Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι..

Και ενώ υποτίθεται ότι η Διοίκηση υποχώρησε και σύρθηκε στον διάλογο με τους εργαζόμενους για το θέμα της αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών "νάσου πετιέται από ξαρχής" ο φωτεινός παντογνώστης ΟΚΑΝΑ για να κάνει αυτή τη φορά ένα άλλο όραμα πραγματικότητα. Η εγκύκλιος που στάλθηκε για τον χειρισμό και τη διαδικασία απομάκρυνσης ατόμων με παραβατική ή/και επικίνδυνη συμπεριφορά εκτός από απαράδεκτη, λόγω του τρόπου που αποφασίστηκε (χωρίς διαβούλευση και μάλιστα εν μέσω υποτιθέμενης διαβούλευσης και για το ρόλο της ΜΑΠ) είναι και επικίνδυνη
  • Η παραμονή στο πρόγραμμα ατόμων που κατά τεκμήριο έχουν παραβιάσει το πλαίσιο, μέχρι να εκδικαστεί η ένσταση τους, είναι παράλογη και πρακτικά αντί να λύσει προβλήματα θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερα. Όταν μια οποιαδήποτε ποινή αποφασίζεται από κάποιο όργανο, εφαρμόζεται μέχρι την έκδοση της τελικής απόφασης. Αυτό λέει η λογική και δεν χωράει επιχειρηματολογία. Έτσι κι αλλιώς η βλακεία (είναι ο πιο ήπιος χαρακτηρισμός για να περιγράψει κάποιος τον λόγο που υιοθετήθηκε η συγκεκριμένη διαδικασία) είναι ακατανίκητη...
Επειδή αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα που προκύπτει από την εγκύκλιο αυτή (προφανώς), θεωρούμε απαραίτητη τη συζήτηση μεταξύ των εργαζομένων. Η ΑρΣυ προτείνει αυτό να γίνει στην επόμενη συνάντηση των εκπροσώπων των θεραπευτικών ομάδων (που προγραμματίζεται άμεσα) με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τις μονάδες επαρχίας και Θεσσαλονίκης. Μέχρι τότε οπωσδήποτε πρέπει να παγώσει η εφαρμογή της εγκυκλίου.
Επίσης υπενθυμίζουμε στο ΔΣ του Συλλόγου την εκκρεμότητα του προγραμματισμού συναντήσεων με τους εκπροσώπους των κομμάτων και της παράστασης στο υπουργείο προκειμένου να υποχρεώσουμε τον ακριβοθώρητο Υπουργό σε συνάντηση. 
Τέλος όσο αφορά στο ερωτηματολόγιο που έχει σταλεί για συμπλήρωση στις μονάδες, προφανώς ούτε ανώνυμο είναι, ούτε χρήσιμο. Αφού καταφέραμε να μην είναι και υποχρεωτικό μάλλον όποιος το συμπληρώσει είναι υπεύθυνος της μοίρας του.

Ακολουθεί η επιστολή του Συλλόγου σχετικά με την τελευταία εγκύκλιο της Διοίκησης (Σημείωση: Η σταθερή μας πρόταση είναι τα έγγραφα και οι επιστολές του Συλλόγου να κοινοποιούνται σε όλα τα μέλη του ΔΣ του ΟΚΑΝΑ, ώστε να μην υπάρχει κανένα περιθώριο δικαιολογίας για ελλιπή ενημέρωση κλπ, κλπ.)


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΚΑΝΑ
                                          Πρός: Γραφείο Προέδρου ΟΚΑΝΑ
Κοιν.: Αν. Διευθυντή Εφαρμογής Προγραμμάτων,
Γεν. Διευθυντή
Αθήνα 6 Δεκεμβρίου 2016
Θέμα: «Σχετικά με την εγκύκλιο «Συνέχιση χορήγησης υποκαταστάτου σε ασθενείς, που απομακρύνονται ακούσια από τις θεραπευτικές μονάδες της Αττικής στη ΜΑΠ»
Με το παρόν έγγραφο ζητάμε άμεσα συνάντηση  με τη Διοίκηση του Οργανισμού για να συζητηθεί η εγκύκλιος με θέμα «Συνέχιση χορήγησης υποκαταστάτου σε ασθενείς, που απομακρύνονται ακούσια από τις θεραπευτικές μονάδες της Αττικής στη ΜΑΠ» και καλούμε τη Διοίκηση του Οργανισμού να αναστείλει την εφαρμογή της εγκυκλίου μέχρι να γίνει η συνάντηση.
Δεν είναι δυνατό να μην γίνεται διαβούλευση για ένα τόσο σοβαρό θέμα, που έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο στους εργαζομένους, όσο και στους θεραπευόμενους του ΟΚΑΝΑ.
Παραμένουμε σταθερά προσανατολισμένοι στη παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, με σεβασμό στα δικαιώματα των θεραπευομένων αλλά και στην διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας των Μονάδων Υποκατάστασης.

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΚΑΝΑ

24 σχόλια:

  1. Όλο τα παραπάνω -βέβαια-χυδαία και άρρηκτα συνδεδεμένο και με την μεγάλη πληγή των επιτροπών:Φεύγει ο ασθενής με ασύμβατη από μονάδα μεθαδόνης,η επιτροπή ενστάσεων (ποιος συμμετέχει σε αυτή ,άραγε?)κρίνει θετικά ή αρνητικά την απόφαση,στην καλύτερη περίπτωση ο ασθενής μεταφέρεται στη ΜΑΠ (ποιον έχει υπεύθυνο η ΜΑΠ,άραγε?),κάθεται λίγο καιρό εκεί για το ξεκάρφωμα και μετά -με απόφαση μιας τρίτης (αδιάφθορης!) επιτροπής,μεταφέρεται ξανά μανά στη μεθαδόνη με "δυσανεξία" κι ούτε γάτα ούτε ζημιά....όχι μόνο 'Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι..',αλλά και 'Γιάννης πίνει,Γιάννης κερνάει..'.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το να λέτε οι εκπρόσωποί μας, μετά από τόσο καιρό που το κοσκινίζατε υποτίθεται, ως τελική οδηγία για το ερωτηματολόγιο "όποιος το συμπληρώσει είναι υπεύθυνος της μοίρας του", εεεε, είναι ..για γέλια και για κλάματα..
    Δεύτερον και πιο σημαντικό, όσα συνέβησαν πάλι με την εγκύκλιο, ναι, αυτήν την επικίνδυνη, συμβαίνουν γιατί αφήσαμε οι εργαζόμενοι, τους εκπαιδεύσαμε, τους ενισχύσαμε την πρακτική "εκεί που μας χρωστάνε να μας παίρνουν και το βόδι".
    Και η δική σας ευθύνη σε όλο αυτό, τόσα χρόνια (της άτιμης της κρίσης...), ω εκπρόσωποί μας είναι ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ.
    Η εγκύκλιος αυτή η φοβερή και τρομερή, όπως κάποιος έγραψε χθες, όχι μόνο βγήκε αλλά ΗΔΗ εφαρμόστηκε για κάποιους. Ρωτήστε την ΜΑΠ πόσους υποδέχτηκε στη ζεστή αγκαλιά της. Τώρα θα τους απογαλακτίσετε βιαίως; Αμαρτία είναι. Αποκηρύσσουμε τη βία. (Μόνο οι εργαζόμενοι έχουμε υποχρέωση να δεχόμαστε και να ανεχόμαστε και βία, αν έτσι του καπνίσει του καθενός... αλλά είναι η δουλειά μας αυτή.. έτσι, δεν είπατε κάποτε και κάποιοι από σας αρσύτες; άτιμο πράγμα η μνήμη..)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί πρέπει να απογαλακτιστούν αυτοί που έχουνε πάει στη ΜΑΠ; Κάτι δεν καταλαβαίνω.
      Όσο για την εκπαίδευση και ενίσχυση της πρακτικής "εκεί που μας χρωστάνε να μας παίρνουν και το βόδι" των απανταχού εξουσιών δεν θα συμφωνήσω μαζί σου. Δεν είναι ευθύνη των παρατάξεων και των συνδικαλιστών. Είναι δική μας. Γιατί εμείς δεν κάνουμε τίποτα και γιατί ακόμη κι όταν εξασκούμε το μόνο δικαίωμα που έχει μείνει για να μας ξεγελάει (δλδ ψηφίζουμε) διαλέγουμε αυτούς που διαλέγουμε. Νομίζεις ότι αν γίνουν τώρα εκλογές στο Σωματείο θα γίνει κάτι διαφορετικό;
      Αλλά δέχομαι ότι είναι πολύ απελευθερωτικό να υπάρχει κάποιος άλλος πάντα για να φταίει. Κάποιος που έχει ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ευθύνη, που θα έπρεπε να δίνει σωστές οδηγίες και έγκαιρα αλλά δεν το κάνει (εν προκειμένω βέβαια είναι σίγουρο ότι δεν μπορούσε να υπάρχει οδηγία μη συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου χωρίς κινητοποίηση και σύγκρουση. Είναι δικαίωμα του εργοδότη να ρωτάει. Αν δεν θέλουμε να απαντήσουμε πρέπει να συγκρουστούμε. Ποιος είναι έτοιμος να το κάνει: Άρα το σωματείο καλά έκανε και προσπάθησε να βρει λύση. Και ευτυχώς πέσαμε πάνω στην κινητοποίηση για τη Νίκαια που οδήγησε στην οπισθοχώρηση της Διοίκησης και ως παράπλευρη ωφέλεια μετατράπηκε το ερωτηματολόγιο προαιρετικό).
      Η ΑΡΣΥ φαίνεται ότι δεν έχει πρόβλημα να παίζει το ρόλο του σάκου του μποξ για το λόγο αυτό συνεχίζει να δημοσιεύει επικριτικά σχόλια. Αλλά προσωπικά με ενδιαφέρει περισσότερο η αντιπρόταση, παρά η κριτική. και για να υπάρχει αντιπρόταση πρέπει να υπάρξει συζήτηση. Ακόμη και για το ρόλο της ΜΑΠ δεν νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι, ή ότι ντε και καλά το καλύτερο είναι να μην υπάρχει ζεστή αγκαλιά για τους χρήστες. Γιατί ναι η δουλειά μας έχει σχέση και με τη βία. Είναι σίγουρο ότι κάποιοι αρσύτες είπαν ότι η δουλειά μας είναι να δουλεύουμε με εξαρτημένους και για το λόγο αυτό πρέπει να μάθουμε να χειριζόμαστε τέτοιες καταστάσεις και όχι ότι "έχουμε υποχρέωση να δεχόμαστε και να ανεχόμαστε και βία". Βλέπεις μνήμη δεν έχεις μόνο εσύ.
      Άλλωστε η βία δεν είναι ούτε μόνο σωματική ούτε μόνο λεκτική. Είναι και εξωλεκτική. Και από τέτοια βία υπάρχει πολύ σε ορισμένα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ. Τόση που και μη εξαρτημένος να ήσουνα μπορεί να έβγαινες από τα ρούχα σου με τη ματιά και το ύφος κάποιων εργαζόμενων. Αν θέλουμε να λέμε την αλήθεια...

      Διαγραφή
    2. Ώστε η αλήθεια είναι ότι κάποιοι εργαζόμενοι προκαλούν ε; Και δια της πρόκλησης ασκούν βία στους εξαρτημένους; ή μήπως όπως έχει γίνει μόδα να λένε κάτι ΑΛΗΤΑΡΑΔΕΣ αφού δε φοβούνται καμιά συνέπεια για τα ψέματά τους, ασκούν οι εργαζόμενοι και πραγματική, σωματική, βία;
      Από πού ξεφύτρωσες εσύ μωρέ; Ντροπή σου. Αηδία.

      Διαγραφή
    3. Συνάδελφε 11.59 κανένα σάκο του μποξ δεν παριστάνει η άρσυ. Οι αρχηγοί της είναι μια χαρά βολεμενοι σε προσωπικό επίπεδο. Όπως και οι συνδικαλιστες των άλλων 2 παραταξεων, αντλουν αρκετά προσωπικά οφέλη. Αν θέλουν, αν το τραβάει ο οργανισμός τους, ας με ρωτήσουν να τους τα πω, να τα διαβάσουν κι όσοι δεν ξέρουν.
      Τέλος,για μια άλλη φορά να πούμε ότι είναι φρούτο των καιρών κι αυτό να λένε ξεδιαντροπα οι συνδικαλιστες ότι δεν έχουν ευθύνη απέναντι στους εργαζόμενους.
      Όταν υπήρχαν σοβαροί συνδικαλιστες και πολιτικοί ήξεραν ότι αναλαμβανουν Ευθυνη.Την αποδέχονταν και την τιμούσαν. Με προσωπικό κόστος, όχι όφελος.

      Διαγραφή
    4. Μια που το είπε ο σχολιαστές 7/12 11.59, οι εκλογές του Συλλόγου έγιναν 21.2.2014
      Άρα τώρα το Φλεβάρη συμπληρωνονται 3 χρόνια κι έχουμε εκλογές;

      Διαγραφή
    5. Η αηδία (Ανώνυμος7 Δεκεμβρίου 2016 - 5:17 μ.μ.) στην οποία αναφέρεσαι έχει πιάσει ταβάνι και δεν μας αφήνει αέρα να ανασάνουμε. Όπως επίσης και η ψυχοπαθολογία που τραμπουκίζει την καθημερινότητά μας. Και φυσικά αυτοί στους οποίους αναφέρεσαι όχι μόνο δεν φοβούνται αλλά επιβραβεύονται για την αισχρότητά τους. Κι εσύ αν δεν ανήκεις στην κατηγορία των εργαζομένων που υπομένουν χωρίς καμία αντίδραση τις ύβρεις, τις κακοήθειες, τις απειλές και τους τραμπουκισμούς κι αν δεν μοιράζεις αδιακρίτως πολλά ¨μίλια σούμπους" κι αν δεν κάνεις κάθε λογής χατηράκια για να είσαι αρεστός και αραχτός, τότε ναι, θεωρείσαι πως ασκείς βία στους εξαρτημένους, είσαι εμπαθής απέναντί τους, άσχετος ως προς το αντικείμενό σου, δεν έχεις κατάλάβει που δουλέυεις και άλλα τέτοια ωραία και επιστημονικά. Τελικά είσαι όχι μόνο περιττός αλλά ανεπιθύμητος και απροστάτευτος απέναντι σε κάθε μορφής κακοποίηση. Καληνύχτα και καλή τύχη !

      Διαγραφή
  3. Η ΑρΣυ δεν έχει αρχηγούς.
    Η ΑρΣυ δεν είπε σε καμία ανάρτηση της ότι οι συνδικαλιστές δεν έχουν ευθύνη.
    Επίσης για τρίτη φορά ρωτάμε και ζητάμε στοιχεία για το προσωπικό όφελος οποιουδήποτε μέλους της ΑρΣυ.
    Τις προηγούμενες δυο φορές "έπεσε βαριά σιωπή".
    Περιμένουμε για να τα διαβάσουν και όσοι δεν τα ξέρουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντως, τον δικό μου μπάρμπα τον είχαν στείλει για "τουρισμό" σε μακρινό βραχονησι.. Και τον πατερουλη μου τον καθιζανε πειθαρχικα γιατί δεν τους άρεσε η συνδικαλιστικη του δράση. Τώρα έχουν αλλάξει οι τιμωρίες.. Οι αναφορές σβήνονται, γιατί τα λάθη τα διορθώνει η χρηστη Διοίκηση, και οι εξοριες γίνονται στον Ινδοειρηνικο...

      Διαγραφή
    2. Ακόμα κι αν δεν το γράψατε οι ίδιοι ως άρσυ, το γράφουν κάποια τσιράκια. Οπως σήμερα πάλι ότι "δεν είναι ευθύνη των παραταξεων και των συνδικαλιστων" κλπ κλπ

      Διαγραφή
    3. Την τρίτη φορά ΑΡΣΥ καμία "σιωπή" δεν έπεσε. Τα πήρε ΑΡΣΥ μου ο κοσμάκης και χώνει. κι ακόμα είναι νωρίς...

      Διαγραφή
    4. "Οι αναφορές σβήνονται, γιατί τα λάθη τα διορθώνει η χρηστη Διοίκηση, και οι εξοριες γίνονται στον Ινδοειρηνικο...".

      Δεν ξέραμε ότι έπρεπε να "απολογηθούμε" για το ότι η μόνη υπεύθυνη που έλαβε ποινή γιατί υπερασπίστηκε τους εργαζόμενους της μονάδας της, όλως τυχαίως είναι στην ΑρΣυ. Σιγά μην ανάγουμε σε κριτές της "χρηστοσύνης" μας τον Κατρίνη και τον αξιομνημόνευτο Πρώην ΓΔ. Τιμή μας που μας τιμώρησαν. Άλλωστε υποτίθεται ότι κατηγορούμαστε για ευνοϊκή μεταχείριση όχι για το αντίθετο. Εκτός αν εσύ στενοχωρήθηκες γιατί δεν εφαρμόστηκε η ποινή. Κολλητός του Κατρίνη ή του Πλατανιά είσαι? Ή αντιστοίχου επιπέδου?
      Όσο για την εξορία στον Ινδοειρηνικό αυτά έχουν ειπωθεί και έχουν εξηγηθεί. Σιγά μην απολογηθώ για την επιστημονική μου δραστηριότητα σε άτομα που θέλουν τους συνδικαλιστές και μάλιστα τους αριστερούς στην εξορία για να το ευχαριστηθούν και να τους δώσουν παράσημα μετά θάνατον. Και επιστημονική δραστηριότητα θα έχουμε και ομιλίες θα κάνουμε και εργασίες θα στέλνουμε ΚΑΙ να τις παρουσιάσουμε με έξοδα του οργανισμού στα συνέδρια θα προσπαθούμε ΚΑΙ θα χαιρόμαστε όταν το καταφέρνουμε.
      ΑΛΛΑ δεν θα πουλήσουμε την ψυχή μας στο διάολο ούτε θα φιλήσουμε κατουρημένες ποδιές για να το πετύχουμε. Προσωπικά δεν το έχω κάνει και έχω ήσυχη τη συνείδηση μου. Σκοπεύω μάλιστα σύντομα να ξαναζητήσω την κάλυψη των εξόδων για επιστημονικό ταξίδι στο εξωτερικό, όπου έχει γίνει δεκτή εργασία στην οποία συμμετέχω για προφορική ανακοίνωση. Και αν δεν το εγκρίνουν θα διαμαρτυρηθώ και θα ζητήσω τη συμπαράσταση του Συλλόγου και της Επιστημονικής Επιτροπής γιατί δεν εφαρμόζονται όροι της Συλλογικής Σύμβασης. Κατάλαβες αγαπητέ/ή ποια είναι η διαφορά μας ή θα χρειαστεί να επανέλθω?
      Για την ιστορία πάντως δες προηγούμενα σχόλια σχετικά με την «αποκάλυψη» περί Ινδοειρηνικού και τις αντίστοιχες απαντήσεις.
      http://aristerisyspeirosi.blogspot.gr/2015/11/blog-post_30.html?showComment=1449136133472#c702694991236243674
      http://aristerisyspeirosi.blogspot.gr/2015/12/blog-post.html?showComment=1450515763804#c2916224245408028590
      Αν έχεις άλλα παρόμοια στοιχεία και επιχειρήματα γράψτα εδώ αλλά στείλτα και στο Μακελειό για να τα φτιάξει και εξώφυλλο αναλόγου αισθητικής.
      Όλγα Αναγνώστου
      ΥΓ. Υπήρχαν και υπάρχουν πολύ σοβαρότερα θέματα για κριτική στις συνδικαλιστικές παρατάξεις (της ΑΡΣΥ συμπεριλαμβανόμενης) από αυτή την επιχειρηματολογία. Αν σε ενδιαφέρει να την κάνουμε τη συζήτηση αλλά κατά προτίμηση όχι με το στυλάκι που έχουν επιλέξει ορισμένοι/ες. Όπως μάλλον ξέρουν πολύ καλά: "αλλού αυτά..."

      Διαγραφή
    5. Μας αποστόμωσες τώρα. Σίγουρα. Έτσι εγκρίνουν και για άλλους επιστήμονες του ΟΚΑΝΑ κάλυψη εξόδων τους για επιστημονική δραστηριότητα. Ναι βέβαια, το χουμε ζήσει. Βάσει της Συλλογικής σύμβασης βεβαίως βεβαίως. Ούτε για πολύ πολύ λιγότερα έξοδα σε πληροφορώ. Κι όταν δεν εγκρίνουν επιστημονικά αιτήματά μας, μας συμπαραστέκεται ο Σύλλογος κι η Επιστημονική Επιτροπή, μην το συζητάς. Φτάνει η κοροιδία, ναι;
      Όσο δε για το άλλο, για την υπεύθυνη που υπερασπίστηκε τους εργαζόμενους, σίγουρα δεν είναι η μόνη στον ΟΚΑΝΑ που έχει υπερασπιστεί εργαζόμενους. Μπράβο της πάντως γι αυτό. Εννοείται. Αλλά με το ωράριο ειπώθηκε ότι είχε να κάνει η αναφορά, όχι με αγώνες. Θα μου πεις, την βάλανε στο μάτι λόγω αρσυ; Μπορεί. Όπως την βάλανε όμως στο μάτι, την βγάλανε..
      Καθόλου δεν στενοχωρέθηκα που κρίθηκαν προφανώς επαρκή τα επιχειρήματά της. Λάθος κάνεις σε αυτό. Θα στενοχωριόμουν αν την τιμωρούσαν. Στενοχωριέμαι όμως που άλλοι δεν τυχαίνουν τέτοιας μεταχείρισης, έστω να λαμβάνονται υπόψη οι δευτερολογίες τους..

      Και για να τελειώνουμε. Κανείς δημοκράτης δε
      θέλει τους συνδικαλιστές, αριστερούς η μη, στην εξορία. Τους θέλει λιγότερο παρτάκηδες. Να βάζουν τον εαυτό τους πιο τελευταίο από τους τελευταίους συναδέλφους. Όχι να "αγωνίζονται" για να εγκριθούν τα δικά τους ατομικά αιτήματα όταν απορρίπτονται σωρηδόν τόσων άλλων εργαζομένων.

      Όσο για τη συνολική κριτική, θα γίνει και στην κάλπη. Πότε είναι οι εκλογές; Για τριετία δεν βγήκατε;

      Διαγραφή
    6. Ωραία θα ήταν πάντως Ο.Α. όπως τα παίρνεις όταν σε "θίγουν" προσωπικά, να τα παίρνεις κι όταν κάποιοι καραγκιόζηδες θίγουν ανήθικα συναδέλφους, εργαζόμενους πέρα από τα όρια κάθε αντοχής όπως κι εσείς οι συνδικαλιστές λέτε, με δήθεν επιστημονικές κουβέντες τύπου "από τέτοια βία υπάρχει πολύ σε ορισμένα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ. Τόση που και μη εξαρτημένος να ήσουνα μπορεί να έβγαινες από τα ρούχα σου με τη ματιά και το ύφος κάποιων εργαζόμενων"
      Πες σε αυτούς τους καραγκιόζηδες "αλλού αυτά..."

      Διαγραφή
    7. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.
      Από το γεγονός ότι πήγα σε ένα συνέδριο στο εξωτερικό με έξοδα του ΟΚΑΝΑ για να ανακοινώσω μια εργασία που έγινε δεκτή και αφορούσε στον ΟΚΑΝΑ, φτάνεις στο συμπέρασμα ότι ανήκω στους «παρτάκηδες, που δεν βάζουν τον εαυτό τους πιο τελευταίο από τους τελευταίους συναδέλφους, που "αγωνίζονται" για να εγκριθούν τα δικά τους ατομικά αιτήματα όταν απορρίπτονται σωρηδόν τόσων άλλων εργαζομένων».
      Ποτέ δεν "αγωνίστηκα" για να εγκριθούν τα ατομικά μου αιτήματα. Έκανα αιτήσεις όπως έκαναν όλοι οι εργαζόμενοι.
      Αγωνίστηκα χωρίς εισαγωγικά (όχι μόνη φυσικά) για να μην «απορρίπτονται σωρηδόν τα αιτήματα τόσων άλλων εργαζομένων». Συχνά νοιώθαμε μεγάλη μοναξιά, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των οποίων «τα αιτήματα σωρηδόν απορρίπτονται» απουσίαζε από τους αγώνες. Και δεν αγωνιστήκαμε μόνο για τα ατομικά αιτήματα των εργαζομένων, αλλά (και κυρίως) για τα συλλογικά μας αιτήματα: το δικαίωμα υπογραφής ΣΣΕ, το να προβλέπονται στη ΣΣΕ δαπάνες για την εκπαίδευση των εργαζομένων, το δικαίωμα στην άδεια πρόληψης του συνδρόμου burn out.
      18 συναπτά χρόνια στον ΟΚΑΝΑ "έτρεξαν" στον ΟΚΑΝΑ διάφορα «προγραμματάκια», φτιάχτηκαν διάφορα «κομποδεματάκια», μοιράστηκαν πολλά «διακοσαρικάκια» για να βουλώσουν τα στόματα των απλών εργαζομένων, ώστε να μη διαμαρτύρονται για τα «χιλιαρικάκια», που επίσης μοιράζονταν σε κάποιους πονηρούς και καπάτσους, σοφούς και πάντα πρόθυμους επιστήμονες (και δυστυχώς τα στόματα όντως βούλωσαν με τα διακοσαρικάκια. Ακόμη θυμάμαι τα ικετευτικά βλέμματα απλών εργαζομένων όταν στις ΓΣ βάζαμε το θέμα των ΕΣΠΑ, ως ΑρΣυ).
      Προσωπικά όλα αυτά τα χρόνια δεν αποκόμισα τίποτα που να μην σχετίζεται με την καθημερινή πραγματική μου εργασία και το πραγματικό επιστημονικό μου έργο μου για την εξάρτηση και τη σωματική νοσηρότητα (πχ έρευνα για την κατάσταση των μέτρων πρόληψης στις φυλακές το 2004 και ταξίδι στις ΗΠΑ το 2001 για να δούμε πως λειτουργούν εκεί τα προγράμματα υποκατάστασης).
      Νοιώθω εντελώς ήσυχη τη συνείδηση μου. Με την τρέλα που έχω για την έρευνα και τις αμέτρητες εκτός ωραρίου ώρες που έχω ασχοληθεί θα μπορούσα να «κερδίσω» πολύ περισσότερα, αν δεν ήμουν μέλος της ΑρΣυ. Αν, καθώς λες κι εσύ, δεν έβαζα τον εαυτό μου «πιο τελευταίο και από τους τελευταίους» (γι΄αυτό άλλωστε προσωπικά θεωρώ προτεραιότητα την κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και την πρόσληψη των φυλάκων και των καθαριστριών με κανονικές σχέσεις εργασίας. Και των γιατρών, φυσικά).
      Πρόσεξε όμως κάτι συνάδελφε/ισσα, (που από ότι καταλαβαίνω σκοπεύεις να αλλάξεις τα συνδικαλιστικά δεδομένα στις επόμενες εκλογές και στο εύχομαι από καρδιάς, γιατί το σωματείο χρειάζεται πραγματικά αλλαγή τόσο σε επίπεδο οργάνων, εκπροσώπων και παρατάξεων, όσο και κυρίως σε επίπεδο αντίληψης και στάσης των εργαζομένων): το να βάζεις τον εαυτό σου τελευταίο και από τους τελευταίους (να σημειώσω εδώ την ενόχληση που μου προκαλεί ο όρος «τελευταίος», αλλά για να συνεννοηθούμε τον χρησιμοποιώ) εμπεριέχει έναν κίνδυνο, τον οποίο νομίζω καθόλου δεν αποφεύγεις, αντίθετα αποτελεί τον πυρήνα της επιχειρηματολογίας σου: μεταφράζεται μερικές φορές λάθος, ότι αφού ο τελευταίοι των τελευταίων δεν μιλούν πρέπει όλοι να σιωπήσουμε για να μην προκαλέσουμε (κοινωνικά, πολιτικά, συνδικαλιστικά και επιστημονικά). Όταν με το καλό φανερώσεις το πρόσωπο σου θα δεις ότι η έκθεση στην κριτική του συνόλου των -όποιων- άλλων είναι πολύ επώδυνη, σε μια κοινωνία εξ ορισμού ανταγωνιστική, άνιση και αλλοτριωμένη. Είναι κάτι με το οποίο πρέπει να παλεύεις συνέχεια για να χειριστείς τον θυμό, να αντιμετωπίσεις την απογοήτευση και να μην οδηγηθείς στην παραίτηση και την ιδιώτευση ή/και σκέτη την «επιστημονική» καριέρα (άρα τα ταξιδάκια, τα διακοσαρικοχιλιαρικάκια κλπ, κλπ).
      Αυτά και το κόβω για ευνόητους λόγους.

      Διαγραφή
    8. Ευχαριστώ κι εγώ για την ανταπαντηση. Δεν είπα ότι δεν είσαι καθαρή και τίμια, ειπα- ή το διευκρινίζω τωρα- ότι θα πρεπε να θυμάστε πως πάντα ισχύει, καλώς κακώς, για όσους εκτίθενται στους άλλους το: "η γυναίκα του Καίσαρα κλπ".
      Anyway, αυτό που πραγματικά με ενοχλεί είναι όχι η άρσυ αλλά αυτό που περιέγραψες ζωντανα: μεγάλη μάζα συναδέλφων να κάνει (ή να θέλει να κάνει) τα πάντα για τα χιλιάρικα ή τα διακοσαρικα. Από την άρσυ περίμενα μόνο να τα παλέψει σκληρότερα αυτά. Αν έπρεπε, να στηλιτευει ευθέως και προσωπικά τον καθένα από τους συναδέλφους φορείς αυτής της νοοτροπίας.Οσοι και να ταν, και τετρακοσιοι να ταν. Ίσως είναι μη ρεαλιστικό αυτό που λέω. Δεν ξέρω από πολιτική εκπεφρασμενη, συνδικαλισμο κάνετε κι όχι κήρυγμα Εβραίων προφητων.
      Γι αυτό και δεν με κόβω να χω την ικανότητα του πολιτευεσθαι και εκλέγεται, ας μην ανησυχεί κανείς.
      Σταματώ κι εγώ εδώ, νομίζω οριστικά.

      Διαγραφή
  4. το τι ειναι βια και τι οχι ειναι πολυ μεγαλη συζητηση.βια ειναι να κανεις καταχρηση εξουσιας και να βγαζεις φιρμανια που δεν στηριζονται πουθενα ομως.........βια ειναι επισης να υποχρεωνεις τον ηδη ταπεινωμένο απο την εγκυκλιο υπάλληλο να συνδιαλλαγει με τον αποτοξινωμενο ασυμβατο επικινδυνο ασθενη κάνοντας το γιουσουφακι..και να τον ενημερωνεις οτι μπορει να χορηγηθει αλλου ενω εσυ τον εχεις διωξει (για λιγο)γιατι δεν εμεινε κανονας του συμβολαιου που να μην παραβιασε .βια ειναι να διαρρεουν οτι θα σε μετακινησουν θα σε κλεισουν και αλλα τετοια αλλα μετα να τα διαψευδουν .βια ειναι ακομα να διαβαζεις λογια συναδερφων οτι καποιες μοναδες ειναι βιαιες....να μαθαινεις οτι κυκλοφορουν φημες για αυτες τις βιαιες μοναδες που μιλουν για φοβερα βασανιστηρια εις βαρος των ασθενων και να συνειδητοποιεις οτι εχει χαθει η λογικη....γιατι οκ να δεχτω οτι η διοικηση εχει τακιμιασει με τους ασθενεις και εχει ρουσφετολογικες σχεσεις αρα πιστευει μονο τους ασθενεις.αλλα εσεις συναδερφοι πως μπορειτε?ειναι δυνατον να μιλατε για βιαιες μοναδες?μας ρωτατε ποση βια εισπρατουμε εμεις οι" βιαιοι" οταν καλουμαστε να μαζεψουμε τα σκατα που αλλες μοναδες αμολανε με τα μηνιαια take home σε ορθια πτώματα που στη συνεχεια γινονται και πραγματικα πτωματα αλλα το παιρνετε ειδηση στο μηνα επανω αν δεν το πουνε στις ειδησεις .Μας ρωτησατε αν μας αρεσει να εχουμε τετοιους συναδερφους.?και παρεπιπτοντως το ξυλο σε συναδερφους εχει πεσει σε δημοκρατικες μοναδες και περιεργως ποτέ στις βιαιες με τους "κακους" θεραπευτες ...Την επομενη φορα λοιπον που θα μιλησετε για βια σκεφτειτε καλυτερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γι αυτό ακριβώς είναι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΤΑΤΕΣ αυτές οι Μονάδες.Που έχουν φάει ξύλο εργαζόμενοι.Γιατι μετά ζητάνε συγνώμη αυτοί οι απρόσεχτοι εργαζόμενοι από τους καημένους τους νταηδες που ήρθαν σε τόσο δυσάρεστη θέση να ματωσουν τα χεράκια τους..Κατάλαβες;αυτό θα πει δημοκρατία και σεβασμός στα προβλήματα των ειδικών ομάδων. Αλλά που να καταλάβεις εσύ ο φασιστοεργαζομενος της φασιστομοναδας.

      Διαγραφή
  5. δικιο εχεις.......με εβαλες σε σκεψεις...τοσα χρονια ημουν λαθος σε ευχαριστω συναδερφε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 15 Δεκεμβρίου στο αμφιθέατρο κεντρικών υπηρεσιών ΚΑΙ διαβούλευση ΚΑΙ παζάρι εκεε ΚΑΙ εκπαίδευση στον πάπυρο.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλα τα κάνουμε εμείς...μισά και τελευταία στιγμή!

      Διαγραφή
    2. ...Ανώνυμος9 Δεκεμβρίου 2016 - 9:53 π.μ....εντάξει... δεν ειναι και πολλά αυτά που μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα την ίδια μέρα στο ίδιο μέρος... Νομίζω μας παίρνει να στήσουμε κι ένα ΑΤΜ να μοιράζει και μερικές χιλιάδες "μίλια σούμπους" στα "παιδιά" που ένεκα της ανάγκης τους τραμπουκίζουν εργαζομένους... ή ακόμα και να στήσουμε σε μια άκρη και καμιά δεκαριά εργαζομένους που έχουν "κακαποιητικό βλέμμα" και να περνάει όποιο "παιδί" έχει ανάγκη να ξεδώσει να τους ρίνχει καμιά ανάποδη (ή έστω καμιά "ευχούλα" για το σπίτι τους και την οικογένειά τους). Αυτό το τελευταίο το βρίσκω πολύ θεραπευτικό.

      Διαγραφή
    3. Μην πυροβολείτε τον οκανα... Αυτός είναι. Με συμφωνία όλων. Και παραταξεων και εργαζομένων.
      Σε οποίους δεν αρέσει, και δίκιο να χουν, δεν φαίνεται λύση..
      Α! ίσως οι εκλογές να δημιουργήσουν μια ελάχιστη πιθανότητα παραθύρου ευκαιρίας.... Μέχρι και η φιλοξενούσα παράταξη δεν το απέκλεισε.

      Διαγραφή