Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

Σήμερον 21 Μαρτίου, μέρα της εαρινής ισημερίας, αλλά και παγκόσμια ημέρα εναντίον του ρατσισμού.

Γιατί άραγε διάλεξαν σήμερα (αυτοί που διαλέγουν τις μέρες) ως μέρα κατά του ρατσισμού;
Διαβάστε εδώ τα "γεγονότα" της Σαρπβιλ, τις σφαγές δηλαδή των μαύρων, που έγιναν το 1960 στην Νότια Αφρική από την υπερούσια λευκή φυλή.

Δείτε εδώ το βίντεο - κοινωνικό πείραμα της Action Aid. Συγκινηθήκαμε με τις αντιδράσεις αρκετών συμπολιτών μας αλλά είδαμε και πολλή σιωπή σε όλους όσους παρευρίσκονταν και προτίμησαν να μείνουν αμέτοχοι, μάλλον το ίδιο αμέτοχοι παραμένουν και στη ίδια τη δική τους τη ζωή.

Επίσης σήμερα 21 Μαρτίου είναι η μέρα υπέρ του ύπνου καθώς και η μέρα της ποίησης. Για τον ύπνο δεν θα σχολιάσουμε, είναι γνωστό ότι ο ύπνος θρέφει τα παιδιά και ο ήλιος τα μοσχάρια (εμάς μας αρέσουν και τα δυο, ίσως ανήκουμε και στις δυο κατηγορίες...) αλλά ένα ποίημα θα το αφιερώσουμε σε όλους όσους μας διαβάζουν και σε όλους όσους, όπως εμείς "δεν παραδέχονται την ήττα". Περί ποίησης και ποιητικής λοιπόν ο μεγάλος Μανώλης Αναγνωστάκης:

Ποιητική

-Προδίδετε πάλι τὴν Ποίηση, θὰ μοῦ πεῖς,
Τὴν ἱερότερη ἐκδήλωση τοῦ Ἀνθρώπου
Τὴ χρησιμοποιεῖτε πάλι ὡς μέσον, ὑποζύγιον
Τῶν σκοτεινῶν ἐπιδιώξεών σας
Ἐν πλήρει γνώσει τῆς ζημιᾶς ποὺ προκαλεῖτε
Μὲ τὸ παράδειγμά σας στοὺς νεωτέρους.

-Τὸ τί δὲν πρόδωσες ἐσὺ νὰ μοῦ πεῖς
Ἐσὺ κι οἱ ὅμοιοί σου, χρόνια καὶ χρόνια,
Ἕνα πρὸς ἕνα τὰ ὑπάρχοντά σας ξεπουλώντας
Στὶς διεθνεῖς ἀγορὲς καὶ τὰ λαϊκὰ παζάρια
Καὶ μείνατε χωρὶς μάτια γιὰ νὰ βλέπετε, χωρὶς ἀφτιὰ
Ν᾿ ἀκοῦτε, μὲ σφραγισμένα στόματα καὶ δὲ μιλᾶτε.
Γιὰ ποιὰ ἀνθρώπινα ἱερὰ μᾶς ἐγκαλεῖτε;
Ξέρω: κηρύγματα καὶ ρητορεῖες πάλι, θὰ πεῖς.

Ἔ ναὶ λοιπόν! Κηρύγματα καὶ ρητορεῖες.

Σὰν πρόκες πρέπει νὰ καρφώνονται οἱ λέξεις. Νὰ μὴν τὶς παίρνει ὁ ἄνεμος.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ  
Νοέμβρης 1983


Στα δικά μας τώρα, τα καθημερινά, τα τετριμμένα. Ή αλλιώς στην "έξοχη ανοησία των καθημερινών πραγμάτων":



Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε ΔΣ του Σωματείου. Εκεί μάθαμε ότι μια εταιρεία που συνεργάζεται επί μακρόν με τον Οργανισμό προσέφυγε σε δικαστικά μέτρα και έλαβε διαταγή πληρωμής κατά του ΟΚΑΝΑ. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι κάποια στιγμή η εταιρεία αυτή μπορεί να κατασχέσει τα χρήματα που της χρωστά ο ΟΚΑΝΑ από τους λογαριασμούς του στην Τράπεζα. Και επειδή οι λογαριασμοί του ΟΚΑΝΑ στην Τράπεζα ουσιαστικά δεν έχουν παραπάνω χρήματα από τη μισθοδοσία μπορεί να κατασχέσει τη "δική" μας μισθοδοσία. Έτσι μας είπαν έτσι σας λέμε. 

Με την ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε ένα πολύ σημαντικό θέμα για το σωματείο και το ρόλο της Αριστερής Συσπείρωσης: 
Πολλοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες (ιδιαίτερα από τις Κεντρικές Υπηρεσίες) κατά καιρούς μας "κατακεραυνώνουν" για το ότι δεν κάναμε κάτι (είτε ως Σύλλογος είτε ως Αριστερή Συσπείρωση) για κάποιο συγκεκριμένο θέμα. 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το θέμα των φυλάκων, οι οποίοι από το μνημόνιο και πέρα καταγράφονται ως εργάτες με ότι αυτό συνεπάγεται για τις αποζημιώσεις σε περίπτωση απόλυσης αλλά και για τα επιδόματα που τυχόν θα μπορούσαν να διεκδικηθούν. Το θέμα, μας είπαν, ήταν γνωστό από πέρυσι στο σωματείο αλλά αυτό δεν έκανε τίποτα. Αυτό δεν είναι αλήθεια: το μέλος της ΑρΣυ στο ΔΣ του Συλλόγου δεν ήξερε τίποτα και κανένας φύλακας ή άλλο μέλος του ΔΣ δεν μας είχε πληροφορήσει κάτι, μέχρι να βγει, με τον τρόπο που βγήκε, το θέμα στην επιφάνεια

(Σημείωση: Μέχρι να δούμε τι μπορούμε και πρέπει να κάνουμε για το συγκεκριμένο θέμα διαβάστε εδώ τα δικαιώματα και τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα σε υπάλληλο κι εργάτη. Η αδικία είναι προφανής. Εκτός αυτού τίθεται και το ακόμη πιο γενικό θέμα: αν είμαστε ιδιωτικοί υπάλληλοι ή/και εργάτες γιατί μας "εφαρμόζουν" το ενιαίο μισθολόγιο και μάλιστα στην πιο αυστηρή του μορφή? Αν είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι γιατί δεν έχουμε τα ίδια δικαιώματα με αυτούς πχ όσο αφορά στο εφάπαξ κλπ? Μήπως ήρθε ο καιρός να αποφασίσουν τι είμαστε? Τώρα μάλιστα που η τροπολογία υπέρ των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης ανοίγει το δρόμο για την διευθέτηση αδικιών και ιδιαίτερων μεταχειρίσεων?) 

Επανερχόμαστε: Δεν ξέρουμε τι κάνουν οι υπόλοιπες παρατάξεις, αν δηλαδή έχουν εσωτερική πληροφόρηση ή όχι, αν κρατάνε για τον εαυτό τους τις πληροφορίες και τις βγάζουν από το μανίκι σαν άσσους ή όταν τους δοθεί το πράσινο φως. Οι καιροί ήταν και είναι πονηροί και γίνονται ακόμη πιο πονηροί τώρα που, "για πρώτη φορά αριστερά" η πρόσβαση στις εσωτερικές πληροφορίες αλλάζει, όπως και οι πιθανοί διαχειριστές της πληροφορίας.  Εμείς δηλώνουμε απερίφραστα ότι όποια πληροφορία φτάνει στα αυτιά μας την καταθέτουμε στους συναδέλφους, είτε στις συνελεύσεις είτε στο blog. 

Η πρόταση μας είναι η εξής:

Όποιος συνάδελφος/ισσα έχει κάποιο πρόβλημα, ερώτηση, καταγγελία δεν πρέπει να κάνει τη χάρη σε όσους θέλουν να αναπαράγουν το μοντέλο του συνδικαλιστή που κάνει ρουσφέτια ή ακόμη χειρότερα του εργατοπατερικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού: Να καταθέτει ανοιχτά όσα έχει να πει, να ενημερώνει το σωματείο μέσω της κανονικής οδού και όχι στους διαδρόμους.Τώρα θα μας πείτε ποια είναι η κανονική οδός; Κατά τη γνώμη μας ο ασφαλέστερος τρόπος είναι οι συλλογικές διαδικασίες, δηλαδή οι Γενικές Συνελεύσεις και τα ανοικτά ΔΣ. 

Από τη μεριά του το ΔΣ του Συλλόγου πρέπει να φροντίσει για τη διευκόλυνση της πληροφόρησης:
  1. Να ανακοινώνει την ημέρα διενέργειας των ΔΣ νωρίτερα ώστε να μπορεί κάποιος να έρθει αν θέλει για να παρακολουθήσει και να συμμετάσχει και 
  2. Να αποκτήσει "πρωτόκολλο". Μέχρι σήμερα ό,τι έγγραφο φτάνει στις Κεντρικές Υπηρεσίες και απευθύνεται στον σύλλογο πηγαίνει στο πρωτόκολλο του ΟΚΑΝΑ, όπου "φυλάσσεται" χωρίς όμως να πρωτοκολλείται. Αυτό δεν είναι και πολύ "κανονικό". Πρέπει να υπάρξει ξεχωριστό πρωτόκολλο, το οποίο να κρατείται από τον Σύλλογο. Τώρα που τα γραφεία του Συλλόγου είναι σχεδόν έτοιμα, ίσως η κατάσταση διευκολυνθεί. Μέχρι τότε θυμίζουμε σε όλους τους συναδέλφους τόσο από την Αθήνα όσο και από την υπόλοιπη Ελλάδα ότι το ΔΣ του Συλλόγου έχει και Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα, των οποίων τα τηλέφωνα είναι πάντα ανοικτά: όταν κάποιος καταθέτει κάτι μπορεί να ειδοποιεί ώστε να μην υπάρχει καμία δικαιολογία κανενός. 
Ως ΑρΣυ διαθέτουμε την ηλεκτρονική μας διεύθυνση aristerisyspeirosi@gmail.com. 

Οποιοσδήποτε μπορεί να στέλνει όποια πληροφορία ή ό,τι θέλει να στείλει στον σύλλογο. Δεσμευόμαστε ότι θα το προωθούμε άμεσα Αν πάλι θέλει να στείλει κάτι και να διατηρήσει την ανωνυμία του μπορεί να χρησιμοποιήσει το blog  και να στείλει ένα ανώνυμο σχόλιο με την ένδειξη "παρακαλώ να μη δημοσιευθεί". Αν υπάρχουν κι άλλες ιδέες για το πως θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε ευπρόσδεκτες. 

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα δεν είναι η πληροφόρηση από τους συναδέλφους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η εσωτερική πληροφόρηση (είτε αφορά το υπουργείο, είτε τη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ). Δηλώνουμε εκ των προτέρων αναρμόδιοι: δεν είμαστε Σέρλοκ Χολμς, ούτε είχαμε (κι ευτυχώς ούτε έχουμε) προνομιακές σχέσεις με τους εκάστοτε υπουργούς, τους Προέδρους, το ΔΣ ή τον (μάλλον διαχρονικό) Γενικό Διευθυντή. Είναι γνωστό ότι η διαχείριση της πληροφορίας οδηγεί εύκολα στην χειραγώγηση  (για αυτό το λόγο άλλωστε γίνεται). 
Ιδιαίτερα στον ΟΚΑΝΑ πολλές φορές μέχρι τώρα έχουμε εντυπωσιασθεί για το πως συγκεκριμένα "γεγονότα" αποκρύπτονται ή εμφανίζονται τη στιγμή ακριβώς που βολεύει κάποιους να εμφανιστούν. 
Είμασταν πάντα κάθετα αντίθετοι στη συνδιοίκηση (μερικοί από εμάς από όταν πρωτοεμφανίσθηκε ως όρος στη δεκαετία του 80 από το τότε "σοσιαλιστικό" ΠΑΣΟΚ). Το πρόβλημα ωστόσο στον ΟΚΑΝΑ δεν ήταν η συνδιοίκηση του ΟΚΑΝΑ από το σωματείο (όπως μας κατηγορούσε ο εκσυγχρονιστής τελευταίος Πρόεδρος, τι να κάνει άραγε τώρα που δεν έγινε βουλευτής; τον οδοντίατρο;). Το πρόβλημα ήταν η (διαχρονική προσπάθεια) συνδιοίκησης του σωματείου από την Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ. 

Αυτό το επισημάναμε και στο τελευταίο ΔΣ και με την ευκαιρία ας περάσουμε στα ενδότερα.... 

Στη διάρκεια λοιπόν αυτού του τελευταίου ΔΣ έγιναν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. 

(Σημείωση: Θα προσπαθήσουμε να είμαστε όσο πιο αντικειμενικοί γίνεται αλλά δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι θα τα καταφέρουμε, γιατί προσφέρονται τόσο (μα τόσο) πολύ για  κακεντρεχή και δηκτικό σχολιασμό που δεν είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε να αντισταθούμε στην εγγενή μας τάση).

Το ΔΣ της 17ης Μαρτίου είχε καθορισθεί κατά τη διάρκεια του προηγούμενου ΔΣ (4 Μαρτίου 2015) για να δοθεί χρόνος στην παράταξη Ενωτική Συνεργασία (αν δεν κάνουμε λάθος) που εκπροσωπεί ο συν. Μιχάλης Λαζαρής (ΜΛ για συντομία), ώστε να συζητήσει το θέμα της αναθεώρησης του καταστατικού του Συλλόγου (κυρίως την αύξηση του αριθμού των μελών του ΔΣ) και να καταθέσει τις προτάσεις της. Πρέπει να πούμε στο σημείο αυτό ότι στο προηγούμενο ΔΣ ο ΜΛ εκτός από το ότι ζήτησε χρόνο είχε δηλώσει ότι δεν θεωρεί απαραίτητη την αναθεώρηση του καταστατικού γιατί εκτός των άλλων μας αποσπά από την συζήτηση του Εσωτερικού Κανονισμού. Επειδή δε στο ίδιο ΔΣ είχε κατηγορήσει την Γενική Γραμματέα του ΔΣ συν. Όλγα Αναγνώστου (εκπρόσωπος της ΑρΣυ, ΟΑ για συντομία) ότι δεν έχει φέρει τα πρακτικά του ΔΣ για να "δούμε τι γράφει σε αυτά" , η ΟΑ κοίταξε τα πρακτικά και είδε ότι ο ΜΛ είχε πει τα ίδια ακριβώς λόγια πριν από 5 χρόνια σε αντίστοιχη συνεδρίαση του ΔΣ. (εντυπωσιακή η σταθερότητα των απόψεων του ΜΛ, αυτό είναι αλήθεια. Βέβαια φαίνεται πως δεν έφτασαν 5 χρόνια για την συζήτηση του Εσωτερικού Κανονισμού και τώρα ξαναεπείγει, αλλά για αυτό δεν φταίει ο συνάδελφος βέβαια).

Στο ΔΣ λοιπόν της 17ης Μαρτίου ο Πρόεδρος του ΔΣ (Άγγελος Αγγελίδης, εκπρόσωπος της πλειοψηφούσας παράταξης Αγωνιστική Πρωτοβουλία (αν δεν κάνουμε λάθος), ΑΑ για συντομία) αφού ενημέρωσε για τα τρέχοντα (εταιρεία εργολάβων και διαταγή πληρωμής, συνάντηση στον ΟΜΕΔ για 1/4/2014, εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων κλπ) , έθεσε την ημερήσια διάταξη (οργάνωση κινητοποιήσεων για το θέμα της κατάστασης του ΟΚΑΝΑ και αναθεώρηση καταστατικού) προχώρησε στο πρώτο θέμα αυτό δλδ της αναθεώρησης του καταστατικού (εξ αναβολής από το προηγούμενο ΔΣ). 
Ο ΛΛ είπε ότι η παράταξη του δεν έχει ακόμη συζητήσει το θέμα και δεν είναι έτοιμος. Από μια αρχική συζήτηση όμως με τα μέλη της παράταξης επιμένει ότι δεν είναι το σημαντικότερο ζήτημα αυτή τη στιγμή.
Η ΟΑ είπε ότι με βάση την προηγούμενη στάση του ΜΛ στην ιστορία των αναθεωρήσεων του καταστατικού (αντίσταση στην αύξηση του αριθμού των μελών και διαρκής αναβολή του θέματος) υπάρχει καχυποψία από τη μεριά της ΑΡΣΥ ότι η νέα αναβολή της συζήτησης που ζητείται εξυπηρετεί ουσιαστικά την παραπομπή του θέματος στις καλένδες. Για το λόγο αυτό προτείνει να γίνει η συζήτηση, να καταγραφούν οι καταρχήν απόψεις και να κατατεθούν ως το τέλος της εβδομάδας στους συναδέλφους για διαβούλευση. Η διαβούλευση να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Απριλίου και μετά το Πάσχα να γίνει η καταστατική ΓΣ, αφού προηγηθεί επίσκεψη στις μονάδες της επαρχίας και συζήτηση με τους συναδέλφους. 
Ο συνάδελφος Βασίλης Σταυρόπουλος (Οργανωτικός Γραμματέας από την πλειοψηφούσα παράταξη, ΒΣ για συντομία) είπε ότι παρόλο που θεωρεί τη στάση του ΜΛ παρελκυστική προτείνει να αρχίσει η συζήτηση και να ολοκληρωθεί στο επόμενο ΔΣ, ο ΑΑ ότι η συζήτηση πρέπει να αρχίσει σήμερα και να προχωρήσουμε και η παράταξη του ΜΛ θα έχει το χρόνο να καταθέσει τις απόψεις της μέχρι να διαμορφωθεί η τελική πρόταση. Ο Τάκης Παπαδόπουλος (Ταμίας από την πλειοψηφούσα παράταξη, ΤΠ για συντομία) ψήφισε την πρόταση της ΑΡΣΥ όπως και ο Πρόεδρος, ενώ ο ΜΛ ψήφισε την πρόταση του ΒΣ. Με πλειοψηφία αποφασίσθηκε να συζητηθεί το θέμα και να ακολουθηθεί το χρονοδιάγραμμα που έχει προταθεί. 
Τότε ο ΜΛ είπε ότι ;αφού δεν γίνεται δεκτή η πρόταση του θα αποχωρήσει από τη συζήτηση αλλά "πρώτα θέλω το ΔΣ να τοποθετηθεί στο εάν είπα να καταργηθεί το Τμήμα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ στη διάρκεια της συνάντησης με τον Αν. Υπουργό. Αυτό που είπα ήταν να φύγουν τα Κέντρα Πρόληψης από τον ΟΚΑΝΑ, εννοώντας τα οικονομικά". 
Ο ΑΑ είπε στον ΜΛ να μείνει γιατί υπάρχουν σοβαρά ζητήματα για συζήτηση εκτός από το καταστατικό. Τότε ο ΜΛ πρότεινε να συζητηθεί στο τέλος το θέμα του καταστατικού που "δεν θέλω να το ακούσω", να προηγηθεί το θέμα επί προσωπικού και μετά τα υπόλοιπα. Η πρόταση του έγινε ομόφωνα δεκτή από τους παρόντες. 
Ο ΜΛ ζήτησε να γίνει διορθωτική ανακοίνωση στο site του Συλλόγου, ο ΑΑ είπε ότι στο υπουργείο δεν λέμε προσωπικές απόψεις αλλά τις απόψεις του Συλλόγου, ο ΒΣ ότι η κάθε παράταξη μπορεί να γράφει ότι νομίζει, ωστόσο το ΔΣ δεν έχει γράψει τίποτε ούτε στο site ούτε πουθενά και ότι σε κάθε περίπτωση εκπροσωπούμε το Σωματείο ΟΚΑΝΑ και όχι άλλα σωματεία, ο ΤΠ ότι αν φύγουν τα Κέντρα Πρόληψης, αυτό σημαίνει ότι θα κλείσει το Τμήμα Πρόληψης. Ο ΜΛ είπε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα απολυθούν οι συνάδελφοι απλά θα κάνουν άλλη δουλειά. 
Ο ΑΑ πρόσθεσε ότι αν γίνει αυτό τότε φεύγει ένας εκ των πυλώνων του ΟΚΑΝΑ (πρόληψη, θεραπεία, κοινωνική επανένταξη) και ο ΟΚΑΝΑ εκ των πραγμάτων αποδυναμώνεται. 
Η ΟΑ πρότεινε να βγει ανακοίνωση του ΔΣ στην οποία θα αναφέρεται ότι "κατά τη διάρκεια της συνάντησης του ΔΣ του Σωματείου με τον αν. υπουργό ο ΜΛ δεν είπε ότι πρέπει να καταργηθεί το Τμήμα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ, αλλά να φύγουν τα Κέντρα Πρόληψης από τον ΟΚΑΝΑ, γεγονός που οδηγεί στο κλείσιμο του Τμήματος Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ". Να διευκρινίζεται στην ανακοίνωση ότι "κάτι τέτοιο δεν έχει ποτέ συζητηθεί σε καμία συλλογική διαδικασία του Σωματείου και των οργάνων του και πως τέτοιου είδους λογικές αυξάνουν τον συντεχνιασμό και διασπούν την ενότητα των όμορων σωματείων". 
Η πρόταση του Προέδρου και των υπολοίπων (ΒΣ και ΤΠ) ήταν να παραπεμφθεί το θέμα στη ΓΣ, η ΟΑ υποχωρεί και η διαδικασία συνεχίζεται.

Στο επόμενο θέμα της σημερινής κατάστασης του ΟΚΑΝΑ, ο ΑΑ ενημερώνει ότι οι μεν καθαρίστριες πληρώθηκαν, τα ΔΠΥ συνεχίζουν να "είναι μέσα", για τη Θεσσαλονίκη έγινε διαγωνισμός τρίμηνης διάρκειας με μειωμένες ώρες (περίπου 20000 ευρώ), ενώ η εντολή πληρωμής που έχει εκδοθεί μπορεί να οδηγήσει (αν δεν ανακοπεί) σε κατάσχεση του λογαριασμού του ΟΚΑΝΑ. Σημείωσε επίσης ότι το κλίμα για τον ΟΚΑΝΑ δεν είναι και το καλύτερο, ενώ αυξάνεται η φημολογία για συγχώνευση με ΚΕΘΕΑ κλπ. Πρότεινε άμεσα ΓΣ και οργάνωση κινητοποιήσεων για αύξηση προϋπολογισμού και να πάρει θέση το υπουργείο για συγχώνευση. 
Ο ΜΛ είπε ότι η κατάσταση είναι χάλια στον ΟΚΑΝΑ και χειροτερεύει γιατί υπάρχει τύποις ΔΣ. οριακά νόμιμο αφού λειτουργεί με αναπληρωματικούς. Η πρόταση του είναι να παραιτηθεί το ΔΣ για να πιεστούν να βάλουν διοίκηση. Στην παρατήρηση του ΑΑ ότι για την καθυστέρηση φταίει το υπουργείο ο ΜΛ απαντά ότι φταίει και η Διοίκηση που θα έπρεπε να είναι έξω από το Υπουργείο και να διαμαρτύρεται και στην ερώτηση του ΒΣ εμείς ως σύλλογος τι να κάνουμε, ο ΜΛ πρότεινε κινητοποιήσεις και στα αιτήματα να συμπεριλάβουμε την αλλαγή και Γενικής Διεύθυνσης που έχει ταυτισθεί με το παρελθόν.  Επίσης είπε ότι δεν υπάρχει επίσημη θέση για συγχώνευση, αλλά αν η συγχώνευση εξυπηρετεί τους εξαρτημένους είναι ΟΚ, αρκεί να μη γίνουν περικοπές, απολύσεις κλπ. Ακόμη κι αν δεν γίνει συγχώνευση πρέπει να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των ίδιων υπηρεσιών των φορέων (πχ επανένταξη, υποδοχή κλπ). 
Η ΟΑ είπε ότι "η πολιτική κατάσταση είναι τέτοια που όχι μόνο ευνοεί αλλά απαιτεί την κατάθεση συνολικών προτάσεων. Πρέπει να πάψουμε να αντιμετωπίζουμε τα θέματα συντεχνιακά. Οπωσδήποτε πρέπει να ζητήσουμε αύξηση του προϋπολογισμού, αλλά πρέπει να καταθέσουμε τις προτάσεις μας για την αντιμετώπιση της εξάρτησης συνολικά. Δεν πρέπει να αφήσουμε τις "κλαδικές" μόνο να προτείνουν ή τους συμβούλους του υπουργού. Επειδή δε η επιλογή του υπουργείου για ουσιαστική συν-υπευθυνότητα του ΟΚΑΝΑ σε Κουρουπλή και Ξανθό υποκρύπτει μια "ιδιαίτερη" αντιμετώπιση του ΟΚΑΝΑ, πρέπει οπωσδήποτε να δούμε τον υπουργό και μάλιστα άμεσα. Η θέση της ΑΡΣΥ για τη δημιουργία ενιαίου φορέα αντιμετώπισης των ναρκωτικών είναι γνωστή. Είμαστε υπέρ αρκεί να γίνει με αύξηση των προϋπολογισμών των φορέων εγγύηση των θέσεων εργασίας και της αυτονομίας των χώρων). Αυτό που προέχει είναι το σωματείο μαζί με τα όργανα του (επιστημονική επιτροπή) να καταθέσουν προτάσεις και να προτείνουν την διαδικασία διαλόγου (ένα είδος οδικού χάρτη για τις επόμενες κινήσεις), ώστε να μη βρεθούμε στη θέση να αποφασίζουν άλλοι για εμάς. Είτε αυτοί είναι το Υπουργείο είτε ένας νέος Πρόεδρος είτε άλλα σωματεία ή συνδικαλιστές με προνομιακές σχέσεις με την κυβέρνηση ή το οποιοδήποτε κόμμα. Αυτή η διαδικασία πρέπει να είναι ξεκάθαρη για να μην επαναληφθεί αυτό που συνέβαινε στο παρελθόν όπου ενώ κατηγορούσαν το σωματείο για προσπάθεια συνδιοίκησης του ΟΚΑΝΑ στην πραγματικότητα αυτό που γινόταν ήταν προσπάθεια συνδιοίκησης του Σωματείου από την Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ.  
Αποφασίσθηκε να προκηρυχθεί ΓΣ για την επόμενη εβδομάδα, με πρόταση από το ΔΣ για κινητοποιήσεις και να γραφτεί ανακοίνωση -κάλεσμα στη ΓΣ  από τη γραμματέα του ΔΣ και να σταλεί για έγκριση στους υπόλοιπους. 
Στο σημείο αυτό ο ΜΛ είπε ότι αναχωρεί. Στην ερώτηση της ΟΑ τι να γράψει στα πρακτικά: ότι αναχωρεί γιατί έχει δουλειά (ας σημειωθεί ότι είχε φτάσει η ώρα της συνήθους αποχώρησης της πλειοψηφίας των ιατρών και οδοντιάτρων που έχουν ιδιωτικά ιατρεία) ή γιατί δεν τον ενδιαφέρει η συνέχεια της συζήτησης, απάντησε "γράψε και τα δυο". Στην παρατήρηση του ΒΣ ότι θα βοηθούσε και στη συζήτηση της παράταξης του το να ακούσει τι λένε οι υπόλοιπες παρατάξεις, δεν ακούστηκε απάντηση.   

(Σημείωση: Προς τους συναδέλφους της Ενωτικής  Συνεργασίας: 

Έχετε ενημερωθεί ότι στο όνομα σας ακολουθείται αυτή η παρελκυστική τακτική στο ΔΣ; δεν είχατε πράγματι αρκετό χρόνο να συζητήσετε το θέμα από τις 4/3 έως τις 17/3; συμφωνείτε ότι η αύξηση του αριθμού των μελών του ΔΣ (από τα 5 που είναι σήμερα) δεν είναι αναγκαία σε ένα σωματείο με 700 μέλη πανελλαδικώς; είστε υπέρ του συγκεντρωτισμού των εξουσιών σε όσο το δυνατόν λιγότερα άτομα; στο κάτω-κάτω δεν έχετε άλλους ανθρώπους εκτός του Λαζαρή που να θέλουν να εκλεγούν στο ΔΣ; 
Ειλικρινά απορούμε. Επειδή γνωρίζουμε τους περισσότερους από εσάς δεν νομίζουμε ότι η ιστορία και η κουλτούρα των περισσοτέρων (προφανώς και όχι όλων) εκφράζεται από αυτή την εμμονή σε συγκεντρωτικά μοντέλα. Κάνουμε λάθος;)

Το δεύτερο μέρος αυτής της "ωραίας" ιστορίας παίχτηκε όταν γράφτηκε η ανακοίνωση-κάλεσμα για τη ΓΣ και στάλθηκε για έγκριση στα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ. Το αρχικό κείμενο δεν ήταν πολύ διαφορετικό από αυτό που αναρτήθηκε τελικά στο site του συλλόγου και το blog της ΑΡΣΥ.

Ο ΜΛ όμως διαφώνησε με το κείμενο λέγοντας ότι το κείμενο περιγράφει "με πολύ εμπάθεια, εξωπραγματικές καταστάσεις" και ότι "αν προσεγγίζαμε τα θέματα του ΟΚΑΝΑ με κριτική στάση απέναντι στο υπουργείο, με ένα διαφορετικό ύφος", θα μπορούσα να συμφωνήσει. Το τι ακριβώς εννοούσε το καταλάβαμε όταν προσέξαμε ότι το μήνυμα είχε και συνημμένο στο οποίο ήταν διορθωμένο το αρχικό κείμενο (και μάλιστα με πολύ "διαβασμένο" τρόπο, με track changes δηλαδή. Η αλήθεια είναι ότι μας εντυπωσίασε ο συνάδελφος με την ηλεκτρονική του ετοιμότητα, δεν μας είχε συνηθίσει). Τι είχε λοιπόν διορθωθεί; 
  • είχε αφαιρεθεί η εισαγωγή δηλαδή το  "Ανεξάρτητα από προεκλογικές προσδοκίες ή αυταπάτες και από μετεκλογικές αισιοδοξίες ή πανικούς η πραγματικότητα είναι εδώ και δείχνει ξεκάθαρα ότι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές ήρθαν για να μείνουν και σε αυτή τους την επιλογή δεν πρόκειται να λογαριάσουν τίποτα ούτε να δείξουν «συμπόνια» σε κανέναν." 
  • είχε μετατραπεί το κομμάτι για την πραγματικότητα του ΟΚΑΝΑ ως εξής: Η πραγματικότητα για τους εργαζόμενους του ΟΚΑΝΑ δεν έχει ακόμα αλλάξει. (ερώτημα: πότε τα τελευταία χρόνια ήμαστε καλύτερα, για να πούμε ότι σήμερα είμαστε χειρότερα;) αλλά χειροτερεύει κιόλας
  • είχε αλλάξει η τελευταία παράγραφος ως εξής: "Στην πρώτη μας μετεκλογική Γενική Συνέλευση πρέπει να οργανώσουμε την δράση μας και πρέπει να το κάνουμε ΑΜΕΣΑ. Αν κάτι φοβούνται όλοι όσοι θέλουν τη για το σταμάτημα συνέχιση των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών  πολιτικών τόσο στο χώρο μας όσο και στην υγεία γενικότερα.


Το καταλάβαμε το υπονοούμενο, συνάδελφε!
Αφιερωμένο εξαιρετικά: "Όλα πάνε καλά, όλα πάνε καλά" (Αθάνατε Μάκη!)

Αυτά για να μπούνε τα πράγματα στη θέση τους και να μην υπάρχει τίποτα κάτω από το τραπέζι.

(Σημείωση: Προς τους συναγωνιστές της κλαδικής εξαρτήσεων του Σύριζα.
Έτσι θα πάμε από εδώ και πέρα συναγωνιστές; Αυτά θα λέμε; Μην τυχόν αφήσει κανένας υπονοούμενο για την συνέχιση νεοφιλελεύθερων πολιτικών, φτου κακά! 
Δεν είναι αλήθεια ότι "αν κάτι φοβούνται όλοι όσοι θέλουν τη συνέχιση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών είναι εμάς και τη δύναμη των αγώνων μας"; Γιατί να σβηστεί;
Θα τρελαθούμε τελείως δηλαδή; Ούτε οι Πασοκτζήδες (στο σωματείο του ΟΚΑΝΑ τουλάχιστον) δεν ήταν τόσο "βασιλικότεροι". Μην πέσετε στην παγίδα του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Έπεσαν άλλοι πριν από εσάς στον ΟΚΑΝΑ και τους έφαγε η μαρμάγκα - και με τη βοήθεια τη δική μας βέβαια... 
Προσοχή συναγωνιστές. Μπορεί και να ξαναβρεθείτε εκτός εξουσίας και τότε θα χρειαστεί να είμαστε ΟΛΟΙ μαζί). 


Έχουμε κι άλλα να πούμε αλλά ... την επόμενη φορά. Πρέπει να χωνέψουμε πρώτα αυτά. Μην μας κάτσει κάτι στο λαιμό...

2 σχόλια:

  1. Μάλλον είμαι πολύ χαζός και έχω αντιληφθεί πολύ λάθος την ιστορία αυτού του τόπου κι αυτού του (μεταπολιτευτικού) χρόνου συνάδελφοι της αρσυ. Εξηγείστε μου λοιπόν λίγο αναλυτικότερα με τις γνώσεις σας : ΠΟΙΟΥΣ κυβερνητικούς συνδικαλιστές έφαγε η μαρμάγκα; εγώ δεν το διαπίστωσα για κανέναν και καμία. Αντιθέτως, πολλοί από αυτούς μια χαρά κρατικά αξιώματα και απολαβές κέρδισαν χάρη στη θητεία τους "υπέρ του εργάτη και εργαζόμενου". Κι όχι μόνο οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές. Ολοι οι συνδικαλιστές καλοπέρασαν. Κι αν αυτό δεν ισχύει, ΠΑΝΤΩΣ δεν κακοπέρασαν. Οι εποχές που ο συνδικαλιστής παππούς μου διωκόταν, χάνονται στην αχλή της ιστορίας. Ή όχι;
    βήτα (και πιο σημαντικό) : γιατί αν μια ιδιωτική εταιρεία κάνει κατάσχεση σε λεφτά του ΟΚΑΝΑ, εμείς δεν θα πληρωθούμε; εννοώ γιατί αυτό το παρουσιάζετε ως αναπόδραστη συνεπαγωγή; ας ψάξουν την επόμενη ακριβώς ημέρα οι Διοικούντες και το Υπουργείο πώς κι από που θα μας καταβάλουν τους μισθούς μας. Νομίζετε ότι δεν θα το κάνουν αν το Σωματείο μας τους μηνύσει; Ή δεν είναι ποινικό αδίκημα να μη μας πληρώσουν; Και μη μας πείτε τη δική σας γνώμη, η οποία δε νομίζω να είναι εγκυρότερη από τη δική μου που δεν είμαι νομικός. Πείτε μας τι σας είπαν ΑΚΡΙΒΩΣ γι'αυτό οι νομικοί σύμβουλοί μας. Ή μήπως δε σας είπαν τίποτα; Ή μήπως δε βρήκατε το χρόνο (το Σωματείο εννοώ) να τους ρωτήσετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. με τέτοιου είδους συνελεύσεις πως είναι δυνατόν να γίνεται κάτι σοβαρό;
    και φυσικά δεν αφορά όλους τους συμμετέχοντες αλλά ....έλεος
    ή μήπως είναι προσφορά για τους αρχαιολόγους του μέλλοντος ΟΚΑΝΑ 2015; μπράβο μας για τις επιλογές μας....

    "ας σημειωθεί ότι είχε φτάσει η ώρα της συνήθους αποχώρησης της πλειοψηφίας των ιατρών και οδοντιάτρων που έχουν ιδιωτικά ιατρεία"
    δηλαδή δεν τηρείται το ωράριο 8-16; οι γιατροί και οι οδοντίατροι και προφανώς και οι λοιπες δυνάμεις κάνουν ότι νομίζουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή