Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

ΓΙΑ ΤΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΑ (και όχι μόνο)

Θέμα πρώτο: Τα Σαββατοκύριακα και η κρυμμένη αλήθεια

Διαβάστε τις κατευθυντήριες οδηγίες για τη Μεθαδόνη στον Καναδά:


Μπορεί να δει κανείς με πόσες λεπτομέρειες και σοβαρότητα ορίζεται τι πρέπει να γίνεται τις Κυριακές για τις δοσολογίες της μεθαδόνης, σε μια χώρα με τεράστιες αποστάσεις μεταξύ των πόλεων, στην οποία επίσης η μεθαδόνη δίνεται και από φαρμακεία.

Εμείς εδώ στην φωτισμένη Ελλάδα ανακαλύψαμε κάτι φοβερό! 
Άσε τους άλλους στον Καναδά να ψάχνουν τρόπους να χορηγήσουν τους ασθενείς τους με ασφάλεια. 
Άσε τους Αμερικάνους να κρατούν υποχρεωτικά  ανοικτές όλες τις μονάδες μεθαδόνης τους τα Σαββατοκύριακα. 
Άσε τους Βρετανούς να αλλάζουν την τακτική τους και να τείνουν πλέον όλο και περισσότερο στην επιτηρούμενη χορήγηση, μειώνοντας τις μη επιτηρούμενες χορηγήσεις στο ελάχιστο.


Εμείς εδώ στην φωτισμένη Ελλάδα ανακαλύψαμε την επιστημονική αλήθεια σε ένα άρθρο από το Ισραήλ, το οποίο και θα παρουσιάσει ο αντιπρόεδρος του ΔΣ στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ. (Λέτε η προέλευση του άρθρου να σχετίζεται και με την πρόσφατη επίσκεψη του Τσίπρα και την αγαστή συνεργασία που φαίνεται να είχε με την κυβέρνηση του Ισραήλ, η οποία αν δεν σκοτώσει 10 Παλαιστίνιους την εβδομάδα δεν νοιώθει πετυχημένη? Τόση ευπείθεια πιά? Μας ξεπερνάει....)
Τέλος πάντων. Ας αφήσουμε τα αστεία για ένα σοβαρό θέμα, το οποίο κατά τη γνώμη μας αναδεικνύει όλη την παθογένεια του Οργανισμού αλλά και το κόλλημα ορισμένων. Διαβάστε το περί ου ο λόγος άρθρο των Peres et al με τίτλο "Treatment outcome unaffected by initiation of full weekend closure of methadone maintenance treatment clinic",  2014;33(2):77-82. 
Πρόκειται για ένα(!)  άρθρο που δημοσιεύθηκε σε ένα(!)  περιοδικό (το  Journal of Addiction Medicine) με impact factor 2,123 (για τη σύγκριση: το περιοδικό ADDICTION έχει impact factor 4,829 ενώ το New England Journal of Medicine έχει  55,873) και αφορά 352 (!!!) άτομα από το Ισραήλ. Οι συγγραφείς συμπεραίνουν ότι όταν έκλεισαν τη μονάδα τους τα Σαββατοκύριακα δεν μειώθηκε η συγκράτηση των ασθενών στο πρόγραμμα ούτε αυξήθηκαν οι θετικές ουροληψίες. Μάλιστα!!!!
Μα το πρόβλημα που εμείς θέτουμε δεν είναι η συγκράτηση στο πρόγραμμα ούτε η παράλληλη χρήση ουσιών. Είναι η ασφάλεια των ασθενών και του κοινωνικού συνόλου! Αλλά και αυτό να ήταν το συμπέρασμα του άρθρου, φτάνει ένα άρθρο (σε ένα μάλλον χαμηλής επιστημονικής αξίας περιοδικό) για να βγουν οποιαδήποτε συμπεράσματα και να αλλάξουν οι κατευθυντήριες οδηγίες? Αυτό εννοούν οι επιστήμονες μας όταν μας μιλούν για ΕΒΜ (evidence based medicine)? 

Αλήθεια γιατί θα παρουσιάσει αυτό το άρθρο ο αντιπρόεδρος στο ΔΣ? Αφού όπως μας είπε ο αν. Διευθυντής δεν σκοπεύουν να κλείσουν τις μονάδες μεθαδόνης τα Σαββατοκύριακα. Απλά θα πηγαίνουν οι ασθενείς σε άλλες μονάδες να χορηγηθούν. Τι σχέση έχει αυτό το άρθρο με τα φανερά τους σχέδια? Θα είμαστε πολύ καχύποπτοι αν υποθέσουμε ότι έχει να κάνει με τα πραγματικά, αλλά κρυφά τους, σχέδια?

Ας πάμε λίγο παρακάτω: Τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ του ΟΚΑΝΑ είναι ενήμερα για το τι γίνεται τις τελευταίες 15 ημέρες σε κάποιες μονάδες του ΟΚΑΝΑ? Έχουν πληροφορηθεί ότι σε ορισμένες μονάδες του ΟΚΑΝΑ  έχει παρουσιασθεί μια ραγδαία (όσο και ανεξήγητη) βελτίωση της πορείας των ασθενών, η οποία έχει οδηγήσει στην χορήγηση υπερδιπλάσιων Take Home δοσολογιών? Είναι ενήμεροι και συμφωνούν ή θα μας πουν πάλι ότι οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ ενδιαφέρονται μόνο για τα συνδικαλιστικά τους? (Επ΄ευκαιρία είναι αμαρτία να θέλουν οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ να υπογράψουν ΣΣΕ ή να διεκδικήσουν την άδεια πρόληψης Burn out? Μειώνει αυτό την επαγγελματική τους ευσυνειδησία ή το ενδιαφέρον τους για τον ασθενή? Αλήθεια αυτός είναι ο λόγος που αρνούνται την υπογραφή ΣΣΕ?) 


ΥΓ1. Με την ευκαιρία δείτε και τις κατευθυντήριες οδηγίες της Αυστραλίας
και της Βρετανίας

Και αν συναντήσετε κάπου μέσα σε αυτές τις οδηγίες, κάποιο από τα τερατώδη που έχουμε κατά καιρούς ακούσει από ορισμένους δικούς μας "ελευθεριακούς", να μας τα στείλετε να τα δούμε κι εμείς και να μετανοήσουμε, που την ελευθερία και την αυτοδιαχείριση την αντιλαμβανόμαστε ολίγον διαφορετικά. Εν ολίγοις προσπαθούμε να μη μπερδεύουμε το ελευθεριακό με το φιλελεύθερο. 

ΥΓ2. Πολύ εύθικτοι παρουσιάζονται διάφοροι υψηλόβαθμοι στην κριτική. Νομίζουν δηλαδή ότι θα κάνουν ό,τι οραματίζονται και δεν θα υπάρχει αντίρρηση, μόνο και μόνο επειδή κάποτε υπήρξαν εργαζόμενοι? Άλλωστε και ως εργαζόμενοι συναντούσαν τη σθεναρή αντίσταση της πλειοψηφίας των εργαζομένων, σε όποια σχέδια κατά καιρούς είχαν προσπαθήσει να εφαρμόσουν με απώτερο σκοπό -πάντα και με αξιοθαύμαστη είναι αλήθεια επιμονή- την κατάργηση της έννοιας του "προγράμματος υποκατάστασης" και την αντικατάσταση του από τη "χορήγηση μιας φαρμακευτικής ουσίας, όπως όλες οι άλλες". Μη θυμώνετε πρώην και νυν συνάδελφοι, τα θέματα δεν είναι "προσωπικά": εσείς έχετε τα σχέδια σας και εμείς έχουμε το χρέος να αντιστεκόμαστε σε αυτά, όταν κρίνουμε ότι διακυβεύεται η ασφάλεια ασθενών και κοινωνικού συνόλου. Τόσο απλά, τόσο καθαρά!

Θέμα δεύτερο: οι ομάδες και οι επιτροπές και δεν συμμαζεύεται...

Μας έπεσε λίγο απότομα, αλλά καθώς φαίνεται ζούμε στιγμές μεγάλης δημοκρατίας και μάλιστα συμμετοχικής: Ορίσθηκαν πολλά και διάφορα άτομα σε επιτροπές για να συζητήσουν, να προτείνουν, να ...
Χάθηκε ο κόσμος να "άνοιγε" μια εκδήλωση ενδιαφέροντος?
Είναι υποχρεωτική η συμμετοχή όσων έχουν επιλεγεί (με ποια κριτήρια άραγε)? Προφανώς και δεν αμφισβητούμε την ικανότητα και την επάρκεια όλων όσων έχουν επιλεγεί, το θέμα είναι ότι συμμετέχοντας κάποιος διακινδυνεύει να νομιμοποιήσει τη συμμετοχή και κάποιων άσχετων. Προβληματιζόμαστε....
Και τέλος πάντων για ποιο λόγο, αφού θέλουν τη γνώμη των εργαζομένων, δεν ρωτάνε και τα συλλογικά όργανα των εργαζομένων? Γιατί ο Πρόεδρος στο ΔΣ όταν του τέθηκε συγκεκριμένα το θέμα από τους εκπροσώπους του ΔΣ του σωματείου, απάντησε "αν θέλει το σωματείο να το ζητήσει"? Η Διοίκηση του Οργανισμού θέλει τη συμμετοχή των εργαζομένων ναι ή όχι? Αναγνωρίζει τα συλλογικά όργανα των εργαζομένων ως θεσμικά όργανα με τα οποία συνομιλεί, ανεξάρτητα από το αν αυτά θα συμφωνήσουν ή όχι? 

ΥΓ3. Και για να μην ξεχνιόμαστε το Σωματείο γιατί δεν το έχει ζητήσει ακόμη? 

Θέμα τρίτο: Την Πέμπτη έχουμε απεργία.

Το σωματείο μας θα συμμετάσχει ή θα αφήσει και πάλι τους εργαζόμενους μόνους τους να περιφέρονται και να ψάχνονται?
Πρέπει να δώσουμε το παρόν μας μαζί με όλα τα σωματεία που προσπαθούν να συντονιστούν. διαβάστε εδώ για την απεργία και την πρόταση για συλλαλητήριο στις 12 Δεκέμβρη.

Συντονισμός σωματείων: Απεργία στις 3/12, συλλαλητήριο στις 12/12


Και όπως πάντα η στήλη μας "Για να δουλεύει το μυαλό και να μη μας δουλεύουνε" 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ


ΠΟΛΙΤΙΚΑ (εντός και εκτός)





ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ



ΠΟΛΕΜΙΚΑ





και κάτι ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

Trainspotting η Breaking Bad; ακούστε την εκπομπή


10 σχόλια:

  1. Ως συνήθως λέτε πολλά λόγια, για να μη μιλήσετε για την ταμπακιέρα. Λοιπόν, η ταμπακιέρα : πού ακριβώς, πότε και τι ακριβώς καταγγείλατε όπως καυχηθήκατε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Ο πιο καλός ο μαθητής ήμουν εγωωωωώ στην τάξη..."

    http://www.healthreport.gr/%CF%84%CE%B5%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CF%8C%CF%83%CE%B9%CE%BF-%CE%B5%CF%83%CF%85-%CF%84%CE%B9-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CF%83/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θέλω να σας κάνω μια σοβαρή ερώτηση λεβεντες και λεβεντισες του Σωματειου μας. Αυτο το ερμο το ΚΚΕ που εκανε την επερωτηση κι ο Ριζοσπαστης που βαλατε το δημοσιευμα του για να μας δειξετε την αγωνιστικοτητα σας,
    ξέρουν(;)
    τους εχει πει κανενας(;)
    ότι τα χετε στην πραγματικότητα τατσι μητσι με οσους καταγγελονται;
    μπορει να μη γουσταρουμε ΚΚΕ αλλά επισης δε γουσταρουμε και να τους κοροιδεύετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. https://diavgeia.gov.gr/doc/6ΑΑΛ4690ΩΡ-ΩΔ6?inline=true
    Αυτό ναι, είναι πολύ σημαντικό. Δεν πρέπει να χαθεί μέσα στην μαυρίλα της εποχής η συμμετοχή του Οργανισμού σε Διεθνή Συνέδρια και επιστημονικές συναντήσεις . Να ακούμε και καλές ειδήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπάρχουν δυο τρόποι να απαντήσει κανείς σε σχόλια αυτού του είδους. Ο ένας είναι να σιωπήσει δείχνοντας απαξία για το επίπεδο της "αντιπαράθεσης". Αυτό με συμβουλεύουν κατά καιρούς σύντροφοι και φίλοι και συνήθως αυτό κάνω.
    Ο δεύτερος τρόπος είναι να απαντήσεις με επιχειρήματα για να συνομιλήσεις, όχι με αυτούς που το γράφουν, αλλά με κάποιους από αυτούς που το διαβάζουν. Αυτή τη φορά επιλέγω τον δεύτερο τρόπο, γιατί το θέμα με αφορά εντελώς προσωπικά.
    Αγαπητοί συνάδελφοι/ισσες οι τρόποι για να πάει κάποιος σε ένα συνέδριο και να παρουσιάσει μια επιστημονική εργασία είναι τρεις: 1) πληρώνει ο ίδιος 2) τον "πάνε" οι φαρμακευτικές εταιρείες 3) τον "στέλνει" η δουλειά του (νοσοκομείο, πανεπιστήμιο, ερευνητικό πρόγραμμα, ΟΚΑΝΑ εν προκειμένω).
    Προφανώς ο πρώτος τρόπος είναι αδύνατος για έναν κανονικό εργαζόμενο, ιδιαίτερα σε καιρούς οικονομικής δυσπραγίας και μάλιστα για συνέδρια στο εξωτερικό. Ο δεύτερος τρόπος είναι μεμπτός σχεδόν εξ ορισμού, παρόλα αυτά μάλλον αναγκαίος για την πλειοψηφία των γιατρών. Ο τρίτος τρόπος είναι ο πιο τίμιος και καθαρός, με την προϋπόθεση ότι η "παροχή" δεν συνοδεύεται από "ανταλλάγματα" του εργαζόμενου προς τη Διοίκηση και δεν γίνεται "χαριστικά".
    Στην προκειμένη περίπτωση το συνέδριο για το οποίο εγκρίθηκε η συμμετοχή μου ήταν το 5ο Συνέδριο του International Network on Hepatitis in Substance Users, το μοναδικό απόλυτα σχετικό με την εργασία μου τα τελευταία 17 χρόνια. Σε αυτό παρουσιάστηκε εργασία που είχαμε ετοιμάσει μαζί με συναδέλφους παθολόγους του ΟΚΑΝΑ και ερευνητές του ΕΚΤΕΠΝ, η οποία αφορούσε την επιδημιολογία της ηπατίτιδας C στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών στην Ελλάδα.
    Θα αισθανόμουν την ανάγκη να απολογηθώ για αυτή μου τη συμμετοχή αν η κάλυψη των εξόδων συμμετοχής μου από τον Οργανισμό (ο οποίος έτσι κι αλλιώς πρέπει να καλύπτει τις εκπαιδευτικές ανάγκες όσων εργάζονται σε αυτόν) με οδηγούσε να παραχωρήσω ανταλλάγματα στη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ. Να υποχωρήσω δηλαδή όσο αφορά στις όποιες συλλογικές μας διεκδικήσεις και να υποστείλω την όποια κριτική μου προς πράξεις και αποφάσεις της Διοίκησης στο πλαίσιο της συνδικαλιστικής μου δράσης. Κάτι τέτοιο δεν έγινε, είναι ολοφάνερο από το ίδιο το blog που φιλοξενεί το ενημερωτικό σχόλιο... Θα έλεγα μάλιστα ότι είναι μάλλον περίεργο που το συγκεκριμένο "αποκαλυπτικό" σχόλιο δημοσιεύεται τη στιγμή ακριβώς που η κριτική της ΑρΣυ προς τη Διοίκηση αποκτά συγκρουσιακά χαρακτηριστικά. Ένας συνωμοσιολόγος θα μπορούσε να σκεφτεί πολλά για τον λόγο που χρειάστηκε να μεσολαβήσουν κοντά δυο μήνες για να "διασπείρει" ο σχολιαστής τις «καλές ειδήσεις» . Ποιος ενοχλήθηκε από τη στάση της ΑρΣυ και θεώρησε ότι ήρθε η ώρα να αποκαλύψει τη «λαμογιά»?
    Συνάδελφοι και συναδέλφισσες, με λίγα λόγια, δεν θεωρώ ότι έχω κάνει κάτι μεμπτό, ούτε ότι μου "χαρίστηκε" κάτι. Θα έλεγα μάλιστα ότι τόσο συλλογικά όσο και ατομικά οφείλουμε να είμαστε δραστήριοι επιστημονικά και να ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ο Οργανισμός να καλύπτει τα έξοδα όταν πρόκειται να παρουσιάσουμε επιστημονικές εργασίες σε συνέδρια εντός και εκτός Ελλάδος. Έχει υποχρέωση να το κάνει και δεν πρέπει να χαριστούμε ως προς αυτό. Ούτε σαν άτομα ούτε σαν Σωματείο.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είναι γνωστό ότι όλων των εργαζομένων τα δίκαια αιτήματα, χωρίς καν να τα απαιτήσουν, ικανοποιούνται. Δε γίνονται διακρίσεις. Το ξέρουν κι οι πέτρες. Δε χρειάζεται να σκίζει κανείς όπως παραπάνω τα ιμάτιά του για να το τονίσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. https://www.youtube.com/watch?v=rqBEKw6gX2I

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μπορείτε να αναρτήσετε την εργασία;να την διαβάσουμε και να έχουμε κι οι υπόλοιποι κάποιο επιστημονικό όφελος;αφού δεν μπορέσαμε να πάμε στο συνέδριο, να ενημερωθούμε εκεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Παντού υπάρχει σαπίλα. Αλλά η Οκανίλα τα ξεπερνάει όλα.....
    Λωτοφάγους μας κάνατεεεεεεεεεεεεε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γιατί τόση πρεμούρα σχολιαστή 3 Δεκ 11.48; Σιγά τα αίματα. Από χρόνια πολλά έχουν γίνει διαλέξεις σε αυτόν τον άγιο και δύσοσμο τόπο για "το νόμιμο και ηθικό". Τα'χουν λύσει και για σας τους αριστερούς αυτά τα θέματα οι δεξιοί. Μεγάλη η χάρη τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή