Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΚΑΝΑ

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,
Τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την οικονομική κρίση, έχει εξαπολύσει μια απροκάλυπτη επίθεση ενάντια στα συμφέροντα και στα δικαιώματα των εργαζομένων, ικανοποιώντας όλα τα αιτήματα της εργοδοσίας των τελευταίων δεκαετιών.
Το περίφημο μνημόνιο αποτελεί πλέον τον άξονα πάνω στον οποίο σχεδιάζονται και λαμβάνονται όλες οι αποφάσεις, οι οποίες δυστυχώς έχουν άμεση επίπτωση στην καθημερινή μας ζωή.
Τα αποτελέσματα αυτών των αποφάσεων είναι ήδη ορατά σε όλους μας όχι μόνο μέσω της μείωσης του μισθού μας αλλά και μέσω των  αυξήσεων που προκύπτουν από την έμμεση φορολόγηση, που είναι η πιο άδικη φορολόγηση καθώς επιβαρύνει το ίδιο πλούσιους και φτωχούς (πχ αύξηση ΦΠΑ και ειδικών φόρων κατανάλωσης)
Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στο γενικότερο κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο στον ΟΚΑΝΑ η κατάσταση όσο αφορά στα εργασιακά συνεχίζει να χειροτερεύει
  1. Ελαστικές σχέσεις εργασίας
Παρά τις προφορικές κορώνες της Προέδρου του ΟΚΑΝΑ ότι δεν πρόκειται να ανεχτεί ελαστικές σχέσεις εργασίας στον Οργανισμό, και τον «ιερό θυμό» της όταν το σωματείο εξέφρασε ανησυχία για την επαπειλουμένη απόλυση δεκάδων συναδέλφων με ελαστικές σχέσεις από μονάδες κυρίως της επαρχίας, η πραγματικότητα για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πιο αποκαλυπτική από τους φόβους και την φαντασία: και οι ελαστικές σχέσεις ζουν και βασιλεύουν και οι συνάδελφοι απολύονται.
Οι καθαρίστριες στις μονάδες της Αθήνας απολύθηκαν όταν -για ευεξήγητους μάλλον λόγους- η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ έδιωξε τον εργολάβο που ήταν επιλογή της παλιάς Διοίκησης και στη θέση του έβαλε με κατ΄ευθείαν ανάθεση και συνοπτικές διαδικασίες άλλον,  γνωστό ως «πράσινο εργολάβο» στο χώρο της καθαριότητας. Παρόλο που η πλειοψηφία των συναδελφισσών συνεχίζει να δουλεύει υπό τον νέο εργολάβο η νέα συμφωνία περιλαμβάνει μείωση των ωρών εργασίας από 8 σε 6, γεγονός που οδηγεί σε σημαντική μείωση του ήδη πενιχρού μισθού και απώλεια του βαρέος και ανθυγιεινού ενσήμου.
Το χειρότερο είναι ότι ο Γενικός Διευθυντής του ΟΚΑΝΑ επανειλημμένα και χωρίς κανένα ενδοιασμό τόνισε στο ΔΣ του Συλλόγου ότι δεν ενδιαφέρεται καθόλου τι γίνεται με τις καθαρίστριες. Μέχρι στιγμής το ΔΣ του Συλλόγου δεν έχει κάνει τίποτε από αυτά που θα έπρεπε και μπορούσε να κάνει (πχ. να ζητήσει την σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ ΟΚΑΝΑ και εργολάβου, να καταγγείλει τον εργολάβο στην Επιθεώρηση Εργασίας επειδή δεν δίνει σε καμία από τις καθαρίστριες την ατομική σύμβαση που έχουν υπογράψει, ή να του τρίξει λίγο τα δόντια για την συμπεριφορά των δήθεν επιστατών του, που τρομοκρατούν τις καθαρίστριες με σκοπό να τις οδηγήσουν στην παραίτηση)   
  1. Συλλογική σύμβαση εργασίας
Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας ουσιαστικά καταργήθηκαν με το μνημόνιο, τουλάχιστον όσον αφορά στα μισθολογικά ζητήματα από τον Μάρτιο του 2010 και μετά. Στον ΟΚΑΝΑ όμως εκκρεμεί η υπογραφή για τη Σ.Σ.Ε. για το έτος 2009, πριν δηλαδή ισχύσει το μνημόνιο.
Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό: επειδή έχουν περάσει περισσότεροι από 6 μήνες από την καταγγελία της προηγούμενης ΣΣΕ ισχύουν μεν οι όροι της αλλά ως ατομική σύμβαση, γεγονός που επιτρέπει την πρόσληψη νέων εργαζομένων με όρους διαφορετικούς από αυτούς που προβλέπει η παλιά ΣΣΕ. Σε καιρούς κρίσης και γενικευμένης αντεργατικής επίθεσης αποτελεί έγκλημα η αδιαφορία και η μακάρια αναμονή του ΔΣ του Συλλόγου που απλώς βλέπει τα τραίνα να περνούν…..

Και δεν είναι το μόνο θέμα για το οποίο από ότι φαίνεται το ΔΣ του Συλλόγου παρακολουθεί την εξέλιξη σαν να μην συμβαίνει τίποτε:
·         Οι ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό συνεχίζουν να υπάρχουν, τα καταρρέοντα κτίρια δεν επισκευάστηκαν, ενώ οι ελλείψεις σε προσωπικό ιδιαίτερα στις μονάδες της επαρχίας μεγαλώνουν μετά και τις τελευταίες απολύσεις των συναδέλφων που δούλευαν μέσω εταιρειών ενοικίασης. Ήδη υπάρχουν μονάδες (Ηράκλειο, Κέρκυρα) οι  οποίες λειτουργούν χωρίς επιστημονικό θεραπευτικό προσωπικό (…δοκιμάζοντας μήπως στην πράξη ένα πιο οικονομικό μοντέλο μονάδων για το μέλλον;;)
·         Ο ΟΚΑΝΑ αρνείται στην πράξη να δώσει τα χρήματα που χρωστά στο ΤΑΣΕΟ (τα οποία πλέον ξεπερνούν το 1.000.000 ευρώ), χρωστά εισφορές στο ΙΚΑ και αναδρομικά στους εργαζόμενους από το 2008. Το Σωματείο καθυστερεί ανεπίτρεπτα να διεκδικήσει τα χρωστούμενα, παρόλο που όλοι γνωρίζουν και παραδέχονται πως –ειδικά για το ΤΑΣΕΟ- πρόκειται για παραβίαση όρου της ΣΣΕ που επισύρει μέχρι και την ποινική δίωξη των οφειλετών (η Επιθεώρηση Εργασίας ακόμη περιμένει το Σωματείο να δώσει το πράσινο φως. Μέχρι πότε;…)
·         Τα περιστατικά βίας σε μονάδες που προσπαθούν να εφαρμόσουν ένα στοιχειώδες πλαίσιο αυξάνονται σε αριθμό και ένταση, η Διοίκηση παρεμβαίνει με τουλάχιστον άκομψο τρόπο και το ΔΣ δεν βρίσκει τον λόγο να καλύψει τους συναδέλφους που διαμαρτύρονται υπερασπιζόμενοι την επαγγελματική και εργασιακή τους αξιοπρέπεια μέσα στην καθημερινότητα
·         Η Πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ του ΟΚΑΝΑ έχουν στα χέρια τους εδώ και δυο μήνες την πρόταση πλαισίου λειτουργίας των μονάδων υποκατάστασης της Επιστημονικής Επιτροπής του Σωματείου. Άκρα του τάφου σιωπή: η Επιτροπή δεν προσκλήθηκε ποτέ να παρουσιάσει και να εξηγήσει την πρόταση της – έστω για λόγους θεσμικής ευγένειας. Αντίθετα διάφοροι υπεύθυνοι μονάδων συμμετέχουν σε συναντήσεις άτυπων επιτροπών ή ομάδων που συζητούν προτάσεις για το πλαίσιο λειτουργίας των μονάδων ή την πιθανότητα συνταγογράφησης, τελείως έξω από διαδικασίες και ιεραρχίες (πχ δεν καλούνται όλοι οι υπεύθυνοι αλλά κάποιοι. Το περίεργο είναι ότι καλούνται πάντα οι ίδιοι ανεξάρτητα από την αλλαγή των Διοικήσεων…)
·         Η Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ στην πράξη αρνείται να συναντηθεί με την Διοίκηση του Σωματείου παραπέμποντας στον Γενικό Διευθυντή. Αυτός με τη σειρά του δεν δέχεται να συναντηθεί με όλα τα μέλη του ΔΣ και θέλει να συναντιέται μόνο με τον Πρόεδρο του ΔΣ του Συλλόγου. Θα το ανεχτούμε?? Θα συνεχίσουμε να αδιαφορούμε??

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,
Τηλεόραση και πληρωμένοι δημοσιογράφοι σε διάφορα ΜΜΕ προσπαθούν εδώ και μήνες να μας πείσουν ότι το μνημόνιο και τα μέτρα είναι μονόδρομος. Η γραφειοκρατική ηγεσία της ΓΣΕΕ έκανε και κάνει ό,τι μπορεί για να οδηγήσει τους αγώνες στην ήττα, προκηρύσσοντας απεργίες χωρίς προετοιμασία και συγκεντρώσεις στις οποίες δεν εμφανίζονται ούτε καν οι γραφειοκράτες συνδικαλιστές της κυβερνητικής παράταξης.
Ακόμη και όσοι διατηρούσαν αυταπάτες αντιλαμβάνονται ότι όλα τα μέτρα που πάρθηκαν και πολύ περισσότερο αυτά που θα ακολουθήσουν (ενιαίο μισθολόγιο με κατάργηση όλων των επιδομάτων πλην του οικογενειακού, υποχρεωτικές μετατάξεις, κατάργηση υπαρχουσών ΣΣΕ – ας δούμε τι προσπαθούν να κάνουν στον ΟΣΕ για να πάρουμε μια γεύση από όσα μας ετοιμάζονται) έχουν στόχο τους εργαζόμενους και σκοπό την διάσωση του τραπεζικού και χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου.
Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,
ο πραγματικός μονόδρομος που υπάρχει είναι η αντίσταση στην νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόζει η πιο αυταρχική και συντηρητική κυβέρνηση που γνώρισε η χώρα μας από το 1974 και μετά.
Ας μην έχουμε πια αυταπάτες: Οποιαδήποτε άλλη πρόταση καταγγέλει την εφαρμογή του μνημονίου αλλά εξακολουθεί να στηρίζει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είναι απλά υποκριτική.
‘Η θα υποταχθούμε κλαψουρίζοντας «σφάξε με Αγά μου να αγιάσω» ή θα αγωνιστούμε με τον τρόπο που το μαζικό εργατικό κίνημα κάθε φορά επιλέγει για την πτώση αυτής της κυβέρνησης και την κατάργηση του μνημονίου, με στόχο την άρνηση πληρωμής του χρέους και την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, με ταυτόχρονο έλεγχο από τους εργαζομένους

Ιδιαίτερα στον ΟΚΑΝΑ:
  • άμεση υπογραφή ΣΣΕ με πραγματικές και όχι εικονικές αυξήσεις και κατοχύρωση των συλλογικών μας δικαιωμάτων
  • άμεση διεκδίκηση όσων μας χρωστά ο ΟΚΑΝΑ χωρίς καμία καθυστέρηση, χωρίς καμία υποχώρηση
  • πρόσληψη όλων όσων εργάζονται στον ΟΚΑΝΑ με σχέση αορίστου χρόνου, πλήρη δικαιώματα και ίσο μισθό για ίδια δουλειά
  • άμεση ΓΣ για να συζητήσουμε όλα αυτά καθώς και όλα όσα μας πραγματικά απασχολούν, για να συντονίσουμε το βήμα μας με όλους όσους στέκονται όρθιοι και αποφασισμένοι να παλέψουν ενάντια στην νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση και τα αντεργατικά της σχέδια - όχι άλλη ανοχή στην συνδικαλιστική αδράνεια και την παρατεταμένη θερινή ραστώνη του ΔΣ, όχι στην συνδικαλιστική γραφειοκρατία των ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΚΑΝΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου