Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ 28.10.2012

Στις 26/10 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του ΔΣ και της Επιστημονικής Επιτροπής του Σωματείου με τη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, κατόπιν αιτήματος του Σωματείου, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα του Πλαισίου.
Την προηγούμενη ημέρα η πρόεδρος είχε παρευρεθεί σε κοινή συνεδριασή των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, με αντικείμενο «τις αρμοδιότητες και την πολιτική του ΟΚΑΝΑ». Ζητήσαμε, αρχικά, από την προέδρο να μας ενημερώσει σχετικά. Σε αυτή τη συνεδρίαση η πρόεδρος δέχτηκε επίθεση από τους βουλευτές της ΝΔ αλλά και από την υφυπουργό υγείας κα. Σκοπούλη σχετικά με τη δανειακή σύμβαση ΟΚΑΝΑ – ΚΕΕΛΠΝΟ. Η πρόεδρος κατηγορήθηκε για κακοδιαχείρηση και σκανδαλώδεις παρατυπίες. «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει» φαίνεται ότι είπε η κα. Σκοπούλη στην πρόεδρο. Σχετικά, η πρόεδρος μας έδειξε και τα πρακτικά της Βουλής
(τα οποία, όμως, δεν είναι ακόμα αναρτημένα στο site της Βουλής). Ωστόσο, το Δ.Σ. του Σωματείου κράτησε αντίγραφο των πρόχειρων πρακτικών, τα οποία περιμένουμε να δημοσιοποιήσει, προκειμένου να ενημερωθούμε όλοι.
 Τα παρακάτω κείμενα είναι κατατοπιστικά του κλίματος που επικράτησε στη συνεδρίαση. 
"Καταγγελίες σκανδάλων όπου ανακατεύεται η Σκοπούλη!"
 "Παράτυπες πράξεις εκατομμυρίων ευρώ στον ΟΚΑΝΑ"
 "Ο Κακλαμάνης “αδειάζει” την πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ, Μ. Μαλλιώρη"
 "ΚΕΕΛΠΝΟ: Με διαφάνεια όλες οι συμβάσεις με τον ΟΚΑΝΑ"
 "Ανησυχία ΔΗΜΑΡ για την έλλειψη φαρμάκων στον ΟΚΑΝΑ"

Η πρόεδρος υποστήριξε ότι όλες αυτές οι κατηγορίες είναι αβάσιμες και ότι απαντήθηκαν επαρκώς. Όπως μας είπε: Όταν ήταν αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ (Οκτώβρης 2009- Μάρτιος 2010) βρήκε συμβάσεις για την αγορά 18.000.000 εμβολίων για τη γρίπη, που θα στοίχιζαν 200.000.000 ευρώ, για την πληρωμή των οποίων το ΚΕΕΛΠΝΟ είχε πάρει σχετικό δάνειο. Με δική της πρωτοβουλία, κατήγγηλε τις συμβάσεις και τελικά παρελήφθησαν μόνο 3.000.000 εμβόλια. Όταν ανέλαβε την προεδρία του ΟΚΑΝΑ παραιτήθηκε από πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ και παρέμεινε απλό μέλος του Δ.Σ. Τον Απρίλιο του 2011, επί υπουργείας Λοβέρδου, πάρθηκε η απόφαση για τη δημιουργία 17 νέων μονάδων υποκατάστασης. Η χρηματοδότηση του έργου θα εξασφαλιζόταν με δάνειο από το ΚΕΕΛΠΝΟ, που του είχαν περισέψει χρήματα από τα εμβόλια που δεν αγοράστηκαν τελικά. Έτσι υπογράφτηκε δανειακή σύμβαση μεταξύ ΚΕΕΛΠΝΟ και ΟΚΑΝΑ, συνολικού ύψους 20.000.000 ευρώ για τη δημιουργία 17 νέων μονάδων. Μάλιστα, σύμφωνα με την πρόεδρο, η απόφαση του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν ομόφωνη. Αργότερα, όμως, ο Λοβέρδος άλλαξε τον προγραμματισμό και ανακοίνωσε τη δημιουργία μονάδων υποκατάστασης σε όλα τα νοσοκομεία. Τότε (Μάιος 2012)  η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ ζήτησε τροποποίηση της σύμβασης, έτσι ώστε  το χρηματικό ποσό να παραμένει το ίδιο αλλά να περιλαμβάνει τη δημιουργία μονάδων σε όλα τα νοσοκομεία. Σε επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ ανακοινώθηκε στην πρόεδρο ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ α) Δεν δέχεται την τροποποίηση της Σύμβασης, β) Καταγγέλει την αρχική Σύμβαση γ) θα διεξάγει οικονομικό έλεγχο και δ) ζητά την επιστροφή των χρημάτων στο ΚΕΕΛΠΝΟ (μέχρι εκείνη τη στιγμή ο ΟΚΑΝΑ είχε πάρει τα 10.000.000 από τα 20.000.000 ευρώ). Ωστόσο, η απόφαση αυτή ποτέ δεν κοινοποιήθηκε γραπτά στον ΟΚΑΝΑ.
Τώρα, η πρόεδρος μας ενημέρωσε ότι, έχοντας τα πρακτικά της Βουλής στα χέρια της, θα ζητήσει
 α) την έγγραφη και αιτιολογημένη καταγγελία της δανειακής σύμβασης, ώστε να κινηθεί δικαστικά και 
β) την ηθική αποκατάσταση του οργανισμού.
 Μάλιστα απάντησε στις κατηγορίες με Δελτίο Τύπου :  http://okana.gr/index.php/2012-01-12-13-29-02/deltia-typoy/item/299-deltio-typou-simvasi-keelpno-okana


Ως προς το κυρίως θέμα της συνάντησης, που ήταν το πλαίσιο λειτουργίας των μονάδων υποκατάστασης, παρατέθηκαν οι απόψεις μας έτσι όπως αυτές περιγράφονται στο κείμενο της επιστημονικής επιτροπής. Δόθηκε έμφαση στα εξής σημεία:
1. Το πλαίσιο δεν θα διορθώσει τη χαώδη κατάσταση που επικρατεί, αφού αφήνει περιθώρια πολλών ερμηνειών και αυθαιρεσίας, Ως προς αυτό ζητήθηκε κάποια σημεία, όπως τα κριτήρια λήψης take home και οι λόγοι απομάκρυνσης, να γίνουν πιο συγκεκριμένα. Στο σημείο αυτό η πρόεδρος έδωσε την εντύπωση ότι συμφωνεί και ότι θα ζητήσει από τον κ. Κοκκώλη να διορθώσει ή και να αλλάξει αυτά τα σημεία.
2. Το πλαίσιο περιέχει θέματα που άπτονται του εσωτερικού κανονισμού και όχι ένός πλαισίου λειτουργίας. Η πρόεδρος δέχτηκε να υποδειχτούν αυτά να σημεία και να απαλειφούν.
3. Το πλαίσιο αντικαθιστά τη θεραπευτική ομάδα με τη διεπιστημονική ομάδα, ενώ εμείς θα προκρίναμε την ισχυροποίηση της θεραπευτικής ομάδας. Σύμφωνα με την πρόεδρο αυτό είναι ένα σύμπλοκο θέμα, που «θα το δει και θα το κουβεντιάσει».

Επίσης, η πρόεδρος ανέφερε ότι το θέμα της εξωτερικής εποπτείας απασχολεί και την ίδια και, μολονότι χρήματα δεν υπάρχουν, θα μπορούσε να έρθει σε επαφή με κάποιους ανθρώπους – που εξάλλου δεν είναι πολλοί στην Ελλάδα – ώστε να αναλάβουν κάτι τέτοιο με συμβολική αμοιβή. Ακόμη ανέφερε ότι προτίθεται να εξετάσει  θέματα  αξιολόγησης του παρεχόμενου έργου.

9 σχόλια:

  1. Η ενημέρωση που δίνετε στο θέμα ΚΕΕΛΠΝΟ -ΟΚΑΝΑ είναι ιδιαίτερα ελλιπής. Αφενός μεν ο σύνδεσμός που έχετε για το δελτίο τύπου ΟΚΑΝΑ είναι λανθασμένος, αφού λείπει το "www." μετά το http://. (Πώς μπορεί να βγήκε από ένα copy-paste ολόκληρης της ηλεκτρονικής διεύθυνσης άραγε?). Αφετέρου δεν έχετε το επόμενο δελτίο τύπου του Κακλαμάνη (μετά το δελτίο τύπου ΟΚΑΝΑ), που για διευκόλυνσή σας παραθέτω εδώ το σχετικό σύνδεσμο: http://nkaklamanis.gr/%CE%B4%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%AF%CE%B1_%CF%84%CF%8D%CF%80%CE%BF%CF%85/%CE%B4%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%AF%CE%BF-%CF%84%CF%8D%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%AE%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%BA%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%AC%CE%BD%CE%B7-2
    Το συγκεκριμένο δελτίο τύπου του Κακλαμάνη εκδόθηκε 26/10/12 στις 14.33, δύο μέρες πριν τη σύνταξη και τρεις πριν την ανάρτησή του δελτίου σας.
    Στη διάθεσή σας
    Λίνα Πλαγιανάκου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε πολύ για την ετοιμότητα με την οποία η κυρία Πλαγιαννάκου "διόρθωσε" το δελτίο θυέλλης της Αριστερής Συσπείρωσης.
      Ο ζήλος με τον οποίο ασχολήθηκε με το θέμα την παρέσυρε να διορθώσει ακόμη κι αυτά που δεν χρειάζονταν: η διεύθυνση για το δελτίο τύπου του ΟΚΑΝΑ -σωστή ή λάθος - οδηγεί στην ιστοσελίδα του ΟΚΑΝΑ και μάλιστα στο δελτίο τύπου. Άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας - δεν υπήρξε δάκτυλος συνωμοσίας που να προσπάθησε να ενημερώσει ελλιπώς τους συναδέλφους ή να συσκοτίσει την υπόθεση.
      Όσο για την δήλωση του Νικήτα Κακλαμάνη πρέπει να ομολογήσουμε ότι δεν είμαστε και σε διαρκή εγρήγορση για τις δηλώσεις που κάνει αυτός και οι όμοιοι του, ούτε είναι η δουλειά μας να παρακολουθούμε τα δελτία τύπου και τις δηλώσεις των εμλεκο-διαπλεκομένων βουλευτών και παραγόντων.
      Άλλωστε δεν υιοθετήσαμε την άποψη του για να πρέπει να ανασκευάσουμε μαζί του τα όσα είπε. Παραθέσαμε την άποψη του για να δείξουμε το κλίμα που υπάρχει και το οποίο - κλίμα- ουδόλως άλλαξε με την μεταγενέστερη δήλωση ουδετερότητας του. Έτσι κι αλλιώς δηλαδή η κατάσταση βρωμάει και ζέχνει: το κακό είναι ότι από αυτή τη δυσωδία φαίνεται να εξαρτάται το αν θα πληρωθούμε ή όχι. Για τον λόγο αυτό ως Αριστερή Συσπείρωση καλούμε όλους τους εργαζόμενους (της κ. Πλαγιαννάκου συμπεριλαμβανόμενης) να παλέψουμε ώστε το υπουργείο να εγκρίνει έκτακτη χρηματοδότηση για το 2012 και να αυξήσει τον προϋπολογισμό του ΟΚΑΝΑ ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες του και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του όλο και διογκούμενου προβλήματος των ναρκωτικών και όχι να ζητιανεύει και να συνάπτει θαλασσοδάνεια με το ΚΕΕΛΠΝΟ.
      Με αυτή την έννοια ελπίζουμε ότι το ενδιαφέρον της συναδέλφου για την αποκατάσταση της αλήθειας θα συνοδεύεται και με την θέληση να αγωνιστεί για την επαρκή χρηματοδότηση του ΟΚΑΝΑ, οπότε ευελπιστούμε ότι θα τη δούμε στην 48ωρη απεργία και τη συγκέντρωση την Τρίτη και την Τετάρτη ενάντια στην κατάθεση του κουτσουρεμένου προϋπολογισμού του ΟΚΑΝΑ στην Βουλή και στα νέα μέτρα που συρρικνώνουν ακόμη περισσότερο το κράτος πρόνοιας.

      Διαγραφή
  2. 1) Η διεύθυνση του link φυσικά και δεν οδηγεί πατώντας την στο δελτίο τύπου, αλλιώς δεν θα έμπαινα στον κόπο.Πατήστε και θα δείτε για του λόγου το αληθές.
    2) Αν δεν είστε σε θέση να είστε σε συνεχή εγρήγορση για να ενημερώνεστε οι ίδιοι, ίσως καλύτερα να μην μπαίνετε στον κόπο να ενημερώνετε άλλους.
    Κατά τα άλλα σας ευχαριστώ που ασχοληθήκατε τόσο πολύ μαζί μου στην απάντησή σας και φαντάζομαι ότι με ευχαριστείτε κι εσείς που σας έδωσα άλλη μια φορά την ευκαιρία να βγάλετε έναν πύρινο λόγο και να με μαλώσετε ταυτόχρονα.
    Στη διάθεσή σας για οποτεδήποτε με χρειαστείτε πάλι. Όλοι μαζί φυσικά,ως αριστερή συσπείρωση, όπως φαντάζομαι ότι όλοι μαζί και όχι ένας - ώστε να υπογράφει κιόλας - γράφετε και τις αναρτήσεις σας.
    Λίνα Πλαγιανάκου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1) η διεύθυνση του link οδηγεί στο δελτίο τύπου
      2) η ιστορία και η πορεία όλων (ατόμων και συλλογικοτήτων) στον ΟΚΑΝΑ είναι λίγο ως πολύ γνωστή. Τα υπόλοιπα περιττεύουν

      Διαγραφή
    2. 1) ΤΩΡΑ οδηγεί στο δελτίο τύπου (ως δια μαγείας)
      2) ελπίζω αυτή η ιστορία τουλάχιστον να είναι σε όλους γνωστή πλήρως και όχι μερικώς
      Λίνα Πλαγιανάκου

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα
    Είμαι αναγνώστης του blog αριστερή συσπείρωση εργαζομένων ΟΚΑΝΑ,όχι τακτικός αλλα το παρακολουθώ.
    Θά ήθελα να ρωτήσω τα εξής,πέρα απο την καταγραφή των γεγονότων μεταξύ ΚΕΛΠΝΟ και ΟΚΑΝΑ,και δεδομένου της ενημέρωσης που είχατε απο την πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ.
    Η δικιά σας άποψη πια είναι για το θέμα;
    Ηταν επαρκείς οι εξηγήσεις από την πρόεδρο;
    Νομίζεται ότι πρέπει να τεθεί θέμα αντικατάστασης του προεδρείου; όπως ισχυρίστηκε ο Κύριος Κακλαμάνης,αν και εφόσον επαληθευτούν οι καταγγελίες ;(ΚΕΛΠΝΟ)
    Θα ήθελα αν είναι δυνατόν ξεκάθαρες απαντήσεις.
    Ευχαριστώ εκ τών προτέρων .
    Εργαζόμενο μέλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ενημέρωση από την Πρόεδρο ήταν ελλιπής όσο αφορά τα κάτωθι: 1) δεν μας είπε ότι η σύμβαση του δανείου προέβλεπε την διάθεση των χρημάτων αποκλειστικά για μισθοδοσία και φαρμακευτικό υλικό, πράγμα που ισχυρίζεται το ΚΕΕΛΠΝΟ και το οποίο εκ της θέσεως μας δεν γνωρίζουμε αν αληθεύει και
      2) δεν μας εξήγησε τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους συμβαίνουν όλα αυτά και γιατί έπρεπε να περάσουν τόσοι μήνες για να ενημερωθούμε

      Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: έκτακτη χρηματοδότηση για να καλυφθούν όλα τα χρέη και προϋπολογισμός που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού που εξυπηρετούμε.

      Όσο αφορά την παραμονή της κ. Μαλλιώρη στη θέση της Προέδρου, νομίζουμε ότι είμαστε σαφείς εδώ και πολύ καιρό: ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΛΟΙ. Όλοι όσοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο οδηγούν τη ζωή μας στην καταστροφή. Δυστυχώς το ΔΣ του ΟΚΑΝΑ δεν έκανε τίποτε για τα προβλήματα μας - αντίθετα τηρώντας πιστά τις διαταγές της Τρόικας και του εκάστοτε υπουργού Υγείας (με ιδιαίτερη προτίμηση στον κ. Λοβέρδο βεβαίως, βεβαίως...) έκλεισε δομές που θα μπορούσαν να εξυπηρετούν εξαρτημένους και να μειώσουν την λίστα αναμονής, άφησε και αφήνει τις λειτουργούσες δομές χωρίς αντιδραστήρια και εμβόλια με ότι αυτό σημαίνει για την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων μας, καταβαράθρωσε τους μισθούς μας, αύξησε το ποσοστό των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας, μείωσε δραματικά το μισθό αλλά και τις ώρες εργασίας των φυλάκων αδιαφορώντας για την εύρυθμη λειτουργία των μονάδων κοκ. Υπάρχουν, λοιπόν, πολύ και σοβαροί λόγοι για τους οποίους εντελώς ξεκάθαρα λέμε να φύγουν όλοι, και δεν χρειαζόμαστε την άποψη κανενός και ιδιαιτέρως του Κακλαμάνη.
      Πάντως σε ευχαριστούμε που παρακολουθείς του blog μας, έστω και όχι τόσο τακτικά.

      Διαγραφή
  4. Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. τι γνώμη έχετε για τους κάθε λογής "συναδέλφους" που υπονομεύουν την λειτουργία του Συλλόγου, εκτελώντας άριστα τις εντολές και ζητώντας μετά ένα "συγνώμη....όταν αναλαμβάνει κανείς μόνος του τέτοιο έργο θα κάνει και λάθη...";;;;;;πρέπει ή δεν πρέπει να υφίστανται κυρώσεις από τον Σύλλογο;ή χωράνε όλοι με το ζόρι στον Σύλλογο όποιες κι αν είναι οι πράξεις τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή