Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Λοιπόν, καιρό είχαμε να τα πούμε!
Ας τα πούμε λοιπόν….
1.       Πολιτικό μέτωπο

Τι να πούμε τώρα?
Τι να πρωτοπούμε δηλαδή?

«Στείλαμε» εμείς 47 σελίδες με «μέτρα», εναντίον των οποίων αν δεν ήταν στην κυβέρνηση η «πρώτη φορά κυβέρνηση  της αριστεράς» θα είχαμε ήδη κατεβεί στους δρόμους .
Αλλά δεν φτάνουν – λέει-  οι 47 σελίδες «μέτρων». Πρέπει να στείλουμε άλλες 11.657.982 σελίδες με «μέτρα» και μετά θα δούμε. Και υπάρχουν άνθρωποι που διαδηλώνουν υπέρ του «μένουμε Ευρώπη». Και για να μείνουν αυτοί οι «Ευρωπαίοι» στην Ευρώπη πρέπει οι κανονικοί άνθρωποι να βάλουν κι άλλο πλάτη (ήγουν να σκύψουν κι άλλο το κεφάλι).  Τα λένε και δεν ντρέπονται καν.


Όχι! Επ΄αυτού δεν έχουμε να πούμε τίποτα παραπάνω, γιατί θα πρέπει να βωμολοχήσουμε, και δεν είναι του χαρακτήρος μας και του επιπέδου μας.

Ομολογούμε μόνο ότι εμείς είμαστε με τη "γραμμή" Γιωργάκη: «λεφτά υπάρχουν!»
Αλλιώς που τα βρήκαν τα 7 δις που έχουν δώσει μέχρι τώρα στους δανειστές/εταίρους?

2.       Εργασιακό μέτωπο

a.«Κάτι» πάει να γίνει με την ΣΣΕ, που ίσως έχει ενδιαφέρον.
Η πρόταση της μεσολαβήτριας για πρώτη φορά θέτει θέμα «τρόπου» εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου στον ΟΚΑΝΑ, και αυτό μπορεί να έχει κάποιο, μικρό έστω, κέρδος για τους εργαζόμενους. Με άλλα λόγια στην πρόταση της αναγνωρίζει ότι πρέπει να δοθούν επιδόματα (πχ. ανθυγιεινό) και μισθοί (πχ ΕΣΥ) που δίνονται σε αντίστοιχες ειδικότητες του δημόσιου τομέα.
Επιτρέψτε μας όμως να θέσουμε το θέμα λίγο διαφορετικά: Ο ΟΚΑΝΑ είναι ΝΠΙΔ και μέχρι τώρα συζητά την υπογραφή της ΣΣΕ με τις εκάστοτε διοικήσεις του, οι οποίες διοικήσεις  είχαν και έχουν το δικαίωμα υπογραφής ΣΣΕ (για το λόγο αυτό άλλωστε συζητούσαν και συζητάνε μαζί μας, όχι επειδή είναι καλοί..).
Αφού λοιπόν, η εκάστοτε Διοίκηση έχει δικαίωμα υπογραφής ΣΣΕ, γιατί να μην διαπραγματευτούμε κατευθείαν,  να υπογράψουμε και να τελειώνει. Σε μια από τις πρώτες συναντήσεις με τη νέα διοίκηση μας διαβεβαίωσαν (Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος) ότι προτίθενται να επαναφέρουν την άδεια πρόληψης του συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης. Αυτό είναι καλό. Γιατί όμως μόνο αυτό?
Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Πολύ περισσότερο που είναι διακηρυγμένη η θέση της κυβέρνησης για επαναφορά του δικαιώματος στη ΣΣΕ. Εμείς το έχουμε – όχι πλήρως φυσικά - , ας το εφαρμόσουμε. Αυτό φυσικά σημαίνει ότι αν δεν έχουν σκοπό να υπογράψουν ΣΣΕ και μάλιστα να υπογράψουν μια «καλή» ΣΣΕ, θα πρέπει να είναι (και να είμαστε) έτοιμοι να λάβουν την πάντα σωστή απάντηση: δλδ να αγωνιστούμε όπως και στο παρελθόν για την ΣΣΕ.
Αυτά. Τόσο καθαρά. Τόσο ξάστερα.

b.Επιστροφή φόρων που έχουν παρακρατηθεί για το επίδομα βιβλιοθήκης
Ίσως θυμούνται οι παλιότεροι ότι κάποτε (παλιά....) παίρναμε και επίδομα βιβλιοθήκης. Αυτό το επίδομα φορολογούνταν κανονικά σαν μισθός. Ανάλογο επίδομα έπαιρναν και οι γιατροί του ΕΣΥ, μόνο που για αυτούς, αρχικά τουλάχιστον, φορολογούνταν αυτοτελώς. Άλλες ειδικότητες του Δημόσιου τομέα, που έπαιρναν και αυτοί επίδομα βιβλιοθήκης, προσέφυγαν στο Συμβούλιο Επικρατείας και κέρδισαν το δικαίωμα της αυτοτελούς φορολόγησης του επιδόματος βιβλιοθήκης με το σκεπτικό ότι δεν αποτελεί εισόδημα αλλά αποζημίωση για δαπάνες που γίνονται με σκοπό την επιμόρφωση κλπ.

Πρέπει λοιπόν να γίνει αίτημα στις Εφορίες για την επιστροφή του παρακρατηθέντος φόρου (δλδ τροποποιητικές δηλώσεις). Για να γίνει η αίτηση αυτή, χρειάζεται ένα χαρτί από το Τμήμα Μισθοδοσίας, το οποίο να λέει το ποσό του επιδόματος και το ποσό του φόρου που παρακρατήθηκε. Για τεχνικούς λόγους αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο. Το τμήμα πρέπει να ετοιμάσει τις βεβαιώσεις αυτές για όλους όσους έπαιρναν επίδομα βιβλιοθήκης. Το κάνει, αλλά υπάρχει μεγάλος φόρτος εργασίας (έλεγχοι από κάθε ειδών υπηρεσίες). Τέλος πάντων όταν ετοιμαστούν τα χαρτιά αυτά πρέπει όλοι όσοι έπαιρναν επίδομα βιβλιοθήκης να κάνουν αίτηση στις εφορίες για να δούμε τι θα πάρουν (δεν θέλουμε σχόλια επ΄αυτού).
Υπόψη ότι μέχρι στιγμής, από όσο ξέρουμε, κανένας από τον ΟΚΑΝΑ δεν έχει πάρει χρήματα πίσω. Ούτε ο Αντιπρόεδρος.

Επί τη ευκαιρία: Επειδή αυτή η ιστορία δεν ξεκίνησε από το Σωματείο, το οποίο δεν είχε ιδέα (καλώς ή κακώς). Παράκληση προς τους συναδέλφους (οι οποίοι συνήθως διαμαρτύρονται γιατί δεν ενημερώνονται): Όταν ΑΥΤΟΙ/ΕΣ μαθαίνουν κάτι ΑΣ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΕΞΙΣΟΥ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ να ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΝ το Σωματείο. Εκτός αν φοβούνται ότι αν το μάθουν πολλοί δεν θα φτάσουν τα λεφτά…..
Τέλος πάντων το μήνυμα είναι: Δεν φταίνε πάντα οι άλλοι. Ή δεν φταίνε μόνο οι άλλοι.

3.       Εσωτερικό μέτωπο

a.       Τα καλά νέα

Το νέο ΔΣ σε μια από τις πρώτες του Συνεδριάσεις αποφάσισε να δεχτεί την παρουσία εκπροσώπου των εργαζομένων στις συνεδριάσεις του. Το ίδιο αποφάσισε και για το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, για τα θέματα που αφορούν την πρόληψη.
Σημείωση: Αναμένουμε την θεσμική αναγνώριση της Επιστημονικής Επιτροπής του Συλλόγου Εργαζομένων. Με μεγάλη αγωνία…
Πράγματι  στην πρώτη κλήση που έγινε στο σωματείο, στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΚΑΝΑ της Τρίτης 16 Ιουνίου 2015, παραβρέθηκε με δικαίωμα λόγου ως εκπρόσωπος του ΔΣ του Συλλόγου η Γενική Γραμματέας, Όλγα Αναγνώστου. Σε αυτή τη συνεδρίαση πάρθηκμια μια απόφαση που είναι σημαντική για το Σύλλογο: Αποφασίσθηκε να τοποθετηθεί εκπρόσωπος από τη μεριά του Οργανισμού στο ΔΣ του ΤΑΣΕΟ. Θα είναι η κ. Βερροίου, δικηγόρος και μάλιστα εργατολόγος. 

b.      Τα κακά νέα

ü  Η κατάσταση στις μονάδες είναι ίδια και καθόλου δεν έχει βελτιωθεί (δεν τα γράφουμε αναλυτικά, γιατί μας διαβάζουν και «ξένοι άνθρωποι», και γιατί τα ξέρουμε όλοι πολύ καλά).

ü Η κατάσταση των ασθενών (πιθανότατα και λόγω της γενικότερης οικονομικής κρίσης αλλά και λόγω της γήρανσης του πληθυσμού) καθημερινά  (ίσως  και ραγδαία) χειροτερεύει:
Όλο και περισσότεροι ασθενείς σε φάση ρήξης της αντιρρόπησης της κίρρωσης, ενώ τα νέα φάρμακα δεν τους παρέχονται κυρίως λόγω ασφαλιστικών προβλημάτων και η λίστα μεταμόσχευσης δεν είναι καθόλου φιλόξενη για τους εξαρτημένους.
Περιστατικά φυματίωσης κυρίως σε οροθετικούς που δεν παρακολουθούνται από τις Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων.

ü  Η νέα Διοίκηση, παρόλο που γνωρίζει εκ των έσω τα προβλήματα, υποκύπτει στον πειρασμό των φάουλ μάλλον εύκολα και σίγουρα πολύ γρήγορα. Δεν θα πούμε πολλά, φτάνει νομίζουμε η υπενθύμιση ότι οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ έχουν κακοπάθει επανειλημμένως στο παρελθόν από «δικούς» και «ειδικούς»
Εξηγούμαστε: όταν φτιάχνουμε επιτροπές για τις λοιμώξεις βάζουμε ανθρώπους που ξέρουν από λοιμώξεις. Δεν βάζουμε τους γνωστούς μας, που γνωρίζουν από λοιμώξεις ό,τι και η μαμά μας (δηλαδή «δεν είναι ίωση, είναι απλό κρυολόγημα» και τα σχετικά). Το κλείνουμε και προχωράμε για λόγους και πάλι επιπέδου και χαρακτήρος. 
Θα επανέλθουμε όμως με συγκεκριμένη πρόταση,την οποία θα καταθέσουμε, ως οφείλουμε, στην Επιστημονική Επιτροπή του Συλλόγου, την οποία θα πρέπει να καλέσει η Διοίκηση (ως όφειλε ήδη να έχει κάνει).

4.       Εντελώς εσωτερικό μέτωπο (πιο εσωτερικό δεν γίνεται)

(Σημείωση: Πριν συνεχίσετε την ανάγνωση, σας παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας την ακόλουθη δήλωση του μέλους της ΑΡΣΥ στο ΔΣ του Σωματείου: «Το να είσαι μέλος του ΔΣ του Συλλόγου, θα έπρεπε αυτόματα να σημαίνει αποζημίωση για ψυχική οδύνη»).

Για τρίτη φορά στην ιστορία του Σωματείου, γίνεται προσπάθεια αλλαγής του Καταστατικού, τουλάχιστον όσο αφορά στον αριθμό των μελών του ΔΣ. Αυτό το θέμα (που έχει μεν μεγάλη σημασία για την αποτελεσματικότητα του ΔΣ τη στιγμή που ο αριθμός των μελών έχει αυξηθεί και φτάνει κοντά τα 700 άτομα αλλά και τη δημοκρατία, που έχει ανάγκη την πιο πλατιά εκπροσώπηση για να ευδοκιμήσει) έχει αναχθεί από τη μεριά του συναδέλφου Λαζαρή, που λέει ότι εκπροσωπεί την παράταξη του αλλά και τον Σύριζα, σε υπέρτατο αγώνα. Δεν θα παραθέσουμε τις αντιπαραθέσεις εντός του ΔΣ, τις προσπάθειες του να μην γίνει αυτή η συζήτηση, τις απειλές ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη αν δεν γίνουν τα πράγματα νομότυπα (όπως αυτός φυσικά ορίζει το νομότυπο), τα ψέματα περί συνεδρίασης της παράταξης του, που δεν έγινε ή που έγινε. Δεν αντέχουμε άλλο. Και ούτε νομίζουμε ότι έχουν σημασία για κανέναν. 
Αυτό που έχει σημασία είναι να καταλάβουμε ότι για ν αγίνει αλλαγή πρέπει η νέα πρόταση να συγκεντρώσει περισσότερο από τα 2/3 των ψηφισ'αντων. Τις προηγούμενες φορές ο συνάδελφος έκανε ενδιάμεση πρόταση για να λιγοστέψουν οι ψήφοι και να παραμείνει εν ισχύ ο όρος του παλιού καταστατικού, δλδ τα 5 μέλη. Για να μη γίνει αυτό δεν πρέπει να πέσουμε στην ίδια παγίδα. Για αυτό πρέπει όσο το δυνατόν περισσότεροι να ψηφίσουμε τον ίδιο αριθμό (Φοβερό!!!!!!!!!). 
Για το λόγο αυτό:

Σας παρακαλούμε, 
σας θερμοπαρακαλούμε, 
σας ικετεύουμε, δηλαδή:

ΨΗΦΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΡΙΘΜΟ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΔΣ.

ü Αν οι επιλογές είναι 5 ή 7 ψηφίστε 7.
ü  Αν οι επιλογές είναι 5 ή 9 ψηφίστε 9.
ü  Αν οι επιλογές είναι 5 ή 7 ή 9 ψηφίστε 9.

Τόσο απλά, τόσο καθαρά, τόσο ξάστερα.

ΥΓ. Για όσους δεν κατάλαβαν: Ο κόσμος καίγεται και ο συνάδελφος προσπαθεί με νύχια και με δόντια να παραμείνει ένας από τους πέντε. Δεν του αρέσει, ρε παιδάκι μου, να είναι ένας στους επτά, πολύ περισσότερο ένας στους εννιά. Τόχει σε κακό το επτά και το εννιά. Μπορεί να το έχει και τάμα. Μπορεί το μαντείο των Δελφών να του έχει πει να μη το δεχτεί. Τι να πούμε κι εμείς; Τέτοια επιμονή! Ας την έδειχνε τουλάχιστον και στα υπόλοιπα θέματα.

Σας αφήνουμε για να πάμε για μπάνιο! Ναι!


ΥΓ. Δεν θέλαμε να σας το πούμε να μην σας στενοχωρήσουμε. Αλλά δεν αντέχουμε τα μυστικά: Μπορεί και να μην πληρωθούμε στο τέλος του μήνα. Αν έχουμε νεώτερα θα ειδοποιήσουμε…

7 σχόλια:

  1. Άρθρο του μέλους του ΔΣ του ΟΚΑΝΑ Σωτήρη Λαϊνά για τις γιορτές της γνωστής μέρας ενάντια στα ναρκωτικά.
    http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/narkotika-einai-kairos-na-ksanaskeftoyme-kapoia-pragmata
    Αν μη τι άλλο -επιτέλους- κάποιος δε φαίνεται να γιορτάζει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 'Το νέο ΔΣ σε μια από τις πρώτες του Συνεδριάσεις αποφάσισε να δεχτεί την παρουσία εκπροσώπου των εργαζομένων στις συνεδριάσεις του.'

      παλιά δεν μπορούσες να μάθεις τι γινόταν στο ΔΣ του ΟΚΑΝΑ-εκτός αν είχες δόντι στα κρατικά πυρηνικά μυστικά
      τώρα - επιτέλους -θα είναι εντός του club μέλος του συλλόγου

      οπότε τώρα οι κοινοί ξεδιοντάρηδες θνητοί θα πρέπει να παίρνουμε προφορική πληροφόρηση μέσω του εκάστοτε μέλους ή από το site του συλλόγου
      Απλή πρόταση για απλούς ανθρώπους:
      αποστολή του συνόλου των πρακτικών στο mail κάθε μονάδας και σε όλα τα προσωπικά ώστε κάθε εργαζόμενος να ενημερώνεται αναλυτικά
      για τα πεπραγμένα στο ΔΣ
      -έτσι δεν θα υπάρχει δεν ήξερα
      -μπορεί να γίνει και για το ΔΣ του συλλόγου μας
      -απλό δεν είναι;

      Διαγραφή
    2. ...και για τις συνεδριάσεις της Επιστημονικής Επιτροπης θα συμπλήρωνα εγω...

      Διαγραφή
  2. Αυτός που δέχθηκε την παρουσία εκπροσώπου των εργαζομένων στο ΔΣ είναι ένας από αυτούς που αποκαλείτε "ειδικούς". Περίεργο ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. δεν έχεις ακούσει τίποτα για τις αποχρώσεις.
    σου φαίνονται όλα "άσπρο-μάυρο". εντάξει...
    καμιά φορά και οι "ειδικοί" κάνουν και κάτι που μπορεί να είναι καλό.
    όχι φυσικά επειδή είναι "ειδικοί".
    αλλά τι λέω τώρα...
    εσείς είστε μάλλον σύριζα. από αυτούς που βαφτίζουν την τρόικα θεσμούς και τα μνημόνια συμφωνίες.
    μόνο που αυτό δε γίνεται πρώτη φορά ξέρετε.
    το έχουν κάνει άλλοι πριν από εσάς πολλές φορές. ούτε καν πρωτότυποι είστε...imitation PASOK. Αυτοί μάλιστα, είναι ειδικοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν ξέρεις ποιός είμαι αλλά ξερεις τι είμαι και πως πάσχω και από αχρωματοψία. Μάλλον είσαι και εσύ "ειδικός-ή" συνάδελφε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα καλα νεα τα διαβασαμε και εμεις για τον εκπροσωπο των εργαζομενων στο διοικητικο συμβουλιο Εμεις παντως σαν σύλλογος Θεραπευομένων Ο.ΚΑ.ΝΑ. Βορειου Ελλαδος ο ''ΣΙΣΥΦΟΣ'' σας παρακαλουμε να μην μας πεθανετε στην Δημοκρατια, γιατι κουβεντα δεν ειδα πουθενα εως τωρα για εκπροσωπο των Θεραπευομένων στο ΔΣ του Ο.ΚΑ.ΝΑ. μηπως τελικα για ολους σας ειμαστε απλα ''πελατες'' οπως μας αποκαλει ο Ο.ΚΑ.ΝΑ. οπότε τι δουλεια μπορει να εχουμε εμεις εκει ε? η μηπως τι δουλεια μπορουμε να εχουμε εμεις εκει, γιατι για ολους σας ειμαστε ''αρρωστοι'' η ''χρηστες'' η ''πρεζακια''?? Τελος παντων ο καιρός θα δειξει ποιος ειναι τι, αλλά να δουμε για ποσο ακομα κανεις απο τους εργαζόμενους του οργανισμου δεν θα περνει θεση στο αιτημα μας αυτο.
    Υ.Γ παντως ο συλλογος μας ψηψιζει ΟΧΙ την κυριακη
    Για τον ''ΣΙΣΥΦΟ''
    Βαλαχάς Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή