Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ 15.06.14


Α. Η εικόνα
(εισαγωγή απαραίτητη για να δημιουργηθεί ατμόσφαιρα αγωνίας)    
Όσον αφορά το περίγραμμα, δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές κατά την απουσία μας. Για να έχουμε όμως μια συνολική εικόνα  της κατάστασης, ανακεφαλαιώνουμε:
1. Λεφτά δεν υπάρχουν. Από το επόμενο δεκαπενθήμερο και στη συνέχεια, δεν ξέρουμε πόσα – και για πόσο – θα υπάρχουν.  Όχι της μισθοδοσίας μόνον- γενικά τελειώνουν. Η θρυλούμενη αύξηση της επιχορήγησης, δεν φαίνεται  (ακόμα;) στον ορίζοντα.
2. Συλλογική Σύμβαση δεν έχουμε. Το «καλό κλίμα» παραμένει, ωστόσο. Η διοίκηση «αποφασίζει και διατάζει», αλλά πρώτα ρωτά τη γνώμη μας (δε χρειάζεται να την ακούσει κιόλας…), δεν αρνείται (στα λόγια) να υπογράψει τη Συλλογική Σύμβαση (απλώς  δεν το πράττει), και ο πρόεδρος παραμένει ευγενέστατος και κόσμιος (ξέρετε τώρα – δεν εκσφενδονίζει αντικείμενα στους συνομιλητές του, δεν τους βάζει πινέζες στις καρέκλες κλπ)
3. Θεραπεία «σωστή» δεν μπορούμε να παρέχουμε, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες. Παραμένει το πρόβλημα (μη) προμήθειας του Suboxone για όλο το καλοκαίρι, δεν  υπάρχουν αντιδραστήρια (παρά μόνον  για τις νέες εισαγωγές – κι ούτε καν αυτό δεν είναι σίγουρο), δεν θα καλυφθούν οι ελλείψεις προσωπικού (αυτές μάλλον ουδέποτε…). Οι παρούσες συνθήκες, φυσικά, δε μας αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας ούτε για επαρκείς προμήθειες Prenorvine και Μεθαδόνης, ούτε για αναλώσιμα και εμβόλια κοκ. Και δεν συζητάμε για τα «φιλόδοξα» προγράμματα που στήνονταν ή λειτουργούσαν (φυλακές, σωματική αποτοξίνωση, δίκτυα γονέων, δημιουργική απασχόληση και τόσα άλλα) - αυτά θα τα φάει η μαρμάγκα της «νέας μεγάλης ιδέας»…
4. Από «βιτρίνα» όμως, θα σκίσουμε: Θα εισάγουμε 360 ασθενείς με διαδικασίες εξπρές μέσα σε 15 μέρες, ανοίξαμε μονάδα στη Βέροια  η οποία θα λειτουργήσει, λένε, με εθελοντές (!), ετοιμάζουμε μονάδες σε Πύργο,
Μυτιλήνη – άσε που θα ασχοληθούμε και με τις υπόλοιπες εξαρτήσεις  (κάπνισμα, τζόγο, διαδίκτυο κι ό,τι άλλο βάλει ο νους του ανθρώπου)

Β. Οι πρωταγωνιστές
1.Η ηγεσία του υπουργείου υγείας (παλιά και νέα), ο (νέος) πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ και το (παλιό και νέο) ΔΣ όπως και ο (διαχρονικός) γενικός διευθυντής συνεχίζουν ακάθεκτοι «τη δουλειά τους»: συμπιέζουν «όσο δεν παίρνει» το κόστος των υπηρεσιών αδιαφορώντας για το τι συνέπειες έχει αυτό στην ποιότητα και αποτελεσματικότητά των προγραμμάτων ή στις ζωές εξυπηρετούμενων και εργαζομένων, ενώ καθόλου αδιάφοροι δε μένουν στο τι μπορούν οι ίδιοι να κερδίσουν από τη «δουλειά» (χτίζοντας, αν μη τι άλλο, το προφίλ του «κοινωνικά ευαίσθητου» και ταυτοχρόνως αποτελεσματικού ή/και  απαραίτητου και ελπίζοντας να το εξαργυρώσουν σε ό,τι ο καθείς  χρειάζεται).
2. Οι «πανταπρόθυμοι» συνάδελφοι (με θεσμικό ρόλο ή χωρίς) σπεύδουν να δώσουν στη διοίκηση το επιστημονικοφανές άλλοθι που χρειάζεται για να κρατήσει τα προσχήματα – «δε χρειάζεται πάνω από μια εξέταση ούρων το μήνα – μπορούμε να δουλέψουμε μόνο με την κλινική εικόνα», «δε χρειάζεται  Suboxone, μωρέ – εντάξει, το γράφει το πλαίσιο αλλά δε χάλασε κι ο κόσμος αν δεν έχουμε» κοκ
3.Οι εργαζόμενοι. Η μεγάλη πλειοψηφία, παρακολουθεί - αμήχανα; μπαϊλντισμένα; οργισμένα; μοιρολατρικά; φοβισμένα; - πάντως παρακολουθεί τις εξελίξεις
4. Τα μέλη των προγραμμάτων επίσης παρακολουθούν
5. Είπαμε ν’ αποφύγουμε τα σχόλια του συρμού, αλλά τελικά θα το πούμε: Μεγάλη εντύπωση και δικαιολογημένη οργή μας προκάλεσε η σπίλωση και παύση του Γιάννη Δαραβίγκα από τη θέση του Αν. Προέδρου. Ήταν τόσο ταιριαστός με τα υπόλοιπα πρόσωπα, τόσο αντίστοιχος με τη σημασία που η πολιτεία δίνει στην αντιμετώπιση της εξάρτησης! Προφανώς τον φοβήθηκαν – κατάλαβαν πως θα χαλάσει την επίφαση σοβαροφάνειας και επιστημοσύνης της διοίκησης και τον έπαυσαν…  

Γ. τι έγινε ως τώρα
Οι αποφάσεις των προηγούμενων συνελεύσεων σε σημαντικό βαθμό υλοποιήθηκαν:
1.Έγινε η συνέντευξη τύπου την Πέμπτη. Η τοποθέτηση του Συλλόγου ήταν αυτή της ανάδειξης και καταγγελίας των προβλημάτων (υποχρηματοδότηση, ΕΣΣΕ, λειτουργία μονάδων) και όχι η εμμονή στην «άρνηση των εισαγωγών» - την οποία, ούτως ή άλλως, κανένας εργαζόμενος δε θεωρεί αυτοσκοπό. Δυστυχώς, τα φώτα της  δημοσιότητας στράφηκαν κυρίως στη φάρσα Δαραβίγκα.
2. Έγινε προσφυγή στον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας, το ΔΣ του οποίου αποφάσισε την πολιτική στήριξη των εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ  και ανέθεσε στη νομική του υπηρεσία να διερευνήσει τις περαιτέρω κινήσεις. Ανάλογες κινήσεις αναμένονται και προς την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας.
3. Την προηγούμενη εβδομάδα τελείωσε το Suboxone. Μετά από έντονη πίεση (δηλαδή την ξεκάθαρη άρνηση γιατρών να συναινέσουν στην μη τήρηση του πλαισίου), το πρόβλημα λύθηκε προσωρινά. Πολύ σύντομα θα χρειαστεί να το αντιμετωπίσουμε ξανά (ξαναθέτοντας με τον ίδιο τρόπο τα ίδια επιχειρήματα, ο καθένας από τη μεριά του – ως γνωστόν, σ’ αυτό τον οργανισμό ζούμε την ημέρα της μαρμότας). Επειδή πολλά γράφτηκαν στο blog για το θέμα, θα γίνουμε λίγο πιο αναλυτικοί. Τα σημαντικά σημεία, κατά τη γνώμη μας, είναι
          I.        Η ευκολία με την οποία οι διοικούντες, όταν προκύπτει ένα πρόβλημα, το μετακυλούν στις πλάτες άλλων – στη συγκεκριμένη περίπτωση των γιατρών και των ασθενών – με εντυπωσιακή χαλαρότητα και άνεση: «Δεν θα πάρουμε Suboxone , οπότε δώστε Prenorvine. Ά, δεν το επιτρέπει το πλαίσιο για κάποιους λόγους; Εντάξει, τότε κόψτε τα Take Home. Ούτε αυτό το θέλετε; Ε, βρείτε μια λύση βρε αδελφέ…»
         II.       Η ευκολία με την οποία κάποιοι «πανταπρόθυμοι» σπεύδουν να δώσουν το επιστημονικό άλλοθι «Στο κάτω- κάτω, παλιά δεν υπήρχε το φάρμακο» (Ορθώς! Ακόμα παλιότερα, μάλιστα, οι ψυχικές παθήσεις αντιμετωπίζονταν με ψυχρολουσίες και ινσουλινικό κώμα, για να μην αναφέρουμε τους εξορκισμούς…)
       III.        Η ευκολία με την οποία άλλοι έσπευσαν να αποκρούσουν το "μπαλάκι" ρίχνοντάς το πίσω στη διοίκηση: «να μας πουν αυτοί τι να κάνουμε». Λες κι αν ένας γιατρός ακολουθήσει τις οδηγίες ενός (πχ) οδοντιάτρου ή (πχ, πάντα) οικονομολόγου για τη φαρμακευτική αγωγή κι ο ασθενής πεθάνει, ο γιατρός θα μπορέσει να ξανακοιμηθεί ήρεμος – ή θα απαλλαγεί των ποινικών ευθυνών.
      IV.        Ευτυχώς, πιο σημαντική απ’ όλα στάθηκε η προσπάθεια συλλογικής συζήτησης και τοποθέτησης των υπευθύνων των μονάδων της Αθήνας, που απαίτησαν το αυτονόητο: να κάνει η διοίκηση «τη δουλειά της» για να μπορέσουμε κι εμείς να συνεχίσουμε τη δική μας.
Τα μη σημαντικά σημεία, κρίνουμε πως είναι:
         I.            Οι λόγοι που η διοίκηση προβάλλει .Μας είναι αδιάφοροι. Ένα πρόγραμμα υποκατάστασης δεν μπορεί να ξεμένει από υποκατάστατα για κανένα λόγο.Χρειάζονται  παραπάνω εξηγήσεις, άραγε;
       II.            Το ποιοι υπέγραψαν και ποιοι όχι. Σχεδόν όλοι υπέγραψαν – και πραγματικά αναρωτιόμαστε προς τι τόση επιμονή στα σχόλια. Δεν συζητήθηκε το θέμα στις θεραπευτικές ομάδες; (Ελπίζουμε να μην αναρωτιούνται οι αναγνώστες μας μήπως δεν βάλαμε τα ονόματα για να καλύψουμε τους γιατρούς – μέλη της ΑΡΣΥ που δεν υπέγραψαν…)
4. Έγινε μια σύσκεψη με εκπροσώπους από τους εργαζόμενους στο ΚΕΘΕΑ και το 18ΑΝΩ. Συζητήθηκε η δυνατότητα κοινών κινητοποιήσεων και εξωστρεφούς δραστηριότητας, που θα αναδείξει την ενότητα των προβλημάτων στο χώρο και θα δυσκολέψει την πολιτική της «σαλαμοποίησης». Η αρχή θα γίνει με κοινή συνέντευξη τύπου με την ευκαιρία της «Παγκόσμιας Ημέρας κατά των ναρκωτικών».
5. Κυκλοφόρησε ένα, κατά τη γνώμη μας, πολύ σοβαρό και στη σωστή πολιτική κατεύθυνση κείμενο των «μπλοκάκηδων» γιατρών, που εκτός από την εργασιακή σχέση και τα προβλήματα που αυτή βάζει, ανοίγει το θέμα που αρκετοί από τους «υπεύθυνους» ιατρούς κάνουν πως δεν βλέπουν: πώς μπορείς να μιλάς για θεραπεία σε αυτές τις συνθήκες λειτουργίας; Είναι άμεση ανάγκη να συνονιστούμε όλοι και να αντιμετωπίσουμε συλλογικά τα προβλήματα. Το Σωματείο δεν έχει καμία δικαιολογία για να μην ασχοληθεί με τις επισφαλείς σχέσεις εργασίας: αυτή τη φορά οι εργαζόμενοι δεν φαίνεται να αδιαφορούν - το αντίθετο μάλιστα.

Δ. Τι να κάνουμε 
Πολλά πολλά πράγματα – διότι αν δεν τα κάνουμε τώρα, μάλλον δεν θα έχουμε την ευκαιρία να τα δοκιμάσουμε στο μέλλον.

  • Να κατέβουμε στη συνέλευση της Αθήνας (Πέμπτη19.06), ώστε
-να συζητήσουμε με ειλικρίνεια το γιατί οι άνθρωποι που άμεσα πλήττονται από τις εξελίξεις (εργαζόμενοι και θεραπευόμενοι) συνεχίζουν να παρακολουθούν αμέτοχοι, και τι μπορεί να γίνει για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση.
-να «μετρηθούμε» και ν’ αποφασίσουμε τι θα κάνουμε – όσοι κι αν είμαστε. Ιδέες έχουν «πέσει στο τραπέζι» πολλές – άλλες πιο «παραδοσιακές» κι άλλες πιο ευφάνταστες. Η 26η Ιουνίου θα μπορούσε να είναι η αρχή ενός νέου κύκλου.

  • Να γίνει σειρά ενημερώσεων και δράσεων και στις μονάδες της περιφέρειας.
  • Να αναζητήσουμε συμμαχίες, όχι μόνο στο «στενό» χώρο της αντιμετώπισης της εξάρτησης αλλά παραέξω, στην κοινωνία. Στα σωματεία εργαζομένων που πλήττονται από την ίδια βάρβαρη και απάνθρωπη πολιτική, στις γειτονιές και στις κοινωνικές δομές που στήνονται, στους  ανθρώπους που αγωνίζονται για τη ζωή και την αξιοπρέπειά τους.
  • Να διεκδικήσουμε την υπογραφή αυτής, έστω, της κουτσουρεμένης ΣΣΕ. Δεν χαλαλίζουμε κανένα δικαίωμα μας καταχτημένο με αγώνες.
  • Να υπερασπιστούμε τη δουλειά μας: να εξηγήσουμε στην κοινωνία το πρόβλημα της εξάρτησης, τη σημασία της μείωσης της βλάβης, τη σημασία που έχει η δουλειά μας για τη ζωή των ασθενών.
Αλλιώς; Αλλιώς θα παραμείνουμε σκυφτοί «στη σκοτεινή ταβέρνα», που λέει κι ο ποιητής.
«Φταίει το κακό το ριζικό μας;
Φταίει ο θεός που μας μισεί;
Φταίει το κεφάλι το κακό μας; /…/
Ποιος φταίει; Ποιος φταίει; Κανένα στόμα
δεν το ‘βρε και δεν το ‘πε ακόμα./…/  
Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα,
προσμένουμε – ίσως – κάποιο θαύμα»

50 σχόλια:

  1. Να αναζητησουμε συμαχιες παρα εξω και οχι μονο στα στεγνα,συμαχιες στην κοινωνια.
    Να υτερασπηστουμε την δουλεια μασ και το ποσο συμαντικη ειναι η μειωση βλαβης.
    Αν και αργα παλυ καλα .Σωστα και τα υπολοιπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εσυ καλυτερα αναζητησε ενα ορθογραφικο λεξικο

      Διαγραφή
    2. δεν ντρέπεσε καημένε να ειρωνεύεσε τον άνθρωπο που τολμάει να γράφει τη γνώμη του ; Εσύ έχεις να μας γράψεις καμιά γνώμη που ξέρεις καλή ορθογραφία; Γιατί αυτός έχει
      Εδώ μέσα είναι blog παράταξης επαγγελματικού συλλόγου και παρόλο που γράφουμε ανώνυμα, ξέρουμε ότι όλοι όσοι γράφουν είναι γνωστοί και κάτι παραπάνω: συνάδελφοι
      Είναι blog "κλειστής" ομάδας που γνωρίζονται μεταξύ τους και θεωρώ πως αυτό που έκανες είναι ντροπή σου

      Διαγραφή
    3. Το παραπανω ανορθογραφο σχολιο το εκανα εγω ενας θεραπευομενο.Ο ιδιος που ειπα οτι λυπαμε για καποια πραγματα.
      Δεν εχω τελειωσει σχολεια και τα λαθη ειναι λογο αφηρημενης φαντασιας.
      Μην ανησηχητε δεν παρεξιγιεμε.

      Διαγραφή
  2. Να συναντηθούμε και να συζητήσουμε με ειλικρίνεια, συμφωνώ απόλυτα. Γιατί, ενώ στην επαναστατική θεωρία είμαστε καταπληκτικοί, στην πράξη τα έχουμε δεχτεί όλα. Όλα όμως. Χωρίς εξαίρέσεις. π.χ.: Να κλείσουν οι παλιές μονάδες (που έτσι κι αλλιώς λειτουργούσαν ήδη τότε υπό συνθήκες το λιγότερο καταγγελίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όχι μόνο στον Ιατρικό Σύλλογο), να βάλουμε "πλάτη" στο άνοιγμα των νέων (επειδή συμφωνούμε κι εμείς ότι πρέπει να σωθούν τα "παιδιά" που περιμένουν στη λίστα, ανεξαρτήτως του αν αυτό που προσφέρουν σαν θεραπεία οι "μονάδες" αυτές πλησιάζει έστω και λίγο, έστω κι ετυμολογικά την έννοια της "σωτηρίας". Όχι πως θα έπρεπε γιατί ξεχνάμε ότι μιλάμε για ΔΟΜΕΣ θεραπευτικές, όχι για παραρτήματα των αδερφών του ελεόυς ), να λειτουργούμε με 4ωρη φύλαξη (δεν θέλεις φύλακα να λειτουργήσεις, άλλωστε οι μονάδες παρέχουν θεραπεία, δεν είναι σωφρονιστικά ιδρύματα) και χωρίς ιατρούς (δεν χρειάζονται μωρέ, το υποκατάστατο είναι άκακο σαν τη λεμονάδα και πανάκεια, πρέπει να το δώσουμε σε όλους να σωθούν!), να δουλεύουμε σε υπόγεια, πατάρια, δίπλα στα λήμματα νοσοκομείων, χωρίς επαρκείς χώρους, σε κτίσματα αμφιβόλου ποιότητος που φτιάχτηκαν στην κυριολεξία στην τούρλα του Σαββάτου, με το προσωπικό να έχει για μήνες τον ρόλο του εργολάβου οικοδομών (μόνο στο όνομα, όχι στη χάρη- δηλ. στα εξωφρενικά ποσά που έχουμε δει να παρελαύνουν σε τιμολόγια μπροστά στα μάτια μας κι ενώ εμείς υφιστάμεθα απανωτές μειώσεις μισθού). Κι αφού το όραμα της μείωσης της βλάβης ολοκληρώθηκε με τόση επιτυχία (συγχωρήστε με αν ξεχνάω να μνημονεύσω κάποιες διαστάσεις του, είναι τόσες πολλές), τώρα επιτέλους τελειοποιείται. Κι εμείς τσακωνόμαστε για το αν θα ζητήσουμε περισσότερα αντιδραστήρια για να τα πάρουμε τα παιδιά επειδή είμαστε κατά βάση ανθρωπιστές ή αν θα αρνηθούμε τις εισαγωγές (" ο θεός να τις κάνει"). Να μην τις αρνηθούμε, να τις δεχτούμε. Να συντελέσουμε κι εμείς σ'αυτήν την υποκρισία, στην ψεύτικη και υποκριτική ελπίδα "θεραπείας" σ' αυτούς του ανθρώπους και στις οικογένειές στους. Γιατί μόνο οι "ανθρωπιστές" συνάδελφοι και διοικήσεις κόπτονται γι'αυτούς. Όλοι οι υπόλοιποι που ζητάμε στοιχειωδώς επιστημονικά θεραπευτικές συνθήκες εργασίας, είμαστε οι "απανθρωπιστές" που ερχόμαστε στη δουλειά μόνο για τον "μισθουλάκο". Να μιλήσουμε ειλικρινά λοιπόν, υποκρισία τέλος. Όταν οι μονάδες θα έχουν τιγκάρει και θα είναι πλέον επίσημα πιάτσες, όχι απλή προέκτασή της, να κάνουμε απεργία την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών. Και να συζητήσουμε με τσάι και συμπάθεια για το πώς θα την παλέψουν οι εργαζόμενοι και πώς θα αντέξουν οι ασθενείς που σοβαρότατα κάνουν θεραπεία, έχουν όντως βοηθηθεί και καθημερινά φρίττουν για το "θεραπευτικό" περιβάλλον που τους παρέχουν οι Μονάδες του ΟΚΑΝΑ. Αλλά, ξέχασα..Κάποιοι είμαστε υπερβολικοί και δεν αγαπάμε την δουλειά μας. Ως προς το γιατί δεν κινητοποιείται ο κόσμος...Για να μπεις στη μάχη, ειδικά όταν είναι τόσο αμφίβολο το αποτέλεσμα, θα πρέπει το λιγότερο να αισθάνεσαι ότι ο στόχος είναι κοινός για όλους τους συναγωνιστές. Κι αυτό δυστυχώς είναι πλέον τελείως αμφίβολο..Ειλικρινά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΠΡΑΒΟ σε όποιον/α από μας έγραψε αυτό το σχόλιο!

    Φυσικά μην περιμένεις συνάδελφε μπράβο και από τους ινστρούκτορες.. Το αντίθετο. Να αναμένεις όπου να'ναι την επίπληξη... Τι άλλο να περιμένεις από όσους συνεχίζουν στην γραμμή “...ποιοι υπέγραψαν και ποιοι όχι;...
    πραγματικά αναρωτιόμαστε προς τι τόση επιμονή στα σχόλια”

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν μπορω παρα να συμφωνησω με το σχολιο του ανωνυμου 10.02.Ετσι ειναι.
    "Οφειλεις "ομως να αγωνιστεις για εμενα(ασθενης) και για εσενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πιο κακό ριζικό και από τους "δειλούς, μοιραίους κι άβουλους" είναι οι δειλοί, μοιραίοι (αλλά ΟΧΙ άβουλοι) και υποκριτές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. …απάντηση σε παλαιότερο σχόλιο του Ανώνυμος15 Ιουνίου 2014 - 3:28 μ.μ. που ταιριάζει απόλυτα με την κουβέντα που άνοιξε σήμερα…
    Αγαπητέ/η Ανώνυμος15 Ιουνίου 2014 - 3:28 μ.μ.
    Κατ΄ αρχάς δεν χρειάζεται να ζητάς καμία συγνώμη για την παρέμβασή σου.
    Δεν χρειάζεται να λυπάσαι για όλα όσα λες πως έχεις πετύχει (τα οποία δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητήσω),ούτε βέβαια για τον σεβασμό με τον οποίο περιβάλλεις την θεραπευτική σχέση που έχεις χτίσει με τους θεραπευτές σου. Εξάλλου είναι και τα δύο εξαιρετικά σπάνια στον ΟΚΑΝΑ της καθολικής «συντήρησης» και μόνο συγχαρητήρια σου αξίζουν γι αυτά
    Παρ΄ όλα αυτά έχεις κάθε δικαίωμα να λυπάσαι…
    …για την κακώς εννοούμενη έννοια της «συντήρησης» με την οποία έχουν εμποτιστεί χιλιάδες συνθεραπευόμενοί σου (αλλά, δυστυχώς και πολλοί συνάδελφοί μου) και έχει οδηγήσει εν πολλοίς στην καλλιέργεια της νοοτροπίας του «τζάμπα πιώματος» και όχι αυτής των κινήτρων για να απέχει κανείς από τη χρήση
    …για την ευθύνη που έχουν για την κατάσταση αυτή πολιτικές ηγεσίες, διοικήσεις και κάθε λογής «ινστρούκτορες» που αντιμετωπίζουν διαχρονικά τους θεραπευόμενους ως πειραματόζωα και τους εργαζόμενους ως αναλώσιμους που «τους κάνουν και χάρη επειδή τους δίνουν ένα μισθό»
    …για τους συναδέλφους μου που κάνουν πως δεν βλέπουν και συντηρούν αυτή την κατάσταση
    …για μέλη των προγραμμάτων, που προσπαθώντας να ασκήσουν θεσμικό ρόλο, πρωτοστατούν σε κινήσεις που προπαγανδίζουν το δικαίωμα στη χρήση
    …για το γεγονός πως τα «νταραβέρια» πέριξ των Δομών του ΟΚΑΝΑ είναι μια καθημερινότητα ορατή σε όλους
    …για το γεγονός πως η αδιάκριτη και ανεξέλεγκτη χρήση του take home καθώς και η κακοδιαχείριση του έχει γεμίσει τις πιάτσες με παρανόμως διακινούμενα υποκατάστατα, τα οποία διοχετεύονται ακόμα και σε ανήλικους
    …για το γεγονός πως μια πολύ μεγάλη μερίδα μελών βρίσκονται συνεχόμενα σε παράλληλη και επικίνδυνη για τη ζωή τους χρήση και εμφανίζει εικόνα παραμέλησης και εξαθλίωσης
    …για το γεγονός πως μία από τις συνέπειες αυτής της κατάστασης είναι η έξαρση της παραβατικότητας και των βίαιων συμπεριφορών επί δικαίων και αδίκων.
    …για το γεγονός πως σε όλη αυτή την κατάσταση κάνουν τα «στραβά μάτια» και πολύ συχνά την ενισχύουν όχι μόνο τα μέλη των Προγραμμάτων αλλά, δυστυχώς, κυρίως πολλοί συνάδελφοί μου παραβιάζοντας κάθε έννοια δεοντολογίας
    …για το γεγονός πως η περίπτωση της δικής σου καλής πορείας αποτελεί, δυστυχώς, εξαίρεση και σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στη ματαίωση που βιώνουμε καθημερινά ως θεραπευτές/τριες μέσα στο πλαίσιο που περιγράφω παραπάνω
    Δεν έχω πρόθεση να σε πείσω για κάτι. Αναφέρομαι σε δεδομένα που φαντάζομαι ότι τα γνωρίζεις ήδη και ελπίζω να σε έχουν προβληματίσει
    Για όλα αυτά, προσωπικά λυπάμαι, δεν μπορώ να τα υπερασπιστώ…Αλλά έχω και κάθε δικαίωμα να αγανακτώ και να εναντιώνομαι , απέναντι σε αυτή την κακώς εννοούμενη «συντήρηση» που προωθείται, για οικονομικούς και μόνο λόγους, ως ο ένας και μοναδικός δρόμος για την λειτουργία των Δομών του ΟΚΑΝΑ. Έννοια που στερείται στόχου, επιστημονικότητας, δεοντολογίας και ανθρωπισμού. Είναι ελπιδοφόρο το ότι μέσα σε αυτή τη λύπη, τη ματαίωση και την αγανάκτηση είμαστε αρκετοι/ες συνοδοιπόροι αν κρίνω από τα σχόλια που διαβάζω το τελευταίο διάστημα…. Όσο για τις «επιπλήξεις» από τους «ινστρούκτορες» τις έχουμε συνηθίσει εδώ και χρόνια και δεν μας προκαλούν πια τίποτα περισσότερο από αηδία και αποστροφή…
    Με κάθε σεβασμό προς την προσπάθειά σου… καλή συνέχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σε ευχαρηστω για τα καλα σου λόγια..
    Δυστηχως με το λιγο μυαλο που εχω ειμαι σε θεση να με προβληματιζουν αυτα που λες ,δλδ την κακη ενοια της συντηρισης
    Ο προβληματισμος μου με οδηγει στο να απεχω απο αυτα,κλεινωντας ματια κ αυτια.
    Ο προβληματισμος μου με οδηγει πολες φορες να ντρεπομαι να πω οτι ειμαι στον Ο.ΚΑ.ΝΑ ξερωντας τι γνωμη εχουν καποιοι τριτοι.
    Δυστηχως ειμαι ακομη στην θεση να καταλαβω ποιος φταιει και το πως η καθε πολιτικη ηγεσια αντιμετοπιζει τον οργανισμο απο την ιδρυση του μεχρι τώρα,συν τις διοικησεις του συν καποιων λιγων η πολλών δεν ξερω εργαζομενων.
    Με το μυαλο μου αυτο το λιγο μπορω να καταλαβω ακόμα και την εξαιρεση,να σου πω ομως οτι ευτηχως υπαρχουν και αλλες εξαιρεσεις.
    Το "παραπονο μου" αυτο ειναι γιατι αφου υπαρχουν αυτες οι εξαιρεσεις γιατι δεν τις υπερασπιζετε καποιος?
    Τελος, ειναι πολυ αντιφατικο το δικαιωμα στην χρηση με το ασθενης θεραπευομενος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και αίφνης μια έκλαμψη.... (όχι, δεν είναι επιληψία..)
    ΑΡ ιστοτεχνική Σ υνωμοσία Υ ποκρισίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αθήνα, 16 Ιουνίου 2014

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
    Στη Συνάντηση των Εθνικών Συντονιστών κατά των Ναρκωτικών που πραγματοποιήθηκε σήμερα, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας, στο Ζάππειο, παρευρέθηκε και μίλησε ο Υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης.
    Ο Μάκης Βορίδης, στην τοποθέτησή του, τόνισε ότι:

    H χρήση των ναρκωτικών ουσιών είναι ένα βαθύτατα κοινωνικό πρόβλημα. Για να ανταποκριθούμε σε αυτό το κοινωνικό πρόβλημα, η απάντησή μας πρέπει να είναι και κοινωνική. Γιατί μία μονόπλευρα ιατρική απάντηση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να στοχεύσει στα αίτια του φαινομένου. Η μάστιγα κατά των ναρκωτικών δεν είναι μια μάχη που μπορεί να κριθεί από τη μια μέρα στην άλλη. Δεν είναι μια μάχη που πρέπει να δίνεται στο στίβο των εντυπώσεων.

    Από το site του Υπουργείου Υγείας.

    Αφιερωμένο στους ψευδοεπιστήμονες – δογματικούς που μας έχουν μπουκώσει με τρίχες τα τελευταία χρόνια. Για να υποστηρίξουν τακτικές εντυπώσεων. Και σε αυτούς που δεν έχουν τολμήσει να λούσουν από πάνω μας αυτές τις τρίχες…

    Εμμανουήλ Ξάνθε με τι λούζεσαι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. http://www.alli-apopsi.gr/ugeia/gia-leitourgia-tou-okana-ste-beroia.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Άνθρωποι που ενθουσιάζονται από μια κοινοτοπία που είπε ο Βορίδης.
    Αυτή η Ελλάδα μπορεί να μας πληγώσει κι άλλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ...άστα να πάνε
      κι εγώ νόμισα προς στιγμή πως κάτι διαφορετικό πάει να αναδυθεί διαβάζοντας τα εξαιρετικά προηγούμενα σχόλια.
      τελικά μάλλον δεν υπάρχει ελπίδα σωτηρίας. Η ανθρώπινη ανοησία είναι ανίκητη...

      Διαγραφή
  12. Φυσικά και είναι ανίκητη η ανθρώπινη ανοησία! Απόδειξη ; πώς δεν καταλαβαίνει κάποιος (ή κάνει ότι δεν καταλαβαίνει...πάλι ανόητος δείχνεται..) τι νόημα είχε το σχόλιο για τον Βορίδη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. επειδή και πάλι δεν καταλαβαίνω βοήθησε με να καταλάβω

      Διαγραφή
  13. Και μετά τον ορισμό της ανοησίας....
    Ας πούμε κάτι για την ταμπακιέρα :
    Πώς τής φαίνεται της ΑΡ Σ Υ η κίνηση των θεραπευομένων της Βέροιας να κάνουν ό,τι ξορκίζει η Σ Υ σαν το λιβάνι (προσφυγή στον εισαγγελέα) ;
    Πώς της φαίνεται της Σ Υ η κίνηση των θεραπευτών της Βέροιας να δηλώσουν ότι θα σταματήσουν τις εισαγωγές (ως αυτονόητο μεσο αντίδρασης) ; Άλλο η Βέροια και το ραβανί της, άλλο η Αθήνα και οι εργαζόμενοί της (και οι θεραπευόμενοί της) ; .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μια διευκρίνηση: στη Βέροια δεν υπάρχει γιατρός και πολύ καλά έκαναν θεραπευόμενοι και εργαζόμενοι. Στις μονάδες της Αθήνας στις οποίες γίνονται εισαγωγές υπάρχει και γιατρός και αντιδραστήρια.
    Νομίζω ότι το πρόβλημα δεν είναι η λειτουργία των μονάδων που κάνουν εισαγωγές, το πρόβλημα είναι η λειτουργία των υπόλοιπων μονάδων που δεν κάνουν εισαγωγές (προς το παρόν). Επίσης στη Βέροια οι εργαζόμενοι (εκ των οποίων μόνο μια του ΟΚΑΝΑ) ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ με τα ονοματάκια τους το κείμενο που έστειλαν. Η Αριστερή Συσπείρωση μπορεί να έχει ότι γνώμη θέλει, υποθέτω όμως ότι κι εδώ αν κάποιοι θέλουν, μπορούν αν υπογράψουν και να πάρουν την ευθύνη να πάνε όπου νομίζουν. Αν δεν κάνω λάθος ο Σύλλογος (με πρόταση της Αριστερής Συσπείρωσης) και με το κείμενο που υπέγραψαν κάποιοι γιατροί, πήγε στον ΙΣΑ και απέσπασε απόφαση στήριξης, αναμένεται δε συζήτηση στο νομικό τμήμα του ΙΣΑ για το θέμα της δεοντολογίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ...μάλιστα... το θέμα μας λοιπόν είναι ο γιατρός και τα αντιδραστήρια κι όχι το γεγονός πως θα στοιβαχτούν σε 60 τετραγωνικά (150 και βάλε) άτομα, χωρίς προσωπικό, χωρίς φύλαξη ΚΑΙ χωρίς αντιδραστήρια. Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζεις ούτε αυτά υπάρχουν. Κι αν σε κάποιες Μονάδες υπάρχουν θα τελειώσουν με τις πρώτες εισαγωγές που θα γίνουν !
      "Η Αριστερή Συσπείρωση μπορεί να έχει ότι γνώμη θέλει"... δεν έχει όμως το δικαίωμα να καπελώνει και να ακυρώνει τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης διαχωρίζοντας τη θέση της από αυτές !
      "...μπορούν αν υπογράψουν και να πάρουν την ευθύνη να πάνε όπου νομίζουν..." Περίεργη αντίληψη περί συλλογικότητας και αλληλεγγύης έχεις. Αλήθεια, ακόμα και σε μια τέτοια περίπτωση, το σωματείο και η ΑΡΣΥ ως μέλος του θα στηρίξει τους ανθρώπους που θα πάρουν την ατομική τους ευθύνη ή θα τους εγκαταλείψει στο έλεος της διοίκησης (και ενδεχομένως της οργής των ασθενών) ; Γνωρίζεις πως υπεύθυνος Δομής εξωθήθηκε σε παραίτηση πριν λίγες μέρες επειδή "πήρε την ευθύνη του" και αρνήθηκε εισαγωγές χωρίς αντιδραστήρια που στα λόγια του είχαν υποσχεθεί αλλά ποτέ δεν τα έλαβε ; Το σωματείο θα πάρει θέση γι΄ αυτόν και τους επόμενους που θα πάρουν ανάλογη ευθύνη ή θα σφυρίξει αδιάφορα ; Τελικά, επικαλούμαστε άλλοτε την συλλογικότητα κι άλλοτε την ατομική ευθύνη κατά περίσταση;
      …και κάτι τελευταίο: στην Βέροια είχαν το θάρρος να απευθυνθούν σε Εισαγγελέακαι σύμφωνα με το δημοσίευμα έχουν ενημερώσει και το σωματείο εργαζομένων. Το σωματείο θα κάνει το ίδιο ως ομπρέλα στήριξης των Δομών σε όλη την επικράτεια ή θα αρκεστεί στην «πολιτική στήριξη» του ΙΣΑ;;; «Ιδού η Ρόδος…» όπως είχε γράψει πρόσφατα κάποιος εδώ…

      Διαγραφή
  15. ΚΑΜΙΑ αντίληψη κι αίσθημα συλλογικότητας δεν έχουν! αυτό είναι το ζήτημα. Τον ναρκισσισμό τους και μόνο βολεύουν.
    Ώστε "Στις μονάδες της Αθήνας στις οποίες γίνονται εισαγωγές υπάρχει και γιατρός". Σοβαρά; Και αφού πια γίνουν οι εισαγωγές, το επόμενο διάστημα, όταν πάρουν την καλοκαιρινή τους άδεια αυτοί οι γιατροί, ποιοι γιατροί θα μείνουν πἰσω σε αυτές τις Μονάδες;
    Κόφτε το δούλεμα........ Δεν πιάνει.... Απλά σας κάνει όλο και πιο καταγέλαστους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Όλο υπερβολές είστε... Άλλωστε οι "ιντρούκτορες" έχουν αποφανθεί εδώ και χρόνια; βάση της αυξημένης ικανότητας αυτοδιαχείρισης του υποκατάστατου, οι θεραπευόμενοι μπορούν να το χρησιμοποιούν με ασφάλεια και μόνοι τους. Όπως ακριβώς χρησιμοποιούν οι διαβητικοί την ινσουλίνη. Επομένως δεν έχουν ανάγκη τους γιατρούς...και ούτε καμία άλλη ειδικότητα. Ούτε βέβαια τοξικολογικό έλεγχο θα χρειάζονται όταν καθολικά θα χορηγούνται το "φαρμακάκι" ως take home (βλέπε συνταγογράφηση), στα πλαίσια της αυτοδιαχείρισης πάντα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. "...υπεύθυνος Δομής εξωθήθηκε σε παραίτηση πριν λίγες μέρες επειδή "πήρε την ευθύνη του" και αρνήθηκε εισαγωγές χωρίς αντιδραστήρια που στα λόγια του είχαν υποσχεθεί αλλά ποτέ δεν τα έλαβε..." !!!!!!!!!!!!!!!! Αληθεύει;;;;;;;;
    ποιος; που; πότε; γιατί; Ο Σύλλογος το γνωρίζει; θα πάρει θέση και πότε;;;;...Άρχισαν τα όργανα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Προς τους συναδέλφους που είναι ΚΑΙ συνδικαλιστές :

    Έχετε ΟΛΟΙ την δυνατότητα να δείξετε ότι δεν είστε οι διαπλεκόμενοι, συμφεροντολόγοι, ανίκανοι ή αδιάφοροι όπως πολλοί εδώ και καιρό σας τα χώνουν.
    Έχετε την ευκαιρία να δείξετε ότι δεν είστε ίδιοι και χειρότεροι από τους πολιτικούς μας άνδρες και γυναίκες, που όλος ο κόσμος βρίζει ότι τα πάντα μπορούν να παραδώσουν, ακόμα και την μάνα τους, ΕΚΤΟΣ από την καρέκλα τους.
    Λοιπόν εσάς την θητεία σας ΔΕΝ την ορίζει δήθεν κάποιο Σύνταγμα, ούτε οικονομικές επιταγές (να μην κάνουμε συνέχεια εκλογές, μην πέσει η χώρα έξω....).
    Εσείς σαν απλοί ανυστερόβουλοι δημοκράτες μπορείτε να κερδίσετε (αν πιστεύετε ότι την έχετε....) ΝΩΠΗ κι ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΗ εντολή - υποστήριξη από την βάση. Παραιτηθείτε χθες και διοργανώστε εκλογές το συντομότερο που επιτρέπεται.
    (Αν δεν έχετε βέβαια υποστήριξη...ε..ακόμα καλύτερα..να βγουν άνθρωποι που την έχουν!)
    Αυτή είναι η Ρόδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από το σχόλιο σου νομίζω ότι αυτό που προκύπτει είναι το κλασσικό "Όλοι την Πέμπτη στη Γενική Συνέλευση στην Αθήνα για να αποφασίσουμε δημοκρατικά και συλλογικά τι θέλουμε να κάνουμε"
      Θέλω να πω ότι κατά τη γνώμη μου όταν υπάρχουν συλλογικές διαδικασίες με μαζική συμμετοχή μόνο τότε διασφαλίζεται η ορθότητα των αποφάσεων και εξασφαλίζεται η δυνατότητα εφαρμογής τους. Αλλιώς παραμένουν γράμμα κενό και αφορμή για "σχόλια" και αντεγκλήσεις και τίποτε παραπάνω.
      Αν υπάρχει πραγματική διάθεση από τους συναδέλφους μας (από τη "βάση" που λες κι εσύ) για αντεπίθεση και επιλογή αγωνιστικών μορφών πάλης η Διοίκηση του Συλλόγου ούτε πρέπει αλλά ούτε και μπορεί να σταθεί εμπόδιο.
      Αν όμως η διάθεση είναι μόνο στα λόγια και δεν μεταφράζεται σε παρουσία έστω αυτής της "βάσης" στη Γενική Συνέλευση, τότε δυστυχώς θα είμαστε όλοι άξιοι της μοίρας μας και των συνδικαλιστών που έχουμε πρόσφατα εκλέξει (παρόλο που θεωρώ εξαιρετικά επικίνδυνο λαϊκισμό το τσουβάλιασμα όλων των συνδικαλιστών).
      Ο χώρος δεν επιτρέπει να εκθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις για μορφές πάλης που είναι δυνατόν να μπλοκάρουν τα σχέδια της Διοίκησης για μαζική εισαγωγή σε συνθήκες πολέμου, αλλά ο καθένας μας μπορεί να σκεφτεί και να έρθει με συγκεκριμένες προτάσεις.

      Διαγραφή
  19. Διαβάστε πως επελέγη ο Δαραβίγκας
    http://www.protothema.gr/greece/article/387879/daravigas-pos-epelegi-gia-ton-okana-kai-pos-apopemfthike-se-hrono-rekor/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Συνάδελφε που έγραψες το σχόλιο 10.06,
    η μαζική εισαγωγή έχει ήδη ξεκινήσει...τι να μπλοκάρουμε πια;και μάλιστα προκάλεσε την παραίτηση - φάγωμα ενός Υπευθύνου που προς τιμήν του αντέδρασε γιατί δεν πληρούνταν - όπως υποτίθεται ότι ζητάει και το Σωματείο - οι προυποθέσεις. Δεν είδα να ενοχλήθηκε κανένας από τους συνδικαλιστές όμως γι'αυτό.Ούτε εμένα μου αρέσει το τσουβάλιασμα, ποτέ, πουθενά και για κανέναν. όμως οι συνδικαλιστές μας ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ να φερθούν ομοθυμαδόν και τσουβαλιαστά. Μήπως είδες - άκουσες κανέναν/καμία μέχρι τώρα να πει/κάνει το παραμικρό για το φάγωμα του συναδέλφου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πριν από ένα χρόνο περίπου συνάδελφος σε Μονάδα της επαρχίας ξυλοφορτώθηκε από μέλος του Προγράμματος μέσα στη Μονάδα. Τον έστειλε στο νοσοκομείο. Το αποτέλεσμα; Ο συνάδελφος δήλωσε παραίτηση. Προφανώς δεν άντεξε την υπερβολική στήριξη και την αλληλεγγύη που επέδειξε το σωματείο στο πρόσωπό του. Τώρα ένας άλλος συνάδελφος εξωθήθηκε σε παραίτηση επειδή ζήτησε τα αυτονόητα βάσει δεοντολογίας και αποφάσεων γενικής συνέλευσης. Δεν περιμένουμε τίποτα από τους εργατοπατέρες και τις ασθενομητέρες, τίποτα περισσότερο από μια "τζούφια " απεργιακή φωτοβολίδα στις 26 ΙούνηΠριν από ένα χρόνο περίπου συνάδελφος σε Μονάδα της επαρχίας ξυλοφορτώθηκε από μέλος του Προγράμματος μέσα στη Μονάδα. Τον έστειλε στο νοσοκομείο. Το αποτέλεσμα; Ο συνάδελφος δήλωσε παραίτηση. Προφανώς δεν άντεξε την υπερβολική στήριξη και την αλληλεγγύη που επέδειξε το σωματείο στο πρόσωπό του. Τώρα ένας άλλος συνάδελφος εξωθήθηκε σε παραίτηση επειδή ζήτησε τα αυτονόητα βάσει δεοντολογίας και αποφάσεων γενικής συνέλευσης. Δεν περιμένουμε τίποτα από τους εργατοπατέρες και τις ασθενομητέρες, τίποτα περισσότερο από μια "τζούφια " απεργιακή φωτοβολίδα στις 26 Ιούνη... και η ζωή και το "κοινωνικό έργο" του ΟΚΑΝΑ συνεχίζονται, όπως και τα επαναστατικά λογύδρια. Όλα τα άλλα είναι παράπλευρες απώλειες !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1) Μου αρέσει το "εργατοπατέρες και τις ασθενομητέρες". Αλλά δεν υπάρχουν και εργατομητέρες και ασθενοπατέρες;
      2) ξέρεις γιατί ο "συνάδελφος σε Μονάδα της επαρχίας ξυλοφορτώθηκε από μέλος του Προγράμματος μέσα στη Μονάδα". Αν είχε δίκιο το μέλος;
      3) αν η απεργία δεν είναι "τζούφια" και είναι ας πούμε διαρκείας πιστεύεις ότι θα είχε περισσότερο αποτέλεσμα; θα συμμετείχες;
      4) ποιός βγάζει επαναστατικά λογύδρια στον ΟΚΑΝΑ και μου διαφεύγει;

      Διαγραφή
    2. 1) Ήταν απλά ένα λογοπαίγνιο. Διάλεξε ότι σου ταιριάζει περισσοτερο
      2) Δεν ξέρω και θα σε παρακαλούσα αν το ξέρεις εσύ να με διαφωτίσεις. Το δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σου το αφήνω
      ασχολίαστο γιατί απλά μου προκαλεί έκπληξη ...και τρόμο
      3) Υποθέτω πως ασχολείσαι με τα κοινά και ως εκ τούτου γνωρίζεις πολύ καλά πως μια απεργία διαρκείας σε καμία περίπτωση δεν θα έχει τέτοια συμμετοχή (πχ άνω του 80% και με τον κόσμο στον δρόμο κι όχι στα σπίτια του) ώστε να ανατραπούν καταστάσεις. Μακάρι να γινόταν.
      4) Αν παρακολουθείς τις συνελεύσεις την απάντηση μπορείς να την δώσεις μόνος/η σου

      Διαγραφή
  22. ...αλλά πριν το κάνετε, αν έχετε την ελάχιστη αίσθηση ευθύνης, στηρίξτε έμπρακτα τον παραιτηθέντα συνάδελφο και ακολουθείστε το παράδειγμα και τον δρόμο που άνοιξαν οι συνάδελφοι και οι θεραπευόμενοι στη Βέροια ! Κι όσοι αντέχουν ας κάνουν εκλογές με ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο, να τελειώνουμε πια με τα παραταξιακά παιχνιδάκια !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Διαβάζοντας τα σχόλια αν δεν ξέρεις τον ΟΚΑΝΑ βγάζεις το εξής συμπέρασμα: Το πρόβλημα του ΟΚΑΝΑ είναι οι νέες εισαγωγές, που πρέπει πάση θυσία να σταματήσουν, το σωματείο έχει ξεπουλήσει τους εργαζόμενους την ώρα που ήταν έτοιμοι να ξεκινήσουν αγώνες, ένας συνάδελφος πιστός στις αποφάσεις των ΓΣ παραιτήθηκε και το Σωματείο τον άφησε "ακάλυπτο" και για το λόγο αυτό πλήθος εργαζομένων ζητάει την παραίτηση του ΔΣ (?).
    Αν ανοίξουμε λίγο την κουρτίνα (όχι πολύ γιατί όπως καταλαβαίνουμε όλοι το blog διαβάζεται όχι μόνο από εργαζόμενους και θεραπευόμενυς αλλά και από τη Διοίκηση) θα δούμε ότι: Ο συνάδελφος που φέρεται να παραιτήθηκε κάνει εισαγωγές (όχι ότι αυτό αλλάζει τα δεδομένα αλλά έχει τη σημασία του για το δικαιολογημένο ή το αδκαιολόγητο του ύφους ορισμένων σχολίων), εκτός αυτού ο συγκεκριμένος δεν έχει καμία αναφορά στις αποφάσεις των ΓΣ γιατί ούτε μια φορά δεν συμμετείχε σε αυτές κι ανάθεμα αν ήξερε πότε γίνονται και γιατί. Οι συνάδελφοι που διαμαρτύρονται και εγκαλούν με τόσο πάθος δεν είναι ούτε άγνωστοι ούτε τόσοι πολλοί όσοι δείχνει ο συνολικος αριθμός των σχολίων, δυστυχώς η ανωνυμία επιτρέπει τον πλαστό πολλαπλασιασμό των σχολιαστών (το ίδιο φυσικά μπορεί να κάνει ο καθένας αλλά δεν φαίνεται να το επιλέγουν όλοι). Αν πραγματικά οι συνάδελφοι που διαμαρτύρονται είναι η πλειοψηφία του Συλλόγου θα φανεί αύριο στη Συνέλευση, οπότε "κοντός ψαλμός Αλληλούια", ο μόνος λόγος που γράφω είναι γιατί πραγματικά με εντυπωσιάζει η επιμονή και η οξύτητα: αν πραγματικά υπάρχει τόση αποφασιστικότητα από κάποιους γιατί δεν φαίνεται και στη μονάδα τους? Εννοώ δεν έχω ακούσει κανέναν να έχει ακολουθήσει το φοβερό "παράδειγμα της Βέροιας" και του "ιατρού που παραιτήθηκε". Αφού μάλιστα υπάρχει απόφαση της Γενικής Συνέλευσης γιατί δεν την εφαρμόζουν? Τι τους εμποδίζει?
    Αύριο ας δύμε τι πρέπει να κάνουμε ΓΕΝΙΚΩΣ και όχι μόνο με τις εισαγωγές. ¨Αλλωστε αν δεν είχαμε εισαγωγές τα πράγματα θα ήταν εξίσου χάλια για τη βιωσιμότητα και την ποιότητα των προγραμμάτων. Για να έχουν επιτυχία οι αγώνες πρέπει να έχουν την στήριξη όλων: εργαζομένων, θεραπευομένων, κοινωνίας. Αλλιώς κλάφτα Χαράλαμπε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επειδή από κάποιους/ες δημιουργείται (σκόπιμα;) μια μεγάλη σύγχυση και παραπληροφόρηση, η οποία περνάει, δυστυχώς, και στους θεραπευόμενους, καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε το εξής : Σαφέστατα το πρόβλημα του ΟΚΑΝΑ ΔΕΝ "...είναι οι νέες εισαγωγές, που πρέπει πάση θυσία να σταματήσουν...". Κανείς δεν έχει κάποιο βίτσιο να θέλει να "σταματήσει" εισαγωγές. Η πραγματικότητα είναι πως ένα από τα πολλά προβλήματα του ΟΚΑΝΑ είναι οι συγκεκριμένες νέες εισαγωγές που για κάποιους πρέπει πάση θυσία να γίνουν, με οποιοδήποτε τρόπο και ανεξαρτήτως προϋποθέσεων, στοιχειωδών δεδομένων και συνεπειών.
      θα παρακαλούσα λοιπόν να σταματήσει αυτή η παραπληροφόρηση που δημιουργεί, εκτός των άλλων, λάθος εντυπώσεις, μεγάλη ένταση κι ένα τεχνητό διαχωρισμό σε καλούς εργαζομένους που δίνουν απλόχερα "βοήθεια" και σε κακούς που την αρνούνται. Ευχαριστώ

      Διαγραφή
    2. Το κακό είναι ότι κάποιοι από αυτούς που βάζουν προϋποθέσεις για τις εισαγωγές (και όχι μόνο) τα βάζουν με κάποιους άλλους που επίσης βάζουν προϋποθέσεις και μάλιστα τα βάζουν με φρασεολογία και ύφος μάλλον υπερβολικά. Οι μέχρι τώρα αποφάσεις και πράξεις του συλλόγου σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν αυτούς που περιγράφεις ως "καλούς" και όμως μια ομάδα αυτών που βάζουν προϋποθέσεις, με επιμονή και συγκροτημένο σχέδιο, επιτίθεται στο σύλλογο και ζητά την παραίτηση του (για να μην μιλήσουμε για την επιθετικότητα προς την ΑΡΣΥ που έτσι κι αλλιώς μια παράταξη είναι και τίποτε παραπάνω).
      Φαίνεται σαν αυτό να είναι το πρόβλημα ορισμένων: το ότι δηλαδή το σωματείο έχει ακόμη κάποια δύναμη στον ΟΚΑΝΑ και προσπαθούν να του επιτεθούν. Ή είναι απλά αφελείς και δεν καταλαβαίνουν το κακό που κάνουν.

      Διαγραφή
    3. ...άλλα λόγια ν΄αγαπιόμαστε...

      Διαγραφή
  24. Ανώνυμε 6.14 πού ξέρεις ποιοι γράφουν τι;παίρνεις κανένα επίδομα κι από την ΕΥΠ;... αλλά μια και ξέρεις, τι ακριβώς γίνεται στη Μονάδα αυτών που λες ότι χώνουν χώνουν αλλά από αποφασιστικότητα τζίφος;;;; για ενημέρωσέ μας.
    Επίσης πες μας αν είσαι ο ίδιος που έγραψες και το σχόλιο 6.23. έτσι ακαδημαικά ρωτάω....δεν έχει και πολλή σημασία..σημασία έχει το σχόλιο, που είναι ΕΜΕΤΙΚΟ. Θα περιμένω από τους οκοδεσπότες του blog όχι να το διαγράψουν ως φασιστικό αλλά να το βάλουν σε γιρλάντες και να το προβάλλουν κάπου ξεχωριστά για να σκεφτόμαστε όλοι....
    Ώστε ανώνυμε 18/6 6.23 "ξέρεις γιατί ο συνάδελφος σε Μονάδα της επαρχίας ξυλοφορτώθηκε από μέλος του Προγράμματος μέσα στη Μονάδα. Αν είχε δίκιο το μέλος; " Μπορεί αν είχε δίκιο το μέλος, να ΕΠΡΕΠΕ να τον δείρει τον γιατρό ε; Αν δεν είσαι κάποιος σε διανοητική σύγχυση την ώρα που το έγραφες λόγω χρήσης ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο, είσαι ξεκάθαρα για εισαγγελέα. Περιμένω την αντίδραση των διαχειριστών του blog.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ''Ο συνάδελφος που φέρεται να παραιτήθηκε δεν έχει καμία αναφορά στις αποφάσεις των ΓΣ γιατί ούτε μια φορά δεν συμμετείχε σε αυτές κι ανάθεμα αν ήξερε πότε γίνονται και γιατί." Ο Σύλλογος που ήξερε λοιπόν αυτό που περιγράφεις, δεν ενδιαφέρθηκε. Γιατί οι ΓΣ και οι αποφάσεις τους δεν αφορούν ΟΛΟΥΣ. Αφορούν μόνο όσους ρομαντικούς πιστεύουν στις συλλογικές διαδικασίες. Όποιοι άλλοι θέλουν να αυτοεξαιρούνται μπορούν άνετα να το κάνουν, παίζοντας με την δική τους ατζέντα, γελώντας με τους υπόλοιπους. Ο Σύλλογος;... σφυρίζει μονίμως αδιάφορα.
    Τα λέω για να τα πω, όχι για να αλλάξω κανέναν. Και φυσικά δεν περίμενα να έχει κανείς από το ΔΣ του Σωματείου την ευαισθησία να δώσει μια παραίτηση και να ζητήσει επανεπιβεβαίωση εμπιστοσύνης.
    Άλλωστε η εμπιστοσύνη που απολαμβάνουν εκφράζεται όντως σε κάθε συνέλευση (από το τεράστιο Σώμα των 50 ατόμων).
    Ωραία πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από που προκύπτει ότι εγώ που έγραψα το σχόλιο είμαι ο Σύλλογος; πως ξέρεις εσύ τι ξέρει ο ένας και ο άλλος; χύνεις την χολωμένη σου σκέψη εγκαλώντας ποιους; και για να έχουμε το καλό ρώτημα, για ποιο πράγμα έπρεπε να ενδιαφερθεί ο Σύλλογος; για έναν συνάδελφο που είπε ότι θα παραιτηθεί; ξέρεις πόσοι συνάδελφοι έχουν παραιτηθεί την τελευταία περίοδο; είναι δουλειά του συλλόγου να βγάζει ανακοινώσεις για τις παραιτήσεις; φυσικά και πρέπει ο σύλλογος να ασχοληθεί με το φαινόμενο των παραιτήσεων αλλά όχι σε ατομικό επίπεδο, να ασχοληθεί για να δει μήπως κρύβεται κάτι πίσω από αυτές. Ναι, όχι με τις φήμες για μια παραίτηση για την οποία σε βολεύει να δημιουργείς εντυπώσεις.
      Να γράφουμε σχόλια, να τα χώνουμε αλλά να έχουμε και κάποια σχέση με την πραγματικότητα.
      Επίσης οι αποφάσεις του Συλλόγου ούτε στα πιο ολοκληρωτικά καθεστώτα δεν αφορούν υποχρεωτικά ΟΛΟΥΣ. Τις αποφάσεις του ο Σύλλογος τις παίρνει συλλογικά και τις εφαρμόζει συλλογικά. Αν μπορεί. Αν δεν μπορεί φροντίζει να παίρνει αποφάσεις που να μπορεί να τις εφαρμόσει αλλιώς είναι εκτός πραγματικότητας.
      Το συγκεκριμένο ΔΣ εκλέχθηκε πριν 4 μήνες. Δεν βλέπω τον λόγο να ζητήσει επαναεπιβεβαίωση εμπιστοσύνης επειδή μερικοί δεν βλέπουν παρά μόνο το θέμα των εισαγωγών και αδιαφορούν για τα υπόλοιπα που συμβαίνουν. Αν πράγματι η εμπιστοσύνη που απολαμβάνει το ΔΣ εκφράζεται από τους 50 που μαζεύονται, θέλεις μήπως να σκεφτείς τι πρεσβεύουν αυτοί που δεν έρχονται; είναι κατά την γνώμη σου πιο αγωνιστές από αυτούς που έρχονται ή μήπως το αντίθετο; και αυτό που κάνεις εσύ βοηθάει ή μήπως απογοητεύει πιο πολύ κόσμο. Αλλά ξέχασα εσένα δεν σε νοιάζει αυτό. Εσένα σε ενδιαφέρει να μην γίνουν εισαγωγές και μπουν κι άλλα "παιδιά" στα προγράμματα. Το πως θα γίνει αυτό, το πως δεν θα μας απομονώσει από την κοινωνία μια τέτοια στάση δεν φαίνεται να σε απασχολεί. Πρότεινε κάτι. Σκέψου μια ιδέα. Όχι, αυτό πρέπει να το λύσουν οι συνδικαλιστές. Τι ωραία λογική ανάθεσης. Και τίποτε δεν κάνουμε και το δικαίωμα της κριτικής διατηρούμε.
      Αλλά ξέχασα εσύ δεν έχεις ευθύνη. Για όλα φταίνε οι μπαμπάδες και οι μαμάδες που δεν στέκονται στο ύψος τους και δεν είναι τόσο ήρωες όσο θα τους ήθελες.
      Τι κρίμα. "Βοήθα, Θεέ μου, μη φαγωθούμε μεταξύ μας"

      Διαγραφή
  26. Υ.Γ. Επειδή έγινε και σπέκουλα ότι "ο Σύλλογος (με πρόταση της Αριστερής Συσπείρωσης) πήγε στον ΙΣΑ και απέσπασε απόφαση στήριξης", ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ.
    Αλλά δεν έχω δει το παραμικρό στο site του ΙΣΑ επ'αυτού, αντιθέτως σε συνάντηση του ΙΣΑμε τον Βορίδη ούτε αναφέρεται ο ΟΚΑΝΑ. Και για του λόγου το αληθές : http://www.isathens.gr/syllogos/arxeio-drasewn-isa/arxeio-syndikalistiko/4167-kokkines-grammes-iatrikou-kosmou-ds-isa-voridis.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Αυτο το σταματαμε τις εισαγωγες σαν τριτος κ σαν θεραπευομενος χτυπαει πολυ ασχημα.
    Γιατι δεν υπηρχε πιο αμεση αντιδραση αφου βλεπετε να μην υπαρχουν αναλώσιμα κ φαρμακα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. "οι αποφάσεις του Συλλόγου ούτε στα πιο ολοκληρωτικά καθεστώτα δεν αφορούν υποχρεωτικά ΟΛΟΥΣ."
    Ευτυχώς δεν είμαστε ολοκληρωτικό καθεστώς. Αν και σίγουρα μερικοί/ές κουβαλάτε ολοκληρωτικά μυαλά.... Χρόνια εκπαίδευσης σε μεθόδους προπαγάνδας...

    Στο σημαντικό τώρα : θα αντιδράσουν οι διαχειριστές του blog στο σχόλιο του αχαρακτήριστου ότι "αν ένας θεραπευόμενος έχει δίκιο, ας ρίχνει ένα μπερντάχι στον γιατρό ή τον θεραπευτή";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. ¨Όταν βάζουμε εισαγωγικά υπονοείται ότι πρόκειται για ακριβές απόσπασμα. Προφανώς και δεν είπα ότι "αν ένας θεραπευόμενος έχει δίκιο, ας ρίχνει ένα μπερντάχι στον γιατρό ή τον θεραπευτή". Υπονόησα απλά ότι ένα σωματείο δεν υπερασπίζεται όλους όσους εξαναγκάζονται σε παραίτηση πχ ο παιδεραστής γιατρός στη Θεσσαλονίκη. Αλλά η προκατάληψη σου δεν σε αφήνει καν να καταλάβεις.
    Και γιατί πρέπει να αντιδράσουν οι διαχειριστές σε μια γνώμη που εκφράσθηκε; Λογοκρισία;;!! Εσύ που δεν κουβαλάς ολοκληρωτικό μυαλό όπως λες στο προηγούμενο σχόλιο σου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Καλά, εσύ μπορεί να είσαι σε διανοητική σύγχυση ή και σε μόνιμο διανοητικό έλλειμμα ή απλά διεστραμμένος για να προσπαθείς να συγκρίνεις μήλα με πορτοκάλια όπως λέμε. Ή αλλιώς να πετάς κάτι περί παιδεραστών για να προσπαθήσεις να δικαιολογήσεις την ανωμαλία που είπες ότι "ποιος ξέρει γιατί ο θεραπευόμενος έδειρε τον γιατρό; κι αν είχε δίκιο;". όταν θα γίνει το δικαστήριο που θα δικαστεί ο νταής που έδειρε τον συνάδελφο, να πας να τον υπερασπίσεις τον νταή και να τα πεις στον δικαστή αυτά τα εμετικά που λες. ΤΕΛΟΣ με σένα.

    Οι δε διαχειριστές επειδή δεν είναι ψυχικά άρρωστοι, θα φερθούν όπως είναι αυτονόητο. Είναι σίγουρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ανώνυμε 19/6 11.03 μην ανησυχείς. Δεν παρεξηγούμε τίποτα. Ξέρουμε ότι είσαι troll που παριστάνεις τον ανορθόγραφο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Το περνω ως θετικο αυτο,εχοντας διαβασει προηγουμενο σχολιο περι τρολ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ανώνυμε 7.44 δε νομίζω να παραιτείται ποτέ ένας σύλλογος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. φυσικά εννοώ το ΔΣ
      με συγχωρείς για το λάθος

      Διαγραφή
  34. Δεν είναι εξ'ορισμού κακό να παραιτείται ένα ΔΣ, το αντίθετο αν είναι πιθανόν να δρομολογήσει καλύτερες εξελίξεις για ένα Σύλλογο (ακόμα και με τα ίδια ακριβώς άτομα στο νέο ΔΣ που θα εκλεγεί... γιατί μπορεί να έχουν άλλη στάση).
    Φίλοι είμαστε όλοι (σίγουρα δεν είμαστε εχθροί, ούτε αντίπαλοι, ούτε αντίζηλοι). Φιλτάτη η αλήθεια όμως. Όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι να μοιράσουν τις ευθύνες ή και να τις ρίξουν στους από κάτω, το καράβι δεν ναυαγεί από τους ναυτες. Αν δεν τραβάει ο καπετάνιος... πώς το ΄γραψε κάποιος για τον Χαράλαμπο; ε αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή