Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΚΑΝΑ

Σχετικά με τη ορθή πρακτική στην εκτέλεση ιατρικών και νοσηλευτικών καθηκόντων και ενεργειών για την ομαλή λειτουργία Μονάδων απουσία ιατρού

Οκτωβρίου 15, 2017


Το Δ.Σ. του Συλλόγου προχώρησε σε σειρά επαφών τόσο με τους νομικούς συμβούλους του Συλλόγου όσο και με τα θεσμικά όργανα των ιατρών και νοσηλευτών (Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας), ώστε να διασφαλίσει ότι κανένας συνάδελφος δεν θα εκτεθεί σε κίνδυνο ή αμέλεια στα πλαίσια της εκτέλεσης των καθηκόντων του.
Στο πλαίσιο αυτό για να διασφαλιστεί η ορθή πρακτική στην εκτέλεση ιατρικών και νοσηλευτικών καθηκόντων και ενεργειών με βάση τους κανόνες της επιστήμης και την τρέχουσα νομοθεσία, ώστε να μην προκύψουν τυχόν πειθαρχικά και νομικά θέματα εις βάρος εργαζόμενου και ακολουθώντας πιστά τα όσα αναφέρει το Δελτίο Τύπου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών το καθηκοντολόγιο των νοσηλευτών και τις οδηγίες της ΕΝΕ, το Δ.Σ. του Συλλόγου υπενθυμίζει στους συναδέλφους τα κάτωθι:
  • Συστήνεται και πρέπει να γίνεται κανονικά η χορήγηση των φαρμάκων που δίνονται βάση των ιατρικών συνταγολογίων που έχουν συντάξει οι έως πρότινος ιατροί των Μονάδων.
  • Δεν επιτρέπεται όμως να γίνει οποιαδήποτε τροποποίηση στις δοσολογίες των ασθενών, όπως και να χορηγηθούν νέα TH τα οποία απαιτούν νέα συνταγογράφηση από ιατρό και όχι από συνάδελφο άλλης ειδικότητας. Οι ασθενείς που βρίσκονται σε κατάσταση που καθιστά τη χορήγηση επικίνδυνη θα πρέπει να παραπεμφθούν σε κοντινές Μονάδες προκειμένου να εξεταστούν αυτοπροσώπως (όπως επιβάλλεται) από ιατρό.
  • Όσο αφορά σε ιατρικές και λοιπές βεβαιώσεις, που κανονικά θα υπέγραφαν οι Υπεύθυνοι Ιατροί των Μονάδων, κανένας συνάδελφος άλλης ειδικότητας δεν μπορεί να υπογράφει αντί του υπεύθυνου ιατρού. Το αδίκημα είναι αντιποίηση ιατρικού επαγγέλματος και είναι ποινικό. Για να διευκολυνθούν οι ασθενείς, το Δ.Σ. προτείνει τις βεβαιώσεις να τις δίνει η Διεύθυνση Εφαρμογής Προγραμμάτων.

Τόσο οι νομικοί σύμβουλοι του Συλλόγου όσο και η νομική υπηρεσία του ΙΣΑ και της ΕΝΕ είναι έτοιμοι να παρέμβουν σε οποιαδήποτε περίπτωση παρατηρηθεί πίεση προς εργαζόμενο/η να πράξει διαφορετικά από όσα περιγράφονται στις ανακοινώσεις των Συλλόγων.

Όλες οι διεκδικήσεις μας , ως εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ,  είχαν  στόχο τα δημόσια δωρεάν προγράμματα, την εξαφάνιση της λίστας αναμονής και τη διασφάλιση για τους θεραπευόμενούς μας υψηλής ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών. Ποτέ ως εργαζόμενοι δεν επιδιώξαμε, όπως έκαναν κατά καιρούς κάποιες Διοικήσεις του ΟΚΑΝΑ, να παίξουμε πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες των θεραπευόμενων. Δε θα επιτρέψουμε όμως σε καμία περίπτωση την έκθεση σε οποιοδήποτε κίνδυνο είτε των εργαζομένων είτε των θεραπευομένων λόγω της αδιαφορίας και των πολιτικών παιχνιδιών που παίζουν κάποιοι σε βάρος του ΟΚΑΝΑ.
ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΚΑΝΑ

32 σχόλια:

  1. Πώς τσούλησε σήμερα στις Μονάδες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κι άλλη ψυχιατρος παραιτήθηκε σήμερα. Τι ντροπή είναι αυτή...
    Όλγα πού να πρωτοβάλουμε πλάτη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ως Όλγα αυτό με την πλάτη δεν το καταλαβαίνω και πολύ. Και επειδή υπάρχει κάποιος/α που έχει μια επιμονή να το αναφέρει και για την ΑΡΣΥ, να εξηγήσω τι δεν καταλαβαίνω:
      Προσωπικά από το 1998 που δουλεύω στον ΟΚΑΝΑ συνέχεια πλάτη βάζω: για να πάρουν θεραπεία οι ασθενείς για την ηπατίτιδα, για να λειτουργήσουν σωστά τα προγράμματα, για να απορροφηθεί η λίστα, για να μην κλείσει ο ΟΚΑΝΑ, για να μην ιδιωτικοποιηθεί, για να μην μετατραπεί σε κάνουλα. Και καθόλου κακό δεν το βρίσκω να βάζω πλάτη σε όλα αυτά.

      Αν υπάρχει όμως κάποιο υπονοούμενο, πράγμα που για κάποιο ανεξήγητο λόγο το υποπτεύομαι, δεν το πιάνω. Άλλο βάζω πλάτη για το καλό εργαζομένων και θεραπευόμενων κάνοντας τη δουλειά μου με συνέπεια, άλλο βάζω πλάτη στις (εκάστοτε) Διοικήσεις για προσωπικά ή άλλα ανταλλάγματα.
      Αν υπάρχει κάτι κρυφό στο φως για να απαντήσουμε, αλλιώς κατά τη γνώμη μου εκτός από ανήθικο, γίνεται κουραστικό.

      Διαγραφή
    2. Κανένα υπονοούμενο ούτε εννοούμενο σε σχέση με διαπλοκές σας ή ανταλλάγματα. Δεν αναφέρθηκα σε ηθικά ελλείμματα, δεν το ισχυρίστηκα. Ούτε τώρα το κάνω. Άλλο λέω. Υπάρχει για την παράταξή σας το "βάζω πλάτη" από "καλή και αγαθή"" πρόθεση πακέτο με αγαθή -αγαθιάρικη στάση.
      Το μόνιμο επιχείρημα -κόλπο όλων όσων συνεχώς υποβαθμίζουν (σε όλους τους τομείς) τα στάνταρντς, την ποιότητα, τις υπηρεσίες, όλων λοιπόν από πρωθυπουργούς μέχρι διοικήσεις -όργανα πολιτικής, είναι "το μη χείρον βέλτιστον βρε παιδιά", "βάλτε για λίγο πλάτη να αποφύγουμε τα χειρότερα και θα την ξαναπάρουμε την πόλη". Εγώ προσωπικά ως χαζούλι, δεν νιώθω καλά που αριστεροί την πατάνε έτσι, με τη μπανανόφλουδα της θυσίας.
      Πάει αυτό ως προς το ανήθικο και κυρίως κουραστικό σχόλιό μου;
      Γιατί θέλω να επαναφέρω κι ένα άλλο επίσης κουραστικό ερώτημά μου:γιατί δεν δίνετε και σε μας, εσείς που δεν είστε της λογικής της ολιγαρχίας και των κάθε είδους ελίτ, τα έγγραφα που έστειλε στο σωματείο ο ΑνΔεπ;

      Διαγραφή
    3. Το θέμα της "θυσίας" και της θυσίας, που ανοίγεις είναι πολύ σοβαρό και έχει πολλές πτυχές. Δεν προσφέρεται για να το συζητήσουμε με όρους σχολιαστών ενός blog. Μου αρκεί ότι δεν αποτελεί ηθικής τάξεως κατηγορία το "βάζω πλάτη". Προσωπικά θα συνεχίζω να "βάζω πλάτη" κατά την κρίση μου, σε όλες τις δραστηριότητες μου (ως εργαζόμενη συνδικαλίστρια γιατρός κλπ), με μοναδικό σκοπό την υπεράσπιση των δικαιωμάτων εργαζομένων και θεραπευομένων.
      Όσο αφορά για τα έγγραφα που έστειλε ο ΑνΔεπ, δεν καταλαβαίνω γιατί πάλι αφήνεις υπονοούμενα ότι υπάρχει θέμα ελιτισμού, ολιγαρχίας κλπ.
      Οι επιστολές αυτές είναι με έναν τρόπο προσωπικά δεδομένα, δεν είμαι σίγουρη ότι μπορούν να δημοσιευτούν από τρίτους σε ανοικτό blog. Βέβαια στη ΓΣ είναι αλλιώς, εκεί είμαστε μόνο εμείς οι εργαζόμενοι και στο πλαίσιο αυτό ίσως να είχε νόημα το ερώτημα σου.
      Από την άλλη ο ΑνΔεπ έχει γράψει αρκετές φορές σχόλια επωνύμως, μπορεί να δημοσιεύσει και τις επιστολές που έστειλε, αν κρίνει ότι με αυτό τον τρόπο θα ενημερωθούν οι συνάδελφοι καλύτερα.

      Διαγραφή
    4. Είναι προσωπικά δεδομένα οι επιστολές του, συμφωνώ, αλλά όπως έγραψα σε άλλο σχόλιό μου το ότι ο ίδιος στο μπλογκ του Σωματείου δίνει δημόσια αριθμούς πρωτοκόλλου, κατά τη γνώμη μου δείχνει ότι αίρει την προστασία τους.
      Αλλά επίσης συμφωνώ τελικά ότι ο ίδιος πρέπει να ξεκαθαρίσει αν επιθυμεί την δημοσίευσή τους.
      Ως προς την επιλογή σου να βάζεις πλάτη, απόλυτο δικαίωμά σου. Το θέμα δημιουργείται όταν ως παράταξη το "νομιμοποιείτε".
      Εν πάσει περιπτώσει. Δε θα λυθεί η διαφωνία.

      Διαγραφή
    5. ωπ! διόρθωση του "τυπογραφικού" λάθους :=
      ... όταν ως παρἀταξη "νομιμοποιείτε" στους πολλούς άλλους εργαζόμενους το "βἀζω πλάτη"...

      Διαγραφή
  3. Και τώρα; πάλι στο έλεος του ΔΣ του ΟΚΑΝΑ, ναι; να δούμε τι κέφια θα χουν αύριο...
    Εργατολεβεντες μας θυμηθείτε να μας ζητήσετε ψήφο και στον νέο φορέα όταν είμαστε, όπως κι αν θα λέγεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. http://www.okana.gr/2012-01-12-13-29-02/anakoinoseis/item/1131-dtdsgiatroidpy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τελικά τι πετύχαμε; θα βάζει ο ΟΚΑΝΑ τις εισφορές του ΕΦΚΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "...πιθανώς λόγω ψευδούς πληροφόρησης" αναφέρει το δελτίο τύπου του δς οκανα. Δεν λένε να βάλουνε μυαλό. Όλοι οι άλλοι λένε ψέμματα. Οι ίδιοι, όμως, δεν κατάλαβαν ή δεν ενημερώθηκαν. Ποτέ δεν ψεύδονται. Βγάλτε τα μολύβια και τα κομπιουτεράκια και αρχήστε να γράφετε την απάντηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδή εμείς πιστεύαμε ότι θα καταφέρναμε με τη φοβερή πολύπλευρη κινητοποίησή μας να τους κάνουμε να "βάλουν μυαλό"; ότι καταφέραμε να τους "φοβίσουμε";
      ΟΚ, αφού τέτοια ήταν κατά πώς φαίνεται η ανάλυση των περισσοτέρων, πάσο.

      Διαγραφή
    2. Προς 17 Οκτωβρίου 2017 - 8:30 μ.μ.
      Τι αυτοκαταστροφικό σχόλιο είναι αυτό βρε συνάδελφε; Γιατί τόση απαισιοδοξία;
      Ναι αυτό πιστεύαμε και αυτό θα γίνει. Για τον απλούστατο λόγο ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και είμαστε αποφασισμένοι να το διεκδικήσουμε. Τόσο απλό (θα έπρεπε να) είναι. Για όλους μας. Ας μην τρώμε τις σάρκες μας πια.
      Δεν βλέπεις ότι είναι τόσο ζορισμένοι που βγάζουν δελτία τύπου με ψέμματα και ύβρεις προς τους εργαζόμενους; Μόνο δραχμοφονιάδες δεν τους αποκαλούν τους συναδέλφους που παραιτήθηκαν.
      Τόσον λίγοι και λίγες (για να είμαστε και politically correct (αυτό δώρο για όσους σπούδασαν στην Αμερική για την επίλυση συγκρούσεων...).
      Ολίγιστοι και ολίγιστες.

      Διαγραφή
    3. Δεν είναι απαισιοδοξία. Το'χει πει η ΟΑ παλιότερα. Ρεαλισμός είναι.
      Καμία σοβαρή απόφαση για να διεκδικήσουμε το δίκιο μας όπως εσύ λες, δεν είδα. Τόσο απλό είναι δυστυχώς.
      Και επειδή πραγματικά δεν καταλαβαίνουμε τι γράφει ο άλλος, το σπάω σε κέρματα. Δεν εννόησα ότι δεν έπρεπε να κάνουμε κινητοποίηση και να τους ζορίσουμε. Εννοώ ότι δεν το κάναμε (για άλλη μια φορά) με αποφασιστικό τρόπο, ώστε να το πετύχουμε. Όχι, καθόλου ζορισμένους δεν τους βλέπω. Αν είχαν ζοριστεί, θα ανακοίνωναν ότι πληρώνουν το ΕΦΚΑ των συναδέλφων. Απλά πράγματα.

      Διαγραφή
    4. Προς 17 Οκτωβρίου 2017 - 10.23μμ
      Πώς την βλέπεις σήμερα 18.10 την κατάσταση; Ζορίστηκαν πολύ;

      Διαγραφή
  7. Τελικά μόνο 3 γιατρούς αφορά η μείωση μισθού; Πολύ ψευδή πληροφόρηση έχουμε ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι γίνεται με το dead line της Τρίτης από μέρους της Γενικής Συνέλευσης για τη Διοίκηση? Εάν το Δ.Σ. δεν πάρει σήμερα απόφαση (το πιο πιθανό σενάριο), πόσο χρόνο θα δώσουμε ακόμα? Δεν θα πρέπει να συσταθεί ξανά το σώμα του Συλλόγου για να αποφασίσει περαιτέρω τη στάση του? Ή θα εξαντλήσουμε την υπομονή όλων των υπολοίπων γιατρών με ΔΠΥ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τη νύχτα της Τρίτης 17 κάνουν ΔΣ; Ακόμα στις 10 το βράδυ, περιμένεις άλλη απόφαση;
      Φοβάμαι ότι δε θα εξαντλήσουμε καμιά υπομονή των γιατρών με ΔΠΥ. έχει ήδη εξαντληθεί κι έχει ακολουθήσει για πολλούς από αυτούς η συνειδητοποίηση ότι δεν θα τους βοηθήσουμε.

      Διαγραφή
  9. Έχω μείνει έκπληκτος (αν και δεν θα έπρεπε) με το δελτίο τύπου του ΔΣ Οκανά!Οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι!Δεν ξέρουν τι τους γίνεται.Πολύ καλά κάνατε και απευθυνθήκατε στον ΙΣΑ κ στην ΕΝΕ.Θορυβήθηκε η διοίκηση μας και προσπαθεί να κάνει τα άσπρα μαύρα κάντε τους μία μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση εφόσον σας κατηγορεί για ψευδείς κατηγορίες να γουστάρουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα το τρολάρεις πολύ το ΔΣ του σωματείου και την αρσυ. Λες και πιστεύεις δήθεν ότι θα κάνουν ποτέ μηνύσεις σε διοίκηση....

      Διαγραφή
  10. Δηλαδή, τα 5 μέλη δς που συνήθως συνεδριάζουν, πήραν το καθένα από έναν παραιτηθέντα τηλέφωνο και τον ρώτησαν γιατί παραιτήθηκε. Μετά συγκέντρωσαν τα στοιχεία, έκαναν στατιστική ανάλυση και κατέληξαν ότι οι δύο από τους πέντε παραιτήθηκαν για άλλους λόγους και όχι λόγω εφκα. Τους φαντάζομαι να κουβεντιάζουν με πάθος τα ευρήματα (που θα τα θεωρούν και υλικό ενός διδακτορικού ίσως) και να μη γελάνε με αυτά που λένε και μου ρχεται να βάλω τα κλάματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Από το ΔΣ του Σωματείου θα μας ενημερώσει κανείς τι θα γίνει ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Είναι βαριά, είναι βαριά του Βελουχιώτη η σκιά.
    Ααααααααααααααααααααμαααααάν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Περιμένουμε μία απάντηση-αντίδραση απλο εσάς σε όλα αυτά τα γελοία του ΔΣ ΟΚΑΝΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τους εργαζόμενους σαν μάζα μας έχουν καθυποτάξει, εσάς το ΔΣ του Σωματείου σας γλεντάνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δεν με ικανοποίησε η ανακοίνωση δεν καταλαβαίνει έτσι η διοίκηση είναι ζούδια πιο δραστικά μέτρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πώς σας ξέφυγε;;;;;;;;

    http://www.onalert.gr/stories/arhs-belouxiwths-72xronia-apo-ton-istoriko-logo-tou-sth-lamia/52539

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πού είναι αυτός/ή ο/η αισιόδοξος/η σχολιαστής/ρια 17 Οκτωβρίου 2017 - 10:23 μ.μ. ;;;;;;
    Πού χάθηκε αυτή η καλή ψυχή; Ελπίζω να μην καταβαραθρώθηκε ο ρομαντισμός του/της. Θα ήταν πολύ κρίμα. Μακάρι όμως να βρει την ισορροπία. Να συνδυάσει τα ρομαντικά ιδεώδη με μια ρεαλιστική ανάλυση. Μόνο έτσι νομίζω δε θα είμαστε ούτε αιθεροβάμονες ούτε καμμένοι και κυνικοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A93%CE%A3%CE%A04690%CE%A9%CE%A1-0%CE%A4%CE%A8?inline=true

    ΑπάντησηΔιαγραφή