτητου για τη μεγάλη πλειοψηφία (πάνω από 6000 άνθρωποι) των μελών των προγραμμάτων. Η έλλειψη αυτού δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους που αφορούν την υγεία και την ζωή των ασθενών μας, αλλά και του εκτός ΟΚΑΝΑ πληθυσμού των εξαρτημένων από ηρωίνη καθώς η χορήγηση δόσεων εκτός επιτηρούμενης χορήγησης (take home) μπορεί να γίνει ασφαλώς μόνο με το ανωτέρω σκεύασμα. Χορήγηση του απλού σκευάσματος βουπρενορφίνης για take home ενέχει κινδύνους για τη ζωή των ασθενών μας (λόγω του ενδεχομένου ενδοφλέβιας χρήσης) αλλά και αυξημένο κίνδυνο διασποράς σε χρήστες εκτός ΟΚΑΝΑ. Οι ανωτέρω προειδοποιήσεις εμπεριέχονται στις σχετικές διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες και συστάσεις του ΕΟΦ.
Οδηγούμαστε, έτσι, στην  κατάργηση του take home λόγω της έλλειψης  Suboxone, η οποία με τη σειρά της καταστρέφει (λόγω της ανάγκης καθημερινής ή ανά διήμερο προσέλευσης στις Μονάδες). τη θεραπευτική πορεία ασθενών που εργάζονται, μητέρων που φροντίζουν τα παιδιά τους, ατόμων που φροντίζουν ηλικιωμένους ή που διαμένουν μακριά από τη Μονάδα κλπ.
Τα παραπάνω αφορούν και τους 2000 ασθενείς στις μονάδες Μεθαδόνης, λόγω της έλλειψης των ασφαλών περιεκτών (μπουκαλιών με πώμα ασφαλείας).
Αντιλαμβάνεστε, σίγουρα, τη δυσκολία του γιατρού όταν σύρεται να επιλέξει ανάμεσα στη θεραπεία των ασθενών του και σε πρακτικές που ενέχουν κινδύνους για την ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου.
4. Δεν υπάρχουν τα αναγκαία για τη λειτουργία των ΠΥ υλικά, ήτοι
a.    αντιδραστήρια για τοξικολογικούς ελέγχους ούρων. Η ουσιαστική αδυναμία ελέγχου της χρήσης ουσιών παράλληλα με το υποκατάστατο ενέχει κινδύνους για την υγεία και τη ζωή των ασθενών, λόγω της κατακόρυφης αύξησης της κατάχρησης παρανόμων ουσιών, αλλά και καταργεί το σύστημα κινήτρων (απαραίτητο όχι μόνον για την πορεία προς την απεξάρτηση αλλά και για τη στρατηγική μείωσης της βλάβης). Πρέπει να τονισθεί ότι η απαιτούμενη συχνότητα από τη διεθνή πρακτική και εμπειρία είναι, τουλάχιστον για τις πρώτες φάσεις της θεραπείας, άπαξ εβδομαδιαίως, ενώ στις Μονάδες του ΠΥ από έτους οι έλεγχοι διενεργούνταν σποραδικά, λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων, κάθε 4-6 εβδομάδες - τώρα, δε, έχουν ουσιαστικά καταργηθεί λόγω εξάντλησης των αποθεμάτων.
b.    αντιδραστήρια για εξετάσεις αίματος (απαραίτητες για ένα πληθυσμό  τόσο επιβαρυμένο, στον οποίο επιπλέον χορηγούμε φάρμακα με δυνητικά σοβαρές παρενέργειες)
c.    φάρμακα και υλικά για την κάλυψη στοιχειωδών ιατρικών πράξεων, όπως σύριγγες, γάζες, αιμοστατικά κλπ
d.    εμβόλια
e.     αναλώσιμα αναγκαία για την επιτηρούμενη χορήγηση και τους παρακλινικούς ελέγχους (ποτηράκια, ουροσυλλέκτες, φιαλίδια κλπ)
5. δεν γίνεται τακτική αποκομιδή των μολυσματικών υλικών, τα οποία σωρεύονται στις μονάδες ή ακριβώς έξω απ’ αυτές -  με ό,τι αυτό συνεπάγεται  για τη δημόσια υγεία. Το ότι η κατάσταση δεν είναι – ακόμη- αφόρητη, οφείλεται στις μικρές ποσότητες υλικών λόγω των περιγραφόμενων παραπάνω ελλείψεων.


Η απορρόφηση της λίστας αναμονής ασθενών στην Αττική, όπως και η έναρξη λειτουργίας νέων μονάδων στην περιφέρεια  συνιστούν κινήσεις επιβεβλημένες ώστε να αυξηθεί η δυνατότητα πρόσβασης των αιτούντων θεραπεία και να αντιμετωπιστεί η όξυνση των σχετιζόμενων με την εξάρτηση προβλημάτων. Ωστόσο είναι φανερό ότι, εάν δεν συνοδευτούν από ενίσχυση της χρηματοδότησης και διάθεση των πόρων στην κάλυψη των αναγκών που σας εκθέσαμε παραπάνω, θα σημάνουν περαιτέρω επιδείνωση  της λειτουργίας των μονάδων, αδυναμία θεραπευτικής αντιμετώπισης των ασθενών αλλά και περαιτέρω κινδύνους τόσο για την ασφάλεια  χορηγούμενων και εργαζομένων  όσο και για τη δημόσια υγεία.
 Όλα τα παραπάνω η Διοίκηση του Οργανισμού τα γνωρίζει με κάθε λεπτομέρεια, καθώς όλο το τελευταίο διάστημα έχει πολύ τακτική ενημέρωση από εμάς (προφορικώς και εγγράφως, από τον καθένα χωριστά λόγω των ιδιαίτερων προβλημάτων που προκύπτουν σε κάθε μονάδα, αλλά και από το σύνολο των υπευθύνων σε  θεσμοθετημένες συναντήσεις με τη Διεύθυνση Εφαρμογής Προγραμμάτων)

   
Όπως αντιλαμβάνεστε, η διατήρηση και επιδείνωση αυτής της κατάστασης αποτελεί πραγματικό κίνδυνο για τους εξαρτημένους εντός και εκτός προγραμμάτων, στερώντας τους ουσιαστικά το δικαίωμα στη θεραπεία που η πολιτεία έχει υποχρέωση να τους παρέχει.
Ζητούμε να προβείτε άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, αρχής γενομένης από την ενίσχυση της χρηματοδότησης του Οργανισμού, ώστε ο ΟΚΑΝΑ να μπορεί να εκπληρώσει το έργο του προς το συμφέρον των εξαρτημένων ατόμων και του κοινωνικού συνόλου.
Αναμένοντας τις ενέργειές σας, επιφυλασσόμαστε να προβούμε σε κάθε νόμιμη ενέργεια ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη δουλειά μας διαφυλάσσοντας, όπως έχουμε υποχρέωση, την υγεία και τη ζωή των εξαρτημένων, τη δημόσια υγεία, την εύρυθμη λειτουργία των μονάδων καθώς και την επιστημονική μας αξιοπρέπεια και δεοντολογία.


Οι γιατροί των θεραπευτικών μονάδων και της Μονάδας Άμεσης Βοήθειας (ΜΑΒΥ) της Αττικής:

Aλεξάκου Κωνσταντία, παθολόγος Θεραπευτικών Μονάδων (ΘΜ) ΟΚΑΝΑ
 Αναγνώστου Όλγα, παθολόγος ΘΜ ΟΚΑΝΑ
Αυγερινός Νικόλαος, ψυχίατρος, υπεύθυνος ΘΜ «Αμ. Φλέμιγκ»
Βαλιάνου Δήμητρα, ψυχίατρος, υπεύθυνη ΘΜ ΚΑΤ
Βρυνιώτου Βαρβάρα, ψυχίατρος, υπεύθυνη  ΘΜ Περιστερίου
Γιωτάκης Κων/νος, ψυχίατρος, υπεύθυνος ΘΜ «Αγ. Αναργύρων»
Δερμάτης Γεώργιος, ψυχίατρος, υπεύθυνος Δ’ ΘΜ
Δέτση Ιωάννα, παθολόγος ΘΜ ΟΚΑΝΑ
Δημητρακά Μαρία, ψυχίατρος ΘΜ ΟΚΑΝΑ
Δημητρούλη Κατερίνα, ψυχίατρος, υπεύθυνη ΘΜ «Θριάσειου»
Διαμάντης Κων/νος, ψυχίατρος, υπεύθυνος ΘΜ «Γ.Γεννηματάς»
Δρυμούση Αναστασία, παθολόγος, υπεύθυνη ΜΑΒΥ
Ιλιέσκου Μπογδάν, αναισθησιολόγος ΜΑΒΥ
Καλοδίκη Βιργινία, ψυχίατρος ΘΜ ΟΚΑΝΑ
Καλύβα Κατερίνα, γενική γιατρός ΘΜ ΟΚΑΝΑ
Καπέλλι Ανέστης, ψυχίατρος, υπεύθυνος ΘΜ Στρατοπέδου «Βαρύτη»
Καρατζαφέρης Λυκούργος, ψυχίατρος ΘΜ ΟΚΑΝΑ
Κατσουλάκος Αιμίλιος, ψυχίατρος, υπεύθυνος  Ε’ ΘΜ
Κλείσας Σπυρίδων, ψυχίατρος ΘΜ ΟΚΑΝΑ
Κόκκορης Χρήστος, ψυχίατρος, υπεύθυνος ΘΜ «Ασκληπιείου» Βούλας
Κοκκώλης Κων/νος, ψυχίατρος, υπεύθυνος ΘΜ «Τζανείου»
Κολητσίδα Μαρία, γενική γιατρός ΜΑΒΥ
Κότσαλης Αργύρης, παθολόγος ΜΑΒΥ
Κουκλινός Άγγελος, ψυχίατρος, υπεύθυνος ΘΜ «Ευαγγελισμού»
Κουτσοπούλου Ευδοκία, ψυχίατρος, υπεύθυνη ΘΜ «Αγίου Σάββα»
Κωνσταντόπουλος Κων/νος, ψυχίατρος, υπεύθυνος ΘΜ «Αλεξάνδρα»
Λαζαρής Μιχάλης, οδοντίατρος ΜΑΒΥ
Λουριδάς Αθανάσιος, ψυχίατρος ΘΜ ΟΚΑΝΑ
Μακρυστάθη Σπυρούλα, βιοπαθολόγος ΜΑΒΥ
Μαυροπούλου Ετέρη, ψυχίατρος ΘΜ «Αγ. Παντελεήμων»
Μορόσκινα Δέσποινα, ψυχίατρος, υπεύθυνη ΘΜ «Μεταξά»
Μπίτας Κων/νος, ψυχίατρος ΘΜ Στρατοπέδου «Βαρύτη»
Ξηρόδημα Μαρία-Ειρήνη, ψυχίατρος, υπεύθυνη ΘΜ «Αγ. Παντελεήμων»
Οικονόμου Δημήτριος, ψυχίατρος, υπεύθυνος ΘΜ «Λαϊκού»
Οικονόμου Ευμορφία, παιδοψυχίατρος, Ε’ ΘΜ
Οταπασίδου Σταυρούλα, καρδιολόγος ΜΑΒΥ
Παναγοπούλου Μαρία, ψυχίατρος, υπεύθυνη ΘΜ ΕΕΣ
Παπαγγελής Μιχάλης, ψυχίατρος, υπεύθυνος ΘΜ «Σισμανογλείου»
Παπαγεωργίου Αντώνης, ψυχίατρος, υπεύθυνος ΘΜ «Αττικού»
Παπαδόπουλος Θεόδωρος, βιοπαθολόγος ΜΑΒΥ
Πέλικα Νόνη, ψυχίατρος ΘΜ ΟΚΑΝΑ
Πετρουλάκη Ελευθερία, παθολόγος ΘΜ ΟΚΑΝΑ
Πολυχρονίδου Παναγιώτα, ψυχίατρος ΘΜ ΟΚΑΝΑ
Σταματόπουλος Κων/νος, παθολόγος ΜΑΒΥ
Τζανουλίνος Γεώργιος, ψυχίατρος ΘΜ ΟΚΑΝΑ
Τζοβενή Μαρία, ψυχίατρος ΘΜ ΟΚΑΝΑ
Τσαντήλας Αναστάσιος, παθολόγος ΘΜ ΟΚΑΝΑ
Χησιμέλλη Άννα, ψυχίατρος, υπεύθυνη ΘΜ «Ελπίς»

50 σχόλια:

  1. Καλά τα λέμε..... Αλλά έχω 2 απορίες : πρώτον, γιατί δεν υπογράφουν και οι Θεσσαλονικείς και οι της επαρχίας γιατροί; Τι συμβαίνει επιτέλους και δεν συμμετέχουν; και δεύτερον, από την Αθήνα ποιοι/ες "λείπουν" πάλι; οι γνωστοί ένας/δυο φωστήρες της επιστήμης;

    Θα ήθελα παρακαλώ μια απάντηση από όποιον ανάρτησε την επιστολή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι "εκτός Αττικής", δυστυχώς, παραμένουν έξω από τη συζήτηση - και η ευθύνη (του ελλείμματος ενημέρωσης, δράσεων και σύνθεσης των επιμέρους δράσεων) μας βαραίνει όλους: και το ΔΣ, και την ΕΠΕΣΥ, αλλά και όλους τους εργαζόμενους - και τους "του κέντρου" και αυτούς της περιφέρειας. Στη συγκεκριμένη περίσταση, δεν υπήρχε ο αναγκαίος χρόνος ώστε να ενημερωθούν όλοι και να συνδιαμορφώσουν το κείμενο (σκεφτήκαμε πως θα είναι χρήσιμο να κατατεθεί μέχρι την Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και τις αντίστοιχες συνεντεύξεις τύπου υπουργού, φορέων, σωματείων) Έτσι ξεκινήσαμε από την Αττική, όπου τα προβλήματα όχι μόνον είναι κοινά αλλά και η μεταξύ μας συζήτηση έχει καταλήξει σε κάποιους κοινούς άξονες, με στόχο να το συζητήσουμε στις μονάδες Θεσ/νίκης και περιφέρειας μέσα στις επόμενες μέρες (και να το επανακοινοποιήσουμε, αν υπάρχει συμφωνία, με περισσότερες υπογραφές).
    Όσον αφορά τις υπογραφές, θεωρούμε πως δεν έχουν τόση σημασία όση το ίδιο το κείμενο, καθώς και το ότι υπογράφηκε από το σύνολο (σχεδόν) των γιατρών - 48 από τους 52. Ωστόσο, για να μην χάσουμε την ουσία ("τι θα κάνουμε παραπέρα") και αναλωθούμε πάλι σε σενάρια, προχωρούμε στην ανάρτηση του πλήρους κειμένου, μαζί με τις υπογραφές.
    Έμμυ Κουτσοπούλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πράγματι σχεδόν όλοι. Είναι επιτυχία. Θα είναι πιο σημαντική όταν υπογράψουν και οι περισσότεροι τουλάχιστον από τους "εκτός Αττικής".
    Για να δούμε αν θα μας απαντήσουν οι αρμόδιοι κι επίσημοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. http://www.isathens.gr/syllogos/arxeio-drasewn-isa/arxeio-syndikalistiko/4207-isa-tha-askisei-kathe-prosforo-meso-epanelthoun-misthoi-esy-2012.html
    "Ο ΙΣΑ λοιπόν για τους ιατρούς μέλη του που εργάζονται στο ΕΣΥ θα ασκήσει κάθε πρόσφορο μέσο, ώστε να έχουν αναλογική εφαρμογή οι πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους αστυνομικούς και ένστολους, σύμφωνα με τις οποίες θεωρήθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές στους μισθούς τους. Είναι κοινός τόπος οτι οι ιατροί του ΕΣΥ εντάσσονται στο ειδικό μισθολόγια καθότι βεβαίως αποτελούν ειδική κατηγορία πολιτών με αναγνωρισμένο το σημαντικό ρόλο τους και την αποστολή τους για την κοινωνία ."

    Συνάδελφοι γιατροί μήπως το επόμενο βήμα να είναι να μας στηρίξει ΚΑΙ ο ΙΣΑ ώστε ο μισθός μας να αντανακλά το σημαντικό ρόλο μας και αποστολή;
    Ας το σκεφτούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. http://www.enikos.gr/mpogiopoulos/245338,Oi_dhmosioi_ypallhloi_kai_oi_dhmosioi_ye.html
    αφιερωμένο εξαιρετικά σε όλους όσους υπέκυψαν στην ηδονή του κοινωνικού αυτοματισμού.
    granma

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. υπάρχουν ΚΑΙ τέτοιοι ανάμεσά μας; και λένε τι ακριβώς (οι "οκανίτες" αυτοματιστές) ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κάνω μια πρόβλεψη : αρχίζει ο Ιούλιος αύριο. Θα αρχίσουν και οι διακοπές.... Μην αναμένουμε τίποτα σε επίπεδο δράσεων. Αρχίζουν τα μπάνια του λαού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Στην Καβάλα ο ΟΚΑΝΑ για την κάλυψη των αναγκών του ενδιαφέρεται να συνεργαστεί με Ιατρό Ψυχίατρο Π.Ε. ή Ιατρό Παθολόγο Π.Ε. ή Γενικό Ιατρό Π.Ε.
    Στην περίπτωση όπου δεν υπάρξει ενδιαφέρον από ειδικευμένους Ιατρούς, των ανωτέρω ειδικοτήτων ο Οργανισμός δύναται να συνεργαστεί και με Ιατρούς άνευ ειδικότητας.


    Δηλαδή, από το καλό στο καλύτερο.... Σα να λέμε και με αγροτικούς θα λειτουργούν οι Μονάδες ε; Α ρε κατακαημένοι εξυπηρετούμενοι.... Για μας δεν πάει στο λύκο.. Όπου να ναι καλομελέτα κι έρχεται και στην Αθήνα; Να φεύγουμε οι ειδικευμένοι να μπουν αγροτικοί;....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συνάδελφοι, πολύ σωστά όλα αυτά που αναφέρετε, σημαντική η έλλειψη προσωπικού αλλά και η παντελής έλλειψη αντιδραστηρίων, ουροσυλλεκτών, χαρτιού υγείας, ποτηριών, εκτυπωτή για τη τύπωση ημερησίων καταστάσεων χορήγησης και οποιουδήποτε άλλου εγγράφου δεν νομίζω ότι διευκολύνει τη κατάσταση. Καταρχήν δεν τηρούνται οι στοιχειώδοις κανόνες υγιεινής, κινδυνεύουμε και δεν καταλαβαίνω γιατί δεν αντιδράμε σε όλο αυτό?Η διοίκηση δεν υπογράφει καμία δαπάνη, ούτε εγκρίνει χρήματα για το ταμείο της Μονάδος εδώ και μήνες...που θα πάει αυτή η κατάσταση?μήπως να το κλείσουμε το μαγαζί αφού δεν μπορούμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας χωρίς τα αναλώσιμα που χρειάζεται μια Μονάδα και βάζουμε σε κίνδυνο την υγεία μας?Αναμένω απαντήσεις, σκέψεις, δράσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φοβάμαι ότι θα αναμείνεις για πολύ..... Σου θυμίζω ότι όπως γράφτηκε παραπάνω "μην αναμένουμε τίποτα σε επίπεδο δράσεων. Αρχίζουν τα μπάνια του λαού". Κι εξάλλου, εμείς άντε και το κλείνουμε το μαγαζί.... Κατεδαφιστέο είναι έτσι κι αλλιώς. Οι ιδιοκτήτες όμως, όπως επίσης γράφτηκε, μάλλον το ξανανοίγουν και με αγροτικούς γιατρούς ακόμα..
    Έτσι κι αλλιώς τους εξυπηρετούμενους και τον Σύλλογό τους, τους πελάτες, δεν φαίνεται να τους νοιάζει η ποιότητα των υπηρεσιών και του προσωπικού. Οπότε..... αποχαιρέτα την την Αλεξάνδρεια....
    Μπας κι έχει άλλη γνώμη και πρόταση η αρσυ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο σε όλα...την ΑΡΣΥ περιμένω μπας και έχει καμία ιδέα!

      Διαγραφή
  11. Θα περιμένουμε το μενού των προτάσεων! Αλλά μετά τις διακοπές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμε 12.56... γιατί δηλαδή η αρσυ (και το Σωματείο φυσικά... όλοι τους..) να έχει καμιά ιδέα; για να γεννήσεις ιδέες πρέπει πρώτα να έχεις την διάθεση γι'αυτό....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά!!!Ελπίζουμε να έχουν τη διάθεση λοιπον να ασχοληθούν με το θέμα μιας και είναι μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ.

      Διαγραφή
  13. ΕΡΩΤΗΣΗ ΡΗΤΟΡΙΚΗ
    (γιατί δεν πρόκειται τα μεγάλα κεφάλια μας, δεν μπορούν, να δώσουν ΣΟΒΑΡΗ απάντηση...) :
    Αν δεν είναι ένδειξη της διάλυσης και της νοσηρότητας του ΟΚΑΝΑ ότι φυλλοροούν οι γιατροί του (για όπου αλλού να'ναι...), τότε ποια είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμε 4/7 12.12
    ΠΛΑΚΑ κάνεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ....επειδή σήμερα συνάντησα ήδη δυο χρυσαυγίτες....
    σαν αντίδοτο αυτές οι φωτογραφίες αυτές...
    ή μάλλον σαν βάλσαμο...
    granma
    http://www.kar.org.gr/2014/07/04/30-%CE%BC%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%AC-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%8C%CE%BB%CE%BF/#

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πράγματι υπέροχες. Ευχαριστούμε.
    Όμως ειλικρινά είστε ανεξήγητοι.. Ιδέες και ιδεολογίες, αντιρατσιστικά και ζαπατίστας (και μπράβο γι'αυτά) και για τον οκανα σιωπή.. Κι όχι μόνο. Κυρίως απουσία δράσης.. Και συμβιβασμός με την κατάσταση..
    Την Γενοπ (και άλλους...) τους έχετε ακούσει; Πρώτα πάλη για τα εντός και μετά κηρύγματα και διακηρύγματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενδιαφέρουσα και από τη σωστή σκοπιά η κριτική σου. Ίσως λίγο άδικη για την ΑρΣυ, αλλά δεν πειράζει...
      Ενδιαφέρον και αυτό το άρθρο για τη ΔΕΗ και την αριστερά της νομιμότητας:
      http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/dei-kai-aristera-oxi-alli-nomimotita
      Σκέφτομαι ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα κίνημα που δεν θα φοβάται να αμφισβητήσει την νομιμότητα της "δημοκρατίας" του κεφαλαίου, ή για να το πω αλλιώς "΄η ήσυχοι ή ελεύθεροι" που έλεγε και ο Γληνός (νομίζω..)
      Αλλά κι αυτό για να έχει αποτέλεσμα θα πρέπει, νομίζω, άνθρωποι σαν και σένα να αποφασίσουν να εμφανιστούν, όχι μόνο στα σχόλια αλλά και αλλού.
      granma

      Διαγραφή
  17. Ας μην εστιάσουμε στην αρσυ. Ας μιλήσουμε γενικά για το Σωματείο.
    Ας μην αφήσουμε δε το μυαλό μας να περιδινηθεί σε περιεργες σκέψεις για συνεργασίες και διαπλοκές με Διοίκηση και Εξουσίες. Ας μείνουμε αυστηρά στα ορατά.
    Γιατί αυτή η στάση από το Σωματείο; Είναι αδράνεια; Είναι παραίτηση; Είναι ανεπάρκεια; Τι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Προφανώς και δεν είναι ώρα για περίεργες σκέψεις (παρόλο που δεν είναι κακό να κρατάμε στο μυαλό μας ότι επί δυο χρόνια τώρα η προηγούμενη πλειοψηφία του ΔΣ του Συλλόγου μας διαβεβαίωνε ότι "τώρα υπογράφεται η ΣΣΕ", αλλά καθώς φαίνεται αυτή η διαρκής υπογραφή ευνοούσε αυτούς που δεν ήθελαν με κανένα τρόπο να την υπογράψουν και φυσικά ισχυροποιούσε τη θέση του παλαιοπασόκου και παντός καιρού Γενικού Διευθυντή, ο οποίος πούλαγε, και προσπαθεί να συνεχίσει να πουλάει, το "έχω το σωματείο στο τσεπάκι μου". Είναι παραπάνω από εξοργιστικό, τώρα που το (ξανα)σκέφτομαι αλλά δυστυχώς όταν έγιναν οι εκλογές οι ίδιοι άνθρωποι εξελέγησαν όχι γιατί είναι ΠΑΣΟΚ αλλά γιατί είναι της Πασοκικής λογικής (να βολευτούμε, να μας βοηθήσει ο συνδικαλιστής να βολευτούμε, να μας βοηθήσει ο Γενικός να βολευτούμε κλπ κλπ).
    Τώρα γιατί δεν κάνει το Σωματείο "κάτι". Ίσως φανεί ως επιείκεια προς τα μέλη του ΔΣ αλλά δεν νομίζω ότι μόνοι τους μπορούν να κάνουν κάτι: Οι ΓΣ δεν έχουν κόσμο, οι μονάδες της επαρχίας δεν φαίνεται να μπορούν να κάνουν κάτι στη διάρκεια του καλοκαιριού, αυτοί που κατά καιρούς κινιόντουσαν από τα αριστερά εξαντλούνται σε κριτικές και υπερβολές του τύπου της διακοπής των εισαγωγών, ενώ το "μεγάλο" κόμμα της αντιπολίτευσης συνομιλεί και υποστηρίζει έναν δήθεν συνδικαλιστή, ο οποίος ενδιαφέρεται μόνο για το αν θα είναι αυτός που θα αντικαθιστά τον Πρόεδρο, για το αν θα είναι αυτός που θα μιλήσει στη Συνέντευξη Τύπου και δεν συμμαζεύεται.
    Συμπέρασμα: Η κατάσταση δεν είναι καλή. Μόνη ελπίδα μήπως μπορέσουμε οι υπόλοιποι να το "πάρουμε πάνω μας" και να καταλάβουμε ότι για να γίνει συνδικαλισμός από τα κάτω και να μετατρέψουμε το σωματείο σε "σωματείο βάσης" πρέπει η βάση (δηλαδή εμείς) να συμμετάσχουμε, αλλιώς θα είμαστε πολύ ωραίοι κάνοντας κριτική αλλά εντελώς αναποτελεσματικοί.
    Αν με ρωτήσεις αν ελπίζω ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί, θα σου απαντήσω με τσιτάτο του Galeano:
    "Οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι για να είμαστε απαισιόδοξοι"
    granma

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Οι Μονάδες της επαρχίας δεν ξέρω και πριν το καλοκαίρι τι έκαναν...αλλά ίσως κάνω και λάθος. Δεν είναι το μείζον πάντως.
    Ας έρθουμε σε μας τους "Αθηναίους"... Εστάλη λοιπόν η επιστολή γιατρών στον Βορίδη, που κλείνει " αναμένοντας τις ενέργειές σας, επιφυλασσόμαστε να προβούμε σε κάθε νόμιμη ενέργεια ". Πρωτόκολλο επιστολής 25.6
    Ερώτηση : όχι ποιες θα είναι αυτές οι νόμιμες ενέργειες αλλά πότε; πότε θα σταματήσουμε να αναμένουμε τις ενέργειες του Υπουργού; πότε είναι το όριο για να πούμε ότι τέλος ο εμπαιγμός; (Σημείωση για να μην παρεξηγηθώ : δεν επιθυμώ να αδικήσω τον Υπουργό. Αν το Σωματείο έχει πάρει κάποια απάντηση και δεν μας έχει ενημερώσει γι'αυτό, είναι κατακριτέο.)

    "Οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι για να είμαστε απαισιόδοξοι" ότι "οι νόμιμες ενέργειες" είναι άσκοπες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. "πότε είναι το όριο για να πούμε ότι τέλος ο εμπαιγμός;"
    Απορία ψάλτου βήξ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. granma τι ξέρεις εσύ για την επιστολή; γράφτηκε και στάλθηκε με ειλικρινή σκοπό ή για το θεαθήναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. εδώ granma εκεί granma πού είναι ο granma;..... ξέρει να επιλέγει την σιωπή όταν τα σχόλια - ερωτήσεις χαλάνε την σούπα.. Εκπαιδευμένος..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά εσύ δεν τρώγεσαι με τίποτα. Η ερώτηση που χαλάει τη σούπα και με κάνει να τρέμω από το φόβο μου είναι αν η επιστολή των ιατρών γράφτηκε με "ειλικρινή σκοπό" ή για το θεαθήναι?
      Τι να πω πια... έχει χαθεί το μέτρο...
      granma

      Διαγραφή
  23. Βραζιλία - Γερμανία 0-5
    Χειρότερο σκορποχώρι από τον οκανα και το σωματείο του αυτοί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ναι granma. Η ερώτηση που δεν σου άρεσε είναι αν η επιστολή των γιατρών γράφτηκε με ειλικρινή σκοπό ή για το θεαθήναι. Γιατί αν δεν είχες πρόβλημα με την ερώτηση απλά θα απαντούσες. Αντί να λες τα υπόλοιπα "εσύ δεν τρώγεσαι με τίποτα", τα οποία είναι αποφυγή και τίποτα άλλο. Εσύ μπορεί να νομίζεις ότι απευθύνεσαι σε πρόβατα αλλά δεν σημαίνει ότι όντως είναι έτσι.
    Λοιπόν, το ουσιώδες : η επιστολή των γιατρών γράφτηκε με ειλικρινή σκοπό ή για το θεαθήναι; Μια απλή απάντηση παρακαλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Granma σε παρακαλω μην απαντησεις. Πρόκειται για ασυμμετρη απειλη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Σε πήραν στο (χοντρο)ψιλό....
    Τι άλλο να κάνουμε.. Αυτό μας έμεινε μόνο. Αφού μας δέσατε χειροπόδαρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Τη Τρίτη θα πληρωθούμε το 60% του δεκαπενθημερου και τα υπολοιπα θα δειξει ποτε και αν. Ο σύλλογος έκανε επαφή για την οικονομικη κατασταση του ΟΚΑΝΑ με την κα Παπακώστα και θα τα ξαναπούνε την επόμενη εβδομαδα!!!Ο πρόεδρος ειχε εξασφαλισει την πληρωμη μας μεχρι τελος Δεκεμβριου!!!Χρηματα για λειτουργικά εξοδα των Μονάδων δεν εγκρίνονται!!!Σύμβαση δεν υπογραφεται!!!μέλη της ΑΡΣΥ τί δείκτη προστασίας χρησιμοποιείτε στο αντηλιακό?μήπως ειναι πιο ενδιαφέρον θεμα από όλα τα ανωτερω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Σαν πολύ δεν ασχολούμαστε μαζί τους; Μας δίνανε και μαθήματα.. Να σου πω εγώ για την μάρκα του αντηλιακου. Την καλύτερη της καπιταλιστικης αγοράς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. http://www.moh.gov.gr/articles/ministry/grafeio-typoy/press-releases/2585-deltio-typoy-ths-yfypoyrgoy-ygeias-katerinas-papakwsta-sxetika-me-tis-idiwtikes-monades-antimetwpishs-ths-eksarthshs-apo-eksarthsiogones-oysies

    Granma εσύ την έκανες την καταγγελία;;!
    (μπας κι είσαι λαγός;....)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Την καταγγελία εξ όσων γνωρίζω την έκανε μέσω επερώτησης βουλευτής του ΚΚΕ. Δεν καταλαβαίνω καν πως μπορεί να είμαι "λαγός" και τίνος - δεν μου κόβει σε αυτά τα θέματα. Θυμάμαι όμως πολύ κλα΄τις δηλώσεις Μαλλιώρη όταν πρωτοήρθε ότι θα κατατροπώσει και θα κλείσει τουλάχιστον την απραάνομη κλινική του Αγίου Νικολάου. Δεν νομίζω ότι προσπάθησε καν. Αυτά για τους θαυμαστές της στον ΟΚΑΝΑ.

    Παρεπιπτόντως επειδή σε αυτό τον κόσμο δεν είμαστε μόνοι - ευτυχώς - δείτε λίγο πως αντιδρούν σοβαροί επιστήμοικοί οργανισμοί στην πιθανότητα βλάβης από μη ενδεδειγμένη (ενδοφλέβια) χρήση χαπιών μεθαδόνης που περιέχουν ποβιδόνη.

    http://www.medscape.com/viewarticle/828162?src=wnl_edit_newsal

    Δεν αρκούνται στην επισήμανση των κινδύνων στους χρήστες. Αποσύρουν το προϊόν. Αυτά για την Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ (πρώην και νυν) αλλά και - κυρίως- για τα μέλη της ομάδας των επιστημόνων του ΟΚΑΝΑ, που γνωμοδότησαν ότι όλα είναι εντάξει με το σκεύασμα που περιέχει ταλκη. Επιστήμονες της δεκάρας, για να μην πω τίποτα χειρότερο....
    granma

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Αναφέρεσαι και στον Διευθυντή Εφαρμογών; Είσαι κατάπτυστος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Όχι μόνο αναφέρομαι, αλλά δεν ντρέπομαι κιόλας!
    Εδώ από ότι έμαθα στη συνάντηση με την Επιστημονική Επιτροπή έκανε και κριτική λέει γιατί τον άφησε το Σωματείο να κάνει τις εισαγωγές που αυτός δεν ήθελε αλλά ναγκάστηκε, αλλά δνε βοήθησε και το σωματείο να μη γίνουν οι τρισκατάρατες!
    Τη σκηνή με τον Χατζηχρήστο στο της κακομοίρας που θέλει δήθεν να την πέσει στον Ρίζο και ζητάει να τον κρατήσουν, τη θυμόσαστε? Ε...ακόμη πιο γελοίο!!
    Και να σκεφτεί κανείς ότι κάτι τέτοιοι τύποι ήταν σύμβουλοι υπουργών επί ΠΑΣΟΚ (και δεν έχουν κάνει καμια σοβαρή αυτοκριτική, εξ όσων γνωρίζω τουλάχιστον....) και ετοιμάζονται να αναλάβουν κυβερνητικά πόστα όταν με το καλό η κυβερνώσα αριστερά αναλάβει τη διακυβέρνηση. Μη στριμώχνεστε βρε όλοι θα πάρετε...

    granma

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. όχι "όλοι θα πάρουνε"... όλοι θα (τον) πάρουμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Το "ρεπορτάζ" πάντως της Εφ Συν είναι άρες μάρες!
    Κι όσο για το Σωματείο το καημένο και την άλλη την δύσμοιρη την Επιστημονική Επιτροπή (αυτοί δεν είναι "Επιστήμονες της δεκάρας", είναι της εικοσάρας...) όχι μόνο από "της κακομοίρας" είναι βγαλμένοι αλλά από το ανθολόγιο των ελληνικών κωμωδιών! Οι ταλαίπωροι που τους παρασύρουν τα παντοδύναμα τσουνάμι των διευθυντάδων και διοικητών και προέδρων.... ΧΑ ΧΑ ΧΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. "όταν με το καλό η κυβερνώσα αριστερά αναλάβει τη διακυβέρνηση"....
    Όταν αναλάβουν αυτοί σωθήκαμε granma... θα πέσει πιο γέλιο κι από τώρα.. Όπως πέφτει γέλιο και με σας, την μη κυβερνώσα αριστερά. Μέσα στην πάλη είσαστε, τρομάρα σας... Θεομπαίχτες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Πόσοι είναι οι καρεκλοκένταυροι του ΔΣ του Σωματείου; 5; Και αν θυμάμαι καλά, ζητούσαν να γίνουν και περισσότεροι; 7; Ή μήπως και παραπάνω; Αλλά δεν τους ακούσαμε.... Και να τώρα τι παθαίνουμε! Από το κακό στο χειρότερο μας σπρώχνουν η μοίρα μας και τα μνημόνια. Ενώ αν τους είχαμε κάνει 7 σαμουράι, κάτι θα άλλαζε! (όχι, μην πάει το μυαλό μας σε χαρακίρι... καρέκλες - επίπλωση για τους 7 μπορεί να άλλαζαν.. χώρια που μπορεί να χε μπει κι ο granma ο κομμαντάντε στο συμβούλιο!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Μην ανησυχείς. Θα μας στηρίξει το ψευτοσωματείο.
    ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Εχετε να γραψετε απο 28 ιουνιου.μαλλον δεν ειναι τυχαιο.τετοια χαλια στον οκανα και κυριως για τους εργαζομενους του, ΔΕΝ εχουν ξαναυπαρξει. Και νιωθετε καλα τις ευθυνες σας γι αυτο, κι ας μην τις μολογησετε ποτε. Δεν υπαρχει μεγαλυτερη αηδια απο την αποφορα που αναδιδει η συνθηκολογηση της οποιας αριστερας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. granma....
    τα είπαμε. ΑΗΔΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. epistoli-giatroy-apo-tous-papoua-stamatiste-to-rantisma
    granpa

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι χιούμορ!
      Μπράβο ρε φίλε, σου εύχομαι να νοιώσεις κάποτε τον τρόμο και τον θυμό του Παλαιστίνιου που βομβαρδίζεται εδώ και 10 ημέρες μπας και κουνηθεί το μυαλό σου, αν υπάρχει.

      Διαγραφή
  41. Τι συμβαινει επιτελους με την αρσυ;;;;;;;;
    Τι σας ριχνουν στο ποτο και λιποθυμησατε τις πιο κρισιμες ωρες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Γιατι ανωνυμε 10.18, εσυ νιωθεις αυτον τον τρομο και θυμο οταν παιζεις με το λαπτοπ σου και τα υπολοιπα ακριβα παιχνιδακια σου;αντε πουλα αλλου την ψευτοαλληλεγγυη σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Μορε καλα τα λετε αλλα τα παιδια ? Θανατηφορα φαρμακα τους δινεται οπως λετε κ οι ιδιοι!!! Ισως θα επρεπε να νοιαζεσται περισσοτερο γ αυτα !!! Κ οχι κοβουν το 1 κ γινονται χρονια εξαρτιμενοι απο ωπος αναφερεται πιο πανω θανατιφορο φαρμακο!! Δεν ειναι μονο η ενδοβλεβια χριση κινδινος αλλα κ οι κανονικη!! Κοιταξται τα δοντια τους π.χ κοιταξε εχουν γινει λθποσαρκη! Δηλ. Που η βοηθεια? Καταστρεφοναι!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή