Σάββατο, 7 Ιανουαρίου 2017

ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΥΝΕΡΓΟΙ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΗΣΗ ΕΞΑΧΡΟΝΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ!

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή,    7/1/2017

Με έκπληξη και αποτροπιασμό παρακολουθούμε τις δύο τελευταίες μέρες τα συμβαίνοντα με το εξάχρονο παιδί των κρατουμένων Π. Ρούπα – Ν. Μαζιώτη.

Κοντά στα υπόλοιπα, οι μέχρι τώρα δημόσιες ανακοινώσεις των αρμοδίων είναι ΨΕΥΔΕΙΣ και ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΕΣ. Ενώ μιλούν για « ανάθεση προσωρινής επιμέλειας στην κοινωνική υπηρεσία του νοσοκομείου Παίδων», η αλήθεια είναι πως το παιδί υποβάλλεται σε ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΙΑ υπό φρούρηση σε ΚΛΕΙΣΤΗ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΠΤΕΡΥΓΑ του νοσοκομείου «Αγία Σοφία» με βάση σχετική εισαγγελική εντολή που αναφέρει πως το παιδί πρέπει «να φυλάσσεται σε 24ωρη βάση» και να του απαγορεύεται η « οποιαδήποτε επικοινωνία με τους γονείς του και με κάθε τρίτο πρόσωπο». Μάλιστα, ως χθες το μεσημέρι δεν υπήρχε ΚΑΜΙΑ ενημέρωση προς την οικογένεια (γιαγιά, θεία, δικηγόρους κλπ) για το ΠΟΥ είναι το παιδί. Όταν τελικά μετά τον θόρυβο που είχε ξεσπάσει επετράπη στους συγγενείς να το επισκεφθούν, αυτοί έκπληκτοι διαπίστωσαν πως το παιδί ΝΟΣΗΛΕΥΕΤΑΙ φρουρούμενο σε κλειστή παιδοψυχιατρική πτέρυγα βαρέως παιδοψυχιατρικών πασχόντων.
Εκτός από την δημόσια συζήτηση που ήδη γίνεται για τις απαράδεκτες και πρωτοφανείς σχετικές ενέργειες εκ μέρους της ΕΛΑΣ, της εισαγγελίας και του υπουργείου δικαιοσύνης, προκύπτουν επίσης σοβαρότατα ερωτήματα τα οποία πρέπει άμεσα να απαντήσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
1.      Το παιδί τι ακριβώς ψυχική ασθένεια παρουσιάζει
για την οποία επιβάλλεται η αναγκαστική νοσηλεία του σε κλειστή πτέρυγα βαρέως πασχόντων, σε συνθήκες φρούρησης και απομόνωσης από το συγγενικό του περιβάλλον ?
2.      Ποιος γιατρός έθεσε την διάγνωση αυτής της όποιας ασθένειας και συνέστησε την νοσηλεία του ?
3.      Ποιοί είναι οι θεράποντες γιατροί που έχουν εκτιμήσει πως η φύση αυτής της πάθησης είναι τέτοια ώστε επιβάλλει την παρουσία στον θάλαμο νοσηλείας στελεχών της αστυνομίας και της εισαγγελίας, αλλά καθιστά απαγορευτική την παρουσία εκεί συγγενικών προσώπων ? Υπάρχει σχετικό ιατρικό ανακοινωθέν, και αν ναι ποιοί το υπογράφουν ?
4.      Οι δημόσιες ανακοινώσεις εκ μέρους του υπουργείου δικαιοσύνης και της εισαγγελίας αναφέρουν «προσωρινή ανάθεση επιμέλειας στην κοινωνική υπηρεσία του νοσοκομείου». Τι σχέση έχει αυτό με την αναγκαστική νοσηλεία σε κλειστή παιδοψυχιατρική πτέρυγα υπό ένοπλη φρούρηση σε συνθήκες απομόνωσης και επισκεπτηρίου αρχικά απαγορευμένου και κατόπιν περιορισμένου για συγγενικά του πρόσωπα ?

5.      Η διεθνής επιστημονική Παιδιατρική κοινότητα έχει κατ επανάληψη τονίσει τις σοβαρότατες μακροπρόθεσμες ψυχολογικές επιπτώσεις που έχει σε μικρά παιδιά η διαδικασία νοσηλείας τους σε νοσοκομείο και γι αυτό ως γνωστό αυτή αποφεύγεται αν δεν συντρέχει σοβαρός ιατρικός λόγος. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ποιός είναι ο σοβαρός ιατρικός λόγος που επιβάλλει την νοσηλεία σε κλειστή ψυχιατρική πτέρυγα και μάλιστα σε συνθήκες απομόνωσης και φρούρησης ? Η κατάσταση αυτή τι ψυχολογικές επιπτώσεις αναμένεται να έχει τόσο στο ίδιο το παιδί πρώτα και κύρια, αλλά και στους λοιπούς παιδιατρικούς ασθενείς του νοσοκομείου που βιώνουν αναγκαστική νοσηλεία υπό φρούρηση συνομηλίκου τους ? Οι αξιότιμοι κ.κ. Καθηγητές και το υπόλοιπο  ΔΕΠ Παιδοψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής Αθήνας που έχουν την ιατρική ευθύνη της συγκεκριμένης μονάδας, έχουν κάτι να πουν πάνω σε αυτά ?
6.      Με βάση ποιούς ακριβώς κανόνες δεοντολογίας υπάρχει μέσα σε παιδιατρικό νοσοκομείο ένοπλη αστυνομική φρούρηση θαλάμου νοσηλείας ?  Έχει υπάρξει γι αυτό συναίνεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ?
7.      Η διοίκηση του νοσοκομείου έχει γνώση και έλεγχο για τα τεκταινόμενα μέσα στον χώρο του νοσοκομείου, ή έχει παραδώσει τον έλεγχο αυτόν στην αστυνομία και στην εισαγγελία ?
8.      Τι ακριβώς ενημέρωση έχει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας από την διοίκηση του νοσοκομείου και από την διοίκηση της 1ης ΥΠΕ για όλα τα παραπάνω ?
Απαιτούμε άμεσες και ξεκάθαρες απαντήσεις από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Θέτουμε τα παραπάνω στα συνδικαλιστικά όργανα των νοσοκομειακών γιατρών (ΕΙΝΑΠ και ΟΕΝΓΕ) καθώς και στους Ιατρικούς Συλλόγους, ζητώντας να πάρουν επειγόντως θέση και να απαιτήσουν σχετική συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας το συντομότερο δυνατόν.

11 σχόλια:

 1. Το θέμα του παιδιού λύθηκε (καταρχήν έστω).
  Σήμερα έγινε ΔΣ του Οκανα. Καμιά ενημέρωση έχετε να μας δώσετε; Αποφασίστηκε μήπως τίποτα καινούργιο που αφορά τους εργαζόμενους;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Να είσαι καλά συναδέλφισα-συνάδελφε που μας ενημέρωσες ότι έγινε ΔΣ... τώρα τί ειπώθηκε εκεί άγνωστο από ότι φαίνεται!

   Διαγραφή
  2. Σιγά μην τους νοιάζει να ενημερωθούν τα χρυσοψαρα

   Διαγραφή
 2. κ. Κουτσοπούλου
  τι γίνεται με την εγκύκλιο περί άμεσης μεταφοράς όσων αποβάλονται με ασύμβατη από τις Μονάδες; Ισχύει και εφαρμόζεται κανονικά;
  Ενημερώστε ως μέλος του ΔΣ του Σωματείου τους εργαζόμενους. Από τους υπόλοιπους του ΔΣ δεν περιμένουμε το παραμικρό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καμία ενημέρωση για τη διαβούλευση, καμία ενημέρωση για τις εκλογές. Σύλλογος-οπερετα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Θα πάθετε τίποτα από την πολλή μούγκα. Μεταλλαγμένοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Βαρέθηκα να δίνω πληροφορίες για Ούφο. Στο κάτω κάτω, το ερώτημα κοντεύει να γίνει "ποιος ΔΕΝ είναι ούφο"...
  Προτιμώ να ρωτήσω τα μέλη της άρσυ αν έχουν ρίξει λευκή πετσέτα. Όχι ότι δεν έχω βγάλει συμπέρασμα, αλλά ας ακούσω την άποψή τους. Εδώ ακούω τους εξωγήινους...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ γιατι τετοια εξαφανιση?θελουμε ενημερωση για την διαδικασια που κίνησαν καποιοι προκειμενου να διεκδικησουν το δωρο των Χριστουγεννων!τι έγινε με τα ερωτηματολογια προσδιορισμου καθηκοντων; τι έγινε με την μοναδα στη Νικαια;τι γινεται με τους ασθενεις που φευγουν με ποινη απο την μοναδα?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. "ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Δ.Σ. ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΟ ΟΚΑΝΑ
  Πραγματοποιήθηκε σήμερα 17/1/2017 η προγραμματισμένη συνάντηση του Δ.Σ του Συλλόγου με τον Πρόεδρο του Οργανισμού κ.Καφετζόπουλο.
  έγινε συζήτηση σχετικά με την εγκύκλιο με θέμα «Συνέχιση χορήγησης υποκαταστάτου σε ασθενείς, που απομακρύνονται ακούσια από τις θεραπευτικές μονάδες της Αττικής στη ΜΑΠ» Ο Πρόεδρος επανέλαβε την δήλωση του πως η απόφαση ελήφθη βιαστικά, κάτω από πίεση χρόνου, και πως θα βγει βελτιωτική πρόταση σε σύντομο χρονικό διάστημα."

  Οπότε εσείς κα Κουτσοπούλου τι καταλάβατε; Μέχρι να βγει η βελτιωτική πρόταση η τωρινή εγκύκλιος ισχύει ή έχει ανασταλεί; Καλά τον παίζετε όλοι τον Πιλάτο, τώρα κάντε και λίγο την Πυθία και δώστε μας μια μαντεψιά έστω.

  Ευχαριστούμε
  (α ναι. υπογραφή! είμαστε τα πρόβατα και ζούμε ανάμεσά σας)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. "Ο Πρόεδρος μας δήλωσε καθαρά πως, όσον αφορά την ανάπτυξη του Οργανισμού (ποια κατεύθυνση, ποιες μονάδες θα ανοίξουν κοκ), την ευθύνη της λήψης των αποφάσεων την έχει το Υπουργείο Υγείας και της υλοποίησης η Διοίκηση του Οργανισμού."

  Και σεις τι κάνατε βρε ατιμούλικα που τα ακούγατε αυτά; Κουνούσατε το κεφάλι με ικανοποίηση που αποκτήσατε καινούργιες γνώσεις; Θα μας ΤΡΕΛΑΝΕΤΕ; Δηλαδή ξαφνικά στις μέρες μας κι επί των ημερών αυτής της Διοίκησης, απέκτησε το Υπουργείο τέτοιες ικανότητες να σχεδιάζει αυτό μόνο του ποιες Μονάδες και Δομές του ΟΚΑΝΑ θα ανοίξουν; Και ο ΟΚΑΝΑ δεν κάνει τον επιτελικό σχεδιασμό, έστω τις προτάσεις, παρά μόνο υλοποιεί ε;
  Καλά, για μεγάλους λωτοφάγους και μανιταροφάγους μας περνάτε. Ευτυχώς συνάδελφε ΟΑ δεν είσαι στο ΔΣ να δεις τα χάλια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή