Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΚΑΝΑ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ   ΟΚΑΝΑ
      ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 11 – ΑΘΗΝΑ
          ΤΗΛ:210 8827514                               
Αθήνα, 19.11.2012

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ  ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΚΑΝΑ

Οι επιπτώσεις της οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης
στην αντιμετώπιση της εξάρτησης

Η πολιτική των μνημονίων και των περικοπών, που προτάσσεται ως αντίδοτο στην οικονομική κρίση της χώρας, έχει δημιουργήσει πλέον συνθήκες κοινωνικής και ανθρωπιστικής κρίσης με άμεσες επιπτώσεις στην αντιμετώπιση της εξάρτησης και στη ζωή των εξαρτημένων.
Η δραματική περικοπή του προϋπολογισμού του ΟΚΑΝΑ θέτει σε σοβαρούς κινδύνους τα προγράμματα υποκατάστασης και τους ανθρώπους που εξυπηρετούνται από αυτά, με την ολοένα και μεγαλύτερη διολίσθηση των παρεχόμενων υπηρεσιών τους. Αρκεί μόνο να αναφέρουμε ότι ο προϋπολογισμός του ΟΚΑΝΑ για το έτος 2012 είναι 20 εκατομμύρια ευρώ, όταν το 2011 (και με 30 λιγότερες θεραπευτικές δομές!) απαιτήθηκαν για τη λειτουργία του 32 εκατομμύρια ευρώ. Μέσα σ΄αυτό το πλαίσιο:
·         Η υποχρηματοδότηση των δομών του Οργανισμού μας υποχρεώνει να λειτουργούμε  με βασικές ελλείψεις σε προσωπικό (ιδιαίτερα λείπουν γιατροί, νοσηλευτές και φύλακες) και υλικά (φάρμακα, εμβόλια, αντιδραστήρια για τη διενέργεια τοξικολογικών ελέγχων), σε συχνά ακατάλληλους χώρους. Οι ελλείψεις αυτές όχι μόνο –όπως είναι προφανές- επηρεάζουν αρνητικά την προσπάθεια απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης των θεραπευομένων αλλά, τελικά, θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη ζωή τους.
·         Η ανθρωπιστική κρίση που πλήττει τους θεραπευομένους του ΟΚΑΝΑ, ως μια εκ των πλέον περιθωριοποιημένων ομάδων του πληθυσμού, εντείνεται
από την διάλυση των βοηθητικών προνοιακών δομών και την περικοπή των κοινωνικών παροχών, της δημόσιας ασφάλισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (επιδόματα πρόνοιας, συντάξεις αναπηρίας, βιβλιάρια υγείας, φαρμακευτικές αγωγές, ιατρικές εξετάσεις). Έτσι, η θεραπεία της εξάρτησης καταλήγει να αποτελεί δευτερεύον ζήτημα για ανθρώπους των οποίων η επιβίωση καθίσταται επισφαλής.
·         Η παρατηρούμενη συνολική αύξηση της νοσηρότητας και θνητότητας των πλέον ευπαθών ομάδων του πληθυσμού παίρνει δραματικές διαστάσεις στην περίπτωση των εξαρτημένων, με την τεράστια αύξηση των κρουσμάτων λοιμωδών νοσημάτων. Καταγράφεται επιδημία HCV και HΙV λοιμώξεων, οι οποίες μαστίζουν πλέον τον πληθυσμό των χρηστών ναρκωτικών ουσιών σε ποσοστά δραματικά μεγαλύτερα από ότι τα προηγούμενα χρόνια. Με τις εντοπιζόμενες, δε, δυσκολίες στη διαχείριση της κρίσης αυτής, ο κίνδυνος διασποράς των επιδημιών στο γενικό πληθυσμό είναι πλέον ορατός.
·         Το σκηνικό της κατάρρευσης συμπληρώνεται με την εντατικοποίηση της εργασίας και τις δραματικές μειώσεις των αποδοχών των εργαζομένων, που καλούνται σε συνθήκες ανασφάλειας, εργασιακής εξουθένωσης και προσωπικών αδιεξόδων να εργαστούν και να προσπαθήσουν να ανακουφίσουν την τρομακτική πραγματικότητα των εξαρτημένων.

Για τα παραπάνω,
σας καλούμε σε Συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012 και ώρα 11.00 στο Αμφιθέατρο των Κεντρικών Υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ,  Αβέρωφ 21.



ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΚΑΝΑ

10 σχόλια:

  1. Σαν πολύ να αργήσαμε........τυχαίο;....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα ξυπνήσει κάποια στιγμή ο σύλλογος ή θα συνεχίσει να κοιμάται τον ύπνο του συνενόχου???
    όλο την ακούγαμε αυτή τη συνέντευξη και όλο την ξεχνάγαμε... Τώρα ας ελπίσουμε να μη γίνεται για να στηριχθεί η πρόεδρος και μόνο..Γιατί αυτή η διοίκηση δεν φτάνει που μειώνει και θα μειώσει κι άλλο τους μισθούς, στέλνει και διαταγές για τα αυστηρή τήρηση του ωραρίου, μετακινεί όσους δεν θεωρεί βολικούς και πρόθυμους, διαδίδει φήμες για επιστροφή δήθεν παράνομων επιδομάτων για να τρομάζει τον κόσμο κλπ. Κι απ' την άλλη δίνει και από κανένα χαρτζηλικάκι μέσω ΕΣΠΑ για να βουλώσει στόματα.
    Το ΔΣ ακούει ή έχει βουλωμένα τα αυτιά???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σιγή ιχθύος.......ΔΣ έχουμε και ΔΣ δεν ακούμε..ούτε βλέπουμε..
    ΚΑΛΑ το είπες.ΣΥΝΕΝΟΧΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΥΤΗ η επιστροφη χρηματων απο μερουσ μασ στον οργανισμο ειναι ΡΑΔΙΟ ΑΡΒΥΛΑ?εχει καποια βαση ολο αυτο που ακουγετε?η ειπε καποιοσ μια μαλακια και συνεχιζετε απο στομα σε στομα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εξαιρετικά επίκαιρο και ενδιαφέρον το κείμενο του Πέτρου Παπακωνσταντίνου. [Επειδή η περίοδος είναι εξαιρετικά κρίσιμη και δεν μας επιτρέπει πια να σκεφτόμαστε μόνο την συντεχνία μας και τον "μισθουλάκο" μας - που όσο πάει, εδώ που τα λέμε, γίνεται όλο και πιο "μισθουλάκος"]
    Όλγα
    http://eapeaedo.blogspot.gr/2012/11/a_21.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed:+blogspot/VwODo+(%CE%95%CE%9D%CE%A9%CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%97+%CE%91%CE%93%CE%A9%CE%9D%CE%99%CE%A3%CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%97+%CE%A0%CE%91%CE%A1%CE%95%CE%9C%CE%92%CE%91%CE%A3%CE%97+%CF%80.+%CE%95%CE%98%CE%9D%CE%9F%CE%9A%CE%91%CE%A1%CE%A4%CE%91%CE%A3)&utm_content=Yahoo!+Mail

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παραφράζοντας λίγο το κείμενο στο οποίο παραπέμπεις....Ναι, η σημαια της δημοκρατιας και της ανεξαρτησιας θ α έ π ρ ε π ε να είναι κόκκινη!
    Άραγε εσείς οι κληρικοί και θεματοφύλακες της καθαρότητας του κόκκινου (τα γένια μόνο των παπάδων λείπουν όχι σε όλους αλλά σε πολλούς από σας.....)αναρωτιέστε - έστω στην ιδιωτικότητα του καθρέφτη σας - γ ι α τ ί που να πάρει δεν είναι;......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ άραγε αναρωτιέσαι ή ντρέπεσαι να κοιτάξεις στον καθρέφτη?

      Διαγραφή
  7. Απαντήσεις
    1. Εγώ πάντως νομίζω ότι καλό είναι να διαβάζουμε την άποψη του άλλου χωρίς να είμαστε σίγουροι ότι εμείς τα ξέρουμε όλα και μάλιστα καλύτερα από όλους.
      Όσο πικραμένος,-η και να είσαι εφόσον σε ενδιαφέρει η δημοκρατία και η ανεξαρτησία, παλεύεις μαζί με τους άλλους, που επίσης νοιάζονται και δεν τους πετροβολάς με την πρώτη ευκαιρία.
      Άλλωστε αυτό είναι και το μήνυμα του κειμένου που ανέβασα...Όλγα

      Διαγραφή
  8. Για να είμαστε- όποιοι/ες και όσοι/ες- πικραμένοι/ες προφανώς δεν είναι η πρώτη ευκαιρία.... Επίσης όσοι/ες οδηγείτε - και μπράβο που το αποφασίσατε κάποτε - πρέπει να είστε έτοιμοι/ες για κριτική, επίκριση, ακόμα και "πετροβόλημα".
    Παρόλα αυτά συμφωνώ - εννοείται - με την θέση σου ότι δεν κάνουμε χάρη με την συλλογικότητα σε σας ή κανέναν άλλο. Απαραίτητη για όλους μας είναι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή