Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Γενικές Συνελεύσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Η συμμετοχή στις Γενικές Συνελεύσεις είναι πάντα σημαντική και απαραίτητη. 

Όμως υπάρχουν φορές που γίνεται ακόμη πιο σημαντική και απαραίτητη. 

Σε αυτή τη ΓΣ, κατά τη γνώμη μας τα θέματα είναι πολύ σοβαρά, για να αφήσουμε τους συνδικαλιστές μόνους τους να τα χειρίζονται κατά βούληση.

1. Οι συνάδελφοι με "μπλοκάκι" ΕΙΝΑΙ και ΠΡΕΠΕΙ να αντιμετωπίζονται ως "κανονικοί" εργαζόμενοι: Δηλαδή να πληρώνεται η ασφαλιστική τους εισφορά από τον εργοδότη τους και να αποκτήσουν εργασιακά δικαιώματα τουλάχιστον ίδια με τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Αυτό ΠΡΕΠΕΙ  και ΜΠΟΡΕΙ να γίνει. Ο μόνος λόγος που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα είναι γιατί η Διοίκηση του Οργανισμού (Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος, μέλη ΔΣ και Γενικός Διευθυντής) προσπαθεί να μην το κάνει (πχ. εκμαιεύοντας με κουτοπόνηρες διατυπώσεις αρνητικές απαντήσεις από τον ΕΦΚΑ). Ουσιαστικά αρνούνται να παραδεχτούν αυτό που πραγματικά συμβαίνει (ότι δηλαδή υπογράφουν συμβάσεις ανεξάρτητων υπηρεσιών καταχρηστικά, ενώ πρόκειται για συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας και μάλιστα με διοικητικά καθήκοντα). Για αυτό το λόγο πουθενά δεν αναφέρουν στα έγγραφα που στέλνουν ότι πρόκειται για εργαζόμενους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, για εργαζόμενους που είναι υπεύθυνοι μονάδων και που έχουν στηρίξει το έργο του Οργανισμού, εδώ και χρόνια, χωρίς δικαίωμα για κανονική ή αναρρωτική άδεια, χωρίς επιδόματα υπευθύνων και με 9.3 ευρώ την ώρα μικτά. 
Σημείωση: Αυτά συμβαίνουν ενώ στη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ είναι πρώην εργαζόμενοι και στην κυβέρνηση, στα υπουργεία κλπ, κάποιοι που διαδήλωναν και έκαναν καταλήψεις για την κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Η εκμετάλλευση των εργαζομένων μπορεί να παραμένει ίδια, η ξεδιαντροπιά όμως είναι μεγαλύτερη.   
                                                       

2. Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας δεν είναι παιχνιδάκι με το οποίο θα πρέπει να αφήσουμε την Διοίκηση και τους/τις περί αυτήν να παίζουν και να βυσσοδομούν. Για να μην ξεχνιόμαστε λοιπόν: Μέχρι να ισχύσει νέος ΕΚΛ (και για να αποφασιστεί και να ισχύσει πρέπει να συζητήσουν μαζί μας, είτε το θέλουν είτε όχι) ισχύει ο παλιός: έτσι δεν έχουν δικαίωμα τα άτομα που προσλαμβάνονται για ένα τμήμα να τα "χρεώνουν" κρυφίως σε άλλο, με μοναδικό σκοπό να αφαιρέσουν αρμοδιότητες από συναδέλφους που δεν τους αρέσουν ή ακόμα χειρότερο να κάνουν τις "δουλίτσες" τους, χωρίς να εκτίθενται στα μάτια των αρμοδίων εργαζομένων. "Ο έχων νουν νοείν νοείτω" 

3. Περί παύσεων κλπ: Η συνδικαλιστική δράση είναι (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) ελεύθερη και δεν διώκεται: δεν νοείται να κατηγορείται συνάδελφος γιατί "εθεάθη" σε δράση του Συλλόγου. Θα έπρεπε να ντρέπονται, αλλά δυστυχώς δεν ντρέπονται. Αντίθετα καθημερινά γίνονται χειρότεροι και πέφτουν χαμηλότερα από αυτό που κάποτε (παλιά στα βάθη των αιώνων) ίσως και οι ίδιοι να θεωρούσαν πάτο. 

4. Η κατάσταση στις μονάδες παραμένει επιεικώς προβληματική και αν δεν πιέσουμε για βελτίωση, στο τέλος το μόνο που θα μείνει θα είναι οι ζητωκραυγές τους για το ότι κατάφεραν να απορροφήσουν τις λίστες μειώνοντας το κόστος (δηλαδή τους μισθούς μας). Ο ΟΚΑΝΑ είναι δημόσιος οργανισμός που πρέπει να προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Δεν είναι πεδίο δοκιμής κακοχωνεμένων ιδεών περί μείωσης της βλάβης. 

5. Οι θέσεις υπευθύνων πρέπει να προκηρύσσονται και τα κριτήρια επιλογής να είναι ξεκάθαρα από πριν και όχι να προσαρμόζονται στις "ιδιότητες" των δικών μας ή έστω των βολικών. Αν δεν "πατήσουμε πόδι" όλοι όσοι γνωρίζουν πως να γλείφουν καλύτερα θα γίνουν υπεύθυνοι, ενώ όσοι πραγματικά δουλεύουν και αγωνιούν για τους ασθενείς θα βρεθούν παραγκωνισμένοι και συκοφαντημένοι. Ως εδώ με την καμαρίλα και τα μικρονταραβέρια τους. 


ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ

Την Τετάρτη 4 και Πέμπτη 5 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν Γενικές Συνελεύσεις σε Αθήνα  και Θεσσαλονίκη.Τα θέματα προς συζήτηση είναι:

Αλλαγή Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Οργανισμού.

Ενημέρωση και διαβούλευση για το έργο της  Επιτροπής που έχει συσταθεί για την διαμόρφωση νέου Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας, δηλαδή οργανογράμματα, καθήκοντα υπαλλήλων, θέσεις ευθύνης, εξέλιξη και αξιολόγηση υπαλλήλων, πειθαρχικά συμβούλια κ.α.

-Προκήρυξη όλων των θέσεων των Υπευθύνων και τρόπος αξιολόγησης τους

Η έως τώρα πρακτική όλων των Διοικήσεων του ΟΚΑΝΑ ήταν η ανάθεση των θέσεων Ευθύνης, με αδιαφανή κριτήρια και χωρίς προηγούμενη προκήρυξη των θέσεων. Το ίδιο έκανε και αυτή η Διοίκηση μέχρι πρόσφατα, οπότε και  προκήρυξε κάποιες θέσεις ευθύνης μετά από την πειθαρχική παύση των έως πρόσφατα προϊσταμένων τμημάτων ή μονάδων ή μετά τη δημιουργία νέων τμημάτων (συνήθως με σκοπό να γίνουν υπεύθυνοι συγκεκριμένοι προεπιλεγέντες εκλεκτοί). Προχώρησε στην τοποθέτηση νέων Υπευθύνων μέσα από μια διαδικασίαπου όπως αποδεικνύεται στην πράξη μόνο αξιοκρατική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Η υποτιθέμενη πρόθεση της Διοίκησης του ΟΚΑΝΑ να ικανοποιήσει το πάγιο αίτημα του συλλόγου για προκήρυξη όλων των θέσεων ευθύνης είναι πολύ πιθανό να κρύβει την επιλογή της να νομιμοποιήσει και να γενικεύσει το πογκρόμ διώξεων που έχει ήδη αρχίσει με άλλες δικαιολογίες. Ο Σύλλογος πρέπει να αποφασίσει τη στάση που θα κρατήσει στο συγκεκριμένο θέμα ώστε να μην επιτρέψει την εμφάνιση φαινομένων αυταρχισμού και αυθαιρεσίας από τη μεριά της Διοίκησης.

-Ασφαλιστικές εισφορές των συναδέλφων  που εργάζονται στον ΟΚΑΝΑ με  ΔΠΥ

Ενημέρωση για το θέμα που έχει προκύψει, την συνάντηση του Συλλόγου με εκπροσώπους των Υπουργείων Υγείας και Εργασίας και τις ευθύνες της Διοίκησης για τον έως τώρα χειρισμό της υπόθεσης. Συζήτηση και αποφάσεις για την κλιμάκωση των προσπαθειών μας για την κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

Διώξεις συναδέλφων με συνδικαλιστική δράση ή συναδέλφων που εξέφρασαν διαφωνία με τη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ

Εκδικητική παύση Υπευθύνων από τη Διοίκηση του Οργανισμού για συμμετοχή συναδέλφων σε δράσεις του Συλλόγου ή έκφρασης διαφωνίας σε αποφάσεις της Διοίκησης. Φαινόμενα γενικότερης αντιδημοκρατικής και αυταρχικής αντίληψης άσκησης εξουσίας εκ μέρους της Διοίκησης του Οργανισμού. Συστηματική και διαρκής προσπάθεια με αθέμιτα μέσα (πχ καταστρατήγηση του ισχύοντος Εσωτερικού Κανονισμού) με σκοπό να παρακαμφθούν και να παραγκωνιστούν όσοι εργαζόμενοι δεν υπακούουν και δεν υποτάσσονται.

-Ενημέρωση για την κατάσταση στις μονάδες και τα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ

Αδιαφορία της Διοίκησης για την επίλυση των προβλημάτων που χρονίζουν χωρίς λύση (πχ. ουσιαστική κατάργηση της δυνατότητας εξετάσεων στην ΜΑΒΥ Αθήνας, ανυπαρξία εμβολίων, μείωση αριθμού διανεμόμενων συριγγών, αδυναμία συνταγογράφησης κλπ)

Ομαδικό Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο

Μετά τη σχεδόν καθολική εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο Ομαδικό Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο πρέπει να δοθεί η έγκριση από τις Γενικές Συνελεύσεις για να προχωρήσει η διαδικασία. Για να μην υπάρξει νέα καθυστέρηση θα πρέπει να υπάρχει μεγάλη συμμετοχή στις Συνελεύσεις.

Για όλους αυτούς τους λόγους η παρουσία όλων κρίνεται απαραίτητη.

-Θεσσαλονίκη Τετάρτη 4 Οκτωβρίου και ώρα 12:30 Κεντρικές Υπηρεσίες (Αναγεννήσεως)

-Αθήνα  Πέμπτη 5 Οκτωβρίου και ώρα 12:00 αμφιθέατρο Κεντρικών Υπηρεσιών του Οργανισμού




ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΚΑΝΑ

7 σχόλια:

  1. Μία διόρθωση, εάν μου επιτρέπεται, στη δική σας ανακοίνωση: οι καινούργιοι συνάδελφοι είναι θεραπευτικό προσωπικό και προσλήφθηκαν ως τέτοιο. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα εγκρίνονταν οι προσλήψεις τους, οι οποίες θα έπρεπε να γίνουν μέσω ασεπ, όπως προβλέπεται μετά τα μνημόνια. Το να στελεχώνουν τις διοικητικές υπηρεσίες και να μην διατίθενται στις μονάδες, που χρόνια τώρα φωνάζουν ότι χρειάζονται ενίσχυση με προσωπικό, θα εξοργίσει μέχρι και τον Πολάκη, εάν το μάθει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μη μας κοροϊδεύετε άλλο. Βοηθήσατε κι εσείς όσο σας αναλογούσε (έχουν γραφτεί πολλά σχόλια όλα αυτά τα χρόνια, δεν υπάρχει ανάγκη να ξαναγραφτούν) και όλα τέλειωσαν πια. ΕΑΛΩ Η ΠΟΛΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμε, 2/10/2017 - 7:07μμ.: Η διόρθωσή σου είναι άκυρη, τουλάχιστον βάσει της προκήρυξης 2436/12.10.16, λόγω του γεγονότος ότι δεν αναφέρονται ειδικά οι τοποθετήσεις για την Αττική όσον αφορά στο θεραπευτικό προσωπικό. Ο ΕΚΛ επιτρέπει ΚΑΙ σε Τμήματα των ΚΥ να απασχολούν Θεραπευτικό Προσωπικό, όπως είναι η Πρόληψη ή η ΔΕΠ. Για να λέμε και του στραβού το δίκιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Του στραβού το δίκιο επιτρέπει και την απασχόληση σε Τμήμα χωρίς ο υπεύθυνος του συγκεκριμένου Τμήματος να έχει καμία σχέση με το εν λόγω προσωπικό;
      Για να λέμε και του θεόστραβου το δίκιο...

      Διαγραφή
    2. Ακριβώς αυτές είναι οι πονηριές της διοίκησης. Η ουσία είναι όμως ότι η υποστελέχωση αφορά τις μονάδες υγείας γενικά και τις μονάδες υποκατάστασης στον οκανα. Εάν οι υπάρχοντες θεραπευτές στις μονάδες που ζητάμε ενίσχυση, δεν θυμώνουμε με τον εμπαιγμό, όλα καλά. Τι να πω!

      Διαγραφή
  4. Εάν τυχόν χρειαστεί να παρθούν αποφάσεις στη ΓΣ του Συλλόγου αυτής της εβδομάδας, έχουν προηγηθεί 2 ακόμη συνελεύσεις (έστω τυπικά διατυπωμένες) ή θα κουνάει πάλι ο τυπολάτρης Λαζαρής το Καταστατικό σημαία (ο οποίος θα φάει τα 2/3 της Συνέλευσης για να εξηγεί τις διαδικασίες)?

    ΑπάντησηΔιαγραφή