Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝ ΤΩ ΟΚΑΝΑ ΤΕΚΤΑΙΝΟΜΕΝΑ

Τι έγινε στη ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ της Πέμπτης:
1. Ικανοποιητική συμμετοχή (όχι σαν κάποιες άλλες φορές που κοιταζόμασταν αμήχανα με το ύφος του Ηλιόπουλου στο "στρίβειν δια του αρραβώνος": "είμαστε μαι ωραία ατμόσφαιρα, είμαστε!")
2. Συζήτηση επί της ουσίας, με συμμετοχή αρκετών συναδέλφων που εξέφρασαν απορίες (πχ γιατί δεν προσφεύγουμε δικαστικά), έκαναν κριτική στο σύλλογο (πχ. γιατί άργησε η ΓΣ ενώ τα προβλήματα είναι γνωστά από καιρό), αλλά και απόψεις (πχ. ότι δεν υπάρχει λύση για το ΕΦΚΑ των συναδέλφων ιατρών στο ισχύον νομικό πλαίσιο. Η μόνη λύση είναι η νομοθετική ρύθμιση). 
3. Ενημέρωση για τα "ύποπτα σχέδια" περί συγχώνευσης (όχι με το ΚΕΘΕΑ), αλλά με το ΚΕΕΛΠΝΟ αυτή τη φορά, με σκοπό τη δημιουργία νέου φορέα Δημόσιας Υγείας με τη συμμετοχή και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Η πρόσφατη σύσταση ειδικής επιτροπής για τη Δημόσια Υγεία, με ορίζοντα να καταθέσει πρόταση εντός μηνός (!!), κάνει ακόμη μεγαλύτερη την καχυποψία, η δε συμμετοχή από τη μεριά του ΔΣ του ΟΚΑΝΑ, του "και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ" κ. Χαμτζούδη, καθόλου δεν (πρέπει να) καθησυχάζει τους καχυποπτούντας. Το σενάριο, που δυστυχώς έχει τη μορφή θρίλερ και μάλλον αποτελεί sequel του μαύρου της ΕΡΤ, έχει ως εξής: το βρώμικο ΚΕΕΛΠΝΟ και ο αμαρτωλός ΟΚΑΝΑ  κλείνουν (μέσα στη νύχτα και αυτά που ξέρατε για διαβουλεύσεις κλπ να τα ξεχάσετε) και στη θέση τους ξεπροβάλλει την αυγή ένα αγνό άνθος μανόλιας, απαλλαγμένο από τα βαρίδια του παρελθόντος (με κύριο βαρίδι φυσικά κάποιους από τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα αυτούς που δεν έχουν πεισθεί για τα φιλεργατικά αισθήματα των κυβερνώ- διοικούντων).
4. Ενημέρωση- Συζήτηση (χωρίς να ληφθεί απόφαση) για το θέμα του ΑνΔΕΠ και τα μέτρα που πρέπει να λάβει ο Σύλλογος, εφόσον αποδειχτεί ότι η δράση του αντιβαίνει τους καταστατικούς σκοπούς του Συλλόγου, δηλαδή την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των εργαζομένων. Η λήψη απόφασης παραπέμφθηκε στην επόμενη ΓΣ.
5. Λήψη αποφάσεων: Στάση εργασίας την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017. Την ίδια ημέρα και ώρα Συνέντευξη Τύπου και διαμαρτυρία στο Υπουργείο Υγείας. Επίσης Γενική Συνέλευση για να αποφασίσουμε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων και τον πιθανό συντονισμό με άλλα σωματεία. 

Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μας ορισμένες επιπρόσθετες πληροφορίες και επισημάνσεις:
  • Ήδη έχουν παραιτηθεί συνάδελφοι με ΔΠΥ, ενώ υπάρχουν άλλοι που μετά βίας ως Σύλλογος προσπαθούμε να πείσουμε ότι δεν πρέπει να το κάνουν γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, θα νικήσουμε και τους χρειαζόμαστε.
  • Όσοι από τους συναδέλφους ιατρούς αορίστου χρόνου νομίζουν ότι δεν τους αφορά να γνωρίζουν ότι οι επόμενοι που θα κληθούν να γίνουν τσιγγάνοι (όπως οι παθολόγοι) είναι οι ψυχίατροι.
  • Νομίζουμε ότι οι συνάδελφοι που υποστηρίζουν ότι είναι απαραίτητη η νομοθετική ρύθμιση και "αλλιώς δεν γίνεται" είναι δυο ειδών: 
    • αυτοί που αφού δεν κατάφεραν να πουλήσουν "εκδούλευση και αποτελεσματικότητα" στους συναδέλφους, προσπαθούν τουλάχιστον να βγάλουν (για άλλη μια φορά) λάδι τη Διοίκηση: "δεν φταίνε οι καημένοι, δεν το κατάλαβαν γρήγορα το πρόβλημα, φταίει ο Κατρούγκαλος, αλλά μάλλον κι αυτός αναγκάστηκε και από τον πολύ εξαναγκασμό του ξέφυγαν και μερικά λαθάκια, κλπ. κλπ" και
    • αυτοί που θεωρούν ότι πρέπει να καταδειχτεί η πραγματική ευθύνη της πολιτικής της μνημονιακής κυβέρνησης, της τρόικας κλπ κλπ. 
    • Στους πρώτους λέμε "κρυφτείτε καλύτερα. Σας έχουν πάρει χαμπάρι όλοι, όχι μόνο εμείς που σας ξέρουμε καλά". Στους δεύτερους όμως θέλουμε να μιλήσουμε με ειλικρίνεια: Δεν είναι δουλειά των εργαζομένων να ασχοληθούν με την νομοθετική ρύθμιση ή την τροπολογία ή την εγκύκλιο. Δουλειά και χρέος των εργαζομένων είναι να παλέψουν για τα δικαιώματα τους: Αν χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση, να την φτιάξουν, να την καταθέσουν και να την περάσουν. Αν δεν μπορούν να παραιτηθούν. Αν χρειάζεται να αλλάξει ο νόμος, να αλλάξει. Αν χρειάζεται να φύγει ο Καφετζόπουλος, ο Ξανθός, ο Πολάκης και ο Κατρούγκαλος μαζί, να φύγουν. Η αναγωγή του προβλήματος σε νομικό πρόβλημα, συμφέρει μόνο όσους θέλουν να αποποιηθούν την ευθύνη και να πετάξουν την μπάλα στις εξέδρες για να πουν στο τέλος "Δεν φταίμε εμείς. Δεν είναι το δικό μας πρόγραμμα. Μας υποχρέωσαν."
  • Με την ευκαιρία, επειδή ΚΑΙ σε αυτή τη συνέλευση ειπώθηκε από κάποιον συνάδελφο ότι πριν κάνουμε κινητοποιήσεις θάπρεπε να εξαντλήσουμε τη νομική οδό, θέλουμε να τονίσουμε τα εξής: Είναι πολύ υγιής αντίδραση το να λέει κάποιος: "Αυτό είναι ολοφάνερα παράνομο, δεν μπορεί ο εργοδότης να μην πληρώνει τις εισφορές. Σίγουρα θα υπάρχει νόμος που το απαγορεύει. Να πάμε στα δικαστήρια να βρούμε το δίκιο μας." Αλλά αυτή η υγιής αντίδραση σκοντάφτει στο ότι ζούμε σε μια κοινωνία άρρωστη από την ανισότητα και την εξουσία.
    • Αγαπητοί συνάδελφοι/ισσες, οι νόμοι φτιάχνονται στα μέτρα της τάξης που κυβερνάει. Και η τάξη που κυβερνάει δεν είναι οι εργαζόμενοι. Είναι τα αφεντικά. Βέβαια το εκάστοτε ισχύον εργατικό δίκαιο είναι προϊόν του συσχετισμού δυνάμεων ανάμεσα στα αφεντικά και τους εργαζόμενους (για το λόγο αυτό έχουν νόημα οι συνδικαλιστικοί αγώνες). Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια μαζί με τους μισθούς μας, ξήλωσαν και τους νόμους που είχαν κερδηθεί τις εποχές που το εργατικό κίνημα ήταν στα πάνω του και ο φόβος των αφεντικών μεγάλος. Έτσι μπορεί να μας φαίνεται παράλογο να μην πληρώνονται οι εισφορές, αλλά  ο "νομοθέτης" έχει φροντίσει να θωρακίσει τα αφεντικά, νομιμοποιώντας τις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Μπορεί να μας φαίνεται άδικο να πληρώνεται ο εργολάβος 1000 και να δίνει στην καθαρίστρια 300 ευρώ, αλλά αυτό γίνεται σύμφωνα με τον νόμο. Για το λόγο αυτό μας ακούτε πολλές φορές να λέμε ότι δεν λύνει η νομική οδός όλα τα προβλήματα. Για να μην πούμε ότι ακόμη κι όταν υπάρχει ο νόμος, το τι θα αποφασίσει ο δικαστής έχει να κάνει και πάλι με τον συσχετισμό δυνάμεων, αλλά αυτό είναι λίγο πιο πολύπλοκο για να το συζητήσουμε σε μια απλή "ενημερωτική" ανάρτηση. 
Μ' αυτά και μ΄αυτά φτάσαμε στο τέλος αυτής της σύντομης ενημέρωσης.

Δεν υπάρχουν πολλά να γίνουν. Αρκεί την ΠΕΜΠΤΗ 12 Οκτωβρίου 2017, 
  • να συμμετάσχουμε στη στάση εργασίας όσο το δυνατόν περισσότεροι (μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για τους συναδέλφους μας που εξωθούνται σε παραίτηση, δηλαδή ουσιαστικά απολύονται) 
  • να είμαστε όλοι και όλες στις Κεντρικές Υπηρεσίες για να διαμαρτυρηθούμε στη Διοίκηση, στο Υπουργείο και σε όποιον άλλο χρειαστεί
  • να αποφασίσουμε πως θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για να πάρουμε πίσω όλα όσα χάσαμε σε μισθούς και δικαιώματα, για να διεκδικήσουμε την αξιοπρέπεια μας. 

24 σχόλια:

  1. Δηλαδή συνένωση ΟΚΑΝΑ ΚΕΕΛΠΝΟ ΕΣδυ σε εναν οργανισμο που θα έχει μόνο χαρακτήρα εκπαίδευσης και εποπτείας? πωσ άραγε θα μπορούσαν να υπάρχουν οι μονάδες σε εναν τέτοιο οργανισμό, σε ενα οργανισμο με τετοια συνθεση ? και μονο που το Κεθεα ειναι στην απ εξω λέει πολλα!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να ζήσουμε να τον θυμόμαστε ...........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωωχ Παναγίτσα μου.... Εμάς δεν θα μας θυμάται κανείς..

      Διαγραφή
  3. Ερχεται τώρα και η δική σας σειρά κύριοι αριστεροί αλλά πάντα ανώνυμοι... Όταν μας άλλαξαν εμάς το ποσοστό αναπηρίας για την βαριά τοξικοεξάρτηση από 67% σε 35% με αποτέλεσμα να μην μπορεί σχεδόν κανένας θεραπευόμενος να λάβει έστω το ισχνό προνοιακό επίδομα σφυρίζατε αδιάφορα, τώρα τι? Υ.Γ. Σιγά μην αφήσετε το σχόλιο μου γιαλαντζί αριστεροί ήσασταν πάντα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχουν και κυρίες αριστερές.

      Διαγραφή
    2. Πρέπει κάπου να είναι και αυτές.. Αλλά αριστερή ανωνυμία γιατί? εφόσον υποτίθεται πως η αριστερά πάντα με τους κατατρεγμένους ήταν, φοβάστε κάτι?

      Διαγραφή
    3. Γιατί, στους ΑΑ και στους ΝΑ φοβούνται κάτι;

      Διαγραφή
    4. Εμένα πάλι, τα επώνυμα σχόλια υπό τις παρούσες συνθήκες, μου φαίνονται είτε σαν ξεπλήρωμα χρέους είτε σαν παρακαταθήκη ώστε να έχεις να λαμβάνεις.

      Διαγραφή
    5. Αγαπητέ - τη, αυτό μου έλειπε να πας να με χρεώσεις ότι σε καποιον η κάτι χρωστούσα και το ξεπληρώνω γράφοντας επώνυμα στο blog σας? η ακόμα χειρότερα πως γράφω εδώ για να έχω να λαμβάνω? Αν δεν τρολάρεις και μιλάς σοβαρά πρέπει να κάνεις καμιά κουβέντα με τον ψυχίατρο της μονάδας σας. Όσες φορές έγραψα στο blogs σας το έκανα επώνυμα πάντα, μην ψάχνεις σκοπιμότητες εκεί που δεν υπάρχουν. Είμαι ο Βαλαχάς δημήτρης του συλλόγου θεραπευομένων Ο.ΚΑ.ΝΑ. Βόρειας Ελλάδας ο "Σίσυφος" και το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να καταλάβει ο κόσμος τι απογοήτευση βιώνουν οι θεραπευόμενοι του Ο.ΚΑ.ΝΑ που εκτός από τους κοπρίτες τους πολιτικούς που για χρόνια εκμεταλλεύονται τους εξαρτημένους και τις οικογένειες μας είναι και το δικό σας μαγαζί, που το δουλεύετε με το τρισάθλιο αυτό πλαίσιο λειτουργίας που έφτιαξε ο σύγχρονος Μακιαβέλι ο δικός σας άνθρωπος ο μη εξαιρετέος Γασγαλίδης και που το ακολουθεί ευλαβικά ο νέος κωλοτούμπας ο Καφετζόπολος. Βρωμάτε σύντροφε και ούτε η δική μας μυρωδιά μπορεί πλέον να συγκρατήσει την μπόχα που βγαίνει από παντού σχεδόν -Πλατανιάς, Χριστιά και το 90% από εσάς που το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι πως θα καταφέρετε να "τσακώσετε" κάνα επιδοματάκι λόγο της τρομερά επικίνδυνης εργασίας που κάνετε ερχόμενοι καθημερινά σε επαφή με εμάς τους τρομερούς εγκληματίες. Να γνωρίσουν όλοι τι ωραίο μαγαζάκι έχετε στήσει και το παίζεται και λειτουργοί. Ντροπή σε εσάς σύντροφε, χαθήκατε κάπου στην διαδρομή. Ξεκινήσατε κάποιοι ίσως με σκοπό να μας βοηθήσετε αλλά η απογοήτευση για τα μηδαμινά αποτελέσματα και το εύκολο χρήμα που σας πρόσφεραν τις "καλές εποχές" σας μετάλλαξε σε ένα τεράστιο αλλά μίζερο οργανισμό. Και ναι, η οργή είναι κολλητική, αλλά σε εσάς δούλεψε με διαφορετικό τρόπο, σας έχει κάνει σαδιστές και αν δεν αλλάξετε το πλαίσιο λειτουργίας θα σας φάει ότι απέμεινε από αυτό που είχατε στο μυαλό σας τότε που ξεκινήσατε. Καλή συνέχεια.

      Διαγραφή
    6. Ακριβώς.. ο κύριος ιδιοκτήτης ατομικού συλλόγου σφραγίδα που στο μπλογκ δεν έχει καν δυνατότητα σχολιασμού.
      Ο κύριος που προέτρεπε να ρίξουν ξύλο σε εργαζόμενους σε μονάδες ήρθε για εξαργύρωση και να πουλήσει πνεύμα.

      Διαγραφή
    7. Ισχύει αυτό; για τον κ. Βαλαχα; ή είναι συκοφαντια;

      Διαγραφή
    8. Στο ανοιχτό προφίλ του διαβαστε σχόλια



      https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=309664666129256&id=100012571740656

      Διαγραφή
    9. Δεν γράφει κάτι για βία σε εργαζόμενους

      Διαγραφή
    10. Το σχόλιο διάβασε φίλε μου από κάτω ,να τους περιμένουμε με τα σοπια όταν θα έρθουν να πιάσουν δουλειά κλπ κλπ κλπ ξυλο ξυλο ξυλο .
      Αν δεν είναι αυτό βια τι είναι ;

      Διαγραφή
    11. Η μεγαλύτερη πλάκα ποια είναι; ότι ο ΟΚΑΝΑ πληρώνει τα ενοίκια των γραφείων του σίσυφου....

      Διαγραφή
    12. Ωραία πράγματα δηλαδή.

      Διαγραφή
    13. Αυτό το σχόλιο διαγράφηκε γιατί η φρασεολογία και το ύφος του δεν συνάδει με την φυσιογνωμία του blog της ΑΡΣΥ.

      Διαγραφή
  4. μισθούς και δικαιώματα σύντροφοι!! αυτό που πάντα σας ενδιέφερε η τσέπη σας και φυσικά και η άλλη τσέπη σας. Αγωνιστές ήρωες.. Και σιγά μη το δημοσιεύσετε στο blogs σας που όλες οι γνώμες είναι σεβαστές χα χα χα!! φαρισαίοι ακόμα και τους εαυτούς σας προδώσατε για τα λεφτά. ποτέ όμως για τους συνανθρώπους σας δεν νοιαστήκατε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο διαγράφηκε γιατί η φρασεολογία και το ύφος του δεν συνάδει με την φυσιογνωμία του blog της ΑΡΣΥ.

      Διαγραφή
  6. Εντάξει στου κουτσού το γήπεδο επιτρέπονται μόνο οι ξύλινες πατερίτσες. Δεν σας κάνει πλέον ούτε καν εντύπωση το γεγονός πως ανταλλάζετε απόψεις μεταξύ σας ανώνυμα? Δεν σας ενδιαφέρει στην πραγματικότητα αν στο blog σας κάποιος "ανώνυμος καταγγέλλει" ψευδόμενος κάποιον επώνυμο,δεν σας ενδιαφέρει αν ο συνάδερφος είναι ψεύτης, κλέφτης, απατεωνίσκος, η ακόμα και αν σας βρομίζει τρόπο τινά το blog σας, σας ενδιαφέρει όμως μην τυχόν και γράψει κάποιος την λέξη από μ.....!!! Τώρα καταλαβαίνω πως έχετε καταντήσει απλοί, τρομολάγνοι, (και δυστυχώς για όλους μας) επιφανειακού τύπου συνδικαλίστες, που για το μόνο που σκιάζονται είναι το να μην αφήσουν την δυσωδία και καταφέρει να βγει από το μαγαζάκι τους φοβούμενοι πως έτσι θα τους πάρει χαμπάρι ο υπόλοιπος κόσμος... Ουάου!! αλίμονο! το γνωρίζουν βρε!!

    Υ.Γ.1) η μήπως και το ουάου ενοχλεί την αισθητική σας εφόσον ΟΛΑ τα άλλα τα έχετε καλώς καμωμένα?

    Υ.Γ.2) τόσο πολύ απομακρυνθηκατε συντροφίλοι από την κριτική? τόσο πολύ σας άλλαξε ο φόβος της εποχής μας η έτσι πάντα ήσασταν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και αληθινά τελειώνω λέγοντας αυτό : Σκεφτείτε μόνο την αξίωση που έχει ο "αριστερός" εργαζόμενος?, συνδικαλιστής?, "συναγωνιστής" σας που βλέπει και ειρωνεία στο γεγονός του ότι ο Ο.ΚΑ.ΝΑ.(Σ) μας πλήρωσε για ένα χρόνο τα ενοίκια του συλλόγου!!!
    Έτσι όμως τον έμαθαν από μικρό να σκύβει το κεφάλι και να έχετε φτάσει στο σημείο να ζητάτε να γράφουμε ότι κάτι σαν του λόγου του θεωρούν σωστό αφού άκουσον άκουσον μας πλήρωσε ο οκανας τα νοίκια γιατί να γράφουμε ότι σκεφτόμαστε? και όχι ότι θέλει ο ίδιος και η παρέα του!!! Α ρε δημοκράτες...
    ευτυχείτε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ πάντως δε νομίζω ότι ο εργαζόμενος που έγραψε αυτό το ρεπορτάζ για τα ενοίκια είναι αριστερός. Ούτε καν "αριστερός". Παρτάκιας είναι.
      Άσχετο : η γιαγιά μου η δεξιά είχε μια απορία : γιατί ο ΟΚΑΝΑ έδωσε δημόσιο χρήμα για έναν ιδιωτικό σύλλογο; Άκου να δεις τώρα απορίες που έχουν οι δεξιοί.

      Διαγραφή