Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Το Πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας

Στο πολυνομοσχέδιο που καταθέτει το Υπουργείο Υγείας προς ψήφιση, εν μέσω πολλών άλλων θεμάτων (πχ. κατάργηση ΚΕΕΛΠΝΟ και δημιουργία νέου δημόσιου φορέα) προβλέπεται η δημιουργία Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης, αλλά και άλλα θέματα που αφορούν άμεσα τον χώρο της αντιμετώπισης της εξάρτησης.
Κάποια από αυτά ίσως είναι περισσότερα πονηρά από ότι φαίνονται. Από μια καταρχήν ανάγνωση σημειώνουμε:
1. Άρθρο 123: "Πολυδύναμα Κέντρα Αντιμετώπισης της κρίσης των χρηστών Ναρκωτικών και του Αλκοολισμού", όπου προβλέπεται η δυνατότητα δημιουργίας αποκεντρωμένων μονάδων με προσωπικό που δεν συνυπολογίζεται στους γνωστούς περιορισμούς εντός των οργανισμών των νοσοκομείων και χωρίς καμία αναφορά στους γνωστούς δημόσιους οργανισμούς που ασχολούνται με το θέμα των ναρκωτικών (πχ. ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ)
2. Άρθρο 90: Για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα συνταγογράφησης βουπρενορφίνης και μεθαδόνης εκτός ΟΚΑΝΑ. Αναφέρεται ότι η συνταγογράφηση επιτρέπεται μόνο από αναισθησιολόγους και παθολόγους ογκολόγους για την αντιμετώπιση του πόνου νεοπλασματικής ή μη αιτιολογίας. Υπάρχει όμως μια κατηγορία ασθενών στην οποία προβλέπεται δυνατότητα συνταγογράφησης ανεξάρτητα από πόνο: "για ασθενείς με σοβαρού βαθμού νεφρική ανεπάρκεια, σύνδρομο άπνοιας ύπνου και διαταραχές συμπεριφοράς και σοβαρές χρόνιες παθήσεις που σχετίζονται με την πιθανότητα αναπνευστικής ανεπάρκειας". Αν δεν πρόκειται για λάθος (!!!!) πρόκειται  για άρση του θεσμικού μονοπωλίου του ΟΚΑΝΑ στην χορήγηση υποκατάστατων και μάλιστα στο σύνολο των εξαρτημένων με την χρήση της πολύ "έξυπνης" κερκόπορτας των "διαταραχών προσωπικότητας". (Πχ. μια ιδιωτική κλινική προσλαμβάνει έναν αναισθησιολόγο ο οποίος συνταγογραφεί βουπρενορφίνη ή μεθαδόνη στα άτομα με διαταραχή προσωπικότητας). 

Σήμερα έχει προσκληθεί ο Σύλλογος στη Βουλή, ελπίζουμε να δοθεί η δυνατότητα να εκθέσουμε την άποψη μας για να υποστηρίξουμε εκτός των άλλων και την κατάθεση τροπολογίας για την χορήγηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας στους εργαζόμενους του ΟΚΑΝΑ.

25 σχόλια:

  1. Για πείτε μας λοιπόν για την Βο(υ)λη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχω κάποιες απορίες για τον Σύλλογο και την Όλγα που ήταν παρούσα στη Βουλη :
    1) το να δίνονται ως οπιουχα αναλγητικα, από ειδικότητες που ασχολούνται με την ανακούφιση του πόνου των νεοπλασιων ΟΠΩΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ, μεθαδόνη και βουπρενορφινη πώς και γιατί σημαίνει κατάργηση του μονοπωλίου του ΟΚΑΝΑ στα υποκατάστατα; θα δίνουν δηλαδή αυτοί οι γιατροί υποκατάστατα για οπιοεξάρτηση; να ξεκαθαρίσουμε κάτι επιστημονικά; ο Οκανα δίνει μεθαδόνη και βουπρενορφινη ως υποκατάστατα της οπιοεξάρτησης ΚΑΙ ΜΌΝΟ και ναι, είναι σωστό να μείνει το μόνο πλαίσιο θεραπείας υποκαταστασης αλλά τα δύο αυτά φάρμακα έχουν και άλλες ενδείξεις και δεν μπορούν να τα στερούνται ως εργαλεία οι γιατροί που ασχολούνται με τις άλλες ενδείξεις. Γιατί διαφωνεί σε αυτό ο Σύλλογος; ποιοι είμαστε εμείς που θα καταργήσουμε ιατρικές ενδείξεις;
    2) στα σοβαρά ειπαμε οτι ένας αναισθησιολογος είτε ιδιωτικά είτε σε δημόσιο πλαίσιο, θα συνταγογραφησει μεθ ή βουπρ για διάγνωση "διαταραχή προσωπικότητας"; εμπίπτει στο πεδίο της ειδικότητας του αυτή η διάγνωση; μήπως εννοείτε κάτι άλλο και δεν εκφραστηκατε σωστά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c8827c35-4399-4fbb-8ea6-aebdc768f4f7/10950471.pdf

      Άρθρο 90, παράγραφος η, περίπτωση γγ) στη σελίδα 259 της χειρόγραφης αρίθμησης.

      Διαγραφή
    2. Οκ, η διατύπωση του συγκεκριμένου εδαφίου δείχνει πραγματικά κάποιον αστοιχείωτο. Οπότε στις ερωτήσεις σας να σας το διευκρινίσουν, τι απαντήσεις σας έδωσαν;

      Διαγραφή
    3. Θα μου επιτρέψετε να απαντήσω ως άτομο:
      Επειδή δεν έχω ΚΑΜΙΑ εμπιστοσύνη σε ΚΑΜΙΑ εξουσία, ιδιαίτερα στις θεσμοθετημένες εξουσίες και επειδή όσες φορές ήρθα σε επαφή με εκπροσώπους της νομοθετικής εξουσίας (δηλαδή βουλευτές) επιβεβαίωσα την άποψη μου όχι μόνο για την ανεπάρκεια (ή το"αστοιχείωτο"), αλλά και για την αδιαφορία και την υποκρισία των ατόμων (εκτός φωτεινών εξαιρέσεων κυρίως εκπροσώπων του ΚΚΕ) όσο και για το ατελέσφορο των διαδικασιών (πχ. ακρόαση φορέων) δεν εντυπωσιάζομαι καθόλου από τα "λάθη", αντίθετα είμαι πολύ καχύποπτη για το κίνητρο:
      1. Η ουσία του άρθρου είναι η δυνατότητα χορήγησης των υποκατάστατων εκτός ΟΚΑΝΑ για πρώτη φορά. Μπορούμε να διαφωνήσουμε, μπορούμε να συμφωνήσουμε, μπορούμε να επιστήσουμε την προσοχή για την πιθανότητα να εμφανιστούν τα ίδια φαινόμενα όπως στην Αμερική με το oxycontin ή σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όπου η συνταγογράφηση υποκατάστατων οδήγησε στην εμφάνιση πληθυσμού με πρώτη ουσίας εξάρτησης τα υποκατάστατα. Είναι δικαίωμα μας να διαφωνήσουμε πάντως. Έχουμε ουσιαστικά και επιστημονικά επιχειρήματα και όχι ηθικολογίες "πολιτικής ορθότητας" ή ιδεολογήματα "φιλελευθερισμού".
      2. Η διατύπωση υποκρύπτει την δυνατότητα χορήγησης υποκατάστατων με ενδείξεις ιδιαίτερα "χαλαρές" και "επεκτάσιμες" σε πλαίσια που καμία σχέση δεν έχουν με προγράμματα θεραπείας της εξάρτησης, όπως τουλάχιστον τα ξέρουμε μέχρι σήμερα. Κάποιοι που μπορεί να έχουν εμπιστοσύνη στο σύστημα, μπορεί να πιστεύουν ότι αυτό γίνεται από λάθος κάποιου αστοιχείωτου. Κάποιοι άλλοι, όπως εγώ, μπορεί να υποψιάζονται ότι κάποιος κάτι σκέφτηκε και άφησε ανοικτή την πόρτα.
      Δεν ήμουν την ώρα που μίλησε ο Άγγελος, αλλά μου είπαν οι συνάδελφοι ότι την ώρα που ανέφερε το συγκεκριμένο θέμα ο Υπουργός διαμαρτυρήθηκε λέγοντας "δεν μιλάμε για τα υποκατάστατα, αλλά για τη φαιντανύλη", αλλά ο Άγγελος του υπέδειξε το άρθρο. Ας ελπίσουμε ότι αυτό είναι μια ένδειξη ότι ανεξάρτητα από το για ποιο λόγο έγινε το "λάθος", μπορεί έστω και την τελευταία στιγμή να διορθωθεί.
      ¨οπως και να έχει νομίζω ότι ως Σύλλογος Εργαζομένων είχαμε υποχρέωση να το επισημάνουμε και με αυτή την έννοια το αρχικό σου σχόλιο μάλλον ήταν άδικο, τουλάχιστον όσο αφορά το ύφος του. Για το περιεχόμενο έχουμε δικαίωμα να διαφωνήσουμε. Δυστυχώς η επιστήμη πολλές φορές δίνει επιχειρήματα και για τα δυο. Το τελικό πρόσημο καθορίζεται από την αντίληψη μας για τον ρόλο που πρέπει να παίζει η Πολιτεία στον έλεγχο και την πρόληψη φαινομένων όπως η εκμετάλλευση των οικογενειών και των ίδιων των εξαρτημένων αλλά και η εξάρτηση καθαυτή.

      Διαγραφή
  3. Να απαντήσεις ως άτομο, το επιτρέπω, αν είναι δυνατόν δηλαδή, αλλα θα σε παρακαλούσα να απαντήσεις και ως άτομο που συμβαίνει να είναι γιατρός. Και να απαντήσεις παρακαλώ όχι με την ανάγκη να χτυπήσεις τον πολιτικό "φιλελευθερισμο" (καλώς είσαι αγωνιστρια καθιερωμένη σε αυτό το επίπεδο), ούτε για να αντιδράσεις στο "άδικο" ύφος μου.
    Θα παρακαλέσω λοιπόν πάλι να ακούσουμε την άποψη σου, γιατί την θεωρώ χρήσιμη περισσότερο από του Αγγέλου που ΔΕΝ είναι γιατρός, συγκεκριμένα : 1.υπαρχουν ή δεν υπάρχουν ενδείξεις για μεθαδόνη και βουπρενορφινη, που δεν έχουν να κάνουν με τη θεραπεία υποκαταστασης και αφορούν όχι τον ΟΚΑΝΑ αλλά άλλα ιατρικά πεδία, που έως τώρα στερούνταν τη δυνατότητα αξιοποίησης τους γι'αυτες τις ενδείξεις;
    2. Αν φοβόμαστε ότι ασυνείδητοι γιατροί, παθολόγο ή αναισθησιολογοι, θα συνταγογραφουν καταχρηστικα για ψυχιατρικες ενδείξεις (διαταραχή προσωπικότητας) ή αν όντως μια εγκληματική Πολιτεία θέλει να θεσμοθετησει κιόλας αυτή τη δυνατότητα, ΓΙΑΤΙ δεν επικοινωνείτε και δεν συμμαχειτε ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ για το ΘΕΜΑ με Ιατρικό Σύλλογο (μάλιστα τον Πανελλήνιο), Ψυχιατρική Εταιρεία, Παθολογική Εταιρεία και Αναισθησιολογικη Εταιρεία;

    Καυαληγω: Στην εκτελεστική και νομοθετική εξουσία μπορεί να μην έχεις εμπιστοσύνη (ποιος έχει....), ελπίζω όμως ότι έχεις /έχουμε στους Επιστημονικους φορείς, αλλιώς ας διαγραφουμε...Στο συγκεκριμένο επιστημονικό-ιατρικό ζήτημα θα διαφωνήσω λοιπόν ΚΆΘΕΤΑ μαζί σου ότι "η επιστήμη μπορεί να δίνει επιχειρήματα και για τα δυο". Όχι, η γεωμετρία εδώ είναι ευκλειδιος και θα το επιβεβαιώσουμε όλες οι Ιατρικές Εταιρείες αν εγκαίρως τις αναζητήσετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και η μορφίνη έχει ενδείξεις, εκτός της εξάρτησης, αλλά δεν μπορεί να συνταγογραφείται για διαταραχές προσωπικότητας. Το πως θα συνταγογραφείται μια ουσία δεν εξαρτάται μόνο από τις φαρμακολογικές της ιδιότητες αλλά και από άλλους παράγοντες,που πολλές φορές είναι και πιο σημαντικοί.
    Για τον τρόπο που πρέπει να αντιδράσουμε σε αυτό και σε όλα τα ζητήματα που αφορούν εμάς και τους θεραπευόμενους μας είμαι ανοιχτή. Μόλις το πήραμε είδηση κάναμε αυτό που κατά τη γνώμη μου έπρεπε σε πρώτη φάση. Προσωπικά πρότεινα να ζητήσουμε συνάντηση και με τη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, η οποία φάνηκε να μη δίνει σημασία ή να συμφωνεί αν κρίνουμε από την τοποθέτηση της στην συνεδρίαση των φορέων στη Βουλή. Για το τι πρέπει να κάνουμε, αν δεν διορθωθεί και κατατεθεί ως έχει, θα πρέπει να γίνει ΔΣ του Συλλόγου, γιατί τότε δεν θα πρόκειται για "λάθος", αλλά για ηθελημένη ενέργεια.
    Επιμένω ότι η "επιστήμη" δεν είναι μονοσήμαντη, παρά μόνο όταν "βολεύει" στην καθημερινότητα (πχ. ευκλείδιος γεωμετρία). Ο επιστημονικός τρόπος σκέπτεσθαι όμως είναι πράγματι μοναδικός: να λάβουμε υπόψη μας ΟΛΟΥΣ τους παράγοντες για να προβλέψουμε το αποτέλεσμα και όχι μόνο τους παράγοντες που μας βολεύουν. Αυτός είναι άλλωστε ο τρόπος που προχωρήσαμε από την ευκλείδιο γεωμετρία σε νεώτερες και επιστημονικά αρτιότερες θεωρήσεις (πχ. σχετικότητα). Αλλιώς θα μέναμε στην επιστήμη του 19ου αιώνα.
    Αλλά συνάδελφε/ισσα, μην ανησυχείς: δεν θεωρώ ότι είμαστε κάτοχοι της απόλυτης αλήθειας. Ούτε σε αυτό το "επιστημονικό" θέμα, ούτε σε άλλα λιγότερο επιστημονικά. Νομίζω ωστόσο ότι έχουμε υποχρέωση να επισημαίνουμε τους κινδύνους και να επιλέγουμε την θέση που παίρνουμε ως επιστήμονες αφού ιεραρχήσουμε αυτούς τους κινδύνους: προσωπικά και ως γιατρός θεωρώ ότι το να στερηθώ την ένδειξη ενός φαρμάκου δεν είναι τόσο τραγικό (εφόσον φυσικά έχω άλλες επιλογές, πράγμα που ισχύει). Αυτό που θεωρώ όμως τραγικό είναι το να επιτρέψω να δημιουργηθούν νέες εξαρτήσεις και να αυξήσω την πιθανότητα οι ασθενείς μου να βολοδέρνουν πληρώνοντας δεξιά και αριστερά για μια θεραπεία που θα έπρεπε να δίνεται δωρεάν. Ας έχουμε υπόψη μας άλλωστε ότι το να λάβει αναλγητική θεραπεία με βουπρενορφίνη ή μεθαδόνη ένας ασθενής με νεοπλασματική νόσο δεν είναι απαγορευτικό στο ισχύον πλαίσιο, πολύ δε περισσότερο να απεξαρτηθεί κάποιος που έχει εξαρτηθεί με μη νεοπλασματική νόσο.
    ΥΓ1. Για την εμπιστοσύνη στους επιστημονικούς φορείς και δη αυτούς που αναφέρεις, επίτρεψε μου να διατηρ'ώ επίσης τις αμφιβολίες μου: οι εκάστοτε Πατούληδες είτε είναι πρόεδροι επιστημονικών συλλόγων, είτε είναι βουλευτές χαρκατηρίζονται από τον ίδιο βαθμό σοβαρότητας και αξιοπιστίας.
    ΥΓ2. Μου αρέσει η συζήτηση, αλλά αν σταματήσω να απαντώ είναι γιατί δεν μου φαίνεται πρέπον να απαντώ προσωπικά. Σε αντίθεση με άλλους προτιμώ τις συλλογικές δράσεις που προκύπτουν από συζητήσεις, ολομέλειες, συνελεύσεις και που έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν πιθανά ατομικά λάθη και δικά μου. Το άλλο (το "επώνυμο") μου μοιάζει λίγο εκ του ασφαλούς όταν μπορώ να το κάνει μόνο ο ένας, στην προκειμένη περίπτωση,ο "συνδικαλιστής".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς. Ας μην συνεχιστεί η κουβέντα, άλλωστε νομίζω ότι πηραν/με οι συνάδελφοι, όσοι διαβάζουν το μπλογκ τουλάχιστον, αρκετές πληροφορίες. Μια τελευταια όμως ερώτηση, διότι ειλικρινώς δεν το γνωρίζω : πώς είναι δυνατόν όπως είπες με το ισχύον πλαίσιο να λάβει αναλγητικη θεραπεια με μεθαδόνη ή βουπρενορφινη για νεοπλασματικη νόσο ο πασχων (εάν δεν είναι "τυχερός" να είναι εξαρτημενος-μελος Μοναδας του ΟΚΑΝΑ) αφού ο ΟΚΑΝΑ έχει το μονοπώλιο; κάπου χάθηκα...

      Διαγραφή
    2. Υ.Γ. Ίσως, ίσως, δεν ξέρω, αναφερόμαστε, μάλλον διαφωνούμε για διαφορετικά πράγματα. Εγώ λέω ότι είναι τρελό να μην μπορούν Νοσοκομεία του ΕΣΎ να έχουν στα φαρμακεία τους τη μεθαδόνη και τη βουπρενορφινη ώστε οι γιατροί, οι ειδικοί γιατροί του ΕΣΎ να τα χορηγούν ως αναλγητικα όπου πρέπει σε ΜΗ εξαρτημένους ασθενείς. Στα υπόλοιπα που είπες ως ενστάσεις κι επιφυλαξεις συμφωνώ, εσύ σε αυτό που λέω για το ΕΣΎ συμφωνείς ή διαφωνεις;

      Διαγραφή
    3. Θέλω να πω ότι με το ισχύον πλαίσιο (διατηρώντας δηλαδή το μονοπώλιο προμήθειας και διάθεσης ο ΟΚΑΝΑ) μπορεί να χορηγείται σε εξαιρετικές περιπτώσεις το φάρμακο στους ασθενείς με άλγος νεοπλασματικής αιτιολογίας, μέσα από μια συγκεκριμένη διαδικασία, που θα προβλεφτεί (πχ. παρόμοια με τα φάρμακα υψηλού κόστους που τα χορηγεί μόνο το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ).

      Διαγραφή
    4. Οκ. Άρα, αυτή τη στιγμή, με το υπάρχον καθεστώς δεν υπάρχει πρόβλεψη. Αυτό για μένα δεν είναι σωστό. Και δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να τους κάνει τη χάρη (στους γιατρούς του ΕΣΎ εννοώ και μόνο) ο ΟΚΑΝΑ να τους διαθέτει το φάρμακο όπου χρειάζεται κι όχι να υπάρχει στο φαρμακείο του ΕΣΎ η του ΕΟΠΥΥ. Τέτοιου είδους μονοπώλιο δεν νομίζω ότι έχει κανένας αντίστοιχος ΟΚΑΝΑ πουθενά στα κράτη της ΕΕ. Αυτά από μένα. Νομίζω είπα με σαφηνεια τις αντιρρήσεις μου.

      Διαγραφή
    5. Το επιχείρημα για τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν περίμενα να το ακούσω στο μπλογκ της αριστεράς. Το να παίρνει ο δικός μου άνθρωπος το αναγκαίο για τη ζωή του φάρμακο μόνο από εκείνο το φάρμακειο) κι όχι να χει το δικαίωμα της ελευθερίας να το προμηθεύεται από οποιοδήποτε φαρμακείο και να περιμένει με τις ώρες κάθε φορά, είναι ένας εξευτελισμός της αξιοπρέπειας ενός άρρωστου ανθρώπου, που απορώ πώς την θεωρούμε πρότυπη κιόλας.
      Μας έχει πειράξει σοβαρά η κρίση, όντως. Καλα είπε ο ανώνυμος 24/2 10.27

      Διαγραφή
    6. θα μπορούσαμε να προσθέσουμε να αυξηθούν τα φαρμακεία για ειδικά φάρμακα. Χωρίς αιχμές για την κατάσταση της πνευματικής μας υγείας και τη σχέση της με την κρίση. Αν και ως θέμα έχει ενδιαφέρον...

      Διαγραφή
    7. Δεν χρειάζεται να ταλαιπωρούμε αρρώστους ανθρώπους για τα "ειδικά" δήθεν φαρμακα σε ειδικά φαρμακεία. Αυτα όλα είναι εκπτώσεις από την αλήθεια (ότι ο έλεγχος - και ο κολασμος - πρέπει να γίνεται στους γιατρούς για την τήρηση από μεριάς τους της δεοντολογίας), με συνέπεια εκπτώσεις δυστυχώς στον σεβασμό της αξιοπρέπειας του ανθρώπου. Με την ίδια σκληρή λογική, στη βάση της a priori αμφισβητησης της ειλικρίνειας όλων των Ελλήνων, έγιναν όλες οι παρεμβάσεις των ξένων με τα μνημονιακα μέτρα. Δυστυχώς.

      Διαγραφή
  5. Δεν σας κάνει εντύπωση το πολυ-νομοσχέδιο??Κάτι σαν επισκεψη σε μπουφε μου κανει εμένα που στο τέλος δεν ξέρεις τι τρως.Αυτός ακρτβώς είναι και ο στόχος.Σε ένα ήδη αδιάφορο και επιπόλαιο κοινό,αυτό των βουλευτών σκεφτείτε να δώσεις και ενα σωρο απο ασχετα μεταξύ τους θέματα που είναι κάτω απο την ομπρέλα υγεία.Πιατεύετε οτι θα καταλάβουν για τι ψηφίζουν?Βολικο....Το άλλο θέμα έχει με τα υποκατάστατα όπως είπατε.Ακόμα και αν δεν υπήρχε πρόθεση απο τον υπουργό,που θα φανεί ενας νόμος που στο παρον είναι αθώος ,οταν οι επιδιώξεις αλλάξουν θα γίνει επικίνδυνος.Οχι για τα συντεχνιακά μας δικαιώματα αλλά για το καλό του πολίτη εξαρτημένου ή μη.Πρέπει να κοιτάμε και πέρα απο την μύτη μας.Δεν είναι καλο να υπάρχουν τα υποκατάστατα εκτος ΟΚΑΝΑ ειδικά με τόσο χαλαρη περιγραφη στις προυποθεσεις χορηγησης.Δεν μιλάμε για την "ιατρική χρήση " εννοώ για τις άλλες πλην ουσιοξερτησης νοσους κατ αναλογια προς την κανναβη, αλλά για τον δούρειο ίππο με τις διαταραχες προσωπικότητας.Δεν είναι το θέμα οτι ο ΟΚΑΝΑ θα χάσει το μονοπωλιο αλλά οτι θα δημιουργηθει μια άλλη νεα γενια εξαρτημένων απο συνταγογραφούμενες ουσίες και μάλιστα επι χρήμασι όπως διαφαίνεται.Νομιζω το νομοσχεδιο αυτό είναι το ιδιο απαράδεκτο και στους άλλους τομεις που καταπιάνεται απ οσο μπορω να κρινω.Ειναι παντως εντυπωσιακό οτι ο πρόεδρος μας φαινόταν εκτος τόπου και χρόνου .αλλου.ξαφνιασμένος είπε........δεν ξερω δηλαδή ο σύλλογος πως κατάφερε και είχε πιο συγκροτημένο λόγο οχι μόνο μεταφορικά αλλα και κυριολεκτικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ειμαι βλακας, καταλαβαινω τι κερκοπορτα μπορεί να ανοίξει, ξαναρωτάω όμως γιατί μάλλον δεν με κατάλαβε κανένας : η κερκοπορτα θα ανοίξει με αναισθησιολογους που θα συνταγογραφουν μεθ και βουπρ για "διαταραχή προσωπικότητας" ή έστω "διαταραχή συμπεριφοράς"; πώς θα γίνει βρε φίλοι αυτό στην ηλεκτρονική συνταγογραφηση όπου έχουν μπει ένα σωρό πρωτόκολλα και περιορισμοί και δεν μπορεί καλά καλά να γράψει ένας παθολόγος φάρμακα η εξετάσεις για ενδοκρινικα πχ; πώς θα γράφει ο αναισθησιολογος για κάτι ψυχιατρικό;

      Διαγραφή
  6. Για να μην νομίζουμε ότι η πολιτική είναι άσχετη με την υγεία. Πόσο αστείο ακούγεται το "τι να κάνουμε; Υγεία πάνω από όλα!"

    https://www.univadis.gr/medical-news/189/Chhasame-heos-trhia-ygihe-hete-zohes-sta-chrhonia-tes-krhises?utm_source=newsletter+email&utm_medium=email&utm_campaign=medical+updates+best+of+-+month&utm_content=3097477&utm_term=automated_bestof_monthly

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ίσως είναι άσχετο το σχόλιο εδώ αλλά πως είναι δυνατόν μη γιατρός να χορηγεί φάρμακα (υποκατάστατο)αλλά να μην φτιάχνει εισηγητικο φάκελο για ασθενείς; στο ενα απο τα δυο παρανομεί. Το λινκ είναι από ανοιχτή ομάδα με μεγάλη επισκεψιμότητα.

    (Το αφήνω στην κρίση σας αν θα το δημοσιεύσετε )

    https://www.facebook.com/groups/sinigoros.amea/permalink/2566169136731117/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ένας μη γιατρός να χορηγεί υποκατάστατα, παρανομεί κι αυτός κι αυτοί που τον έβαλαν εκεί.
      Τωρα, για εισηγητικο φάκελο, κι εκεί είναι απλά τα πράγματα. Αν δεν είναι γιατρός, ΔΕΝ μπορεί να υπογράψει εισηγητικο φάκελο. Σν το έκανε, η παρανομία όχι μόνο θα ήταν δεδομενη αλλά θα ήταν και ολοφάνερη.... αδύνατο να κρυφτεί και να παραμείνει εντός Οκανα...

      Διαγραφή
    2. Κατονομάζεται η συνάδελφος και είναι γιατρός κανονικότατη.Βέβαια,όλα αυτά είναι αναφερόμενα.

      Διαγραφή
    3. Ο,τι να'ναι αναφορά.

      Διαγραφή
  8. Θεωρώ ανεπίτρεπτο να αναπαράγετε τέτοια σκουπίδια και να τα ανεβάζετε σε αυτο τον χώρο και να λογοκρίνετε άλλα μηνύματα.Αυτό είναι ενα μπλογκ εργαζομένων γενικά απ όσο καταλαβαίνω τόσα χρόνια.Το να αναπαράγουμε "καμμένους "διαλόγους μεταξύ θεραπευομένων που βρίθουν ανακριβειών και ασυναρτησιων ειναι το λιγότερο εγκληματικό και ανεύθυνο.Θέλω να πιστεύω οτι έγινε με μια επιπόλαιη σκέψη και οχι με μια απώτερη να καηγορηθεί η Διοίκηση.Με τον τρόπο αυτό γινόμαστε όλοι κατηγορούμενοι για κάτι που είναι τελείως ανυπόστατο.Επειδη όλοι όσοι δουλεύουμε σε μονάδες ξέρουμε πόσο εύκολο είναι να παρερμηνευτούν τα λόγια μας απο ένα θεραπευόμενο ,δεν κατηγορώ κάνω μια διαπίστωση,εσεις ΑΡΣΥ που ξέρετε αυτή την πραγματικότητα πως ανεβάζετε κάτι τέτοιο που εκθέτει και τους συναδέρφους όλους ,εμας δηλαδη και τον Οργανισμο που δουλεύουμε και θα δουλεύουμε και με την επόμενη Διοίκηση αν αυτή είχατε στο στόχαστρο.Θα πρεπε να είστε πιο προσεκτικοί.Δεν είναι όλα πολιτικη!Ελπιζω να το δημοσιεύσετε τουλάχιστον κατ αναλογία προς όλα τα άλλα που αφήσατε να δημοσιευτούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή