Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

Λοιπόν όσο και να προσπαθείς να το αποφύγεις κάποια στιγμή έρχεται και πρέπει να σπάσεις τη σιωπή. Μια σιωπή που εκφράζει τη συμπύκνωση της αμηχανίας που προκαλεί η αντιφατικότητα των συναισθημάτων, το περίεργο της συγκυρίας και το ανεύθυνο της σιωπής σε μια περίοδο που περισσεύουν τα λόγια.

  • Δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι/ες να κάνουμε την πλήρη αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των πρόσφατων εκλογών: η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ (που κάποιοι αρέσκονται να ονομάζουν (κατά τη γνώμη μας καταχρηστικά) "πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς") μας γεμίζει αντιφατικά συναισθήματα. Ωστόσο .....και μόνη η θύμηση των προηγούμενων κυβερνήσεων βαραίνει στην πλάστιγγα πολύ. Τόσο πολύ που τείνει να συμψηφίσει την απέχθεια που μας προκαλεί η τοποθέτηση πχ του Γιαννόπουλου στη θέση του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ. Από την άλλη ο φόβος μας για το τι επιιφυλάσσεται για την Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ όλο και μεγαλώνει (τα ονόματα που ακούγονται είναι το ένα χειρότερο από το άλλο...). Το γεγονός δε ότι τα κουτσομπολιά λένε πως εργαζόμενοι προσκείμενοι στον Σύριζα έχουν τη δυνατότητα (ή μήπως την ψευδαίσθηση ότι έχουν τη δυνατότητα;) να βάζουν βέτο για τα μέλη του ΔΣ, μας φοβίζουν ακόμη περισσότερο. Μήπως κάποιοι έχουν μια συγκεχυμένη εικόνα για τον "εργατικό έλεγχο"; Τέλος πάντων αυτά τα αντιφατικά συναισθήματα που νοιώθουμε δεν ξέρουμε πως να τα ονομάσουμε: ελπίζουμε ότι αυτή η κυβέρνηση που αν μη τι άλλο απέδειξε ότι ξέρει από "βαφτίσια", ίσως μπορέσει να βρει ένα όνομα και για τα συναισθήματά μας. Μέχρι τότε οτιδήποτε στην κατεύθυνση της ανάκτησης εργασιακών δικαιωμάτων, οτιδήποτε στην υπηρεσία του κόσμου της εργασίας, οτιδήποτε για την ανάκτηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας για όλους τους κατατρεγμένους της γης θα μας βρίσκει σύμφωνους. Για τα υπόλοιπα δεν υπάρχει περίοδος χάριτος, ή μάλλον υπήρξε και παρήλθε!
  • Έγινε συνάντηση με τον Αν. Υπουργό Υγείας κ. Ξανθό, ο οποίος φαίνεται ένας κανονικός άνθρωπος, γλυκύτατος και σαφέστατα ο πιο συμπαθητικός από όλους όσους μέχρι σήμερα έχουν περάσει από το υπουργείο και έχουμε κατά καιρούς συναντήσει. Αλλά παρόλη τη συμπάθεια...δεν μπόρεσε να μας πει τίποτε παραπάνω από αυτά που σχεδόν με καρμπόν μαθαίνουμε πως λένε όλοι οι υπουργοί της "πρώτης κυβέρνησης της Αριστεράς" όταν συναντιώνται με σωματεία: "όλα εξαρτώνται από το δημοσιονομικό ζήτημα. Αν αυτό πάει καλά, κάτι θα μπορέσουμε να κάνουμε". Αν όχι...κλάφτα Χαράλαμπε...(λέμε εμείς). 
    • Για το μόνο που έδειξε πραγματικό ενδιαφέρον ο κ. Ξανθός ήταν για την πρόταση που έγινε από την εκπρόσωπο της ΑρΣυ για τη σύγκληση μιας διαβούλευσης για την πολιτική αντιμετώπισης της εξάρτησης: να φτιάξει το Υπουργείο μαι επιτροπή στην οποία θα εκπροσωπούνται όχι μόνο οι διοικήσεις των οργανισμών αλλά και τα σωματεία και οι επιστημονικές επιτροπές των σωματείων εργαζομένων στους φορείς. Να καθορίσει (το Υπουργείο) ένα κοντινό dead line και να καταθέσει ο καθένας τις απόψεις του για τα ναρκωτικά και τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος. Και φυσικά το Υπουργείο να επιλέξει την πολιτική που θέλει, αφού λάβει υπόψη του τις απόψεις όλων όμως και όχι μόνο των γνωστών "γκουρού" του χώρου.  Ίσως αυτός να είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει το έθιμο να βγάζει ο κάθε υπουργός ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης, που εκφράζει τις απόψεις ενός εκ των φορέων, που τυγχάνει να έχει πρόσβαση στους εκάστοτε συμβούλους του. Στην ίδια συνάντηση ο εκπρόσωπος της παράταξης που πρόσκειται στον Σύριζα λίγο πριν το τέλος της συνάντησης πέταξε μια βόμβα: να καταργηθεί -λέει- το Τμήμα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ και να φύγει η ευθύνη των Κέντρων Πρόληψης από τον ΟΚΑΝΑ. Αν δεν είναι λαγός εν γνώσει του, είναι μάλλον λαγός εν αγνοία του. Μάλλον έχουμε να δούμε και να ακούσουμε πολλά ακόμη...
  • Ένα από αυτά είναι η περίφημη "συγχώνευση", η οποία όμως, όπως μάθαμε, δεν θα πρέπει να ονομάζεται "συγχώνευση ΟΚΑΝΑ-ΚΕΘΕΑ" αλλά "ενιαίος φορέας" (κι άλλα βαφτίσια...). Όπως και να ονομάζεται πρέπει να παραδεχτούμε ότι δεν είναι κάτι καινούργιο, κατά την ταπεινή μας άποψη μάλιστα μπορεί να είναι και κάτι χρήσιμο έως απαραίτητο, εφόσον όμως συνοδεύεται από δυο βασικές προϋποθέσεις: 
    1. αύξηση (και σε καμία περίπτωση μείωση) του αθροίσματος των προϋπολογισμών των υπό συγχώνευση οργανισμών και (φυσικά) 
    2. διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. 
Εάν διασφαλιστούν αυτές οι προϋποθέσεις και εάν πράγματι ανοίξει ο διάλογος που λέγαμε παραπάνω και εάν δεν αφεθούν τα πράγματα στους "φωστήρες που έχουν μια καταπληκτική ιδέα" ή στους "καρεκλοκένταυρους παντός καιρού", τότε, ναι, η "συγχώνευση σε έναν ενιαίο φορέα" (για να μη μείνει παραπονεμένος κανένας νονός) δεν μας βρίσκει κατ΄ανάγκη αντίθετους/ες. 
Διαβάστε για το θέμα:  
ο ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της συγχώνευσης (το 2013, όχι τώρα...) 
το ΚΕΘΕΑ για το θέμα της συγχώνευσης (το 2013, όχι τώρα...) 
ο Ριζοσπάστης για το θέμα της συγχώνευσης (τώρα, όχι το 2013)
  • Έχουμε κι άλλα να γράψουμε, αλλά ας μην το παρακάνουμε, πρώτη μετεκλογική ανάρτηση είναι , μην πάθουμε και overdose. Σιγά- σιγά η προσαρμογή στην "πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς"...
ΥΓ1. Αν υποψιαστούμε ότι το μόνο σταθερό στον μάταιο τούτο κόσμο είναι ο Γενικός Διευθυντής του ΟΚΑΝΑ, θα κρατήσουμε την αναπνοή μας ώσπου να σκάσουμε!!!!!!!!!!!

ΥΓ2. Ευχαριστούμε πολύ τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που επέμεναν να επισκέπτονται το blog μας παρόλο που είχαμε τόσο καιρό να αναρτήσουμε κάτι. Αν μας στέλνατε και κανένα μη υβριστικό σχόλιο, ή τουλάχιστον αν απαντούσατε στα υβριστικά σχόλια που κατά καιρούς μας πικραίνουν θα νοιώθαμε λιγότερο μόνοι και απογοητευμένοι. Σε κάθε περίπτωση ευχαριστούμε πολύ!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου