Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ 11.09.19


Όπου «θύελλες» οι στρατηγικές των τέως  και των νυν κυβερνώντων κατά του κόσμου της εργασίας και ημών προσωπικά, ενώ «τρικυμίες μέσα σε δακτυλήθρα» οι αντιδράσεις ως τώρα – του κόσμου της εργασίας και ημών προσωπικά…

Όπου στην Ελλάδα της Ανάπτυξης ήρθε να προστεθεί το αφήγημα της Ελλάδας του Νόμου και της Τάξης – σύντομα και της Πατρίδας, της Θρησκείας και της Οικογένειας στη νεωτερική τους εκδοχή.

Όπου οι πολίτες κοιμούνται πλέον ήσυχοι και εθνικά υπερήφανοι (μια που ο πρωθυπουργός λέει τις ίδιες μπαρούφες με τον τέως αλλά σε στρωτά αγγλικά, και οι υπουργοί κάνουν τα ίδια αλλά στο τέλος, αντί για την επίκληση στην πάλη των τάξεων κάνουν το σταυρό τους). Ενώ στο μικρόκοσμό μας  του «προοδευτικού τόξου» αναλωνόμαστε στον καυγά «αυτά να τα βλέπετε εσείς που αφήσατε να βγει ο Κούλης» vs «Γιατί, κι ο ΣΥΡΙΖΑ τα ίδια δεν έκανε; Μη σου πω ότι τα ‘κανε χειρότερα».

Μετά την υψηλή πολιτική, συγκεντρωνόμαστε στα του οίκου μας. Εδώ δεν υπάρχει διχογνωμία . Για την ώρα βρίσκουμε μπροστά μας αυτά που άφησαν οι προηγούμενοι.

I. Πρώτα και καλύτερη, τη Διοίκηση. Που δεν έσπευσε να παραιτηθεί όπως άλλες διορισμένες διοικήσεις, αλλά – αντίθετα- εκμεταλλεύτηκε όσο καλύτερα μπορούσε το καλοκαίρι ώστε να τακτοποιήσει με κάθε τρόπο γνωστούς, φίλους και υποτακτικούς. Νέα τμήματα, Πρότυπες μονάδες, ειδικές άδειες κοκ.
(Αναγκαία διευκρίνιση για όσους «έχουν τη μύγα»: το πρόβλημα δεν είναι αν γενικά είναι χρήσιμη μια νέα υπηρεσία ή αν  δυο άνθρωποι χρειάζονται μια διευκόλυνση. Είναι πως αυτές οι αποφάσεις παίρνονται  επιλεκτικά, με κριτήριο το ποιος καταθέτει το αίτημα κι όχι μια μελέτη κι ένα σχεδιασμό  για τις ανάγκες  του Οργανισμού – πολλώ μάλλον των εξαρτημένων).
Κι εκεί που νομίζαμε πως η εκδικητικότητα κι η σκατοψυχιά τους θα εξαντληθούν στα καψώνια που έκαναν στους (εναπομείναντες) γιατρούς, αποφάσισαν να κλείσουν πανηγυρικά την περίοδο με την ανάκληση του burn out. Λες και ήταν δώρο που εμείς οι αχάριστοι δεν το αξίζουμε. Λες και δε βλέπουν πόσοι συνάδελφοι έχουν φύγει από τον ΟΚΑΝΑ τα τελευταία χρόνια (πάνω από 70 σε μία τριετία), πόσοι προσπαθούν να φύγουν και πόσοι έχουν αρρωστήσει.

II.Για την κατάσταση των μονάδων, θα πούμε μόνον ότι η εξαίρεση, η ανάγκη να λειτουργεί πρόσκαιρα μια μονάδα χωρίς γιατρό γίνεται πλέον καθεστώς. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν χωρίς γιατρό  έξι μονάδες στην περιφέρεια και τέσσερεις στην Αθήνα, ενώ άλλες δύο λειτουργούν με ολίγη από γιατρό.

III.Τη σκανδαλώδη συνέχιση κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος στα συνεργεία. Αυτό, βέβαια, δεν είναι νέο. Το νέο είναι πως, με την αλλαγή του τρόπου διαχείρισης των τιμολογίων, οι αποδείξεις πληρωμής έρχονται πλέον στις μονάδες. Όπου φαίνεται πως, ενώ οι εργαζόμενες  (που για ένα ακόμα καλοκαίρι υπέστησαν βρισιές, φωνές και καψώνια παρακαλώντας την εταιρεία να τους δώσει μια βδομάδα άδεια όταν τις βολεύει) δουλεύουν για 400 περίπου ευρώ, ενώ οι μονάδες δεν έχουν καθαρίστρια όσες ώρες χρειάζεται – το δημόσιο (εμείς κι αυτές, δηλαδή) πληρώνει στην εταιρεία περίπου έξι (ΕΞΙ) φορές το μισθό τους: ένα μερίδιο στην εργαζόμενη, πέντε στην εταιρεία! 2500 η εταιρεία, για να δώσει τα 400! Πώς στην ευχή, με ποιο επιχείρημα «τακτοποίησης», «οικονομίας», «καλής διαχείρισης» μπορεί κάποιος να το δικαιολογήσει;

IV.Last but not least, που λένε και στο χωριό μου, ο νόμος για τη συνταγογράφηση ναρκωτικών (Νόμος 4600, ΦΕΚ 43/Α, 09.03.19). Με το νόμο αυτό (ο οποίος ισχύει τυπικά από το Μάιο) αλλάζει ο τρόπος συνταγογράφησης των ναρκωτικών ουσιών, τροποποιούνται τα όρια ημερήσιας δοσολογίας/ συνολικής ποσότητας, οι ειδικότητες που επιτρέπεται να συνταγογραφούν. Με απλά λόγια, συμβαίνουν δύο σημαντικές αλλαγές που θα τις βρούμε μπροστά μας, κι εμείς και η κοινωνία:
α. Απλοποιείται (παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις) η συνταγογράφηση οπιοειδών για άλλες ενδείξεις πέρα από τον πόνο νεοπλασματικής αιτιολογίας.
β. δίνεται η δυνατότητα στους αναιθησιολόγους  των δημοσίων δομών να συνταγογραφήσουν μεθαδόνη και βουπρενορφίνη για ποικίλες ενδείξεις – μεταξύ αυτών την αντιμετώπιση του συνδρόμου στέρησης («τον πόνο μη καρκινικής αιτιολογίας όταν υπάρχει εξάρτηση από οπιοειδή») και τις διαταραχές συμπεριφοράς. Η βουπρενορφίνη τιμολογήθηκε, μπήκε στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ και είναι έτοιμη για συνταγογράφηση (για την ώρα, μάλιστα, χωρίς κανένα περιορισμό που να αφορά το δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα, την ειδικότητα του γιατρού και την ένδειξη).

Και αν το (β) είναι πολύ σημαντικό για τα μέλη των προγραμμάτων κι εμάς, ενδεχομένως το (α) να αποδειχθεί πιο επικίνδυνο για την κοινωνία. Η επιλογή του κράτους στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από 20 χρόνια να επιτρέψει στις φαρμακοβιομηχανίες να γεμίσουν την αγορά με οπιοειδή για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου κατέληξε στην  «επιδημία των οπιοειδών» και σε  πολλές εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς από τα συνταγογραφούμενα οπιοειδή (κυρίως την Οξυκοδώνη και τη Φεντανύλη). Τώρα που το κράτος προσπαθεί να «συμμαζέψει» τα ασυμμάζευτα  και εκδόθηκαν οι πρώτες δικαστικές αποφάσεις στις ΗΠΑ κατά των φαρμακοβιομηχανιών, τώρα που οι εταιρείες ανοίγονται σε άλλες «παρθένες» αγορές (Ινδία, Δυτική Αφρική) – τώρα οι δικοί μας επιστήμονες από τα LIDL αποφάσισαν να αφήσουν ελεύθερο το πεδίο.

Το ερώτημα «τι θα κάνουν μ’όλα αυτά το νέο υπουργείο και η νέα διοίκηση» είναι ρητορικό. Αυτό που εμείς βλέπουμε σαν καμένη γη, για τους «νέους» είναι το εύφορο χώμα όπου θα σπείρουν κι άλλες περικοπές στα εργασιακά δικαιώματα, κι άλλη λιτότητα, μεγαλύτερη συρρίκνωση του δημοσίου τομέα, κι άλλες πόρτες στους ιδιώτες για ν’αυξήσουν την κερδοφορία τους. Και θα είναι αδίστακτοι – καμία αμφιβολία δεν έχουμε, όσο κι αν στο Υπουργείο μας υποδέχθηκαν με τσάι και συμπάθεια.

Το ανοιχτό ερώτημα είναι – πάντα- το τι θα κάνουμε εμείς. Η συνέλευση στην Αθήνα την προηγούμενη βδομάδα ήταν πολύ κατώτερη των προβλημάτων της περιόδου. Όμως,  όσο κι αν και οι δικές μας αντοχές, και τα δικά μας κουράγια λιγοστεύουν καμιά φορά, δε θα κουραστούμε να το λέμε: Αν δεν κινητοποιηθούμε, αν δεν απαιτήσουμε, αν δεν κατέβουμε στο δρόμο τίποτα δεν πρόκειται να κερδίσουμε.
Τίποτα δε χαρίζεται – κάτι ξέρανε οι «παλιοί».

22 σχόλια:

  1. Οι "παλιοί" ήταν άλλης παστας άνθρωποι, δεν ήταν απλά "ακούραστοι" διαδηλωτές, συνδικαλιστές, αγωνιστές...
    Δυστυχώς για μας όλους που είμαστε πολύ κατώτεροι, οι παλιοί ήταν ΠΟΛΥ ΑΝΩΤΕΡΗΣ παστας άνθρωποι.
    Κι όχι μόνο αριστεροί αλλά και αστοί και δεξιοί αρκετοί.
    Γι'αυτό κάνανε τις ΘΥΣΙΕΣ στα Μακρονησια, γι'αυτό έδωσε κάποτε ο Τσακαλωτος το χέρι του στον Βαφειάδη, γι'αυτό αυτοκτόνησε ο Μεταξικος πρωθυπουργός όταν κατέβαιναν οι Γερμανοί.Και και και...
    Άλλης παστας άνθρωποι. Και με ευσεβείς πόθους ότι τους πλησιάζουμε στο νυχάκι τους, αυγά δεν θα βάψουμε, ούτε το Πάσχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τίποτα δεν χαρίζεται. Ορίστε κινητοποιήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ένα σχόλιο και ένα ερώτημα :

    σχόλιο > "πόσοι συνάδελφοι προσπαθούν να φύγουν"...
    Ίσως γι'αυτό , σωστότερα ΚΑΙ γι'αυτό, να μην μετέχει πια κόσμος στις κινητοποιήσεις. Αν κάποιος έχει ξεγράψει μέσα του τον ΟΚΑΝΑ και κοιμάται και ξυπνάει με την ευχή να καταφέρει να φύγει, θεωρείτε πιθανό να ενδιαφέρεται για κινητοποιήσεις; στην κρίση του καθενός...

    ερώτημα > "η εξαίρεση να λειτουργεί πρόσκαιρα μια μονάδα χωρίς γιατρό γίνεται πλέον καθεστώς"...
    Τι αποτέλεσμα είχαν τελικά ενέργειες προς Ιατρικό Σύλλογο και άλλους φορείς για το θέμα αυτό, δεδομένου ότι ο Σύλλογος Εργαζομένων έχει μιλήσει για επικινδυνότητα από την καταγγελλόμενη αυτή πρακτική της απουσίας γιατρού;
    Προσωπικά θα ήθελα να ακούσω απαντήσεις όχι γενικές, όχι αόριστες, όχι βαριεστημένες-θυμωμένες του τύπου "τι θες τώρα κι εσύ", αλλά πολύ συγκεκριμένες του τύπου "ο Ιατρικός Σύλλογος απάντησε ή έκανε αυτό ή δεν έκανε ΤΙΠΟΤΑ", "η τάδε Αρχή ή ο τάδε Φορέας απάντησε ή έκανε αυτό ή έπαθε μούγκα στη στρούγκα ή δεν έκανε ΤΙΠΟΤΑ".

    Ας σταματήσουμε τα παιχνιδάκια όλοι κι ας μιλάμε σοβαρά, με σοβαρότητα ο ένας στον άλλο. Μετά, μπορεί να μας αντιμετωπίσουν στα σοβαρά και οι "κακοί".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς αυτό συνάδελφε.
      Γιατί δεν έχει προχωρήσει ο σύλλογος σε καταγγελία στον Ιατρικό Σύλλογο; Τι περιμένει; Μη τυχόν κατηγορηθούν συνάδελφοι; Αυτοί δε γνωρίζουν σε τι βάζουν πλάτη; Δεν γνωρίζουν τις ποινικές ευθύνες; Δε καταλαβαίνουν το καθεστώς που δημιουργούν μήπως;
      Ευθύνες έχει και ο σύλλογος που τόσο καιρό καθυστερεί. Και εκείνος με τη σειρά του συμβάλλει στην καθιέρωση αυτού του καθεστώτος. Για να έχουμε να λέμε "εμείς βάλαμε πλάτη";;; Ή μήπως περιμένει μεμονωμένα να προχωρήσουν σε καταγγελία οι συνάδελφοι που έχουν υποστεί αυτή την κακοποίηση; Ή μήπως οι ίδιοι οι ασθενείς που δεν λαμβάνουν επαρκείς υπηρεσίες;
      Η σιωπή πλέον είναι συνενοχή. Ας αναλάβει καθένας τις ευθύνες του.

      Διαγραφή
    2. ε θα δημοσιοποιήσουν πάλι τον κώδικα δεοντολογίας ιατρών και νοσηλευτών και όλα καλά. άλλα νέα;

      Διαγραφή
    3. Περιμένουμε να μας κρεμάσουν στα μανταλάκια τοπικές εφημερίδες της επαρχίας.. άντε και καμία ευρύτερης κυκλοφορίας. για να έχουμε να λέμε

      Διαγραφή
    4. Μα αν έκανε στ'αλήθεια και όχι μούφα καταγγελίες και μηνύσεις ο Σύλλογος μας, ο ΑνΔεπ θα είχε ν'απαντήσει στα σοβαρά. Αποδεικνύεται ότι ο Σύλλογος παίζει το παιχνίδι του σκυλοκαβγα που παίζουν χρόνια και στη Βουλη,για τα μάτια του κόσμου δηλαδή, αλλά στην πραγματικότητα τον προστατεύει. Ή αν μη τι άλλο, δείχνει ότι φοβάται να πάει σε πραγματική αντιπαράθεση μαζί του. Θυμάμαι πριν κάποιους μήνες που γράφτηκαν σχόλια στο μπλογκ εδω και η δήθεν θαρραλέα και αδέσμευτη Άρσυ που κορόιδευε άλλους για μούγκα στη στρούγκα,δεν έβγαζε κιχ για τον ΑνΔεπ. Κιχ.

      Διαγραφή
  4. Μάλλον συμφωνώ με τον σχολιαστή 12/9, 12.31
    τι αγώνας να γίνει από ένα πτώμα; αφού νιώθουμε ότι πέθανε ο ΟΚΑΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Του Σταυρού σήμερα!
    Μια που σηκώνουμε Σταυρό λοιπόν στον ΟΚΑΝΑ, ζητώ από τις παρατάξεις και κυρίως από τους εκλεγμένους εκπροσώπους μας να καθίσουν να κάνουν μια ουσιαστική ανάλυση των αιτίων που μας έφεραν τους εργαζόμενους σε αυτή την παθητική στάση και ΜΕΤΑ, μόνο μετά, όταν θα μπορούν να προτείνουν ένα-δύο-τρία πράγματα για να το αναστρέψουμε αυτό και θα προκύπτουν από μια ανάλυση που ως τώρα δεν έχουν καθίσει να την κάνουν, να μας τα παρουσιάσουν και να προσπαθήσουν να μας εμψυχώσουν. Για να παλέψουμε όλοι αν είναι δυνατόν.
    Αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ώστε είμαστε κατώτεροι των προσδοκιών ε; ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΡΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Βρε πως αλλάζουν οι καιροί! Πως το λένε... Όταν σκότωναν τους Εβραίους δεν μίλησα, όταν έτσι και όταν αλλιώς... στα παλαιά μου υποδήματα.. και όταν πέθαιναν σαν τις μύγες οι θεραπευόμενοι πάλι δεν μίλησα γιατί ήταν συνάδελφος..Τώρα που μας κόβουν άλλη μια φορά τα πόδια άδικα και μάλιστα οι ''παραιτημένοι'' από ποιον να περιμένουμε στήριξη? Από τους ''καινούργιους'' Τελικά είναι πολύ σκληρός για να πάει σπίτι του ο Πρόεδρος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θά'ρθουν οι καινούργιοι, να'στε σιγουροι.... Προσωπικά θα προτιμούσα συγκεκριμένα την Κατερίνα..

      Διαγραφή
    2. Ο Πρόεδρος είναι παλιός, πολύ παλιός, Οκανίτης....
      Δεν είναι κανα νέος ψάρακας. Άρα, ναι, είναι πολύ σκληρός....

      Διαγραφή
  8. Φαλίρισε η εταιρία της οξυκοδόνης. Γλωσσοφαγιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κατερίνα Καινουργιου?????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μόνο στη Λάρισα είναι χωρίς γιατρό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Οι φίλοι και νοσταλγοί του Πλατανιά έμαθαν τίποτα; έχει ελπίδες να τον επαναφέρει ο Κυριάκος; προσωπικά θα στοιχημάτιζα πιο πολλά λεφτά ακόμα και στην Ντόλυ του Λούκυ Λουκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πείτε την αλήθεια στο λαό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολλή μούγκα στη στρούγκα βρε παιδιά...
    Ντροπής πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τελικά θα μας κάνει την τιμή η ΑΡΣΥ (από τις άλλες παρατάξεις εννοείται ότι ΔΕΝ περιμένω ούτε περίμενα ποτέ τίποτα θετικό) να μας ενημερώσει τι ακριβώς καταγγελίες έκανε ο Σύλλογός μας για την απουσία γιατρού από Μονάδες και τι ακριβώς απαντήσεις υπήρξαν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αρσυ ετοιμάζετε μανιφέστο ή απλά βαριέστε τρελά να γράψετε κάτι ουσιαστικό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή