Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2019

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Εδώ και χρόνια από την εποχή που τα μνημόνια μπήκαν βάναυσα στη ζωή μας, κατάργησαν τα επιδόματα, εξαφάνισαν τους μισθούς και απαγόρευσαν το δικαίωμα στη συλλογική σύμβαση, οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ διεκδικούμε το ανθυγιεινό επίδομα για το σύνολο των εργαζομένων στις μονάδες, κατά αντιστοιχία με όσα γίνονται στα νοσοκομεία. Σε αυτό το αίτημα έχει συμφωνήσει γραπτά και η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, παρόλο που δεν τολμάει να το εφαρμόσει στην πράξη. Ακόμη περισσότερο μια μεγάλη ομάδα εργαζομένων (κυρίως από το νοσηλευτικό προσωπικό) έχει ήδη δικαιωθεί δικαστικά με πρόσφατη πρωτόδικη απόφαση, η οποία επιδικάζει συγκεκριμένα ποσά σε κάθε συνάδελφο και μάλιστα με τόκους υπερημερίας. Σε όλες τις μέχρι σήμερα συνομιλίες μας (από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση) δεν υπήρξε ούτε μια φορά που να διαφώνησε κάποιος με το δίκαιο και νόμιμο του αιτήματος μας.Προ ημερών κατατέθηκε πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, με το οποίο δίνεται το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας σε όλους τους εργαζόμενους στις ΤΟΜΥ (είτε σε αυτά που υφίστανται είτε σε αυτά που πρόκειται να δημιουργηθούν). Μετά από συγκεκριμένες επαφές του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων, κατατέθηκε τροπολογία 27 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (την οποία δήλωσαν ότι στηρίζουν τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και το ΚΚΕ), με την οποία προβλεπόταν η χορήγηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας και στους εργαζόμενους στον ΟΚΑΝΑ. 
Την τελευταία στιγμή (και παρόλο που όλοι μας διαβεβαίωναν για το αντίθετο) ο Υπουργός Υγείας κ. Ξανθός, δεν έκανε δεκτή την τροπολογία των «δικών» του βουλευτών. Αντίθετα έκανε αποδεκτή άλλη τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που δίνει το ανθυγιεινό επίδομα στους εργαζόμενους της ΑΕΜΥ. Ποια είναι η ΑΕΜΥ; Η Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ Α.Ε.) ιδρύθηκε με το Ν.3293/2004 αναλαμβάνοντας την άμεση μετα-ολυμπιακή αξιοποίηση της Πολυκλινικής του Ολυμπιακού Χωριού. Η ΑΕΜΥ Α.Ε. εποπτεύει και διαχειρίζεται την Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού, το Κέντρο Υγείας Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Κερατέας – Κ. Πρίφτης και το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας. Με άλλα λόγια είναι η εφαρμογή του δόγματος της σύμπραξης ιδιωτικού – δημοσίου τομέα στον χώρο της υγείας. 
Ως εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ δεν εγκαλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, που έδωσε το επίδομα σε άλλους εργαζόμενους. Εγκαλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για τον εμπαιγμό, για το διπλό παιχνίδι και για τα δύο μέτρα και δύο σταθμά που εφάρμοσαν σε μια ταυτόσημη περίπτωση. Ο χειρισμός της υπόθεσης αυτών των τροπολογιών (που η μία έγινε αποδεκτή και η άλλη όχι) φωτίζει δυστυχώς με το δραματικότερο τρόπο το ρουσφετολογικό χαρακτήρα των πράξεών του Υπουργείου Υγείας. Την ίδια ώρα που δημόσια οι αρμόδιοι παράγοντες του Υπουργείου Υγείας μιλάνε για το δύσκολο και αντίξοο έργο των εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ, την ώρα της αλήθειας και των πράξεων αποδείξανε πόσο σοβαρά εννοούν αυτά που λένε. Την ίδια ώρα που γνωρίζουν πολύ καλά ότι υπάρχει πρωτόδικη απόφαση που όχι μόνο δικαιώνει αναδρομικά μερίδα εργαζομένων για το ανθυγιεινό επίδομα, αλλά ορίζει και την έντοκη καταβολή του. Φαίνεται ότι όπως οι ασθενείς μας θεωρούνται από κάποιους «δεύτερης κατηγορίας», για το Υπουργείο Υγείας κι εμείς οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ είμαστε εργαζόμενοι «δεύτερης κατηγορίας». 
Όποια δικαιολογία κι αν χρησιμοποιήσουν για την μη αποδοχή της τροπολογίας, η αλήθεια είναι ΜΙΑ: Η άρνησή του κ. Ξανθού όχι μόνο δεν θα εξοικονομήσει χρήματα για το Δημόσιο, αλλά δυστυχώς θα αποβεί δυσμενέστερη για τον προϋπολογισμό του ΟΚΑΝΑ: στο τέλος τα ποσά που θα αναλογούν εντόκως σε κάθε εργαζόμενο θα είναι πολύ περισσότερα. 
Και δεν είναι μόνο σε αυτό το σημείο κοντόφθαλμη και άδικη η λογική του Υπουργείου και της Διοίκησης του ΟΚΑΝΑ: Υπάρχουν δύο άλλες πρωτόδικες αποφάσειςπου δικαιώνουν την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου στον ΟΚΑΝΑ. Αντί να εφαρμοστεί ΑΜΕΣΑ ο νόμιμος τρόπος υπολογισμού των μισθών μας, η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ κατέθεσε έφεση παρόλο που όλοι (τόσο στη Διοίκηση, όσο και στο Υπουργείο), αναγνωρίζουν την τελική τύχη αυτής της έφεσης. Με αυτή την καθυστέρηση στα «διαδικαστικά», (εκτός από το να πληρώνεται η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων με χαμηλότερους μισθούς), ο προϋπολογισμός του ΟΚΑΝΑ επιβαρύνεται με σημαντικά ποσά, τα οποία πρέπει να πληρωθούν και αυτά με τόκους υπερημερίας. 
Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πραγματικότητα που δεν αφήνει περιθώρια για αυταπάτες: Η μεν Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ δεν τολμάει να υπογράψει ΣΣΕ, που να ενσωματώνει τις ήδη εκδοθείσες δικαστικές αποφάσεις (και θα ήταν σε αντιστοιχία με τα μεγάλα λόγια του Υπουργείου Εργασίας περί «επαναφοράς των ΣΣΕ»). Το δε Υπουργείο Υγείας, κρυμμένο πίσω από νομικίστικα επιχειρήματα, δεν παίρνει την πολιτική απόφαση να λύσει το πρόβλημα μια και καλή.
Απέναντι σε αυτή την κατάφωρη αδικία και παραβίαση της ισότητας των εργαζομένων, οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ δε θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια. Καλούμε τους συναδέλφους σε τετράωρη πανελλαδική στάση εργασίας (τις τελευταίες τέσσερις ώρες της εργασίας) την Πέμπτη 14 Μαρτίου και συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας (12:30μ.μ.) για να διαμαρτυρηθούμε τόσο για την κοροϊδία των αρμοδίων του Υπουργείου Υγείας όσο αφορά το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, όσο και για την παράλογη καθυστέρηση διευθέτησης του μισθολογικού θέματος που έχει προκύψει στον ΟΚΑΝΑ μετά την δικαστική δικαίωση των συναδέλφων. 
ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ συμμετέχουμε στην κινητοποίηση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ, ώστε «αυτό που είναι δίκαιο να γίνει και πράξη».

27 σχόλια:

 1. H εκδίκηση του ψηλού !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δηλαδή σοβαρά "έτσι αγαπάει ο ψηλός";

   Διαγραφή
  2. ο ψηλός είναι ένας άντρας με πάθος!σαν την γυναίκα του Μαρι Κλερ. γατάκιααααα σας έχει σαν τον άλλο απο το υπουργείο χαχαχα.θα "αγαπήσει" όποιον βάλει στο μάτι.Σε κάποιους/κάποιες μπορεί και να αρέσει μην είστε και εσείς παράξενοι!

   Διαγραφή
 2. Μπα, το μόνο που τον απασχολεί είναι η επόμενη ημέρα που πλησιάζει και που θα τρυπώσει. Για αυτό το λόγο έφερε το βαψομαλια για εθνικό Συντονιστή και κανόνισε μέσω άρθρου του πολυνομο
  σχεδιου να μπορεί να μεταπηδήσει μετά στο γραφείο του βαψομαλια που μας φόρτωσε από την Αγγλια.Γιατι ξέρει πολύ καλά ότι μετά το τέλος του Σύριζα ακόμα και οι πέτρες στον ΟΚΑΝΑ θα τον πετροβολουν όπου σταθεί ή κρυφτεί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είμαστε κοντοί για να τον πετυχαίνουμε.

   Διαγραφή
  2. Τελικά, ο ψηλός είναι πολύ ψιλός

   Διαγραφή
  3. ΈΜΕΙΣ είμαστε ψιλή μαρίδα.

   Διαγραφή
 3. Τελικά τι θα γίνει με την συνταγογραφηση από αναισθησιολογους; πέρασε αυτό; δεν μας δώσατε άλλη ενημέρωση για το θέμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πρόσθεσαν τη φράση "του δημοσίου τομεα" προφανώς μετά την παρέμβαση του σωματείου. Επίσης συγκεκριμενοποίησαν το πολυδύναμο των Ιωαννίνων και αφαίρεσαν τις γενικότητες περί πολυδυναμων στα νοσοκομεία.

   Διαγραφή
  2. Οπότε τι γίνεται; είμαστε πιο καλυμμένοι τώρα; ή επί της ουσίας δεν άλλαξε τίποτε ως προς τον κίνδυνο με τα υποκαταστατα;

   Διαγραφή
 4. Τον αμολήσατε τον αετό?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Προσωπικά ναι, και τον αετό κι ότι κοτσάνα μπορώ.

   Διαγραφή
 5. Το ότι αύριο παίζει σεμινάριο να θεωρηθεί τυχαίο γεγονός?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εξαρτάται.ειναι σεμινάριο για την τύχη; ποκα; ρουλέτα;

   Διαγραφή
  2. Καλύτερα να ήταν τέτοιο.

   Διαγραφή
  3. Όταν ο άνθρωπος έχει προβλήματα προσπαθεί να τα λύσει με όποιο τρόπο μπορεί.
   Αναλόγως του χαρακτήρα του μπορεί να πάρει και πολλούς ή λίγους στο λαιμό του- με ή χωρίς αξιοπρέπεια.
   Αν τώρα τυχαίνει να παριστάνει και τον ψυχ-ίατρο τα πράγματα δυσκολεύουν αρκετά.
   Καλή Σαρακοστή.

   Διαγραφή
  4. Αμην τέκνον μου.

   Διαγραφή
 6. εννοείτε οτι ο εθνικός συντονιστής είναι επιλογή ψηλού?καλά κατάλαβα?που δεν τον ξέρει άνθρωπος στο μεταξύ αλλά όοοοολα τα παπαγαλάκια λένε οτι είναι πολύ αξιόλογος.σε τι?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Κάποιο νέο απ το υπουργείο?Έστω για το χρώμα της βαφής!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Μας απογοήτευσε η αριστερά. Θα κάνει χρόνια να ξανασηκωσει κεφάλι στον τόπο, δυστυχώς. Μέχρι να βρει πραγματικά σοβαρούς και ειλικρινείς ανθρώπους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Αφού μας κράζει κ το υπουργείο για την πενιχρή μάζωξη είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Οι μοιραίο δεν είναι άξιοι ούτε καν της μοίρας τους...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Ήρθε το newsletter του οκανα σήμερα, 20/3. Κύριο θέμα το κοινωνικό πρόσωπο του eko all star game. Θα σας πρότεινα να κοπιάρετε την "είδηση" από το δελτίο και να την αναπαραγάγετε δίπλα στις φωτογραφίες από το γκρεμισμένο κατ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. γιατι το ΚΑΤ ειναι γκρεμισμένο??

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όλες οι μονάδες έχουν τα προβλήματα τους αλλά αυτή τη στιγμή το ΚΑΤ είναι όντως γκρεμισμένο.Ποιος ενδιαφέρεται?

   Διαγραφή