Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Ενημέρωση από τη συνάντηση της ΕΠΕΣΥ με τον Αναπληρωτή Διευθυντή Εφαρμογής Προγραμμάτων

Την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017 συναντήθηκε η ΕΠΕΣΥ (μετά από αίτημα της) με τον κ. Κοκκώλη. Από τη μεριά της ΕΠΕΣΥ στην συνάντηση παραβρέθηκαν οι συναδέλφισσες Αναγνώστου, Καρασαββίδου, Κιαπόκα.
Η συνάντηση ξεκίνησε με ενημέρωση σχετικά με το τι συμβαίνει στον Οργανισμό από τη μεριά του κ. Κοκκώλη.

1. Το πρώτο θέμα που έθιξε ήταν η εφαρμογή της ήδη ληφθείσας απόφασης του ΔΣ για το κλείσιμο της μονάδας μεθαδόνης της Νίκαιας.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό οι ασθενείς της μονάδας θα μεταφερθούν στην μονάδα του Αττικού, όπου θα χορηγείται και μεθαδόνη και βουπρενορφίνη, ενώ η μονάδα του Περιστερίου θα πάει στη Νίκαια. Δεν θα πάνε όμως όλοι οι ασθενείς της μεθαδόνης στο Αττικό γιατί κάποιοι μπορεί και να μη θέλουνε και να προτιμάνε παράδειγμα να πάνε σε μονάδα που να είναι προσπελάσιμη με μετρό και όχι με λεωφορείο που αρκετές φορές καθυστερεί κλπ, κλπ. Οπότε ο αριθμός των ατόμων που θα πάνε στο Αττικό υπολογίζεται στα 60-80 άτομα. Επειδή με αυτό τον τρόπο "δημιουργούνται δυο νέες μονάδες" που δεν υπήρχαν (μια μεικτή στο Αττικό και μια βουπρενορφίνης στη Νίκαια) θα γίνει εσωτερική προκήρυξη των θέσεων των υπευθύνων και με βάση τα κριτήρια που προβλέπει ο πρόσφατος νόμος για τα ΝΠΔΔ (με κάποια προσαρμογή ώστε να λαμβάνεται υπόψη και ο βαθμός πτυχίου) θα γίνει η επιλογή των ατόμων. Και επειδή οι υπεύθυνοι είναι τρεις και οι μονάδες που δημιουργούνται δυο, μας θύμισε ότι υπάρχει και η μονάδα συνταγογράφησης (η οποία σας θυμίζουμε ότι μέχρι πρότινος θα καλυπτόταν εκ των ενόντων από τους υπεύθυνους των υπόλοιπων μονάδων). Όλη η διαδικασία θα υλοποιηθεί μάλλον στο τέλος Απριλίου.
  • Ρωτήσαμε σε τι εξυπηρετεί όλη αυτή η "φασαρία", εφόσον πραγματικά δεν είναι πλέον στους στόχους της Διοίκησης η κατάργηση της μεθαδόνης, όπως μας έλεγαν πριν λίγο καιρό. 
  • Ρωτήσαμε αν με αυτό τον τρόπο εξοικονομείται προσωπικό και μας απάντησε ότι δεν εξοικονομείται προσωπικό. Επίσης μας είπε ότι πλέον η εξοικονόμηση προσωπικού δεν αποτελεί προτεραιότητα γιατί θα προσληφθούν περίπου 50 άτομα. 
  • Ρωτήσαμε αν η απόφαση λήφθηκε επειδή με αυτό τον τρόπο εξυπηρετείται κάποια ανάγκη ασθενών ή έστω του Οργανισμού και μας είπε ότι δεν ξέρει γιατί δεν αποφάσισε ο ίδιος, αλλά το ΔΣ. Υποθέτει όμως ότι η απόφαση λήφθηκε με σκοπό να μη μείνει η ΔΥΠΕ χωρίς μεθαδόνη. Όταν του είπαμε ότι και τώρα έχει η ΔΥΠΕ μεθαδόνη, δεν χρειάζεται να κλείσει για να ξανανοίξει, μας είπε να ρωτήσουμε τα μέλη του ΔΣ για ποιο λόγο αποφάσισαν αυτό που αποφάσισαν.
  • Τέλος ρωτήσαμε γιατί πρέπει να δημιουργηθεί αυτή η αναστάτωση (στους ασθενείς και στο προσωπικό) τη στιγμή που θα μπορούσε απλούστατα να δημιουργηθεί μια ενιαία μονάδα βουπρενορφίνης στο Αττικό με την ένωση των δυο μονάδων που τώρα συστεγάζονται και να παραμείνει η μονάδα της Νίκαιας ως έχει. Μας είπε ότι αυτό θα δημιουργούσε μια "υπερμονάδα", αλλά όταν του θυμίσαμε ότι η μονάδα του Περιστερίου έχει τον ίδιο αριθμό ασθενών με τον αναμενόμενο αριθμό των ασθενών μεθαδόνης που θα μεταφερθούν (80 άτομα), και άρα και τώρα "υπερμονάδα" δημιουργείται και μάλιστα με δυο υποκατάστατα, μας είπε ότι δεν ξέρει και ότι αυτά είναι αποφάσεις των μελών του ΔΣ, τις οποίες αυτός λόγω της θέσης του καλείται απλά να εφαρμόσει.

(Σημείωση ΑρΣυ: Αφού ο Αν. διευθυντής δεν ξέρει γιατί αποφάσισαν αυτό που αποφάσισαν τα μέλη του ΔΣ, να βοηθήσουμε: Εάν δεν γινόταν η μεταφορά των ασθενών της μεθαδόνης στο Αττικό, τότε δεν θα επρόκειτο για δημιουργία δυο νέων μονάδων, αλλά για απλή αύξηση στου αριθμού των ασθενών μιας μονάδας. Το κλειδί βρίσκεται στη "δημιουργία": με την απόφαση του ΔΣ "δημιουργούνται δυο νέες μονάδες", οπότε αφού "δημιουργούνται δυο νέες μονάδες" πρέπει να γίνει και εσωτερική προκήρυξη των θέσεων των υπευθύνων, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα να πάρουν τις θέσεις οι "πρωταθλητές"  και όχι αυτοί που προπονούνται κάθε μέρα, όπως εξήγησε ο κ. Κοκκώλης στην επίσκεψη στο Αττικό την προηγούμενη εβδομάδα.
  • Δεν μας ενδιαφέρει καθόλου η  καμαρίλα τους (ακόμη και όταν μας αφορά σε προσωπικό επίπεδο). 

Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να καταδειχτεί ότι αυτή η Διοίκηση (όπως και όλες οι προηγούμενες) ΔΕΝ ενδιαφέρεται κυρίως για την λειτουργία των μονάδων, αλλά κυρίως για το πως μέσω συγκεκριμένων επιλογών, που φυσικά αφορούν τη λειτουργία των μονάδων, θα τακτοποιήσει τα δικά της παιδιά: μεταφέρουν μονάδες με την επιστημονική μέθοδο "φύγε εσύ - έλα εσύ", αλλάζουν τη ζωή ασθενών και εργαζομένων, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουν τα σχέδια κάποιων (εντός και εκτός ΟΚΑΝΑ) που χρειάζονται τον ΟΚΑΝΑ για τα project τους (για να μας καταλαβαίνουν και οι πιο trendy).
  • Για το λόγο αυτό δεν είμασταν ποτέ ένθερμοι υποστηρικτές της "αξιοκρατίας" τους: ξέρουμε καλά ότι κάτω από το δήθεν "καθαρό" δέρμα της αξιοκρατίας τους κρύβεται πάντα η γλιστερή βρωμιά της μίζερης καμαρίλας τους.
2. Στη συνέχεια ο Αν. Δ/ντής μας ενημέρωσε για την κατάσταση σχετικά με τα υποκατάστατα και τα αντιδραστήρια. 
  • Όσο αφορά τα υποκατάστατα, ενημέρωσε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας, σύμφωνα με όσα του έχει πει το Τμήμα Προμηθειών θα έχει λήξει το θέμα. (Θυμίζουμε ότι υπήρξαν μονάδες που σχεδόν έμειναν από φάρμακο την προηγούμενη εβδομάδα).
  • Όσο αφορά τα αντιδραστήρια επανέφερε το θέμα των ξηρών αντιδραστηρίων. Μας εξήγησε ότι είναι φτηνότερα, αν και ανάμεσα στις τρεις διαθέσιμες επιλογές (εξέταση αίματος, ανάλυση ούρων στον αναλυτή και ποιοτική μέτρηση με τα ξηρά αντιδραστήρια) δεν είναι η επιλογή που δίνει τις περισσότερες και ασφαλέστερες πληροφορίες. Η επιλογή των ξηρών αντιδραστηρίων έγινε με βάση τους υπολογισμούς του Τμήματος Προμηθειών, σύμφωνα με τους οποίους το κόστος μειώνεται κατά το 1/3 (ή ακόμη και το 1/2). Μας είπε ότι για τον ίδιο λόγο (εξοικονόμηση) δεν θα υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται επιβεβαιωτικά τεστ με την χρήση των αναλυτών, που ήδη έχει ο ΟΚΑΝΑ, οι οποίοι μας είπε ότι δεν θα χρησιμοποιούνται πλέον, γεγονός που θα οδηγήσει στην πλήρη αχρήστευση τους εφόσον δεν θα συντηρούνται. 
    • Του θυμίσαμε ότι η επιλογή των ξηρών αντιδραστηρίων έχει πολύ συγκεκριμένα μειονεκτήματα (αδυναμία ποσοτικής εκτίμησης, μικρότερη ευαισθησία και ειδικότητα ανάλογα με την ουσία που ανιχνεύεται, αδυναμία αξιόπιστης καταγραφής του αποτελέσματος), και ότι η χρήση τους συνήθως προϋποθέτει τη δυνατότητα επιβεβαίωσης με κλασσική μέθοδο ανάλυσης. 
    • Τονίσαμε επίσης ότι ο παροπλισμός των αναλυτών που ο ΟΚΑΝΑ έχει αγοράσει, ισοδυναμεί με καταστροφή της περιουσίας του Οργανισμού (και του Δημοσίου γενικότερα) και ότι εφόσον δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος για κάτι τόσο καταστροφικό, "κάποιοι" μπορεί να σκεφτούν ότι όλα αυτά γίνονται γιατί "κάποιοι άλλοι" έχουν συμφέρον από τα ξηρά αντιδραστήρια. Στο σημείο αυτό εξανέστη με το δίκιο του και διαμαρτυρήθηκε. 
Με πιο απλά λόγια: οι επιλογές της Διοίκησης ενός Οργανισμού, όπως ο ΟΚΑΝΑ, σε θέματα που αφορούν τη λειτουργία θεραπευτικών μονάδων, ΔΕΝ μπορεί να γίνονται με βάση την εξ ορισμού ύποπτη όσο και κοντόφθαλμη λογική εξοικονόμησης κόστους. Είναι σίγουρο ότι στο κόστος που δήθεν εξοικονομείται δεν συνυπολογίσθηκε  το κόστος της αναστάτωσης που προκαλείται σε μια μονάδα από ένα ψευδώς θετικό αποτέλεσμα ουροληψίας ή έστω από την αμφισβήτηση ενός ορθώς θετικού αποτελέσματος. 

3. Στη διάρκεια της συνάντησης ο Αν. Δ/ντής μας ενημέρωσε ότι η παλιά εγκύκλιος για τη διαδικασία απομακρύνσεων και ενστάσεων αποσύρεται και ότι στάλθηκε για διαβούλευση νέα εγκύκλιος, την οποία δεν συζητήσαμε καθόλου καθώς δεν ήταν δυνατόν να γνωρίζουμε το περιεχόμενο της. 

Επειδή η ώρα πλέον είχε περάσει η ενημέρωση τελείωσε στο σημείο αυτό και το ραντεβού ανανεώθηκε για την επόμενη συνάντηση.

Συμπέρασμα: 
Όταν διαμαρτυρόμαστε κάτι καταφέρνουμε:
  1. Δεν πέρασε η κατάργηση της μεθαδόνης, ως ο δήθεν "επιστημονικός" λόγος που οδηγούσε στο κλείσιμο της μονάδας της Νίκαιας.  
    • Παρόλα αυτά η Διοίκηση συνεχίζει την προσπάθεια: Αναζητούνται άλλοι εξίσου "επιστημονικοί" λόγοι για το σχέδιο αναδιάρθρωσης των μονάδων ώστε να εξυπηρετηθούν τα projects.
  2. Η απαράδεκτη εγκύκλιος για τις απομακρύνσεις και τις ενστάσεις αποσύρεται.
    • Παρόλα αυτά η νέα εγκύκλιος έρχεται. 
"Νέα' σχέδια, "νέα" projects, "νέες" ιδέες (εξίσου διαλυτικές) θα βρεθούν μπροστά μας.
Το να είμαστε σε ετοιμότητα είναι η μόνη ελπίδα για όλους μας: εργαζόμενους και θεραπευόμενους.  


10 σχόλια:

  1. Στη διαβούλευση των ΘΟ για τη νέα εγκύκλιο, θα είναι η ΘΟ που έχει την μεγαλύτερη σημασία; Αυτή από τη Μονάδα που καλείται να την εφαρμόζει; Όλα τα άλλα.... απλά για κατανάλωση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το άλλο επιχείρημα για να μην συμμετάσχει κάποιος (περί κούρασης λόγω του τριημέρου...) είναι νομίζω πιο καλό από το δικό σου.
      Αλλά αυτά είναι γνώμες...μην πικραίνεσαι...

      Διαγραφή
    2. Γιατί να πικραθώ; Είπαμε ότι έχουμε κουφαθεί στον οχανα. Αλλά όχι και να πικραθούμε. Λες και είχαμε καμιά ψευδαίσθηση ότι θα συνέλθουν τα ζόμπι από την εγκεφαλική τους βλάβη. Μπα....
      Θα τα πούμε αύριο στην "διαβούλευση";

      Διαγραφή
  2. Τι πρόταση διαμορφώσαμε για την εγκύκλιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ηηηηηηηηήρθε κόσμος!!!!!!!!

    https://diavgeia.gov.gr/doc/97954690ΩΡ-Υ35?inline=true

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ποια ειναι η Μοναδα που την εφαρμόζει?τι λετε?δεν κατάλαβα ρε παιδιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και θες να καταλάβεις τώρα που χάνει η μάνα το παιδί; αστο

      Διαγραφή
  5. Ξαναχτυπά ο Νεστωρ. Τίποτα δε βρήκε να πει για τα συγκεκριμένα προβλήματα στις λειτουργίες των Μοναδων. Μάλλον γιατί δεν έχει ιδέα. Λέμε για σας της άρσυ, λέμε για τους άλλους.. ΑΥΤΟΣ ο άνθρωπος γιατί εξακολουθεί να βάζει υποψηφιότητα; Νιώθει τόσο απαραίτητος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. καλά αυτή η Διοίκηση πρωτοπορεί σε όλα.
    πρώτη κάνει ανακρίσεις,
    πρώτη απολύει συναδέλφους
    και πρώτη αφήνει αχορήγητους ασθενείς
    Καλά αυτοί οι άνθρωποι όταν δούλευαν ως συνάδελφοι(Πρόεδρος , Αντιπρόεδρος) τι ακριβώς έκαναν?
    Έχουν συναίσθηση που δουλεύουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή