Κυριακή 28 Μαΐου 2017

Ενημέρωση από τη συνάντηση με τον Αν. Γενικό Γραμματέα στο Υπουργείο Υγείας

Έγινε, λοιπόν, η πολυαναμενόμενη (λόγω της δυσκολίας της, όχι λόγω των προσδοκώμενων αποτελεσμάτων…) συνάντηση  με τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κο Βαρδαρό.
Από τους εκπροσώπους του Συλλόγου τέθηκαν όλα τα «φλέγοντα» θέματα: η σχέση των Κέντρων Πρόληψης με τον ΟΚΑΝΑ (αλλαγή στα θεσμικά), τα εργασιακά (εργαζόμενοι με μπλοκ παροχής υπηρεσιών, εργολάβοι, Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ανθυγιεινό επίδομα), η «εσωτερική» λειτουργία του ΟΚΑΝΑ  (σύνθεση και λειτουργία ΔΣ, έλλειψη κώδικα δεοντολογίας) και τα θέματα θεραπευτικού πλαισίου (ξηρά αντιδραστήρια, μετακινήσεις μονάδων, παρεμβάσεις της Διοίκησης στη λειτουργία των μονάδων και στο θεραπευτικό έργο).
Η σειρά είναι που παρατέθηκαν τα θέματα δεν ήταν κατ’ ανάγκη αξιολογική (όλα τα θέματα τέθηκαν ως  πολύ σημαντικά).
Επειδή έχει σημασία τι λέει ο καθένας σε αυτές τις συναντήσεις να ενημερώσουμε ότι
η πλειοψηφούσα παράταξη επέμεινε ιδιαίτερα στο θέμα που γνωρίζει καλύτερα (το ανθυγιεινό), η δεύτερη παράταξη έθεσε τα θέματα α. διορισμού του ΔΣ από το Υπουργείο και β. εσωτερικού κανονισμού (όπως πάντα), ενώ εμείς μιλήσαμε κυρίως για τα θέματα θεραπευτικού πλαισίου – θέματα τα οποία οι άλλες παρατάξεις μάλλον δεν πολύ-ήθελαν να ανοίξουν…
Έτσι η εκπρόσωπος της ΑΡΣΥ που παραβρέθηκε στη συνάντηση (Κουτσοπούλου) πάνω κάτω είπε:
  • Πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η λίστα έχει σχεδόν απορροφηθεί – και πως αυτό μας φέρνει αντιμέτωπους με το πρόβλημα της συγκράτησης και της πορείας των ασθενών ΜΕΣΑ στο πρόγραμμα
  • Πόσο πολύ η επιμένουσα κρίση έχει επιδεινώσει τη ζωή των εξαρτημένων σε όλα τα επίπεδα (σωματικά, ψυχολογικά, κοινωνικά, σε επίπεδο πλαισίωσης) και πόσο αυτό δυσχεραίνει την προσπάθεια θεραπείας
  • Πως από τα παραπάνω προκύπτει η ανάγκη συζήτησης και τροποποίησης του πλαισίου, ώστε να ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες (όχι λίστα, κρίση, αύξηση ψυχιατρικής συνοσηρότητας, HIV, ηπατίτιδα C κοκ)
  • Πως, αντί να ανοίξει τις απαιτούμενες διαδικασίες συζήτησης, η Διοίκηση χρησιμοποιεί την εξουσία που της δίνει η θέση της για να αμφισβητεί ή και να τροποποιεί μονομερώς το υπάρχον πλαίσιο παρεμβαίνοντας στη λειτουργία των μονάδων και στη σχέση των ασθενών με τους θεραπευτές τους . Αναφέρθηκαν συγκεκριμένα παραδείγματα: α. το «πέρα-δώθε» μεταξύ Νίκαιας και Περιστερίου και β. η χρήση των ξηρών αντιδραστηρίων. Σημειώθηκε ότι οι εργαζόμενοι μεν μπορεί να είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε αυτές τις παρεμβάσεις της Διοίκησης, οι ασθενείς ωστόσο δεν είναι πάντα εύκολο να διαχειριστούν αυτά τα πολλαπλά και αντικρουόμενα μηνύματα και πολλοί από αυτούς αποδιοργανώνονται. Με άλλα λόγια εξηγήθηκε  πώς αυτό το «θεσμικό splitting» μπορεί να οδηγήσει σε γεγονότα σαν αυτό των Χανίων.

Η αντιμετώπιση, συνολικά, από τον κο Βαρδαρό φαινομενικά τουλάχιστον ήταν πιο ουσιαστική απ’ ότι ο συνηθισμένος "κενός" διάλογος  στο Υπουργείο: σημείωνε τα πάντα, έκανε πολλές ερωτήσεις για να καταλάβει καλύτερα το θέμα. Στα εργασιακά, βέβαια, είπε σε όλα «Ναι, βέβαια, δίκιο έχετε, αυτό θέλουμε κι εμείς, αλλά … (τα μνημόνια, οι νόμοι, τα λεφτά, η κατάσταση που παραλάβαμε, τα λεφτά, τα λεφτά…)». Στα θεραπευτικά δεν είπε τίποτα.
Στο τέλος, μας είπε ότι:
  • Όλα όσα ειπώθηκαν θα τα μελετήσει αναλυτικά
  • Για τα Κέντρα Πρόληψης: όλοι αναγνωρίζουν την ανάγκη επίλυσης του θεσμικού προβλήματος, ωστόσο υπάρχουν ακόμα πολλά εκκρεμή θέματα. Ουσιαστικά, ως τώρα έχει φτιαχτεί και λειτουργήσει μια ομάδα εργασίας που θα κάνει την πρόταση η οποία θα τεθεί σε διαβούλευση – ωστόσο αυτή η ομάδα εργασίας δεν έχει καταλήξει.
  • Για τη σχέση του ΟΚΑΝΑ με την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη: Στα ΤΟΜΥ θα υπάρχει κοινωνικός λειτουργός που θα κάνει τη διασύνδεση με τον ΟΚΑΝΑ – τίποτε παραπάνω.
  • Για τη λειτουργία του ΔΣ: Υπάρχει η σκέψη κάποια μέλη του ΔΣ να μην τοποθετούνται αλλά να επιλέγονται με άλλη διαδικασία. Σ’ αυτό το πλαίσιο, υπάρχει και η σκέψη να συμμετέχει ένας εκπρόσωπος του Συλλόγου Εργαζομένων.
  • Για τη σύνθεση του νέου ΔΣ «θα λάβει υπόψη τις παρατηρήσεις που κάναμε» (ύπαρξη στο ΔΣ μελών που έχουν άμεση σχέση με «αντίδικο»οργανισμό).
  • Για τα εργασιακά: Ι. «το Υπουργείο θα ζητήσει προσλήψεις σε μόνιμες θέσεις για ΟΚΑΝΑ – ΚΕΘΕΑ». Βέβαια, «δεν αρκούν για να λύσουν το πρόβλημα».
  • Όσον αφορά τα συνεργεία, «πάγια θέση του Υπουργείου είναι να γίνουν προσλήψεις, να φύγουν οι εργολάβοι»
  • Το επίδομα ανθυγιεινού «πιθανόν να δοθεί» («Προφανώς είναι δίκαιο το αίτημα, εμείς θα το προωθήσουμε – ωστόσο μπορεί να μην περάσει από το Οικονομικών»).
  • «Θα λυθεί το θέμα της Μονάδας του Περιστερίου» (όπου προηγήθηκε αναλυτική περιγραφή του προβλήματος εγκατάστασης της μονάδας στην περιοχή του Περιστερίου).

34 σχόλια:

  1. Γιατί καθυστερείτε να μας ενημερώσετε?και ποια είναι η δική σας άποψη μετά την συνάντηση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλά θες. Άκου και "ποια η άποψη"... Δεν σου φτάνει το αναλυτικό ρεπορτάζ;

      Διαγραφή
    2. Είμαι και απαιτιτικούλης ο άτιμος!Νομίζω ότι η ΑΡΣΥ αποφάσισε να μην εκφράζει άποψη από τις εκλογές και μετά έτσι δείχνει το πράγμα!ούτε πρωτοβουλίες ούτε τίποτα!περνάει φάση δυστυχώς!

      Διαγραφή
    3. Τα'χει αυτά η πολιτική. Τα πάνω και τα κάτω. Δεν πρέπει όμως να τους παίρνει τόσο από κάτω.
      Ας μελετήσουν και τη χαλύβδινη αντοχή του επίτιμου...

      Διαγραφή
  2. Δεν μας έχετε ενημερώσει ως Σύλλογος και ως παράταξη : τι γίνεται με τη δήλωση του εργατικού ατυχήματος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όσον αφορά στην ως άνω διατύπωση, εκλαμβάνω τα εξής: Σκορδοκαΐλα της 2ης παράταξης (Λαζαρής - Γαβριλόπουλος - Σταθακοπούλου), ως πρώτο αίτημά της, είναι η τοποθέτηση Δ.Σ. στον ΟΚΑΝΑ?! Ας θυμίσει κάποιος σε αυτήν την παράταξη ποιανού συμφέροντα ο φ ε ί λ ε ι να εξυπηρετεί, έστω και αναγκαστικά - για τα μάτια του κόσμου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για τα μαααατια του κόσμου..κλπ κλπ
      Α ρε να πέφτουν τα άνθη στην πιστααααα!

      Διαγραφή
  4. Φίλοι της αρσυ δεν θα ήθελα προσωπικά να είμαι στη θέση σας, αν τυχόν το μόνο θετικό αποτέλεσμα που προκύψει από όλη την "πίεση" σε Υπουργείο - Διοίκηση για τα προβλήματά μας, είναι η "διάσωση" της Μονάδας Περιστερίου. Δε θα κάνει καλό στην εικόνα σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί το Περιστέρι είναι υπόθεση μόνο της αρσυ?

      Διαγραφή
    2. Σαφώς το Περιστέρι (και η Νίκαια) δεν είναι υπόθεση μόνο της αρσυ.
      Σαφώς όμως (και δυστυχώς) μόνο το Περιστέρι (και η Νίκαια) είναι υπόθεση για την αρσυ. Δεν φαίνεται να υπάρχουν άλλες Μονάδες για αυτήν. Ακόμα και τα Χανιά τα ξεχάσαμε γρήγορα( αν δεχτούμε ότι στενοχωρέθηκαν ποτέ όσο για το Περιστέρι...).
      Κάποιος παραπάνω είπε σωστά ότι οφείλει η 2η παράταξη να θυμηθεί ποιανού συμφέροντα, έστω και για τα μάτια του κόσμου, υπηρετεί. Το ίδιο προφανώς ισχύει και για την 1η παράταξη. Το ίδιο απ' ό,τι φαίνεται και για την 3η...

      Διαγραφή
    3. Η αλήθεια είναι ότι τόσο στη συνάντηση με τη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ όσο και στη συνάντηση με τον γραμματέα στο υπουργείο, μας έβαλαν να διαλέξουμε υπογραφή ΣΣΕ με (μικρή) αύξηση του μισθού και (σταδιακή) κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας ή λύση του "προβλήματος" του Περιστερίου. Φυσικά η ΑΡΣΥ αποφάσισε το δεύτερο,επειδή υποστηρίζει μόνο τους δικούς της (όπως οι εργαζόμενοι στα Χανιά, η πρώην υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων κλπ, κλπ). Μάλιστα υπάρχουν και αποδείξεις ότι ειδικά η αναγνώστου κλαίει με μαύρο δάκρυ για το περιστέρι, ενώ για τα χανιά απλά έκανε την συγκλονισμένη στα ψέμματα, σαν να ήταν συμπεθέρα και όχι συγγενής εξ αίματος...).

      Όσοι και όσες γράφουν αυτά τα βλακώδη σχόλια ή είναι πράγματι μικρόνοες ή είναι της Διοίκησης τσιράκια ή είναι η ίδια η Διοίκηση.
      Η μόνη παράταξη που μετά τις εκλογές είπε τη γνώμη της με παρρησία και χωρίς να υπολογίσει το υποτιθέμενο πολιτικό κόστος είναι η ΑΡΣΥ.
      Συνέλθετε συνάδελφοι /ισσες...
      Άντε να κουνήσουμε λίγο το κεφαλάκι μας οι αργόστροφοι και να βάλουμε την ουρά στα σκέλια οι κολλητοί και το "παρεάκι".
      Αρχίζω να σκέφτομαι ότι μερικά σχόλια δεν θα έπρεπε να τα δημοσιεύουμε ως προσβολή στη νοημοσύνη του μέσου ανθρώπου... Ευτυχώς δεν αποφασίζω μόνη μου...ΟΑ

      Διαγραφή
    4. Μα αυτό θέλουμε την γνώμη της ΑΡΣΥ αλλά ποια είναι αυτή?εμείς δεν διαβάσαμε καμία γνώμη, καμία άποψη, καμία εκτίμηση των γεγονότων και καμία πρωτοβουλία!Μόνο καταγραφή των γεγονότων και αυτό αφού είχε προηγηθεί ενημέρωση από το site του συλλόγου!δεν μας έχετε συνηθίσει έτσι τόσο υποτονικά!

      Διαγραφή
    5. ΟΑ
      (αν έγραψες όντως εσύ το σχόλιο 8.49)
      Το ξέρεις το "οποίος έχει τη μύγα κλπ". Πολύ οργή βρε παιδί μου. Ε ΚΑΙ;;;; Δεν πα να προσβάλεις όσο θες.. ΑΔΙΑΦΟΡΟ. Όσο για τη λογοκρισία, προφανώς κάποια στιγμή εκεί θα καταλήξετε.

      Διαγραφή
  5. Ρε παιδιά αυτή η Διοίκηση είναι τόσο ανοιχτό βιβλίο, που με εντυπωσιάζει: πήγαν για δήθεν αιφνίδιο έλεγχο του ωραρίου στις αναμενόμενες μονάδες του "Ελπίς" και του "Αγίου Σάββα" και μετά έβγαλαν την προγραμματισμένη εγκύκλιο περί τήρησης του ωραρίου κλπ.
    "Άγιος Σάββας" και "Ελπίς": Πιο στοχοποιημένος πεθαίνεις... Το Περιστέρι και η Νίκαια λείπουν για να μετατραπεί το όλο θέμα σε αγώνα σκοποβολής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορει να ειναι στοχοποιημενες οι μονάδες ,δεν το ξέρω αυτο αλλα πήγαν εκεί γιατι έψαχναν συνάδερφο που έκανε βαρύτατες και πιθανόν ανυπόστατες καταγγελίες για άλλο συνάδερφο . Αλλη μια φορα μονοι μας βγάλαμε τα ματια μας . Δεν ειναι δυνατόν κάποιοι να πιστευουν οτι οι πράξεις τους δεν εχουν αντίκτυπο στους υπολοιπους εργαζόμενους. Δεν μπορει να καταγγέλλεις κάποιον, ολη μερα να ψάχνεις τον Γενικο και οταν αυτος προσπαθει να σε βρει το μεσημερι να μην σε βρισκει στο τηλεφωνο .Ε τι να κανει ο ανθρωπος κοντα ειναι πηγε να δει μηπωσ επαθε κατι .

      Διαγραφή
    2. Ποιος σε ποια Μονάδα κατήγγειλε ποιον και γιατί; Κι εν πάσει περιπτώσει, τώρα που οι συνέπειες γύρισαν σε ΟΛΟΥΣ, τι θα κάνει ο Σύλλογος του ύπνου;

      Διαγραφή
    3. Αυτόν που λες, τον "καταγγέλοντα", που δεν τον έβρισκε, μετά δηλαδή τον έψαξε και στις 2 Μονάδες;
      Είμαστε εντελώς παιδική χαρά; Νομίζετε ότι θα μας βάλετε όλους στα παιδικά παιχνιδάκια "περνά περνά η μέλισσα";
      Άντε "συνάδελφε", λυπήσου μας.

      Διαγραφή
    4. Εκτίμηση: ήθελαν να σφίξουν τα λουριά σε κάποιους για διάφορους λόγους. Το ωράριο είναι πάντα πρόβλημα και μετατρέπει όλους σε εύκολο στόχο. Πήγαν στην μια μονάδα για τον λόγο που είπε ο προηγούμενος. Δεν βρήκαν κανέναν. Πήγαν και στην άλλη γιατί λέει ήταν κοντά. Πάρτους κάτω κι αυτούς που δεν υπακούνε στην γενικευμένη χαλάρωση. Με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια. Γιατί σου φαίνεται "περνά περνά η μέλισσα"; Αν πραγματικά πήγαν στις μονάδες αυτές επειδή ήταν κοντά θα έπρεπε να ξεκινήσουν τον έλεγχο του ωραρίου από την Αβέρωφ. Ή από τον από κάτω όροφο των Κεντρικών..

      Διαγραφή
    5. Αναρωτιέμαι ποιοι είστε όλοι εσείς που ξέρετε τόσα. Και δε λέω ότι κακώς τα ξέρετε και κακώς τα λέτε. Λέω ότι κακώς παίζετε παιχνιδάκια "σας δίνω 2-3 στοιχεία και συμπληρώστε το παζλ", γιατί τα πράγματα ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΑ.
      Για να μη μου φαίνεται λοιπόν ότι "περνά περνά η μέλισσα", απλά πείτε σε μένα και σε όλους τους συναδέλφους (που δεν είχαμε την ευκαιρία να γνωρίζουμε) : Ποιος σε ποια Μονάδα κατήγγειλε ποιον και γιατί;

      Διαγραφή
  6. Τη Διοίκηση την ξέρουμε. Τον Σύλλογό μας τον ΓΕΛΟΙΟ ψάχνουμε να βρούμε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το Γιούνιον είναι αποτελεσματικό! Να σκάσουν οι οχτροί μας!

      Διαγραφή
  7. http://www.kathimerini.gr/911976/article/epikairothta/politikh/voylh-egkri8hke-h-ananewsh-8hteias-toy-proedroy-okana

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μας παρατάει και αυτός?τα είδαμε τα έργα του!!!και συνεχίζει!

      Διαγραφή
  8. Καλό θα ήταν τα πράγματα να λέγονται με το όνομά τους.ποιος είναι ο καταγγέλοντας?τί ακριβώς έγινε?γιατί να στέλνουμε e mail και οχι fax? Ποιος έχει scanner και γιατί να μπαίνουμε σε τέτοιες διαδικασίες που δεν τις γνωρίζουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αμείλικτα τα ερωτήματα...όσο και το αν θα φύγει ο Μπο ή ο Κοκκινάκης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν θα πω ποιος είναι ο καταγγέλων γιατι είναι μια θλιβερή ιστορία ανήθικη ....παρασκηνίου μεθοδεύσεων εξαιρετικά επικίνδυνη ακόμα και για την ζωή κάποιων συναδέλφων και γιατι αρκετό κακό έχει γίνει.Το ψέμμα η υποκρισία και το ξέσκισμα σαρκας είναι το αγαπημένο σπορ κάποιων ......που στη συνεχεια φροντίζουν να στήνουν καλά και τον μηχανισμό την προπαγάνδας ..τολμω να πω παγιδεύοντας και την αφελή εν προκειμένω Διοίκηση ω ναι!!!!!!!Εντάξει μέσα σε όλο αυτό μας πήρε όλους η μπάλα .με το ωράριο γιατι απλά έπρεπε να εξυπηρετηθούν οι μεθοδεύσεις .Ντρέπομαι που υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι.....και είναι και συνάδερφοι..και αυτό είναι το λιγότερο που μπορώ να πω.....και επίσης please μην το κόψετε προσπάθησα αρκετά να εκφραστώ με κοσμιότητα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επιμενω ότι αν δε βρίσκουμε το θάρρος να τα λέμε όλα, που γράφουμε κι ανώνυμα, δεν υπάρχει ελπίδα να αποβαλουμε τη φοβικοτητα μας.

      Διαγραφή
    2. Πες τα!Απορώ γιατί δεν μιλάνε αυτοί που ξέρουν?Τί φοβούνται?Γιατί να μην μάθουμε και εμείς?

      Διαγραφή
    3. ρε ανωνυμε 12.38
      "ιστορία εξαιρετικά επικίνδυνη ακόμα και για την ζωή κάποιων συναδέλφων"!!!

      μήπως το 'χετε παρακάνει με τις τρολιές;;;;;;
      δε βλέπω όμως να "συγκινείται" η ΟΑ με την επικινδυνότητα της δικής σου πρακτικής, έτσι ανώνυμα να γράφεις σενάρια reality show, και να χτυπιέται να κατέβει το σχόλιο σου.

      Δεν πάμε καλαααααά!

      Διαγραφή
    4. ΤΙ ΜΑΣ ΚΡΥΒΟΥΝ;

      Διαγραφή
    5. Ποιός χτυπιέται να κατέβει ποιανού το σχόλιο;
      Συνάδελφε έχασα το λογαριασμό. Βοήθεια.

      Διαγραφή
  11. αγαπητή ΑΡΣΥ έχεις και το μαχαίρι και το πεπόνι......... πες εσυ τα ονόματα αν θες δεν θα το κανω εγω............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Άντε πάλι με τα ονόματα.
    Παιδιά, δεν γίνεται σε δημόσιο site να γράφουμε ονόματα θεραπευτών, νοσηλευτών, γιατρών χωρίς να έχουμε την έγκρισή τους.
    Ακόμη κι αν είχαμε την έγκριση τους μπορεί να μην έπρεπε να τα γράψουμε για να προστατέψουμε τους ασθενείς μας ή και τους ίδιους.
    Και τέλος τίνος ονόματα πρέπει να ανακοινώσουμε αυτή τη φορά; Προσωπικά δεν καταλαβαίνω καν για ποιο (συγκεκριμένο) πράγμα (αυτή τη φορά) έχουμε "και το μαχαίρι και το πεπόνι";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημόσιο σάιτ και δημόσιο σάιτ...
      Σιγά μην είναι και σάιτ του Δημοσίου.

      Διαγραφή