Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ 07.02.16 (part 2)

(Εδώ που τα λέμε μερικές φορές δεν πρόκειται για θύελλα αλλά για τρικυμία σε φλυτζάνι, αλλά ακολουθούμε το παράδειγμα άλλων  - κυβέρνηση, αντιπολίτευση, ΜΜΕ, διοίκηση – και βαφτίζουμε την πραγματικότητα  όπως θέλουμε. Άλλωστε δεν είναι και πολύ τραβηχτικός ένας τίτλος "Δελτίο τρικυμίας σε φλυτζάνι"). 

Στο εσωτερικό μέτωπο:
1. Οικονομικά ΟΚΑΝΑ
Αναμφισβήτητα θετικό το γεγονός της αύξησης του προϋπολογισμού του '16 στα 26 εκατομμύρια. Ωστόσο, η ύπαρξη των χρεών προηγούμενων ετών (παραμένει πάντα ο κίνδυνος εταιρείες στις οποίες οφείλονται μεγάλα ποσά να μπλοκάρουν τους λογαριασμούς!) και οι τεράστιες ελλείψεις του '15 δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας: 21 εκατομμύρια ο περυσινός  προϋπολογισμός + 2.5 εκατομμύρια τα χρέη του '15 (για την εξαιρετικά ελλειπή λειτουργία)= 23.5. Δύο εκατομμύρια  "εξοικονομήθηκαν" επειδή λειτουργούσαμε χωρίς αντιδραστήρια, αλλά  φέτος θα "δαπανηθούν". Φτάνουμε στα 25.5 εκατομμύρια.  Με τις επιπλέον 500 χιλιάδες τι στην ευχή θα πρωτογίνει; (η απάντηση παρακάτω - για να 'χει και σασπένς...)

2. και τα "πιο δικά μας" οικονομικά; 
Μας αφορούν οι αλλαγές στο ενιαίο μισθολόγιο; το καινούργιο ασφαλιστικό; Προφανώς. Πώς ακριβώς; Αναμένονται ερμηνευτικές εγκύκλιοι και νέοι υπολογισμοί για το μισθολόγιο, και η πρόταση νόμου για το ασφαλιστικό. Μετά, οι απόψεις των δανειστών - τοκογλύφων. Ακολουθεί ο Απρίλης, και η αγωνία για το αν η χώρα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους τοκογλύφους. Εάν ναι, ανακούφιση. Εάν όχι, ως είθισται, αναμένονται νέα μέτρα, ως ξανα-είθισται. Τουλάχιστον, ο υπουργός "πονάει" όταν υπογράφει νέες περικοπές - δεν είναι σαν τους προηγούμενους...

3.Συλλογική Σύμβαση
Ουδέν νεώτερο. Η προσφυγή στη διαιτησία έχει "κολλήσει", λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας των δικηγόρων. Πάντως, η διοίκησή μας "εξακολουθεί να συμφωνεί", απλώς δεν υπογράφει. (Σίγουρα θα "πονούν" κι αυτοί που δεν μπορούν να υπογράψουν...)
Στο ίδιο κεφάλαιο, της αναμονής των δικαστικών διεκδικήσεων και ...του πόνου της μη συμφωνίας, εντάσσονται και μια σειρά παλιές και νέες διεκδικήσεις:
  • το αίτημα του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας για τους νοσηλευτές
  • το αίτημα οι φύλακες και καθαρίστριες να μην συνταξιοδοτούνται ως  "εργάτες"
  • το αίτημα ένταξης των γιατρών στο ειδικό μισθολόγιο του ΕΣΥ
ενώ "χάθηκαν", κατ'αρχήν, οι δίκες για το 5% των θεραπευτών και το ΤΑΣΕΟ. Προφανώς και υπάρχουν ευθύνες και των νομικών που υπερασπίστηκαν τις απόψεις μας σε αυτές τις δίκες, πολύ περισσότερο όταν είναι οι ίδιοι που με ύπουλο τρόπο καθοδήγησαν κάποιους να κάνουν αγωγή στο ΔΣ του Σωματείου. Αλλά μέσα στον ορυμαγδό με τι να πρωτοασχοληθεί κανείς....Εκτός αυτού δεν είναι αυτό το κυρίαρχο και το πιο σημαντικό.

Το πιο σημαντικό για μας είναι πως, παρά το αυτονόητο δικαίωμα οποιουδήποτε να προσφύγει στα δικαστήρια για να βρει το δίκιο του, τα εργασιακά δικαιώματα δεν "χαρίζονται".Κατακτιώνται και κατοχυρώνονται στο δρόμο (όπου συνδέονται  με την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των υπολοίπων).   Είναι επίσης σαφές πως η  δικαστική διεκδίκηση είναι μεν ατομική, όμως η ενίσχυση της μόνον αν είναι μαζική "λειτουργεί". Να προσφύγουμε λοιπόν στα δικαστήρια - όμως να υπερασπιστούμε όλοι μαζί τη διεκδίκηση της κάθε μιας κατηγορίας εργαζομένων και να πιέσουμε και τη διοίκηση και το υπουργείο μέχρι τέλους  (να το ξαναπούμε; η εκάστοτε Αρχή δεν πρέπει να κρίνεται από το τι νιώθει αλλά από το τι κάνει ή παραλείπει).

4.Ελλείψεις προσωπικού
Νέες "αφίξεις" στο πάνθεον των ελαστικά εργαζομένων στον Οργανισμό, οι συνάδελφοι νοσηλευτές "πενταμηνίτες" από τον ΟΑΕΔ ." Άνετα" περνούν στην πρώτη θέση - με διαφορά -  από τα μπλοκάκια, τα ΕΣΠΑ και τους νοικιασμένους από εργολάβους: εργασιακές συνθήκες γαλέρας και αμοιβές γαλέρας και αυστηρά πεντάμηνη απασχόληση χωρίς δυνατότητα ανανέωσης της σύμβασης. 
Αναρωτιέται κανείς με ποια κριτήρια αποφασίζει το ΔΣ ποιές ειδικότητες αφορούν οι (ελάχιστες, όντως) νέες προσλήψεις με συμβάσεις; Πόσο "έντιμο" είναι να υπάρχουν απολύτως αναγκαίοι για τη λειτουργία μονάδων γιατροί που παραμένουν επισφαλώς "μπλοκάκηδες" για πάνω από πέντε χρόνια; Να χρησιμοποιούνται τα πεντάμηνα για να "βουλώνουνε τρύπες"; Να δουλεύουν μαζί, στην ίδια θέση, άνθρωποι με τα ίδια προσόντα και τις ίδιες υποχρεώσεις αλλά εντελώς διαφορετικούς όρους και εντελώς  διαφορετικές απολαβές; Πόσο λειτουργικό είναι για έναν Οργανισμό να εκπαιδεύει γιατρούς και νοσηλευτές (δηλ. εργαζόμενους σε εξαιρετικά  κρίσιμες για την ασφάλεια των ασθενών θέσεις) και, μόλις μάθουν τη δουλειά, να τους απολύει;

5. Αναδιάρθρωση των υπηρεσιών (Η φαντασία στην εξουσία). Με τις 500 χιλιάδες ευρώ, λοιπόν, τα ΕΣΠΑ και την προαναφερόμενη κάλυψη των κενών θέσεων:
  • θα λειτουργήσει στην Αθήνα μία τουλάχιστον δομή άμεσης πρόσβασης 
  • θα ανοίξουν τουλάχιστον 3 νέες μονάδες στην περιφέρεια (Τρίκαλα, Πύργος, Δράμα)
  • θα αναδιοργανωθούν και αναβαθμιστούν οι προσφερόμενες υπηρεσίες στις μονάδες   (δημιουργία κεντρικής κοινωνικής υπηρεσίας, ποικίλες θεραπευτικές παρεμβάσεις, συνταγογράφηση, μονάδες απεξάρτησης, ενίσχυση κοινωνικής επανένταξης)
  • θα ξαναλειτουργήσουν τα προγράμματα street work και τα εναλλακτικά της φυλάκισης
Στόχοι: αναβάθμιση των υπηρεσιών, αύξηση της ροής προς την επανένταξη, εισαγωγή 1500 νέων ασθενών και απορρόφηση της λίστας στην Αθήνα.
Χρονοδιάγραμμα: 
α. η πρώτη μονάδα άμεσης πρόσβασης θα ανοίξει στους επόμενους (λίγους) μήνες στη Σοφοκλέους
β. οι μονάδες της περιφέρειας πολύ σύντομα 
γ. τα εναλλακτικά κλπ μόλις εγκριθούν τα ΕΣΠΑ
δ. όσον αφορά τη συνταγογράφηση, σε πρώτη φάση αφορά ασθενείς από τις μονάδες της Αθήνας και θα γίνεται σε μονάδα της Αθήνας (στο Ιπποκράτειο;)
Ο σχεδιασμός έχει ήδη γίνει, ενώ για την υλοποίηση η διοίκηση δεσμεύεται ότι θα συζητά όλα τα βήματα με την Επιστημονική Επιτροπή του Συλλόγου, τους υπευθύνους των μονάδων και τους εργαζόμενους της κάθε νέας μονάδας.

Και τι λέμε εμείς γι'αυτά;
Εμείς, λοιπόν, δεν είμαστε καθόλου μα καθόλου αντίθετοι. Εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ είμαστε, και την πονάμε τη δουλειά μας (πολύ πόνος στη σημερινή ανάρτηση...). Θεωρούμε πως θα πρέπει να υπάρχουν δομές άμεσης πρόσβασης, μέσα στις πιάτσες, με όλες τις απαιτούμενες υπηρεσίες  (και χορήγηση υποκαταστάτου, υπό όρους), πως η συνταγογράφηση μπορεί να διευκολύνει κάποιους ασθενείς, πως υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών και στις υπάρχουσες δομές και κινητοποίησης των ασθενών προς την απεξάρτηση. Και, ακόμα, πως δεν απαιτούνται επιπλέον χρήματα για όλες τις απαραίτητες βελτιώσεις.
Το σημαντικό, όμως, στους πονηρούς καιρούς που ζούμε, είναι να καθορισθεί με σαφήνεια το ερώτημα. Απ' αυτό ξεκινάμε, όχι από την απάντηση. 
Αν το ερώτημα είναι, λοιπόν "Έχουμε το περιθώριο να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες ώστε, έστω και σ΄αυτά τα πλαίσια, να βραχυνθεί η λίστα, να βοηθήσουμε τους ασθενείς και να μην "καίγονται" παραπάνω οι εργαζόμενοι;" η απάντηση είναι ΝΑΙ - μαζί σας. 
Αν όμως είναι  "Πώς θα απορροφηθεί η λίστα χωρίς χρήματα;" η απάντηση είναι ΟΧΙ. 
Όχι, δεν θα συναινέσουμε στη δημιουργία αποθηκών ανθρώπων. 
Η υποχρέωση της Πολιτείας απέναντι στους εξαρτημένους δεν είναι η παροχή "τζάμπα" υποκαταστάτου (έτσι κι αλλιώς, ο τρόπος που αντιλαμβάνονται μερικοί ασθενείς την παρουσία τους στο πρόγραμμα και μερικοί υπεύθυνοι την ερμηνεία του πλαισίου έχει ρίξει "εξευτελιστικά" τις τιμές των υποκαταστάτων στην πιάτσα...) αλλά η δυνατότητα πρόσβασης σε ολοκληρωμένα προγράμματα. Αλλιώς, το αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι απλώς "κατώτερο των προσδοκιών" αλλά κακό και επικίνδυνο για τους εξαρτημένους, τους εργαζόμενους και την κοινωνία.

Και τα πρώτα δείγματα γραφής δεν είναι καλά (τώρα, να πούμε ότι μας εκπλήσσει;)
  • η μεθόδευση για το σταδιακό κλείσιμο μονάδων μεθαδόνης τα σαββατοκύριακα (η πίεση που ασκήθηκε σε θεραπευτικές ομάδες, η προσπάθεια επιστημονικής στήριξης του εγχειρήματος, η ενίσχυση της πρωτοφανούς ...βελτίωσης της θεραπευτικής πορείας ασθενών στο "Αγία 'Ολγα")
  • οι επιλεκτικές παρεμβάσεις της διοίκησης σε θεραπευτικά θέματα (όπου η εκάστοτε παρέμβαση ή απουσία δεν  έχει να κάνει ούτε με το θέμα ούτε με τις αρμοδιότητες του παρεμβαίνοντος αλλά α.με το ποιός ζητά την παρέμβαση και β.το αν το επίμαχο θέμα ταιριάζει με τη μείωση του κόστους ή όχι)
  • οι προαναφερόμενοι χειρισμοί στα θέματα προσωπικού
Κι έπειτα, αν δεν ενισχυθεί η επιχορήγηση; Αν δεν εγκριθούν τα ΕΣΠΑ; Αν εγκριθούν και στη συνέχεια δεν ολοκληρωθούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις (όπως έγινε με τον "Οδυσσέα"); Αν εγκριθούν και μετά τελειώσουν τα κονδύλια (όπως έγινε με τα εναλλακτικά της φυλάκισης και το street work της Θεσσαλονίκης); Όταν τελειώσουν τα πεντάμηνα των νοσηλευτών; Αν παραιτηθούν κι άλλοι γιατροί; Υπάρχει σχέδιο Β; Ή η ύπαρξη εναλλακτικού σχεδίου μας κάνει ηττοπαθείς και προδότες, που λέει και η πρώτηφοράΑριστερά κυβέρνησή μας οπότε δεν επιτρέπεται να έχουμε; Και καλά, άμα χρειαστεί τους εργαζόμενους τους απολύουμε (όπως στα ΕΣΠΑ) - με τους ασθενείς τι θα γίνει; Θ΄αλλάξουμε το πλαίσιο για να τους διώξουμε;

Πολλές λοιπόν, και καθόλου "δημιουργικές" οι ασάφειες ως τώρα. 
Συμμετέχουμε στη συζήτηση, απαιτούμε οι απόψεις να ακούγονται, και ελέγχουμε όλα τα στάδια της υλοποίησης. 
Υπερασπιζόμαστε, σταθερά, το δικαίωμα των εξαρτημένων σε "κανονικά" ολοκληρωμένα προγράμματα και το δικαίωμα των εργαζομένων σε αξιοπρεπείς, "κανονικούς"  όρους εργασίας. 
Κι άμα (υποθετικά και χρονικά) αυτό μας φέρει αντίθετους με τη διοίκηση - εμείς (σε αντίθεση με άλλους, "όνομα και μη χωριό") όταν λέμε "όχι" το εννοούμε.
Ας είμαστε προετοιμασμένοι για να μη μας πιάσουνε στον ύπνο, (εκτός αν σε κάποιους αρέσει ο ύπνος, παίζει και αυτό...) 
















13 σχόλια:

  1. Να και μια φορά που σε γενικές γραμμές και στα περισσότερα θέματα που θίγετε συμφωνούμε μαζί σας.

    Και για την "Αναδιάρθρωση των υπηρεσιών (Η φαντασία στην εξουσία)", και για την "δυνατότητα πρόσβασης σε ολοκληρωμένα προγράμματα", μα κυρίως συμφωνούμε με την επισήμανση των ασαφειών που κάνετε και συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες σας και τα "αν".

    Και βέβαια για τα οικονομικά σας αιτήματα (συλλογική σύμβαση, επιδόματα κλπ) και τα εργασιακά σας δικαιώματα, δεν μπορούμα παρά να τα υποστηρίζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έθεσα και νωρίτερα το ερώτημα.Γιατί "δεν μπορείτε πάρα να τα υποστηριζετε ";Θα σας ήταν εύκολο να γίνετε πιο σαφής;

      Διαγραφή
    2. Σας απάντησα παρακάτω, πιστεύω πως σας κάλυψα.
      Η καθυστέρηση οφείλεται στους διαχειριστές του ιστολόγιου, που θεωρούν πως πρέπει να δουν και να εγκρίνουν τα σχόλια πριν δημοσιευθούν, προληπτική λογοκρισία το λέγαμε αυτό έναν καιρό, αν δεν κάνω λάθος...

      Διαγραφή
  2. "Κι άμα (υποθετικά και χρονικά) αυτό μας φέρει αντίθετους με τη διοίκηση - εμείς (σε αντίθεση με άλλους, "όνομα και μη χωριό") όταν λέμε "όχι" το εννοούμε".
    Αυτό περιμέναμε να ακούσουμε ντε. Δεν το λέγατε τόσο καιρό, να ησυχάσουμε;(Και τώρα που ησυχάσαμε, μπορεί και να κοιμηθούμε...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Και βέβαια για τα οικονομικά σας αιτήματα (συλλογική σύμβαση, επιδόματα κλπ) και τα εργασιακά σας δικαιώματα, δεν μπορούμα παρά να τα υποστηρίζουμε."
    Γιατί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιατί πιστεύουμε πως κάθε άνθρωπος θα πρέπει να έχει δικαίωμα σε αξιοπρεπή εργασία από την οποία να αμείβεται ικανοποιητικά και να νοιώθει ασφαλής.
    Και (ιδιοτελως σκεπτόμενοι), νομίζουμε πως όσο περισσοτερο εργασιακά ασφαλείς και οικονομικά εξασφαλισμενοι αισθάνονται οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ, τόσο καλύτερα και για το αντικείμενο της δουλειάς τους, που είναι σε άμεση σχέση με την καλυτέρευση της ποιότητας της ζωής μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι ιδιοτελής σκέψη. Είναι απλή λογική σκέψη. Και όπως συμβαίνει συνήθως με την λογική, την βάζουμε στην άκρη γιατί κυριαρχεί το κακό το θυμικό μας (ή το ριζικό μας..). Κάλλιο αργά παρά ποτέ.

      Διαγραφή
  5. Θέλω να υποβάλω ένα ερώτημα στην αγωνιστική παράταξη της αρσυ, που λειτουργει και το βλογκ αυτό.
    Στη νέα Μονάδα Συνταγογράφησης που θα ανοίξει, το προσωπικό που θα δουλεύει, ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ; Και αν ναι, ΠΟΣΟ ΑΚΡΙΒΩΣ; ή θα δουλεύει ΤΣΑΜΠΑ (δωρεάν εννοώ, όχι την Γωγώ Τσαμπά) αλλά θα παίρνει ρεπό; ή τσάμπα και ούτε ρεπό; Αν δε θέλει κάποιος να δουλέψει εκεί στο έξτρα ωράριο, έχει δικαίωμα να αρνηθεί;
    ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ παρακαλώ. Τι πρόκειται να ισχύσει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Με αφορμή την ερώτηση του συναδέλφου σας για την μονάδα συνταγογραφισης, ήθελα και εγώ να κάνω μια ερώτηση αν γνωρίζετε βέβαια από την πλευρά των θεραπευομενων.

    Η νέα μονάδα θα λειτουργεί κάθε μέρα και στο ωράριο των άλλων;;
    Αν όχι τότε θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στους θεραπευομενους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κάτι ακόμα, πόσο σημαντικό είναι για τον θεραπευομενο να χτίζει κάθε τόσο σχέση εμπιστοσύνης με τον θεραπευτή του και ξαφνικά να του τα γκρεμίζουν όλα. Φυσικά κανείς δεν τον ρωτά.

    *κάθε τόσο, αν σκεφτείς ότι κάποιοι έχουν αλλάξει 3 4 και 5 φορές θεραπευτή και άλλη μια προφανώς τώρα. Και ξέρετε οι αλλαγές μας φοβιζουν εμάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Με τον κο Λαζόπουλο τί θα γίνει που πάλι στην χθεσινή εκπομπή αναφέρθηκε στον ΟΚΑΝΑ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. κα Κουτσοπούλου, ως μέλος του ΔΣ που είστε, θα μπορούσατε να μας διαφωτίσετε; άλλωστε θα είστε κι από τους γιατρούς που καλούνται να εργαστούν εκεί, σωστά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Είστε απογοητευτικοί. Καμία κουβεντα για ένα σημαντικό θεραπευτικό και εργασιακό ζήτημα που ανοίγουν. Κι όχι μόνο δεν το αναφερατε εσεις αλλά δεν απαντατε καν σε ερωτησεις που υποβαλλονται. Απλά απογοητευτικοί είστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή