Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΑΓΩΝΑΣ



Ο ανεκδιήγητος Υπουργός Υγείας δήλωσε προχθές στα κανάλια «Δεν καταλαβαίνω. Το πολυνομοσχέδιο δεν αφορά τους γιατρούς». Και για πρώτη, ίσως, φορά στη θητεία του, είχε εν μέρει δίκιο και είπε (μάλλον κατά λάθος) την αλήθεια:

Όντως, το πολυνομοσχέδιο για την Υγεία δεν αφορά ΜΟΝΟ τους γιατρούς: μας αφορά όλους. Και σαν πολίτες που θα προσφύγουν στο (μόνον κατ’ όνομα, οριστικά πια) «σύστημα» Υγείας, και σαν εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας. Αποτελεί την πρώτη εφαρμογή στο χώρο μας του επικαιροποιημένου μνημονίου του Νοεμβρίου που θέτει ως στόχο για την Υγεία τη μείωση του κόστους, από το 9.6% του ΑΕΠ που είναι σήμερα, σε κάτω του 6%.

Και πώς υλοποιείται αυτό το σεπτό όραμα; Φυσικά, με περικοπές προσωπικού, μείωση παρεχόμενων υπηρεσιών, μείωση κόστους (και ποιότητας) πάσης φύσεως αναλώσιμων καθώς και μετακύληση του κόστους στο χρήστη των υπηρεσιών. Αυτά προτείνουν οι «σοφοί», και τα τσιράκια τους σπεύδουν να νομοθετήσουν:

  •  Διαλύεται το ΙΚΑ και συστήνεται ο Εθνικός Οργανισμός Παροχών Υπηρεσιών Υγείας, στον οποίο υπάγονται οι ασφαλισμένοι ΙΚΑ, ΟΠΑΔ, ΤΕΒΕ και ΟΓΑ. Η επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ από το κράτος θα είναι 0.6% του ΑΕΠ, όταν σήμερα το ΙΚΑ μόνο έχει το 1%. Μ’ άλλα λόγια, οι διπλάσιοι ασφαλισμένοι θα «εξυπηρετούνται» με τα μισά λεφτά! (genious!) Και, βέβαια, για να πετύχει αυτό, περικόπτονται κατ’ αρχήν οι ανελαστικές δαπάνες (δηλ: οι μισθοί). Οι συμβασιούχοι απολύονται, οι νέες προσλήψεις ακολουθούν το 5/1 (για κάθε 5 που φεύγουν από το σύστημα, εισάγεται ένας), και οι περισσότεροι γιατροί υποχρεώνονται να δουλέψουν περίπου σαν «εξωτερικοί συνεργάτες»: συνάπτουν σύμβαση με τον Οργανισμό και, έναντι πάγιας αντιμισθίας των 600-700 ευρώ το μήνα, ‘εξυπηρετούν’ τους ασφαλισμένους (ήτοι: με μισθούς πείνας, χωρίς συλλογικές συμβάσεις, χωρίς άδειες, με δικά τους έξοδα κοκ). Επικουρικά, δίνεται η δυνατότητα σε «εργολάβους» να συστήνουν ιδιωτικές εταιρείες που θα προσφέρουν και αυτές «έργο» - στην απίθανη περίπτωση που δεν θα προλαβαίνει το σύστημα να ‘εξυπηρετήσει’…(Σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά; Δε μοιάζουν – πολύ- με τα σχέδια για την απορρόφηση της λίστας και την συνταγογράφηση;) 

  • Το «πάρτυ με τις προμήθειες» τελειώνει, και αρχίζει η «κάθαρση»: το σύστημα συγκεντρωποιείται και, αντί για πολλούς καλεσμένους, το «πάρτυ» γίνεται για έναν μόνον. Και ο «εκλεκτός» απ’ ότι ακούγεται, έχει ήδη βρεθεί : είναι η Singular Logic του Βγενόπουλου 
  •  Επί τη ευκαιρία, περαιτέρω διάλυση του ΕΣΥ: παραπάνω εξουσία στους Διευθυντές , περισσότεροι επικουρικοί (δηλ. ουσιαστικά συμβασιούχοι), επιπλέον χαράτσι στους ταλαίπωρους που τολμούν να προσφύγουν στα Επείγοντα (5 ευρώ το κεφάλι). 
  • Και επειδή στην ωραία μας χώρα υπάρχουν και οι ελληνικές ιδιαιτερότητες, το νομοσχέδιο συμπληρώνεται με τις συνήθεις ειδικές ρυθμίσεις για κάποιους (συγγενείς; γνωστούς; απλούς ψηφοφόρους;) που ειδικεύονται τώρα στην παιδοψυχιατρική, που θέλουν να ασχοληθούν με την παθολογική ογκολογία κοκ 
Μάλλον χρειάζεται να έχει κανείς Master στα οικονομικά για να καταλάβει πώς οι παραπάνω ρυθμίσεις θα «βελτιώσουν τις υπηρεσίες υγείας». Εμείς οι κοινοί θνητοί, άλλα καταλαβαίνουμε…..

Μας αφορά και η μέθοδος «διαλόγου» που επέλεξε ο Λοβέρδος: φτιάχνει το νομοσχέδιο, ακούει άπαξ τις απόψεις των φορέων χωρίς να τις λαμβάνει υπόψη, και μετά τελειώνει τη «διαβούλευση», αρνείται να μιλήσει με τα συλλογικά όργανα, και «δεν καταλαβαίνει» προς τι οι διαμαρτυρίες ! (Μήπως κι αυτό σας θυμίζει τη διαβούλευση για το πλαίσιο; Μάλλον δεν είναι τυχαίο…)

Ακόμα περισσότερο, μας αφορά η συλλογική αντίδραση των εργαζομένων: Όταν η κυβέρνηση απάντησε με επίθεση των ΜΑΤ στους εκπροσώπους των Ιατρικών Συλλόγων (!), της ΕΙΝΑΠ, των γιατρών του ΙΚΑ και των φοιτητών της ιατρικής που πήγαν να συναντήσουν το Λοβέρδο, οι συγκεντρωμένοι όχι μόνο δεν τρομοκρατήθηκαν, αλλά μετά από σύγκρουση με τις αστυνομικές δυνάμεις μπήκαν στο υπουργείο και μετά από μαζική γενική συνέλευση αποφάσισαν ΚΑΤΑΛΗΨΗ, με αίτημα να έρθει ο Υπουργός και να ξεκινήσει διάλογο, από την αρχή, με τους εκπροσώπους τους. Η κατάληψη συνεχίζεται, για τέταρτη μέρα, ενώ αλληλέγγυοι στους γιατρούς στέκουν και άλλοι, πληττόμενοι από την ίδια πολιτική, εργαζόμενοι: οδοντίατροι και φαρμακοποιοί, αλλά και πρωτοβάθμια σωματεία, απεργοί των ΜΜΜ…Η κυβέρνηση έχει μεν πανικοβληθεί (οπότε και διασπείρει, από τα ΜΜΕ της, διάφορες σαχλαμάρες προσβλητικές για τη νοημοσύνη των τηλεθεατών), φαίνεται όμως αποφασισμένη να συνεχίσει μέχρις εσχάτων την επίδειξη δύναμης και να περάσει το Νομοσχέδιο.

Μας φαίνονται κάποιες φορές ανίκητοι (όπως ο παραλογισμός και η βλακεία…), αλλά δεν είναι.

Κι εμείς; Πότε θα αντιδράσουμε, αν όχι τώρα;

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ! 


ΜΑΖΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ -ΔΝΤ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ


ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ 



ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΚΑΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου