Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

ΝΙΚΗ ΣΤΟΥΣ 300 ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ!


ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ «ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ»

χωρίς δικαιώματα
χωρίς ασφάλιση
χωρίς πρόσβαση σε σχολείο, νοσοκομείο, κοινωνική πρόνοια

287 μετανάστες εργάτες διανύουν ήδη την 21η μέρα απεργίας πείνας, το έσχατο μέσο που διαθέτουν για να διεκδικήσουν αυτονόητα δικαιώματα: ανθρώπινους όρους ζωής και εργασίας στη χώρα όπου ζουν και εργάζονται. Συνεχίζεται στα Προπύλαια η απεργία πείνας των αιτούντων πολιτικό άσυλο Αφγανών προσφύγων και η διαμαρτυρία των Παλαιστίνιων και Ιρανών προσφύγων στο Πολυτεχνείο.

Τα αιτήματα των απεργών πείνας είναι αιτήματα όλου του εργατικού κινήματος: ενάντια στην εκμετάλλευση, ενάντια στη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, ενάντια στην προσπάθεια να καταπατηθεί κάθε δικαίωμα των εργαζόμενων, ντόπιων ή μεταναστών.



Για τρεις δεκαετίες ήδη, οι μετανάστες στη χώρα μας ζουν σε καθεστώς μόνιμης ομηρίας και αποτελούν τα πιο εύκολα θύματα των εργοδοτών. Αναγκάζονται να δουλεύουν με τους χειρότερους όρους, χωρίς δικαιώματα, ασφάλιση ή περίθαλψη. Συχνά στην ουρά για το μεροκάματο, αντί για το λογιστή συναντούν τον ασφαλίτη που κάλεσε ο εργοδότης για να τους απελάσει! Σε μια χώρα που αρνείται να τους «αναγνωρίσει», αρνείται να τους προσφέρει τα στοιχειώδη, αρνείται να τους αφήσει ακόμη και να φύγουν, αλλά ψάχνει τα εξιλαστήρια θύματά της στης Γης τους κολασμένους…



Η επίθεση ενάντια στους μετανάστες, όπως ενορχηστρώθηκε από την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ, δεν μας ξενίζει: είναι η ίδια επίθεση που δέχεται σήμερα κάθε αγωνιζόμενος κλάδος, που παρουσιάζεται ως «κοπρίτης», «ξένος» ή «εχθρός» της χώρας.

Παρουσιάζουν ως «παράνομους» τους απεργούς, τους μετανάστες, τους αγρότες, τους πολίτες που αρνούνται να πληρώσουν τα χαράτσια στα διόδια, προκειμένου να κρύψουν ότι παράνομη είναι η πολιτική του Μνημονίου που καταστρέφει κάθε κοινωνικό αγαθό και κάθε εργασιακό δικαίωμα στο βωμό του κέρδους! Δεν είναι μόνο οι μετανάστες χωρίς χαρτιά: η ίδια πολιτική θέλει να μας μετατρέψει όλους σε εργαζόμενους χωρίς χαρτιά: χωρίς ένσημα, χωρίς βιβλιάριο υγείας, χωρίς δικαίωμα σύνταξης, χωρίς ελπίδα. Όμως, το φόρτωμα του «αναθέματος» στις πλάτες των μεταναστών χρησιμοποιείται για να απαλλαγούν οι οικονομικά και πολιτικά κυρίαρχοι από τις ευθύνες τους για την κρίση.

Άλλωστε, τα τεράστια ρεύματα προσφυγιάς και μετανάστευσης είναι αποτέλεσμα των επεμβάσεων που προκαλούν οι ίδιες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών, των δρόμων ενέργειας και των αγορών. Είναι αποτέλεσμα τυραννικών καθεστώτων (όπως αυτά του Μπεν Αλί και του Μουμπάρακ), που στηρίζονται από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ. Μήπως δεν είναι υπεύθυνες για την προσφυγιά και οι ελληνικές κυβερνήσεις, που στέλνουν στρατεύματα στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στο Κόσσοβο και σε κάθε νέα «διεθνή σταυροφορία»;

Η ελληνική κυβέρνηση έχει υπογράψει την απαράδεκτη διακρατική συμφωνία «Δουβλίνο ΙΙ», επιλέγοντας να μετατρέψει τη χώρα μας σε φυλακή της Ε.Ε.! Χιλιάδες μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι σε συνθήκες που δεν έχουν επιλέξει, αφού δεν τους χορηγούνται ταξιδιωτικά έγγραφα, δεν απαντώνται οι αιτήσεις για πολιτικό άσυλο ή χάνουν την άδεια παραμονής γιατί οι εργοδότες δεν τους κολλούν τα ένσημα. Το τελευταίο διάστημα δεν μπορούν καν να μετακινηθούν μέσα στη χώρα, καθώς τους ζητούν χαρτιά και άδειες για να μπουν σε πλοίο ή λεωφορείο.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να «νίπτει τας χείρας της»: φέρει ακέραια την ευθύνη για την απελπισία των 300 απεργών πείνας, φέρει ακέραια και την ευθύνη για την υγεία και τη ζωή τους!



Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΠΕΙΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΑΓΩΝΑΣ

Συναντιέται με τις κινητοποιήσεις για τις συγκοινωνίες, την υγεία, την παιδεία, τις συλλογικές συμβάσεις, με τους αγώνες ενάντια στην ανεργία, στο σύγχρονο δουλεμπόριο, την ένταση της εκμετάλλευσης, με τις απεργίες ενάντια στην πολιτική του Μνημονίου, της ΕΕ και της Τρόικας.


ΑΜΕΣΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ των 300 απεργών πείνας.
ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ όλων των μεταναστών. Ίσα δικαιώματα σε ντόπιους και ξένους εργάτες. Ίση αμοιβή για ίση εργασία.
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ της συνθήκης «Δουβλίνο ΙΙ» και ελεύθερη πρόσβαση των προσφύγων στις χώρες που επιθυμούν.
ΟΧΙ στο «φράχτη του αίσχους», τις μαζικές απελάσεις και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών.

· Άμεση αποχώρηση της Ελλάδας από όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.



Καλούμε τις Συνομοσπονδίες, τα Σωματεία και όλους τους εργαζόμενους να αγκαλιάσουν αυτό τον αγώνα. Το εργατικό λαϊκό κίνημα πρέπει να εντάξει αποφασιστικά στην πάλη του τα ζητήματα των μεταναστών και προσφύγων, να «ανοίξει» τα συνδικάτα και να εντάξει όλους τους μετανάστες.



ΔΕΙΧΝΟΥΜΕ ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΑΣ:

Τετάρτη 16/2: από τις 5:00 μμ συγκεντρωνόμαστε στη βίλα «Υπατία» (Πατησίων και Ηπείρου) για να σχηματίσουμε ανθρώπινη αλυσίδα προστασίας και αλληλεγγύης στους απεργούς

Πέμπτη 17/2: στη 1:00 μμ μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εσωτερικών (Βασιλίσσης Σοφίας 15)



Επιτροπή Σωματείων, Συνδικαλιστών, Εργαζομένων και Ανέργων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου